فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 45-46 (بهار و تابستان 1390)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 45-46 (بهار و تابستان 1390)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 21,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ایزدی، فاطمه پهلوان پور صفحه 7
    مذهب تشیع که از ابتدای ورود اسلام به ایران در اشکال و فرق مختلف در این سرزمین رواج یافت تا زمان صفویه و رسمی شدن مذهب تشیع دوازده امامی، رسمیت پیدا نکرد. با ظهور صفویه، زمینه برای انتخاب تشیع به عنوان مذهبی رسمی و مورد حمایت حکومت فراهم شد و به دنبال آن، علمای شیعه از جایگاهی بسیار موثر و نفوذ سیاسی اجتماعی برخوردار شدند. پس از زوال صفویه به دست افاغنه که پیرو مذهب اهل سنت و جماعت بودند، جایگاه تشیع و علمای شیعه بسیار تضعیف گردید. هم چنین، بعد از نابودی افغان ها، نادر شاه برای پیش برد مقاصد سیاسی خود، محدودیت هایی را برای مذهب تشیع و علمای آن ایجاد کرد، اما در زمان کریم خان زند تا حدود زیادی اوضاع تشیع و علمای شیعه بهبود یافت. در واقع، تشیع در این دوران دچار فراز و نشیب شدیدی شد. چگونگی برخورد حکومت ها در این فاصله زمانی با شیعیان و علمای شیعه و وضعیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تشیع در این دوران، موضوع مورد بحث این مقاله است.
    کلیدواژگان: تشیع، علمای شیعه، افاغنه، نادرشاه افشار، کریم خان زند، عثمانیان
  • هدیه تقوی صفحه 37
    پیش از ظهور اسلام، شیوه های اقتصادی شبه جزیره عربستان منطبق با سنت های اجتماعی رایج در این سرزمین بود و بر مبنای اشرافیت طلبی، نابرابری و استثمار فقرا قرار داشت. ظهور اسلام در شبه جزیره، ارزش های جدیدی را در عرصه اقتصاد ارائه کرد که در موارد بسیاری با سنت های پیشین متفاوت بود. این ارزش ها، بر مبنای عدالت اقتصادی پایه ریزی شد و مهم ترین اصول آن عبارت بود از: انفاق، اعطای صدقه و دادن ارث به زنان.
    قوانین اقتصادی اسلام با واکنش هایی منفی از سوی مسلمانان سنت مدار یعنی کسانی که متمایل به سنت های اجتماعی اعراب در بعد اقتصادی بودند، مواجه شد، اما با مجاهدت آرمان گرایان یعنی افرادی که برای اجرای ارزش های دینی تلاش می کردند، فرامین خداوند و حمایت پیامبر 6 از قوانین اقتصادی، آموزه های اقتصادی دین در عصر نبوی اجرایی شد. در این مقاله تلاش می شود علل واکنش مسلمانان سنت مدار نسبت به قوانین اقتصادی اسلام در عصر نبوی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: قوانین اقتصادی اسلام، اقتصاد عصر جاهلی، عدالت اقتصادی، عصر نبوی، مسلمانان سنت گرا، مسلمانان آرمان گرا
  • سیدمسعود شاهمرادی، کیومرث عظیمی صفحه 57
    نظام تیمار پایه و اساس دستگاه اداری، نظامی و مالی امپراتوری عثمانی را تشکیل می داد. گسترش و اهمیت اقطاع در دولت عثمانی از آن جا پیداست که بیشتر متصرفات آنان در سرزمین های اروپایی و عربی در اقطاع امرا و سرداران قرار می گرفت. در واقع بخش بزرگی از قلمرو امپراتوری عثمانی از اقطاع های جنگی تشکیل می گردید که اغلب آنها را به عنوان اقطاع به سرداران فاتح آن ولایت ها و ایالت ها می دادند. اصطلاح های «تیمار»، «زعامت» و برخی واژه های دیگر در سرزمین های امپراتوری عثمانی به معنای «اقطاع» یا انواعی از آن به کار برده می شد. سیستم تیمارعثمانی که از سیستم اقطاع سلجوقی گرفته شده بود، مانند تشکیلاتی اداری از بیگلربیگی گرفته تا سپاهی، نماینده اختیارات اجرایی سلطان در ایالت ها بود. نظام تیمار و زعامت به سبب برخی تحولات در شیوه تیمارداری ولایت های امپراتوری در دوران متاخر، به تدریج رو به ضعف نهاد تا این که در سال 1839م از طرف محمود دوم، هم زمان با خط شریف گل خانه به کلی کنار زده شد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی و از طریق مطالعه کتاب خانه ای درصدد بررسی تحول نظام تیمار، کارکردهای آن، وظایف صاحبان تیمار در برابر حکومت مرکزی عثمانی و دلایل فروپاشی نظام تیمار در امپراتوری عثمانی است.
