فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:8 Issue: 4, 2008

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:8 Issue: 4, 2008

  • 98 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/02/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم سادات هاشمی پور، مریم راد، بهجت کلانتری، محمد احمدی نژاد، الهام افشاری پور، مژگان پور حسینعلی، نیره مداحیان صفحه 1
    بیان مساله: بررسی ها نشان می دهند، عفونت هرپس سیمپلکس شایع ترین علت پیدایش زخم های دهانی در بیماران با سرکوب ایمنی در اثر شیمی درمانی و لوسمی است.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ویژگی های بالینی و پیوند میان زخم های دهانی و عفونت ویروس هرپس سیمپلکس در بیماران در حال شیمی درمانی در بیمارستان های کرمان در سال 1386 بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش توصیفی مقطعی، 41بیمار دارای زخم دهانی و در حال شیمی درمانی بررسی شدند. شمار 20 نفر از این بیماران به لوسمی لنفوسیتیک حاد مبتلا بودند. از زخم ها با استفاده از سواب سترون، نمونه ای فراهم و در آزمایشگاه، مراحل انجام واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) انجام گرفت. سرانجام، همه ی داده ها با استفاده از آزمون مجذور کا، آزمون تی و برنامه ی 5/13SPSS واکاوی شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش 41 بیمار بررسی شدند، که از این شمار، 31 نفر(6/75 درصد) مرد و 10 نفر (4/24 درصد) زن بودند. آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز در 28 بیمار (3/68 درصد) مثبت گزارش گردید. شمار 30 بیمار (2/73 درصد) در این بررسی دچار زخم های دهانی منفرد و 11 بیمار (8/26 درصد) از زخم های متعدد رنج می بردند.
    شایع ترین جای ایجاد زخم در این بیماران، زبان، مخاط گونه و لب گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در بیش از نیمی از موارد، عامل ایجاد زخم های دهانی در بیماران در حال شیمی درمانی، عفونت هرپس سیمپلکس است. بنابراین، می توان برای این بیماران، به صورت پروفیلاکسی درمان های ضد ویروسی انجام داد. برای تشخیص این عفونت، تنها تکیه بر علایم بالینی کافی نبوده و بهتر است از آزمایش های تکمیلی، مانند PCR کمک گرفت.
    کلیدواژگان: زخم دهانی، ویروس هریس سیمپلکس، شیمی درمانی
  • فرحناز شرف الدین، لاله راهنما صفحه 13
    بیان مساله: دهان شویه ها ممکن است سبب نرم شدن ترمیم های کامپوزیتی گردد، حتی اگر کامپوزیت به وسیله ی نور یا دما سخت شود. کاربرد دهان شویه ی خاص ممکن است اثر سوء کمتری بر ترمیم های کامپوزیتی داشته باشد.
    هدف
    ارزیابی اثر دهان شویه های الکل دار و بی الکل بر سختی سطح دو گونه کامپوزیت مستقیم (Z100) و غیر مستقیم (Gradia).
    مواد و
    روش
    60 نمونه ی دیسکی شکل از 30 کامپوزیت گرادیا (Gradia) و 30 کامپوزیت زد 100 (Z100) فراهم و 40 ثانیه به وسیله ی دستگاه لایت کیور هالوژنه کیور گردید. سپس، نمونه های کامپوزیتی Gradia به وسیله ی دستگاه لابولایت (Labolite) به مدت پنج دقیقه کیور ثانویه شد. تمامی نمونه ها به مدت یک هفته در آب مقطر با دمای 37 درجه ی سانتی گراد نگهداری گردید. نمونه ها در سه محلول گوناگون، که شامل دهان شویه ی الکل دار و بی الکل و آب بوده است، به مدت 24 ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند. سرانجام، سختی سطح نمونه ها (VHN) اندازه گیری و واکاوی با آزمون های تحلیل واریانس یک سویه (ANOVA) و شفه (Scheffe) انجام شد (05/0<).
    یافته ها
    واکاوی آماری نشان داد، که نمونه های کامپوزیت غیر مستقیم، که در دهان شویه ی الکل دار و بی الکل نگهداری شده بودند، سختی کمتری در مقایسه با گروه شاهد (آب) داشته اند (0001/0=p). نمونه های کامپوزیت مستقیم نگهداری شده در دهان شویه ی دارای الکل، سختی سطح کمتر در مقایسه با گروه شاهد داشته است (003/0=p). سختی سطح نمونه های کامپوزیت غیر مستقیم در محلول دهان شویه ی دارای الکل از کامپوزیت های مستقیم نگهداری شده در این محلول بیشتر و این اختلاف معنادار بوده است (002/0p=). سختی سطح کامپوزیت غیر مستقیم در محلول دهان شویه ی بی الکل از کامپوزیت مستقیم در همین محلول به طور معناداری بیشتر بوده است (008/0p=).
