فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال سیزدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1395)

مجله آموزه های قرآنی
سال سیزدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه مولودی* مرتضی ایروانی نجفی، سهیلا پیروزفر صفحه 3
    این مقاله می کوشد تا با رویکردی نو با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا به بررسی چگونگی فرایند شکل گیری عمل صالح بپردازد. تا کنون پژوهش های گوناگونی درباره پیوندهای متقابل عمل صالح با مفاهیمی دیگر همچون ایمان، تقوی، قلب و... صورت گرفته است. اما این پژوهش بر آن است تا با گردآوری، ارزیابی و پردازش مجموعه این روابط متقابل، نظام و روند رخداد عمل صالح را بر پایه قرآن و روایات مبین پیدا نماید. به سخن دیگر، در این مقاله، فرایند بروز عمل صالح در گذر از ساختار روانی انسان جستجو می شود. نتایج این پژوهش نشانگر آن است که از دیدگاه قرآن و روایات، روند رخداد عمل صالح طی شش مرحله زیر و در گذر از اجزای گوناگون ساختار روانی انسان مومن رخ می دهد: 1. پیدایش حاجت (در صدر)، 2. طلب و دعا (در قلب)، 3. ظهور نیت (در قلب و نفوذ آن در صدر)، 4. علم (در فکر)، 5. اراده عمل (در عزم) و 6. بروز خارجی عمل صالح (در قوه). بر این مبنا، عمل صالح همان نور ایمان است که تحت ولایت الهی در گذر از اجزای ساختاری روان، ظهورهای مختلفی می یابد تا آنجا که به صورت عمل بیرونی در قوای حرکتی انسان در عالم مادی بروز می یابد و باعث صعود انسان به مراتب عالی می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، نظام، ولایت، عمل صالح
  • نصرت نیلساز، ناصر کولیوند* صفحه 29
    در یک نگاه کلی به الفاظی نظیر عمل، فعل و... چنین به نظر می رسد که اختلاف معنایی چندانی بین این الفاظ وجود ندارد. اغلب برخی این الفاظ را به جای یکدیگر استعمال کرده اند و آن گونه که پیداست تفاوتی میان آن ها قائل نشده اند. از طرفی، برخی واژه شناسان و مفسران برای الفاظ مذکور تعاریفی ذکر کرده اند که بر اختلاف معنایی میان آن ها دلالت دارد. در این میان علامه طباطبایی مفسر و حکیم برجسته معاصر، بیشترین توجه را به کشف حقیقت معنایی عمل مبذول داشته اند. ایشان با استناد به آیات قرآن و روایات دال بر گستره معنایی عمل، حقیقت این واژه را به نحو دقیقی تبیین کرده اند. از دیدگاه علامه، عمل هیئتی ملکوتی است که بر نفس مجرد نقش می بندد.
    کلیدواژگان: حقیقت عمل، ماهیت عمل، عمل، نفس
  • غلامرضا جمشیدی ها، محمدباقر آخوندی* صفحه 55
    در اکثر پژوهش هایی که به سنجش و ارزیابی دینداری در ایران پرداخته اند، از الگوهایی استفاده شده که در بستری غیر از فرهنگ آرمانی اسلام تهیه شده اند و مناسبت کمتری با معیارهای دینداری فرد مسلمان دارند. بر این مبنا، پرسش این است که آیا مبتنی بر منابع دین، می توان الگویی قرآنی برای سنجش و ارزیابی دینداری فرد مسلمان ارائه کرد؟ با فرض وجود چنین امکانی، هدف این تحقیق استخراج الگوی سنجش دینداری از قرآن مجید با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و طبقه بندی نظری مفاهیم و مقولات است. نتایج نشان می دهد الگویی که با این روش به دست می آید، بر خلاف الگوهای قبل از خود، دارای هفت مرتبه قابل سنجش است که از ضعیف ترین تا قوی ترین مرتبه در پی هم قرار می گیرند. لذا ارتقا از مراتب پایین تر به بالاتر، با احراز شاخص های مرتبه بالا امکان پذیر است. اجرای پرسش نامه مربوط به سنجه مراتب دینداری نشان داد که این الگو و سنجه مربوط به آن، از روایی و اعتبار بالایی در جامعه نمونه برخوردار است.
