فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال دهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1392)

مجله آموزه های قرآنی
سال دهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی ایروانی نجفی*، حسن نقی زاده، عباس اسماعیلی زاده، بی بی حکیمه حسینی صفحه 3

    آیه شریفه یا ای ها الذین آمنوا علیکم انفسکمدر سوره مائده،از جمله آیات مشکل تفسیری است که در باب ارتباط آن با فریضه امربه معروف و نهی از منکر دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. برخی،ازنسخ حکم امربه معروف سخن گفته و شماری، تقیید و تخصیص آن حکم را از آیه فهمیده اند.در این میان نگارنده با نقد دیدگاه ها و ترجیح دیدگاه علامه طباطبایی، امربه معروف را از شئون و مصادیق اشتغال به نفس دانسته است.علامه با عنایت به مبنای حکمت متعالیه و حرکت جوهری، معتقد است:نفس، همان مسیر سلوک انسان و نه رهرو این مسیر است. مقصد و انتهای این مسیر تکوینی خدای متعال بوده و پیمودن آن برای همگان - اعم از مومن و کافر-اضطراری است.این رویکرد نسبت به آیه، ثمرات مهمی در عرصه خودسازی و تربیت نفس به همراه دارد که مورد واکاوی و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خودسازی، معرفت انفسی، امر به معروف و نهی از منکر، علیکم انفسکم، تربیت نفس، علامه طباطبایی
  • جواد ایروانی *، علی عمادی صفحه 25
    اعتماد به نفس در پرتو آموزه های قرآنی به معنی تکیه بر اراده، عمل، استعدادها و توانمندی-های خود با توکل بر خدا و استمداد از او و توجه به قابلیت های خدادادی و عزت و کرامت انسانی، و استقلال در برابر دیگران با قطع طمع و امید از آنان است. این مفهوم با رذایلی اخلاقی همچون خودستایی، عجب، کبر و غرور حد و مرز مشخصی دارد. چنان که فضیلت های اخلاقی همچون تواضع و خشوع، از خاستگاه اعتماد به نفسی قوی نشئت می گیرد. در آموزه های قرآنی، معارف گوناگونی وجود دارد که نتیجه آن ها، تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس در افراد است. آن چه در این نوشتار به بحث نهاده شده است، تعریف و تحدید اعتماد به نفس از نگاه دینی، تبیین مرزهای دقیق آن با پاره ای از فضایل و رذایل اخلاقی، آموزه های تاییدکننده و عوامل تقویت کننده عزت نفس و اعتماد به نفس در قرآن، تبیین مقصود از نفس در بین مراتب و موارد کاربرد این واژه و نیز پاسخ به پاره ای از شبهات در این عرصه است.
    کلیدواژگان: نفس، اعتماد به نفس، خودباوری
  • محمدحسن رستمی، فیاض قرایی، علی جلاییان اکبرنیا، سیدمحمدحسین موسوی صفحه 51
    انسان در سختی آفریده شده و در طول زندگی با مشکلات مختلف روبرو است. مدیریت مشکلات می تواند او را از رنج برهاند و در دل بلایا مسیری آرامش زا به وی بنمایاند. از دیگر سوی عدم مدیریت مشکلات موجب اختلالات عصبی و گاه نارضایتی از زندگی می گردد.
    برخی از ادیان برای مدیریت مشکلات، مبتنی بر جهانی بین خویش، برنامه هایی ارایه نموده اند تا تحمل رنج را آسان یا آن را ریشه کن نمایند.
    در آموزه های قرآنی اسلام و تعالیم پیشوایان آن و نیز تعالیم بودا برای نیل به این امر راهکارهایی ارائه شده است. این نوشته به روش توصیفی تحلیلی در پی دست یافتن به راهکار های اسلام و آیین بودا جهت رهایی از رنج و مقایسه و تحلیل اجمالی آنهاست؟
    قرآن در موارد متعدد با پذیرش رنج و مصیبت در زندگی انسان آن را هدفمند و عمق آن را خیر و خوبی و وسیله ای برای رسیدن به کمال می داند و در یک نگاه کلی و جامع به سه بخش تقسیم می کند: بازتاب عمل، کفاره گناهان و یا زمینه تکامل شخصیت.
    از سوی دیگر در آیین بودا رنج که خصیصه تمام هستی از جمله انسان است با نگاهی بدبینانه به رویدادهای ناخوشایند در زندگی انسان، هدفی برای آن ها بیان نمی کند و لزوما باید پس از انجام دستورات هشتگانه از رنج رهایی یافت این نوشتار پس از طرح مساله و مفهوم شناسی، به راهکار رهایی از رنج از نظر اسلام و بودا و تحلیل آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: رنج، مصیبت، اسلام، آیین بودا، رهایی از رنج
  • سید محمد مرتضوی صفحه 83
    سنت آزمون یکی از سنت های قطعی خداوند است که گاهی در قالب مصیبت ها و گاهی در قالب نعمت ها شکل می گیرد؛ از طرف دیگر بازتاب بعضی از گناهان نیز گاهی به صورت مصیبت بروز می کند و در مواردی انسان ها نمی توانند تشخیص دهند مصیبتی که گرفتار آنند آزمون الهی است تا صبر کنند، یا کیفر گناهان است تا توبه کنند و چه ملاکی برای تشخیص این نوع مصیبت وجود دارد. مقاله حاضر با بررسی آیات قرآن، مصائب را به سه گروه تقسیم و برای هر گروه ملاک هایی را جهت تشخیص آنها به این شرح مطرح کرده است: 1- مصائب آزمونی: که ملاک تشخیص آنها تحمل پذیر بودن، آرامش پس از ابتلاء، دریافت پاداش پس از اتمام، ابتلا از خداوند و اتمام از بنده و... می باشد. 2- مصائب کیفر گناهان جمعی: ملاک تشخیص این نوع مصائب، فراگیر بودن، نبود فرصت بازسازی و نابودی جمعی می باشد. 3- مصائب کیفر گناهان شخصی: ملاک تشخیص این نوع مصائب، فراگیر نبودن، ناتوانی در تغییر مصیبت، برطرف شدن مصیبت با توبه و بازگشت به خداوند و تبدیل شدن مصیبت به خوشی پس از توبه می باشد.
    مشروح مستند ملاک های یاد شده را باید در متن مقاله جستجو کرد.
    کلیدواژگان: ابتلا، عذاب، مصیبتهای آزمونی، مصیبتهای کیفری جمعی، معیار مصیبتهای کیفری شخصی
  • علی راد *، فضل الله غلامعلی تبار صفحه 105

