فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 61 (بهار 1394)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 61 (بهار 1394)

  • 278 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یادداشت
    محسن الویری صفحه 5
  • محمدعلی چلونگر، محمدسعید نجاتی صفحه 7
    در این مقاله، پس از ارائه تحلیلی درباره پیوستگی تلاش پیگیر سیاسی امام کاظم علیه السلام، با اهتمام به شئون معنوی امامت که احیانا با امور فوق عادی بشری همراه است، انگاره تکامل تدریجی مذهب در دوره آن حضرت نقد شده است. بخش اول مقاله که ویژه تبیین فعالیت های سیاسی امام هفتم علیه السلام است، این فعالیت ها را با روش تحلیل تاریخی و به کمک یافته های رجالی و حدیثی یک سیاست تهاجمی و تلاش جدی برای انقلاب و قیام عمومی تحلیل می کند و بخش دوم، به اهتمام امام علیه السلام برای تبیین جایگاه معنوی امامت شیعه با تکیه بر منابعی که متهم به غلو نیستند، اختصاص یافته است. بخش پایانی این نوشتار نیز به هم پیوستگی این دو شان را در نگاهی شیعی ترسیم می کند و به استناد آن، تکامل تدریجی و یا حرکت امامت از رهبری سیاسی به رهبری معنوی و فرابشری را نفی می نماید.
    کلیدواژگان: امام کاظم (ع)، امامت، شان سیاسی امامت، شان معنوی امامت، تحول گفتمان امامت
  • محمدرضا بارانی، هدایت نادریان صفحه 31
    آگاهی از جغرافیای انسانی گروه های مذهبی، می تواند به شناخت ترکیب جمعیت، ظرفیت های اندیشه ای و توان مدیریتی بزرگان آن مذهب برای گسترش باورهای خود کمک کند. مذهب شیعه که از آغاز اسلام به تدریج در ایران هوادارانی یافته بود، در دوره سلجوقیان در مناطق قابل توجهی از ایران گسترش یافت. این نکته با توجه به تعصب مذهبی سلجوقیان، بسیار قابل توجه است. محور اصلی این مقاله، شناسایی مراکز جمعیتی با اکثریت و یا اقلیت شیعی در حوزه کویر مرکزی، شمال و شمال شرقی و جنوب ایران طی قلمرو حکومت سلجوقیان، با اشاره به زمینه های شناخت بهتر افراد و خاندان های شیعه در این مناطق است.
    کلیدواژگان: امامیه، اثنی عشری، ایران، سلجوقیان، جغرافیای انسانی
  • حسن غفاری فر، صفورا سالاریه صفحه 81
    مقاله حاضر، در صدد بررسی میراث مکتوب شیعیان فاطمی مصر در باب علوم نقلی است. «نقل»، یکی از مهم ترین پایگاه های ترویج علوم دینی و وحیانی است؛ زیرا به مدد آن می توان آموزه های الهی را به بندگان خدا منتقل ساخت. شاید راز توجه ادیان، فرق و مذاهب آسمانی به دانش های نقلی در فعالیت های تبلیغی و آموزشی خود، همین نکته باشد. فاطمیان اسماعیلی مذهب، از این قاعده مستثنا نبودند و در شاخه های متنوعی همچون: فقه، تفسیر، تاریخ، شعر، ادبیات و دیگر علوم نقلی فعالیت داشتند. اگرچه دستاوردهای مکتوب فاطمیان در این زمینه اندک است و به عنوان مثال، در مباحث فقهی نوآوری چشمگیری نداشتند و در علم قرائت و تفسیر به دلیل رویکرد عقل گرایی و باطنی، تالیفات چندانی از خود به یادگار نگذاشتند، اما توجه ویژه آن ها به علوم نقلی، چه با هدف حفظ موجودیت سیاسی خویش و چه با انگیزه ترویج فرقه اسماعیلیه، شایسته بازخوانی است. این نوشتار که به همین منظور سامان یافته، نشان می دهد که فاطمیان توانستند با ترسیم ساختار مناسب و کمک های سخت افزاری و نرم افزاری، علوم نقلی را به بهترین شکل ترویج نمایند.
