فهرست مطالب

مهندسی شیمی ایران - پیاپی 90 (فروردین و اردیبهشت 1396)

دوماهنامه مهندسی شیمی ایران
پیاپی 90 (فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • فاطمه بسحاق، محمد بسحاق* صفحه 6
    در این تحقیق با برخی روش های کیفی، کمی و ترکیبی شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک آشنا می شویم. روش های کیفی، شامل تجزیه و تحلیل مقدماتی مخاطره، با زمینه، پرسش، بازبینه- پرسش، حالات نقص و آثار، دو واژه راهنما، مطالعه مخاطرات فرایندی و قابلیت عملکرد، روش های کمی شامل لایه حفاظتی، شاخص حریق و انفجار داو و شاخص مواجهه با مواد شیمیایی داو، و روش های ترکیبی شامل درخت خطا، درخت رویداد، علت- معلول و قابلیت اطمینان انسانی معرفی شده اند. سپس عوامل موثر بر انتخاب این روش ها تشریح شده است. تحلیل آماری مقالات علمی سال های 2009-2000 نشان میدهند که فراوانی نسبی روش های کمی 63/65، روش های کیفی 68/27 و روش های ترکیبی 70/6 درصد است. روش های ترکیبی به دلیل ویژگی های منحصر به فردشان پیچیدگی زیادی دارند که از پراکندگی گسترده آنها جلوگیری میکند. بیشترین روش های تحلیل ریسک در بخشهای صنعت (71/53%) ، مکانیک (38/12%) و حملونقل (87/12%) و کمترین آن در بخش محیط زیست (43/0%) استفاده شده اند.
    کلیدواژگان: شناسایی مخاطرات، ارزیابی ریسک، روش های کیفی، کمی و ترکیبی
  • الهام عبدالله زاده شرقی* صفحه 22
    زیست راکتور غشایی ( (MBRعبارت است از ادغام سامانه زیستی و غشایی، و به دلیل مزایای بارز آن نسبت به سامانه های سنتی حذف آلاینده های آلی و معدنی، نیز ریزاندامگانها از فاضلاب شهری و صنعتی، کاربرد بسیار گسترده ای دارد. به منظور رسیدن به کیفیت بالای فاضلاب تصفیه شده و کاهش گرفتگی در سامانه های زیست راکتور غشایی، باید عوامل متعددی بهینه سازی شوند. در این تحقیق، ابتدا انواع زیست راکتور غشایی از لحاظ میزان هوادهی، ساختار، جنس و مدول غشاء مرور می شود. سپس به پارامترهای عملیاتی تاثیر گذار بر عملکرد زیست راکتور غشایی نظیر زمان ماند هیدرولیکی، زمان ماند لجن، غلظت و نوع خوراک ورودی، هوادهی، عملکرد غشا و گرفتگی غشا و نیز پارامترهای مربوط به خصوصیات زیست توده نظیر غلظت زیست توده، توزیع ابعاد ذرات، محصولات میکروبی (مواد بسپاری خارج سلولی و محصولات محلول میکروبی) و ریخت شناسی زیست توده، نظر انداخته شده است.
    کلیدواژگان: زیست راکتور غشایی (MBR)، پارامترهای عملیاتی، زیست توده، محصولات محلول میکروبی (SMP)، مواد بسپاری خارج سلولی (EPS)، زمان ماند هیدرولیکی (HRT)، زمان ماند لجن (SRT)، ریخت شناسی، گرفتگی غشا
  • کامران قاسم زاده*، رحمان زینالی، عباس آقایی نژاد میبدی صفحه 37
    در چند دهه اخیر، ادغام فرایندهای جداسازی و واکنشی در هر واحد، تحت عنوان فناوری جدید راکتورهای غشایی، در حکم ابزاری بسیار قدرتمند به منظور بهبود بازده و اقتصاد در صنایع شیمیایی، راه های امیدبخشی پیش روی محققان قرار داده است. از این رو هدف اصلی این تحقیق، ارائه گزارشی کامل در مورد کاربرد فناوری جدید راکتورهای غشایی در فرایندهای شیمیایی است.
