فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 68 (زمستان 1396)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 68 (زمستان 1396)

  • 238 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد توکلی، محمد جواد قاسمی اصل * صفحات 5-31
    برخی اقتصاددانان ادعا کرده اند علم اقتصاد تنها مبتنی بر اندیشه تسمیه گرایی شکل می گیرد و شکل امروزین این تفکر را شیوه تبیین فرضیه ای استنتاجی دانسته اند. طبق این تحلیل، در فضای تفکر اسلامی که بر ذات گرایی استوار است، امکان شکل گیری دانش اقتصاد اسلامی و به کارگیری شیوه تبیین فرضیه ای استنتاجی وجود ندارد. مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی این ادعا می پردازد.
    این ادعا به خاطر توجه صرف به ذات گرایی افلاطونی که مدعی وجود عینی برای کلیات است، در تعریف و کارایی ذات گرایی به خطا رفته است. این در حالی است که مفاهیم کلی مورد استفاده در دانش اقتصاد، مفاهیمی انتزاعی و اعتباری می باشند. بر این اساس، نزاع ذات گرایی و تسمیه گرایی در مورد عینیت مفاهیم کلی، خدشه ای به علم اقتصاد وارد نمی کند. همچنین ازآنجاکه ذات گرایی هستی شناختی با تسمیه گرایی روش شناختی منافات ندارد، شیوه تبیین فرضیه ای استنتاجی، در اقتصاد اسلامی مبتنی بر ذات گرایی، قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: تسمیه گرایی، ذات گرایی، تبیین فرضیه ای، استنتاجی، مفاهیم کلی، معرفت شناسی، دانش اقتصاد
  • رحمت الله عبدالله زاده، مصعب عبدالهی، حسین غفورزاده * صفحات 33-63
    شفافیت اقتصادی از مهمترین موضوعات در هر نظام اقتصادی به شمار می رود. این ضرورت زمانی بیشتر می شود که شفاف سازی اقتصادی یکی از بندهای سیاست های اقتصاد مقاومتی را به خود اختصاص داده است؛ از آنجا که اقتصاد مقاومتی به عنوان الگوئی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام معرفی می گردد این پرسش مطرح می شود که ظرفیت آموزه های فقهی و نیز قرآنی- روایی به عنوان منابع معرفتی نظام اقتصادی اسلام در ایجاد شفافیت اقتصادی چگونه است؟ به همین منظور با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و نیز مطالعه ابواب فقه اقتصادی، مولفه های شفافیت اقتصادی مطرح شده در ادبیات اقتصادی، در آموزه های فقهی و با رویکردی قرآنی- روایی مورد کاوش قرار گرفت و احکام تکلیفی –الزامی و غیر الزامی- ناظر به شفافیت اقتصادی، قواعد فقهی موثر در شفافیت اقتصادی و نیز مولفه های شفافیت اقتصادی در عقود اسلامی استخراج و این نتیجه حاصل شد که آموزه های فقهی و قرآنی-روایی در ایجاد شفافیت اقتصادی از ظرفیت بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: شفافیت اقتصادی، فقه اقتصادی، رویکرد قرآنی، روایی، عقود اسلامی، قواعد فقهی
  • مهدی قائمی اصل *، سحر لویی صفحات 65-85
    مخارج مذهبی از جمله زکات، انفاق، خمس، کمک به ایتام و... افزون بر در نظر گرفتن منافع جمعی در کنار منافع فردی در رفتار اقتصادی مسلمانان، باعث رشد روحی و حتی رشد اقتصادی جوامع می شود. لذا بررسی اثرات نرخ تورم و بیکاری بر این نوع مخارج خداپسندانه یکی از نیازهای سیاست گذاری اقتصادی در جامعه اسلامی برای گسترش و تقویت این کردارها به منظور افزایش سطح رفاه جامعه می باشد. روش پژوهش درمقاله حاضر از نوع تحلیلی توصیفی و روش جمع آوری داده ها از نوع کتابخانه ای می باشد. در این پژوهش، اطلاعات مربوط به 28 استان ایران طی دوره 1393- 1376 به منظور بررسی اثر تورم و بیکاری بر مخارج مذهبی