    کلیدواژگان: فاطمیان، اسماعیلیه، علوم نقلی، تاویل، فقه، تفسیر
  • سیدمسعود شاهمرادی صفحه 119
    با فتح آذربایجان در دهه سوم هجری، گروه بزرگی از تیره ها، عشیره ها و قبیله های گوناگون عرب، به سوی این سرزمین رهسپار شدند. این امر، علاوه بر اینکه در گسترش اسلام در این ناحیه سهمی بسزا داشته، می تواند دورنمایی از وضعیت تشیع را نیز در این سامان به دست دهد؛ زیرا با توجه به موقعیت عرب های مهاجر، موضع گیری مذهبی آن ها، در میان بومیان نیز اثرگذار بوده است. بررسی نقش مهاجرت قبایل عرب در تشیع آذربایجان، از دو بعد قابل توجه است: نخست، نقش اسکان قبایلی که عقاید شیعی در بین آن ها رواج داشته است؛ نظیر قبایل یمنی در آذربایجان. و دیگری، نقش شهر کوفه که شاهد بروز و ظهور عقاید شیعی در بین قبایل یمنی ساکن آن هستیم. پژوهش حاضر، در صدد است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، نقش مهاجرت قبایل عرب، به ویژه قبایل یمنی را طی قرون نخست اسلامی در گسترش تشیع در آذربایجان، در محورهایی نظیر: مشارکت یمنیان در فتح آذربایجان، حضور والیان و کارگزاران و ماموران حکومتی یمنی در این ناحیه، نقش اشعریان در تشیع آذربایجان و اصحاب یمنی ائمه: در این ناحیه، بررسی نماید.
    کلیدواژگان: آذربایجان، قبایل یمنی، کوفه، تشیع
  • حسین قاریان، محمدرضا جباری صفحه 149
    اثبات الوصیه، کتابی است که درباره اوصیا و وصایت ائمه: نگاشته شده است. این اثر، از زمان نجاشی، عالم رجالی مشهور اوایل قرن پنجم هجری، به علی بن حسین مسعودی، نگارنده مروج الذهب منسوب گردیده است. علت این انتساب را می توان ذکر گزاره هایی با گرایش امامی در لابه لای کتب مسعودی شمرد. ارائه این دیدگاه از سوی نجاشی، سبب گردید بسیاری از محققان و محدثان به پیروی از او، اثبات الوصیه را به مسعودی نسبت دهند.این مقاله کوشیده است با بررسی مقایسه ای دو کتاب مروج الذهب که در انتساب آن به مسعودی تردیدی نیست و اثبات الوصیه که انتسابش به نگارنده مروج الذهب محل تامل است، درباره این انتساب داوری کند. تفاوت های دو کتاب، در: سبک نگارش، روش تدوین، مشایخ و راویان، سبب شده که این انتساب، مردود شمرده شود.
    کلیدواژگان: امامیه، مروج المذهب، اثبات الوصیه، علی بن حسین مسعودی، نجاشی
  • رضا بیگدلو صفحه 189
    «شرق شناسی» را مجموعه ای از مطالعات و تحقیقات دانشمندان و موسسات کشورهای غربی در موضوعات و مسائل مختلف شرقی دانسته اند. ایران شناسی، به عنوان شاخه ای از شرق شناسی را می توان مجموعه منظمی از مطالعات و پژوهش ها دانست که از سوی دانشمندان غربی برای شناخت: زبان، ادبیات، تاریخ، متون دینی، اندیشه ها، فرهنگ ایران زمین و حوزه تمدنی ایرانی صورت گرفته است. انگیزه و اهداف این مطالعات، دهه های چندی است که در کانون مباحثه ها و مجادله ها واقع شده است. این پژوهش، با بررسی و تحلیل محتوای آثار ایران شناسی انگلیسی قرن نوزدهم و نیمه اول قرن بیستم و بازنمایی نسبت آن با اقتضائات سیاسی، نظامی و اقتصادی انگلیس در ایران و آسیا، این سوال را مطرح می سازد که ارتباط بین سیاست های انگلیس در ایران و آسیا و پژوهش های ایران شناسی آن ها چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت انگلیس، از ایران شناسی به عنوان سازه ای استعماری بهره جسته است و نیز ایران شناسان انگلیسی با پژوهش های خود در ایران، به برسازی هویت خودی نیز توجه داشته اند. اسلام ستیزی، باستان گرایی و نژاد گرایی، از دیگر ویژگی های ایران شناسی انگلیسی است.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، ایران شناسی، اسلام ستیزی، نژادگرایی، باستان گرایی
  • حمید عزیزی، حسن کریمیان صفحه 231
    موقعیت ممتاز، تاریخی و جغرافیایی ایران، موجب بسط تجارت و انباشت سرمایه در غالب ادوار تاریخی این سرزمین بوده است. در دوره قاجار، این برتری راهبردی کشور، با توسعه تجارت جهانی همراه گشته، رونق دوچندان اقتصادی و بازرگانی ایران را به ارمغان آوردند. این وضع، شکوفایی چشمگیر تعدادی از کلان شهرهای کشور نظیر یزد را سبب گردید. نوشتار حاضر، با بهره گیری از نتایج پژوهش های تاریخی و منابع مکتوب و شواهد عینی فرهنگی تاریخی شهر یزد، دلایل رونق اقتصادی شهر یزد در دوران قاجار و تاثیر بازرگانان بر بافت تاریخی آن را مورد بررسی قرار داده است. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که تحولات ناشی از انقلاب صنعتی در تجارت جهانی، رونق تجارت خارجی ایران، موقعیت راهبردی شهر یزد و استقرار زرتشیان تجارت پیشه ای را که با پارسیان هند ارتباط بازرگانی گسترده داشته اند، از دلایل موثر پیشرفت اقتصادی و بازرگانی یزد در دوران قاجار بوده است. این شکوفایی اقتصادی، خود زمینه ساز حضور تعداد بسیاری از بازرگانان در این شهر گردید که با اسکان در محلات مختلف شهری، بافت تاریخی آن را دگرگون ساختند.