    در معنا شناسی «مس» در آیه «لایمسه إلا المطهرون» سه رویکرد میان عالمان امامیه از آغاز تا کنون رایج است؛ مس ظاهری، مس باطنی، مس فراگیر. در رویکرد نخست واژه «مس» به تماس ظاهری معنا شده و حکم فقهی حرمت تماس بدن بدون طهارت با الفاظ قرآن از آیه استنباط شده است؛ ادله پنجگانه این رویکرد عبارت اند از: استعمال واژه «مس»در برخورد جسمی دو چیز با یکدیگر، رجوع ضمیر در«لا یمسه» به قرآن، استشهاد معصوم (ع)، روایت نبوی و مخالفت با وجدان. رویکرد دوم «مس» را به درک حقائق قرآنی تبیین کرده و به ادله ای همچون سیاق آیه، فضای نزول آیه، روایات تفسیری، دلالت معنایی مطهرون بر طهارت معنوی و رجوع ضمیر در«لا یمسه» به«کتاب مکنون» استدلال شده است. مطابق رویکرد سوم مس به معنای مطلق تماس است، اعم از تماس ظاهری و معنوی، این رویکرد به اطلاق واژه «مس» و «المطهرون» تمسک جسته است. رویکرد های سه گانه، نگاه انتقادی به همدیگر داشته و ضمن اقامه دلیل به نقد و رد ادله رویکرد رقیب نیز پرداخته اند. در این مقاله رویکرد های سه گانه بازشناسی، ارزیابی و ضمن نقد ادله، رویکرد منتخب ارائه شده است.