    کلیدواژگان: قرآن، دینداری، مراتب دینداری، الگوی دینداری
  • محمد امامی* صفحه 79
    اهمیت نقش تربیت اقتصادی از منظر آموزه های قرآن همانند تربیت دینی فرهنگی و تربیت اجتماعی می باشد. تربیت اقتصادی صحیح آثار مادی و معنوی بسیاری در سبک زندگی فردی دارد که پاک شدن روزی، ایجاد اعتماد به نفس، سلامت روان، قبولی اعمال، آرامش و آسودگی خاطر از جمله آن است. این پژوهه، کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا می باشد و با مراجعه به منابع اصیل، به نقش الگو در تربیت اقتصادی فرزندان پرداخته است. بر همین اساس ابتدا عوامل اعتقادی و زیربنای فکری و نیز عوامل رفتاری تشکیل دهنده الگوی مناسب و سپس آثار اجتماعی تربیت صحیح اقتصادی بیان شده است. در نتیجه برخورداری از انگیزه معنوی و الهی، پرهیز از غرور و غفلت، اقتصاد و میانه روی، رعایت حقوق دیگران، از عوامل رفتاری تربیت صحیح اقتصادی است که آثار سودمندی مانند کسب ثواب و خیر در آخرت، تقرب به جوار الهی، ایجاد جامعه ای برخوردار از رشد و تکامل، حاکمیت صلح و آرامش و کاهش جرایم اقتصادی و اجتماعی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی، الگوی اقتصادی، سبک زندگی اسلامی، رعایت حقوق دیگران
  • سیدمحمود طیب حسینی، حامد شریفی نسب* صفحه 107
    در قرآن کریم، واژه «مجنون» و واژگان نزدیک به آن مانند «به جنه» به دفعات در گفتار منکران نبوت در اعصار مختلف تاریخ انعکاس یافته است که عموما به «دیوانگی» ترجمه شده است، در حالی که این واژه در سیاق های مختلف دارای معانی متعدد و مختلفی می باشد. این نوشتار با معناشناسی ریشه ای این واژه و بررسی کلام لغویان و مفسران به این مطلب می رسد که بر خلاف تصور رایج که معنای این واژه را «دیوانگی» می پندارند، معنای حقیقی آن، شخصی است که جن بر او سلطه یافته باشد. از رهگذر معناشناسی توصیفی آیات قرآن، این نتیجه به دست آمده که واژه «مجنون» در قرآن در سیاق های متعدد در سه معنای «دیوانه تحت سیطره جن»، «ساحر تحت سیطره جن» و «شاعر تحت سیطره جن» به کار رفته است که ایراد اتهام «مجنون» بودن به حضرت نوح از جانب قومش در معنای اول به کار رفته و همین اتهام از جانب فرعون نسبت به حضرت موسی در معنای دوم، و از جانب مشرکان مکه نسبت به پیامبر اسلام در معنای سوم استعمال شده است.
    کلیدواژگان: معناشناسی مجنون، جن زده، قرآن، ساحر، شاعر، تحت سیطره جن
  • بتول مشکین فام، سهیلا جلالی کندری، مریم ولایتی* صفحه 129
    دانشمندان علم بلاغت از دیرباز به جنبه های هنری و آفرینش های خاص و بدیع قرآن توجه داشته و در قالب اشکال گوناگون آن را بیان نموده اند. امروز شاید بتوان واژه «تصویر» را جایگزین این جنبه ها کرد، به طوری که با درک تصاویر قرآنی و بدون استفاده از اصطلاحات پیچیده بلاغی می توان راز جاودانگی قرآن و نفوذ آن در اعماق قلب مخاطب را دریافت. تطبیق قاعده تصویر بر سوره های مکی و مدنی به طور جداگانه (در اینجا دو سوره مدثر و منافقون) نتایج درخور توجهی به دست می دهد که پیامد آن توجه دقیق و ژرف آیات قرآن به گونه شناسی مخاطب، شرایط مکان و زمان و در نهایت، اثبات معجزه بودن آن است. آیات مکی در پی استوارسازی اندیشه و رسوخ یک عقیده در دل هستند پس باید با تصاویری بدیع و موثر و همراه با لحنی کوبنده و تند و صریح باشند. در مقابل، هدف آیات مدنی تطبیق این اندیشه ها در عمل است و برای این منظور باید تصاویری را در بر گیرند که درازدامن و آرامش بخش باشند.
