فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 127، زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 127، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سونا بیکدلی *، سیروس شفقی، فاطمه وثوقی صفحات 12-29
    زمینه بسیاری از پژوهش های شهری، توسعه پایدار است و نگرش آرمانی برنامه ریزان و طراحان شهری در طراحی شهرهای پایدار، عمدتا بر زندگی بهتر و کاهش بحران های محیطی است. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوالات است که مهم ترین مسائل و مشکلات ناپایداری در کلان شهر مشهد کدام اند؟ و مهم ترین راهکارهای دستیابی به یک مدل راهبردی توسعه پایدار شهری در کلان شهر مشهد کدام است؟ هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی راهبردی برای دستیابی به توسعه پایدار شهری در کلان شهر مشهد است. بدین منظور ابتدا مفاهیم و اصول توسعه پایدار شهری مورد بررسی قرارگرفته است. سپس انواع نظریات مرتبط با توسعه پایدار شهری شامل بوم شهر، شهر فشرده و شهر هوشمند با استفاده از روش آنالیز مفهومی بررسی، تحلیل و جمع بندی شده اند. درنهایت پس از بررسی اسناد بالادستی و مشخص شدن اصول برنامه ریزی، مدل مفهومی اولیه تحقیق ارائه گردید. مدل به این موضوع اشاره می کند که برای دستیابی به توسعه پایدار شهری در کلان شهر مشهد تاکید بر بعد مدیریت سیستمی همراه ابعاد چهارگانه پایداری شامل ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی ضروری است. در ارزیابی کمی مدل مفهومی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، بزرگ تر بودن ضریب مسیر پایداری محیط زیست حاکی از آن است که مهم ترین مشکل ناپایداری شهری در کلان شهر مشهد، ناپایداری محیط زیست می باشد. با توجه به مطالعات انجام شده و بر اساس نظرات خبرگان، یک مدل راهبردی جامع و مشارکت محور بهترین راهکار برای دستیابی به توسعه پایدار شهری در کلان شهر مشهد می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، شهر فشرده، آنالیز مفهومی، مدل مفهومی، کلان شهر مشهد
  • ستاره مهرورز، براتعلی خاکپور *، محمد رحیم رهنما صفحات 30-46
    گذر زمان و تجربیات به دست آمده از اقدامات مختلف بهسازی و نوسازی در شهرها و کشورهای مختلف، نشان داده است که روند بهسازی و نوسازی بدون مشارکت مردمی و عدم مداخله آنان، نمی تواند به نتیجه مطلوب بیانجامد و ضروری است در این امر، مشارکت مردمی و نقش و جایگاه آنان در فرآیندهای مربوطه، مدنظر قرار گیرد. در این پژوهش، برای بررسی موضوع مشارکت مردم در بهسازی و نوسازی بافت محله آبکوه کلان شهر مشهد، و شناخت واقع بینانه از وضعیت موجود، از تکنیک سوات[1] و شناسایی نقاط قوت، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای مشارکت مردمی، استفاده گردید. اطلاعات از طریق سوالات باز و از طریق مصاحبه با 20 نفر از کارشناسان و خبرگان، گردآوری گردیده است. نتایج بررسی نشان داد که گرچه در این محله، فرصت های زیادی همچون «موافقت با اجرای طرح در محله در صورت مشارکت مردمی»، «بالا بودن مشارکت غیررسمی در محله (فعالیت شورای محله، سطح بالای مشارکت در امور مذهبی و خیریه و...)، «وجود حس مشارکت در درون محله»، «تعلق مکانی جمعیت ساکن و تمایل به ادامه سکونت در محله» و «توجه به رویکرد مشارکت مردمی در طرح تهیه شده» و... وجود دارد، اما در کنار آن، نقطه ضعف های مختلف موجود در محله مانند «عدم تدوین سازوکار و شیوه های مناسب و نهادهای مشارکتی»، «تعدد سازمان های متولی موضوع (آستان قدس، سازمان اوقاف، شهرداری و...) و نبودن مدیریت یکپارچه در اجرای طرح»، «مشکلات مالی خانوارها در محدوده و پایین بودن سطح درآمدها»، «عدم اعتماد به مسئولین و احساس ترس از مشارکت رسمی» و «عدم حمایت دولتی و قانونی از تشکل ها و شوراهای محلی» و غیره سبب شده است که نتیجه مطلوب در این زمینه حاصل نگردد. در این راستا، راهبردهای مختلفی جهت افزایش مشارکت مردم در طرح ارائه گردیده است. لازم است مدیران و مسئولین طرح، به مشارکت واقعی ساکنان توجه بیشتری نمایند و متناسب با شرایط و ویژگی های ساکنان بافت، سازوکارها و الزامات مشارکت مردمی را در اجرای طرح فراهم آورند.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، آسیب شناسی، بهسازی و نوسازی، محله آبکوه شهر مشهد
  • مسعود صفایی پور، علیرضا رحیمی چم خانی صفحات 47-68
    استفاده از واژه های «احتمالی و تصادفی» در روش نمونه گیری پژوهش ازنظر اصول روش تحقیق، بار ادعایی و معنایی خاصی دارد و به مفهوم رعایت اصول و قواعد نظریه نمونه گیری و عدم تورش انتخاب در طرح نمونه گیری است که پایایی و قابلیت تعمیم برآوردها را تضمین می کند. پژوهش حاضر با فرض وجود تورش انتخاب نمونه در بسیاری از طرح های نمونه گیری احتمالی در پژوهش های جغرافیای انسانی، به روش کیفی و با رویکرد انتقادی به ارزیابی این فرض پرداخته است. در این راستا به منظور کاوش و تفهم مفصل این مسئله، از میان مقالات چاپ شده در مجلات علمی-پژوهشی جغرافیایی کشور در 5 سال اخیر، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیار-محور به انتخاب 25 نمونه موردی از مقالاتی که روش نمونه گیری آن ها احتمالی (یا تصادفی) ذکرشده است، ولی شواهد و قرینه هایی مبنی بر نقض ادعای فوق و تخطی از اصول و قواعد نمونه گیری احتمالی (احتمال وجود تورش انتخاب) در آن ها موجود است، انتخاب شد. سپس به روش تحلیل محتوا و