فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 126، پاییز 1396)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 126، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لیا شاددل، محمد رحیم رهنما، امید علی خوارزمی صفحات 10-22
    سلامت از مهمترین ابعاد حیات انسان و شرطی ضروری برای ایفای نقش های اجتماعی است. زنان شرایط سلامت منحصر بفردی دارند و بیشتر از مردان از سیستم خدمات سلامت استفاده می کنند. فضاهای سبز شهری دارای پتانسیلی برای مداخله مقرون به صرفه در رفع مسائل سلامت می باشند. با توجه به اهمیت موضوع این مقاله به تحلیل خودهمبستگی فضایی مرگ بانوان و دسترسی به فضاهای سبز شهری در شهر مشهد می پردازد. روش تحقیق حاضر توصیفی_ تحلیلی است و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و نرم افزار Geo Da به تحلیل اطلاعات پرداخته شده است. بر اساس آمارنامه سال 1392، اولین دلیل مرگ بانوان در شهر مشهد بیماری قلبی_ عروقی است. لذا مرگ بانوان بر اثر این بیماری بررسی می شود و آدرس محل سکونت افراد فوت شده (1780 آدرس به صورت کامل) در GIS نقطه گذاری شدند. جهت بررسی توزیع فضایی مرگ بانوان از ضریب موران و آماره G، برای محاسبه میانگین فاصله مرکز محلات تا نزدیکترین فضای سبز بالای یک هکتار از دستور Near و به منظور تحلیل خود همبستگی فضایی مرگ بانوان و دسترسی به فضاهای سبز شهری در شهر مشهد از ضریب دو متغیره موران استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که توزیع فضایی مرگ و میر بانوان به صورت خوشه ایاست و ضریب موران 0.5 و آماره G 0.4 بدست آمده است و 42% محلات در فاصله بیشتر از 1000 متر از پارک های بالای یک هکتار قرار دارند. در ارتباط با تحلیل خود همبستگی فضایی مرگ بانوان و دسترسی به فضاهای سبز شهری توزیع فضایی بدست آمده از نوع خوشه ایاست و ضریب موران دو متغیره 0.3 بدست آمد و در مناطقی که بانوان فاصله زیادی تا فضای سبز دارند، مرگ بانوان از توزیع فضایی بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: خود همبستگی فضایی، فضاهای سبز شهری، مرگ و میر بانوان، مشهد
  • حسین شهبازی، وحید حسینی صفحات 23-34
    سیستم های پیش بینی کیفیت هوا ازجمله ابزارهای کاربردی در راستای حفاظت از سلامت شهروندان می باشند که به طور گسترده در کشورهای مختلف پیاده سازی شده اند. این سیستم ها به منظور محاسبه غلظت آلاینده هایی نظیر ازن[1]، دی اکسید نیتروژن[2]، ذرات معلق کوچکتر از 2.5[3] و 10 میکرون[4] که تاثیرات جدی بر سلامت انسان دارند مورداستفاده قرار می گیرند. از این اطلاعات و نتایج پیش بینی آلودگی هوا می توان در جهت هشدار به شهروندان در شرایط اضطرار آلودگی هوا و همچنین تسهیل اتخاذ تصمیمات مدیریتی توسط مدیران و برنامه ریزان شهری استفاده کرد. ازجمله این تصمیمات می توان به اعمال محدودیت های ترافیکی نظیر طرح زوج و فرد، تعطیلی صنایع آلاینده، تعطیلی مدارس وادارات و غیره اشاره کرد. در همین راستا برای شهر تهران نیز سامانه پیش بینی آلودگی هوا برای اهداف مدیریت کوتاه مدت و بلند مدت آلودگی هوای این شهر راه اندازی شده است. این سامانه در حاضر به صورت عملیاتی و روزانه برای شهر تهران در حال اجرا و استفاده می باشد و نتایج مربوط به پیش بینی شرایط هواشناسی و آلودگی هوا برای 72 ساعت آینده در شهر تهران را از طریق سایت سامانه[5] در اختیار شهروندان، کارشناسان و تصمیم گیران شهری قرار می دهد. در مقاله حاضر به معرفی این سامانه، بانک های اطلاعاتی در حال استفاده، مدل ها و اجزای مختلف آن پرداخته شده است. همچنین ارتباط میان اجزای مختلف سامانه، کاربردهای آن و خروجی هایی که سامانه در اختیار می گذارد مورد بررسی قرارگرفته اند. نتایج این تحقیق می تواند برای سایر کلان شهرهای کشور در راستای راه اندازی سامانه های مدیریتی در حوزه کاهش آلودگی هوا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سامانه پیش بینی آلودگی هوا، مدیریت آلودگی هوا
