فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال سیزدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1395)

مجله آموزه های قرآنی
سال سیزدهم شماره 24 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا کلباسی، امیر احمدنژاد صفحه 3

    بر پایه روایات صحابه و تابعان و آرای مفسران، ابن سلام از احبار یهود که اوایل هجرت مسلمان شد، در 17 فقره از آیات، مورد تجلیل واقع شده که در برخی شان نزول و در برخی مصداق آن پنداشته شده است. لیکن این اقوال از جهات گوناگون همچون تعدد آیات شان نزول برای یک واقعه، مکی بودن بسیاری از آیات تجلیل و مدنی بودن ایمان ابن سلام با عنایت به مردود بودن این قسم از آیات مستثنا، نقل برخی روایات از سوی خود ابن سلام و تجلیل از او در کنار کعب الاحبار، محدود بودن روایات تفسیری اصحاب و فقدان روایات تجلیل از ابن سلام به نقل از معصومان، موجب سست شدن این اقوال گردیده است. از دیگرسو با استناد به گزارش های تاریخی که از تلاش حاکمیت برای فضیلت تراشی برای برخی عناصر همگام با خلفا همچون ابن سلام به منظور کاهش مقبولیت حضرت علی خبر می دهد، وضع این روایات پس از دوران پیامبر آشکار می گردد.

    کلیدواژگان: ابن سلام، روایات تفسیری، شان نزول، مفسران
  • عباس اشرفی، مریم پیروان صفحه 37
    بررسی اشتراکات و افتراقات داستان های انبیا در قرآن، عهد قدیم و عهد جدید، و مقایسه محتوا و شیوه داستان سرایی هر کتاب می تواند نتایج جالبی را به دست دهد. این مقاله با مقایسه داستان حضرت شعیب در قرآن و داستان یترون در عهد قدیم، این دو داستان را در هر کتاب به صورت جداگانه مورد ارزیابی قرار داده و سپس نقاط اشتراک و افتراق داستان ها را بررسی می کند. سوالی که در این مقاله مطرح شده است این است که آیا می توان شعیب و یترون را یک شخص و همان پدر همسر حضرت موسی دانست؟ در جستار حاضر، به این سوال با توجه به آیات قرآن و مطالب موجود در عهد قدیم و نیز مراجعه به تفاسیر موجود و بحث های لغوی پاسخ داده خواهد شد. نتیجه اجمالی این است که شعیب در قرآن، همان یترون و پدر همسر موسی در عهد قدیم است. در این مقاله همچنین سبک این داستان در هر یک از دو کتاب مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است و روش تحقیق در این مقاله روش تطبیقی متنی است.
    کلیدواژگان: شعیب، یترون، مدین، عهد قدیم، سبک داستان
  • بی بی زینب حسینی صفحه 55
    مقاله حاضر کوششی در جهت دریافت مفهوم مس شیطان در قرآن کریم است. برای تبیین مفهوم تماس در قرآن کریم، واژگان گوناگونی مانند «همزات، ازیز، نقیض، وسوسه، استحواذ» و... به کار رفته است. اگرچه این واژگان همه برای این مفهوم ارتباط شیطان با انسان به کار رفته است، هر کدام دارای ویژگی های خاص خود می باشد. در قرآن کریم، مس شیطان در ارتباط با سه واژه «خبط، نصب، طائف» به کار رفته است.
    آرای متکلمان اشعری، معتزلی و شیعی درباره امکان یا عدم امکان مس انسان توسط شیطان در کتاب های تفسیری و کلامی تبدیل به موضوعی دامنه دار شده است و هر کدام برای اثبات دیدگاه خود به دلایل مختلفی استناد جسته اند. برخی حتی به وقوع خطا در قرآن تحت تاثیر فرهنگ جاهلی به خاطر این آیات نظر داده اند.