می باشد. به این منظور داده های مورد مطالعه از اطلاعات منتشر شده توسط مرکز آمار ایران استخراج شده است. نتایج برآورد بر اساس رویکرد داده های ترکیبی پویا نشان می دهد که اثر تورم و بیکاری بر مخارج مذهبی در دوره مورد بررسی منفی و معنادار است. لذا توصیه می شود سیاست گذاران اقتصادی قواعد و سیاست های نظارتی موثر به منظور کاهش نرخ تورم و بیکاری تدوین کنند تا زمینه مناسب تری برای افزایش مخارج مذهبی و بهبود رفتارهای خداجویانه فراهم گردد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، مخارج مذهبی، پانل دیتای پویا
  • سید علی روحانی *، سید مهدی بنی طبا صفحات 87-117
    «نظارت شرعی» در نظام بانکی به کلیه اقدامات نظارتی اطلاق می شود که به منظور حصول اطمینان از انطباق عملیات شبکه بانکی با شرع انجام می شود. نبود نظارت شرعی در شبکه بانکی می تواند موجب گرفتارشدن بانک ها و مشتریان در ورطه ربا یا بطلان عقود و به خطرافتادن روابط مالکیت در اقتصاد گردد. در ایران هرچند قانون عملیات بانکی بدون ربا از سال 1362 حاکم است، اما به دلیل نبود نهادها و استانداردهای مشخص برای نظارت شرعی، موارد متعددی از عدم انطباق عملیات، قراردادها و روش های حسابداری بانک ها با شرع مشاهده می شود.
    در پژوهش حاضر به روش تحلیلی توصیفی، با واکاوی وضعیت موجود نظارت شرعی در نظام بانکی ایران و تبیین ضعف های قانونی، نهادی و اجرایی در این حوزه، مهم ترین پیامدهای نبود نظارت شرعی تشریح می شود که عبارت اند از: عدم پایبندی بانک ها به لوازم عقد وکالت و برخورد مالکانه با اموال وکالتی، محتوازدایی از عقود مشارکتی و مبادله ای و استفاده صوری از آنها، عدم انطباق ضوابط حسابداری بانک ها در بخش ارزی و نیز صورت سود و زیان بر بانکداری بدون ربا. سرانجام با بررسی روند تحولات نهادی در معماری مالی اسلامی بین المللی، الگوهای نظارت شرعی در نظام بانکی کشورهای مختلف و استانداردهای بین المللی مرتبط با موضوع نظارت شرعی در موسسات مالی اسلامی، پیشنهاد هایی در زمینه تثبیت نظارت شرعی بر بانک ها و ارتقای جایگاه شورای فقهی بانک مرکزی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظارت شرعی، بانکداری بدون ربا، عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، حسابداری بانکی
  • سید محمدرضا سیدنورانی، امیر خادم علیزاده، سید علی رضوانی * صفحات 119-151
    ارزیابی درباره فرازوفرود بانکداری اسلامی یا بررسی تاثیر سیاست ها بر بهبود یا کاهش کارایی بانکداری اسلامی ، نیازمند معرفی شاخص بانکداری اسلامی است. هدف این مقاله طراحی و معرفی شاخص ترکیبی جدیدی برای بانکداری اسلامی می باشد؛ هدفی که می تواند وضعیت بانکداری اسلامی را در نظام بانکی ایران به خوبی رصد نماید. برای این امر ابتدا شاخه های بانکداری اسلامی در دو گروه شاخه های شرعی و شاخه های اقتصادی با مطالعه منابع مربوطه، شناسایی و تعیین شد. در مرحله بعد، با بررسی های به عمل آمده در خصوص هر یک از شاخه های بانکداری اسلامی مجموعا 48 نماگر معرفی گردید. سپس با تکیه بر روش دلفی دومرحله ای نخبگان، وزن دهی ابعاد نماگر شناسایی شده که نتایج، گویای آن است که طبق نظر خبرگان رشته، به ترتیب شاخه های حذف ربا با وزن 0.127، عدالت اقتصادی با وزن 0.115 و رعایت اخلاق اسلامی با وزن 0.108 از عدد واحد، از بیشترین اهمیت برخوردارند. سرانجام، هدف و نتیجه اصلی این پژوهش از طریق میانگین وزنی شاخه های بانکداری اسلامی طرحی از شاخص ترکیبی بانکداری اسلامی را به دست می دهد.