    نتیجه گیری
    دهان شویه های الکل دار و بی الکل سبب کاهش سختی سطح کامپوزیت های مستقیم و غیر مستقیم می گردد و اثر دهان شویه بر سختی سطح کامپوزیت های مستقیم و غیر مستقیم وابسته به گونه ی ماده است. کامپوزیت غیر مستقیم در همه ی محلول ها سخت تر از کامپوزیت مستقیم بود.
    کلیدواژگان: دهان شویه، کامپوزیت ها، سختی سطح
  • پریسا صالحی، حمیدرضا پاکشیر، علی نورافشان، نوید ناصری صفحه 23
    بیان مساله: برداشتن براکت پس از پایان درمان ارتودنسی، دارای توانایی زیاد در ایجاد آسیب به مینای دندان به ویژه ترک های مینایی است. بنابراین، بررسی عوامل اثر گذار بر میزان آسیب، مانند گونه ی ابزار مورد استفاده برای برداشتن براکت و ادهزیو مورد استفاده در باندینگ براکت ها ضروری است.
    هدف
    هدف از این بررسی ارزیابی و مقایسه ی شمار و تغییرات طول ترک های مینایی پیش و پس از برداشتن براکت با دو ابزار گوناگون در دندان های باند شده با دو گونه ادهزیو به وسیله ی بررسی استریومیکروسکوپیک سطح مینا بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای که در محیط آزمایشگاهی انجام گرفت، شمار 120 دندان پره مولر کشیده شده به شیوه ی تصادفی در چهار گروه 30 تایی جا گرفتند. براکت های فلزی استاندارد اج وایز با استفاده از کامپوزیت دو خمیری (Concise) در گروه های 1 و 2 و تک خمیری (Unite) در گروه های 3 و 4، به دندان ها باند شدند. برداشتن براکت در گروه های 1 و 3 به وسیله ی پلایر LODI و در گروه های 2 و 4، به کمک پلایر دنتاروم، انجام شد. پس از برداشتن براکت، ارزیابی استریومیکروسکوپی و مقایسه ی تغییرات در شمار و طول ترک های مینایی پیش از باندینگ و پس از برداشتن براکت ها انجام گرفت. واکاوی داده ها، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های ویلکاکسون و مان ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    در مقایسه ی شمار و مجموع طول ترک های مینایی در پیش و پس از برداشتن براکت، هر چهار گروه تفاوت آماری معنادار (001/0p<) نشان دادند. بیشترین افزایش در شمار و طول ترک های مینایی تازه در گروه 4 بود، که در شمار ترک ها با هر سه گروه دیگر و در طول ترک ها با گروه های 1 و 2 تفاوت آماری معنی دار داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، فرایند برداشتن براکت باعث آسیب های مینایی شده و اعمال نیروی برشی به وسیله ی پلایر دی باندینگ دنتاروم به ویژه همراه با کامپوزیت Unite (گروه 4)، باعث افزایش آسیب وارده به مینای دندان گردید.
    کلیدواژگان: برداشتن براکت، ترک مینایی، پلایر دی باندینگ دنتاروم، LODI، ادهزیو Concise، ادهزیو Unite
  • محمدقاسم امین الضربیان، سید محمد رضوی، لیلا ابراهیمی صفحه 36
    بیان مساله: پریودنتیت آپیکال به علت وجود باکتری ها در کانال های ریشه رخ می دهد و از لحاظ منطقی، درمان پریودنتیت آپیکال باید دربردارنده ی از میان بردن باکتری ها باشد. بهترین روش برای گندزدایی کانال، دبریدمنت کامل و شست و شوی کانال در جلسه ی نخست و استفاده از هیدروکسیدکلسیم به مدت یک هفته در کانال است.
    (Mixture of Tetracycline isomer، Acid and Detergent) MTAD که ترکیبی از تتراسیکلین، اسید سبز رنگ و یک دترژان است، یک شوینده ی ضدباکتریایی تازه است، که ادعا شده است، با استفاده از آن می توان درمان ریشه را در یک جلسه انجام داد.
    هدف
    انجام این پژوهش، با هدف بررسی مقایسه ای ترمیم آسیب های پری آپیکال دندان های سگ در پی درمان یک جلسه ای با استفاده از MTAD و درمان دوجلسه ای با استفاده از هیدروکسید کلسیم بود.
