فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 11 (پاییز 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن حسین زاده شانه چی صفحه 5
    سیره نبوی(ص) به لحاظ اهمیت نظری و عملی از دیرباز مورد توجه نویسندگان مسلمان بوده است. بی شک تحقیق صحیح و موفق در این باب می طلبد که کلیه منابع و روایات موجود مورد نظر و نقد و بررسی قرار گیرند. منابع شیعی در این زمینه به سبب عوامل مختلف سیاسی و مذهبی و اجتماعی یا از بین رفته یا شرایط بروز و ظهور نیافته اند، با این حال بخش عمده ای از روایات سیره در منابع شیعی متاخر یافت می شوند که برای پالایش و جرح و تعدیل روایات متداول در منابع مشهور و متعارف سیره بسیار ارزشمند می باشند. کتاب بحارالانوار گرچه از منابع متاخر به شمار می رود، ولی به جهت گردآوری روایات پراکنده منابع متعدد شیعی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: سیره نگاری، تشیع، روایات و منابع، بحارالانوار، مجلسی
  • مصطفی سلطانی صفحه 25
    منابع تاریخی بصره را شهری سنی و طرفدار عثمان معرفی کرده اند، در حالی که بصره قدیم فی الجمله شیعه عثمان بوده نه بالجمله. استعمال واژه شیعه علی(ع) در مقابل شیعه عثمان در محاورات مردم بصره و... گویای این مدعا است که شیعیان از آغاز در حیات سیاسی مذهبی شهر تاثیر گذار بوده اند؛ از این رو باید پیشینه تشیع بصره را همگام با تولد شهر دانست، هر چند این گروه از جمله اقلیت های مذهبی شهر به شمار می آمدند. در قرن پنجم، تفکر شیعی در این شهر بسط و گسترش یافت و مذهب غالب شهر شد. مقاله حاضر به ارائه شواهدی در اثبات وجود تشیع در بصره در قرون نخستین می پردازد.
    کلیدواژگان: بصره، تشیع، شیعه علی(ع)، شیعه عثمان، قیام
  • معصومعلی پنجه صفحه 71
    رشد و تکامل تاریخ نگاری در گستره فرهنگ و تمدن اسلامی مرهون کوشش مورخان بسیاری است؛ یکی از این مورخان خلیفه بن خیاط عصفری صاحب دو کتاب تاریخ و طبقات است که در میان پژوهشگران و دانشجویان تاریخ اسلام چندان شناخته شده نیست. وی در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم قمری در بصره می زیسته و یکی از پیشگامان تاریخ نگاری به شیوه سالشمار و نیز طبقات نگاری می باشد. در نوشتار حاضر زندگی و کتاب تاریخ وی به اختصار بررسی شده است.
    کلیدواژگان: خلیفه بن خیاط، تاریخ نگاری در اسلام، تاریخ خلیفه بن خیاط، شیوه سال شمار، شیوه حدیثی، خبری
  • حسین قرچانلو صفحه 89
    در فاصله قرن های دوم تا چهارم هجری، سیر و سفر در میان مسلمانان، رواج بسیاری یافت. فریضه حج و کنجکاوی علمی، از جمله انگیزه های آنان برای جهانگردی و سیر در آفاق بود. در این نوشتار سعی شده است تا با کندوکاو در نخستین منابع جغرافیایی اسلامی، توصیفی اجمالی از مهم ترین سفرهای جغرافیادانان و سفیران مسلمان، به دست داده شود.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، سفرنامه ها، جغرافیادانان مسلمان، سیر و سفر
  • رضا مهرآفرین صفحه 107
    در این مقاله تلاش گردیده با استفاده از مدارک و نوشته های جغرافی دانان و مورخان اسلامی، جغرافیای تاریخی زرنگ (مرکز حکومتی سیستان) که هم اکنون یک شهر مدفون شده ایرانی اسلامی است روشن گردد، به نحوی که باستان شناسان قبل از حفاری بتوانند نقشه شهر و هر یک از تاسیسات مهم و حدود آنها را به خوبی تشخیص دهند.