    در این تحقیق، ابتدا انواع راکتورهای غشایی، از جمله راکتورهای غشایی بسپاری، سیلیسی، فلزی، زئولیتی و پروسکایتی بررسی می شود. سپس به کاربرد این فناوری نو در فرایندهای شیمیایی مختلف، از جمله انواع فرایندهای تبدیل1، هیدروژن زدایی، همپارش، تجزیه آمونیاک و تجزیه CO2 و NOx پرداخته می شود. در حال حاضر، به دلیل مصرف سوخت های فسیلی، مشکلات زیست محیطی ناشی از تولید گازهای گلخانه ای مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هیدروژن به عنوان یک سوخت پاک و جایگزین مطرح شده است. مطالعات نظری نشان داده اند که با بهره گیری از فناوری راکتور غشایی در فرایندهای تبدیل هیدروکربن ها، می توان به هیدروژن دست یافت. از یک سو، اگر هدف تولید هیدروژن و کاربرد آن در پیله ای سوختی باشد، آمونیاک یک حامل انرژی مناسب برای تولید هیدروژن محسوب می شود و فرایند تجزیه آن شامل تولید گازهای گلخانه ای از جمله CO و CO2 نخواهد بود.
    از سوی دیگر هم می توان با کاربرد این فناوری در تجزیه اکسیدهای نیتروژن و کربن، از میزان زیان های ناشی از تولیدگازهای گلخانه ای کاهید.
    کلیدواژگان: راکتور غشایی، هیدروژن، تجزیه آمونیاک، غشا، تبدیل
  • زهرا تیموری، لیلا ناجی*، شعله کاظمی فرد صفحه 49
    امروزه نانوساختارهای فلزی به دلیل برخورداری از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی منحصربه فرد بسیار مورد توجه اند. در این مقاله مروری، انواع روش های تهیه و سنتز نانوساختارهای فلزی را ارائه می کنیم که به کنترل شکل و ابعاد آنها منجر می شود. از میان این نانوساختارهای فلزی، نانوسیم های نقره، از جهت خواص پلاسمونی و امکان بالقوه در کاربردهای الکترونیک نوری، مورد توجه
    قرار گرفته اند. بنابراین، روش های فیزیکی و شیمیایی در سنتز نانوسیم های نقره به تفصیل بررسی شد. همچنین با کاربردهای دو احیاء کننده در روش جدید، حکاکی و تشکیل نانوساختارهای هسته پوسته، در تولید نانوساختارهای نقره آشنا می شویم. پی برده اند که روش پلیال یکی از موفقترین روش ها در سنتز کنترل شده نانوسیم های نقره است که در کنار سازوکار ساخت نانوسیم ها در این مقاله ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نانوساختارهای فلزی، نانوسیمهای نقره، روش پلیال، اثر پلاسمونی
  • میثاق مهتابی، شیماء عزیزی*، سیدمحسن پیغمبرزاده صفحه 64
    آب در حکم یکی از پر کاربردترین سیالات انتقال گرما در واحدهای صنعتی، برای تشکیل رسوب در مبدل های حرارتی از پتانسیل زیادی برخوردار است. در این تحقیق، تعداد زیادی آزمایش به منظور اندازه گیری رسوب آب خنک کننده در یک مبدل حرارتی با جریان حلقوی به قطر هیدرولیکی mm 40، تحت جریان انتقال گرمای جابه جایی اجباری انجام شده است. این آزمایش ها به منظور بررسی اثر پارامترهایی چون سرعت سیال (m/s 019/0، 037/0، 058/0) و شار گرمایی (W/m2 24631، 18520، 16180) بر مقدار دمای سطح، ضریب انتقال گرما و مقاومت رسوب صورت گرفته است. در این تحقیق، از افزایش دمای سطح انتقال گرما با گذشت زمان به عنوان شاهدی برای تشکیل رسوب در روی سطح استفاده می شود. نتایج نشان می دهند که با افزایش سرعت سیال، دمای سطح انتقال حرارت کاهش، ضریب انتقال حرارت افزایش و مقاومت رسوب کاهش می یابد. همچنین مشاهده شد که با افزایش شار گرمایی، دمای سطح انتقال حرارت افزایش، ضریب انتقال حرارت کاهش و مقاومت رسوب افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رسوب مبدل حرارتی، مقاومت رسوب، آب خنک کننده، مقاومت گرمایی