    کلیدواژگان: تصویر، تصویرپردازی هنری، سید قطب، سوره منافقون، سوره مدثر
  • سیدابوالقاسم حسینی زیدی، حسن نقی زاده*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 151
    طبق گزارش قرآن کریم، بعد از صدور محکومیت مجرمان در قیامت، از جهنم پرسیده می شود که آیا باز هم برای سکونت کفار و بیگانگان مکانی باقی است؟ دوزخ پاسخ می دهد: آیا مجرمی باقی مانده است؟ در این باره سه تفسیر ارائه شده است: برخی از مفسران این آیه شریفه را نوعی تمثیل و بیان زبان حال دانسته اند که خداوند به لسان تکوین از جهنم می پرسد و دوزخ هم به زبان حال پاسخ می گوید. جمع دیگری بر این باورند که آخرت سرای حیات و زندگی واقعی است و جهنم هم از حیات و شعوری برخوردار بوده و سخن از پاسخ است. در کنار این دیدگاه ها، اندکی از مفسران در این باره به حذف مضاف قائل اند و می گویند: خطاب خداوند به موکلان جهنم است و خداوند می خواهد که از آنان اقرار بگیرد.
    این نوشتار پس از بیان مستندات و دلایل هر یک از این دیدگاه ها و بررسی آن ها، به این نتیجه دست یافته است که باید دیدگاه دوم را ترجیح داد و به کارکردهای نظریه اول هم پایبند بود زیرا آیه با ایراد این پرسش و پاسخ می خواهد به این امر اشاره کند که قهر و عذاب خداوند از اینکه همه مجرمان را احاطه کند، قاصر نیست و با حقیقی دانستن مفاد آیه هم می شود آنچه را که مدعیان تمثیلی بودن آیه در پی آن هستند، تامین شود. از این رو تا زمانی که دلیلی متقن و قابل قبول برای روی گرداندن و انصراف از ظاهر آیه به دست نیاید، نباید از آن رویگردان بود.
    کلیدواژگان: جهنم، گفتگو، زبان تمثیلی، زبان نمادین، زبان حال
  • محمد شریفی*، محمدرضا شاهرودی صفحه 171
    آثار و پژوهش های اخباریان که اهتمام ویژه ای به اخبار و احادیث داشته اند، در حوزه علوم حدیث محدود نمی شود و بخش های دیگر علوم اسلامی مانند تفسیر و مبانی آن را نیز در بر می گیرد. آن ها دارای تالیفاتی در حوزه قرآن کریم اند که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، اندیشه هایشان را منعکس می نماید. این اندیشه ها که در دو قرن یازدهم و دوازدهم، تفکر اسلامی و شیعی را با چالش های جدی مواجه ساخت، پیامدهایی البته مبتنی بر مبانی خاص ایشان دارد که گرچه خود آنان از آن یاد نکرده و به آن ملتزم نبوده اند، نمی توان از منظر علمی از این پیامدها اغماض کرد. در جستار حاضر، این آثار و پیامدها با روش تحلیلی توصیفی بررسی شده اند. از پیامدهای مثبت و خدمات علمی اخباریان می توان به: پررنگ سازی نقش روایات به جای مانده از معصومان در شناخت دین، تدوین جوامع روایی نوین، تالیف تفاسیر گران سنگ روایی، تعمیق و گسترش مباحث فقهی و اصولی مبتنی بر کتاب و سنت اشاره کرد. همچنین پیامدهای منفی اخباری گری نیز عبارت اند از: از بین رفتن حجیت روایات معصومان، عدم جامعیت و جاودانگی قرآن موجود، ایراد خدشه به اعجاز قرآن، راهیابی تضاد و تناقض به قرآن، عدم کارایی آیات فاقد تفسیر روایی، ورود روایات ضعیف به حوزه تفسیر قرآن، ناسازگاری با حکمت بالغه الهی در تضمین هدایت، مهجوریت نسبی قرآن و... .