    کلیدواژگان: طهارت معنوی، فهم قرآن، معناشناسی، مطالعات تطبیقی و انتقادی
  • محمد مهدی مسعودی* صفحه 129

    فضیلت علم و دانش از منظر اسلام پوشیده نیست؛ به گونه ای که قرآن کریم هدف از بعثت پیامبر گرامی اسلام(ص) را تعلیم کتاب و حکمت معرفی نموده است. در این راستا قرآن کریم از کسانی یاد نموده است که خداوند آنان را به زینت دانش آراسته و از آنها با عنوان اوتوالعلم تعبیر نموده است. در اینکه مصداق اوتوالعلم یا همان صاحبان دانش و معرفت چه کسانی هستند؛ مفسران اقوالی مختلف دارند. صرف نظر از اختلافی که در تفسیر برخی آیات از سوی مفسران دیده شده اقوال در حصر و یا تعمیم مصادیق اوتوالعلم نیز متفاوت است. در این تحقیق ضمن بررسی مفهومی اوتوالعلم در آیه 49 سوره عنکبوت، مصادیق اوتوالعلم و مقوله جری و تطبیق مورد بررسی قرار گرفته و با استناد تحلیلی به روایات، قول به حصر تثیبت شده است.

    کلیدواژگان: اوتوالعلم، جری و تطبیق، بررسی مفهومی و مصداقی الذین اوتوالعلم، آیه 49 عنکبوت
  • محمد کاظم شاکر، مجید بیگی * صفحه 149

    در تبیین چگونگی ارتباط شرایع الهی فرض تباین و تساوی باطل و وجود احکام مشترک و متفاوت فرض ثابتی است که در تقریر آن، احکام مشترک به سبب شارع واحد، و اختلاف ها نه به سبب وجود تکثرگرایی در شرایع الهی می باشد و نه به موجب نسخ شرایع؛ بلکه واقعیت امر چنین است که شریعت حقیقت واحده ای است که سیر تکاملی تشریع احکام باعث ظهور برخی تفاوت ها در آن گشته است. این تقریر، اصلی را بدین گونه تاسیس می نماید که در فرایند تشریع احکام اصل بر تکامل احکام می باشد. بنابراین احکام هیچ شریعتی منسوخ نمی شود بلکه در دوران حکم کامل و اکمل تنها حجیت عملی خود را از دست می دهد. بدین جهت گزاره های فقاهتی مربوط به شرایع گذشته تا زمانی که شکل تکامل یافته آن حکم در شریعت اسلام احراز نگردد از حجیت برخوردار است و هرگاه عمل به حکم اکمل (شریعت اسلام)به سبب محذوری متعین نباشد حکم شریعت سابق متعین می گردد. به سبب این اصل، دامنه بینش فقیه علاوه بر قصه های قرآن به روایات قصص الانبیاء نیز توسعه می یابد.و رابطه احکام شرایع گذشته با شریعت اسلام به سه وجه قابل تصور است:الف. بدون تغییر در شریعت اسلام احراز می شوند که عمل به آن برای همگان متعین است؛ب. نه عین همان حکم و نه صورت تکامل یافته آن هیچ کدام در شریعت اسلام احراز نمی شود که در این صورت حکم شریعت پیشین بر حجیت خود باقی است.ج. صورت تکامل یافته آنها در شریعت اسلام احراز می شود که در وضعیت عادی به حکم شریعت اسلام و در شرایط اضطراری به حکم شرایع قبلی عمل می شود.