  • احمدرضا توکلی، محسن وفایی سفتی*، مهسا باغبان صالحی، عرفان نور دوست، اقدس حیدری صفحه 74
    تولید آب اضافی در میدان های نفتی جنوب ایران مانند سایر میدان های نفتی در سراسر دنیا، یکی از معضلات اساسی در فرایند استخراج نفت است و احتمال میرود با به کارگیری و اعمال فناوری تزریق ژل های بسپاری به مخازن موجود، میزان تولید آب کاهش و سقف استخراج نفت افزایش یابد. بر این اساس، تزریق ژل های بسپاری به مخازن یاد شده، باهدف کاهش تولید آب و بهبود استخراج نفت، دلیل موجهی برای پرداختن به این موضوع است. در پژوهش حاضر، طراحی و ساخت سامانه آزمایشگاهی سدیم هیدروسیلیکاژل بسپاری بررسی شده است. درساخت این سامانه از آب مقطر، سدیم سیلیکات، همبسپار پلی اکریل آمید سولفونه و آغازگر آلی (سیتریک اسید) به کار رفته است. برای تعیین ساختار نمونه ژل مناسب و تعیین پارامترهای تاثیرگذار بر زمان تشکیل آن به عنوان عامل اساسی در کارایی این نوع ژلها، و ارائه مدلی ریاضی به منظور پیش بینی زمان تشکیل ژل برحسب پارامترهای غلظت بسپار، درصد وزنی سدیم سیلیکات و مقدار آغازگر، از روش طراحی آزمایش ترکیب مرکزی استفاده شده است. ضمانت مدل ریاضی، نتایج حاصل از روش تحلیل پراکندگی است که درجه اطمینان مدل را تا 99% برآورد می کند. بر اساس یافته های پژوهش، درصد وزنی سدیم سیلیکات پارامتر موثرتری بر زمان تشکیل هیدروژل سیلیکاتی است و زمان تشکیل ژل با افزایش نسبت سدیم سیلیکات به آغازگر افزایش می یابد. همچنین، در غلظت های بالاتر از ppm4000 بسپار، زمان تشکیل ژل افزایش می یابد. در این پژوهش سازوکار رفتار زمان تشکیل ژل بر اساس تغییر پارامترها ارائه شده و درنهایت پنج توصیف جدید از ژلها به دست آمد که با توجه به آن و معیارهای موجود برای تعیین ژل بهینه، دو نمونه هیدروسیلیکاژل، یکی برای کنترل آب و دیگری برای تصحیح تراوایی نسبی آب به نفت برای دو کاربرد مهم در عملیات انسداد آب معرفی شد.
    کلیدواژگان: هیدروسیلیکاژل بسپاری، انسداد آب، زمان تشکیل ژل، استحکام ژل، آب سازند
  • امیرحسین نیکو، محمدرضا ملایری* صفحه 86
    در میان روش های مختلف کاهش رسوب، اصلاح سطح یکی از روش های نو، سازگار با محیط زیست و کارآمد به شمار می رود. در این روش، با بهره گیری از پوشش های مختلف، سطح انتقال حرارت روکش می شود که در نتیجه این کار، بر هم کنش های بین رسوب و سطح اصلاح و قدرت چسبندگی رسوب به سطح کاهش می یابد. بنابراین سطح با رسوب خیس نمی شود و به این ترتیب از شدت تشکیل رسوب کاسته می شود. در مطالعات مختلفی به بررسی اثر خواص سطحی بر پارامترهای کمی رسوب پرداخته شده است. در این مقاله به مروری جامع درباره اثر پارامترهای انرژی سطح بر سازوکارهای رسوب در مطالعات مختلف می پردازیم. پژوهش های گوناگون انجام شده در گذشته در خصوص اثر انرژی و خواص سطح بر تشکیل رسوب، گاه به گزارش نتایج متناقضی انجامیده اند که در این مطالعه به تحلیل آنها پرداخته ایم. در پایان، مطالعات این مقاله نشان می دهد که فقدان یک پارامتر کلی و موثر، تابع خواص انرژی سطح که بتواند بر کاهش رسوب تاثیر بگذارد، به شدت حس می شود.
