فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 47 (پاییز 1390)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 47 (پاییز 1390)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 21,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن الویری صفحه 5
  • حبیب الله بابایی صفحه 7
    محبت مسلمانان به اهل بیت عصمت و طهارت به عنوان طریق تحقق ثمره رسالت پیامبر اسلام، عاملی حیاتی در حفظ هویت اسلامی است و یاد مصائب امام حسین در ایجاد این مودت و هویت بسیار اساسی موثر بوده است. در این مقاله با بیان شواهد تاریخی بر این نکته تاکید خواهد شد که یاد مصائب امام حسین در عاشورا، همواره سبب انسجام امت اسلامی در قیام ها، کانون-های اسلامی و هویت اسلامی در طول تاریخ اسلام شده است و نه تنها مسلمانان، بلکه غیر مسلمانان نیز در شکل گیری هویت و «من الهی» خود از آن استفاده های فراوانی کرده اند.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، عاشورا، انسجام اسلامی، هویت اسلامی، هویت الهی
  • محسن الویری، رضیه سادات موحد ابطحی صفحه 41
    آغاز رهبری خلیفه، ناصرلدین الله (575-622 ق) نقطه عطفی در تاریخ اواخر حکومت عباسیان محسوب می شود؛ چرا که روی کار آمدن وی پس از یک دوران رکود قدرت در خلافت عباسی صورت گرفت. آن چه در این دوران اهمیت دارد راه یافتن شیعیان به عنوان بخشی از کارگزاران حکومتی به ساختار قدرت است، به گونه ای که توانستند با حضور در ارکان مختلف حکومت، دست به فعالیتهایی برجسته تا سقوط بغداد از سوی مغولان بزنند. این مقاله با استفاده از دیدگاه مایکل استنفورد، مهمترین عوامل اثرگذار بر این پدیده را اینگونه بر شمرده است. ضعف خلافت، تحول نگاه خلفای عباسی نسبت به شیعیان، منازعات عباسیان و خوارزمشاهیان، اقبال مردم به تشیع، تحول مفهوم حکومت جائر نزد شیعیان، اندیشه حفظ جامعه شیعی، برجستگی و کاردانی شیعیان و افزایش توان مندی های آنان.
    کلیدواژگان: تاریخ تشیع، ساختار خلافت عباسی، علیت تاریخی، ابن قصاب، ابن علقمی
  • سید علیرضا واسعی صفحه 79
    شناخت «آینده تاریخ» یا «غایت تاریخ» از دیرباز اندیشه اهل نظر را به خود مشغول داشته و آنان را با این پرسش اساسی روبرو کرده است که با فرض غایت مندی تاریخ، چه آینده ای فراروی بشر قرار دارد؟ البته، این پرسش، اذهان توده مردم را نیز می خلد، اما آنان با خوش بینی یا متاثر از سنت های رایج و یا تحت تاثیر آموزه های دینی و فرهنگ غالب، کم و بیش به ارضاء نیاز خود فائق می شوند، اما متفکران به آسانی با آن پیوند نمی یابند. این مسئله در طول تاریخ از دغدغه های جدی بوده است، به ویژه در زمان هایی که سختی های متوجه حیات بشری، مدتی طولانی تداوم می یافت. از منظر اینان، تاریخ نمی توانست امری بی پایان و بدون فرجامی مشخص باشد، از این رو دسته ای از اندیشه گران در صدد تفسیری فراگیر و معنادار از زندگی برآمدند تا در پرتوی آن، رویدادهای خرد و به ظاهر آدم آفرید را توجیه نمایند و هم چنین، نوید زندگی بهتر را دهند و این امر تنها در سایه شناسایی پدیده ای هدف مند و غایت مدار به نام «تاریخ» قابل دست یابی می نمود. از این رو در دوره های اخیر، به ویژه در میان محققان غربی، گفت و گوهای زیادی در این باره انجام شده است. دسته بزرگی از کسانی که به این پدیده می پردازند، متاثر از آموزه های دینی اند، اما پاره ای از اندیشه گران از دیدگاه فلسفی بدان توجه می کنند و به زعم خویش می کوشند تا با شناخت «تاریخ به مثابه واقعیت» سمت و سوی حرکت آن را دریابند و از طریق آن، دریچه ای برای نگاه به «آینده» بگشایند و دورنمای زیست بشری را پیش بینی نمایند. این نوشتار دیدگاه سه تن از فیلسوفان تاریخ یعنی ابن خلدون، ویکو و هردر را به اختصار بررسی می کند تا نشان دهد از دیدگاه اینان، غایت تاریخ چیست؟ این گونه بررسی ها را باید مطالعاتی مقدماتی برای درک جامعه موعود مهدوی به مثابه آینده روشن بشریت برشمرد.
