فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 39 (پاییز 1388)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 39 (پاییز 1388)

  • 246 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • محسن الویری، محمدحسن اخلاقی صفحه 7
    ساختار گزارش های تاریخی یکی از مباحث مورد علاقه و توجه مورخان و فیلسوفان علم تاریخ است و بررسی مقایسه ای آن در قرآن و متون تاریخی سده های نخستین اسلامی می تواند دریچه ای به سوی اندیشیدن درباره تاثیر هدف بر ساختار گزارش های تاریخی بگشاید. رایج ترین شیوه بررسی ساختار یک متن از جمله گزارش های تاریخی توجه به ساختار افقی، ساختار عمودی و ساختار معطوف به معناست. در ساختار افقی مؤلفه هایی همچون فهرست مطالب، مقدمه، متن اصلی و نتیجه گیری مورد توجه قرار می گیرد و در ساختار عمودی کلمات، جملات و بندها و در ساختار معطوف به معنا هم سه مؤلفه تکرار ساخت، تکرار معنا و بسط و تفصیل معنا مد نظر قرار می گیرند. در این مقاله، ساختار گزارش های تاریخی در قرآن با متون منتخب سده های نخستین اسلامی با محوریت چند رویداد مهم تاریخ عهد مدنی پیامبر6 مقایسه شده است و ضمن مقایسه ساختار عمودی صحت صدور و پیوستگی و انسجام و رعایت ترتیب زمانی گزارش های تاریخی نیز در قرآن و متون تاریخی منتخب مقایسه شده است. مقاله حاضر با این پیشنهاد به پایان می رسد که اگر اهداف و آرمان های دینی بر علوم انسانی از جمله تاریخ نگاری سایه بیفکند، چه بسا بتوان از ضرورت پی ریزی گونه ای خاص از ساختار گزارش های تاریخی معطوف به هدف در کنار ساختارهای موجود سخن گفت
    کلیدواژگان: قرآن، ساختار متن، منابع تاریخی، عصر نبوی، عهد مدنی
  • سید علیرضا واسعی صفحه 47
    «آینده تاریخ» یا «غایت مندی تاریخ» از مباحث ریشه دار در اندیشه بشری است و از دیرباز تاملات و مطالعات زیادی را متوجه خود ساخته است، به طوری که در دوره های اخیر، دانشی را با عنوان «آینده پژوهی یا تاریخ آینده» وارد عرصه آموزش های دانشگاهی کرده است. گرچه بسیاری از متفکران از منظر دینی به این پدیده می نگرند؛ اما برخی از اندیشه گران نیز از نظر گاه فلسفی بدان روی آورده و به زعم خویش کوشیده اند تا با شناخت «تاریخ به مثابه واقعیت» سمت و سوی حرکت آن را دریافته و از طریق آن دریچه ای برای نگاه به «آینده» گشوده و دورنمای زیست بشری را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: غایت تاریخی، فلسفه تاریخ، تاریخی گری، تاریخ نگری، ادوار تاریخ، آینده تاریخ
  • نعمت الله کرم الهی، ابوذر کرم الهی صفحه 79
    فراگذشتن از تاریخ نقلی و گام نهادن در عرصه تاریخ تحلیلی، مستلزم بهره گیری از اندوخته دانش بشری در حوزه علوم انسانی و اجتماعی است. با توجه به این مهم، تحقیق حاضر با اتخاذ رویکرد جامعه شناختی، در راستای تحلیل تحولات اجتماعی سیاسی برهه ای خاص از تاریخ اسلام کوشیده است. در این تحقیق، ضمن بررسی قیام های شیعی حادث شده در سال های 62 132 ق، با بهره گیری از روش تاریخی تطبیقی، رگه های اشتراک و افتراق آنها براساس دو شاخص «سبک رهبری» و «روش های جلب اطاعت پیروان» بررسی و گونه شناسی گردیده است.
