فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 67 (پاییز 1395)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 67 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول جعفریان، قاسم قریب، حسن طارمی راد صفحه 7
    34 جلد از مجموعه 110 جلدی بحار الانوار، ذیل عناوین مرتبط با تاریخ اسلام قرار دارند و می توان این تاریخ را به سه بخش: «تاریخ پیامبر(ص) [ج 15 22]»، «تاریخ تحولات سیاسی از تشکیل سقیفه تا پایان خلافت امیرمومنان، علی(ع) [ج 28 34]» و «تاریخ امامان شیعه: [ج 35 53]» تقسیم نمود. مجلسی برای تکمیل دائرهالمعارف حدیثی خویش، به تدوین تاریخ اسلام با محدوده ای که خودش تعریف نموده و بر اساس منابع شیعی، همت گمارده است. مصادر تاریخ نگاری مجلسی و چینش ابواب تاریخی بحار الانوار، بیانگر اثرپذیری تاریخ نگری وی از مبانی کلامی شیعه است؛ اما وی در مواجهه با اخبار و احادیث تاریخی و سنجش آنها، روشی غیرکلامی برگزیده است.
    این نوشتار که با هدف واکاوی روش نقد گزارش های مربوط به تاریخ اسلام در بحار الانوار تدوین شده، به این نتیجه رسیده است که مجلسی غالبا نظرات خود درباره احادیث را پس از نقل کامل روایت بیان نموده و در موارد بسیاری، به شباهت میان روایات منابع شیعه و سنی و اقتباس های احتمالی صورت گرفته در کتاب های مختلف اشاره کرده است. نقد محتوایی روایات شیعه و سنی، رفع تعارض میان اخبار تاریخی منابع شیعی، ارجاع غیرمستقیم به منابع اهل سنت، توجه به عنصر زمان در نقادی ها و رفع ابهام از اسامی خاص در برخی روایات تاریخی، از دیگر شیوه های رایج شرح اخبار در بحار الانوار علامه مجلسی است. مجلسی در زمینه شرح و توضیح اخبار، گاه به روایات موازی و گاهی نیز به استنباط های شخصی خویش متکی است. بااین-همه، برخی نقادی های مجلسی در بخش تاریخ اسلام بحار الانوار، بر پیش-فرض های اعتقادی استوار است که شامل موارد معدود و خاصی می گردد.
    کلیدواژگان: محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، تاریخ اسلام، نقد تاریخی، جوامع روایی شیعی
  • مهدی سلیمانی آشتیانی، نعمت الله صفری فروشانی صفحه 51
    بنوعبدالقیس، از قبایل عربی شمال شبه جزیره هستند که از قرن ها پیش از اسلام، در بحرین قدیم (شامل: کویت، احساء، قطر و مجمع الجزایر بحرین کنونی) ساکن بوده اند. پس از تاسیس شهر کوفه، جمعی از افراد قبیله یادشده، به این شهر مهاجرت کردند و منشا برخی فعالیت ها و تغییرها در مسائل فرهنگی و اجتماعی شهر کوفه در عصر حضور امامان شیعه(ع) شدند. این نوشتار، پس از اشاره به پیشینه اسلام آوردن و تشیع گروی بنو عبدالقیس و سابقه محبت و ارادت آنها نسبت به خاندان پیامبر، حضور ایشان را در کوفه با روش توصیفی تحلیلی و نیز بهره گیری از منابع رجالی شیعه و با هدف شناخت نقش فرهنگی و اجتماعی آنها، گزارش و جمع بندی کرده است. ازاین رو، مقاله پیش رو، به شناسایی پنجاه تن از شخصیت های حدیثی این خاندان در کوفه و معرفی آثار آنها در
    زمینه
    حدیث، فقه، کلام و شعر، جایگاه آنان در جمع قاریان، مدرسان قرآن و خطیبان، مناصب حکومتی آنها و سرانجام معرفی مساجد عبدالقیس، شامل: مسجد سهله، مسجد صعصعه بن صوحان و مسجد زید بن صوحان، به عنوان سه مسجد منسوب به این قبیله، همت گماشته است.