  • مهدی بازرگان، مصطفی امیرفخریان صفحات 35-51
    امروزه مدیریت و برنامه ریزی برای کاهش آثار مخرب ناشی از وقوع بحران ها به یکی از چالش های اصلی دولت ها تبدیل شده است. برنامه ریزی برای پیشگیری از وقوع حوادث از یک سو و تصمیم گیری های درست برای کاهش آثار ناشی از وقوع بحران از سوی دیگر اهداف کلیدی مدیریت بحران هستند. مسئله کوتاه ترین مسیر همیشه یکی از کاربردی ترین مسائل در آنالیزهای مکانی در حمل و نقل و همچنین سیستم های خدماتی مکان مبنا بوده است. با توسعه و پیشرفت روزافزون این سیستم ها با توجه به پیچیدگی های مدل های ریاضی و ساختار شبکه ای، الگوریتم های مختلفی برای مسیریابی بهینه با توجه به پارامترها و خصوصیات و ساختار شبکه ارائه شده است. لذا پژوهش حاضر به مسیریابی خودروهای امدادی (آتش نشانی و اورژانس) با فرض احتمال سالم بودن و همچنین خرابی مسیرهای ارتباطی در زمان وقوع بحران در شهر مشهد پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار ArcGIS و دستور تحلیل شبکه استفاده شده است. در تحقیق حاضر برای مسیریابی تسهیلات امدادی، شش مکان مهم به لحاظ جمعیتی و استراتژیک (پایانه مسافربری، صدا و سیما، دانشگاه فردوسی، هتل پارس، نمایشگاه بین المللی و ایستگاه مترو طبرسی) انتخاب شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در صورت سالم بودن مسیرهای ارتباطی به طور میانگین اورژانس در فاصله زمانی 9/5 دقیقه و آتش نشانی در فاصله زمانی 4 دقیقه به محل وقوع حوادث (مکان های تعیین شده) خواهند رسید. اما با در نظر گرفتن احتمال خرابی مسیرهای ارتباطی این زمان برای اورژانس 9/9 دقیقه و برای آتش نشانی دقیقه خواهد بود.
    کلیدواژگان: الگوریتم های مسیریابی، مدیریت بحران، امدادرسانی، تحلیل شبکه، شهر مشهد
  • مسیح الله معصومی، اسماء میرخطیب صفحات 52-73
    پیوند بین انسان و مکان یا «دلبستگی به مکان» مبنایی برای ارضای بسیاری از نیازهای انسان به واسطه مکان و معنا بخشی به زندگی برشمرده شده است. به ویژه دلبستگی به مکان های با اهمیت برای انسان که شاخص ترین آن ها فضای سکونت است. فضاهای باز مابین ساختمان های مسکونی بستر پیوند ساکنان با طبیعت و محل گذران اوقات فراغت در مکان بیرونی بلافصل خانه است. در این راستا پژوهش حاضر به بازشناسی مولفه های موثر در سازماندهی فضای باز مجتمع های مسکونی در جهت افزایش حس دلبستگی ساکنین با فضای باز مجتمع می پردازد. نوع پژوهش، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی – تحلیلی است. گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای – اسنادی و پیمایشی – میدانی و با روش پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، 100 نفر از ساکنین مجتمع مسکونی ششصد دستگاه در شهر مشهد است. برای انجام آمار های توصیفی و آمار استنباطی مطالعه حاضر از نرم افزار SPSS و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج آزمون نشان از معناداری تاثیر تمامی معیارهای متغیر مستقل (فضای باز مجتمع مسکونی) بر متغیر وابسته (حس دلبستگی) دارد. به این نحو که هر یک از معیارهای فضای باز، مولفه های سازنده دلبستگی، بیشترین تاثیرگذاری خود را بر معیار فضای سبز؛ و پس ازآن به ترتیب، بر معیارهای فضای بازی کودکان، پیاده راه ها، مبلمان شهری، مسیرهای سواره و در نهایت فضای نشستن، دارند. راهکارهای طراحی ارائه شده در این پژوهش کاربردی بوده و می تواند راهبردی برای آگاهی طراحان نسبت به چگونگی تاثیر فضاهای باز مجتمع های مسکونی در جهت افزایش دلبستگی به مکان ساکنین را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: حس دلبستگی به مکان، فضای باز مجتمع مسکونی، مجتمع مسکونی ششصد دستگاه، مشهد
