فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال نهم شماره 35 (بهار 1389)

مجله آموزه های قرآنی
سال نهم شماره 35 (بهار 1389)

  • آموزه های حقوقی
  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • تهمورث بشریه صفحه 3
    قانونگذاران کیفری برای ایجاد قاعده ی حقوقی، معمولا حکم و ضمانت اجرا را در یک ماده آورده اند ولی گاه این دو را تفکیک نموده و در مواد مختلف جای داده اند. البته گاه تعریف و شرایط حکم را نیز یکجا و گاه در چند ماده مقرر داشته اند. در مورد جای دادن حکم و ضمانت اجرا در مواد مختلف نیز گاه آنها را در یک قانون و گاه در قوانین متعدد آورده اند؛ به نحوی که کیفر به قانون دیگر ارجاع داده شده است که در این نوشتار آن را «حواله ی کیفری» می خوانیم.
    این حواله، گاهی به قوانین خارجی بوده است که معد اشکالات فراوانی است. در این نوشتار با توضیحات کلی راجع به انواع عنصر قانونی به تحلیل اشکالات ضمانت اجرای ماده ی 516 از قانون مجازات اسلامی پرداخته شده که در آن تعیین کیفر به ماده ی قبلی آن و قانون خارجی حواله شده است.
    کلیدواژگان: استناد قانونی، حکم، حواله کیفر، ضمانت اجرایی، عنصر قانونی، موازنه کیفری
  • شهرام ابراهیمی، ابراهیم رجبی صفحه 15
    جامعه به طور کلی به دو صورت پیشگیری و سرکوبی از خود در برابر بزهکاری واکنش نشان می دهد. هرچه پیشگیری از جرم در معنای جرمشناختی آن یعنی خارج از نظام کیفری موثرتر باشد کمتر به مجازات احساس نیاز ایجاد می شود. اما به رغم این فایده روشن امکان توسل به پیشگیری در برخی از نظریه های جرم شناسی مورد تردید قرار گرفته است. از سویی کارایی آن نیز در عمل با محدودیتهای مختلف در حوزه های متعدد مواجه گردید. نوع جرایم، گونه بزهکاران، شیوه های مورد استفاده در پیشگیری، هزینه های به کار گیری تدابیر پیشگیرانه مختلف و حقوق و آزادی های فردی از جمله محدودیتهایی محسوب می شود که در این مقاله به طور جداگانه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: پیشگیری، محدودیت، امکان، نظریه های جرم شناسی
  • محمدعلی بابایی، علی افراسیابی صفحه 39
    طرح اتهام، متهم را وارد فرایندی می کند که حقوق و الزاماتی خاص بر آن مترتب است. حق برخورداری از دادرسی عادلانه امری است که تقریبا در تمام اسناد حقوق بشری چه در سطح جهانی و چه در سطح منطقه ای شناسائی شده است. الزامات حاکم بر این فرایند ایجاب می کنندکه دست اندرکاران نظام عدالت کیفری از اتخاذ تصمیم های محدود کننده احتراز نمایند. بنابراین ضروری است تمام امکانات را در اختیار متهم قرار دهند تا وی بتواند از خود دفاع کرده، بی گناهی اش را ثابت کند و یا حداقل از محکومیت بیش از استحقاقش جلوگیری نماید. نهادهای واکنش اجتماعی بالاخص نظام عدالت کیفری بدون رعایت این حقوق و الزامات، در مسیر اجرای عدالت گام برنداشته اند. از جمله حقوقی که متهم در فرایند رسیدگی از آن بهره می برد، حق برخورداری از معاضدت وکیل مدافع در کلیه مراحل رسیدگی- از جمله مرحله تحقیقات مقدماتی– است.