    کلیدواژگان: اصلاح سطح، خواص سطحی، انرژی سطح، انرژی های بر هم کنش بین مولکولی، پارامترهای کمی رسوب
  • جعفر شفقت، علی الله وردی* صفحه 105
    در بتن، در فضای بین خمیر سیمان و سنگدانه، ناحیه ای با تخلخل زیاد مشاهده شده است که به آن ناحیه انتقالی سطح مشترک می گویند. وجود تخلخل زیاد در این ناحیه، به کاهش مقاومت فشاری و مقاومت کششی می انجامد. به همین دلیل، پژوهشگران در پی آن هستند که آثار ناشی از ناحیه انتقالی را کاهش دهند. استفاده از افزودنی های معدنی در ابعاد ریز، می تواند از دو طریق ناحیه انتقالی را بهبود دهد. اولا، با پر کردن تخلخل بتن در ناحیه انتقالی، و ثانیا با انجام واکنش پوزولانی که به تولید مواد چسباننده منجر می شود. به عنوان مثال، دوده سیلیس، نانو سیلیس، خاکستر پوسته برنج، متاکائولن، سرباره و دیگر موادی که دارای سیلیس بی ریخت هستند، می توانند با کلسیم هیدروکسید، که ماده ای غیر چسباننده است و در ناحیه انتقالی غلظت بالایی دارد، وارد واکنش شوند. محصول این واکنش، تولید ژل کلسیم هیدرات سیلیکات است که سبب کاهش تخلخل و افزایش قدرت پیوند خمیر سیمان و سنگدانه می شود.
    کلیدواژگان: دوده سیلیسی، مواد پوزولانی، ناحیه انتقالی سطح مشترک، افزودنی های معدنی
  • محمد آردانه، رویین حلاج*، فریبا مرزپور شلمانی، سیما عسکری صفحه 112
    در این پروژه بلورهای غربالمولکولی ساپو-34 با دو روش فرا صوت و هیدروترمال (گرمابی) سنتز شده اند. همچنین، برای بررسی تاثیر قالب آلی بر کیفیت، عملکرد و ساختار کاتالیست نهایی، از دو نوع قالب آلی، مورفولین و تتراتیل آمونیم هیدروکسید، به صورت مجزا در سنتز این ذرات استفاده شده است. علاوه بر این، به منظور بهبود کیفیت کاتالیست از حضور فلز نیکل در تهیه ژل اولیه بهره برده و تاثیر آن بر خواص محصولات نهایی بررسی شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از کلیه نمونه های تولیدی، آنالیزهای XRD و SEM تهیه شده است. در پایان، طبق نتایج حاصل، مشخص شد که نوع قالب آلی، مهم ترین عامل در تعیین شکل، ریخت شناسی و ابعاد محصولات نهایی است؛ القای فلز به ساختار کاتالیست سبب بهبود خواص و افزایش تبلور می شود و تابش امواج فرا صوت به یکنواختتر شدن توزیع اندازه ذرات کمک می کند.
    کلیدواژگان: فرایند متانول به الفین، ساپو، 34، فلز واسطه، قالب آلی، امواج فرا صوت، سنتز هیدروترمال
  • اخبار و گزارش ها
  • صفحه 123
|
  • F. Boshagh, M. Boshagh* Page 6
    In this paper qualitative, quantitative and hybrid techniques of hazard identification and risk assessment were presented. Qualitative techniques such as preliminary hazard analysis, checklist, what-if analysis, what-if/checklist analysis, 2 guide word analysis, hazard and operability study, failure modes and effects analysis, quantitative technique such as layer of protection analysis, Dow fire and explosion index, Dow chemical exposure index, hybrid technique such as fault tree analysis, event tree analysis, cause-consequence analysis, human reliability analysis event tree, were presented. Factors influencing the selection of techniques were discussed. The statistical analysis of scientific articles period of 2000-2009 shows relative frequency of quantitative (65.63%) ,qualitative (27.68), hybrid methods (6.70%).The hybrid techniques have great complexity due to their ad hoc character that prevents a wide spreading. Greatest number of risk analysis methods was in Industry (53.71%), Mechanics (12.38%) and Transportations (12.87%) and lowest number was in environment (0.43%).