  • سیده محبوبه موسوی، آذر زرین، عباس مفیدی، سیده فاطمه حسینی صفحات 74-87
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه فراوانی وقوع توفان های تندری در شهر مشهد و روند میانگین دما می باشد. برای این منظور از داده های میانگین ماهانه و سالانه فراوانی وقوع توفان های تندری و میانگین ماهانه و سالانه دما در طی شصت سال (2010-1951میلادی) استفاده شد. با بهره گیری از داده های مذکور مشخص شد که حداکثر فراوانی رخداد توفان تندری در شهر مشهد در ماه می (فصل بهار) اتفاق افتاده است و حداکثر میانگین ماهانه دما در دوره مورد بررسی، متعلق به ماه جولای است. نتایج بررسی و تحلیل داده ها و نمودارها نشان داد که میانگین سالانه دما با وجود تغییرپذیری نسبی، افزایش محسوسی داشته است. همچنین میانگین سالانه فراوانی رخداد توفان های تندری در شهر مشهد نیز با وجود افت و خیزهایزیاد، به طور کلی روند افزایشی دارد. در نهایت مشخص شد بین میانگین سالانه دما و فراوانی رخداد توفان های تندری در منطقه مورد مطالعه، همبستگی و ارتباط مستقیم وجود دارد؛ بدین معنی که با افزایش میانگین دما، تعداد وقوع توفان های تندری نیز افزایش یافته است. همچنین نتیجه شبیه سازی یک مورد توفان تندری بر روی منطقه توسط مدلWRF نشان داد که این مدل توانایی قابل قبولی در پیش بینی و نمایش توفان های مذکور دارد و می توان از این مدل برای پیش بینی توفان های تندری در آینده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: توفان تندری، روند دما، مشهد، مدلWRF
  • سیدهادی زرقانی، مهناز رمضانی، مرضیه امینی صفحات 88-99
    انسان ها از آغاز آفرینش تاکنون همواره با انواع تهدیدات طبیعی و انسان محور روبرو بوده اند و ازاین جهت آسیب های جانی و مالی فراوانی دیده اند. ایران به دلیل بستر طبیعی نسبتا ناامن خود از یکسو و قرار گرفتن در فضای استراتژیک بی ثبات اقتصادی و سیاسی از سوی دیگر، در معرض انواع تهدیدات طبیعت پایه و انسان محور قرار دارد. چنان که بر اساس آمارهای رسمی، از 40 مورد بلایای طبیعی جهانی، بیش از 30 مورد آن در ایران به وقوع می پیوندد. همچنین در بخش تهدیدات انسان محور نیز، ایران همانند بسیاری از کشورهای منطقه در معرض حملات نظامی و اقدامات تروریستی به ویژه در مورد زیرساخت های شهری در بخش های مختلف آب، برق،گاز، سوخت، حمل ونقل و...قرار دارد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای به دنبال بررسی و ارزیابی حملات نظامی و به ویژه تروریستی به مراکز و تجهیزات زیرساخت حمل ونقل با تاکید بر کلان شهرهای ایران است. یافته های پژوهش نشان می دهد، باوجود اهمیت زیرساخت های حیاتی به ویژه زیرساخت حمل ونقل در تداوم زندگی عادی در کلان شهرها و نیاز شدید روزانه شهروندان و بخش های مختلف شهری به خدمات این زیرساخت از یکسو و وابستگی شدید و روزافزون جوامع صنعتی و فرا صنعتی به شبکه زیرساخت حیاتی حمل ونقل، عناصر و اجزاء این زیرساخت در برابر حملات نظامی و تروریستی به شدت آسیب پذیر هستند. به ویژه آن که برای حفاظت از عناصر و تجهیزات این نوع زیرساخت های شهری، طرح ها و تدابیر لازم در قالب اصول و ملاحظات دفاعی-امنیتی تدوین و اجرانشده است.