    مواد و
    روش
    پالپ 40 دندان اینسایزور و پرمولر نخست مربوط به چهار سگ و به مدت چهار ماه به محیط دهان باز گذاشته شدند تا آسیب پری آپیکال در آنها تشکیل شود. سپس، 20 دندان به صورت یک جلسه ای با استفاده از MTAD درمان ریشه شدند و در کانال 20 دندان دیگر، به مدت یک هفته هیدروکسیدکلسیم قرار داده شد و سپس، درمان ریشه تکمیل شد. شش ماه پس از درمان، جانوران قربانی شده و ترمیم آسیب های پری آپیکال، بررسی بافت شناختی شدند. از آزمون کروسکال- والیس و مان ویتنی برای واکاوی آماری استفاده شد.
    یافته ها
    میزان ترمیم، سازمان یابی (organization)، سازمان یابی پیشرفته (Advanced Organization) و التهاب حاد (Acute inflammation) در گروه MTAD، به ترتیب 6/31، 3/26، 8/36 و 3/5 درصد بود و در گروه هیدروکسید کلسیم، به ترتیب 7/16، 7/16، 6/55 و 1/11 درصد بود. اختلاف آماری میان دو گروه معنادار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    درمان یک جلسه ای ریشه با استفاده از MTAD در دندان های نکروزه ای، که آسیب پری آپیکال دارند، یک روش انتخابی در برابر درمان دوجلسه ای با استفاده از هیدروکسیدکلسیم می باشد.
    کلیدواژگان: ترمیم، آسیب پری اپیکال، درمان یک جلسه ای و دو جلسه ای، MTAD، هیدروکسید کلسیم
  • مرتضی عشاق، شهلا مومنی دانایی، محمدرحیم همتیان، محمودرضا عشاق، علی هادیون زاده، سید امیر عباس صبوری صفحه 45
    بیان مساله: منحنی نیرو- فعال سازی پیچ های گسترش فکی، مانند هیراکس، هس و یا گونه های دیگر دارای شیب زیاد هستند و این امر سبب ایجاد تفاوت زیاد در ساختار نیروی حاصله با نیرویی مطلوب برای حرکت دندان می شود. از این رو، به دنبال فعال شدن پیچ، نیروی سنگین وارده به دندان ها، به سرعت از میان رفته و فعال شدن دوباره با فاصله ی زمانی کوتاه، سبب آسیب به دندان ها و بافت پریودنشیم می گردد. در ضمن یکی دیگر از معایب، مشکل همکاری بیمار در فعال سازی پیچ می باشد.
    هدف
    این پژوهش برای بررسی کارکرد یک پیچ طراحی شده از نظر منحنی نیرو- فعال سازی و مقایسه ی آن با دیگر پیچ های معمول انجام گرفته است.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی، پس از طراحی، پیچ مورد نظر در ابعادی همانند با دیگر پیچ ها با قابلیت گسترش هشت میلیمتر (با دو بار فعال سازی و هر بار برابر چهار میلی متر) ساخته شد. پیچ در آکریل یک پلاک متحرک ارتودنسی گذاشته شد و پس از ثابت شدن بر روی قالب گچی، به وسیله ی دستگاه آزمون فشار، منحنی نیرو- فعال سازی آن رسم و شیب آن با پیچ های دیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، که شیب منحنی نیرو- فعال سازی پیچ طراحی شده، نسبت به دیگر پیچ ها کمتر بوده است. میانگین نیروی ملایم و پیوسته ی اعمال شده در برابر چهار میلی متر گسترش فکی، از 2 تا 5/3 پوند برجا ماند.
    نتیجه گیری
    در مقایسه با نیروی متناوب و سنگین دیگر پیچ ها، پیچ طراحی شده در این بررسی نیروی سبک و پیوسته وارد کرد.
    کلیدواژگان: گسترش فک، پیچ، میزان نیرو، فعال سازی
  • محمد تقی چیت سازی، عدیله شیرمحمدی، اسرافیل بالایی صفحه 54
    بیان مساله: با توجه به محدودیت های موجود در روش های مکانیکی مهار پلاک، استفاده از روش های شیمیایی پیشنهاد و کلرهگزیدین، به عنوان دهان شویه ی استاندارد طلایی معرفی گردیده است.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی ضمن مقایسه ی دو دهان شویه ی گیاهی پرسیکا و ماتریکا با یکدیگر، مقایسه ی این دهان شویه ها با دهان شویه ی شیمیایی کلرهگزیدین بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای دو سوکور، 30 دانشجوی دندانپزشکی پسر به سه گروه بخش شدند. پیش از مصرف دهان شویه ها و بعد از مصرف 2 هفته ای، دانشجویان معاینه و شاخص های بالینی پلاک (The O’leary Index)، التهاب لثه ای (Loe & Sillness) و رنگ گرفتگی (Stain index) دندان ها ثبت گردید. همه ی نمونه ها از هر سه دهان شویه، به فاصله ی دو هفته استفاده کردند. از آزمون ویلکاکسون برای ارزیابی متغیرهای وابسته در هر گروه و از آزمون تحلیل واریانس برای ارزیابی متغیرهای وابسته در میان سه دهان شویه استفاده گردید.