    کلیدواژگان: غایت تاریخ، فلسفه نظری تاریخ، حیات مندی تاریخ، ابن خلدون، ویکو، هردر
  • حسین عبدالمحمدی صفحه 111
    تصویری که خاورشناسان از زندگی و شخصیت حضرت محمد در ویرایش دوم دائره المعارف اسلام چاپ لیدن، ارائه می دهند در بسیاری از موارد با تصویری که مورخان مسلمان درباره آن حضرت ارائه می دهند تفاوت چشمگیری دارد. دلیل این امر، علاوه بر بینش دینی، سیاسی و علمی خاورشناسان به شیوه مطالعات آنان در مسائل تاریخ اسلام بازمی گردد. به نظر می رسد نویسندگان مقاله «محمد؛ پیامبر اسلام» در این دائره المعارف، به دلیل نداشتن روشی مناسب، در بررسی و تحلیل حوادث و جریان-های عصر رسول گرامی چندان موفق نبود ه-اند. در این نوشتار، مهم ترین ضعف ها و اشکال های روش تاریخ نگاری مقاله فوق مانند برداشت سطحی از قرآن، عدم به کارگیری روش تحقیق مناسب در تاریخ اسلام و تفسیر مادی برای حقایق معنوی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: دائره المعارف اسلام، خاورشناسان، پیامبر اکرم (ص)، تایرخ نگاری، روش تحقیق تاریخی
  • مهدی نورمحمدی صفحه 137
    قم از اواخر قرن نخست هجری، مهد تشیع و مرکز بالندگی عالمان شیعی در ایران بوده است. در گذشته، این سرزمین به صورت یک شهر منسجم نبود و شامل مناطق متعددی می شد. یکی از این مناطق، «برق رود» یا «برقه» است که «خاندان برقی» منسوب به آن هستند. از آن جا که تنی چند از عالمان بزرگ شیعه از این خاندان برخاسته اند، این انتساب اهمیت فراوانی می یابد. از سویی، مناطق دیگری با نام «برقه» در جهان وجود دارند که برخی از آنها از برقه قم مشهورتر و معروف تر هستند و از همین روی، منابع تاریخی – جغرافیایی متقدم، توجه بیشتری به آنها داشته اند. بررسی، ردیابی و اثبات صحت انتساب «خاندان برقی» به «برقه» قم و رد انتساب های دیگر مستند به دلایل و شواهد تاریخی – جغرافیایی، هدفی است که این مقاله آن را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: قم، خاندان برقی، برقه، برق رود، برقرود
  • مهدی وزین افضل، حسین اسماعیلی نصرآبادی صفحه 153
    اشاعره و حنابله، هر دو از گروه های اهل سنت به شمار می روند. تا پیش از به قدرت رسیدن سلجوقیان، حنابله در عرصه اجتماعی و سیاسی جامعه بغداد، یکی از قدرت مندترین و پر جمعیت ترین گروه های مذهبی بودند. با به قدرت رسیدن سلجوقیان و لعن اشاعره به فرمان طغرل در سال 455 ق، شمار زیادی از علمای اشعری، چون جوینی و قشیری به عراق و حجاز مهاجرت کردند و همین عامل در ترویج و گسترش مذهب اشعری در بغداد تاثیر گذاشت. در دوره اول حکومت سلجوقیان (429 465 ق) میان اشاعره، حنابله و معتزله در زمینه دانش ها و علوم فقهی و کلامی تعامل هم-گرایانه ای وجود داشت و دغدغه اصلی نظریه پردازان اشعری و حنبلی دفاع از خلافت و تحکیم مبانی آن بود. در این میان، علمای اشعری فعال تر بودند و با وجود اشتراک های عقیدتی و کلامی میان این دو گروه، همواره در عرصه اجتماعی درگیری هایی بین ایشان روی می داد. در این مقاله تلاش می شود با توجه به این فرضیه که عامل اصلی در منازعه ها و درگیری های اشاعره و حنابله، مسائل و اختلاف های عقیدتی و کلامی بود و دخالت های سیاسی خلفای عباسی و سلاطین سلجوقی و کشمکش های سیاسی بین آنها در این درگیری ها نقشی نداشته است، رابطه و تعامل هم گرایی و واگرایی بین این دو گروه در دوره حضور سلجوقیان در بغداد (429-465 ق) بررسی و تبیین گردد.