    Keywords: Hazards Identification, Risk Assessment, Qualitative, Quantitative, Hybrid Techniques
  • E. Abdollahzadeh Sharghi* Page 22
    Membrane bioreactor (MBR) is the combination of a membrane process with a suspended growth bioreactor and has been widely used for removing organic and inorganic contaminants as well as microorganisms from municipal and industrial wastewaters due to its distinct advantages over conventional technologies. In order to achieve the high quality of treated wastewater and reduce fouling in the MBR systems, several factors must be optimized. In the current study, at first, different types of MBRs were reviewed in terms of aeration, configuration, material and the membrane modules. Then the operational parameters affecting the performance of the MBR such as the hydraulic retention time, sludge retention time and concentration of feed inlet and also the parameters related to biomass characteristics such as biomass concentration, particle size distribution, microbial products (extracellular polymeric substances and soluble microbial products) and morphology of biomass were reviewed.
    Keywords: Membrane Bioreactor (MBR), Operating Parameters, Biomass, Soluble Microbial Products (SMP), Extracellular Polymeric Substances (EPS), Hydraulic Retention Time (HRT), Sludge Retention Time (SRT), Morphology, Membrane Fouling
  • K. Ghasemzadeh*, R. Zeinali, A. Aghaeinejad-Meybodi Page 37
    In recent decades, the integration of separation processes and reactions in a unit known as membrane reactor technology as a very powerful tool to improve the efficiency and economy in the chemical industry, has put promising procedures toward the researchers. The main objective of this study was to give a full report on the use of new technologies of membrane reactors in the chemical processes. In this study, first a variety of membrane reactors including polymeric, silica, metal, zeolite and perovskite membrane reactors has been investigated. Then, the application of this novel technology in various chemical processes, including processes of reforming, dehydrogenation, isomerization and decomposition of ammonia and CO2 and NOx has been analysed. Nowdays, due to the application of fossil fuels, environmental problems caused by greenhouse gas emissions is taken into consideration. Hence, the hydrogen as a clean fuel alternative is suggested. Literatures indicated that hydrogen can be achieved by using membrane reactor technology during the hydrocarbons reforming processes. On the one hand, regarding to hydrogen production purpose and its use in fuel cells, ammonia is considered as a suitable energy carrier for hydrogen production and its decomposition process, greenhouse gas emissions, involving CO and CO2, will not be obtained. On the other hand, by applying this technology in the analysis of nitrogen and carbon oxides, the harms caused from greenhouse gas emissions can be depleted.
    Keywords: Membrane Reactor, Hydrogen, Decomposition of Ammonia, Membrane, Reforming
  • Z. Teymouri, L. Naji*, S. Kazemifard Page 49
    Nowadays, metal nanostructures are interested due to their exclusive physical and chemical properties. In this review paper, different shape and size controlled methods for preparation and synthesis of metal nanostructures have been considered. Among these metal nanostructures, silver nanowires due to their plasmonic characteristics and potential applications in optoelectronic devices have been studied significantly. Therefore, here, physical and chemical methods of silver nanowire synthesis are presented in details. Furthermore, new procedures such as double reductant method, etching technique and construction of core-shell nanostructures are introduced. Since the Polyol method is the most successful way to prepare silver nanostructures with well-controlled shapes, this technique was explained comprehensively in this text.
    Keywords: Metallic Nanostructures, Silver Nanowires, Polyol Process, Plasmonic Effect
  • M. Mahtabi, S. Azizi*, S. M. Peyghambarzadeh Page 64
    Cooling water as one of the most common heat transfer fluids used in the industrial units has great potential for scale formation in heat exchangers. In this study, large number of experiments performed to measure the cooling water fouling in a heat exchanger with annular flow and hydraulic diameter of 40 mm under forced convective heat transfer. The experiments performed to study the effects of parameters like fluid velocity (0.019, 0.037, and 0.058 m/s) and heat flux (16180, 18520, 24631 W/m2) on surface temperature, heat transfer coefficient and fouling resistance. In this study, increase of the heat transfer surface temperature with time was used as an evidence for deposit formation on the surface. Results showed that increasing the fluid velocity decreases the temperature of the heat transfer surface, and as a result enhances the heat transfer coefficient, and decreases the fouling resistance. Also, it was shown that increasing the heat flux enhances the surface temperature, decreases the heat transfer coefficient and increases the fouling resistance.