    کلیدواژگان: قیام های شیعی، گونه شناسی، سبک رهبری، روش های جلب اطاعت پیروان
  • مجید کافی صفحه 113
    این مقاله در صدد است از لابلای بررسی معرفت شناسی و فلسفه علم فمینیستی، نقدهایی را بر علم تاریخ سنتی و تاریخنگاری های رسمی مطرح نماید و به بازسازی یک تاریخ نگاری غیر رسمی از منظر فمینیست ها نایل آید. بر این اساس سؤال این پژوهش چنین بیان می شود که نقدهای وارد بر مطالعات تاریخی و تاریخ نگارهای سنتی، از منظر فمینیست ها کدامند و علم تاریخ و تاریخ نگاری فمینیستی چگونه علمی خواهد بود؟
    این مقاله بر اساس یک رویکرد انتقادی و تحلیل و بررسی محتوای مدعیات جنبش فمینیستی به خصوص شاخه معرفت شناسانه آن، در باب معرفت و علم تدوین شده است. معرفت شناسی و فلسفه علم فمینیستی به چگونگی شکل گیری علوم مختلف با رویکرد فمینیستی پرداخته است. فمینیست ها در مورد علم تاریخ و تاریخ-نگاری یا چیزی نگفته اند یا آن چه گفته و نوشته اند به قدری اندک است که می توان از آن صرف نظر کرد. از این رو در این جستار با مدل ارائه شده از سوی آنان در باب معرفت و علم، نگاهی به علم تاریخ و تاریخ نگاری از منظر و نگرش فمینیستی انداخته شده است.
    این تحقیق در صدد است زنان فرهیخته جامعه ایران را متوجه ابعاد و چالش های فمینیسم معرفت شناسانه بنماید و به آنها اثبات کند که به جای این که به مسائلی در باب زنان بپردازند که با فرهنگ ایرانی اسلامی سازگاری ندارد به شناختی از تاریخ و فرهنگ خود روی بیاورند که در آینده آنها کارساز باشد.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم معرفت شناسانه، فلسفه علم فمینیستی، تاریخ نگاری سنتی، تاریخ نگاری فمینیستی
  • سیدمحمدعلی نوری صفحه 145
    محمدعابد الجابری، نویسنده مشهور معاصر مغربی، آثار فراوانی دارد. وی با ارائه کتاب نقد العقل العربی بسیار مورد توجه قرار گرفت. فلسفه نظری تاریخ وی در میان فلسفه های نظری مطرح بسیار حائز اهمیت است و از مقایسه نظریه جابری با فلسفه های نظری معاصر، مفاهیم و رویکردهای جدیدی برای بررسی و فهم تاریخ اسلام به دست می آید. جابری با سه عنصر قبیله، غنیمت و عقیده به بررسی تاریخ اسلام دست زده و نوآوری های ارزشمندی ارائه کرده است. البته بر آرای او نقدهای جدی نیز وارد است؛ نقد هایی چون استنادات نادرست و استدلالات ناروا از داده های تاریخی، تناقضات درونی کلام جابری و پیش داوری های او از مهم ترین محورهای نقدهایی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: محمد عابد الجابری، تاریخ اسلام، فلسفه نظری تاریخ، قبیله، غنیمت، عقیده
  • محمد غفوری صفحه 167
    در عصر حاضر، جریانی تند رو در میان اهل سنت تلاش دارد با بازخوانی متون تاریخی، شیعه را به تاریخ سازی و جعل و تحریف گزارش های تاریخی متهم سازد. عبدالعزیز نورولی یکی از نمایندگان این تفکر است که در کتاب اثر التشیع علی الروایات التاریخیه کوشیده تا با همین حربه، بستر مناسبی برای طرد و حذف اخبار و احادیث شیعی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: شیعه، تاریخ نگاری، وهابیت، عبدالعزیز نور ولی
  • اندرو نیومن ترجمه: سیداحمد حسینی صفحه 205
    محور اصلی این مقاله، نشان دادن وضعیت مطالعات مربوط به فیض کاشانی (1100 ق 1680 م) در مغرب زمین است. مؤلف برای رسیدن به این مقصود، ابتدا به بررسی مطالعات غربیان درباره شیخ بهایی (1040 ق / 1620 م) پرداخته و نشان داده است که درک غربیان از خدمات و آثار شیخ بهایی رشدی فزاینده و رو به کمال داشته است. نویسنده مقاله خود را در تصحیح برخی تصورات نادرست غربی ها درباره شیخ بهایی و مسائل عصر او به ویژه در برابر کسانی که گرایش های عرفانی و اخباری شیخ بهایی را برجسته کرده اند، مؤثر می داند و به آثار خود در این زمینه اشاره می کند. وی در ادامه مقاله، مستند به برخی متون عصر صفویه، دامنه اختلاف اخباری اصولی را فراتر از متون فقهی بررسی کرده و کوشیده است جایگاه فیض کاشانی را در این میان معلوم کند. مؤلف بر این باور است که اعتقاد فیض کاشانی به وجوب عینی نماز جمعه در عصر غیبت و قبول امامت جمعه نشان دهنده رویکرد اجتماعی فیض و وفاداری او به حکومت است و کناره گیری او از این منصب هم تنها به دلیل نگرانی او از تشدید اختلافات بین مردم بوده است. مقاله همچنین با تقسیم مخالفان فکری فیض به چهار دسته، نظر فیض را در مورد آنها بررسی کرده است. و افزون بر این نظر یکی از معاصران فیض در نامیدن فیض به مجتهد محدث را درست ارزیابی می کند. این تلاش مؤلف، واکنشی است به تصویری ناقص و از هم گسیخته از فیض که همچنان در مغرب زمین وجود دارد. علت این امر از نظر مؤلف این است که بیشتر شارحان و مفسران آثار فیض کاشانی بیش از آنکه به ارائه برداشت هایی مفهومی و بررسی تاریخی آثار فیض بپردازند، بر اهمیت میرات وی تاکید ورزیده اند.