    سوابق تاریخی شهر و سیمای آن چون تعداد حصار و دروازه، مسجد، آتشگاه، مدارس علمیه، قصرها، ضرابخانه، خزائن، زندان، بازار، کاروانسرا، کوی ها و سراها شناسایی و توصیف شده اند. روستاهای پیرامون شهر و سیستم آب رسانی آن و انهار و باغ ها مورد توجه قرار گرفته اند. در بخشی از مقاله به علل تباهی زرنگ چون عوامل طبیعی و انسانی پرداخته شده و در پایان به موقعیت جغرافیایی آن بر اساس نقشه های جغرافیا نگاران اشاره شده است.
    کلیدواژگان: زرنگ = زرنج، سیستان، جغرافیای تاریخی، دوره اسلامی
  • علیرضا روحی میرآبادی صفحه 143
    نزاریان ایران از سال 487 قمری که المستنصر بالله فوت کرد تا سال 557 قمری از امام مستور پیروی می کردند. از این تاریخ به بعد پیرو امامت حسن بن محمد بن کیابزرگ که پدرش حجت و داعی امام مستور بود گردیدند. حسن دوم در سال 559 قمری با اعلام دور قیامت تغییر اساسی در نگرش نزاریان به مذهب و عقاید مذهبی به ویژه بهشت و دوزخ به وجود آورد و عبادات ظاهری را ملغی اعلام کرد.
    جایگاه و اهمیت امام در بین نزاریان و همچنین باطنی گرا بودن آنها در پذیرش این اعتقاد تاثیر بسزائی داشت. با اعلام دور قیامت، نزاریان وارد دور جدید تاریخ خود شدند که تا سال 607 قمری ادامه داشت. در این سال جلال الدین حسن نومسلمان قیامت را باطل اعلام کرد و نزاریان را به پیروی از شریعت فرا خواند، اما این اعتقاد هم دیری نپایید که با به قدرت رسیدن فرزندش علاءالدین محمد سوم بار دیگر رویکرد محدودی به عقیده قیامت به وجود آمد و عقیده ستر بین آنها نضج گرفت.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان، نزاریه، الموت، امامت حسن دوم، اعلام قیامت، جلال الدین حسن نومسلمان، عقیده ستر
  • تی.ناگل ترجمه: علی ناظمیان فرد صفحه 167
    نوشتار حاضر مختصرآ به ارائه تصویری از قرا می پردازد. مؤلف کوشیده با تفکیک میان قاری و اهل القراء نشان دهد که اطلاق واژه قراء در معنای قاریان قرآن به کسانی که بستر روش خوارج شدند و نیز حصر نظر در این جنبه، موجب ابهام و حتی گمراه کنندگی در تاریخ اسلام شده است، زیرا به عقیده مؤلف اگر قرا را قاریان قرآن بشماریم لاجرم این قاریان باید کسانی باشند که قرائت ویژه ای از قرآن را به کار می برده اند یا در باب اعتبار دستورات قرآنی دیدگاه های غیر متعارفی داشته اند، حال آن که در رساله های مربوط به بدعت نگاری یا قرائت نامه های قرآن نشانی در جهت اثبات این نظر دیده نمی شود، لذا مؤلف بر این باور است که قرا همان اهل القراء (روستاییان) هستند که پس از شرکت در نبردهای اولیه علیه ساسانیان در عراق ساکن شدند و اراضی خالی از سکنه جنوب عراق را تصاحب کردند و چون منافعشان در عصر حکومت عثمان به مخاطره افتاد در ناآرامی های این دوره شرکت کردند و سرانجام این که گروهی از همین قاریان بودند که پدیده خوارج را آفریدند.