    کلیدواژگان: عصر قاجار، یزد، تاریخ اقتصادی، بازرگانان، بافت تاریخ یزد
  • مترجمان عربی
    ابرار حیدری صفحه 262
|
  • Mohammad Ali Chalungar, Mohammad Saeed Nejati* Page 7
    Following the presentation of analysis pertaining to the constant political tryout of that holiness while considering the spiritual status of Imamate being probably along with extraordinary affairs of hunman, this article has criticized the image of gradual evolution of religion in that era. The first part of article devoted to the statement of political activities of Imam Kazem –PBUH- analyzes these activities through the historical analysis, relying on rijali and tradition findings of an aggressive policy as well as a serious trial towards the public revolution and uprising. The second part is concerned with the of Imam Ali’s enterprise towards the statement of spiritual position of Imamate of Shi’ah relying on the sources not accused of exaggeration. The final part illustrates the concord of these two statuses in Shiite view and accordingly, it rejects the gradual evolution or the progression in Imamate from the political leadership towards the spiritual and super human one.
    Keywords: Imam Kazem –PBUH, Imamate, political status of Imamate, Spritual status of Imamate, the change in the discourse of Imamate
  • Mohammadreza Barani, Hedayat Naderiyan Page 31
    Being informed of the human geography of religious groups could be of help towards detecting the mergence of population, thought potentials as well as the management aptitude of authorities of that religion towards the propagation of its beliefs. Shiism having gradually attracted some followers in Iran since the early Islam reached the considerable areas of Iran in Saljuqid era. Considering the religious prejudice of Saljuqid, this issue is of significance. The main issue of this article is the identification of population centers with Shiite majority or minority in the central Desert domain, north, northeast, as well as the south of Saljuqid territory illustrating the grounds of better appreciation of Shiite individuals and households in these areas.
    Keywords: Imamiyeh, Twelve Imam Shiism, Iran, Saljuqid, human geography
  • Hasan Gaffarifar, Safura Salariyeh Page 81
    The present article is to study the written legacy of Fatimid Shiites in Egypt concerning the narrative sciences. Narration is considered as the most important foundation of propagation of religious and biological sciences. Since, relying on it, the divine instructions could be transferred to his servants. Maybe the mystery of attention of all the religions, heavenly sects and religions to the narrative sciences in the propagational and instructional activities is this very point. Fatimids, the followers of Ismaelite, were not exceptional in this regard and they were active in a variety of branches such as: jurisprudence, interpretation, history, poetry, literature and the other narrative sciences. Fatimid’s written achievements are not considerable in this regard and they were not of noticeable novelty concerning the jurisprudential issues and due to the intellectualism and internal approach, they did not leave considerable compilations in relation to the science of recitation and interpretation. Nevertheless, their particular attention to the narrative sciences whether with the purpose of preserving their political existence or the propagation of Ismaelite sect is deserved to be reviewed. The present article reveals that Fatimids could entirely circulate the narrative sciences through the illustration of an appropriate structure along with the hardware and software aids.