    کلیدواژگان: امنیت، زیرساخت شهر، زیرساخت حمل ونقل شهری، تروریسم
  • سمیه کریمی زاده اردکانی صفحات 100-113
    هدف بررسی جامعه شناختی مدیریت محله محور در شکوفایی خدمات به شهروندان و پیامدهای این گونه مدیریت است .برای فراهم شدن زمینه های همکاری و مشارکت اجتماعی مردم رویکرد محله محور لازم است. مفاهیمی چون برنامه ریزی از پایین، مشارکت جمعی، توزیع عادلانه امکانات تنها در سایه مفهوم «توسعه محله ای» و برنامه ریزی محلات شهری عینیت می یابد. در این پژوهش به بررسی جامعه شناختی پیامدهای محله محوری در اداره کلان شهر تهران(موردمطالعه : محله های ازگل،جنت آباد،حکیمیه ،خانی آباد تهران) پرداخته شده است. روش تحقیق با ترکیب دو روش کمی و کیفی بوده است. حجم نمونه کیفی (44 واحد مشاهداتی) است-4 تن از مدیران محلات موردمطالعه و 20 نفر از اعضای شورایاری محلات و 20 تن از اعضایی که مداوم از خدمات سرای محله استفاده می کنند- حجم نمونه درروش کمی با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر است. پژوهش دارای 6 فرضیه است که 4 فرضیه اول با روش کمی و دو فرضیه آخر با روش کیفی بررسی شده اند.در قسمت کیفی پژوهش با اجرای کدگذاری های مختلف به پدیده های اصلی (تغییرات اجتماعی، نابهنجاری های اجتماعی، توسعه محله محوری و عدم توسعه محله محوری) دست یافته و به بررسی جامعه شناختی شرایط علی، شرایط زمینه ای و مداخله گر و استراتژی های مختلف تاثیرگذار بر پدیده و درنهایت پیامدهای متاثر از پدیده پرداخته شده است.و درروش کمی با پیمایش به نتایجی دست پیداکرده که ازجمله آن ها همکاری در حد متوسط مردم در اجرای این طرح بوده است. محله محوری که از زمینه های تغییرات اجتماعی در ایران بوده خود توانسته تغییرات ارزشمندی در محلات مسکونی شهر تهران ایجاد کند.با نشات گیری این طرح-محله محوری – از اخلاق مدنی ،در اداره کلان شهر تهران موثر بوده و با کنترل گرایش به رفتار نابهنجار در هویت محله تاثیرگذار بوده است.احساس مسئولیت شهروندان بر محله محوری و پیامدهای آن تاثیر داشته و با القا حس تعلق و هویت محله ای موفق عمل نموده است و رضایتمندی اجتماعی مردم رابطه محکمی با پیامدهای محله محوری نشان داده است.
    کلیدواژگان: پیامدهای محله محوری، مدیریت محله محور، مشارکت اجتماعی
  • حسین یغفوری، سجاد قاسمی، نرگس قاسمی صفحات 114-128
    سرآغاز عدالت اجتماعی ریشه در عدالت فضایی و محیطی دارد. با توجه به اینکه خدمات شهری به مثابه ی نوعی کالای عمومی محاسبه می شود که برآورد و مکانیابی صحیح آنها در حوزه مدیریت شهری است؛ بنابراین نمی توان بخشی از جامعه شهری را از آن محروم کرد. عدالت فضایی به منزله توزیع عادلانه خدمات و امکانات شهری به منظور رسیدن به یک جامعه متوازن و یکی از رهیافت های عدالت اجتماعی است. عدم توزیع مناسب خدمات باعث از میان رفتن عدالت و افزایش نارضایتی شهروندان از محل سکونت خود و مدیران شهری خواهد شد.روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. به منظور تحلیل توزیع خدمات شهری در منطقه 19 شهرداری تهران از مدل ویکور استفاده شده است. نتایج نشان می دهد خدمات در منطقه 19 به طور عادلانه توزیع نشده است به نحوی که در عدالت فضایی از لحاظ برخورداری از شاخص های مطروحه، محله شریعتی شمالی با امتیاز 0.042 بیشترین سطح برخورداری را از امکانات و خدمات دارا می باشد و محله شهید کاظمی با امتیاز 1، کمترین برخورداری از امکانات و خدمات منطقه 19 را دارا است.
    کلیدواژگان: توزیع خدمات، عدالت فضایی، مدیریت شهری، منطقه 19
  • زهرا عنابستانی صفحات 129-151
    حضور ابرپروژه های شهری زمینه ساز تحولات چشمگیری در ابعاد اجتماعی زندگی شهروندان خواهد بود. در این مقاله تلاش شد تا تاثیر حضور و فعالیت مجموعه گردشگری پدیده را بر توسعه پایدار اجتماعی شهری در شاندیز طی سال های 94-1388 از دیدگاه شهروندان بررسی و سپس پیشران های کلیدی موثر بر شکل دهی توسعه پایدار اجتماعی در شهر شاندیز بر اثر حضور مجموعه گردشگری پدیده از دیدگاه کارشناسان پیش بینی شود. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات هم به صورت آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای، و معادلات ساختاری) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، شامل خانوارهای ساکن در شهر شاندیز که بر پایه سرشماری سال 1390، دارای 5110 خانوار و 17378 نفر جمعیت و از 236 خانوار شهری برای تبیین وضع موجود و 40 کارشناس برای پیش پینی آینده، به عنوان نمونه پرسشگری به عمل آمد. یافته های پژوهش نشان می دهد که، آثار ناشی از فعالیت مجموعه گردشگری پدیده در فاصله زمانی مورد مطالعه، بیشترین تاثیر را بر انگیزه های اجتماعی با آماره 1/19 داشته است. بنابر مدل معادلات ساختاری و روش کیفی، نیز عواملی مانند تاثیر پدیده بر امنیت زندگی شهروندان در شهر شاندیز، افزایش حس تعلق مکانی در بین شهروندان ساکن شاندیز، ارتقاء سطح آگاهی و سواد شهروندان و غیره به عنوان پیشران های کلیدی موثر در شکل دهی توسعه پایدار اجتماعی در شهر شاندیز معرفی شده است.