تحلیل استنادی به بررسی جوانب مسئله در هرکدام از این نمونه ها به طور جداگانه پرداخته شد. نتایج حاکی از آن است که در تمامی نمونه های موردبررسی، در «ادعای احتمالی و یا تصادفی بودن نمونه» بار معنایی علمی خاص این ادعا لحاظ نشده و روش نمونه گیری اعمال شده در اکثریت آن ها عملا غیر احتمالی بوده است؛ بعضی از آن ها –احتمالا به دلیل عدم آگاهی کامل از اصول و قواعد نظریه نمونه گیری-، معنای مصطلح و عامیانه واژه های احتمالی، تصادفی و یا اتفاقی را مدنظر داشتند و برخی نیز با آگاهی از معنا و اهمیت علمی این مفاهیم و اصطلاحات، به صورت ظاهری و فرمالیستی و خیلی خلاصه به استفاده از این روش اشاره کردند و تصویر روشنی از شیوه کار خود ارائه ندادند؛ درحالی که بعضا در محتوای آن ها شواهدی مبنی بر نقض ادعای فوق به چشم می خورد. درنهایت در همه آن ها امکان وجود تورش انتخاب محتمل است و برآوردهای آن ها فاقد پایایی و قابلیت تعمیم قطعی بوده است. با توجه به گستردگی این مسئله در میان مجلات، پژوهشگران و نهادهای دانشگاهی مختلف تولید علم در سراسر کشور، لزوم توجه جدی به این مسئله به منظور پایش علمی و دفاع از اعتبار و جایگاه علم جغرافیا به عنوان علم برنامه ریزی و توسعه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نمونه گیری احتمالی، طرح نمونه گیری، تورش انتخاب، پایایی و تعمیم پذیری، پژوهش های جغرافیای انسانی
  • فریبا همتی *، بهزاد زمانی قره چمنی، داود مختاری، شهرام روستایی صفحات 69-85
    گسل بناروان به طول بیش از 20 کیلومتر یکی از مهم ترین گسل های موجود در آذربایجان است که با جهت کلی جنوب غربی- شمال شرقی در دامنه جنوبی بزغوش آذربایجان، واقع شده است. در این پژوهش لرزه خیزی و ریسک زلزله به روش های قطعی و احتمالی تعیین و نتایج حاصل مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. برای این منظور، ابتدا چشمه های لرزه زا و گسل های موجود در منطقه و مناطق پیرامون آن به شعاع حدود 100 کیلومتر مورد شناسایی و مطالعه قرار گرفت و مشخصات آن ها نظیر طول، جهت یابی و فاصله آن ها تا مرکز روستای بناروان تعیین شد و سپس بزرگ ترین زلزله قابل انتظار به علت فعالیت این گسل ها با استفاده از دو روش قطعی و احتمالی محاسبه و برای محاسبه دوره بازگشت بزرگای زمین لرزه روش گوتنبرگ- ریشتر مورداستفاده قرار گرفت. در این بخش با استفاده از روش های آماری، دوره بازگشت بزرگای برای گستره 100 کیلومتری منطقه محاسبه شده است. نتایج محاسبه دوره بازگشت زمین لرزه های با بزرگای مختلف نشان می دهدکه دوره بازگشت زمین لرزه با بزرگی 7 حدود 107 سال است.
    کلیدواژگان: توان لرزه زایی، گسل بناروان، برآورد خطر، روش قطعی و احتمالاتی
  • اکرم نوروزی *، رحیم سرور، مسعود مهدوی حاجیلویی صفحات 86-104
    امروزه جوامع محلی در تلاش برای دست یابی به شرایطی هستند که در صورت وقوع بحران، بازگشت سریع آن ها را به وضعیت پیش از بحران(اولیه یا عادی) فراهم سازد. ازاین رو در سال های اخیر به مبحث تاب آوری به جای آسیب پذیری تاکید خاصی می شود. دراین بین یکی از مهم ترین مولفه های اصلی در سنجش میزان تاب آوری اجتماعات محلی، مولفه اجتماعی می باشد. در پژوهش حاضر روش تحقیق بر اساس هدف، از نوع کاربردی، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به شناسایی شاخص ها و عوامل موثر بر مولفه تاب آوری اجتماعی، درنهایت ارزیابی میزان آن در محلات منطقه 12 شهر تهران پرداخته می شود. ازاین رو، ابتدا شاخص ها و عوامل موثر برتاب آوری اجتماعی شناسایی و تعریف عملیاتی شدند، سپس با استفاده از پرسشنامه ای در قالب فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، وزن نهایی شاخص ها به وسیله کارشناسان داخلی تعیین شده، با تحلیل هم زمان داده های مکانی وغیرمکانی در سطح منطقه جهت گونه بندی محلات 13 گانه و بررسی مولفه اجتماعی در سطح محلات، با استفاده از روش آنتروپی ابتدا میزان اثر هریک از شاخص های موجود در سطح محله ازلحاظ تاب آوری موردبررسی قرارگرفته، سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی[1]، مراحل الگوریتم بهبودیافته درنهایت روش تحلیل رابطه خاکستری به تحلیل مولفه اجتماعی در سطح نواحی شش گانه پرداخته و نتیجه این تحلیل ها منجر به دست یابی تاب آورترین ناحیه در سطح منطقه شده است. نمایش تحلیل یافته ها با استفاده از ابزارهای تحلیل مکانی نظیر سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل ها و روش های تحلیل آماری انجام شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده سطح پایین تاب آوری کل منطقه در برابر بحران است. از بین مولفه های سازنده و اثرگذار بر تاب آوری اجتماعی –فرهنگی، شاخص ویژگی های جمعیتی بیشترین اثر را درافزایش تاب آوری محلات داشته و ناحیه 5 تاب آورترین ناحیه در سطح منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، مولفه های اجتماعی، تحلیل خاکستری، ای اچ پی فازی[2]، محلات منطقه 12 شهر تهران
  • مجید ابراهیمی *، ابوالقاسم امیر احمدی، محمدعلی زنگنه اسدی صفحات 105-126