    کلیدواژگان: نسخ شرایع، تکثر گرایی، تکامل شرایع، آیات الاحکام، قصه های قرآن، روایات قصص الانبیاء
  • رضا فرشچیان صفحه 175
    کتابخانه مک لنان (McLennan)دانشگاه مک گیل(McGill)حاوی مجموعه هایی از ذخایر نفیس و گوهر های درخشان فرهنگ اسلام و ایران می باشد، قطعات کمیاب از قرآن کریم از جمله آنها است یکی از کهن ترین قطعه های قرآن که در این کتابخانه نگهداری می شود آیاتی از سوره مبارکه زمر را در بر دارد این قطعه به خط کوفی بر دو طرف پاره ای از پوست نگارش یافته است و برای نشان دادن حرکت حروف و اعراب آیه ها از نقطه هایی قرمز رنگ استفاده شده است و نمی توان به یقین درباره نقطه حروف متشابه یا نشانه های تقسیم آیه ها اظهار نظر کرد از نشانه های درخور توجه این دست نوشته نقطه هایی پیرامون واو می باشد این نقطه ها با توجه به حرکت حرف بعد از واو نهاده شده اند، وجود دو نقطه بین و قبل از برخی از الف های این قطعه نیز قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نسخ خطی قرآن، سوره زمر، دانشگاه مک گیل، Parchment
|
  • Morteza Irvani Nadjafi*, Hasan Naghizadeh, Abbas Esmaeilizadeh, H. Hosseini Page 3

    The holy verse “O you who believe! Take care of your own selves” علیکم انفسکم in surat al-Máídah (the table spread) is one of the verses which is difficult to interpret. There are different attitudes to the verse about its relation with enjoying good and forbidding wrong evil (encouraging good and discouraging bad). Some have stated the abrogation of the law of enjoying good and forbidding wrong evil and some others have understood the particularity and conditional of enjoying good and forbidding wrong evil. The author with criticizing the attitudes and giving preference to Allameh Tabatabaei’s view believes that enjoying good and forbidding wrong evil are the cases of the self-purification. Allameh Tabatabaei with respect to transcendent philosophy (al-hikmah al-mutaaliyyah) and trans-substantial change -motion- (al-harakat al-jawhariyya) believes that the self -ego- (soul) exactly is the path of the man journeys and it is not the follower of this path. The destination and end of this divine path is Allah the almighty and it is necessary for all human beings “believers and infidels” to cover it. This approach to the verse has important benefits in the field of moral self-building and self (soul) training which have been analyzed and studied.