    کلیدواژگان: بنو عبدالقیس، اصحاب امام صادق(ع)، قبایل شیعه، کوفه، تاریخ تشیع
  • احمد فلاح زاده صفحه 83
    دولت ایرانی شیعی آل بویه، در حالی نزدیک به یکصدوسی سال فرمانروایی را تجربه کرد که با رویکردی نیمه شعوبی، فهرستی یکجا از آیین های ایرانی را در اختیار ما قرار داده است. امیران بویهی در پس زمینه آشکار اندیشه سیاسی شان، یکی از سلسله های مذهبی ایرانی گرا را بنیان نهادند. آنها گرچه بیش از دیگر حکومت های شیعی، بر خودباوری شیعه افزودند، اما بخش عمده میراث پیشین پادشاهی باستان را نیز در خود پروراندند. دراین میان، آیین های فرهنگی اجتماعی، به مثابه شناسنامه هویت ایرانی، به همان میزان که از سوی ایرانیان مورد استقبال قرار گرفت، به همان مقدار نیز خوشایند اهالی بغداد بود؛ چراکه ایرانیان آن را یادآور جشن های دیرین خود، و اعراب آن را فرصتی برای شادی و سرگرمی می دانستند. با هر ملاحظه ای، اما خلافت بغداد نیز این آیین ها را یادآور نوعی شکوه قدرت می دانست که می توانست در پس آن، همانندی خویش به سلسله های بزرگ را به نمایش بگذارد.
    این نگاشته، ضمن گردآوری و تحلیل این رسوم، بررسی میزان تاثیر اندیشه شکوه باستانی ایران در حکمرانی امیری بویهیان را در ضمن بررسی یازده آیین معروف، به پیشخوان اندیشه پژوهشگران آل بویه می سپارد.
    کلیدواژگان: آل بویه، تاریخ ایران، آیین های ایرانی، نوروز، مهرگان، سده
  • امیر رضایی پناه، سمیه شوکتی مقرب صفحه 121
    نهاد سلطنت در دولت ملی، مقتدر و دارای ایدئولوژی تمایزبخش صفویه که در شخص پادشاه نمود داشت، یکی از کانون های توجه سفرنامه نویسان خارجی آن روزگار است. پژوهش پیش رو، می کوشد با بهره گیری از روش شناسی تحلیل گفتمان انتقادی، به ویژه خوانش تئو فن لیوون از مفهوم بازنمایی، به بازنمایی تصویری بپردازد که گفتمان سفرنامه نویسی عصر صفوی از نهاد سلطنت ارائه می دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در این سفرنامه ها فراگرد بازنمایی شاه صفوی در دو زاویه به انجام رسیده است: نخست، بازنمایی نهاد سلطنت به عنوان امری ناظر بر متافیزیک و سنت، و دوم، بازنمایی مقام سلطنت به عنوان نهاد و جایگاهی معطوف به کارآمدی و کارایی. تصویر برآمده از بازنمایی در این سفرنامه ها، دایره ای گسترده ای از معنادهی و انتساب دال ها به مدلول ها و مصادیق را دربرمی گیرد. در این منطق، مقام سلطنت در عصر صفوی، دارای دو کیان مادی و فرامادی تصویر شده است. در این بازنمایی، شاه در نسبت با پنج منبع مشروعیت بخش این خاندان، یعنی: تصوف، تشیع، سنت ایران شهری (شاه آرمانی ایرانی)، خوانش ایرانی شیعی از خلافت اسلامی و امواج اولیه مشروعیت مبتنی بر کارآمدی برآمده از موج نوپدید مدرنیته غربی تصویر شده است. این سفرنامه نویسان، کوشیده اند تا در کنار وصف شخص شاه، کیفیت ارتباط وی با دربار، نخبگان و طبقات و شئون اجتماعی را نیز بازنمایی کنند. از دید آنان، رابطه میان نهاد سلطنت و دیگر طبقات، به جز سلسله علما و فقهای شیعه، عموما یک سویه، خطی و از بالا به پایین بوده است.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، سلطنت در ایران، تحلیل گفتمان انتقادی، بازنمایی، فن لیوون
  • حسن حضرتی، زینب امیدیان صفحه 153
    تاریخ نگاری هشام کلبی (204ه.ق.)، به ویژه در کتاب الاصنام به عنوان مسیری برای فهم تاریخ نگاری اسلامی در سده های نخستین اسلامی، همچنان شایسته بازخوانی است. این نوشتار، با رویکرد معناکاوی کتاب الاصنام و تحلیل گفت وگوی متن با نویسنده و نیز تحلیل بافت اندیشه ای و فرهنگی زمانه متن، در پی یافتن پاسخ این پرسش است که چرا کلبی در آغاز قرن سوم هجری به تولید چنین متنی در مورد بت های عرب جاهلی دست یازید؟
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابن کلبی متاثر از ضرورت احساس نیاز قومیت عرب به هویت سازی و نیز به چالش کشیده شدن اصول عقاید اسلام به دست دیگر ادیان، به ویژه مسیحیان در سال های نخست سده سوم، کتاب الاصنام را نگاشت. او در این کتاب، ضمن بازنمایی تاریخ بت های عرب و بت پرستی آنها، به تثبیت حقانیت الهی مفاهیم اسلامی و دفاع از نبوت و تبیین نقش بزرگ و تاریخی حضرت محمد(ص) در امحای بت پرستی در مقایسه با انبیای دیگر پرداخت و بر این اساس، یک هویت عربی اسلامی غرورآفرین برای قوم عرب پدید آورد.
