فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 71 (پاییز 1397)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 71 (پاییز 1397)

  • 284 صفحه، بهای روی جلد: 190,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/07/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین عیوضلو ، مجید کریمی ریزی صفحات 5-35
    نظام پولی و بانکی اسلامی مشتمل بر بانک مرکزی، شبکه بانکی، نهادهای قانونی، نظارتی، کنترلی، تنظیم گری (رگولاتوری) ، نظامات حسابداری و حسابرسی و مالیاتی و همچنین سازوکار تعیین قیمت و… می باشد که همه این مجموعه را باید در چارچوب نظام اقتصادی اسلام ارزیابی نمود. بدون توجه به کلیت نظام بانکداری اسلامی اعمال تغییر در بخشی از ابعاد این نظام از جمله تغییر در روابط حقوقی، تغییری بنیادین در ساختار موجود نظام بانکی ایجاد نمی کند. آنچه به عنوان مزیت این تحقیق مطرح است نوع نگاه سیستمی به نظام بانکداری اسلامی است که آن را به عنوان یک زیرسیستم در ساختار اقتصاد اسلامی می بیند. این چارچوب بر اساس سه واژه و معیار قرآنی حق و عدل و قوام توضیح داده می شود. بر این اساس مقاله حاضر به اصول و راهبردهای بانکداری اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین کارکردهای اقتصاد اسلامی پرداخته است. برای دستیابی به جوهر نظام بانکداری اسلامی قبل از هر چیز تنظیم «نگرش» مهم است: نگرش بر اساس روش شناسی مبتنی بر رویکرد سیستمی و شناسایی ارکان تکوینی و تشریعی اقتصاد و بانکداری اسلامی است که در این تحقیق به آن اشاره شده است. در این تنظیم و معماری جدید از نظام بانکداری اسلامی «فقه الاقتصاد» نقش ویژه ای خواهد داشت. بر این اساس ثبات پول، رابطه بخش پولی با بخش واقعی، تعادل های اقتصادی، قیمت گذاری و نظارت تخصصی موضوعات اساسی خواهد بود که بر اساس این نگرش، در نظام بانکی بررسی می شود و قراردادهای اسلامی در این بستر به اجرا در می آیند.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، بانکداری اسلامی، نگرش سیستمی، راهبردهای بانکداری اسلامی
  • سیداحسان خاندوزی ، علی افسری صفحات 37-65
    چگونگی توزیع منافع تولید میان عوامل تولید، از پرسش های بنیادی اقتصاد به شمار می رود و تا امروز در سطح الگوهای رقیب، مناقشات متعددی درباره آن وجود داشته است. در این تحقیق با فرض عقلانیت جامع که بر اساس آن، افراد هم منافع خود و هم منافع دیگران را در تصمیم گیری های اقتصادی دخالت می دهند، تابع هدف افراد تعمیم داده شده و رفتارهای عادلانه افراد در حوزه تولید در قالب یک الگوی ریاضی تحلیل می شود. بر اساس این الگو دو راهکار دستیابی به سهم عادلانه عوامل تولید تحلیل خواهد شد: نخست، نقش دولت در تعیین حداقل مزد بالاتر و دوم، نقش رفتارهای عادلانه کارفرمایان در تخصیص بخشی از سود به عنوان پاداش نیروی کار. در این میان، راهکار دوم ضمن بهبود ادراک عدالت و انصاف، وضعیت رفاهی نیروی کار را بدون اثر منفی بر تقاضای نیروی کار و اشتغال بهبود می دهد و با هر دو جنبه عدالت سازگار است. نتایج مقاله موید مزیت عدالت افقی و خودجوش، نسبت به راهکارهای دستوری از بالا می باشد. در این چارچوب برای افزایش تمایل کارفرمایان به اجرای روش مشارکت در سود، پیشنهاد می شود از ابزارهای ترویجی و مشوق های اقتصادی استفاده شود.