    ریشه شناسی واژگان خبط و نصب می تواند بدون برخورد به استدلالات کلامی، شبهه تسلط شیطان بر عقل رباخوار و بر جسم پیامبران را رد نماید و مفهوم جدیدی را از این دو واژه ارائه نماید که با سیاق آیات، ساختار سوره و دانش ریشه شناسی و روایات تفسیری ائمه انطباق بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: شیطان، مس، خبط، طائف، نصب
  • الخاص ویسی، فاطمه دریس صفحه 81
    اعجاز متن قرآن کریم در جهان امروز بر همگان آشکار است. از همین رهگذر، بررسی تفاسیر مختلف در قالب نظریه های نوین زبان شناختی، می تواند به اثبات اعجاز قرآن یاری رساند. بررسی پدیده های زبانی در تفاسیر برای رسیدن به تحلیلی جامع و خلل ناپذیر، امری ضروری به شمار می رود. از دیرباز پرداختن به مقوله سیاق، از اساسی ترین و زیربنایی ترین اصول در علوم تفسیری به ویژه تفسیر قرآن بوده است. پژوهش حاضر با به کارگیری چارچوبی تلفیقی از نظریه های کنش گفتار سرل (1999) و انسجام متن هلیدی و حسن (1976)، با روشی توصیفی تحلیلی، به اثبات جنبه های زبان شناختی متن در سوره مبارکه «نبا» پرداخته و سعی در کشف میزان انطباق این تحلیل زبان شناختی با آنچه در تفسیر المیزان با در نظر گرفتن «سیاق کلام» مطرح شده، دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تفاسیر ارائه شده در تفسیر المیزان با نتایج به دست آمده از تحلیل متن در قالب چارچوب های مذکور، نسبتا همسوست و مطالعات زبان شناختی در حوزه نام برده در بالا می تواند علاوه بر تسهیل درک مفاهیم قرآنی، شبهات موجود در زمینه اعجاز کلامی قرآن را به چالش کشد.
    کلیدواژگان: سیاق، نظریه کنش گفتار سرل، نظریه انسجام متن هلیدی و حسن
  • مهدی حبیب اللهی، محمدرضا ستوده نیا، مهدی مطیع صفحه 109
    از دیرباز قرآن پژوهان و مفسران مسلمان در پی یافتن اسرار حکمی، نکات بلاغی، و پیام های ضمنی نهفته در تعبیرات و ساختارهای قرآنی بوده اند. در این میان، آیات متشابه لفظی که در آن ها با تکرار یک مفهوم با اندک تفاوت لفظی و دستوری روبه روییم از جایگاهی ویژه در این گونه مطالعات برخوردار بوده اند. از آنجا که تبیین اختلاف دو جمله مشابه بیشتر به سطح مراد جدی گوینده یا نویسنده مربوط می شود، بررسی آیات مشابه نیز باید از این دریچه انجام گیرد. در میان علوم جدید، دانشی که به بررسی معنای مورد نظر تولیدکننده گفته بپردازد، علم کاربردشناسی است. از جمله مولفه هایی که در سال های اخیر وارد این دانش شده و مباحث مفصلی را به دنبال داشته است، موضوع معنای ضمنی یا تلویح است. تلویح مقصودی است که متکلم از تولید یک پاره گفت در نیت دارد و در جمله تنها به آن اشاره شده است و از این رو مخاطب باید با توجه به قرائن زبان شناختی، بافت و تلاش فکری خود، آن معنا را استنباط کند.
    در این نوشتار در صددیم با استفاده از اصول همکاری پیشنهادی گرایس، به استخراج تلویحات محاوره ای نهفته در برخی آیات مشابه لفظی پرداخته و از این منظر تفاوت معنایی این آیات را ترسیم نماییم.
    کلیدواژگان: آیات متشابه لفظی، اصول همکاری گرایس، تلویح، اصل کیفیت، اصل ربط، اصل شیوه بیان
  • سید حسین سیدموسوی صفحه 143
    در اینکه مقصود از نساء در آیه 61 سوره آل عمران (آیه مباهله) چه کسی است، بین مفسران اختلاف است. عده ای بر این باورند که مصداق آن همسران رسول اللٰه می باشند، ولی شیعه به اتفاق و بسیاری از مفسران اهل سنت بر این باورند که مصداق نساء در آیه، حضرت زهرا است. سوال اساسی این جستار آن است که آیا واژه نساء درباره دختران کاربرد دارد یا نه؟ این پژوهش با بررسی کلمات لغت شناسان عرب و آیات قرآن و روایات اسلامی و متون ادبی به این نتیجه رسیده است که کاربرد نساء در لغت عرب برای دختران، رایج است و پیامبر در مقام مباهله به وظیفه خود عمل کرده است، نه اینکه بر خلاف مفاد آیه در مقام فضیلت تراشی برای دخترش باشد.