    فرسایش آبکندی پیشرفته ترین نوع فرسایش آبی است که با تولید حجم زیاد رسوب در حوضه های آبخیز خسارات زیادی ایجاد می کند. بنابراین تهیه نقشه حساسیت به فرسایش آبکندی و شناسایی عوامل موثر به آن می تواند به مدیران و تصمیم گیران کمک کند تا خطر وقوع این فرسایش را کاهش دهند. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی قابلیت های مدل های احتمالاتی وزن واقعه و نسبت فراوانی برای پیش بینی فضایی حساسیت به فرسایش آبکندی و تعیین اهمیت هر یک از عوامل محیطی موثر بر آن در حوضه آبخیز سنگانه کلات است. در ابتدا نقشه موقعیت آبکندهای موجود با استفاده از مطالعات میدانی گسترده تهیه گردید سپس نقشه های رستری متغیرهای موثر بر فرسایش آبکندی (سنگ شناسی، کاربری اراضی، فاصله از رودخانه، شیب، جهت شیب، شکل شیب، شاخص رطوبت توپوگرافی (TWI)، تراکم زهکشی و ارتفاع) در قالب پایگاه داده و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) ساخته شد. درمجموع از 46 آبکند شناسایی شده، 32 آبکند (%70) به صورت تصادفی برای ساخت مدل های حساسیت به فرسایش آبکندی و 30 درصد باقی مانده (14 آبکند) برای اعتبارسنجی مدل استفاده شد. اثربخشی ارزیابی حساسیت به فرسایش آبکندی با استفاده از مدل های مبتنی بر سیستم اطلاعات جغرافیایی بستگی به انتخاب مناسب از عوامل ایجاد آبکند، که نقش مهمی در فرسایش آبکندی بازی می کنند دارد. بنابراین در این پژوهش از الگوریتم یادگیری کوانتیزاسیون برداری (LVQ) که یکی از روش های تحت نظارت می باشد؛ به منظور برآورد اهمیت متغیرها استفاده شد. درنهایت برای ارزیابی دقت مدل های مذکور، منحنی راک (ROC) به کار گرفته شد. تجزیه وتحلیل های حاصل از منحنی راک نشان می دهد که مدل نسبت فراوانی (%32/86 =AUC) دقت بیشتری نسبت به مدل احتمالاتی وزن واقعه (%49/73 =AUC) دارد. درنتیجه، عملکرد مدل نسبت فراوانی برای تهیه نقشه حساسیت به فرسایش آبکندی بیشتر از نقشه تولیدشده توسط مدل احتمالاتی وزن واقعه است. علاوه بر این نتایج نشان داد که با توجه به الگوریتم یادگیری کوانتیزاسیون برداری، عوامل موثر در پیش بینی حساسیت به فرسایش آبکندی شامل تراکم زهکشی، شیب، فاصله از رودخانه و شاخص رطوبت توپوگرافی هستند.
    کلیدواژگان: فرسایش آبکندی، مدل های آماری دومتغیره، الگوریتم یادگیری کوانتیزاسیون برداری، حوضه آبخیز سنگانه کلات
  • فرانک حسنی *، ساناز سعیدی مفرد صفحات 127-137
    مقاله حاضر باهدف آشکار ساختن یک طرح بازتوسعه بر مبنای رویکرد اجتماعی تکنیک مکان سازی بر روی سایت صنعتی کارخانه قند آبکوه به عنوان یک زمین قهوه ای مهم در شهر مشهد تدوین شده است. این نوع از طرح های باز توسعه می توانند با فراهم ساختن یک محیط امن و سالم برای شهرداری ها و جامعه محلی مفید باشند. در همین ارتباط به منظور تدارک داده ها با رویکرد اجتماعی در تکنیک مکان سازی، از یک برداشت پرسش نامه ای با رعایت تحلیل روایی و پایایی آن استفاده گردید. برای این منظور حجم نمونه 380 نفری از بین جامعه آماری حدود 62000 نفر جمعیت ساکن محدوده فراگیر بر سایت کارخانه قند آبکوه بر اساس فرمول کوکران انتخاب شد. تکمیل پرسشنامه ها در طی یک هفته در پاییز سال 1395 (2016) انجام گردید. داده های پرسشنامه ای ابتدا در نرم افزار اکسل وارد شدند و سپس نتایج آن ها پس از تجزیه وتحلیل آماری و استنباطی در تعیین نیازمندی های نسبی برای کاربری اصلی زمین و خدمات موردنیاز جهت طراحی محدوده مطالعاتی استفاده شد. آنگاه به منظور بررسی عوامل موثر طراحی از تکنیک سیستم اطلاعات جغرافیایی برای تولید نقشه و پایگاه داده ها استفاده شد. در ادامه با استفاده از روش کار سناریونویسی برای آینده نگاری محدوده مطالعاتی، دو پیشران اصلی دیدگاه های اجتماعی و عوامل طراحی در نظر گرفته شد و سه سناریو حداقلی، میانی و حداکثری تدوین گردید. درنهایت بر اساس سه معیار اصلی ارزیابی کالبدی، کارکردی و ادراکی به عنوان عوامل حیاتی تحقق سناریوها در آینده، یک سناریوی برنامه بازتوسعه که از انعطاف پذیری، دسترس پذیری و امنیت بیشتری برخوردار بود، به عنوان برنامه بازطراحی مطلوب مکان سازی محدوده مطالعاتی انتخاب شد.
    کلیدواژگان: اراضی قهوه ای، تکنیک مکان سازی، باز توسعه و بازطراحی، پرسشنامه، کارخانه قند آبکوه
  • مجید منتظری *، امیدرضا کفایت مطلق صفحات 138-147
    آگاهی از پوشش گیاهی و سلامت آن نماینده وضعیت آب وهوای هر محل است. برای بررسی و پایش پوشش گیاهی در مقیاس جهانی و ناحیه ای دسترسی به هنگام به داده های میدانی معمولا دشوار و محدود می باشد. هم چنین برآورد پوشش گیاهی به روش معمولی که شامل برآورد کلی از پوشش گیاهی است هم زمان بر است و هم اطلاعات چندان دقیقی را به دست نمی دهد. ازاین رو دورسنجی روش بسیار سودمندی است که دید وسیعی از یک منطقه ارائه می دهد. هدف از پژوهش کنونی فصل بندی پوشش زمین در ایران به کمک نمایه تفاضل بهنجار شده پوشش گیاهی است. در این پژوهش نخست داده های 16 روزه نمایه تفاضل بهنجار شده پوشش گیاهی مودیس_آکوا ایران در فاصله ی 13/4/1381 تا 23/12/1393 از تارنمای مودیس استخراج گردید. سپس بر مبنای نزدیک به 10 میلیارد یاخته، میانگین بلند مدت 16 روزه نمایه تفاضل به هنجار شده پوشش گیاهی ایران محاسبه شد و آرایه ای زمان _ مکان به ابعاد 7541502*23 به دست آمد. یافته های حاصل از تحلیل خوشه ایبر روی فواصل اقلیدسی این آرایه به روش ادغام وارد بررسی شد. این بررسی نشان داد که برحسب الگوی مکانی، نمایه تفاضل بهنجار شده پوشش گیاهی در ایران، پنج فصل متفاوت شامل: فصل انبوه (7 اسفند تا 26 فروردین)، بسیار انبوه (26 فروردین تا 12 خرداد)، تنک (12 خرداد تا 2 آبان)، گذار (2 آبان تا 4 آذر) و بسیار تنک (4 آذر تا 7 اسفند) وجود دارد.