    یافته ها
    کلرهگزیدین، ماتریکا و پرسیکا سبب کاهش شاخص پلاک شدند (به ترتیب 22/9± 58/30، 43/8± 44/19 و 7/8±62/19 درصد(. تغییر میزان شاخص پلاک با کاربرد کلرهگزیدین نسبت به دو دهان شویه ی گیاهی بیشتر بود (05/0(p<. همچنین، کاهش شاخص التهاب لثه ای کلرهگزیدین نسبت به پرسیکا و ماتریکا بیشتر بود (05/0(p<. کلرهگزیدین سبب افزایش شاخص های رنگ گرفتگی به میزان 11/0±68/0 از نظر گستردگی ناحیه ی رنگ و به میزان 02/0±11/0 از نظر شدت آن شد، در حالی که، اثر دو دهان شویه ی گیاهی از نظر گستردگی و شدت ناحیه ی رنگ شده همانند یکدیگر تفاوت آماری معنادار نداشتند (05/0(p>، ولی در مقایسه با کلرهگزیدین، تفاوتی معنادار وجود داشت (05/0(p<.
    نتیجه گیری
    شدت و نواحی رنگ گرفتگی، دهان شویه ی کلرهگزیدین بیشتر از دهان شویه های گیاهی است، ولی اثر آن بر روی شاخص پلاک و التهاب لثه ای بیشتر از آنها بود. از اینرو هنگام تجویز هر دهان شویه بایستی سودمندی و عوارض جانبی شان را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: دهان شویه گیاهی، دهان شویه شیمیایی، شاخص های پریودنتال
  • آرش عزیزی، شیرین لواف، الهام محمدی صفحه 61
    بیان مساله: غدد بزاقی مایعی به نام بزاق ترشح می کنندکه، نقشی مهم در هموستاز دهان بازی می کند. تغییرات کمی و کیفی در ترشح بزاق می تواند باعث پوسیدگی های دندانی و بیماری های پریودنتال شود. کاهش بزاق ممکن است ناشی ازبعضی بیماری ها، مانند سندرم شوگرن و داروهای ضد افسردگی باشد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اثرات قرص های ضدبارداری خوراکی بر روی حجم بزاق غیر تحریکی در زنان سالم بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی، 85 نفر زن سالم (35 نفر گروه مورد و 50 نفر گروه شاهد با دامنه سنی 18 تا 35 سال)، که به دانشکده ی دندانپزشکی اهواز مراجعه کرده بودند،انتخاب شدند.گروه مورد از قرص ضدبارداری خوراکی به مدت دست کم شش ماه استفاده می کردند، ولی گروه شاهد، از این دارو استفاده نمی کردند. افرادی که هیچ پیشینه ای از مشکلات پزشکی و مصرف داروها و ابتلا به افسردگی نداشتند، به عنوان افراد مورد انتخاب شدند. بزاق افراد گروه مورد و شاهد در مدت دو دقیقه در لوله های آزمایش درجه بندی گردآوری شد. داده های بررسی در دو گروه با استفاده از آزمون تی (T-test) واکاوی شدند.
    یافته ها
    میانگین سن نمونه های گروه مورد و گروه شاهد به ترتیب 24 سال و پنج ماه و 24 سال و نه ماه بود. میانگین میزان بزاق غیر تحریکی در گروه مورد، 11/1 میلی لیتر در دو دقیقه و در گروه شاهد، 53/1 میلی لیتر در دو دقیقه بود، تفاوتی معنادار در حجم بزاق ترشحی در دو گروه وجود داشت (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به این بررسی می توان چنین نتیجه گیری کرد، که استفاده از قرص های ضد بارداری خوراکی می تواند باعث کاهش میزان کمی بزاق غیر تحریکی شود. بنابراین، رعایت بهداشت درست دهان و دندان را بایستی در این بیماران تاکید کرد.