    در این نوشتار با تکیه بر معیارهای دادرسی عادلانه و اسناد مهم حقوق بشری، رویکرد قانونگذار ایران در خصوص حق برخورداری متهم از معاضدت وکیل مدافع در مرحله تحقیقات مقدماتی، مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، دادرسی عادلانه، وکیل مدافع، حقوق دفاعی
  • محمدعلی سعیدی، سیدعباسعلی وهاب زاده صفحه 61
    شرط عند الاستطاعه از قیود متداولی است که ضمن قرار داد ازدواج و در خصوص مهریه درج می گردد. دستور العمل مورخ 7/11/1385 سازمان ثبت اسناد و املاک نیز به این امر چهره ای رسمی بخشید. این در حالی است که به نظر می رسد اولا انطباق این عنوان با عناوین تعلیقی و تقییدی روشنتر از تطبیق آن با عنوان شرط در معنای خاص کلمه است. ثانیا در هر حال درج این شرط از طرفی تعهد ناشی از توافق بر مهریه ایجاد التزامی واقعی بوده است و از طرف دیگر نامعلوم بودن محدوده زمانی برای حصول استطاعت نیز می تواند اسباب نزاع و درگیری را از همان ابتدا فراهم نماید. چیزی که در ادبیات فقهی حقوقی ما ذیل عنوان غرر مورد نهی قرار گرفته است. بدین ترتیب درج قید عند الاستطاعه باعث بطلان مهر المسمی می شود.
    کلیدواژگان: عندالاستطاعه، قید، شرط، مهریه
  • حسین آقابابایی صفحه 83
    با وجود بحث های مربوط به جهانی شدن، که به طور طبیعی باید از اهمیت سرزمین و مرزهای جغرافیایی در مناسبات دهکده جهانی می کاست، جهانی شدن برخی مسایل از جمله، تروریسم، قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و سایر جرایم سازمان یافته، توجه به سرزمین و قلمروی سرزمینی را بر خلاف انتظار افزایش داده است. در دیدگاه های اسلامی با وجود نگاه ایدئولوژیک به مرز و سرزمین، مرزبانی دارای اهمیت و ارزش زیادی است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصول متعدد خود به تمامیت ارضی و قلمرو سرزمینی اشاره نموده و ضمن احترام به حق حاکمیت کشورهای دیگر، حفاظت از تمامیت سرزمینی را در ردیف وظایف مهم رییس جمهور و تغییر خطوط مرزی را ممنوع و در شرایط ضروری تابع تشریفات خاصی می داند. گفتمان امنیت ملی در دوران تثبیت جمهوری اسلامی، بر توجه به سرزمین و قلمرو و انجام اقدامات قانونی و اجرایی گسترده در مراقبت از مرزها بوده است. با وجود این که مراقبت فیزیکی از مرز و عدم ریشه یابی نا امنی های جهانی و منطقه ای امنیت ساز نیست، مراقبت های مرزی، همزمان با بررسی مشکلات مرزنشینان و تعامل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با همسایگان و سایر عوامل تاثیر گذار، راهکار پیش رو است.
    کلیدواژگان: مرزبانی، مرز، سرزمین، امنیت، جهانی شدن، امنیت ملی، ایران
  • نسرین مهرا صفحه 107
    بزهکاری اطفال و نوجوانان، دغدغه ای است که همواره نظام های کیفری و رفاهی کشورها را با مشکل روبرو کرده است. به عنوان واکنش به ناهنجاری های اجتماعی کودکان، برخوردها متنوع بوده است. در دوره ای از زمان، این برخورد به صورت برخوردی خفیف و رفاه مدار بوده است. اما در سالهای اخیر این واکنشها به ویژه در قوانین کیفری جدید انگلستان به گونه ای کیفری جلوه نموده است و بیشتر در پی برخوردهای شدید است تا رفاه مدار. نمودهای این رویکرد در عمل متفاوت بوده است. قرار ارجاع یکی از تاسیساتی است که در پی غلبه رویکرد کیفری در برخورد با کودکان ظهور کرد. این قرار گرچه در ظاهر به منظور مقابله با وحشتهای اخلاقی ناشی از بزهکاری کودکان و نوجوانان ظهور کرد با این حال انتقادات بسیاری را متوجه خود ساخته است زیرا برخی از ویژگی های مداخله جویانه آن موجب گردیده است تا در مقابل بسیاری از نهادهای نظام عدالت کیفری کودکان بزهکار قرار گیرد.