    Keywords: Fatimids, Ismaelite, narrative sciences, hermeneutics, jurisprudence, interpretation
  • Seyed Massoud Shahmoradi* Page 119
    Following the conquest of Azerbaijan in the third decade -After Hijrah- a large group of diverse oba, clans, and tribes of Arab went towards this land. This matter is of great role in relation to the circulation of Islam in this area and it can present a perspective on the status of Shiism there. The effect of migration of Arab tribes on the Shiism of Azerbaijan could be investigated within two aspects: first, the settlement of tribes such as Yamani tribes, with the Shiite beliefs prevalent among them, in Azerbaijan and second, the role of Kufa city as one of the main centers of the advent of Shiite beliefs in the conquest of Azerbaijan. Through the descriptive-analytical method as well as library studies, the present research is to investigate the role of migration of Arab tribes particularly Yamani tribes in the first Islamic centuries towards the propagation of Shiism in Azerbaijan in the issues such as the contribution of Yemenis in the conquest of Azerbaijan, the presence of Yamani government agents in this district, the role of Ash’arites in relation to the shiism of Azerbaijan, in addition to Yamani followers of Imams peace be upon them in this place.
    Keywords: Shiism, Azerbaijan, Yamani tribes, Asharites, Kufa
  • Hossein Qariyan*, Mohammadreza Jabbari Page 149
    Esbat al-Vasiyeh is the book concerning the legatee and executorships of Imams peace be upon them. Najashi, the well known rijali scholar of the beginning of 5th century -After Hijrah- has attributed this work to Ali Ibn al-Hossein Massoudi, the author of Moruj-o al-Zahab. The reason of this attribution could be the statement of propositions with Twelvers tendency among Massoudi’s books. The presentation of this viewpoint by Najashi led to the attribution of Esbat al-Vasiyeh to Massoudi by a number of researchers and traditionists. This article has tried to comparatively study the two books of Moruj-o al-Zahab- there is no doubt in its attribution to Massoudi - and Esbat al-Vasiyeh – its attribution to the author of Moruj-o al-Zahab is in need of reflection- in order to judge concerning this attribution. The differences of two books in the style of writing, the way of compilation, Sheikhs and narrators has led to the rejection of this attribution.
    Keywords: Imamiyeh_Moruj_o al Zahab_Esbat al Vasiyeh_Ali Ibn al Hossein e Massoudi_Najash
  • Reza Bigdellu Page 189
    Orientalogy has been considered as a collection of studies and researches by the scholars and institutions in western countries being connected to the diverse eastern issues. Iranology as a branch of Orientalogy could be deemed to be a classified collection of studies and researches by the western scholars towards recognizing the language, literature, history, religious texts, thoughts, culture of Iran land, as well as the Iranian civilized domain. Motivation and objectives of these studies has been the heart of discussions for decades. This research examines the content of English Iranology works in 19th century and the first half of 20th century and the re- manifestation of its relationship with the political, military as well as economic requirements of England in Iran and Asia and raises this question regarding the relationship between the policies of England in Iran and Asia and their Iranology researches. The findings of research reveal that the government of England has taken advantage of Iranology as a colonial method; moreover, the English Iranologists have been attentive towards the development of their individual identity via their researches in Iran. The other properties of English Iranology are considered to be hostility against Islam, archaism, and racism.
    Keywords: Orientalogy, Iranology, hostility against Islam, racism, archaism
  • Hamid Azizi, Hassan Karimiyan Page 231
    The grand historical and geographical state of Iran has led to the development of commerce and the storage of investment during the historical eras of this land. In Qajar era, this strategic advantage of the country has been along with the advancement of universal commerce and could be the provider of double economic and commercial prosperity of Iran. These conditions led to the noticeable flourishing of numerous macro cities of the country such as Yazd. Taking advantage of the historical researches, written sources and objective cultural-historical evidences of Yazd, the present writing has investigated the reasons of economic prosperity of this city in Qajar era in addition to the effect of merchants on its historical context. The findings of this research reveal that the effective causes of economic, commercial development of Yazd in Qajar time are deemed to be the changes resulted from the industrial revolution within the universal commerce, the prosperity of external commerce of Iran, strategic position of Yazd and the settlement of merchant Zoroastrians having a great commercial relationship with India’s Persians. This economic flourishing led to the presence of a lot of merchants in this city who change the Historical Context of Yazd by settling in the diverse urban areas.
    Keywords: Qajar era, Yazd, economic history, merchants, historical context of Yazd