    کلیدواژگان: بزاق، قرص ضد بارداری خوراکی، زنان
  • شعله شهیدی، باربد ضمیری، شهرزاد روستا، عبدالعزیز حق نگهدار صفحه 66
    بیان مساله: یکی از ساختارهای کالبدی، که در ناحیه ی میان دو سوراخ چانه ای فک پایین جا دارد، کانال ثنایایی مندیبل است، که به علت توانایی محدود پرتونگاری های معمولی برای نشان دادن آن، درمیان دندانپزشکان چندان شناخته شده نیست و معمولا در طراحی درمان ها مورد توجه قرار نمی گیرد. نادیده انگاشتن این کانال، می تواند به ایجاد عوارض پس از جراحی در این ناحیه منجر گردد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی نمای پرتو شناختی کانال ثنایایی فک پایین در نمای پانورامیک بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش مقطعی، شمار 2324 پرتونگاری پانورامیک (1117 مرد و 1207 زن) در رده ی سنی 18 تا 70 سال به منظور دیدن کانال ثنایایی فک پایین بررسی شدند. از پرتونگاری هایی، که کانال ثنایایی مندیبل را نشان می دادند، عکس دیجیتال فراهم شد. سپس، آن دسته از پانورامیک هایی، که تصویر کانال ثنایایی درآنها به خوبی قابل دیدن بود (Good visibility) برگزیده و به بررسی وارد گردید. داده های مورد نیاز شامل جنس، سن، دیده شدن کانال در هر سمت، میزان پیشروی کانال در هر سمت و فاصله ی میان کانال و لبه ی پایینی فک پایین گردآوری و مسیر تقریبی کانال تعیین و رسم گردید. برای واکاوی داده ها از آزمون مجذور کای و نرم افزار 5/11 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    در883 مورد (38 درصد) از پرتونگاری های پانورامیک، کانال ثنایایی قابل دیدن بود، که از این شمار، 277 مورد (9/11 درصد) کانال ثنایایی را به خوبی نشان می داد. در 19 درصد موارد، کانال در سمت راست و 14 درصد کانال در سمت چپ، در دیگر موارد (67 درصد) کانال در هر دو سمت دیده شد. برپایه ی واکاوی مجذور کای میزان دیدن خوب کانال در مردان به گونه ای معنادار بیشتر از زنان بوده است.
    نتیجه گیری
    کمتر از نیمی از پرتونگاری های فراهم شده با کیفیت مناسب و شرایط استاندارد قادر به نشان دادن کانال ثنایایی فک پایین بودند. برای اطمینان از وجود کانال ثنایایی استفاده از سایر روش ها مانند سی تی اسکن و توموگرافی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کانال ثنایایی فک پایین، خوب دیده شدن، پرتونگاری پانورامیک
  • حمیدرضا عبدالصمدی، پرویز ترک زبان*، مهرداد حسینی صفحه 76

    بیان مساله: تالاسمی ماژور به علت اثرات سیستمیک می تواند موجب تغییر در ترکیبات شیمیایی بزاق گردیده و پوسیدگی های دندانی و التهاب لثه را در این بیماران افزایش دهند.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی ترکیبات شیمیایی بزاق، پوسیدگی های دندانی و التهاب لثه در مبتلایان به این بیماری است.
    مواد و

    روش

    در این بررسی تحلیلی، که از گونه ی هم گروهی تاریخی بود، 28 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور (9 دختر و 19 پسر) با میانگین سنی 75/11سال و 60 فرد سالم (20 دختر و 40 پسر) با میانگین سنی 36/11 سال، به عنوان گروه شاهد از نظر شاخص پوسیدگی (DMF) و شاخص لثه‎ای (GI) معاینه شدند. پس از تحریک غده ی پاروتید، ترشحات این غده از هر دو گروه گردآوری گردید و نمونه های بزاق از نظر کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و اوره آزمایش شدند. برای واکاوی داده ها از نرم‎افزار SPSS ویرایش سیزدهم و از آزمون های تی و مان ویتنی U استفاده گردید.
    یافته ها: میانگین پوسیدگی های دندانی و التهاب لثه در بیماران مبتلا بیشتر از گروه شاهد بود (001/0p<). میانگین غلظت کلسیم و فسفر به گونه ای معنادار در بیماران مبتلا بیشتر از گروه شاهد بود (001/0p<). مقدار میانگین غلظت اوره و سدیم بزاق در بیماران تالاسمی پایین‎تر از گروه شاهد بود (009/0p= و 035/0p=) میزان پتاسیم در هر دو گروه تفاوتی معنادار نداشت (34/0p=).
    نتیجه گیری: یافته های این بررسی نشان داد، که میزان پوسیدگی دندان ها، التهاب لثه و کلسیم و فسفر بزاق در بیماران مبتلا بیشتر از افراد سالم بود، ولی میزان سدیم و اوره ی بزاق در بیماران مبتلا، کمتر از افراد سالم و تفاوتی در میزان پتاسیم بزاق در هر دو گروه مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: التهاب لثه، پوسیدگی دندان، تالاسمی ماژور، شیمی بزاق، غده ی پاروتید
  • کیانوش ترابی صفحه 82
    در این گزارش پی گیری هفت ساله ی یک مورد از درمان پروتز ثابت متکی بر ایمپلنت با استفاده از روش تلسکوپیک ارایه می شود.