    کلیدواژگان: فصول گیاهی، تحلیل خوشه ای، نمایه تفاضل بهنجار شده پوشش گیاهی، ایران
  • سعیده عینی *، بهروز سبحانی، سعید جهانبخش اصل، احمد نوحه گر صفحات 148-157
    هدف از این پژوهش پایش شرایط پوشش چراگاه در شرایط خشک سالی و ترسالی طی دوره های شروع و اوج رویش چراگاه در ارتفاعات مختلف حوضه آبخیز شیروان دره سی شهرستان مشکین شهر می باشد. بر این اساس از داده های هواشناسی مجموع بارندگی روزانه و کمینه، بیشینه و میانگین دمای هوای شبانه روزی ایستگاه مشکین شهر طی دوره آماری 2016- 1996، برای تعیین دوره های مختلف رشد چراگاه و محاسبه شاخص بارش استاندارد (SPI[1]) در سه بازه زمانی 1، 3 و 6 ماهه و همچنین از تصاویر ماهواره لندست TM طی دوره های شروع و اوج رویش چراگاه در ارتفاعات مختلف حوضه موردمطالعه، به منظور محاسبه شاخص های پوشش گیاهی استفاده گردیده است. به جهت بررسی رابطه بین شاخص های موردمطالعه، از ضرایب همبستگی (R2)، همبستگی پیرسون (R) و ریشه میانگین مربعات خطا[2] استفاده شده است. بر اساس نتایج شاخص SPI وضعیت بارشی در منطقه در بیشتر سال ها نرمال بوده اما بیشترین شرایط خشکی طی دوره رشد چراگاهی در ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد رخ داده است. نتایج به دست آمده از اجرا و ارزیابی شاخص ها همچنین نشان داد که بیشترین همبستگی بین شاخص سطح برگ در دوره اوج رویش چراگاه و بارش استاندارد در دوره شروع رویش چراگاه به میزان 874/0 بوده که با کمترین خطا (32/1) نیز همراه می باشد همچنین بر اساس ضریب همبستگی پیرسون این امر بیانگر وجود رابطه معناداری بین میزان بارش طی دوره شروع رویش چراگاه با سطح پوشش چراگاهی طی دوره اوج رویش می باشد. به طورکلی نتایج حاکی از آن است که کاهش بارندگی در دوره شروع رشد پوشش چراگاه در تعیین وضعیت رشد و تراکم سطح پوشش چراگاه تاثیر بیشتری نسبت به رخ داد شرایط خشکی در سایر مراحل رشد پوشش چراگاه را دارد.
    کلیدواژگان: پایش، دوره رشد مرتع، ماهواره لندست TM، شاخص سطح برگ LAI
  • آرشین بختیاری *، بهرام بختیاری صفحات 158-174
    در این مطالعه مقادیر شاخص اقلیم گردشگری[1]، در گستره ایران، مشتمل بر شبکه ای از 153 ایستگاه سینوپتیک برای ماه های مختلف محاسبه شده است. سپس توزیع ماهانه شاخص برای هر ایستگاه بر اساس یکی از دسته های شش گانه ضعیف، بهینه، اوج تابستانی، اوج زمستانی، اوج فصل خشک و دو اوجی تعیین گردید. به منظور بررسی وجود قانونمندی فضایی بین شاخص اقلیم آسایش، عرض ها و طول های جغرافیایی و همچنین ارتفاعات مناطق مختلف، از مدل های رگرسیون خطی و غیرخطی چند متغیره برای هرماه به تفکیک استفاده گردید. جهت صحت سنجی مدل ها از آزمون های تی، F و آماره های جذر میانگین مربعات خطا، میانگین خطا، میانگین نسبی خطای مطلق و ضریب تبیین استفاده شد. نتایج نشان داد که در ماه آوریل، سطح معنی داری احتمال آزمون t برای متغیر عرض جغرافیایی از 05/0 بیشتر بوده است. همچنین مشخص گردید این متغیر نمی تواند در سطح 05/0 سبب ایجاد معنی داری در مقدار آماره F شود و ضریب تبیین مدل را کاهش می دهد لذا ضرورتی برای وجود این متغیر در مدل سه بعدی برای این ماه وجود نداشته و از مدل حذف می شود. اما در ماه های ژانویه، فوریه، مارس، می، نوامبر و دسامبر هر سه متغیر آستانه های ورودی به مدل را دارا بوده اند. در ماه هایی که شاخص فقط با دو متغیر رابطه رگرسیون برقرار نموده است، به منظور ایجاد مدلی با دقت بالاتر، مدل های سه متغیره غیرخطی برازش داده شده است. نتایج نشان داد که مقادیر خطای استاندارد برآورد پارامترهای مدل های نهایی به جز در ماه های فوریه و دسامبر، بالا می باشد. درنهایت مدل های خطی و غیرخطی سه بعدی مناسب برای برآورد شاخص اقلیم گردشگری در ماه های مختلف بر گستره ایران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم گردشگری، همبستگی چند متغیره، مدل سه بعدی، TCI، ایران
  • بدرالسادات علیزاده مقدم *، احترام شکریان صفحات 175-187
    ریشهر نام بندر باستانی است که در کناره آب های گرم خلیج فارس قرار دارد این بندر که امروز قسمتی از قلمرو جغرافیایی استان بوشهراست، در ادوار قدیم تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است.در آثار و کتیبه های به جامانده به این منطقه با عناوینی چون لیان، بوخت اردشیر، ریواردشیرو سرانجام ریشهر اشاره شده است. این منطقه در طول عهد باستان نه فقط به لحاظ جغرافیایی و استراتژایکی بلکه به لحاظ اقتصادی و فرهنگی نیز از جایگاه ویژه ای در حیات ایران باستان برخوردار بوده است. با سقوط سلسله ساسانی ریشهر نیز مرکزیت و اهمیت خود را در جغرافیای خلیج فارس از دست داد و پس ازآن در منابع جغرافیایی به ندرت به آن اشاره گردیده است. در این مقاله ضمن بررسی اهمیت جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و تجاری ریشهر در عهد باستان به بررسی علل افول این بندر در جریان سقوط سلسله ساسانی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، ریشهر، عهد باستان، سلسله ساسانی
  • احمد آفتاب *، حسین نظم فر، عطا غفاری گیلانده، میرنجف موسوی صفحات 188-209