    کلیدواژگان: اقطاع، تیمار، خلافت عثمانی، زعامت، نظام اداری مسلمانان
  • فاطمه سرخیل صفحه 89
    مجموعه کتاب های تاریخی دوره صفویه، حلقه ارتباط میان اندیشه تاریخ نگاری دوره های قبل از عصرصفوی و پس از آن است. عالم آرای عباسی تالیف اسکندربیگ منشی ترکمان یکی از مهم ترین این آثار و اوج تکامل تاریخ نگاری عصر صفوی محسوب می شود که به تاریخ سلسله صفوی از آغاز تا مرگ شاه عباس اول پرداخته است. در این پژوهش، مهم ترین مولفه هایی که اسکندربیگ منشی در روش نگارش تاریخ به کاربرده است و هم چنین بینش تاریخی او که در نحوه تحلیل و تبیین رخدادها توسط وی نقشی موثر داشت، بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: اسکندربیگ منشی ترکمان، عالم آرای عباسی، روش تاریخی، بینش تاریخی، صفویه
  • سیدسجاد حسینی، جعفر آقازاده صفحه 117
    پس از شکست ایرانیان در نبرد نهاوند (21 . ق)، برای این که امکان دفاع منسجم و یک پارچه از ایرانیان گرفته شود، به فرمان عمر ایالت های ایرانی یکی پس از دیگری، مورد حمله مسلمانان قرار گرفت. در راستای این سیاست، اعراب مسلمان پس از فتح آذربایجان به سمت قفقاز حرکت کردند و آن جا را فتح نمودند. نخستین فتوحات اسلامی در قفقاز از زمان خلافت عمر تا پایان حکومت معاویه در چهار مرحله منقطع صورت گرفته و در عصر هریک از خلفا با روش و رویکردی خاص و مبتنی بر سیاست های کلی خلیفه وقت پی گیری شده است. مسلمانان در این دوره توانستند بر مناطقی از قفقاز دست یابند که در گذشته زیر نظر حکومت ساسانی بود، ولی فراتر از مرزهای ساسانی، با مقاوت شدید خزرها مواجه شدند و فتوحات متوقف گردید. در این پژوهش، نخستین فتوحات مسلمانان در منطقه قفقاز از زمان خلافت عمر تا پایان خلافت معاویه مورد بررسی قرار گرفته و به مسائلی چون نوع فتوحات، چگونگی فرمان دهی و سازمان دهی آن، تاثیر جغرافیای منطقه بر روند فتوحات، واکنش حکام و اهالی منطقه در برابر سپاهیان اسلام پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فتوحات، قفقاز، خلافت عمر، خلافت عثمان، خلافت امیرالمومنین علی (ع)، خلافت معاویه
  • ساسان طهماسبی، زینب فرخی صفحه 141
    مذهب ثوری و حنبلی از مذاهب اهل حدیث هستند که در قرون نخستین اسلامی، تحت تاثیر فضای فکری اصفهان که ویژگی اصلی آن، غلبه محدثان بود پیروان زیادی در این شهر یافتند. ابتدا ثوری ها بر شهر غلبه داشتند، ولی به تدریج جای خود را به حنبلی ها دادند. حنبلی ها که در بسیاری از موارد، ادامه دهنده راه ثوری ها بودند تا زمان روی کارآمدن سلجوقیان بر فضای فکری اصفهان حاکمیت بلامنازعی داشتند و سیاست های مذهبی سلجوقیان و خواجه نظام الملک، زمینه تضعیف تدریجی این فرقه را فراهم کرد. مهم ترین ویژگی دوران تسلط حنابله بر اصفهان، سخت گیری نسبت به سایر فرقه های سنی و شیعه و مقابله با جریان های عقل گرا بود.