    کلیدواژگان: هشام کلبی، کتاب الاصنام، تاریخ نگاری مسلمانان، تاریخ صدر اسلام، معناکاوی
  • محمدطاهر عباس، سید علمدار حسین شاه صفحه 193
    نسب شناسی را می توان شاخه ای از مطالعات شمرد که از نظر تاریخی، اجتماعی و حتی فقهی، دارای اهمیت بسیار، به ویژه برای شیعیان است. منابع نسب شناسی، آگاهی های اندکی درباره اعقاب عباس بن علی(ع) در اختیار ما می نهد. بر اساس مندرجات کتاب زاد الاعوان (تالیف یافته در سال 1315ق.) که تنها سند مورد استفاده منابع بعدی است، علویان عباسی تبار اواخر قرن پنجم هجری به هند آمدند و طایفه اعوان هند هم که اکنون علوی خوانده می شوند، بدیشان منسوب اند.
    این نوشتار، برای بررسی درستی این انتساب، منابع مورد استناد زاد الاعوان، یعنی سه کتاب: میزان هاشمی، میزان قطبی و خلاصه الانساب را با مراجعه به منابع رجالی، انساب، تاریخ و حدیث، مورد واکاوی قرار داده است و به این نتیجه رسیده که دو کتاب نخست، وجود خارجی ندارد و کتاب سوم نیز به احتمال قوی همان خلاصه الاقوال مرحوم علامه حلی (م. 726ق.) است که مطالب آن برای اثبات این مدعا کافی نیست. همچنین، اثبات تاریخی شخصیتی به نام «عون قطب شاه» از نسل حضرت عباس(ع) و خلیفه عبدالقادر گیلانی، از مستندات ارائه شده برنمی آید.
    کلیدواژگان: اعقاب عباس بن علی(ع)، زاد الاعوان، خلاصه الانساب، میزان قطبی، میزان هاشمی
  • بهرام امانی چاکلی، سمیه آقامحمدی صفحه 229
    عصر عباسی، محل تلاقی فرهنگ های مختلف و تحول های ژرف فرهنگی و ادبی و هنری است. شعر عربی نیز در این دوره، به ویژه از منظر محتوا، دگرگون شد و شاعران نیز نقش های اجتماعی گوناگون را پذیرفتند. با توجه به جایگاه زنان در تحول های اجتماعی عصر عباسی، این نوشتار می کوشد با روش وصفی تحلیلی شخصیت زن را در سروده های چهار شاعر منتخب عصر اول و دوم عباسی، یعنی: عباس بن احنف (103192ق)، ابوالعتاهیه (130211ق)، دعبل خزاعی (148246ق) و متنبی (303354ق) که هرکدام دارای سبک خاصی در اشعار خود بوده اند، مورد بررسی قرار دهد.
    یافته های این پژوهش، نشانگر آن است که زن در تلقی شاعران این دوره، غالبا یک موجود غیرعقلانی است که از او برای رونق غزل بهره برده اند و در موارد متعددی نیز ویژگی های زنان به ابزاری برای روزی جستن شاعران و مدح و هجو دیگران تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: شعر عصر عباسی، زن در شعر عباسی، عباس بن احنف، دعبل خزاعی، ابوالعتاهیه و متنبی
|
  • Rasool Jafariyan, Qasem Qarib, Hassan Taremi Rad Page 7
    Around 34 issues of Behar al- Anwar collection are related to the history of Islam and this history could be divided into three sections including: the history of prophet in the issues 15-22, the history of political changes from the development of craft up to the end of Amir al- Momenin caliph in the issues 28-34 and the history of Shiite Imams in the issues 35-53.
