فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 69 (بهار 1397)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 69 (بهار 1397)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 90,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعباس موسویان، حامد تاجمیر ریاحی * صفحات 17-51
    از عوامل توسعه اقتصادی، وجود ابزار های متنوع در بازارهای مالی است. اقتصادی موفق است که ابزارهای مناسب برای جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی داشته باشد. طراحی ابزارهای جدید در ایران با چالش های انطباق ابزارها با شرایط بازار پول و سرمایه و انطباق با فقه اسلامی مواجه است. یک ابزار مالی، افزون بر تطابق با فقه اسلامی، باید از منظر اقتصادی، مدیریت مالی، حقوق و حسابداری قابل دفاع باشد. بررسی پژوهش های طراحی ابزارهای مالی نشان می دهد غالب این مطالعات، روش تحقیق علمی و استانداردی ندارند و هر یک از محققان به فراخور تخصص خود روشی را برگزیده اند؛ درنتیجه یافته های محققان و ابزارهای طراحی‏شده، از اعتبار علمی قابل دفاعی برخوردار نیست. تدوین یک روش تحقیق علمی و استاندارد می تواند فرایند پژوهش در این زمینه را تسهیل نموده، یافته های آنها را از جهت اعتبار ارتقا دهد. این مقاله می کوشد با آسیب شناسی پژوهش های طراحی ابزارهای مالی اسلامی و با استفاده از نقاط قوت و ضعف آنها، روش لمی و استانداردی برای طراحی ابزار مالی اسلامی پیشنهاد نماید. در این روش پژوهشگر به صورت مرحله به مرحله، ایده ابزار مالی جدید را در معرض اعتبارسنجی قرار می دهد که شامل نیازسنجی از ناشران، سرمایه گذاران و بررسی آرای فقی هان، اقتصادانان، حقوقدانان و استادان حسابداری است.
    کلیدواژگان: روش پژوهش، طراحی ابزار مالی اسلامی، مهندسی مالی، فقه مالی
  • سیدمحسن سجادی *، فهیمه حمایتی صفحات 53-80
    رفتار اقتصادی جامعه از دیدگاه اسلام می تواند نمادی از میزان نهادینه‏شدن پایه های دین در فکر و اندیشه مردم باشد. مطالعه روند تغییرات رفتارهای اقتصادی نیز جهت بررسی تاثیر سیاست ها بر دین مداری مردم کمک می کند. بدین منظور بررسی شاخص های اقتصادی جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از شاخص های مهم اقتصادی جهت تقسیم‏بندی کالاها و خدمات، محاسبه کشش درآمدی (هزینه ای) می باشد. بر اساس آموزه های اسلام انتظار می رود مخارج واجب و مستحب نوع دوستانه، دارای کشش درآمدی کمتر از یک و از ضروریات زندگی مسلمانان باشد و سایر مخارج مذهبی در شمار اقلام لوکس قرار گیرند. در این مقاله در یک بررسی تجربی، کشش درآمدی مخارج مذهبی خانوارهای شهری و روستایی مربوط به دوره زمانی 1393-1383 با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (Seemingly Unrelated Regression) (SUR) تخمین زده شد و مشاهده گردید، مخارج سفرهای مذهبی و مخارج مستحب برگزاری مراسم جمعی شهری و روستایی و مخارج مذهبی شخصی روستایی مطابق با انتظارات کالایی لوکس به شمار می آیند و بر خلاف انتظار مخارج مستحب نوع دوستانه روستایی نیز در شمار کالاهای لوکس قرار گرفت. همچنین با توجه به معنادارنبودن ضرایب مربوط به متغیر مستقل درآمد در مورد سایر هزینه های مذهبی، امکان محاسبه کشش درآمدی (هزینه ای) آنها وجود نداشت.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، مخارج مذهبی، کشش درآمدی (هزینه ای)، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR)
  • ام البنین جلالی *، زهرا نصراللهی صفحات 81-115
    هدف اصلی این پژوهش، سنجش عامل دینداری بر تقابل انگیزه های فردی در قالب یک کار گروهی است. «تقابل انگیزه ها» معرف وضعیتی است که در آن افزایش پاداش های تیمی، فقط منجر به تلاش توسط برخی از اعضا شود. بررسی اثر «دینداری» بر «تقابل انگیزه ها» یک پرسش تجربی است و اقتصاددانان رفتاری برای پاسخ به آن، به محیط های آزمایشگاهی رجوع می کنند. بدین منظور در این پژوهش با پیاده سازی یک بازی متوالی دومرحله ای با اطلاعات کامل در یک نمونه 210 نفره از جامعه مورد نظر (دانشجویان دانشگاه های یزد و آیت الله حائری میبد)، تاثیر دینداری بر تصمیم گیری فردی تحلیل شد. نتایج نشان داد که اولا افراد دیندار در ازای دریافت پاداش بیشتر، کار بیشتری عرضه می کنند؛ یعنی کمتر دچار تقابل انگیزه ها می شوند. ثانیا افراد دیندارتر کمتر از سایر افراد تحت تاثیر تصمیمات سایر اعضا قرار می گیرند. ثالثا با افزایش هزینه تصمیم گیری، دینداری افراد باعث کاهش سطح تقابل انگیزه ها و همچنین عدم تنبیه هم ‏گروه های دیگر شده است.