    کلیدواژگان: انگیزه های اجتماعی، آگاهی اجتماعی، مدیریت شهری، تعلق مکانی، شهر شاندیز
  • انسیه لزگی، قدیر صیامی صفحات 152-162
    یکی از راهکار های مدیریت شهری به منظور پیشرفت در بازار رقابتی جهان، برنامه ریزی جهت دستیابی به برندینگ شهری پایدار برای شهر است که ضمن معرفی چهره شهر، قادر به جذب مخاطبان باشد. مهم ترین عامل جهت دستیابی به منافع اقتصادی برندینگ شهری، گردشگری می باشد. کلان شهر مشهد از جمله مقاصد گردشگری شهری با گونه زیارت و گردشگری مذهبی در سطح کشور است و این موضوع از جایگاه این کلان شهر به عنوان پایتخت معنوی کشور و مقصد اول سفرهای گردشگری داخلی نشات می گیرد. هدف این پژوهش بررسی شاخص های برندینگ شهری در کلان شهر مشهد با تاکید بر مباحث گردشگری به منظور دستیابی به اهداف اقتصادی ناشی از آن می باشد. بدین منظور ابتدا مولفه ها و شاخص های برندینگ شهری با تاکید بر بعد اقتصادی، شناسایی و با استفاده از نظر 200 نفر از شهروندان، زائران و متخصصین، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. سپس با کاربست تحلیل های آماری(آزمون تحلیل میانگین و آزمون ناپارامتریک فریدمن) به اولویت بندی مولفه های پژوهش در کلان شهر مشهد پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که از میان 6 مولفه مورد بررسی (ویژگی ها و دارایی های منحصر به فرد شهر، تسهیلات خدماتی و گردشگری، سرمایه گذاری و تجارت، رضایت از خدمات و زیر ساخت های شهری، خدمات حمل و نقل و دسترسی مناسب و جایگاه بین المللی شهر)ویژگی ها و دارایی های منحصر به فرد شهر بیشترین و جایگاه بین المللی شهر دارای کمترین امتیاز می باشد. پژوهش پیش رو از نوع تحلیلی-کاربردی است.
    کلیدواژگان: برندینگ شهری، مولفه های اقتصادی برندینگ شهری، کلان شهر مشهد
  • وحید تاجیک، محسن عسکری، امیرحسین نالایی، محمد مهدی مهدی نیا صفحات 163-174
    در این پژوهش از طریق استخراج اصول، معیارهای لازم الرعایه و قابل تعمیم به سایر مواضع مطالعاتی با تلفیق مدل های تصمیم گیری چندمعیاره و استفاده از نرم افزار GIS پهنه هایی مستعد بلندمرتبه سازی در حوزه شمال غرب شهر مشهد شناسایی شده است. این تحقیق از نوع کاربردی می باشد و به لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. پس از بررسی عوامل تاثیرگذار، شاخص ها و معیارهایی در چهار بعد شامل کالبدی-فضائی، دسترسی و زیرساخت ها، کیفیت محیطی و اقتصادی تعیین گردید و وزن دهی با کمک روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی (AHP) و در نرم افزار Expert Choice صورت پذیرفت و در نرم افزار GIS تلفیق و روی هم گذاری لایه ها انجام و سپس اولویت بندی پهنه های مذکور؛ در سطح حوزه شمال غربی مشهد انجام شد.
