فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 50 (تابستان 1391)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 50 (تابستان 1391)

  • 256 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن الویری صفحه 5
  • سیدضیاءالدین میرمحمدی، محمدرضا بارانی صفحه 7
    تمدن پژوهی در نظام علمی غرب، سابقه ای دیرینه دارد و چیستی تمدن اسلامی از این قاعده مستثنا نیست. هدف اصلی نگارش این مقاله، شناخت چیستی تمدن اسلامی براساس تنوع رویکردها است. با توجه به مفهوم شناسی تمدن با رویکردهای ماهیت نگر، تمایزنگر، علت نگر و تحلیل مفهومی و با توجه به برخی ویژگی های تمدن مانند نظام اجتماعی، این جهانی بودن، هماهنگی و همسویی عناصری آن، هویت و پویایی تمدن و سنخ شناسی مطالعات تمدنی در نظام علمی غرب، حداقل پنج رویکرد درباره چیستی تمدن اسلامی قابل استخراج است: رویکرد قائل به وحدت در عین تنوع تمدن اسلامی، رویکرد قائل به شان استقلالی تمدن اسلامی، رویکرد قائل به شان اسلامی - ایرانی و عاریه ای تمدن اسلامی، رویکرد قابل به جوهره غیر تمدنی و فرهنگی آن چه تمدن اسلامی نامیده می شود؛ رویکرد قائل به جوهره عربی داشتن تمدن اسلامی. این مقاله، با رویکرد منطقی – تاریخی و با روشی مبتنی بر استقراء تاریخی این پنج رویکرد را کاویده است.
    کلیدواژگان: چیستی تمدن، تمدن اسلامی، فون گونبام، برنشو ویگ، ژزف بورکو، ارنست رنان، فیلیپ حتی
  • حسین علی ساعدی صفحه 47
    آثار تاریخی فراوانی در شبه جزیره عربستان پیش از اسلام وجود داشت. برخی از این آثار به اعتقادات اعراب مربوط می شد و بناها و نمادهایی مانند معابد، سمبل های مقدس، اصنام و آثار بت پرستی، کنیسه ها و دیرهای ادیان ابراهیمی را دربر می گرفت و برخی دیگر به مظاهر تمدنی موجود در شبه جزیره مانند قصرها، قلعه ها و حصارها پیوند می خورد. این مقاله پس از بررسی کوتاه اوضاع جغرافیایی، دینی و فرهنگی عربستان پیش از طلوع اسلام، آثار تاریخی این سرزمین را به دو دسته آثار دینی و غیر دینی تقسیم می کند و بر اساس آن، نوع برخورد پیامبر6 را با هر یک از این آثار بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، آثار تاریخی دینی، آثار تاریخی غیر دینی، شبه جزیره عربستان
  • نعمت الله صفری فروشانی، زهرا بختیاری صفحه 83
    زیدیه یکی از فرقه های مهم شیعی، از قیام زیدبن علی سرچشمه می گیرد. زیدیان درباره امام و امامت آراء و عقاید خاصی داشتند و یکی از مهم ترین شرایط امام از نظر آنان، دعوت مردم به امامت خویش و قیام با شمشیر بود. در طول تاریخ حضور ائمه شاهد برخوردهایی میان زیدیه و امامیه شیعه هستیم. شناخت چگونگی تعامل هر کدام از ائمه از جمله امام هشتم با آنان، علاوه بر افزودن بر آگاهی های تاریخی در این زمینه و آشنا شدن با پاره ای از مشکلات ائمه به چگونگی برخورد با گروه های مختلف در جوامع کنونی کمک می کند. در تعامل امام رضا با زیدیان، مشاهده می شود که آن حضرت در مواردی قیام کنندگان را از قیام نهی می کردند ولی در رفتار کلی ایشان، نوعی بی اعتنایی همراه با مدارا دیده می شود و امام فقط در برخورد با برادر خود، زید النار به شدت از او انتقاد کردند. دقت در انتقادات امام نشان می دهد که افکار و رفتار نامناسب زید مورد نکوهش آن حضرت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، زیدیه، قیام با شمشیر، فرقه شیعه، امامیه