    Keywords: Moral self, building, Self, knowledge or Self, awareness, Enjoying good, forbidding wrong evil (encouraging good, discouraging bad), Self (soul) training, Take care of your own selves, Allameh Tabatabaei
  • Javad Irvani*, Ali Emadi Page 25
    Self-confidence in the light of the Quranic teachings means relying on will, deed, faculties and self- ability with trust in God and asking God to help, attention to innate capacity, humane dignity and independence from others with no interested in others’ assistance. This concept distinguishes from moral vices such as self-admiration, conceit, pride and egotism, whereas moral virtues such as humility and modesty derive from powerful self-confidence. There are different types of knowledge in the Quranic teachings that cause the strengthening of self-esteem and self-confidence. This paper aims to clarify the boundary and definition of self-confidence from the point of the religious view and determine exact boundaries of it and some moral virtues and vices and emphasizing teachings and strengthening factors of self-esteem and self-confidence in the Quran and mention the meaning of “soul (nafs)” between stages (levels) and the cases which this meaning is used and answer some questions.
    Keywords: Self or soul (nafs), Self, confidence, Self, respect (self, esteem)
  • Muhammad Hasan Rostami, Fayyaz Gharaei, Ali Jalaeian Akbarnia, Seyyed Muhammad Hossein Mousavi Page 51
    Man is created in the hardship and faces different difficulties during his life. The management of difficulties helps him to release from sufferings and reveals the path of the peacefulness at the heart of the pains. In the other hand, the absence of the management causes Psychological disorders and dissatisfaction with life. Some religions according to their own weltanschauung (world view) present programs to manage difficulties in order to facility or eliminate them. The Quranic teachings of Islam and its Islamic religious leaders’ teachings and Buddhism teachings have stated methods to achieve this thing. This paper with analytic-descriptive method aims to find Islam and Buddhism approaches to release from pain and to compare and analyze them in the schematic form. The Quran with acceptance of pain and suffering in human life in the different cases believes that it is purposefulness and the profundity of it is good and right and it is a mean to perfection. Islam in a general and total look divides it in to three categories: reflection of deeds, atonement (kafareh) for sin or a back ground for individual perfection. In other side, Buddhism with a pessimistic look to undesirable happenings in human life does not state the goal for suffering which is a universal feature of all existence include man and to free from suffering (the end of suffering) necessarily happens after practicing the eight-fold path. After stating the problem and concept ology of it, this paper aims to present methods (strategies) for liberating from suffering and analyze it.
    Keywords: Suffering, Calamity, Buddhism, Islam, Liberation from suffering
  • Seyyed Muhammad Mortazavi Page 83
    The trial way (sunnat) is one of the God’s certain ways which is shaped some times in the form of God’s favor (the favor of God) and sometimes suffering. From other side, the reflection of some sins emerge in the form of calamities and in some cases man cannot recognize if the suffering which is involved is a divine trial to be patient or the punishment of sins to repent. What is the criterion to recognize this type of sufferings? The present paper with the examination of the Quran verses divides sufferings into three types and for every type declares standards as it has been mentioned below. 1. Trial calamities which their criterion (standard) is being tolerable, the peace after suffering, getting the rewards in return, suffering from God and ending from man. 2. The calamities of the punishment of collective or corporate sins which their criterion (standard) is affecting all human beings, absence of opportunity of reconstruction and collective distruction. 3. The calamities of the punishment of individual sins which their criterion (standard) to recognize these calamities is not affecting all human beings (it is not pervasive), inability to change the suffering, liberation from suffering by repentance and returning to God and sufferings converting to happiness after repentance. The detailed reasons of the criteria should be studied in the context of the paper.
    Keywords: Be suffered, Trial calamities, Penal collective or corporative calamities, Criterion for penal individual calamities
  • Ali Rad*, Fazlullah Gholamali Tabar Page 105

    There are three approaches among Imami Scholars about the semantic of “touch” (más) word in the verse of “no one touch it except the purified ones” from the beginning until now. They are the inward touch, outward touch and generalize (widespread) touch. It has been defined as an outward touch in the first approach and it is understood that the body attachment of the Quran verses is prohibited by the jurisprudential decree (ordinance hukm) without ritual purity (taharat). The penta (5) reasons of this approach are using the “touch” (más) term in the attachment of two things and the pronoun «ها» of لا یمسه refers to the Quran or Infallibles or the prophet’s traditions or the opposition of conscience. The second view mentions that the “touch” (más) term refers to the perception of the Quranic realities and has been justified with reasons such as the style of the verse, the space of the descent of the Quran, the interpretive traditions, the meaning indication of the purified ones (muttaharun) to the spiritual purification and the pronoun «ها» of لا یمسه refers to the Book well-guarded (i. e. Al-Lauh Al-Mahfuz). According to the third approach, “touch” (más) means absolute touch that includes external and spiritual touches and it has been justified with the absoluteness of touch (más) term and purified ones. These three approaches have a critical look to each other and whereas they clarify reasons, one another criticize and reject. This note re-observes and evaluates these approaches and meanwhile criticizing the reasons, it has determined the preferred view.