    Majlesi has compiled the history of Islam on the basis of Shiite sources to complete his encyclopedia of traditions. His historiography and setting of the historical issues of Behar al- Anwar states that his historical view is affected by the theological principles of Shiism however he has selected a non- theological way towards the historical traditions and their evaluation. This writing, compiled with the purpose of investigating the way of criticizing the reports related to the history of Islam in Behar al- Anwar, has concluded that Majlesi stated his ideas towards the traditions subsequent to the complete criticism of narration and in many cases, he has noticed to the similarities among narrations of Sunnite and Shiite sources as well as the probable adaptation in diverse books.
    The content-based criticism of Sunnite and Shiite narrations, settling the dispute among the historical traditions in Shiite sources, an indirect reference to Sunnite sources, noticing to the element of time in criticisms, removal of the ambiguity of proper names in some historical narrations are considered as the other common ways of explaining the tradition in Behar al- Anwar. Majlesi relies on corresponding narrations or personal deductions to elucidate the traditions.
    Nevertheless, some of Majlesi’s criticism concerning the history of Islam is on the basis of the belief-based presumptions which are observed in some specific cases.
    Keywords: Mohammad Baqer Majlesi, Behar al Anwar, history of Islam, historical criticism, Shiite narration communities
  • Mahdi Soleimani Ashtiyani, Nematollah Safari Forushani Page 51
    Banu Abdolqais is considered as an Arabic tribe in the north of peninsula who were resident in old Bahrain including: Kuwait, Ehsa’, Qatar, the islands of current Bahrain since centuries before Islam. Following the establishment of Kufah, a group of this tribe migrated to this city and they were considered the initiator of some activities and changes regarding the cultural - social issues of Kufah in time of Shiite Imams PBUT.
    Referring to the background of their tendency towards Islam and Shiism as well as their affection and regards towards the prophet’s household, this writing has reported their presence in Kufah through the descriptive-analytical method and has taken advantage of Shiite sources to identify their cultural-social role. In this regard, the present article has endeavored to identify fifty characters of this household in Kufah and it has introduced them in field of: tradition, jurisprudence, theology and poem, their position among Quran-reciters, instructors of Holy Quran and preachers, their governmental position and finally, it has initiated Abdolqais’ mosquesincluding: Sahleh mosque, Sa’saeh Ibn e- souhan mosque, Zeid Ibn e- souhan mosque attributed to this tribe.
    Keywords: Banu Abdolqais, Imam Sadeq's followers, Shiite tribes, Kufah, history of Shiism
  • Ahmad Fallahzadeh Page 83
    Buyids Iranian-Shiite government experiencing about 130-year-commandment has provided an inventory of Iranian traditions. Emirs of Buyids founded one of the Iranian religious dynasties based on their political views.
    Although they improved the self-belief of Shiism more than the other Shiite governments, they could develop a great part of the inheritance of ancient kingdom as well. Meanwhile, the social-cultural traditions resembling Iranian identity was welcomed by Iranians as well as Baghdadi people, since it was considered as the reminder of past celebrations by Iranian as well as the opportunity to provide pleasure and entertainment. Bagdad Caliph regarded these traditions as the reminder of majesty and supremacy resembling the great dynasties.
    This writing compiles and analyses these traditions and trusts in reflection of Buyids’ researchers the issue regarding the investigation of the extent of effect of ancient majesty of Iran on the Buyids’ governing while considering eleven well-known traditions.
    Keywords: Buyids, history of Iran, Iranian traditions, Nowruz, Mehregan, century
  • Amir Rezaee Panah, Somayyeh Shokatti Moqarrab Page 121
    The nature of monarchy in national, authoritative and ideological government was one of the significant issues attended by travel book foreign authors in Safavid era. Through the methodology of critical discourse analysis particularly the interpretation of Fan Liven from the concept of representation, the present research endeavors to represent an image presenting the discourse of travel book from the nature of monarchy in Safavid era. The findings of this research illustrates that in these travel books, the representation of Safavid king has been done from two dimensions: first, representation of monarchy as an issue observant on metaphysic and tradition, second, the representation of monarchy as a position and nature based on qualification. The image developed out of representation in these travel books includes a vast circle from the meaningfulness to the attribution of causes to effects.