    کلیدواژگان: اصفهان، سفیان ثوری، احمدبن حنبل، مذهب ثوری، مذهب حنبلی
  • حسن زندیه صفحه 161
    تاریخ اجتماعی یکی از گرایش های تاریخ است که حوزه وسیعی از جلوه های مختلف زندگی و فرهنگ انسان گذشته را بررسی می کند و به مطالعه ساختار، فرآیند و برآیند کنش آدمی می پردازد. این بخش از مطالعات تاریخی پس از توجه بیش از حد به تاریخ سیاسی که در برگیرنده تاریخ فرادستان و حکومت گران است، به تاریخ فرودستان و نقش اجتماعی آنها توجه نموده است. تاریخ اجتماعی تعریف و تحدید مشخصی ندارد و اختلاف آرای فراوانی بر دایره شمول، ماهیت، مبانی و خاستگاه آن وجود دارد. هم چنین، پرسش های فراوانی درباره ابعاد مختلف تاریخ اجتماعی مطرح شده اند که عبارتند از: ارتباط تاریخ اجتماعی با سایر حوزه های تاریخ چگونه است؟ مثلا ارتباط تاریخ اجتماعی با تاریخ سیاسی و اقتصادی چگونه است؟ تاریخ اجتماعی چه تعامل، تمایز و تفاوتی با تاریخ فرهنگی دارد؟ ارتباط و تعامل آن با جامعه شناسی و مفاهیم آن چگونه است؟ تاریخ اجتماعی در میان حوزه های مطالعات تاریخی، از چه جایگاهی برخوردار است؟ ومنابع مطالعاتی تاریخ اجتماعی کدامند و چه وجوه اشتراک و افتراقی با منابع گرایش های دیگر تاریخی دارد؟ این مقاله می کوشد موارد مذکور را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی، تاریخ فرهنگی، تاریخ سیاسی، مارک بلوخ، لوسین فبور، مارکس، ولتر
  • ترجمه: دکتر انور رصافی صفحه 183
|
  • Izadi, Hossein, Pahlavanpoor, Fatemeh Page 7
    Shiite religion prevalent in Iran in various forms and sects from the beginning of Islam could not be sanctioned until safavid time as well as the sanction of twelve-Imam Shiism. Along with the emergence of safavid, it was provided the ground for picking out shiism as an official religion and supported one by government. Following this, Shiite scholars were granted a highly effective position with a social, political authority. Following the fall of safavid through Afghans as the followers of Sunnite religion and community, it was greatly diminished the position of shiism and Shiite scholars. Furthermore, after the annihilation of Afghans, Nader shah made some restrictions for Shiite religion and its scholars in order to develop his political purposes, but in time of Karim Khan e-Zand, the position of shiism and Shiite scholars was greatly improved and actually, shiism was highly affected by ups and downs in these eras. The controversial issues of this article would be the way of treatment of governments during the fall of safavid until Afsharieh and Zandieh with Shiites and Shiite scholars and political, social, and cultural status of shiah in these eras.
    Keywords: Shiism_Shiite Scholars_Afghans_Nader Shah e Afshar_Karim Khan e Zand_Ottomans
  • Taqavi, Hedieh Page 37
    Following the emergence of Islam, the economic strategies of Arabian Peninsula was according to the social traditions common in this terrain and also based on aristocracy, inequality, and exploitation of deprived people. The emergence of Islam in Arabian Peninsula presented modern ethics in the arena of economy being contrary to the previous traditions in many aspects. These ethics were founded on economic justice with the main principles of prodigality, giving charity, and giving inheritance to women.Economic rules of Islam confronted with negative reactions from traditional Muslims, those who were in favor of social traditions of Arabs in economic aspect. However, through the pious exertions of idealists who endeavored for the administration of religious ethics, it was administrable the decrees of God, support of prophet from economic rules, economic instructions of religion in prophet century.This article is to investigate the reasons for the reaction of traditional Muslims towards the economic rules of Islam in prophet century.
    Keywords: Economic Rules of Islam, Economy of Ignorance age, Economic Justice, Prophet age, Traditional Muslims, Idealist Muslims
  • Shahmoradi, Seyed Masood, Azimi, Kiyumars Page 57
    Care system was considered as the basis of official, governmental and financial system of Ottoman Empire. The development as well as the importance of domain in Ottoman government is apparent due to the position of most of their conquests inside the European and Arabic territories, in the estates of emirs and commanders.In fact, a great deal of realm of Ottoman Empire was composed of war estate most of which were contributed to the conqueror commanders of those provinces. The term "care" (Timaar), "leadership" (Zeamat) and some other ones were utilized in the Ottoman Empire territories meaning "estate" (Ightà) or some things like that. The ottoman care system derived from saljughid domain system, like the official systems from Biglarbeigi to Sepahi, was considered as the representative of demonstrative authorities of sultan within the provinces.Due to some changes in the way of the caring of the empire states in the late phases, care system and leadership gradually lost their vigor so that in 1839 A. D and concurrent with honorable handwriting of Golkhaneh, it was completely left aside on behalf of Mahmood the second. This research is to investigate the changes of care system, its functions, and the duties of custodians towards ottoman central government and the causes of collapse of care system in Ottoman Empire by means of descriptive-analytical method as well as the library study.