    کلیدواژگان: اشاعره، حنابله، معتزله، سلجوقیان، بغداد، تعاملات مذهبی
  • محمدرضا جلالی، زهرا علویان، فاطمه سرخیل صفحه 185
    علم روان شناسی اجتماعی از علوم جدید محسوب می شود، اما در برخی از آثار دانشمندان و عالمان گذشته، توجه به عناصر مهم این علم و کاربردهای آن مشاهده می گردد. تاریخ نگاری یکی از علومی است که روان شناسی اجتماعی از دیرباز در آن کاربرد داشته است. برخی از مورخان به مولفه های مهم این علم توجه می کردند و برای تبیین و تحلیل علل رخدادهای تاریخی از آن استفاده می نمودند. بهره گیری از این علم می تواند در شناخت روحیات پدیدآورندگان آثار تاریخی هم به کار آید. این پژوهش به بررسی جایگاه علم روان شناسی اجتماعی در الاخبار الطوال، نوشته ابوحنیفه دینوری (282 ق) می پردازد و با استفاده از مولفه های اصلی این علم می کوشد میزان دخالت ارزش ها در تاریخ نگاری دینوری و دلیل نوع نگرش وی به برخی از موضوع های تاریخی را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: دینوری، الاخبار الطوال، تاریخ نگاری، روان شناختی اجتماعی، روحیان مورخان
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: ابرار حیدری صفحه 206
|
  • Babaee Habiballah Page 7
    The affection of Muslims towards the family of infallibility and purity (P.B.U.H) as the way of achieving the fruit of Islam Prophet's mission would be considered as a vital element in the preservation of Islamic Identity, and the recall of Imam Hossein's disasters has been efficient in providing this fundamental affection and identity. In this article, through the statement of historical evidences, it would be emphasized to this point that the recall of Imam Hossein's disasters in Ashura has been constantly the cause of the coherence of Islamic nation in uprisings, Islamic centers and identity during the history of Islam and not only the Muslims but also non-Muslims have been greatly benefited from it in the formation of their identity and "divine self".
    Keywords: Imam Hossein (P.B.U.H), Ashura, Islamic Coherence, Islamic Identity, Divine Identity
  • Alviri Mohsen, Movahhed Abtahi Razieh Sadat Page 41
    The commencement of the leadership of caliphate, Nasir le- Dine Allah (575 - 622 After Hijrah) is considered as a turning point in the history of the end of Abbasid government; since he gave power after a period of power stagnancy in Abbasid caliphate. What is of great importance in this period of time is the access of Shiites as part of governmental agents to the power in such a way that being present in various principles of government, they could do salient activities until the collapse of Baqdad via Mongolians. Utilizing the view of Michael Stanford, this article has considered the most effective elements such as the weakness of caliphate, the alteration in the view of Abbasid caliphates towards Shiites, struggles of Abbasids and Kharazmshahids, the tendency of people toward shiites, the alteration of the concept of oppressive government for Shiites, the thought of preserving the Shiite community, salience and adroitness of Shiites and improving their capabilities.
    Keywords: History of Shiites_Structure of Abbasid Caliphate_Historical Cause_Ibn e Qassab_Ibn e Alqami
  • Vasehee Seyed Alireza Page 79
    The prediction of "the future of history" or "the end of history" has been the center of attention of thinkers from long ago and it has faced them with this fundamental issue that supposing the purposefulness of history, which future is on the way of human being? Of course, this issue attracts the attention of the mass of people, but they overcome their need to some extent through optimism or affected by the prevalent traditions or the religious instructions as well as the prevalent culture, whereas thinkers wont easily communicate with that. This issue has been considered as the major concern during history, particularly when the difficulties of human life continued for a long time. From their viewpoint, the history could not be considered as an endless and aimless issue. Therefore, a number of thinkers decided to provide a comprehensive and meaningful interpretation from life to justify the minor and apparently human-created events in the light of it and to give the herald of human's life. This issue would not be possible except through the realization of a purposeful phenomenon. Consequently, in the last phases, particularly among western researchers, it has been done many debates in this regard. A great number of people who investigate this phenomenon are inspired by religious instructions but some thinkers focus on it from a philosophical view point. They attempt to find out the direction of history through identifying it as a reality and through which they try to open a window to look at the future in order to predict the perspective of human life. This writing is to investigate the view point of three philosophers of history such as Ibn e-Khaldun, Vico and Herder to show the future of history from their view point.Such investigations should be considered as primary studies to the perception of Mahdi's promised community resembling the bright future of humanity.