    زنی 42 ساله، که در ناحیه ی پشتی فک پایین سمت راست دندان های پری مولار دوم و مولارها را از دست داده بود، برای ساخت پروتز ثابت متکی بر ایمپلنت مراجعه کرد. پس از قرار دادن سه واحد ایمپلنت و سپری شدن اسیواینتگریشن (Osseointegration)، پایه ها بر روی ایمپلنت ها بسته شد. با توجه به این، که ایمپلنت ها دارای انحراف بسیار شدید و در جهات گوناگون بودند و با تراش امکان موازی کردن پایه ها نبود و پایه های زاویه دار نیز، کارایی لازم را در اصلاح زاویه ها دارا نبودند، تصمیم گرفته شد تا با فراهم کردن سه کوپینگ به روش تلسکوپیک، زاویه های آنها اصلاح گردد. سپس، بریج نهایی بر روی آنها ساخته شد. پس از یک پیگیری هفت ساله، بیمار از پروتز خود در سلامت کامل استفاده می کند.
    کلیدواژگان: تلسکوپیک، ایمپلنت، پروتز ثابت
|
  • Hashemipour M., Rad M., Kalantari B., Ahmadinejad M., Afsharipour E., Pour Hosseinali M., Maddahian N. Page 1
    Several studies have shown that herpes simplex infection is the most prevalence etiologic factor for oral ulcers in patients under chemotherapy, and in leukemia.The aim of this study was to investigate the clinical characteristics of oral ulcers and their relation with herpes simplex virus infection in patients undergoing chemotherapy.
    Materials And Method
    This descriptive and cross- sectional study was performed on patients receiving chemotherapy in Kerman hospital in 2006. Forty one patients (31 males and 10 females) with oral ulcers were studied. The most common type of cancer was acute lymphocytic leukemia diagnosed in 20 patients. Samples were prepared from ulcers by sterile swabs and were sent to laboratory for Polymerase Chain Reaction (PCR) procedure. The obtained data were analyzed by chi- square and t- test using SPSS 13.5 program.In this study, of all patients with oral ulcers, 75.6% were men and 24.4% were women. The result of PCR test was positive in 28 cases (68.3%). Thirty patients (73.2%) had single oral ulcer and 11 cases (26.8%) were suffered from multiple ulcers. The most prevalence sites for the oral ulcers were tongue, buccal mucosa, and lip. It was concluded that the etiologic factor of oral ulcers in more than 50% of the patients under chemotherapy was herpes virus infection. Therefore, the antivirus treatment with prophylaxis should be performed for these patients. In addition, it must be considered that the clinical symptoms in diagnosis of this infection are not sufficient, and other tests such as PCR should be used.
  • Sharaffedin F., Rahnama L Page 13
    Mouth-rinses may soften composite restorations even when the composite is light cured or heat treated. The use of certain mouth-rinses may have less adverse effect on composite restorations.The aim of this study was to evaluate the effect of alcoholic and non alcoholic mouth washes on the surface hardness of two types of direct (Z100) and indirect (Gradia) composites.
    Materials And Method
    Sixty disc shape samples of Gradia (n=30) and Z100 (n=30) composite were prepared and cured for 40 seconds by halogen light cure unit. Gradia composite specimens were post cured with labolight machine for 5 minutes and thenwere stored in distilled water for one week at 37c°. The samples were exposed to 3 different solutions of alcoholic, non-alcoholic mouth-rinses, and water for 24 hours at room tempreture. Surface hardness (VHN) was measured and data were analyzed by using One-way ANOVA and Scheffe tests (<0.05).Statistical analysis revealed that, indirect composites which were kept in alcoholic, and non alcoholic solution showed less hardness than control group (water) (p=0.0001). Direct composite specimens which were kept in alcoholic mouthwash had less hardness than control group (p=0.003). Surface hardness of indirect composite specimens kept in alcoholic and nonalcoholic mouth-rinses was significantly higher than direct composites in these solutions (p=0.002 and p=0.008, respectively).Alcoholic and non alcoholic mouth-rinses caused reduction of surface hardness of direct and indirect composites and it seems that the effect of mouth-rinse on surface hardness of these composites is material dependent. Indirect composite showed to be harder than direct composite in all solutions.
  • Salehi P., Pakshir Hr., Nourafshan A., Naseri N Page 23
    At the final stage of fixed orthodontic treatment, the debonding process has high potential in causing enamel damages especially enamel cracks. Thus, the investigation on the effective factors involves in the amount of enamel damages including the type of resin and the method used for debonding is necessary.The aim of this study was to evaluate and compare the number of enamel cracks and changes in cracks length following bonding with two different adhesives, and debonding with two different pliers by stereomicroscope.