    کلیدواژگان: نظریه توزیع، مشارکت در سود، عدالت اقتصادی، نیروی کار، اقتصاد اسلامی
  • حسین میثمی ، سیدعباس موسویان صفحات 67-98
    سپرده های امتیازی که از آن با تعابیری مانند سپرده های تعاونی، وام خواه یا چرخشی نیز یاد می شود نسل جدید فعالیت های قرض الحسنه در کشور محسوب می شود که می تواند در کنار مدل های سنتی و نسل اول قرض الحسنه، دسترسی گروه های پایین و متوسط درآمدی به تامین مالی را بهبود بخشد. پرسش اصلی این تحقیق آن است که مدل های عملیاتی سپرده های امتیازی در چارچوب ضوابط شرعی در حوزه قرض الحسنه کدام است؟ مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوا، به بررسی این فرضیه می پردازد که سپرده امتیازی در چارچوب فقه امامیه و قانون عملیات بانکی بدون ربا قابلیت استفاده دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد که می توان با استفاده از ظرفیت روایات و منابع فقهی دو مدل عملیاتی «مدل قرض محور» و «مدل وکالت محور» جهت اجرای سپرده های امتیازی ارائه کرد. هر دو مدل از منظر فقه امامیه تایید می شوند و امکان استفاده از آنها در نظام مالی کشور وجود دارد. با این حال الگوهای مذکور از دو جهت با یکدیگر تفاوت دارند: اولا امتیازهای تخصیص یافته به مشتریان در مدل قرض محور برای نهاد مالی تعهدآور نبوده و برای مشتری حق قانونی و شرعی ایجاد نمی کند؛ اما در مدل وکالت محور امتیازهای داده شده برای نهاد مالی تعهدآور بوده و برای مشتریان نیز حق ایجاد می کند. ثانیا در مدل قرض محور کارمزد باید حداکثر به اندازه مزد کار (هزینه ها) تعیین شود؛ اما در مدل وکالت محور نهاد مالی می تواند تحت اشراف نهاد ناظر (بانک مرکزی) آن را کمتر یا بیشتر از هزینه ها تعیین کند.
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، سپرده های امتیازی، فقه اسلامی، ربای قرضی، شبکه بانکی
  • محمدجمال خلیلیان ، سید حمید جوشقانی نایینی صفحات 99-137
    بررسی منابع درآمدی منصوص در کتب فقهی و مصارف آنها نشان می دهد که شارع مقدس ساختاری کلی را دنبال کرده است. توجه به این ساختار بحث از مسائلی همچون امکان «گسترش قلمرو منابع درآمدی شرعی» و «تعریف منابع درآمدی جدید» و همچنین امکان تدوین بودجه مطابق با اهداف عالی نظام اسلامی را فراهم می کند. عمده اتکای درآمدی بودجه دولت اسلامی بر ردیف های خمس، زکات، خراج و انفال بوده که ترکیبی از مالیات و واگذاری است. محوریت هزینه کرد نیز بر رفع تبعیض و فاصله طبقاتی، ایجاد فرصت های شغلی و امنیت جامعه می باشد. سوال این است که با توجه به منابع درآمدی و مصارف تعیینی در شریعت آیا می توان الگویی برای نظام مالی جامعه اسلامی ارائه داد؟ آیا به مقتضای تغییر و تحول در تشکیلات حکومت و افزایش هزینه های آن، حاکم اسلامی می تواند موارد مذکور را توسعه دهد؟ مقاله پیش رو با رویکردی استنباطی به ارائه طرح تدوین بودجه دولت اسلامی پرداخته است. روش تدوین مقاله روش تحلیلی استنباطی است. بدیهی است با توجه به ابعاد موضوع از آموزه ها و روش استدلال اجتهادی نیز استفاده می شود.