    Keywords: Ightà, Timaar system, Ottoman Caliphate, Leadership, Official System of Muslims
  • Sarkheil, Fatemeh Page 89
    A set of historical books of Safavid time is considered as a bond between the idea of historiography in pre and post phases of Safavid era. Alam e- Araye Abbasi compiled by Skandar Beig Monshi e-Turcoman is considered as the most significant of these works as well as the peak of evolution in Safavid historiography. It is an investigation of the history of Safavid dynasty from the beginning until the death of Shah Abbas 1th. In this research, it will be investigated the most significant elements utilized by Skandar Beig e-Monshi related to the method of historiography as well as his historical approach efficient in the way of analysis and statement of events.
    Keywords: Skandar Beig Monshi_e Turkmen_Alam e Araye Abbasi_Historical Method_Historical Approach_Safavid
  • Hosseini, Sajjad, Aqazadeh, Jafar Page 117
    Following the defeat of Iranians in the battle of Nahavand (21 A.H), in order to take the opportunity of a united defense from Iranians, Muslims were ordered by Omar to attack the Iranian states one after the other. In line with this policy, and following the conquest of Azerbaijan, the Arabian Muslims, moved towards Qafqaz and conquered it as well. The first Islamic conquests in Qafqaz has been done in four sporadic phases from the caliphate of Omar until the end of Muawiah's government, and in the era of each caliph, it has been pursued through a particular method and approach based on general policies of the caliph of time. In this period, the Muslims could reach the areas of Qafqaz previously being under the control of Sassanid government, but beyond Sassanid borders, they confronted with the severe resistance of Khazars and consequently the conquests stopped.In this research, it has been investigated the first conquests of Muslims in Qafqaz from caliphate of Omar until the end of caliphate of Muawiah as well as the issues such as the sort of conquests, the manner of their commandment and organization, the effect of the geography of area on the trend of conquests, the reaction of rulers and citizens of area towards the armies of Islam.
    Keywords: Conquests, Qafqaz, Caliphate of Omar, Caliphate of Ottoman, Caliphate of Amir al Momenin Ali (PBUH), Caliphate of Muawiah
  • Tahmasbi, Sasan, Farrokhi, Zeinab Page 141
    Thourids and Hanbalite are considered as the religions of traditionists who were inspired by intellectual atmosphere of Isfahan, with the special characteristics of overcoming the traditionists, and they found a number of followers in this city in the first Islamic centuries. Earlier, Thourids were ruling the city but gradually Hanbalites took their place. Hanbalites considered as the followers of Thourids in many aspects, indisputably governed the intellectual atmosphere of Isfahan until the rise of Saljughids but the religious policies of Saljughids and Khaje Nezam al- Molk provided the ground for the gradual weakness of this sect. The most important properties of Hanbalite's domination in Isfahan were the austerity towards Sunni and Shiah sects and the reaction towards the mentalist trends.
    Keywords: Isfahan_Sofyan e Thouri_Ahmad Ibn e Hanbal_Thourids Religion_Hanbalite Religion
  • Zandieh, Hassan Page 161
    Social history is considered as one of the majors of history investigating a broad area relevant to the various aspects of human's life and culture as well as the structure, the procedure and the consequence of human's deed. This branch of historical studies has studied the history of inferiors and their social roles after too much attention to the political history including the history of superiors and rulers. The social history is not of specific definition and restriction and there exists numerous individual ideas towards its inclusion circle, identity, bases, and origin. Also it has been presented a number of researches around various dimensions of social history such as the way of relationship of social history with the other areas of history. For instance, what is the relationship between social history and political, economic history? What are the interaction and diversity of social history and cultural history? How is its interaction with sociology and its concepts? What is the position of social history among the areas of historical studies? What are the sources of study in social history and what are the aspects of commonality and diversity of it with the sources of other majors? This article is to investigate the stated issues.
    Keywords: Social History, Cultural History, Political History, Marc Bloch, Lucien Febvre, Marx, Voltaire