    هدف پژوهش حاضر، برنامه ریزی و تدوین راهکارهای تحقق شهرهای خلاق در ایران با تاکید بر شهر ارومیه می باشد نوع تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی – تحلیلی، همبستگی می باشد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل های تحلیل شبکه ای، تاپسیس و برای ارتباط بین متغیرها، آزمون های آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، مناطق پنج گانه شهر ارومیه و شاخص های تحقیق شامل 10 معیار اصلی با 16 زیر معیار که بر اساس بررسی دقیق منابع خارجی و داخلی انتخاب شده است می باشد. نتایج حاصل از مدل ANP نشان می دهد که معیار های زیرساخت های خلاقیت و طبقه خلاق به ترتیب با امتیاز 320/0 و 194/0 بیشترین و معیارهای مقیاس شهری و تنوع اجتماعی به ترتیب با امتیاز با 012/0 و 023/0 کمترین اهمیت و تاثیر را درحرکت شهر ارومیه به سمت یک شهر خلاق رادارند. بررسی وضعیت شاخص های خلاقیت و چگونگی توزیع و سطح بندی آن ها نشان می دهد منطقه یک با میزان تاپسیس 9781/0 در رتبه اول و منطقه دو با میزان تاپسیس 00970/0 در رتبه آخر ازلحاظ سطح خلاقیت قرارگرفته اند. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهای ده گانه و خلاقیت شهری در مناطق پنج گانه ارومیه، همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. در این میان، منطقه یک با 496/0 دارای بیشترین سطح همبستگی می باشد و ده متغیرهای فوق توانایی تبیین 8/37 درصد از تغییرات واریانس (وضعیت خلاقیت شهری ارومیه) را دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر بیان کننده این است که معیارهای زیرساخت های خلاقیت و طبقه خلاق با میزان 501/0 و 490/0 دارای بیشترین تاثیر تحقق شهر خلاق ارومیه می باشند. درنتیجه راهکارهای چون توسعه مراکز جذب نخبگان، حفظ طبقه خلاق، استفاده از ظرفیت تنوع اجتماعی ارومیه، سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت های فناوری و... بیشترین تاثیر را برای قرار گرفتن ارومیه در مسیر تحقق شهر خلاق دارند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، تحلیل شبکه، مدل تاپسیس، تحلیل مسیر، شهر ارومیه
  • سعید جعفری تیتکانلو *، امید بهبودی، محمد صادق همتیان صبور صفحات 210-221
    یکی از آشکارترین وجوه هویتی جامعه و شهر اسلامی مسجد است که هم از جنبه ظاهری و هم بعد معنوی، ایفای نقش بنیادینی را بر عهده دارد. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی شاخص های مکان یابی احداث مساجد بین راهی است، که از حیث هدف کاربردی و حیث ماهیت در حوزه تحقیقات توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش خبرگان و کارشناسان فعال در حوزه احداث مساجد بین راهی بوده که تعداد آن ها 10 نفر است. نمونه آماری به صورت هدفمند انتخاب شده و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بوده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در بخش شناسایی عوامل از روش کدگذاری باز و محوری در روش داده بنیاد و تحلیل محتوای مصاحبه ها و جهت رتبه بندی عوامل از روش تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل اقتصادی (بودجه مناسب و تخصیص زمین مناسب)، عوامل فرهنگی و مذهبی (استفاده از معماری ایرانی اسلامی واحد، هم جواری با ابنیه تاریخی، توجه به مذهب مسافرین، توجه به فرهنگ اهالی منطقه) و عوامل زیست محیطی (فاصله مجاز از کارخانه های آلاینده هوا، توجه به عدم آلودگی آب های زیرزمینی، عدم تخریب جنگل ها و مراتع، رعایت حریم مناطق حفاظت شده حیوانات) و عوامل اجتماعی (امنیت، جلب کمک های خیرین، توجه به بهداشت مساجد) ازجمله عوامل موثر شناسایی شده در احداث مساجد بین راهی می باشد. در بخش اولویت بندی عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و مذهبی، عوامل زیست محیطی و عوامل اجتماعی به ترتیب در اولویت 1 تا 4 قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: شاخص های مکان یابی، مساجد بین راهی، فرآیند تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی
  • سیروس احمدی نوحدانی *، آرزو النچری چاودرچی صفحات 222-236
    مرزهای بین المللی از زمان پیدایش تاکنون از موضوعات موردتوجه جغرافیای سیاسی بوده است. شکل و نوع مرزها از مواردی است که در امنیت ملی و نیز موضع گیری آفندی یا پدافندی کشورها اهمیت زیادی دارد. شکل هندسی مرز ازنظر محدب، مقعر و مستقیم بودن، یکی از ویژگی هایی است که طی دهه های اخیر توجه بیشتری به آن شده و مطالعاتی روی آن صورت گرفته است و ما نیز برآنیم تا بررسی کنیم که شکل هندسی مرزها چه تاثیراتی بر امنیت ملی می گذارند.این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است و به بررسی تاثیر شکل هندسی مرزهای غربی ایران در امنیت ملی می پردازد؛ نتیجه بررسی ها نشان داد که مرزهای مقعر نقش پدافندی دارند و مرزهای محدب دارای نقش آفندی بوده و حساسیت امنیتی بیشتری دارند و به همین جهت منابع انسانی، اقتصادی و نظامی بیشتری برای نگهداری از آن ها صرف می شود تا امنیت مرزی و درنتیجه امنیت ملی کشور فراهم گردد.