    کلیدواژگان: اخباریان، تفسیر، علوم قرآن، پیامدهای اخباری گری
  • محمد سلامی صفحه 191
|
  • Fatimah Moloudi*, Murteza Irvani, Soheila Piruzfar Page 3
    This article attempts to examine with a new approach the process of the formation of the good deeds by using a descriptive way and analyzing the content. So far, many studies have been done about the interconnections of the good deeds with other concepts such as faith, virtue, heart, and... . Gathering, evaluating and processing this interaction, this study is to find the system and the process of the happening the good deed on the basis of the Quran and the traditions; in other words, in this article, the process of happening of good deeds in transition of human mental structure is being sought. The results of this study indicate that the process of the occurring of the good deeds in the Quran and traditions has six stages: 1. appearance of the need (in the breast), 2. demand and pray (in the heart), 3. the advent of intention (in the heart and its influence in the breast), 4. knowledge (in thought), 5. intention of doing (in determination), 6. exterior of good deeds (in potent). On this basis, the good deed is the light of faith that has different manifestations under the divine authority through the structural components of the mentality to the extent that it is appear in an external form in the moving faculties of human being in the material world and ascends man to a higher stage.
    Keywords: Quran, Order, Authority, Good deed
  • Nosrat Nilsaz, Naser Kulivand* Page 29
    In an overview to the terms such as deed, action, etc. it seems that there is not much difference between these words in meaning. It has been seen that some have used these terms interchangeably and as it is clear they think that there is no difference between them. On the other hand, some Philologists and commentators have defined these words and it implies that there is difference between them in meaning. In the meantime, the contemporary commentator and philosopher, Allameh Tabatabai, has given the most attention to the discovering of the true meaning of deed. Citing Quranic verses and hadiths that indicate the scope of deed, he has explained the truth of that word exactly. In his viewpoint, deed is an angelic state that forms on the immaterial soul.
    Keywords: The truth of the deed, Nature of the deed, Deed, Soul
  • Gholam Reza Jamshidiha, Muhammad Baqer Akhondi* Page 55
    In most studies that have focused on measuring religiosity in Iran it has been used from patterns that have been provided in the context of non-ideal Islamic culture and are less relevant to Muslim religious criteria. So, the question is that can we provide a Quranic pattern for measuring and assessing religiosity of Muslim from religious sources? Given such a possibility, the aim of this study is to deduce the pattern of religiosity from the holy Quran by using the method of analysis of qualitative content and theoretical classification of concepts and categories. The results show that the pattern which can be achieved with this method, in contrast to previous one, have seven measurable times that starts from weakest to the strongest level successively. Upgrading from lower to higher levels that have high-level indices is possible.
    Keywords: The Quran, Religiosity, Levels of religiosity, Pattern religiosity
  • Muhammad Imami* Page 79
    Training has different dimensions and one of its important aspects is economic training that its significance is not less than social and cultural one. Economic training causes plenty of material and spiritual effects on individual lifestyle that purity of aliment, self-confidence, mental health, acceptance of deeds, peace and comfort are some of them. This study is qualitative and based on analysis of content and by referring to the original and old religious documents has dealt with the role of pattern in children’s training. Therefore, at first, the factors of belief and the basic intellectual factors and also behavioral factors constituting an appropriate model, and then and social effects of correct economic training have been expressed. Having spiritual and divine motivation, avoidance of arrogance and ignorance, economy and moderation, respect for others’ rights are some behavioral factors of the correct economic training that have beneficial effects such as reward and good in the Hereafter, close proximity to the Divine, building a society of growth and development, the rule of peace, reduction of economic and social crimes.
    Keywords: Economic training, Economic pattern, Islamic lifestyle, Observing of rights, The Quran
  • Seyyed Mahmud Tayeb Hosseini, Hamed Sharifinasab* Page 107
    In the Quran, the word “insane” and the like which have been reflected in the speech of prophecy deniers many times in different historical eras has been generally translated to “madness”, while this word has multiple and different meanings in different contexts. Terminological studying of this word and considering it in the words of philologists and commentators, this article has reached to this fact that contrary to popular perception that the meaning of the term is considered as “madness”, its true meaning is a person who is dominated by Jinn. We have come to this conclusion through descriptive semantics of the verses of the Quran that the word “insane” has been used in the Quran in different contexts in three meanings: “mad under the control of the Jinn”, necromancer under the control of the Jinn and “poet under the control of the Jinn”. Being charged with “insanity” by the people of the Prophet Noah (AS) is used in the first meaning and of Musa (AS) by the Pharaoh in the second sense, and of the Prophet of Islam by the idolaters of Mecca in the third meaning.