    Materials And Method
    In this interventionally in-vitro study, 120 extracted first premolars were randomly divided into four equal groups of 30. The metal brackets were bonded on the teeth with two pastes self-cure composite “Concise” in the first and second groups, and No-mix composite “Unite” in the third and fourth groups. The debonding was done by means of Lift off Debonding Instrument “LODI”, in the first and third groups, and Dentaurum Bracket Removing Plier, in the second and forth groups, respectively. Before bonding and after debonding, all teeth were evaluated with stereomicroscope for comparing the changes in the number and lengths of enamel cracks. Data were analyzed using Wilcakson and Mann Whitney tests using SPSS statistical package.Statistically significant differences (p<0.001) in the number and length of enamel cracks after debonding were evident in all groups. The most increase in the number of new cracks was observed in the fourth group (p<0.05). The results indicated statistically significant difference (p<0.05) in increasing the total length of enamel cracks between group 4 and groups 1, 2.The debonding procedure is principally destructive to enamel surfaces. Applying shear-peel force using bracket removing plier with Unite adhesive (group 4), increased the enamel defects compared to other combination of adhesives and debonding pliers.
  • Aminolzarian M., Razavi M., Ebrahimi L Page 36
    Statement of Problems: Apical periodontitis is caused by bacteria within root canals. Logically, the treatment of apical periodontitis should be directed to the removal of the cause, i.e bacterial eradication. The best procedure for disinfection is canal debridement and irrigation during the first appointment, followed by the application of calcium hydroxide dressing for one week. MTAD, a Mixture of Tetracycline isomer, Acid and Detergent is a new antibacterial solution which has been claimed to be useful in one visit treatment. The purpose of this study was to compare healing of periapical lesions after one visit treatment using MTAD with two appointments endodontic therapy by calcium hydroxide in dogs teeth.
    Materials And Method
    Forty incisor and first premolars of four dogs were left open for four months until periapical lesions developed. Twenty root canals were treated endodontically using MTAD in one visit, and the other 20 canals were dressed with calcium hydroxide for 1 week, and endodontic treatments were then completed. Six months after treatment the dogs were killed by vital perfusion. After fixation, the teeth were histologically examined for the healing of periapical lesions. Kruskal-wallis and Mann-Whitney tests were used for statistical analysis. The percentage of healing, advanced organization, organization, and acute inflammation for MTAD group were 31.6%, 26.3%, 36.8%, and 5.3%, while for calcium hydroxide group they were 16.7%, 16.7, 55.6%, and 11.1% respectively. The difference between the two groups was not statistically significant (p>0.05), but healing of lesions progressed better in MTAD group. One-visit treatment by use of MTAD for pulpless teeth with periapical lesion is an acceptable alternative therapy to two-visit treatment using calcium hydroxide.
  • Oshagh Mr., Hadiun Zade A., Saboori Aa Page 45
    Expansion screws such as Hyrax and Hass have high load-activation rate and their force system is somehow far from ideal for moving teeth. Hence, activation of such screws produces heavy forces that decay rapidly. Also, rapid reactivation of the appliance has the potential of damaging the teeth and periodontium. Moreover, lack of patientۥs cooperation in activation of screw could be considered as one of its main disadvantages. The purpose of this investigation was to assess and compare the force- activation curve of a designed screw with those of the commonly used expansion screws.
    Materials And Method
    In this experimental study, a screw was designed and manufactured in similar size as the other screws with the potential of 8 millimeter expansion in 2 times activation. The screw was embedded in acrylic material in a removable appliance and fixed on its plaster cast. The compression test machine was used to depict its load-activation curve. The curve was compared with other screw's curves. The results of this study showed that the designed screw had a lower load-deflection rate than other screws. It generated a light continuous force of 2- 3. 5 pounds for 4 millimeter expansion. Compared with other screws which produce heavy and interrupted forces, the designed screw generated a light continuous force.
  • Chitsazi M., Shirmohammadi A., Balayi E Page 54
    Due to the limitations of mechanical plaque control methods, the use of chemical methods have been recommended, and Chlorhexidine has been shown to be the gold standard mouth-rinse. The aim of this study was to compare the effect of two herbal mouth-rinses with each other, and with Chlorhexidine on some periodontal indices.