    کلیدواژگان: تقابل انگیزه ها، نظریه بازی ها، تولید گروهی، مطالعه آزمایشگاهی، اقتصاد رفتاری
  • غلامرضا مصباحی مقدم * صفحات 117-145
    بانکداری بدون ربا در ایران، در حال حاضر دچار چالش‏های مهمی است که برای حل آنها باید اقدام جامع و عاجل صورت گیرد تا نظام بانکی از ناحیه این چالش‏ها دچار بحران بزرگ نشود. پرسش اصلی تحقیق این است: «مهم‏ترین چالش‏های نظام بانکی بدون ربا در ایران و راهکارهای برون‏رفت از آنها کدام است؟ نویسنده با استفاده از روش توصیفی به بیان چالش‏های نظام بانکی می پردازد و با استفاده از روش تحلیلی به بیان علل بروز مهم‏ترین چالش‏ها و راهکارهای برون‏رفت از آن می پردازد. مهم‏ترین چالش‏ها عبارت‏اند از: رقابت در افزایش «نرخ سود علی الحساب» سپرده ها، نرخ بالای مطالبات غیرجاری بانک‏ها، پایین‏بودن نرخ کفایت سرمایه بانک‏ها، تعداد زیاد شعب بانک‏ها و موسسات مالی- اعتباری، صوری عملکردن بانک‏ها و موسسات مالی- اعتباری در عقود مبادله ای و مشارکتی، جرایم انباشته‏شده دیرکرد و کارکرد ربوی آن، افزایش شدید گرایش بخش عمومی غیردولتی به ایجاد بانک و موسسات مالی- اعتباری، بنگاهداری بانک‏ها، خلق پول توسط بانک‏های عامل و بروز فساد در نظام بانکی و اداری. یافته های مقاله افزون بر اثبات این چالش‏ها راهکارهای برون‏رفت از آنها را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، سود علی الحساب، مطالبات غیرجاری، کفایت سرمایه و معاملات صوری
  • حسین امیری *، فریبا نوروزی عموقین صفحات 147-172
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ساختار تسهیلات اعطایی بر سود آوری بانک ها در ایران با استفاده از داده های تابلویی طی دوره 1393-1384 می پردازد. برای این منظور دو دسته متغیر شامل متغیرهای کلان و متغیرهای درون بانکی استفاده شده است. جهت دستیابی به این هدف از بین بانک های خصوصی نه بانک که تسهیلات خود را در قالب عقود اسلامی اعطا می نمایند، انتخاب گردید.با توجه به اینکه فروش اقساطی و مشارکت مدنی به ترتیب با 40/33 و 10/34 درصد بیشترین سهم از کل تسهیلات را به خود اختصاص داده اند، در این تحقیق جهت بررسی سودآوری بانک ها متغیرهای فوق به عنوان نماینده بخش تسهیلات در نظر گرفته شده است. همچنین معیارهای سودآوری مورد استفاده شامل بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی ها و حاشیه سود خالص می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین مشارکت مدنی و فروش اقساطی با معیارهای سودآوری به ترتیب رابطه مثبت و منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سود آوری، عقود مبادله ای، عقود مشارکتی، نرخ بازده دارایی، نرخ حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود خالص
  • محمد نقی نظرپور، مریم اولاد * صفحات 173-199
    نظام بانکی یکی از ارکان اقتصاد هر کشوری به شمار می رود که کارآمدی یا ناکارآمدی آن می تواند به طورمستقیم و غیرمستقیم روی عملکرد اقتصاد آن کشور اثرگذار باشد. از چالش های پیش روی نظام بانکداری بدون ربا، مسئله اطلاعات نامتقارن میان بانک و متقاضی تسهیلات در قرارداهای مشارکتی است. وجود اطلاعات نامتقارن موجب بروز پدیده کژگزینی و کژمنشی در بازارها می شود. از دهه 1970 به بعد عدم تقارن اطلاعات به عنوان یکی از موضوعات مهم در اقتصاد مطرح شد. تحقیق حاضر جهت پاسخ گویی به سوال «عوامل موثر بر شکل گیری کژگزینی و کژمنشی در عقود مشارکتی مورد استفاده در بانک های تخصصی در بانکداری بدون ربا کدام اند» با به کارگیری ترکیبی از روش های ریاضی AHP و TOPSIS و با استفاده از داده های میدانی (پرسش نامه ای) به بررسی این فرضیه ها می پردازد که عوامل متعددی نظیر عدم توجه به درجه ریسک اعتباری مشتریان و عدم وجود سازوکار تشویق و تنبیه مشتریان، بر شکل گیری کژگزینی و کژمنشی موثر است. نتایج حاصل از تحقیق نشان دهنده آن است که عوامل مذکور تاثیر بیشتری روی کژگزینی در مقایسه با کژمنشی دارند. نظارت و کنترل بیشترین تاثیر و استفاده گسترده از عقد مشارکت مدنی کمترین اهمیت را در کژگزینی و کژمنشی دارد.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، اطلاعات نامتقارن، کژگزینی، کژمنشی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • سید امرالله حسینی * صفحات 201-227