    In this judgment, the status of monarchy in Safavid era has been illustrated with two material and non-material aspects. In this representation, king has been illustrated by five sources of this dynasty like Sufism, Shiism, and tradition of Iranshahri – Iranian ideal king, Iranian- Shiite interpretation from Islamic caliph as well as the early movements of lawfulness on the basis of qualification developed out of the new movement of western modernity. These authors have attempted to represent the quality of king’s relationship with the court, elites and classes and social states in addition to description of king. In their view, the relationship between the nature of monarchy and the other classes except Shiite scholars and jurisprudents has been generally linear and unidirectional.
    Keywords: Safavid Era, monarchy in Iran, critical discourse analysis, representation, Fan Liven
  • Hassan Hazrati, Zeinab Omidiyan Page 153
    The historiography of Hosham e- Kalbi - 402 After Hijrah- particularly in Al- Asnam book is considered as a way of appreciating the Islamic historiography in the first Islamic centuries; it is also deserved to be reviewed.
    Through surveying the meaning of Al- Asnam book- the analysis of text as well as the cultural, intellectual context- this writing is to answer the question regarding the motivation of Hosham e- Kalbi towards the creation of such a text related to idols of ignorant Arabs at the beginning of the third century.
    The findings of this research reveals that Ibn e- Kalbi wrote this book due to Arabs’ need for developing individuality and challenging the principles of Islamic beliefs by the other religions particularly Christians in the first years of the third century After Hijrah . He has re-manifested the history of Arabs’ idols and their idol worshiping , stabilized the rightfulness of Islamic concepts and defended prophecy, crystallized the great historical role of prophet Mohammad PBUH on the elimination of idol worshiping, compared with the other prophets and on the basis of this, he created an honorable Arabic-Islamic individuality for Arabs.
    Keywords: Hosham e Kalbi_Al_Asnam book_Muslim's historiography_history of early Islam_surveying meaning
  • Mohammad Taher Abbas, Seyyed Alamdar Hosein Shah Page 193
    Genealogy is considered as a branch of studies being of great significance historically, socially and jurisprudentially particularly for Shiites.
    The sources of genealogy provide some information related to the descendents of Abbas Ibn e- Ali PBUH. On the basis of the book under the title of Zaad ol- A’van compiled in 1315 After Hijrah as the only document, Abbasid Alawites came to India in the end of the fifth century and the tribe of A’van e- hend already called Alawites is attributed to them. In order to investigate the accuracy of this attribution, this writing has studied the documentary sources of Zaad ol- A’van including Mizan e- Hashemi, Mizan e- Qotbi, and Kholasat ol- Ansab by referring to authorities’ sources, kinship, history, and tradition and it has concluded that the first two books are not of any external entity whereas the third book under the title of Kholasat ol- Aqval definitely belongs to Allameh Helli and its issues is sufficient enough to approve this claim.
    Furthermore, the historical approval of a character named “Own Qotb Shah” referring to the holiness Abbas PBUH and Caliph Abdolqader Gilani is not feasible by the presented documents.
    Keywords: descendents of Abbas Ibn e Ali PBUH_Zaad ol Avan_Kholasat ol Ansab_Mizan e Qotbi_Mizan e Hashemi
  • Bahram Amani Chacoli, Somayyeh Aqa Mohammadi Page 229
    Abbasid era is considered as the merger of diverse cultures as well as the cultural, literary and artistic profound changes. Arabic poem in this era has mainly changed in terms of content and poets have acknowledged various social roles.
    Regarding the position of women during the social changes in this era, this writing using a descriptive-analytical method endeavors to investigate the character of woman in the poems of four selected poets, Abbas Ibn- e Ahnaf, Abolatahiyeh, De’bel, and Motenabbi in Abbasid first and second centuries, and each of them is of his own style.
    The findings of research reveal that in accordance with the interpretation of the poets of this era, the woman is considered as an illogical entity as she has been utilized to enrich the lyrics or to praise or satire of others.
    Keywords: poem in Abbasid era_woman in Abbasid poem_Abbas Ibn e Ahnaf_Abolatahiyeh_Debel_Motenabbi