    کلیدواژگان: بودجه دولت اسلامی، منابع، مصارف، ساختار، الگو
  • ام البنین جلالی ، زهرا نصراللهی، مجید هاتفی مجومرد صفحات 139-165
    یکی از مسائلی که در محیط های کار تیمی رخ می دهد، اثرگذاری تصمیمات هم گروه یا هم تیمی بر تصمیم هم گروه های دیگر است. حال این اثرگذاری وقتی به معضل تبدیل می شود که یکی از اعضای گروه در قبال دریافت پاداش بیشتر، کار کمتری ارائه کند. در این شرایط اگر سایر اعضای گروه از این تصمیم تبعیت کرده و آنها نیز طفره روی را انتخاب کنند، در نهایت برآیند یا عملکرد تیمی افول خواهد کرد. در این راستا مطالعه حاضر بر آن شد با استفاده از محیط آزمایشگاهی و انجام بازی های دو نفره که کامل، ایستا و پویا، تمام و ناتمام به بررسی همبستگی دین داری با عملکرد تیمی و تصمیمات فردی بپردازد. نتایج به دست آمده از 182 نمونه و 2184 مشاهده نشان داد که درصد مشارکت تیمی که هر دو بازیکن تلاش کنند در طیف دین داری بالا بیشتر از طیف های دین داری متوسط و کم است. در مقابل نتایج نشان داد که تولید تیمی بازیکنان با سطح دین داری کم، بیشتر از تولید تیمی بازیکنان با سطح دین داری بالا و متوسط است. نتایج به دست آمده از همبستگی دین داری با تصمیم افراد نیز نشان داد که افراد با سطح دین داری بالا در هنگام پاداش زیاد، از تصمیم هم گروه خود اثرپذیری خاصی نداشته و به طور مستقل تصمیم گرفته اند؛ اما در دین داری متوسط، این استقلال فقط در بازی همزمان در هر دو سطح پاداش پایین و بالا مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، مطالعه آزمایشگاهی، اقتصاد رفتاری، دین داری، کار تیمی
  • شهرام معینی ، محمد واعظ برزانی، مژده باقربوم صفحات 167-190
    این مقاله ابتدا به تحلیل ماهیت و مشروعیت مبادلات در بازار مالی اینترنتی فارکس FX و سپس به مدل سازی بازده مازاد بر لایبور در این بازار می پردازد. برای این منظور، ابتدا در چارچوب پژوهشی مبتنی بر متن اسلامی و با استفاده از مفاهیم نظریه بازی ها می کوشد، مبادله رهانی را به صورت بازی ای توصیف کند که حاصل جمع صفر دارد، در آن همواره نوعی قاعده یا مکانیسم برای برد و باخت وجود دارد و در کنار وثیقه معین، پاداش یا پیامد برنده می تواند معین یا نامعین باشد؛ آنگاه ادعا می شود، مبادله گری موهومی در این بازار مالی مجازی مبتنی بر ابزار اهرم و مبادله خودکار با تامین ضوابط سه گانه بالا، می تواند از منظر اقتصاد اسلامی، مبادله ای در معرض ایراد شبهه رهان تلقی شود. در ادامه با در نظر گرفتن نرخ لایبور (LIBOR) ، به عنوان شاخصی برای بازدهی دارایی بدون ریسک، کوشش می شود ابتدا مدلی نظری برای احتمال کسب بازده مازاد بر لایبور در بازار مالی اینترنتی FX ، در سطوح مختلف اهرمی توسعه دهد. نهایتا، بر اساس آمار مربوط به مبادلات دو جفت ارز دلار/یورو و دلار/پوند در یک دوره زمانی منتخب، نشان داده می شود که احتمال کسب بازده معادل نرخ لایبور در مبادلات این بازار مالی اینترنتی در سطوح اهرمی بالا، علی رغم پذیرش ریسک مبادلات، ناچیز است. بر این اساس، مشارکت کاربران ایرانی در این بازار، هم غیر اقتصادی و هم در معرض شبهه رهان است.
    کلیدواژگان: بازار مالی FX، رهان، نظریه بازی، تئوری احتمال، اهرم
  • احسان ذاکرنیا ، مجید زین الدینی صفحات 191-225
    تشدید ریسک اعتباری و افزایش حجم مطالبات معوق نظام بانکی در سال های اخیر باعث ایجاد بحران بالقوه در نظام بانکداری بدون ربای ج. ا. ا شده است. لازم است پیش از بروز و بالفعل شدن بحران های اجتماعی و اقتصادی در سطح کشور برای آن چاره اندیشی لازم صورت گیرد و راهکارهای متناسب با اقتضائات بومی کشور ارائه گردد. برای تحقق این هدف در این پژوهش مجموعه راهکارهای موجود در سیستم بانکی که جهت مواجهه با عوامل خرد موثر بر تشدید ریسک اعتباری استفاده می شوند، بررسی شده و سپس با راهکارهای پیشنهادی تکمیل گردیدند. در ادامه معیارهای مورد نیاز جهت مطلوب و کاربردی بودن یک راهکار در نظام بانکداری بدون ربای ج. ا. ا تبیین شده و تمامی این راهکارها با استفاده از روش تحلیلی توصیفی بر اساس معیارهای راهکار مطلوب یعنی شرعیت و قانونی بودن و بازدارندگی و غیره بررسی گردید و در نهایت بسته مدیریتی پیشنهادی جهت استفاده در نظام بانکی کشور که از نظر معیارهای فوق به تایید مدیران عامل بانک های کشور رسیده است ارائه شده؛ به گونه ای که برای هریک از عوامل ، یک یا چند راهکار متناسب با ماهیت آن عامل مطرح شده است.