    کلیدواژگان: مکانیابی ساختمان های بلندمرتبه، سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، حوزه شمال غربی شهر مشهد
|
  • Lia Shaddel, Mohammad Rahim Rahnama Dr, Omid Ali Kharazmi Dr Pages 10-22
    The health is the most important aspect of human life and a vital condition for social roles. Women have unique health conditions and so use health care system more than men. Urban green spaces have the potentiality to resolve health issues in cost-effective interventions. Given the importance of this issue, this article analyzes the spatial autocorrelation of women’s death and access to urban green spaces in Mashhad. Data in this research has been analyzed in descriptive-analytic method with GIS and Geo Da software. According to 1392 statistics, the first cause of death for women in Mashhad was cardiovascular disease. Therefore, women’s death because of this disease is checked and their home addresses (1780 address in full) were spotted in GIS. Moran coefficient and G statistic was used to investigate the spatial distribution of female deaths and to calculate the average distance of community center to the nearest green spaces over a hectare Near command was use. To analyze the spatial autocorrelation of women’s death and access to green spaces in Mashhad two-variable Moran was used, as well. Results show that women’s death spatial distribution is in cluster way and Moran coefficient was 0.5 and G statistics 0.4. 42% of residential areas are located over 1000 meters far from parks which were bigger than 1 hectare. Attained spatial distribution about analyses of the spatial autocorrelation of women’s death and access to green spaces was in cluster mode and the two-variable Moran coefficient was 0.3. In the areas which women are living from the green spaces, women’s death experienced a high distribution.
    Keywords: Spatial Autocorrelation, Women's Death, Urban Green Area, Mashhad
  • Hossein Shahbazi, Vahid Hosseini Dr Pages 23-34
    Real-time air quality forecasting is a useful tool to study the dynamics and transport of air pollutants, forecast air quality concentrations and consequently protect citizens from unhealthy air. This paper presents the applications of Tehran air pollution forecasting system (apfs.tehran.ir). This system is uniquely designed for the simulation of variations in the concentrations of some of the main pollutants (including PM10, PM2.5, CO, NO2, SO2, etc.) affecting Tehran’s air quality. The main objective of such an extensive forecasting system is to obtain a comprehensive overview of air pollutants distribution over Tehran and to provide updated information to its citizens. This system aims to provide forecasting maps, on a daily basis and 72 hours in advance, for criteria pollutants. Such information has been used to issue early air quality alerts that allow government and people to take precautionary measures such as temporarily shutting off schools, major emission sources or odd-even traffic restriction implementation to reduce air pollution. Accurate Real-time air quality forecasting can therefore offer tremendous societal and economic benefits by enabling advanced planning for individuals, organizations, and communities in order to reduce pollutant emissions and their adverse health impacts. The daily forecasts are presently provided by TAPFS on a national and regional scale and comprehensive model outputs are available at Site[1].
    Keywords: Air pollution forecasting system, Air quality management
  • Mahdi Bazargan, Mostafa Amirfakhriyan Dr Pages 35-51
    Today, management and planning to reduce the destructive effects of crises has become one of the main challenges facing governments. On the other hand, planning for the prevention of accidents on the one hand and the right decisions to reduce the effects of the crisis on the other are key objectives of crisis management. The shortest route has always been one of the most practical issues in spatial analysis in transport as well as basic location services. With the development and advancement of these systems due to the complexity of mathematical models and network structures, different algorithms for optimized routing are presented with regard to the parameters and characteristics of the network. Therefore, the present research is aimed at the routing of relief vehicles (fire and emergency) with the assumption of the probability of being healthy as well as the failure of communication routes at the time of the crisis in Mashhad. The research method in this research is descriptive-analytical and ArcGIS software and network analysis command have been used for data analysis. In the present study, for the relief facility route, six major demographic and strategic locations (Passenger, Vote and SAM, Ferdowsi University, Pars Hotel, international fair and subway station of Tabarsi) were determined. The results of the research indicate that in the case of healthy communication routes, the average emergency room will be at a time of 5.9 minutes and the fire department will arrive within 4 minutes to the location of the incidents (the places designated in this research). But considering the probability of failure of the communication routes, this time for the emergency 9.9 minutes and for the fire will be 7.6 minutes.
    Keywords: Routing Algorithms, Crisis Management, Relief, Network Analysis, Mashhad City
  • Masihallah Masoomi Dr, Asma Mirkhatib Pages 52-73
    The correlation between humans and place or "Place Attachment" is the basis of satisfying many of the human needs and also giving meaning to human life. Especially attachment to places that are significant for people, the most notable of which is the residence place. The open spaces between residential buildings are the places that link inhabitants with nature and the place of enjoyment in the instant outdoor space of the house. Therefore, there is a need to review and pay particular attention to the design of open spaces in residential complexes. This paper is trying to identify effective factors in organizing open spaces of residential complexes in order to increase sense of place attachment. This is an applied research and in terms of method, it is descriptive/analytical. Data collection has been done through library study, document study, field study and distribution of questionnaires. The statistical population of this study consists of 100 residents of Sheshsad Dastgah residential complex in Mashhad. In order to analyze the descriptive and inferential statistics of the present study, SPSS software and linear regression have been used. The results of the tests indicate the significance of all factors of the independent variable (open spaces in residential complexes) on the dependent variable (sense of attachment). In each of the indices of open space, the components that create attachment, have the highest impact on index of green spaces, and after that children’s playground, pavements, street furniture, roads and finally sitting spaces. The frameworks designed in this research are practical and can provide frameworks for awareness of the designers toward the impact of open spaces of residential complexes on place attachment of the residents.