    یکی از چالش‏های مهم نظام بانکی، نحوه وصول مطالبات غیرجاری است. امروزه در نظام بانکی ما از روش وجه التزام استفاده می شود؛ ولی در مورد راهکارهای دیگر نیز باب گفتگو باز است. از جمله راهکارهای پیشنهادی تعزیر مالی مشتریان متخلف است؛ ولی این راهکار نیز با چالش‏هایی روبه روست؛ از جمله اینکه آیا تعزیر می‏تواند به شیوه های مختلف صورت بگیرد یا آن گونه‏که برخی گفته‏اند، منحصر به تعزیر بدنی است؟ و به فرض تعمیم، چه دلیلی بر مشروعیت تعزیر مالی وجود دارد؟ و به فرض مشروعیت آن، آیا می‏توان تخلف در ادای دیون را از موجبات آن دانست؟ و درنهایت تعزیر مالی مدیون متخلف به چه شیوه هایی قابل اجراست؟ پژوهش حاضر کوشیده است به روش توصیفی- تحلیلی از چالش های فقهی مذکور عبور و راه را برای بررسی به‏کارگیری این روش در عمل هموار سازد.
    کلیدواژگان: تعزیر، تعزیر مالی، جریمه تاخیر تادیه، مطالبات غیرجاری
|
  • Pages 5-7
  • Seyed Abbas Mousaviyan, Hamed Tajmir* Pages 17-51
    One of the economic development factors is various financial instruments in financial markets. An economy is successful when it has the right instrument to attract domestic and foreign investment. The design of new instruments in Iran faces the challenges of adapting tools to the conditions of the money market and capital market and adaptation to Islamic jurisprudence. In addition to complying with Islamic jurisprudence, a financial instrument must be defendable in terms of economics, financial management, law and accounting.
    Investigating research on designing financial instruments shows that most of these studies do not have a scientific and standard research methodology, and each researchers has chosen a method based on their expertise, they do not have a definite scientific credibility. The codification of a scientific and standard research methodology can facilitate the research process in this field and enhance its findings in terms of credibility. This paper tries to suggest a standard methodology for designing Islamic financial instruments with the help of the Pathology of Research on the Design of Islamic Instruments and using their strengths and weaknesses. In this way, the researcher step by step expands the idea of ​​a new financial instrument, including the need for issuer, investors, and reviewing the opinions of Jurisprudents, economists, and lawyers and accounting professors..
    Keywords: Islamic financial instrument designing, financial engineering, Islamic jurisprudence
  • Seyed Mohsen Sajjadi *, Fahimeh Hemayati Pages 53-80
    The economic behavior of the society from the point of view of Islam can be a symbol of the institutionalization of the foundations of religion in people's thinking and thought. The study of the trend of economic behavior changes also helps to study the impact of policies on people's religiosity. For this purpose, the economic indicators of the society are important.
    One of the most important economic indicators for the classification of goods and services is the calculation of income elasticity. According to the teachings of Islam, it is expected that the elasticity of the obligatory and recommended expenditures of kindnessbe less than one and the necessities of the life of Muslims, and other religious expenditures are among the luxury items. In this paper, in an empirical study, the income elasticity of the religious expenditures of urban and rural households related to the period of 1393-1338 was estimated using the seemingly unrelated regression method (SUR) and it was estimated that expenditures Religious trips and expenditures are for the purpose of organizing urban and rural communal and rural personal expenses, in line with the expectations of luxury goods. Moreover, in spite of the expectation of the costly nature of rural villages, it was ranked among luxury goods. In addition, due to the lack of significance of the coefficients related to the independent variable of income in relation to other religious expenditures, there was no possibility of calculating their income growth (cost).