|
  • Dr Mohsen Alviri, Mohammad Hasan Akhlaghi Page 7
    The Structure of Historical Reports is one of the favorite topics of historians and philosophers of the science of history a contrastive analysis of which in the Qaran and the historical texts of early Islam centuries can pave the way for studying the effect of objective on the structure of historical reports.The most common method of reviewing the structure of a text including historical reports is to take into account its horizontal structure, vertical structure, and the one that is focused on the meaning. In the horizontal structure, elements such as table of contents, introduction, the main text, and the conclusion are the main points of attention. In the vertical structure, however, words, sentences and clauses attract the most attention. On the other hand, in the meaning–oriented structure, the three elements of the redundance of structure, the repetition of meaning, and the expansion of meaning in full are taken into consideration. In this paper, the structure of historical reports in the Quran are compared with selected texts of early Islamic centuries with having several major events of the Prophet's era in Medina in mind. While embarking on a comparison of vertical structure, the authenticity of issue, the linkage, the cohesion, and the chronological observation related to the historical reports have also been compared both in the Quran and the selected historical texts. The article ends with the offer that if religious goals and ideals overshadow the humanities including historiography, it will be possible to speak of the necessity of establishing a particular kind of aim-oriented structure in historical reporting alongside the existing structures of the present time.
  • Dr. Seyyed Alireza Vasei Page 47
    "The future of history" or "The purposefulness of history" is deeply rooted in human thought attracting much study and scrutiny since ancient times. In recent decades a new discipline titled "future study or history of the future" has been added to the curriculum of academic establishments. Although many thinkers look at this phenomenon from a religious viewpoint, a number of other intellctuals have approached it from a philosophical point of view. Accoiding to their position, these intellectuals have tried to understand "history as reality", find out it's future direction, and thus open a window to "the future" and predict the panorama for the future human life.In this papers after dealing with the "purposefulness" approach, the short-sightedness of other views and theories on "the future of history" is brought to life. However, from a scientific point of view, the existing ambiguities about the issue remain unanswered as to whether with the assumption of the existence of a reality called "history" (through which only a limited number of dimensions and aspects of past human life can be brought to life) it is possible to prove the "purposefulness of history" and predict the future. In other words, the question is whether the future of history, based on duman knowledge and on top of all historical findings, can be recognized and understood or whether to imagine such a phenomenon is the result of unscientific hallucinations of human beings. This article deals with the various aspect, of this theory.