    کلیدواژگان: روش دلفی، ویژگی های بانکداری اسلامی، شاخص ترکیبی
  • حسین عبدالهی *، غلامحسن تقی نتاج، سیدعباس موسویان صفحات 153-184
    یکی از چالش های نظام بانکداری بدون ربا، چالش حسابداری بانک هاست. این پژوهش در پی این پرسش است که آیا سیستم حسابداری فعلی، از نظام بانکداری بدون ربا پشتیبانی می کند؟ اگر چنین نیست، الگوی مطلوب حسابداری بانکداری بدون ربا کدام است؟ بر این اساس، فرضیه اصلی «الگوی مطلوب حسابداری متناسب با بانکداری بدون ربا مبتنی بر رویکرد پاسخگویی است»، تدوین و هشت فرضیه فرعی در راستای فرضیه اصلی طراحی و به خبرگان ارائه و پاسخ آنها راجع به این فرضیه ها جمع آوری گردید. داده های تحقیق با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنوف و آنالیز واریانس ها تجزیه وتحلیل شده و در نتیجه فرضیه های تحقیق از سوی خبرگان تایید شدند.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوی مطلوب حسابداری، دارای مشخصات زیر است: «رویکرد الگوی مطلوب حسابداری رویکرد پاسخگویی است»، «بانک نقش وکیل سپرده گذاران را دارد»، «اهداف استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، کسب حداکثر سود با رعایت موازین اسلامی است»، «ویژگی اصلی اطلاعات، صحیح بودن، منصفانه بودن و قابل فهم بودن می باشد»، «تعیین و توزیع سود بر مبنای موازین اسلامی است»، «ارزش جاری مبنای اندازه گیری است»، «اهداف گزارشگری، ارائه اطلاعات درباره چگونگی انجام وظیفه وکالت و رابطه پاسخگو و پاسخ خواه است».
    کلیدواژگان: بانک، بانکداری بدون ربا، نظام حسابداری، استانداردهای حسابداری
  • زینب صالحی، رضا غلامی جمکرانی *، حسین میثمی صفحات 185-211
    با توجه به نقش غیر قابل انکار نظام بانکی در اقتصاد کشور، طراحی و اجرای استانداردهای حسابداری یکپارچه که بتواند صورت های مالی مختلف را آماده و روند مقایسه آنها را آسان کند، ضروری است. این استانداردها باید حقوق مالکان را حفظ کرده و فعالیت تخصصی این نهادها را بدون آنکه با احکام اسلامی در تضاد باشد، تقویت کند. در این تحقیق، به بررسی موانع اجرای استانداردهای حسابداری موسسات مالی اسلامی در نظام بانکی ایران پرداخته و چالش های پیش رو در سه بعد چالش های درون بانکی، برون بانکی و فرابانکی پژوهش شده است. روش جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و مراجعه به خبرگان بانکی و دانشگاهی، کسب نظر ایشان، توصیف و تحلیل داده ها و نهایتا استنتاج منطقی می باشد.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که بر اساس نظر خبرگان، چالش های برون بانکی و فرابانکی از چالش های درون بانکی مهم تر می باشد. همچنین، عوامل مهمی از جمله نبود نقشه راه و سیاست های کلی مشخص در راستای اجرای بانکداری اسلامی در کشور، نبود زیرساخت های اقتصاد اسلامی مانند بازارهای پولی و مالی اسلامی، ضعف در آموزش استانداردهای حسابداری عقود اسلامی به بدنه کارشناسی بانک ها و فقدان نهاد مشخص در زمینه تدوین استانداردهای حسابداری بانکداری اسلامی در کشور به عنوان مهم ترین موانع اجرای استانداردهای حسابداری موسسات مالی اسلامی در نظام بانکداری ایران می باشد. علاوه بر این نتایج نشان می دهد که اختلاف فقهی بین فقه امامیه و مذاهب اهل سنت، مانع جدی و اساسی در زمینه استفاده از استانداردهای حسابداری موسسات مالی اسلامی در شبکه بانکی کشور به حساب نمی آید.