    کلیدواژگان: نساء، حضرت زهرا، همسران رسول اللٰه، آیه مباهله، پیامبر
  • مصطفی همدانی صفحه 161
    قرآن کریم در جایگاه رهبر تفکر اسلامی، مهم ترین منبع در استخراج آموزه های اسلامی از جمله تعالیم عرفانی و اخلاقی است؛ اما متاسفانه در کاربست های نظریات عرفانی و اخلاقی کمتر حضور دارد و در بسیاری از تفاسیر معنوی موجود از قرآن کریم نیز تفسیرهایی غیر روشمند و در نتیجه نادرست ارائه شده است.
    این نوشتار از نوع توصیفی تحلیلی است که با تلفیقی از روش های تحلیل مستندشناختی، تحلیل محتوا و روش کتابخانه ای، روش ها و رهاوردهای کتاب «سر الاسراء» تالیف استاد عرفان و اخلاق معاصر، آی هاللٰه سعادت پرور را به عنوان یک متن عرفانی و اخلاقی روشمند مطالعه کرده است. هدف این تحقیق، کشف روش های موٴلف در تفسیر آموزه های عرفانی و اخلاقی ماثور با محوریت قرآن کریم است.
    یافته های پژوهه فرارو عبارت اند از: لزوم فحص گسترده از کل قرآن برای استخراج هر آموزه عرفانی و اخلاقی و بیان مبانی این فحص، کارکرد قرآن کریم در اعتبارسنجی سند روایات عرفانی و اخلاقی، راهبردسازی قرآن کریم در تفسیر روایات عرفانی و اخلاقی دارای اختلاف و نیز لزوم استفاده از قواعد ادبی و قوانین علم اصول استنباط در استنباط آموزه های عرفانی و اخلاقی.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، عرفان ماثور، اخلاق ماثور، روش استنباط، سعادت پرور، سر الاسراء
  • منصور پهلوان، ابراهیم اقبال، محمدعلی حیدری مزرعه آخوند صفحه 185
    یکی از اموری که به شناخت درست و دقیق قرآن و ترجیح آرای برتر و مردود ساختن اقوال دیگر کمک می کند، تاریخ گذاری سوره ها و آیه های قرآن کریم است. در تعیین تاریخ نزول سوره ها و آیه های قرآن کریم دو مبنای نقلی و اجتهادی وجود دارد. مبانی نقلی شامل روایات ترتیب نزول، اسباب نزول و مکی و مدنی و مبانی اجتهادی شامل وجود ضوابط و ویژگی های سور مکی و مدنی و توجه به سبک و اسلوب و مضمون سوره هاست. در این میان، بازرگان بدون توجه به مبانی فوق و با روش آماری، تاریخ نزول سوره های قرآن کریم را مشخص نموده است. در این گفتار ضمن معرفی روش بازرگان، به بیان اشکال های کلی و موردی (مصداقی) این روش پرداخته می شود و با مقایسه ترتیب نزول سوره های ارائه شده توسط وی با ترتیب های روایی، اثبات می گردد که این روش به تنهایی نمی تواند روشی جامع در تاریخ گذاری سوره های قرآن کریم باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ گذاری، ترتیب نزول قرآن، بازرگان، روش آماری
  • حمید عباسزاده صفحه 207
|
  • Zahra Kalbasi, Amir Ahmad Nejad Page 3

    According to the hadiths of ṣaḥābah or the companions of the prophet Muhammad (p.b.u.h.) and of the Tabi’un (Arabic: ÇﻟﺘÜﺎﺑﻌﻮä “followers”) or the generation of Muslims and the opinion of the Quran exegetists, Ibn Salam who was the Jewish scholars and converted to Islam at the early of hijrah (migration) has been respected in 17 cases of the divine revelation of the holy Quran which they have been thought Shan-e-Nuzool (meaning occasions or circumstances of the revelation)in some cases and instances in some other cases. But these sayings from the different aspects such as the multiplicity of the verses of Shan-e-Nuzool for a situation, being Makki most of these revering verses and being Madani the faith of Ibn Salam with regarding the rejection of the exceptional verses, being stated some Islamic traditions by Ibn Salam himself and glorifying him beside Ka’ab al-Aḥbār, the limits of the exegetic hadiths of the companions and lack of the revering traditions for Ibn Salam by Infallibles’ (Ma‘sūmūn) cause to undermine these sayings. From the other side, the historical reports being adduced which denote the sovereignty attempts for establishing virtues for some persons who concurred with al-Khulafāʾ such as Ibn Salam for reducing the popularity (acceptability) of Imam Ali (p.b.u.h.), the circumstance of these traditions were revealed after the holy prophet.