    Keywords: End of History_Theoretical Philosophy of History_Vitality of History_Ibn e Khaldun_Vico_Herder
  • Abdolmohammadi Hossein Page 111
    The image presented by Orientalists related to the life and characteristics of the Prophet Mohammad (P.B.U.H) in the encyclopedia of Islam, New Edition Leaden Publication, is so considerably different from that of him by Muslim historians in many aspects. It would be due to the religious, political and scientific insight of Orientalists as well as their method of studies related to the issues of the history of Islam. It seems that Mohammad's article in this encyclopedia has not been successful due to the lack of appropriate method in the analysis of incidents and the currents in the age of the Prophet. In this writing, it has been investigated the way of historiography of this article such as superficial interpretation from Quran, not utilizing an appropriate research method in the history of Islam, and materialist interpretation around the spiritual facts.
    Keywords: Encyclopedia of Islam, Orientalists, Prophet, Historiography, Historical Research Method
  • Noormohammadi Mahdi Page 137
    Qom has been considered as the cradle of Shiism and the center of growth of Shiite scholars in Iran from the late first century. In the past, this city was not a coherent one and it included various areas. One of these areas is "barqrud" or "Barqeh" to which the household of Barqih are contributed. Since a number of great Shiite scholars have been originated from this family, this attribution would be of great importance. In one hand, there exists other areas named "Barqeh" in the world some of them are more well-known than Barqeh of Qom; therefore the prior historical-geographical sources have been more attentive towards them. The investigation and proving the truth of the contribution of "Barqid household" to "Barqeh" of Qom and the denial of the other contributions documented to the historical-geographical reasons and evidences would be the goal of this article.
    Keywords: Qom, Barqid household, Barqeh, Barqrud, Barqruz
  • Vazin Afzal Mahdi, Ismaili Nasrabadi Hossein Page 153
    Ash’arids and Hanbalids are both considered as Sunnite groups. Before Saljuqids gained power, Hanbalids were the most powerful and populated religious groups in the social and political arena of Baqdad community. Through Saljuqid's gaining power and the curse of Asharids by the order of Toqrol in 455 (after hijrah), a great number of Asharid scholars such as Joveini and Qoshairi migrated to Iraq and Hijaz, and this very factor affected on the propagation of Asharid religion in Baqdad. In the first phase of Saljuqid government (429-465 after hijrah), there existed a kind of convergent interaction among Asharids, Hanbalids and Motazilah in field of jurisprudent and theological sciences, and defending from caliphate and strengthening its bases were the main concern of Asharid and Hanbalid theoreticians. Meanwhile, Asharid scholars were more motive, and in spite of the existence of ideological and theological commonalities between these two groups, it occurred some disputes in the social arena between them. According to this hypothesis that some ideological and theological issues and disagreements was the major reason of disputes between Asharids and Hanbalids and the political interference of Abbasid caliphates and Saljuqid sultans along with the political disagreements among them was not the cause of these disputes, this article is to investigate and clarify the relationship and convergent and divergent interactions between these two groups in time of the presence of Saljuqids in Baqdad (429-465 after hijrah).
    Keywords: Asharids, Hanbalids, Motazilah, Saljuqid, Baqdad, Religious interaction
  • Jalali Mohammadreza, Alavian Zahra, Sarkheil Fatemah Page 185
    The science of social psychology would be considered as modern sciences, whereas in some works of past scientists and scholars, it could be observed the attention to the significant element of this science and its applications. Historiography is considered as one of the sciences in which the social psychology has been of great application since before. Some historians were paying attention to the main elements of this science and utilizing it in the statement and analysis of the causes of historical incidents. Making benefit from this science could be applicable in the recognition of the spirits of the creators of historical works. This research is to investigate the status of the science of social psychology in Alakhbar Al-Toval written by Abuhanifeh Dinavari (282 A.H.) and via utilizing the main elements of this science, it tries to determine the amount of interference of values in historiography of Dinavari and the root of his view towards some of the historical issues.
    Keywords: Dinavari, Alakhbar Al Toval, Historiography, Social Psychology, Spirits of Historians