    کلیدواژگان: نظام گزارشگری مالی اسلامی، استانداردهای حسابداری موسسات مالی اسلامی، نظام بانکداری بدون ربا، بانکداری اسلامی
|
  • Mohamadjavad Tavakoli, Mohammad Jvd Ghasemi * Pages 5-31
    Some economists have argued that economics is only based on the idea of ​​ Nominalism and the current form of this thought is a hypothetical-deductive method of explanation. According to this analysis, there is no possibility of the formation of the knowledge of Islamic economics and the use of the hypothetical- deductive method of explanation in the Islamic intellectual space, which is based on the essence. The paper examines this claim using an analytical method.
    This claim for the mere focus of Plato’s essentialism which postulates the existence of the object for generality has gone wrong in the definition and efficiency of essentialism.
    This statement holds while general concepts used in economics, are abstract and contractual. Based on this, the argument between essentialism and nominalism, doesn’t create a problem and rift for economics as a science. Moreover, since ontological essentialism doesn’t contradict methodological nominalism, the method of hypothetical inferential reasoning in Islamic Economics can be used based on essentialism.
    Keywords: Nominalism, Essentialism, Hypothetical, Deductive Method of explanation, General concepts, Epistemology, Economics
  • Rahmatollah Abdollahzadeh, Mosab Abdollahi Arani, Hossein Ghafourzadeh * Pages 33-63
    Economic transparency is one of the most important issues in every economic system. Since the Moghawamah economy is introduced as an inspirational model of the Islamic economic system this question arises as to how the capacity of Quranic-Hadith-Islamic jurisprudential teachings as the epistemic sources of Islamic economic system in creating economic transparency? For this purpose, using the descriptive analytical method and the study of the Economic jurisprudence chapters were investigated. The elements of economic transparency proposed in the economic literature and the Islamic jurisprudential teachings by the Quranic- Hadith approach and imperative rules- obligatory and non-obligatory- on the transparency of the economy, effective Islamic Jurisprudence Rules in transparency of the economy, and the components of economic transparency in the Islamic contracts were drawn. We concluded that the Islamic jurisprudential and Quranic-Hadith teachings have a high potential for creating economic transparency.
    Keywords: Economic transparency, economic jurisprudence, Quranic, hadith approach, Islamic Contracts, Islamic jurisprudence rules
  • Mehdi Ghasemi Asl *, Sahar Louei Pages 65-85
    Religious expenditure as a favorable and moral economic behavior, in addition to providing the collective interests and the individual interests in economic behavior of Muslims, causes psychological growth and even economic growth of communities. Therefore, the study of the inflation and unemployment effects on this kind of God-seeking spending is one of the needs of economic policymakers in the Islamic society to expand and strengthen actions to enhance the welfare of society.
    In this study, data of 28 provinces of Iran during 1997- 2014 is used to study the effects of inflation and unemployment on religious expenditure. For this purpose, the data were extracted from information published by the Statistical Center of Iran.
    The estimation results based on the dynamic panel data approach shows that inflation and unemployment effects on religious expenditure in the period under review is negative and significant.
    It is recommended that economic policymakers codify effective regulatory rules and policies to reduce inflation and unemployment to provide the perfect backdrop for religious expenditure and God-seeking behavior. So the methods and tools of economic science, especially in the field of Islamic economics, should be used for improving the Islamic indicators of the economy and ignoring the effects of economic variables on moral values must be avoided.
    Keywords: Inflation, Unemployment, Religious Expenditures, Dynamic Panel Data
  • Sayed Ali Rohani *, Sayed Mahdi Banitaba Pages 87-117
    "Shariah supervision" in the banking system refers to all regulatory measures in order to ensure the compliance of banking system operations with shariah. The lack of shariah supervision in the banking system can lead to riba in the bank-customer relations, or invalidity of shariah contracts and the endangerment of property relations in the economy. In Iran in spite of the existence of “The Law for Usury (Interest) Free Banking law” since 1362, the lack of specific standards and institutions for shariah supervision, have caused several cases of non-compliance of operations, contracts and accounting methods in the banking system with shariah.
    In this paper, using descriptive and analytical methods, after illustrating the importance and necessity of shariah supervision in the banking system and its various levels, we analyze the state of shariah supervision in Iran and clarify the weakness of Sharia supervision in legal, institutional and administrative aspects, which lead to many challenges in the banking system.
    The main consequences of weak shariah supervision in Iran, which are considered in this paper include: bank's non-compliance with Wakalah contract requirements and transformation of Wakalah contract to ownership, obliterating the content of participatory contracts (such as Mudharabah and Musharakah). Exchange contracts (such as Ju’ala and Salam), non-compliance of accounting standards in foreign exchange operations and in the income statement of banks, with interest free banking criteria are the other factors.