    کلیدواژگان: قراء، قاری، اهل القراء، اهل الایام، تازه واردین، صوافی، اراضی ذمه، حکمیت، خوارج
  • محمد اقبال ترجمه: دکتر محسن محمدی فشارکی صفحه 173
    کتاب اعلام الملوک، مسمی به راحه الصدور و آیه السرور از کتب مهم اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم خواه از باب سلاست انشاء و خواه از جهت اشتمال بر اطلاعات فراوان تاریخی و اجتماعی در شمار معتبرترین و سودمندترین کتب فارسی پیش از حمله مغول به شمار می رود. مؤلف آن نجم الدین از راوند کاشان می باشد. وی در این کتاب پر ارزش پس از مقدمه وارد تحقیق و بحث در دولت سلجوقیان شده و کار آنان را از ابتدا تا پایان کار سنجر به تفصیل آورده است.
    این کتاب در سال 1921 میلادی به سعی و اهتمام محمد اقبال تصحیح گردید وتوسط انتشارات امیر کبیر (چ اول، 1333 و چ دوم، 1364ش) با حواشی مرحوم مجتبی مینوی به چاپ رسید. مصحح محترم مقدمه عالمانه ای به زبان انگلیسی درباره شیوه کار خود در تصحیح، نویسنده کتاب، محتوا ومنابع آن، تاثیر راحه الصدور در کتب تاریخ پس از خود ونقد کتاب نوشته اند که برای مبتدیان ومنتهیان فوق العاده سودمند است وبه نکاتی اشاره کرده اند که پیش از آن کمتر کسی مطرح نموده است.
    مقاله حاضر، ترجمه مقدمه انگلیسی محمد اقبال بر این کتاب گرانسنگ است.
    کلیدواژگان: سلجوقیان (آل سلجوق)، راحه الصدور، محمد بن سلیمان راوندی، اعلام الملوک
|
  • Hasan Hoseinzadeh Shanehchi Page 5
    The sirah of the Prophet, both from its theoretical aspects, has long been important to Muslim writers. Undoubtedly, accurate and successful invedtigation in this field requires that all extant traditions and source books be studied, examined and reviewed. Because of various religious, social, and political factors, relevent shiَi records have been eithr destroyed on failed to bring themselves forth to the investigative minds and searching eyes. However, a considerable number of sirah traditions are still found in shiَi documents that are very valuable to the clarification and revisione of the commonly frequent traditions in the noted conventional source books Although Bihar- ul-Anwar is among the latter
  • Mostafa Soltani Page 25
    Historical sources have often presented Basra as a Sunni city and prevalently inclied towards Uthman in the eanly Muslim centuries. The fact of the matter is, however, that Basra had only been partly Uthmanite and not wholly during those times. the use of the phrase Shiَite of Aَli in contrast to Shiَite of Uthman in the daily conversations of the Basri people at the time indicates the fact that shiَites had been influential in the theo-political life of the city since the beginning. Hence, the history of shiَism in Basra practically dates back to the birth of that city though the shiَites were considered as only one of the few religious minorities in Basra. Nevertheless, later in the fifth cemtury AH, the Shiَi thought expanded and spread in Basra to the extent that it became the dominant religious persuasion in the city.
  • MaÓsoomali Panjeh Page 71
    The development and evolution of the science of historiography in lslamic culture and civilization is indebted to the endeavors of many historians. One such historian is the author of the two books of َTarikhَ (History) and َTabaghatَ (Biographical Categories), Khalifah bin Khayyat al-ísfuri, who is not very wellknown among the scholars and students of history of lslam. He lived in the late 2nd and early 3rd centuries AH in Basra and is considered to be a pioneer in Writing chronicles and biographical categories in Muslim historiography. The article before you eximines his life and one of his major works, َTarikhَ, in brief.
  • Dr. Hosein Gharachanloo Page 89
    Between the Second and founth centuries AH, travel to distant places became very common among Muslims. The Hajj Pilgrimage and quest for knowledge were among motives for traveling and search throughout the mundane realm in the Muslim World. In this article, it has been tried to present a brief description of the most important travels by Muslim geographers and envoys through a probe into eanly Islamic geographical Sources.