    Keywords: Islamic economy, religouse expenditure, income elasticity, seemingly unrelated regression method (SUR)
  • Omolbanin Jalali *, Zahra Nasrolahi Pages 81-115
    The main purpose of this research is to measure the religiousness factor on the Confrontation of individual motivations in the form of a group work. "Confrontation between motivations" represents a situation in which increasing team rewards only leads to some member's efforts. The study of the effect of "religiosity" on "Confrontation between motivations" is an empirical question, and behavioral economists refer to laboratory environments for their response. In this study, the effect of religiousness on individual decision was analyzed by implementing a two-stage sequential game with full information in a sample of 210 people from the target community (students from Yazd and Ayatollah Haeri Meybod). The results showed that, firstly, religious people offer more work in exchange for more rewards, that is, they are less likely to interact with motivations. Secondly, the more religious people are less influenced by the decisions of other members than others. Thirdly, by increasing the cost of decision-making, the religiosity of individuals has reduced the level of Confrontation between motivations and the non-punishment of other groups.
    Keywords: Confrontation between motivation, game theory, Group production, laboratory study, behavioral economics
  • Gholamreza Mesbahi Moghadam * Pages 117-145
    Usury free banking in Iran is currently facing significant challenges that require comprehensive and urgent action to resolve them so that the banking system does not face a major crisis by these challenges.
    The main question of the research is: "What are the most important challenges for usury free banking system in Iran and the ways to get out of them?" the author addresses the challenges of the banking system and uses the descriptive analytical method to explain the causes of the most important challenges and solutions of that.
    The most important challenges include: competition in increasing the” down payment rate” of deposits, high rates of bank’s non-current claims, low capital adequacy rates of banks, a large number of branches of banks and credit financial institutions, the non-re functioning of banks and credit financial institutions in sale based and partnership contracts, accumulated crimes, late payment fees and the nature of usury for that, the tendency of the public (non government) sector to create banks and credit institution the ownership of companies by banks, money creation by operating banks and the occurrence of corruption in the banking and administrative system, the findings of this.
    Keywords: article, in addition to proving these challenges explain the solutions that came out of them. Usury free banking, monthly down payment rate, bank's non, current claims, capital adequacy, non, real function of transaction
  • Hossein Amiri *, Fariba Norouzi Pages 147-172
    This paper examines the effect of the structure of banking facilities on bank profits in Iran by using panel data during the period (2005-2014). For this purpose, two variables including macro variables and interabang variables have been used. In order to achieve this purpose, among the private banks 9 banks were selected, which provide their retail facilities in the form of Islamic contracts.
    Since the installment sales and civic participation were respectively 33.40% and 34.10%, the most share of the total facilities were allocated in these form. Therefore, in order to examine the profitability of the banks, the above variables were considered as representative of the facility sector. Also, the profitability criteria used include return on equity, return on assets and net profit margin.
    The results of the research show that there is a positive, negative and significant relationship between civic participation and installment sales with profitability criteria respectively.
    Keywords: Profitability, sale based contracts, partnership contracts, return on assets rate, return on equity rate, net profit margin
  • Mohammad Naqi Nazarpur, Maryam Oulad * Pages 173-199
    The banking system is one of the pillars of every country's economy, whose efficiency or inefficiency can directly and indirectly affect the performance of its economy. The challenges posed by the usury free banking system are the asymmetric information issue between the bank and the facility applicant in partnership agreements. The existence of asymmetric information leads to the adverse selection and moral hazard in the markets. Since the 1970s, asymmetry of information has become one of the key issues in the economy.
    The present research is to answer the question; the factors affecting the formation of moral hazard and adverse selection in partnership contracts used in Specialized banks in usury free banking, using a combination of AHP and TOPSIS math’s and using field data (questionnaire) to examine These hypotheses suggest that several factors such as the lack of attention to the customer credit risk score and the lack of incentive and punishment mechanisms for customers is effective on the formation of moral hazard and adverse selection. The results of the research indicate that the abovementioned factors have a greater effect on moral hazard and adverse selection. Supervision and control have the most important effect and widespread use of civic participation contracts has the least importance in moral hazard and adverse selection.
    Keywords: Usury free banking, asymmetric information, moral hazard, adverse selection, the process of fuzzy hierarchy analysis
  • Seyed Amrollah Hosseini * Pages 201-227
    One of the major challenges of the banking system is how overdue claims are collected, although today, in our banking system, we use penalty clause funds, but it is possible to use other options as well. One of the suggested solutions is the “financial punishment” to offend customers. Of course, this solution also faces challenges, including whether tazir can be done in a variety of ways, such as financial punishment, or, as some people have said, it solely to use for physical punishment. In addition, what is the reason for shariah compliance? Moreover, with the assumption of its shariah compliance, is it possible to exercise for our problem? And in the end, how can you enforce financial punishment against the offender? The present study attempts to cross the mentioned jurisprudential challenges by the descriptive-analytical method and show that the suggested solution in the Islamic banking system is compatible and applicable.
    Keywords: Tazir, Financial punishment, Penalty clause funds, overdue claims