  • Dr. Nematollah Karamollahi, Abuzar Karamollahi Page 79
    To surpass history as just a process of verbal transfer of information and enter the domain of analytical history necessitates the use of human Knowledge in the realms of humanities and social sciences. Having this in mind and adopting a sociological approach, this investigation tries to analyze the social – political developments of a certain period of Islam's history. While reviewing the Shiah uprisings of 62-132 A.H., through employing the historical – comparative method, this investigation studies and determines the typology of these uprising's points of convergence and divergence based on their "leadership style" and "methods of obedience – seeking of followers. "Based on the findings of the investigation, the "Tawwabin" and "Zayd ibn Ali" uprisings can be classified in one type (considering our two criterions of classification) while "Mukhtar" and "Abdullah ibn Muawiyah" uprisngs are categorized in another type.
  • Majid Kafi Page 113
    This article intends to bring up criticisms leveled against the science of traditional history and official historiographies, from in between epistemological studies of the feministic plilosophy of science, and achieve the reconstruction of an unofficial historiography from the viewpoint of feminists.Hence, the question raised by this research is posed as such: from a feminist point of view, what are the criticisms brought up against historical studies and traditional historiographies, and what kind of a science will the feminist science of history and historiography be in the future?This article has been compiled in the realm of knowledge and science based on a critical approach and with the objective to analyze and study the content of the claims of the feminist movement and in particalar its epistemological branch. The feminist epistemology and philosophy of science deal with the formation of various sciences with a feminist approach. The feminists have either said nothing about the science of history and historiography or what they have said and written is so little that can be dismissed as negligible. Therefore, this investigation, through the model proposed by feminists in the fields of knowledge and science, tries to take a look at the science of history and historiography from a feminist point of view.This research intends to bring to the attention of the learned women of the Iranian society the dimensions and challenges of epistemological feminism and prove to them that it is in their interest to try to acquire a better understanding of their own history and culture that will ultimately bring them a better future rather than deal with those issues that are irrelevant to women within the Iranian – Islamic culture and civilization.
  • Seyyed Mohammad Ali Noori Page 145
    Muhammad Abid al-Jabiri, the well – known contemporary Morocean writer, has produced many works. His theoretical philosophy of history is of particular importance among the existing theoretical philosophies. In comparison with contemporary theoretical philosophies, Jabiri's theory presents new concepts and approaches for the study and understanding of the history of Islam. By concentrating on the three elements of tribe, booty, and ideology, Jabiri embarked upon the study of Islam's history and presented valuable new ideas. Certainly, serious criticisms raised against his opinions are sometimes justified; criticisms such as incorrect references and flawed reasonings drawn out of historical data. Inherent contradictions in Jabiri's words and his prejudgments are among such criticisms that are dealt with in this article.
  • Mohammad Ghafoori Page 167
    Nowadays, an extremist Sunni trend is trying to accuse the Shiah of the fabrication of history and forging historical reports through the reevaluation of historical texts. One representative of this trend is Abd-ul-Aziz Nur-Vali who has tried to follow this line in his work, "Athar at-Tashayyu' al ar-Rawayat at-Tarikhiyyah", in order to piovide the necessary pretext to discredit and eliminate the Shii Reports and Traditions (Akhbar and Ahadith).This investigation reviews and critiques the method, Some Selective documents, and content of Nur-Vali's work in defense of Shiah historiography. The author has also tried to show Nur-Vali's work has not enjoyed a fair and wisely critique.