    در این مقاله با مروری بر برخوردهای خفیف کیفری با کودکان بزهکار، این قرار با ویژگی های خاص آن که حاکی از برخورد سختگیرانه با بزهکاری اطفال است، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: قرار ارجاعی، بزهکاری اطفال، نظام عدالت کیفری نوین اطفال
  • مصطفی سروی مقدم صفحه 131
    وقتی قرارداد تجاری بین المللی منعقد می شود پیدایش اختلاف حتمی است وبرای حل آن بصورت سهل و سریع، طرفین این قراردادها بهتر است پیش از پیدایش اختلاف با تعیین مرجع حل اختلاف و نیز قانون حاکم بر قرارداد، خودشان به حل اختلاف کمک نمایند. دو مرجع مهم در این مورد «دادگاه» و «داوری» است. در پاسخ به اینکه صلاحیت «دادگاه» و «داوری» کدام اصل و کدام فرع است سه نظریه «صلاحیت انحصاری دادگاه،»صلاحیت انحصاری داوری درشرائط خاص«و»صلاحیت نسبی دادگاه و داوری«پیدا شده که امروزه اصولا نظر سوم طرفداران بیشتری دارد.
    در اینکه انتخاب کدام یک از دو روش فوقالاشارهنفع طرفین قرارداد بین المللی را بیشتردربردارد نیاز به بررسی و احصاء امتیازات و نیز معایب هر یک از آن دو در برابر دیگری داشت که تحقیق حاضر این امر را جهت مشخص کردن تکلیف موضوع بر عهده گرفته و با رعایت اختصار یافته های مطالعه را همراه پیشنهادات تقدیم علاقمندان به این بحث بویژه دانشگاهیان ذینفع در موضوع نموده است.
    کلیدواژگان: قرارداد تجاری بین المللی، مرجع انحصاری حل اختلاف، امتیازات و مشکلات دادگاه یا داوری، انتخاب قانون حاکم بر قرارداد
  • جواد صالحی، علی غلامعلی پور صفحه 149
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 167
|
  • Dr. Tahmorth Bashireyeh Page 3
    ach Legal rule has two parts including order and sanction for protecting of that. Often these two are combined in one article, but occasionally are depicted in more than one. In latter case, there are two states: first, in different articles of one act and second, in different acts. In the second status, in fact, we face transferring of sanction. This transferring may occur even toward other countries’ regulation, which makes many problematic issues. In present essay, explaining the kinds of legal element in brief, article 516 of Iranian Penal Code with such said description will be analyzed.
    Keywords: Legal relying, Legal order, Transferring of punishment, Sanction, Legal element, Criminal balance
  • Dr. Shahram Ebrahimi, Dr. E. Rajabi Page 15
    t is clear that society protects itself from crimes by preventing and repression. If crime prevention in its criminological sence (namely be out of penal system) is more influential, the necessity to penalize is less. In spite of this unambiguous benefit, the use of prevention in some criminological theories has been doubted. Similarly the adequacy of it, practically, faced to some limitations in different realms. Kinds of crimes, types of delinquents, methods by which enforce prevention, costs of applying various preventing actions and rights and individual liberties are some restrictions that posed and observed separately in this paper.
    Keywords: Prevention, Restriction, Possibility, Criminological theories
  • Dr. Mohammad Ali Babaei, Ali Afrasiabi Page 39
    An accusation enters the person accused into a process where special rights and obligations are applied. The Accused’s right to benefit from a fair trial, as worldwide recognized almost by all the international and regional Human Rights Attributions, on one hand; and the obligations applicable to such process, on the other hand, requires that all the officials in penal justice system withhold making any restricting decisions and provide the accused with all the necessary facilities to defend himself and prove his innocence or at least avoid a condemnation more than is deserved. Dismissing such rights and obligations is likely to generate injustice by the operations of Social Reaction institutions, especially the penal justice system in the line to serve (administer) justice. One of the rights that accused is entitled to in the process of hearing, is the right to benefit from assistance of defending attorney in all the hearing stages including the preliminary investigation, which constitute the basis and ground for criminal hearing. In this manuscript, we tried to review and analyze the approach of Iranian legislatives regarding the accused’s right to enjoy the assistance of defending attorney in the stage of preliminary investigation, relying on the standards of fair trial and significant Human Rights Attributions (Ascriptions).
    Keywords: Defending attorney, Accused, Preliminary investigation, Fair trial
  • Dr. M. A. Saeidi, Sayyed Abbas Ali Vahhabzadeh Page 61
    The condition “on ability” is one of the common condition that enters within marriage contract in marriage portion (mahr). The direction dated 7/11/1385 related to registry organization for deeds and real estates has offered a formal appearance to this phenomenon. But it is noteworthy that there are some observations. Firstly, the identification of this title to suspension and conditional title is more manifest than comparison it to title of condition in its especial verbal meaning. Secondly, from one hand, entering it within the contract means that the promise which is arisen by the consent on marriage portion is a real obligation, and on the other, the ambiguity of the period of acquisition of ability may cause, by the beginning, some struggles and disputes, and this matter in our jurisprudential and legal literature is called “risk” (gharar) and it is forbidden. And as a result of entering “on ability” condition within contract, the specified marriage portion (mahr -al- mosamma) will be canceled.