    کلیدواژگان: مرز، شکل هندسی مرز، امنیت ملی، ایران
|
  • Sona Bikdeli *, Sirous Shafaghi, Fatemeh Vosoughi Pages 12-29
    The subject of many urban studies is sustainable development and ideal approach of urban planners and designers in designing sustainable cities is mainly toward a better life and reduction of environmental crises. This article seeks to answer these questions What are the most important issues and problems of instability in the metropolis of Mashhad? 2. What are the most important strategies for achieving a sustainable urban development model in Mashhad metropolis? The purpose of this study is to provide a strategic model for achieving sustainable urban development in Mashhad metropolis. To this end, the concepts and principles of sustainable urban development have been studied. Then, a variety of theories related to the development of urban sustainability including the city boom, compact city and smart city were studied, analyzed and summarized using conceptual analysis method. Finally, the initial conceptual model of the research was presented after reviewing the national documents and identifying the principles of planning. The model points out that in order to achieve sustainable urban development in Mashhad metropolis, the emphasis on a system management dimension with four dimensions of sustainability including physical, social, economic and environmental dimensions is necessary. In a quantitative evaluation of the conceptual model of the research using confirmatory factor analysis, the high path coefficient of environmental sustainability suggests that the most important urban instability problem in Mashhad metropolis is environmental instability. On the other hand, based on the views of the urban management team, presenting a comprehensive and participatory strategy model is the best way to achieve sustainable urban development in the metropolis of Mashhad.
    Keywords: Sustainable Urban Development, Compact City, Thematic Analysis, Conceptual model, Mashhad Metropolitan
  • Setareh Mehrvarz, Baratali Khakpor *, Mohammad Rahim Rahnama Pages 30-46
    The passage of time and the experience gained from various measures of renovation and reconstruction in different cities and countries have shown that these processes, without the participation of the people and their involvement, cannot lead to a desirable outcome, and it is essential that public participation and their role in the relevant processes is considered. In this research, SWOT technique and identification of strengths, weaknesses, opportunities and threats of popular participation were used to study the issue of public participation in refurbishing and renovating the fabric of the Abkouh metropolitan area of Mashhad, and realizing the status quo. The information was collected through open questions and interviews by 20 experts and specialists. The results of the survey showed that, although in this neighborhood, there are many opportunities such as "agreeing to implement the plan in the neighborhood in the case of popular participation", "high unofficial participation in the neighborhood (community council activity, high level of participation in religious affairs, charity etc.), "the existence of a sense of participation within the neighborhood," "the dedication of the population and their desire to continue living in the neighborhood" and "attention to people's participation approach in the design plan". However, along with that, the various disadvantages of the neighborhood, such as "the lack of organization of mechanisms and appropriate methods and participatory institutions,", "the multiplicity of organizations responsible for the issue (Astan Quds, Endowment Organization, Municipality, etc.) and the lack of integrated management in the implementation of the plan "," Household financial problems in the area and low income levels"," Lack of trust in authorities and fear of official participation "and" Lack of state and legal support of local councils and organizations " and other reasons have led to a desirable outcome in this regard. In this regard, various strategies have been proposed to increase the participation of people in the plan. It is necessary that the project managers and planners pay more attention to the actual participation of the residents and provide the mechanisms and requirements for the participation of the people in the implementation of the plan, in accordance with the conditions and characteristics of the residents.
    Keywords: Popular Participation, Pathology, Improvement, Modernization, Abkouh Neighborhood
  • Masoud Safaei Pour, A. Rahimi Chamkhani Pages 47-68
    Using of words " probability and random" has such a special meaning and in research sampling method from the point of view of research method principles, it means respecting the principles and rules of sampling theory and lack of selection bias in sampling design that guaranties reliability and generalizability of estimates. By assuming the existence of selection bias sample in probability sampling designs in human geography research, this research evaluates this assumption by using of a critical approach and qualitative method. In this respect, to explore and understand the issue in detail, 25 samples of articles with probability or random sampling method were selected by using of targeted and criterion-oriented sampling method through articles published in scientific geographical research journal of country in the last five years, but there is evidence and indications that oppose the above claim, and indicate not respecting the principles and rules of probability sampling (the possibility of existence of selection bias) in these samplings. Then aspects of the problem were studied by content analysis and citation analysis in each sampling separately. The results showed that in all studied samples, the special scientific claim of the samples being "probable or random" were not well founded, and applied sampling method was practically not based on probability in most of samplings, maybe because of lack of adequate knowledge of principles and rules of sampling theory. Some of them had considered the idiomatic and popular meaning of words " probability and random or accidental", and some despite being aware of scientific importance and meaning of these concepts, had not used them properly and had mentioned using of these method very briefly, and did not present a clear image of their mechanism, while there are in some cases the evidences indicating the reversal of above claim in their content. Finally, there is possibility of existence of selection bias in all of them and their estimates did not have reliability and generalizability. Due to extension of this issue in journals, research and different academic institutions of production science all around of country, serious consideration of this issue seems necessary in order to defend the prestige and the status of geography science as programming and development science.
    Keywords: Probability sampling, Sampling design, Selection bias, Reliability, Generalizability, Human Geography research
  • Fariba Hemmati *, Behzad Zamani Gharehchaman, Davood Mokhtari, Shahram Roostei Pages 69-85
    Benarvan Fault with the length of more than 20km is one the most important faults existing in Azarbaijan region which is located on the southern flank of Bozghoush Mount of Azarbaijan with the general orientation of southwest- northeast. In this research seismicity and seismic risk were determined by deterministic and probabilistic methods and the obtained results were analyzed. To do so, first, existing seismic sources and faults of the region and surrounding regions were identified and investigated in a radius of about 100 km and their characteristics such as length, orientation and distance from the center of Benarvan Village were determined. Then the maximum credible earthquake resulting from the activities of these faults was calculated by using deterministic and probabilistic methods. The Gutenberg-Richter Method was applied for calculating the return period of earthquake magnitude, as well. In fact, in this section the magnitude return period was calculated for the 100 km extent of the region by using the statistical methods. The results of the calculation of return periods for various magnitudes showed that the return period for an M7 earthquake was about 107 years.
    Keywords: Seismicity, Benarvan Fault, Hazard estimation, Deterministic, probabilistic Methods
  • Akram Noruzi *, Rahim Sarvar, Masoud Mahdavihajilouie Pages 86-104
    Today, local communities are struggling to find conditions that will allow them to return quickly to the pre-crisis situation in the event of a crisis. In recent years, emphasis has been placed on the issue of resilience rather than vulnerability. In this regard, one of the most important components of local community resilience is the social component. The research method is based on the purpose, of the applied type, using a descriptive-analytical method to identify the indices and factors affecting the component of social resilience. Finally, evaluation the neighborhoods in District 12 of Tehran will be discussed. Therefore, firstly, the indicators and effective factors of social resilience were identified and defined practically, and then, using the questionnaire in the form of AHP, the weights of the indices were determined by local experts. With simultaneous analysis of spatial and non-spatial data in the area for the ranking of 13 neighborhoods, using the entropy method, the effect of each of the indices in the neighborhood level has been studied in terms of resilience. Then, using the FAHP hierarchical analysis, the method of analyzing the gray ratio to the social component analysis at the level of the six areas has been analyzed, and the results of these analyses have led to the identification of the most resilient area in the region. Presentation of data analysis using tools such as GIS and spatial analysis models and methods of statistical analysis is done. The results indicate a low level of resilience against crises for the whole region. From the constructive and effective components of socio-cultural resilience, the demographic characteristics index has the most impact in increasing the level of localization and District 5 is the most resilient area in the region.