    Keywords: Spiritual purification, The perception of the Quran, Semantic, Comparative, critical studies
  • Muhammad Mahdi Masoodi* Page 129

    The virtue of science and knowledge is unrevealed for everyone. As the Quran has stated that the goal of sending the holy prophet (p. b. u. h.) of Islam is instructing the people the Book (the Quran) and the wisdom (al-hikmah). In this circumstance, the noble Quran has named those who have been adorned by God with the knowledge and called them those who have been given the knowledge اوتوا العلم. The Quran exegetists have declared different attitudes about the instances (cases) of who are those have been given knowledge or the owner of knowledge. With no regarding the different interpretations of some verses which have been presented by some commentators, the speeches (views) about the limitation or generality of the instances of those who have been given the knowledge are not the same. In this research, meanwhile the intentional (conceptual) examination of those who have been given the knowledge in the 49th verse of Surat Al-`Ankabūt, the instances (cases) of those who have been given the knowledge and the category of applicability and conformity (jari and tatbiq) has been investigated. With the analytic indication (documentary) to the Islamic traditions, the attitude of limitation is proved.

    Keywords: Those who have been given the knowledge, Applicability, conformity (jari, tatbiq), The intentional (conceptual), extensional examination of those who have been given the knowledge, The 49th verse of Surat Al Ankabūt
  • Muhammad Kazem Shaker, Majid Bigi Page 149

    In determining the relationship of the revealed religions, the equality and opposition is void and similarity and differences are a fixed assumption. To explain this, it should be mentioned that the common ordinances (ahkám) are resulted from Oneness of God and differences are not resulted from plurality in the revealed religions and not because of the abrogation (naskh) of the previous revealed religions but the reality is that sharia is a single-absolute truth which the evolutionary process of the application of Islamic law or making-law makes differences reveal. This note creates a principle (rule) which determines that the governed principle is the development of divine ordinances (ahkam) in the process of the application of Islamic law or making-law. Therefore, divine ordinances (ahkam) of the revealed religions are not abrogated but the more perfect ordinance (hukm) has repudiated the practical validity of the pre- Islamic prefect ordinance. Hence, the jurisprudential premises of the pre-Islamic revealed religions are valid until the perfected form of the ordinances (ahkam) in Islam has not been obtained. If acting according to the perfect ordinance (Islamic law) is not possible because of an obstacle, the ordinance (hukm) of the pervious revealed religions is obliged. According to this principle, the realm of the Islamic jurist thought additionally to the Quran stories stretches to the stories of the prophets. The relationship between the ordinances of the pervious revealed religions with Islam ones can be imagined in a three forms: 1. If it is obtained in Islam religion with no change, it will be obliged to act for all. 2. Neither the sameness of that ordinance nor the perfected form is obtained; the pervious ordinance is valid in this situation. 3. The perfected form of the ordinances is obtained in Islam religion; it is acted according to Islam religion in normal situation otherwise it is acted according to the previous revealed religions.

    Keywords: The abrogation of the revealed religions, Pluralism, The evolution of the revealed religions, Legal verses in the Quran (ayat al ahkam), The Quran stories, The traditions of the prophet's stories
  • Reza Farshchian Page 175
    The McLennan library of McGill University houses glorious and precious sources of the brilliant Islamic and Persian culture. It contains the (peculiar) unique parts of the noble Quran. One of the oldest parts of the Quran which has been kept in the library is some verses of the holy chapter of al-Zumar. This part with kufic script (al-Khatt al-Kufi) has been written on the parchment of the skin. It has been used the red points to show the vowel marks and diacritics and cannot clearly pronounce on the point of the similar letters or the marks of divisions of the verses. One of the notable marks of this manuscript is the points around Waw (واو). These points have been utilized with respect to the next letter diacritic. The existence of two points between and before of «الف» of this part is considerable.
    Keywords: The noble Quran, The manuscript of the Quran, Zumar (the troops) chapter, McGill University