    کلیدواژگان: بانک، ریسک اعتباری، عوامل خرد، مالی اسلامی، مدیریت ریسک، نکول
  • سیدامیرحسین اعتصامی ، رضا میرزاخانی صفحات 227-259
    گسترش صنایع و توسعه یافتگی جوامع دارای مزیت ها و همچنین معایبی می باشد. یکی از چالش های جدی جوامع درحال توسعه و توسعه یافته، مسئله آلودگی محیط زیست توسط آلاینده‎های صنعتی است. در راستای کاهش آلاینده های زیست محیطی، کشورها و نهادهای مسئول برای حفظ محیط زیست تدابیر متنوعی مانند ایجاد پیمان های منطقه ای، وضع قوانین محدودکننده، مالیات و جریمه اندیشیده‎اند. یکی از راهکارهای تجربه شده در جوامع غربی، به خصوص اتحادیه اروپا، استفاده از مکانیزم تبادل حقوق آلایندگی است. این حقوق، مجوزهای قابل مبادله و در حجم محدودی هستند که سقف مشخصی از تولید آلودگی (CO2و دیگر آلاینده ها) را برای هر آلوده گر محیط زیست معین می کند. این راهکار سبب افزایش هزینه آلوده گرهای تولیدکننده بیش ازحد مجاز و کسب سود برای واحدهای با تکنولوژی پیشرفته تر خواهد شد؛ همچنین روند بازار این اوراق، شاخصی برای اندازه گیری حجم آلاینده ها و کیفیت سوخت های آلاینده محیط زیست است. این مقاله از جمله تحقیقات کاربردی است که با روش توصیفی تحلیلی به تببین مسئله و بررسی فقهی این ابزار می پردازد. بعد از بررسی فقهی این ابزار مشخص گردید، مجوزهای آلایندگی حقوق مالی قابل اسقاط و قابل انتقالی است که از باب قاعده لاضرر و دفع افسد به فاسد توسط دولت اسلامی برای کاهش آلایندگی معتبر شناخته می شود.
    کلیدواژگان: توسعه پاک، اوراق اعتبار آلایندگی، حق آلایندگی، بازار کربن، قاعده لاضرر، انفال
|
  • Hossein Eyvazlou, Majid karimirizi Pages 5-35
    The Islamic banking system consists of the central bank, the banking system, legal entities, regulatory, control, regulating, accounting, auditing and tax systems, and ... as well as the mechanism for determining the price that all of this collection should be evaluated within the framework of the Islamic economic system. Regardless of the Islamic banking system as a whole, changing the part of the system, including the change in legal relations, does not make a fundamental change in the existing structure of the banking system.What constitutes the advantage of this research is the kind of systemic approach into the Islamic banking system that sees it as a subsystem in the structure of Islamic economics. This framework is based on three Qur'anic words and standards: right and justice and consistency. Accordingly, we have come to the principles and strategies of Islamic banking as one of the most important functions of Islamic economics and in relation to it. In order to achieve the essence of the Islamic banking system, it is first of all important to set up an "attitude": an attitude based on methodology on the systemic approach and identification of the formation and legislation elements of the Islamic economics and banking, which is mentioned in this research. In this new architecture, "economic jurisprudence" will have a special role in the Islamic banking system. Accordingly, the stability of money, the relationship between the monetary sector and the real sector, economic equilibrium, pricing and specialized monitoring will be the main issues that will be considered in the banking system based on this view, and Islamic contracts are implemented in this framework.