    Keywords: Semantics of the word “insane”, Haunted by Jinn, Quran, Magician, Poet, Under the control of the Jinn
  • Batool Meshkinfam, Soheila Jalali Kandari, Maryam Velayati* Page 129
    Scholars of rhetoric have long been regarding artistic aspects and the specific exquisite creation of, and in a word, beauty of the Quran and have expressed it in different forms. Today, perhaps the word “image” can be replace with all those views so that we can understand the secret of immortality of the Quran and its deep influence in the heart of audience in a simple language and without the use of rhetoric complicated terms. To conform the rule of “image” on the Meccan and medina chapters separately (in this case two chapters Mudathir and Munafiqun) will bring us considerable results that its outcome is the profound and precise attention of the verses of the Quran to the typology of the audience, the situation of place and time and finally proving its being a miracle. Meccan verses seek to establish the thought and in subsequence seek to penetrate a belief at the heart, so its backing must be terms with exquisite, effective and wonderful images with an overwhelming and explicit tone. In contrast, Medina verses seek to influence for pragmatism; fulfilling on the base of that established thought of audience; so, its backing must be terms with images; this time the images are less and with detailed, peaceful and widespread manner. The main objective of the present study is addressing this issue, studying its qualification and finally reaching the conclusion that it was mentioned briefly.
    Keywords: Image, Artistic imagery, Seyyed Qutb, Munafiqun chapter, Mudathir chapter
  • Seyyed Abolghasem Hosseini Zaidi, Hasan Naghizadeh*, Seyyed Murteza Hosseini Shahrudi Page 151
    According to the Holy Quran, after sentencing the guilty on Day of Judgment, Hell is asked whether it still remains a place to settle infidels and aliens. Hell answers: does it remain any guilty? Three comments have been presented in this case: Some commentators have seen this verse as a kind of metaphor and non-verbal language that God asks from Hell in the language of Genesis and Hell answers in that language; some others believe that the hereafter is the abode of life and a real life and Hell also has of life and intelligence and the problem is the answer. In addition to these ideas, some commentators believe in removing the determining noun in this regard and say that God addresses the clients of Hell and God wants them to admit. Expressing the documents and the reasons of these ideas of and reviewing them, this article has concluded that the second view has to be preferred and must be committed to the functions of the first theory, because the verse with this FAQ wants to point out that surrounding of God’s anger and punishment to all the criminals do not fall short and believing in actuality of the verse also provides the allegorical claims. Therefore, as long as there is not any acceptable and strong reason for disregarding the literary meaning of the verse, it should not be turned away.
    Keywords: Hell, Dialogue, Figurative language, Symbolic language, Non, verbal language
  • Muhammad Sharifi*, Muhammad Reza Shahrudi Page 171
    Researches and Works of Traditionalists that have special attention to the hadith are not limited to the field of hadith sciences and also include other sectors of the Islamic sciences, such as interpretation and its principles. They have a lot of writings on the field of the holy Quran that reflect their ideas directly or indirectly. These ideas that confronted Islamic and Shiite thought with serious challenges in the eleventh and 12th centuries have consequences -Of course, based on their own principles- that even though they themselves have not mentioned and committed to them, the scientific aspect of these consequences cannot be ignored. In the present study, these works and implications have been studied in an analytical-descriptive way. Positive consequences and scientific services the traditionalists are the highlighting of the traditions that have been remained from Imams in recognition of religion, compilation of modern encyclopedia of traditions and valuable traditional interpretations, deepening and expounding the jurisprudential issues and their principles based on the Quran and hadith. The negative consequences of the traditionalists are distrusting of Muslims to the Quran, the loss of authenticity of the traditions of Imams, lack of comprehensiveness and eternity of the Quran, damaging the miracle of the Quran; entrance of conflict and contradiction in the Quran, inefficiency of the verses that have no narrative interpretation; entrance of weak narrations into the interpretation of the Quran; incompatibility with divine wisdom in ensuring the guidance, relative abandoning of the Quran and… .
    Keywords: Traditionalists, Interpretation, The Quran sciences, Consequences of being traditionalists