  • اصغر محمودآبادی، سیدمسعود شاهمرادی صفحه 113
    یکی از آثار فتوحات اعراب در آسیای مرکزی، مهاجرت برخی از اعراب جزیره العرب به مناطق تازه فتح شده بود. با وجود این که اندیشه اسکان دائمی اعراب در شرق به نخستین دوره فتوحات بازمی گشت اما در دوره امویان، به این امر بیشتر توجه می شد. حضور مهاجران در منطقه شرق، حفاظت از سرزمین های فتح شده را آسان تر می کرد. هم چنین می توانست زمینه های لازم برای افزایش جمعیت و تامین نیروی جنگی برای فتوحات بعدی در مشرق را فراهم سازد. مهاجرت اعراب هرچند به ظاهر انگیزه نظامی داشت، اما بی تردید، ریشه های اقتصادی و سیاسی نیز در آنها موثر بود. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای درصدد بررسی عوامل موثر در اسکان قبایل عرب در آسیای مرکزی و پی-آمدهای گوناگون آن تا اواسط قرن دوم هجری (فروپاشی امویان) است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، عرب، آسیای مرکزی، شرق، امویان
  • حسین ایزدی، صدرالله اسماعیل زاده صفحه 151
    وقف در لغت به معنای ایستادن و درنگ کردن بیشتر استفاده شده و در اصطلاح شرعی، تحبیس اصل و تسلیم منفعت تعریف شده است. وقف به عنوان یک سنت در تاریخ اسلام، پیش از اسلام و حتی در سایر ادیان وجود داشته است و کاربردهای زیادی برای آن بیان شده است. وقف و موقوفات در تاریخ اسلام و شکوفایی تمدن اسلامی به ویژه گسترش فرهنگ شیعی و توسعه علمی تمدنی شیعیان نقش به سزایی داشته است. از قرن چهارم هجری و به ویژه با روی کار آمدن حکومت آل بویه، شاهد رونق موقوفات شیعی و حمایت آل بویه از مراکز مذهبی، آموزشی و رفاهی شیعیان هستیم. این جریان تا دوره حمله مغول اهمیت و تاثیرگذاری خود را حفظ کرد. در دوران پرتلاطم هجوم مغول تا تاسیس دولت ایلخانی، وقف و موقوفات مانند سایر نهادها و مظاهر تمدنی به شدت آسیب دید. سئوال اصلی این مقاله این است که نقش وقف در گسترش تشیع در دوره ایلخانان به چه میزان بوده است؟ و فرضیه ارائه شده این است که وقف در گسترش تشیع در ادوار تاریخی به خصوص عصر ایلخانان، نقش اصلی داشته است. به عنوان مدخل بحث درباره معنا و مفهوم وقف سخن گفته شده و در ادامه به روند بازسازی موقوفات شیعی به دست خواجه نصیرالدین طوسی و تاثیر آن در نوسازی و توسعه فرهنگ و مذهب تشیع و عمومیت یافتن آن در عصر ایلخانان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: وقف، موقوفات، شیعه، ایلخانان، خواجه نصیرالدین طوسی
  • تورج زینی وند صفحه 183
    سید جعفر شهیدی، مورخ و اسلام شناس معاصر، شیوه و سبک ویژه ای در تدوین و نگارش کتاب های تاریخی دارد. حقیقت جویی، پرهیز از تعصب قومی و مذهبی، دقت در بررسی جریان های تاریخی، روشنی و صراحت بیان، پرهیز از اغراق و مبالغه، کاربرد استشهاد و تمثیل، استناد به منابع معتبر تاریخی و رویکرد نقدی به آنها، کاربرد ترکیب های عطفی و تفسیری، ترکیب سازی های جدید و شیوا و استفاده از واژه ها و ترکیب های عربی از ویژگی ها و سبک های زبانی وی در دانش تاریخ هستند که در این مقاله به تحلیل و توصیف آنها پرداخته می-شود.