    Keywords: Ibn Salam, The exegetic hadiths, Shan-e-Nuzool (meaning occasions or circumstances of the revelation), The Quran exegetists
  • Abbas Ashrafi, Maryam Peyrovan Page 37
    The examination of similarities and differences (dissimilarities) between the prophet stories in the noble Quran, the Old Testament and New Testament and comparing the content and the storytelling technique of each book can create interesting results. With comparing the story of Shoaib (Shuʿayb) in the holy Quran and the story of Jethro in the Old Testament, this note has evaluated this story in both books separately. Then it has studied the similarities and differences (dissimilarities) between these stories. The question in this paper is whether Shoaib (Shuʿayb) and Jethro is one and the same person and he is the same as Moses’ father-in-law. This paper will answer this question according to the verses of the holy Quran and the subject matters in the Old Testament and with referring to the available exegeses and the literal subjects. The summary result is that Shoaib (Shuʿayb) in the Quran is the same Jethro and is Moses’ father-in-law the Old Testament. It has been investigated the style of this story in both books in this note. The research in this paper is the textual-comparative method.
    Keywords: Shoaib (Shuʿayb), Jethro, The Old Testament, The story technique
  • Bibi Zeinab Husseini Page 55
    The present paper tries to reveal the concept of the Shaitan Touch (Más) in the holy Quran. For determining the concept of Touch (Más), the different words in the noble Quran like “the whisperings of the Shaitan, incitement, an ever-Vicious, whispers, obsession, …” have been used. Although these words have been used for the relationship between the Shaitan and man, but every word has its features. The Shaitan touch has been used for three words “driven crazy-confounded-afflicting someone with toil and fatigue” in the noble Quran. The opinions of Ashʿarī, Mu’tazili and Shia theologians about the possibility or impossibility of touch of man by the Shaitan have changed to a prolonged discussion and everyone has adduced different reasons to prove their opinions. Some of them under the effect of the culture of the age of ignorance for these verses even have believed the mistake in the Quran. The etymology of the words “ ﺧÜﺒﻂ (driven crazy) and ﻧﺼﺐ (afflicting someone with crazy)” can reject the doubt of the Shaitan domination over the intellect of usurers and the body of the prophets without confronting with the theological reasons and presents a new concept of these two words which has more harmony with the context of the verses, the structure of the chapters of the noble Quran and the science of the etymology and interpretative traditions of Shia imams.
    Keywords: The Shaitan, Touch (Más), Driven crazy, Fatigue
  • Elkhas Veisi, Fatimeh Deris Page 81
    The miracle of the text of the holy Quran has been revealed for all in today world. For this, the examination of the different exegeses (tafasir) of the holy Quran in the form of the new linguistic theories can help to prove the miracle of the holy Quran. It is necessary to study the language phenomena in the exegeses of the holy Quran to achieve a comprehensive and inevitable analysis. From the ancient time, it has been the most fundamental and prominent principles in the exegetic sciences specially the exegesis of the holy Quran. with applying a fusional framework of Searle’s Theory of Speech Acts (1999) and the Halliday & Hasan’s (1976) theory of text cohesion with analytic- descriptive method, The present research is going to prove the linguistic aspects of the text in the Holy chapter of the Quran “an-Naba” and it tries to explore the amount of cohesion of this linguistic analysis with what has been regarded in Al-Mizan exegesis with considering the determined speech context. The outcomes show that the presented exegeses in Al-Mizan exegesis coheres rather with the text analysis in the mentioned framework and the linguistic studies in this determined field in addition to facility the understanding of the Quranic concepts, it challenges the available doubts in the verbal miracle of the noble Quran.
    Keywords: Context, Searle's Theory of Speech Acts, The Halliday, Hasan's (1976) theory of text cohesion
  • Mahdi Habibullahi, Muhammad Reza Sotoudeh Nia, Mahdi Motie Page 109
    From the ancient time, the Quran scholars and Muslim exegetists have attempted to reveal the wisdom secret meanings of the holy Quran, the rhetorical points and implied messages which have been hidden in the Quranic statements and structures. The allegorical literal verses of the holy Quran which we observe the repeating of one concept with a little literal and grammatical difference has a special position in these types of studies. Because determining the difference between two allegorical sentences depends on the serious intention level of the speaker or writer, the examination of the allegorical verses should be also seen from this aspect. Among the modern sciences, the science which investigates the intended meaning of a speech maker is the science of pragmatics. Among these components which have entered in this science and have had the detailed discussions, the subject of the implied or implicature meaning is. The implicature is an intention which the addresser intends to establish from a part of speech and it is only implied in the sentence. Therefore, the addressee adduces that meaning according to the linguistic indications, his context and thought attempt. This note with Grice’s Cooperative Principle tries to extract the conversational implicature which are hidden in some literal-allegorical verses and from this point, the semantic different of these verses is described.