    Keywords: On ability, Bond, Condition, Marriage portion
  • Dr. Hossayn Aghababaei Page 83
    Although there are a lot of discussions and debates attached to globalization that naturally it is wished to reduce, in relations of global village, from the importance of territory and geographical frontiers, globalization added some new issues and difficulties including terrorism, narcotic drugs smuggling, human smuggling and other organized crimes which increased, contrary to our expectation, paying attention to territory and territorial scope. In Islamic viewpoints although there is an ideological look towards the frontier and territory, controlling frontiers has plenty of value and significance. The constitution of Islamic Republic of Iran has referred in many of its principles to territorial integrity and territorial scope, together with respecting the authority of other countries, considered the protection of territorial integrity as one of the most important president’s responsibilities and put stress that changing the frontier lines is forbidden and when occasion arises, it would perform under certain formalities. The discourse of national security in the era of establishment of Islamic Republic of Iran is concentration on territory and performing broad legal and executive actions in keeping frontiers. But it is clear that mere physical protection from frontiers and to ignore finding the roots of global and regional unsecurity may not result in security. Thus together with controlling the frontiers, other attempts such as paying attention to problems of borderers and enforcing political, economical and cultural relationships with neighboring countries, may, surely be beneficial.
    Keywords: Controlling the frontiers, Frontier, Territory, Security, Globalization, National security, Iran
  • Dr. Nasrin Mahra Page 107
    Youth justice has invariably been the major concern of the criminal justice system and the welfare system of most countries. During the years the approach to the social abnormalities of the juveniles has been varied. For a while this approach was in the form of mild and welfare orientated, but particularly in recent years the approach has manifested itself in a justice orientated form and has ignored the welfare orientated. However, in practice their forms differed. For instance, referral order came after coming about of the justice approach. Although this order is meant to have come about in response to the moral panic arising from juvenile crimes, it has attracted much criticism. Because the interventionist features of referral order comes into conflict with certain aspects of the juvenile justice system. In this article, together with review of certain mild sentences for juvenile, referral order and its outstanding features, that indicate its severe sentences, are considered.
    Keywords: Referral order, Juvenile justice system, The new juvenile justice system
  • Dr. Mostafa Sarvi Moghaddam Page 131
    when an international trade contract is concluded, appearance of disputes seems inevitable. For solving such disputes the parties should appoint beforehand the law applicable thereon as well as an approach by which those disputes should be solved. Two outstanding approaches for this purpose are “litigation” and “arbitration”. There seems a jurisdictional conflict or ambiguity on priority of any one of them on the other, when a jurisdictional conflict happens. For solving this matter, three ideas, i.e. “sole jurisdiction of courts”, “conditional sole jurisdiction of arbitration” and an “in between relative jurisdiction of court & arbitration”, have been developed from which the third idea is now widely adopted. The appreciation of the degree of merits and demerits of the litigation and arbitration approaches vis-a-vis required a study on this matter as well as on the above mentioned jurisdictional conflict, the task which was taken up by the present article the findings of which are hereby presented to the interested legal academics as well as the researchers in fond thereof.
    Keywords: Intl trade contract, Sole jurisdiction for dispute settlement, Merits, demerits of litigation, arbitration, Choice of law of contracts
  • Javad Salehi, A. Gholamalipor Page 149
    Necessity of protection from copyright by invention and development of print industry and technology of software, distress governments. Unlawful copying disturbs the public order of human societies. Moreover it falls in danger the economic and political security of people and governments. For this, some countries because of the high value of human intellectual heritage and collective consent in protection from creators of intellectual art, criminalize the infringement of copyright as crime. Also, Iranian legislative for protecting these kinds of rights, criminalize the unlawful copyright. In this article, we try to comprehend and criticize the maker parts of criminal protection and shape of deterrent tools for violators of copyright by examining the criminal law about copyright.
    Keywords: Intellectual property, Copyright, Criminal law, Prison