    Keywords: place Attachment, The open spaces the residential complexes, Sheshsad dastgah residential complexes
  • Seyyedeh Mahboobeh Moosavi, Azar Zarrin Dr, Abbas Mofidi Dr, Seyyedeh Fatemeh Hosseini Pages 74-87
    This study examined the relationship between frequency of thunderstorms and the mean temperature in the city of Mashhad. For this purpose, the average of monthly and annual temperatures data and average of monthly and annual frequency of thunderstorms for a sixty-year period (1951-2010) was used.The result revealed that maximum frequency of occurrence of thunderstorms in the city of Mashhad occures in May (spring) and maximum average monthly temperature is seen in July in the study period. It is also showed that the mean annual temperature show an acreasing trend despite the relative fluctuation. Generally, the mean annual frequency of thunderstorm events show an increasing trend -in spite of large fluctuations- in Mashhad. Finally, it is found that there is a direct correlation between the mean annual temperature and the frequency of thunderstorm events in the study area; which means that by increasing temperature, the number of thunderstorm events has also been increased. Simulating a sample thunderstorm event over the area with the Weather Research and Forecast Model (WRF), it shows the capability of this model to simulate the corresponding thunderstorm over the region in future.
    Keywords: Thunderstorm, Temperature trend, Mashhad, WRF
  • Seyyed Hadi Zarghan, Mahnaz Ramazani, Marzieh Amini Pages 88-99
    From the beginning of creation until now, humans have been subject to various kinds of natural and man driven threats, and have suffered different kinds of damages. Iran, due to its particular natural context on one hand and being located on an unsafe strategic space on the other hand has been subject to several basic natural and man driven threats. Among 40 kinds of known natural disasters in the world, more than 30 cases happen in Iran. Regarding man driven threats, military attacks and terrorist acts are also considered as important threats, which can endanger urban infrastructures in different sections of water, electricity, gas, fuel, transportation, etc. This study seeks to analyze and assess military and terrorist attacks on transportation infrastructures using a descriptive and analytical method as well as library research, emphasizing on metropolitan Iran. The results of research show that in spite of importance of vital infrastructures in metropolises in order for ordinary life to continue, extreme daily need of citizens and different urban sections to these infrastructures, and high level of dependency of industrial and meta industrial societies to vital infrastructures such as transportation networks, elements and components of this infrastructure are very vulnerable against military and terrorist attacks. Especially, considering that no military and security precautions have been planned and launched to defend these infrastructures from military and terrorist aggressions.
    Keywords: Security Fundamentals in Urban, Urban Transportation Infrastructure
  • Somayeh Karimizadeh Ardakani Dr Pages 100-113
    The goal of this article is sociological exploration of community–based management in prosperity of social services to citizens and the consequences of this method of management. Taking community-based management into account is necessary in order to achieve collaboration and social participation opportunities for people. Principles such as down-up planning, collective participation and fair distribution of facilities are possible through “community-based development” and urban community planning. In this research, sociological exploration of community-based consequences have been studied in Tehran management (Case study: Ozgol, Janat Abad, Hakimieh, and Khani Abad communities, Tehran) Research method is a mixture of qualitative and quantitative approaches. Sample size includes 44 observer units, four managers in studied communities, 20 members of community councils, and 20 individuals who use community services. Sample size in qualitative method is 400 individuals using Cochran formula. The research has six hypotheses where first four hypotheses were studied by quantitative method while the last two hypotheses were measured by qualitative method. In qualitative section of the research, major phenomena (social changes, social anamolies, community-based development, and lack of community-based development) were obtained using various coding systems and sociological exploration of effective cause conditions, contextual and intervening conditions, and various strategies on the phenomenon and finally phenomenon consequences were studied. In quantitative section, some results were obtained using surveys, such as medium level of collaboration of residents for implementing this project. Community based policy making, as one of social change contexts, has itself been able to create valuable changes in residential districts of Tehran .Taking advantage of civil moralities for this plan, it has been effective on management of megacity of Tehran and it has been effective on community identity by controlling the tendency to behave abnormaly. Citizens` sense of responsibility has been effective on community based policy making and its consequences, and it has been effective by conveying sense of belonging and community identity .Social satisfaction of people shows a strong link with community-based consequences.