  • Reza Mehrafarin Page 107
    Using records and documents left by Muslim geographers and historions, this article tries to rebuild the historical geography of zarang, now a buried Islamic - Iranian city and once the administrative center of the Sistan region in Southeastern Iran. The aim of this reconstruction is to help archaeologists have access to the plan and approximate whereabouts of major facilities of the city before embarking on any new excavations.Here, the historical background of the city plus major elements of its past outlook such as the number of city walls and gates, mosques, fire-temples, religious schools, palaces, prisons, bazaars, caravansaries, streets, houses, and the mint and the treasury have been explored and described. Villages around the city and their irrigation system plus the water canals and gardens have been discussed as well.The article also deals with The natural and human causes of the decline of Zarang and finally points out the geographical position of the city based on old geographical maps.
  • Alireza Roohi Page 143
    From 487 AH, when the Fatimid caliph, al - Mustansir (Billah) died, to 557 the Nizaris of Iran followed Imam Mastur. From 557 after, they accepted the Imamah of Hasan ibn Muhammad ibn Kiabozorg whose father had been the Hujjah and the caller to Imam Mastur. In 559, Hasan II declared his principle of the Resurrection Cycle and brought about a fundamental change in the Nizari view towards religion and religious beliefs, in particular the Heaven and Hell, and thus nullified all formal ritual worships. The high position and importance of the person of the imam among the Nizaris plus their internalistic disposition were very influential in their accepting of Hasan's new principle. With the declaration of the Resurrection Cycle the Nizaris entered a new period in their history which continued until 607 AH. In this year, Muhammad II declared the Resurrection itself as null and invalid and called upon the Nizaris to merely follow and bind themselves to shariَah, but this second doctrine did not last long either. With his son, Hasan III, oming to power, there was a limited return to the belief in the Resurrection and the new dogma of Sitr (cover) rose to prevalence among the Nizaris.
  • T. Nagel Page 167
    The article before you is a brief discussion of the QurrÄ. The author has tried, through the distinction of the qari from the People of the qurra, to prove that the usage of the word qurra, meaning reciters of the QurÄn, to (exclusively) refer to those who ultimately prepared grounds for the rise of Kharijites has caused ambiguity and even confusion in Islam's history. In the author's opinion, if we consider the QurrÄ as the reciters of the QurÄn, these reciters Should have inevitably been people who maintained a particular understanding of the QurÄn or held unconventional views regarding the validity of QurÄnic precepts. In heresiographical treatises or QurÄnic recitation chronicles, however, there is no evidence to prove such a hypothesis. Therefore, the outhor believes that the QurrÄ, Meaning villagers or country People, who after the first battles against the Sasanians of Persia settled down in Iraq occupying the empty Southern lands of that country. In his opinion, when the interests of these People came under threats during íthman's rule, they actively contributed to the unrests of that Period; and it was these same People who finally gave tise to that certain group who founded the Kharijite sect in the end.
  • Mohammad Eghbal Page 173
    Aَ lam-ul-Muluk, also Known as Rahat-us-Subur wa Ayat-us- Surur, an important book of the late sixth century and early seventh century AH, both in its eloquence of writing and inclusion of much historical and social information is among the most credible and useful Farsi books before the mongol Invasion. It's writer Najm-ad-Din is from Rawand, a village near the city of Kashan in central Iran. In this valuable book, following the introduction, Rawandi has entered into the discussion of the Seljuq rule and describes their goverment from the beginning to the final days of Sanjar, the last Sultan of the dynasty. This book was corrected and revised by Muhammad Ighbal in 1921. Ighbal's work was published by Amir Kabir publications in Iran in 1333 (first edition) and 1364 (second edition) AH with commentaries by mojtaba Minovi. The late Ighbal has written a scholarly English in troduction to this text on his metod of conrection, the outhor of the book, the content and the sources of the book, the influence of Rahat-us-Sudur on future history books, plus book critique that is extremely beneficial to both the beginner and the advanced. Here, Ighbal has referred to certain points which have never been taken up by anyone before. This paper is a translation of Ighbal's English Introduction to this highly esteemed text.