    Keywords: Islamic Economics, Islamic Banking, Systemic Approach, Islamic Banking Strategie
  • Ali Afsari Pages 37-65
    The manner of benefits distribution of production among the production factors is one of the fundamental questions of the economy, and there are many controversies around it at the level of rival models. In this research, with the assumption of comprehensive rationality, according to which individuals interfere both their own interests and the interests of others in economic decision-making, the objective function of individuals generalized and the fair behaviors of individuals in the field of production are analyzed in the form of a mathematical model. Based on this model, two strategies for achieving a fair share of production among the factors are analyzed: first, the role of the government in determining the level of wage more than the minimum wage, and second, the role of employers' fair employments in allocating a portion of the profits as labor rewards. In the meantime, the second strategy, while improving the perception of justice and fairness, improves the welfare state of the labor force without adversely affecting labor demand and employment, and is consistent with both aspects of justice. The results of the paper confirm the superiority of horizontal and spontaneous justice in relation to grammatical solutions from above. In this framework, it is suggested to use extension tools and economic incentives to increase employers' willingness to engage in profits.
    Keywords: Distribution theory, Profit participation, Economic Justice, labor, Islamic Economics
  • sa mo Pages 67-98
    Previllage Deposit (also known as: cooperative deposits, Vamkhvah deposits or rotational deposits) is the new generation of Qur'd al-Hassanah activities in the country that can, along with traditional models and the first generation of Qur'd al-Hassanah, improve access of low and average incomes groups to finance .The main question of this research is that: "What are the operational models of privilege deposits within the framework of religious rules in the area of Qur'd al-Hassanah?" The article uses a descriptive method and content analysis to examine the hypothesis that "the privilege deposit is possible within the framework of the Imamiyah jurisprudence and the usury free banking operational law". The research findings show that using the capacity of sources of jurisprudence, two operational models, the "borrowing model" and "Wakalah-based model", could be used to execute privilege deposits. Both models are approved by the Imamie jurisprudence and can be used in the financial system of the country. However, the patterns are different in two ways: First, the privileges deposits in the borrowing model are not binding on the financial institution, and do not create legal rights for the client. However, in the Wakalah-based model, the privileges given to the financial institution are obligatory and give the right to customers. Secondly, in the borrowing model, the fee should be at least as much as the wage (expenses), but Wakalah-based model, a financial institution can, under the supervision of the supervisory authority (central bank), determine it less or more than the cost.
    Keywords: Qur'd al-Hassanah, Privilege Deposits, Islamic Jurisprudence, Qard Usury, Banking System
  • hamid joshaghani Pages 99-137
    A large study of the sources of income in the jurisprudential books and their expenditures shows that the holy ruler has followed the general structure. Considering this structure, the discussion provides for issues such as the possibility of "expanding the territory of religious sources of income" and "defining new sources of income" as well as the possibility of formulating a budget in accordance with the highest goals of the Islamic system.The main source of revenue for the Islamic State budget is based on khums, zakat, tribute and anfal, which is a combination of taxes and transfers. The focus of cost-creation is on eliminating discrimination and class distances, creating job opportunities and community security.Now, the question is: Given the sources of income and expenditures in the Shari'a, can there be a model for the Islamic society's financial system. Is it possible for the Islamic ruler to expand the cases in light of the changes in the organization of the government and the increase in its costs?The paper presents an inferential approach to presenting the Islamic State budget plan. The method of compilation of the paper is analytical-inferential. Obviously, according to the dimensions of the subject, the teachings and the method of ijtihadi reasoning are also used.