    Keywords: Resilience, Social component, Analysis of gray, Fuzzy hierarchical analysis (FAHP), Neighborhoods District 12 in Tehran
  • Majid Ebrahim *, Abolghasem Amir Ahmadi, Mohammad Ali Zangeneh Asadi Pages 105-126
    Gully erosion is the most advanced type of water erosion in watersheds that produces large volumes of sediment that and cause a lot of damage. Thus mapping susceptibility to gully erosion and identification of factors can help managers and decision-makers to reduce the risk of erosion. The objective of the present study is to assess the capability of weights-of-evidence (WofE) and frequency ratio (FR) models for spatial prediction of gully erosion susceptibility and characterizing susceptibility conditions at Sanganeh Kalat Basin. At first, a gully erosion inventory map is prepared through extensive field study, then raster maps of the variables affecting the Gully Erosion (lithology, land use, distance from river, slope degree, slope direction, plan curvature, topographic wetness index, drainage density and altitude) in a database and Geographic Information System (GIS) was created. In total, of the 46 gullies which have been identified, 32 (70 %) cases are random algorithm selected to build gully susceptibility models, while the remaining 14 (30 %) cases are used to validate the models. The effectiveness of gully erosion susceptibility assessment via GIS-based models depends on appropriate selection of the conditioning factors, which play an important role in gully erosion. Learning vector quantization (LVQ), one of the supervised neural network methods, is employed in order to estimate variable importance. Finally, validation of the gully dataset which has not been utilized during the spatial modeling process is applied to validate the gully susceptibility maps. The receiver operating characteristic curves for each gully susceptibility map are drawn, and the areas under the curves (AUC) are calculated. The results show that the gully erosion susceptibility map produced by the frequency ratio model (AUC = 86.32 %) functions well in prediction compared to the wofe model (AUC = 73.49 %). Furthermore, LVQ results reveal that drainage density, slope degree, distance from river and topographic wetness index are the most effective factors.
    Keywords: Gully erosion, Bivariate statistical models, Learning vector quantization (LVQ), Sanganeh Kalat Basin
  • Faranak Hassani *, Sanaz Saeedi Mofrad Pages 127-137
    The present paper aims to reveal a redevelopment plan based on the social approach of the place making technique on the industrial site of Abkuh Sugar Factory as an important brown−field in Mashhad city. These types of redevelopment plans can be beneficial for municipalities and local communities by providing a safe and secure environment. In this regard, in order to provide data with a social approach in the place making technique, a questionnaire survey was used with regard for its validity and reliability. For this purpose, the sample size of 380 people was selected from the statistical population of about 62,000 inhabitants of the total area on the site of the Abkouh Sugar Factory based on the Cochran formula. The questionnaires were completed during a week in the fall of 2016. The questionnaire data were first introduced in Excel software, and then the results were analyzed using statistical and inferential analysis to determine the relative requirements of land use and services for designing the studied area. Then, in order to study the effective factors of design, the GIS technique was used to generate maps and databases. Subsequently, using the scenario planning for studying of the future of the area, two main drivers of social perspectives and design factors were considered and three minimal, middle and maximal scenarios were developed. Finally, based on the three main criteria of physical, functional and perceptual assessment as critical factors for futures scenarios, a scenario of a redevelopment plan that was more flexible, accessible, and secure, was selected as a desirable place making plan for the studied area.
    Keywords: Brown?field, Place Making Technique, Redevelopment, Regeneration, Questionnaire, Abkuh Sugar Factory
  • Majid Montazeri *, Omid Reza Kefayatmotlagh Pages 138-147
    Introduction and
    Background
    Awareness of vegetation and its health is representative of climate conditions for each place. To study and monitor the vegetation on a global and regional scale access to timely field data are usually difficult and limited. Estimation of vegetation on an ordinary method that includes an overall of vegetation is time-consuming and does not provide precise information. Thus remote sensing is a very helpful way that is in priority as provide a large overview and is repetitive and time can be saved using this method. Application of vegetation indices that is widely used can be exploited to quantify the net annual products in planetary and other scales. The present study is motivated to find out a methodology to detect and classify vegetation and also to detect Iran’s vegetation seasons.
    Methods
    In this effort as the first step MODIS_Aqua 16 days of Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) from 1381.4.13 to 1393.12.23 were downloaded from MODIS web site. And then nearly 10 billion codes were analyzed in matlab to calculate the mean 16 days of NDVI and then a Matrix of 23*7541502 was constructed. In the last step, the cluster analysis was applied to the data using Ward method.
    Results
    The investigations indicated that according to the spatial values of NDVI five separate seasons are observable in the country as follow densely (February 26th to April 15th), very dense (April 15th to June 2nd), sparse (June 2nd to October 24th), transient (October 24th to November 25th) and very sparse (November 25th to February 26th) seasons.
    Discussion and
    Conclusion
    In general, vegetation is massive in the spring, sparse in summer and winter, and the autumn is the transition season.
    Keywords: Vegetation Seasons, Cluster Analysis, NDVI, Iran
  • Saeide Eini *, Behroz Sobhani, Saeed Jahanbakhsh Asl, Ahmad Nohegar Pages 148-157
    The aim of current research is to access pasture covering status in drought and rainy conditions during pasture germination beginning and climax periods in different altitudes of Shirvan darasi aquiferous zone at Meshkinshahr city. So, by using precipitation data, total daily, participation, minimum, maximum and mean temperature of Meshkinshahr were measured during 1996-2016 statistical period and were used for determining pasture growth in different periods and calculating standard precipitation index (SPI) in 3 time intervals with 1, 3 and 6 months and also TM Landset satellite images were applied for plant covering difference index (NDVI) and leaf area index (LAI) during pasture germination beginning and climax periods in different altitudes of studied zone. In order to investigation the relationship between studied indices, (R2) correlation, (R) Pearson correlation and RMSE (root mean of square error) coefficients were used. Based on SPI index results, precipitation position was normal in most of years in the region, but the most drying conditions have happened during April, May, June months for pasture growth period. Obtained results from implementation and evaluation of indices showed that the most correlation between leaf area index at standard participation and pasture germination climax periods at pasture germination beginning period was equal to 0/874, with the least error rate which it is equal to 1/32. According to Pearson correlation coefficient there is significant relationship between participation amount during pasture germination beginning period with pasture covering area at germination climax period. Generally, results showed that precipitation decline during early stages of pasture growth period has a more significant impact in determining growth conditions and pasture congestion compared to dry conditions in other pasture growth stages.