    Keywords: Heat Exchanger Fouling, Fouling Resistance, Cooling Water, Heat Resistance
  • A. R. Tavakoli, M. Vafaie Sefti*, M. Baghban Salehi, E. Noordoost, A. Heidari Page 74
    Like other oil fields around the world, excessive water production in oil fields in south of Iran is one of the major problems in the oil production process. It is possible that using of polymer gels injection technology as a diverting and/or blocking agent, improve the oil production. Accordingly, the reason behind the conduct of this study is the injection of polymer gels into these reservoirs with the purpose of increasing oil production and reducing water production. In the present study, design and construction of the hydro silica gel polymer system has been studied. In this work, a hydrogel was prepared by crosslinking of aqueous solutions of sulfonated polyacrylamide/ sodium silicate and organic initiator (citric acid). Central Composite Design (CCD) was used in order to determine the structure of suitable gel and the effect of parameters on gelation time as a basic and primary cause in the performance of such gels. Also, to offer a mathematical model for predicting gelation time (as a response) based on the parameters of polymer concentration, sodium silicate and the amount of initiator and their interactions. The guaranteed quadratic model was the result of analysis of variance for fitted quadratic curve which estimates the degree of reliability of 99%. The results indicated that the percentage weight of sodium silicate was the most effective parameter in the formation of hydro silica gels. Besides, by increasing of the sodium silicate initiator ratio, the gelation time was increased. Results also showed that at copolymer concentration higher than 4000ppm, the gelation time becomes too long. In this research, the mechanism of the performance of gelation time has further been offered based on designed parameters. Eventually, five new descriptions of gels were obtained, and considering the existing criteria for specifying optimized gel, two samples of hydro silica gel, one for conformance control, and the other one for relative permeability modifier were obtained for water shut off operation.
    Keywords: Hydro Silica Gel Polymer, Water Shutoff, Gelation Time, Gel Strength, Formation Water
  • A. H. Nikoo, M. R. Malayeri* Page 86
    Various approaches are available for the reduction of scale formation on heat transfer surfaces. Among these methods, though, the surface modification is considered as an innovative and efficient, environmentally-friendly approach to mitigate fouling. The notion here is to reduce the interactions between the precursors and the modified surface thus least wetting of the surface by the precursors would be expected leading to mitigation of scale formation. In this study, previous studies on the respective subject is surveyed to in order relate the effect of surface characteristics on fouling. It is shown though that previous studies have sometimes made conflicting conclusions for which the reasons are discussed in details. The paper goes on to conclude that there exists no robust and general criterion to relate surface energy and its sub-components to fouling propensity of various coatings.
    Keywords: Surface Modification, Surface Characteristics, Surface Energy, Intermolecular Interaction Energies, Heat Exchanger Fouling
  • J. Shafaghat, A. Allahverdi* Page 105
    In the space between cement paste and aggregate in concrete, a region with high porosity has been observed that is called interfacial transition zone. High porosity reduces compressive strength and tensile strength in concrete. That's why researchers seek to reduce the effect of the transition zone. Mineral additives in small sizes, can be two ways to improve the transition zone. First, by filling the porosity of concrete in transition zone and secondry with pozzolonic reactions that leads to the production of binder. For example, silica fume, nano silica, rice husk ash, metakaolin, slag, etc. which are amorphous silica, can react with calcium hydroxide, which is non-binder material and has a high concentration in transition zone. As a result, the production of binder (calcium silicate hydrate gel) causes the decrease porosity and increase bond strength of cement paste and aggregate.
    Keywords: Silica Fume, Pozzolonic Materials, Interfacial Transition Zone, Mineral Additives
  • M. Ardaneh, R. Halladj*, F. Marzpour Shalmani, S. Askari Page 112
    In this study, SAPO-34 molecular sieves were synthesized by using both sonochemical-assisted hydrothermal and conventional hydrothermal heating and characterized by XRD and SEM techniques. Furthermore, to evaluate the effect of template on quality, performance and structure of final products, morpholine and tetraethyl ammonium hydroxide (TEAOH) were used separately as structure directing agent (SDA). Moreover, NiSAPO-34 molecular sieve has been synthesized and compared with SAPO-34 in order to determine the effect of transition metal ion on the physicochemical properties of samples. According to the results, it is found that template had an important effect on determining the shape, morphology and size distribution of the final products, metal incorporation into SAPO-34 framework increased crystallinity, and ultrasound irradiation led to a narrow particle size distribution.
    Keywords: MTO Process, SAPO-34, Transition Metal Ion, Template, Sonochemical Method, Hydrothermal Synthesis