    Keywords: The literal-allegorical verses, Grice's Cooperative Principle, Implicature, Maxim of quality, Maxim of relation, Maxim of manner
  • Sayyed Hussein Sayyed Mousavi Page 143
    Ayat 61 of Surah Al-i’Imran which is known Mubahaleh, there is disagreement between the Quran exegetists about what the intended meaning of Nisāʼ (women) is. some believe that the instance of it is the wives of the holy prophet but Shia exegetists in all and most of the Sunni exegetists believe that the instance of the verse (ayah) is Hazarat Zahra (s.w.a.).the main question is whether the term Nisā can be used for daughters or not. This research with the examination of the words of the Arab philologists and the verses of the holy Quran and Islamic hadiths and literature texts has concluded that the usage of Nisāʼ in Arab word is current for daughters and the holy prophet has done his responsibility in the position of Mubahaleh and he has not aimed to make virtues for his daughter.
    Keywords: Nisāʼ women, Hazrat Zahra (s.w.a.), The wives of the holy prophet, Mubahaleh verse (āyah), The holy prophet (p.b.u.h.)
  • Mustafa Hamadani Page 161
    The noble Quran is the most important source for extracting the Islamic teachings such as mystical and ethical teachings in the position of the leader of Islamic thought but unfortunately, it has a little presence in the applications of the mystical and ethical theories. It has been presented non-methodological exegeses and consequently untrue by the many available ethical exegeses of the noble Quran. This note is descriptive-analytic with combining the methods of the analysis of documentary, the analysis of the content and the library method, it has studied the methods and results of Serol’esra’ book as an ethical and mystical (spiritual) text based on methodology written by the contemporary ethic and spiritual teacher “Ayatollah Saadat Parvar”. The aim of this paper is to explore the writer’s methods in the explanation of the mystical (spiritual) and ethical teachings which have been mentioned by the noble Quran and hadiths with the pivot of the noble Quran. The out comings are: the necessity of the extensive research of the whole of the holy Quran for extracting every of these mystical and ethical teachings and expressing the principles of this research; the function of the noble Quran in the authentication of the chain of the narrator in the mystical and ethical hadiths and the holy Quran being the strategy for the explanation of the mystical and ethical hadiths with disharmony and the necessity of using literature principles and the rules of the science (ilm) of the principles of deduction in inferring the mystical and ethical teachings.
    Keywords: The noble Quran, Wisdom which are cited by the noble Quran, Hadiths, Ethic cited by the noble Quran, hadiths, The method of deduction, Saadat Parvar, Serolesra'
  • Mansur Pahlavan, Ebrahim Eqbal, Muhammad Ali Heidari Page 185
    One of affairs (issues) which help to accurate and exact knowledge of the holy Quran and preferring the high opinion and rejecting the other attitudes is the chronology of the verses and chapters of the holy Quran. There are two bases “transmitted proof (naql) and Ijtihad (independent reasoning)” For determining the date of the revelation of chapters and verses of the holy Quran. The naql principle are the chronological order (tartib al-nuzul), Asbāb al-nuzūl (occasions or circumstances of revelation) and Makkī (Arabic: ﻣﮑÜﻲø , Suras revealed in Mecca) and Madanī (Arabic: ﻣﺪﻧﻲóó, Suras revealed in Medina) and ijtihdad principle are the criteria and attributes of Makkī and Madanī chapters and paying attention to the style and sense of the Quran chapters. With not paying attention to the above bases and with statistical procedure, the late Bazargan has determined the date of the revelation of chapters of the holy Quran. In this note, meanwhile; defining Bazargan’s method, it is stated the general and case (instance) problems of this method and with comparing the chronological order (tartib al-nuzul) of the Quran chapters presented by him with narrative orders; it is proved that this method solely cannot be a comprehensive way in the chronology of the holy Quran chapters.
    Keywords: The chronology, The chronological order (tartib al-nuzul) of the holy Quran, Bazargan, Statistical procedure