    کلیدواژگان: سیدجعفر شهیدی، روش شناسی، تاریخ، نقد تاریخی، تاریخ نگاری
  • شکرالله خاکرند، مهدی محمدی قناتغستانی صفحه 213
    از اوایل قرن سوم هجری، حمله های اقوام شمالی - نورمن ها- به اروپا آغاز گردید. این اقوام خشن و توانا در جنگ، قسمت های زیادی از اروپا را غارت کردند که در نتیجه آن، کشورهایی مانند فرانسه و انگلیس تضعیف و تجزیه شدند. دولت امویان آندلس نیز از این حمله ها بی نصیب نماند و دریانوردان وایکینگ چندین مرتبه به اسپانیا حمله کردند. دولت امویان آندلس در این حمله ها، متحمل خسارات زیادی شد اما به سبب وجود حکومتی نیرومند و متمرکز به سرعت توانست نقاط ضعف دفاعی خود را برطرف سازد. تاسیس نیروی دریایی منسجم دولتی و تقویت سواحل رودها و دریای غربی از فعالیت های امویان آندلس برای جلوگیری از حمله نورمن ها بود که بعدها عاملی مهم در جهت پیشرفت تجارت دریایی آندلس گردید. این پژوهش به دنبال روشن سازی روابط امویان آندلس ونورمن ها و تاثیر این روابط بر امویان آندلس است.
    کلیدواژگان: نورمن ها، وایکینگ ها، اردمانیون، امویان آندلس، اشبیلیه، عبدالرحمن الاوسط
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: ابرار حیدری صفحه 239
|
  • Mirmohammadi Seyyed Ziya Al Din, Barani Mohammadreza Page 7
    Seeking civilization in the scientific system of the west would be of long history and the nature of Islamic civilization could not be exempt from this principle. The main purpose of writing this article is to identify the nature of Islamic civilization on the basis of the variety of approaches. Considering the conceptology of civilization through the nature based, distinction based, cause based approaches as well as conceptual analysis in addition to considering some properties of civilization such as social order, this worldliness, the conformity between its elements, the nature and dynamism of civilization, as well as the study of the origin of civilized studies in the scientific system of the west, it could be extracted at least five approaches related to the nature of Islamic civilization. The approach believing in the unity along with the variety of Islamic civilization, the approach believing in the independency status of Islamic civilization, the approach believing in the Islamic-Iranian and borrowed status of Islamic civilization, the approach believing in the uncivilized and cultural essence of whatever called Islamic civilization; the approach believing in the Arabian essence of Islamic civilization of this article with logical-historical approach along with a method on the basis of historical induction has been investigated in this regard.
    Keywords: Nature of Civilization, Islamic Civilization, von Grunbaum Brunchvig, joseph Burlot Ernest Renan, Philip Hatta
  • Saedi Hossein Ali Page 47
    There existed numerous historical Heritages in Arabian Peninsula, some of them had to do with the beliefs of Arabs and it was included constructions and symbols such as temples, sacred symbols, idols and signs of idol worshiping, synagogues and cloisters of the religions of Abraham while some others were tied to the civilized representations existed in peninsula like palaces, castles and surroundings. After a short study of geographical, religious and cultural conditions of Saudi Arabia before the advent of Islam, this article divides the historical Heritages of this land to religious and unreligious ones and accordingly, it investigates the way of Prophet’s dealing with each of them.
    Keywords: Prophet (PBUH), Religious Historical Heritages, Unreligious Historical Works, Arabian Peninsula
  • Dr. Nematollah Safari Forushani, Zahra Bakhtiari Page 83
    Zaidism, one of the main Shiite sects, originates from the uprising of Zeid ibn e- Ali. Zaidism had been of particular ideas contributed to Imam and Imamate, and to them; one of the most important qualifications of Imam was the invitation of people to Imamate and uprising through sward. During the history of the presence of Imams, we are encountering with the transactions among Zaidism and Shiite Twelvers. Identifying the mode of the interaction of each Imam including the eighth one with them would lead to the enhancement of historical awareness in this regard as well as familiarity with some problems of Imams. Besides it would be helpful in the way of dealing with the diverse groups in the present communities. Through the interaction of Imam Reza (PBUH) with Zaidism, it could be noticed in some cases that he was forbidding toward uprising whereas in his general behavior, there was some kind of negligence along with conciliation and just his brother Zeid Al-nar was deeply criticized by him in this regard.The reflection on the criticisms of Imam (PBUH) reveals that Zeid’s inappropriate thoughts and behavior has been extremely reproached by That Holiness.