    Keywords: Islamic State Budget, source, cost, structure, Pattern
  • Omolbanin Jalali, Zahra Nasrolahi, Madjid Hatefi Madjumerd Pages 139-165
    One of the issues that occurs in teamwork environments is the impact of cohort or team decisions on the decision of other cohorts. Nowadays, this effect becomes a dilemma when one of the members of the group offers less effort against more reward. In this situation, if other members of the group follow this behavior by this decision and they dodge, they will eventually end up or the team's performance will decline. In this regard, the present study aimed to investigate the correlation of religiosity with team performance and individual decisions using a laboratory environment and performing two-player complete, static and dynamic games; complete and incomplete. The results from 182 samples and 2184 observation showed that the percentage of team participation that both players endeavor to perform in the high religiosity range is more than moderate and low in the range of religiosity. In contrast, the results showed that team production of players with a lower level of religiosity was more than the production of a team of high and moderate level players. The results of religiosity correlation with people's decision also showed that individuals with high religiousness at high rewards did not have a specific impact on their cohort's decision and decided independently. However, in moderate, this independence was observed only in the simultaneous game at both lower and upper reward levels.
    Keywords: Game Theory, laboratory environment, Behavioral Economy, religiosity, Team working
  • shahram moeeni, mohammad vaez, Mojdeh Bagherboum Pages 167-190
    This article first analyzes the nature and legitimacy of the online Forex FX market transactions and then models the excessive return on Libor in this market. For this purpose, first, in the context of the Islamic thoughts, and using the concepts of game theory, it describes the bet transaction as a zero sum game, which always has a kind of principle or mechanism for the win and lose, And along with the collateral, the winner's reward or outcome can be certain or indeterminate. It is then claimed that an illusory transaction in this virtual financial market based on an advantage instrument and an automatic trade with the provision of the three top criteria can be regarded as a transaction from the perspective of the Islamic economy. Further, considering the Libor rate (LIBOR) as an indicator for the return on risk-free assets, we first attempt to develop a theoretical model for the likelihood of a surplus return on Libor in the FX Internet financial market at various leverage levels. Finally, based on the data on the exchange of two currency pairs of dollars / euros and dollars / pounds over a chosen period, it is shown that the likelihood of a yield equivalent to the Libor rate on the exchanges of this Internet financial market at high leverage levels despite the adoption of risk The exchanges are negligible. Accordingly, the participation of Iranian users in this market is both non-economic and exposed to the bet doubts.
    Keywords: FX financial market, Bet, Game Theory, Likelhood Theory, Leverage
  • EHSAN ZAKERNIA, majid zeineddini Pages 191-225
    The escalation of credit risk and the increase in the volume of banking system deferred claims in recent years have created a potential crisis in the usury free banking system of Iran. It is necessary to take the necessary actions before the emergence and actualization of social and economic crises in the country, and to come up with solutions tailored to the Iran situation. In order to accomplish this goal, a series of banking system solutions that are used to address the risk factors affecting credit risk escalation are investigated and then completed with proposed solutions. In the following, the required criteria and desirability of a solution in the banking system are explained and all of these strategies are analyzed using a descriptive analytical method based on the appropriate criteria such as validity, legality and deterrence etc. Finally, the management package proposed in order to use in the banking system of the country, which has been approved by the managers of the banks of the country in the light of the above criteria, has been presented for each of the factors of one or several strategies according to the nature of that factor.
    Keywords: Bank, Credit Risk, Factors, Islamic Finance, Risk Management, Default
  • reza mirzakhani Pages 227-259

    The development of industries and societies have advantages and disadvantages. One of the serious challenges of developed and developing societies is the pollution of the environment by industrial contaminants. In order to reduce environmental pollution, countries and institutions are responsible for protecting the environment have taken various measures, such as the establishment of regional agreements, limiting laws, taxes and penalties. One of the solutions that has been experienced in Western societies, especially the European Union, is the use of a polluting exchange mechanism. These rights are tradable license and are limited in volume, which specifies a specific ceiling for the production of contaminants (CO2 and other pollutants) for each pollutant in the environment. This solution will increase the cost of overproducing contaminants and make profits for more advanced technology units. Also, the market trend of these papers is an indicator for measuring the volume of pollutants and the quality of environmental pollutants. This article is an applied research that uses descriptive-analytic method to clarify the issue and study the jurisprudence of this tool. After the jurisprudential review of this tool, it has been determined that the emission allowances are irrevocable and transferable financial rights, which are recognized by the Islamic State for the purpose of reducing the pollutants by virtue of the rule of “La Darar” and the elimination of more corruption by corrupt by the Islamic state.
    Keywords: Cleaned Development, Emissions Allowance, Emission Rights, Carbon Market, “La Darar” Rules, Anfal