    Keywords: community –based consequences, community –based management, community involvement
  • Hossein Yaghfoori Dr, Sajad Ghasemi, Narges Ghasemi Pages 114-128
    The beginnings of social justice rooted in spatial and environmental justice. Since the civil service is considered as a public good, the estimation and the correct positioning is in the area of urban management, so it cannot deprived some parts of the society. Spatial justice as the fair distribution of urban services and facilities is one of the justice society approaches to achieve a harmonious society and social justice. Lack of proper distribution services make injustice and dissatisfaction among citizens of their location and city managers. The research method is descriptive-analytic. In order to analyze the distribution of municipal services in 19 District of Tehran, Vikor model was used. The results show that the services are not distributed in 19 district of Tehran, so that in terms of spatial equity of presented indicators, North Shariati neighborhood with a score of 0.042 has the highest level of the facilities and services and Shahid Kazemi neighborhood with a score of 1, has the lowest enjoyment of facilities and services of 19 district
    Keywords: Distribution of Services, Spatial Justice, Urban Management, nineteen district
  • Zahra Anabestani Pages 129-151
    The presence of urban mega-projects will be triggering significant changes in social aspects of citizen's lives. This paper attempts to study the impact of presence and activity of Padideh Shandiz Tourism Complex on urban sustainable development changes examined in 2009 to 2015 from the perspective of citizens, and then the key propellants influencing the shaping of sustainable social development in Shandiz city caused by the presence Padideh tourism complex from the perspective of experts. Research methods in this study are applied regarding objectives, descriptive, and analytical regarding the method, data collection methods are library research and field study, and data analysis has been done through descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (One-sample t-test, Paired t-test, GRA). The statistical population includes families living in Shandiz city based on the 2011 census, with a population of 17,378 people, 5110 households and 236 urban families to explain the status quo, and 40 experts to predict the future. The findings indicate that the direct effects caused by the presence and activities of Padideh Shandiz Tourism Complex in the time interval studied, has had the highest impact on social incentives with the statistic of 19.1. Based on structural equation modeling and qualitative methods, also factors such as the impact of the Padideh on the security of citizens living in Shandiz city, increase of the sense of place attachment in citizens living in Shandiz, increased awareness and education of citizens, etc. were introduced as key propellants effective in shaping sustainable social development in Shandiz city.
    Keywords: Social incentives, Social Awareness, Urban management, Attachment to place, Shandiz City
  • Ensieh Lezgi, Qadir Siami Pages 152-162
    One of the strategies of urban management in order to advance in the competitive world is planning to achieve sustainable urban branding for the city, which in addition to introducing the image of the city, is able to attract audiences. Tourism is the most important factor in achieving the economic benefits of urban branding. The metropolis of Mashhad is one of the goals of urban tourism with pilgrimage and religious tourism throughout the country, and it is called as the spiritual capital of the country. This city is the first destination of domestic tourism trips. The purpose of this study is to investigate urban branding components in Mashhad metropolitan with emphasis on tourism in order to achieve its economic goals. To the purpose, firstly, the components and indexes of urban branding with an emphasis on the economic dimension were identified and by using the views of 200citizens, pilgrims and experts were evaluated. Then, by applying statistical analyzes (analysis test and Friedman nonparametric test), has been studied and prioritized in Mashhad metropolis. The results show that among the six components of this research, the unique features of city have the highest score and international standing of the city has the lowest score. this type of research is called analytical- descriptive.
    Keywords: City branding, City branding economic components, Mashhad metropolis
  • Vahid Tajik, Mohsen Askari, Amirhossein Nalaei, Mohammadmehdi Mehdinia Dr Pages 163-174
    In the present study, through derivation of some binding principles and criteria generalizable to other research sites and also by incorporating multi-criteria decision making models and using GIS software, some arenas in north-west of Mashhad city are detected that are prone to high-rise building. This article is based on an applied research and in terms of nature and methodology, it is a descriptive-analytic one. Data collection process is performed through attributive and survey-based methods. Investigating the influential factors, some criteria and indices are identified in four dimensions including physical-spatial, access and infrastructures, environmental quality and economic; and the values are determined though Analysis Hierarchy Process (AHP) method in Expert Choice software. The layers are incorporated and overlaid through GIS software. Then, the abovementioned arenas of north-west of Mashhad are prioritized.
    Keywords: High-rise buildings location, Geographic Information System, Analysis Hierarchy Process (AHP), North-west of Mashhad