    Keywords: Imam Reza (PBUH), Zaidism, Uprising through Sward, Shiite Sect, Twelvers
  • Dr. Asqar Mahmood Abadi, Seyyed Masud Shahmoradi Page 113
    One of the trace of Arabs’ conquests in the central Asia has been the migration of some Arabs of Arabian Peninsula to the newly conquered areas. The idea of enduring residence of Arabs in the East refers to the first era of conquests, however in time of Umayyads; this matter was at the center of more attention. The presence of migrants in the East would lead to the easier protection of the conquered area. Additionally, it could provide the required ground for the increase of the population and war force in favor of the next conquests in the East. The migration of Arabs was apparently due to the military motivation, whereas the economical and political issues were undoubtedly effective in this regard. Through the descriptive-analytical approach as well as library studies, the present research is to investigate the effective elements in the residence of Arab tribes in the central Asia and its diverse consequences (the collapse of Umayyads) until the middle of the second century after hijrah.
    Keywords: Migration, Arab, Central Asia, East, Umayyads
  • Dr. Hossein Izadi, Sadrollah Ismaeelzadeh Page 151
    Waqf has been etymologically defined as more stop or delay, and in religious term as the retention of original property and the submission of profit. It has traditionally existed in the history of Islam, before Islam and even in the other religions along with numerous functions stated for it. Bequeathment and bequeathed properties has been of considerable function in the history of Islam as well as the prosperity of Islamic civilization particularly the development of Shiite culture and scientific-civilized development of Shiites. Since the forth century and especially along with the advent of Buyids’ government, we are encountering with the prosperity of Shiite bequeathed properties and the support of Buyids from the religious, educational, and welfare center of Shiites. This trend preserved its importance and efficiency until the invasion of Mongol. During the chaotic invasion of Mongol until the establishment of Ilkhanids’ government, bequeathment and bequeathed properties like the other institutions and civilized representations was deeply damaged.The main question of this article has to do with the extent of the function of bequeathment in the development of Shiism in Ilkhanid time and the presented hypothesis would be related to the main role of bequeathment in the historical periods particularly at the age of Ilkhanids. As the entry of discussion, the meaning and concept of bequeathment has been stated and then, it has been investigated the trend of reconstruction of Shiite bequeathed properties by khajeh Nasireddin Toosi and its effect on the renovation and development of Shiite culture and religion and its inclusiveness at the age of Ilkhanids.
    Keywords: Bequeathment, Bequeathed properties, Shiah, Ilkhanids, Khajeh Nasireddin Toosi
  • Zeinivand Turaj Page 183
    Seyyed Ja’far Shahidi, the contemporary historian and Islamicist, is of particular style in the compiling and writing of the historical books. Seeking the truth, abstinence from ethnic and religious prejudice, inspection in the study of historical currents, eloquence, abstinence from exaggeration and overstatement, application of recitation and allegory, utilizing the reliable historical sources with a critical approach towards them, application of referred and interpretive compounds, innovative and expressive compounds as well as utilization of Arabic words and compounds are considered as his lingual styles in the science of history which would be analyzed and described in this article.
    Keywords: Seyyed Jafar Shahidi, Methodology, History, Historical Criticism, Historiography
  • Shokrollah Khakrand, Mohammadi Qanatqestani Mahdi Page 213
    From the beginning of the third century, it began the invasions of northern races – Normans- to Europe. These races ruthless and proficient in war plundered a great part of Europe and consequently, it led to the frailty and collapse of the countries like France and England. The Umayyad’s state of Andolos was also affected by these attacks and the Waiking sailors frequently attacked to Spain. The Umayyad tolerated a lot of losses however due to the existence of a powerful and concentrated state; they could promptly remove their defensive weak points. To prevent Normans’ attack, Umayyad of Andlos considered the establishment of a united governmental navy as well as the strengthening of the coasts of streams and the western sea being later considered as the main element in the commercial progress of Andolos Sea. This research is to clarify the relationships of Andolos and Normans as well as the effect of these relations on Umayyad of Andolos.
    Keywords: Normans, Waikings, Ordmaniun, Umayyad of Andolos, Ashbilieh, Abd al Rahman al Owsat