    Finally, based on the evolution of the global Islamic financial architecture, patterns of shariah supervision in the banking system in different countries, and relevant international standards in the shariah supervision of Islamic financial institutions, Proposals for enhancing the status of the Shariah supervision Council of the Central Bank are presented.
    Keywords: Islamic banking, shariah supervision, interest free banking, bank accounting, participatory contracts, exchange contracts
  • Seyed Mohammad Reza Seyednourani, Amir Khadem Alizadeh, Seyed Ali Rezvani * Pages 119-151
    An evaluation of the Progress and regression of Islamic banking or the impact of policies on improving or reducing the efficiency of Islamic banking requires the introduction of the Islamic Banking Indices. The purpose of this paper is to design and introduce a new hybrid index for Islamic banking. This purpose can monitor the situation of Islamic banking in the banking system of Iran. First, Islamic banking branches were identified and put in two classes: Shariah class and Economic class. In the next step, 48 questionnaires were introduced with each branch of Islamic banking. Then based on Two-step Delphi method the weighting of the dimensions of the faces has been identified. The results indicate that, according to the experts of the field, respectively, the branches of deleting usury with a weight of 0.127, economic justice with a weight of 0.115, and observance of Islamic ethics with weight 0.108 of the unit number are most important. Finally, the main goal and the main outcome of this study, through the weighted average of Islamic banking branches, is the design of a combined Islamic banking index.
    Keywords: Delphi method, Islamic banking features, combined index
  • Hossein Abdollahi *, Gholamhasan Taghi Nattaj, Seyyed Abbas Mousavian Pages 153-184
    One of the challenges of a usury free banking system is the challenge of accounting for these banks. The research seeks to this question: Does the current accounting system support the usury-free banking system? If not, what is the desirable pattern of usury free banking accounting? Based on this, the main hypothesis is the "desirable accounting model in alignment with for usury free banking based on accountability approach", and eight sub-hypotheses were designed in line with the main hypothesis and presented to the experts and their answers to these hypotheses were collected. The research data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov test and analysis of variances. Therefore, the research hypotheses were confirmed by the experts. The results of the research show that the desirable accounting model has the following characteristics. "The desirable accounting model is the accountability approach," "the bank has the role of the wakil of the depositors," "the users of financial information, to maximize profits by observing Islamic standards." "The main feature of information is correctness, fairness, and understandable." "," Determining and distributing profits based on Islamic standards. "," Current value is the basis of measurement. "," Reporting purposes, providing information on how to fulfill the task of wakil, and responsive and responsive relationships".
    Keywords: Keywords: non interest banking, accounting system, accounting standards
  • Reza Gholami Jamkarani *, Hossein Meisami, Zeinab Salehi Pages 185-211
    Given the undeniable role of banks and financial institutions in Iran’s economy, it is necessary to design core accounting standards, which can prepare different financial statements and make their comparison easier. These standards should preserve rights of owners and promote technical activities of the institutions without breaching Islamic rules. Therefore, required infrastructures should be provided to implement Islamic financial accounting standards in these institutions. This study has investigated barriers to implement accounting standards of Islamic financial institutions in Islamic accounting system and has looked into facing challenges in three aspects, including intra-banking, inter-banking and trans-banking challenges. The data were gathered through using questionnaires and referring to banking and university elites and experts, receiving their view, describing and analyzing data and finally making logical conclusion. The results of the study indicated that based on the views of the university and banking elites, inter-banking and trans-banking challenges were more important than intra-banking ones. Moreover, important elements such as lack of a road-map and definite general policies on implementing Islamic banking in the country, lack of Islamic economic infrastructures such as Islamic monetary and financial markets, weakness in educating accounting standards of Islamic contracts to banks experts and lack of a definite institution in preparing amounting standards of Islamic banking in the country were the most important barriers to implement accounting standards of Islamic financial institutions in Iran’s banking system. The results of the project showed that juridical disagreements among Shiite and Sunni religions are not regarded as serious and fundamental barriers to employ accounting standards of Islamic financial institutions in the country’s banking network.
    Keywords: Islamic financial reporting system, accounting standards of Islamic financial institutions, usury, free banking system, Islamic banking