    Keywords: Seeking, Pasture Growth Period, TM Landsat Satellite, Leaf Area Index (LAI)
  • Arshin Bakhtiari *, Bahram Bakhtiari Pages 158-174
    In this study, Tourism Climate Index (TCI) was used for a network of 153 synoptic stations of Iran to determine climate comfort in each month. The monthly TCI distribution was determined according to one of the six classes of poor, optimal, summer peak, winter peak, dry season peak and dual peaks. Linear and nonlinear multivariable regression models were used to investigate spatial legitimacy between TCI, latitude, longitude and elevation of different stations for each month separately. For validation of the models, the statistics such as t-test, F-test, root mean square error, mean error, mean absolute relative error and determination of coefficient were used. The results showed that significance level of t- test probability is greater than 0.05 for latitude in April. Also, this variable is not significant at the 0.05 level in the F statistics and reduce the model’s determination of coefficient. So there is no need for the existence of this variable in three-dimensional model in this month. But all three variables could be involved in the model in January, February, March, May, November and December. To create a model with higher accuracy, nonlinear three-variable models are fitted when the index has been a regression equation just with two variables. The results showed that standard error of the estimated values of model parameters is high, except in February and December. The three-dimensional linear and nonlinear models for the estimation of TCI are presented for different months across Iran.
    Keywords: Tourism Climate Index, Multivariate Correlation, Three, Dimensional Model, TCI, Iran
  • Badrosadat Alizadeh Moghadam *, Ehteram Shekarian Pages 175-187
    Reishahr is the name of an old port near Persian Gulf hot waters. This port, which today is part of Bushehr province, has an old history full of ups and downs. In inscriptions and monuments which have remained in the area, the names like Lyan, Bakht Ardeshir, Rioardeshir and finally Reishahr could be found. This area had a special significance in Iran in old era. Not just geographically and strategically, but also economically and culturally. With collapse of Sassanid dynasty, Reishahr also lost its central role and importance in Persian Gulf geography and over time, it has rarely been mentioned since in geographical resources. In this article, with investigation of geographic, historic, cultural and commercial importance of Reishahr in old era, the reasons for the decline of Reishahr port in Sassanid dynasty have been analyzed.
    Keywords: Key words: Historical Geography, Rishahr, Old era, Assanid dynasty
  • Ahmad Aftab *, Hussain Nazmfar, Ata Ghafarigilandeh, Mirnajaf Mousavi Pages 188-209
    The aim of this research is planning and formulating solutions for the realization of creative cities in Iran with emphasis on Urmia city. This is an analytical-descriptive, correlation research and for data analysis the model of network analysis, TOPSIS and for the relationship between the variables inferential statistics tests such as correlation coefficient, multivariable regression and path analysis were used. Statistical population consists of the five regions in Urmia and the factors of the study include 10 main criteria with 16 sub-criteria that were selected based on a thorough examination of external and internal sources. The results of the ANP model show that the criteria of creativity infrastructure and creative class were of the highest importance with a score of 0.39 and 0.094 respectively, and criteria of urban scale and social diversity were of the lowest importance with a score of 0.122 and 0.023 respectively in moving the city of Urmia toward being a creative city. Examining the status of the indicators of creativity and how they are distributed and ranked shows that region one with the TOPSIS 0.9781 is in the first place and region two with the TOPSIS 0.0097 had the last rank regarding level of creativity between the regions of Urmia. The results show that there is a positive and significant correlation between 10 variables and urban creativity in the five regions of Urmia. Meanwhile, region one has the highest correlation with 0.496, and the above ten variables are capable of explaining 37.8% of variance variations (The situation of urban creativity in the Urmia). The results of the path analysis are that criteria for creativity infrastructure and creative class with the rate of 0.501 and 0.490 have the most impact on the realization of the Urumia creative city. As a result, solutions such as development of elite recruitment centers, maintaining creative class, using Urumia’s social diversity, investing and developing technology infrastructures have the greatest impact for the city of Urmia on the path to becoming a creative city.
    Keywords: Creative City, Network Analysis, TOPSIS, Path Analysis, Urmia City
  • Saeed Jafari Titkanloo *, Omid Behboodi, Mohammad Sadegh Hematian Saboor Pages 210-221
    Mosques as one of the most obvious aspects of community and identity in Islam play a fundamental role in both appearance and spiritual aspects. Thus, this study aims to identify and rank the factors of locating mosques in roadways, and is considered a descriptive study, in terms of purpose and nature. The statistical population consists of 10 experts in the field of construction of mosques in roadways. The samples have been chosen purposefully, and the data collection has been through interviews. Open and axial coding methods were used for data analysis regarding identification of the factors in data based method and for analysis of the content of the interviews. For ranking the factors AHP method has been used. The results show that economic factors (budget and allocation of suitable lands), cultural and religious factors (Islamic-Iranian architecture, proximity to historic buildings, considering the religion of the passengers and considering the culture of the people of the region) and environmental factors (air pollution from authorized factories, lack of ground water pollution, not destroying forests and grasslands and observing environmentally protected areas) and social factors (safety, fundraising, consideration of hygiene), are among the important factors for construction of mosques in roadways. In prioritization, economic, cultural and religious, environmental and social factors are allocated 1 to 4, respectively.
  • Sirus Ahmadi Nohadani *, Arezo Alanchari Chavdorchi Pages 222-236
    International boundaries have been one of the preoccupations of Political Geography since their appearances. The shape and type of boundaries are an important issue in national security and for the offensive or defensive position of countries. Studies have been done and more attention has been paid to the boundaries geometry (convex, concave, directness) in recent decades. Also this study wants to verify the impacts of boundaries geometry on national security. This descriptive and analytical article studies the impact of western boundaries geometry of Iran on national security. Results of research show that concave boundaries play a defensive role and convex boundaries play an offensive one. thus the convex boundaries have significant security sensitivity and attract more human, economic and military resources to preserve their security in order to guarantee the national security.
    Keywords: Boundary, Geometry of boundary, National Security, Iran