    Materials And Method
    In this double-blinded interventional study, 30 male dental students were divided into three equal groups. Before and after using of the two herbal and one chemical mouth-rinses (Matrica, Persica, and Chlorhexidine) periodontal indices including plaque, gingival, and tooth staining were measured and recorded. All samples consumed the three mouth-rinses in two week intervals. Data were analyzed using Wilcoxon test for evaluation of dependent variables in each group, and ANOVA for dependent variables between the three mouth-rinses.The three mouth-rinses used in this study (Matrica, Persica, and Chlorhexidine) caused reduction in plaque index by 30.58 9.22%, 19.44 8.43% and 19.62 8.7%, respectively. All the mouth-rinses decreased the plaque index but the reduction was more prominent with Chlorhexidine (p<0.05). Also, Chlorhexidine caused more gingival index reduction in comparison with Matrica and Persica (p<0.05). Herbal mouth-rinses caused small areas of staining but Chlorhexidine increased stain index value by its extension and intensity. The difference between the two herbal mouth-rinses was not statistically significant, while the difference was significant in comparison with the chemical mouth-rinse (p<0.05).As the extension and intensity of staining caused by Chlorhexidin as a chemical agent was significantly more than the herbal mouth-rinses, also its effect on plaque and gingival indices was more. So, the benefits and side effects of each mouth-rinse should be considered in their clinical application.
  • Azizi A., Lawaf Sh., Mohamadi E Page 61
    Salivary glands secrete a liquid known as saliva which plays an important role in oral homeostasis. Quantitative and qualitative variation in salivary secretion can cause dental caries and periodontal disease. The decrease of saliva may be caused by some diseases and drugs such as sjogren syndrome, and antidepressant drugs. The purpose of this study was to evaluate the effects of oral contraceptive pills on the volume of unstimulated saliva in healthy women.
    Materials And Method
    In this experimental study, 85 healthy females including 35 study cases and 50 controls with the mean age of 18-25 years, referred to Ahwaz dental school, were selected. The study group had been taking oral contraceptive pill for at least 6 months, but the control group had not been taking this kind of drugs. Subjects with no past medical history, no use of medications, and no history of depression were selected as study subjects. The 2 minutes amount of collected saliva of the subjects in both groups was measured and recorded. The results were analyzed using T-test. The mean age of the study and control group was 24.42 and 24.78 years, respectively. The mean unstimulated volume of the saliva in the study group was 1.11 ml/2minute, while in the control group it was 1.53 ml/2minute. There was a significant difference in the amount of salivary secretion between the two groups (p<0.001).According to this study, it can be concluded that, use of oral contraceptive pills can cause reduction in unstimulated salivary secretion. Therefore, good oral and dental hygiene instructions should be emphasized for these patients.
  • Shahidi Sh., Zamiri B., Roosta Sh., Haghnegahdar A Page 66
    One of the anatomic structures in mental interforaminal area is mandibular incisive canal (MIC). Due to the lack of sufficient emphasis in anatomic texts and limited ability of conventional radiographies to depict it, this structure is not fully recognized or considered by dentists in planning treatment. Ignorance of this canal can lead to post-surgical complications in this region.The aim of this study was the assessment of radiographic appearance of mandibular incisive canal in panoramic view.
    Materials And Method
    In this cross-sectional study, 2324 panoramic views of patients (1117 males, 1207 females) with the mean age of 18 to 70 years were inspected for presence of MIC. Digital photographies were obtained from those radiographic views containing MIC. Then panoramic views with good visible MIC were selected in the study. A data sheet containing age, sex, visibility, extension of the canal in each side, and distance between MIC and inferior border of mandible was completed. An approximate course of MIC was determined and drawn. Chi-square test and SPSS- 11.5 software were used to analyze the data.In 883 cases (38%) of panoramic radiographies, MIC was visible, and 277 of them (11.9%) displayed MIC with good visibility. In 19% of cases MIC was detected in right side, and in 14% of cases it was detected in left side. In rest of the cases (67%) canals were visible on both sides. Based on Chi-square test, good visibility of the canals in men was significantly more than in women. Because less than 50% of panoramic views with good quality and standard protocol could depict incisive canal of the lower jaw, use of other more reliable methods such as C.T or tomography should be recommended in case of necessity.
  • Abdolsamadi H., Torkzaban P., Hosseini M Page 76

    Systemic consequences of major thalassemia (MT), can induce some changes in saliva chemistry, and increase dental caries, as well as gingivitis in patients.The aim of this study was to compare the sialochemistry of saliva, state of dental caries, and gingivitis in MT patients with healthy individuals.

    Materials And Method

    In this historical cohort study, 28 MT patients (9 girls and 19 boys) with the mean age of 11/75 years, and 60 healthy individuals (20 girls and 40 boys)with the mean age of 11/36 years as a control group were examined from DMF and GI index point of view. After stimulation of parotid gland, secretions were collected from both groups. The saliva samples were tested for calcium, phosphor, potassium, sodium, and urea. Data were analyzed by SPSS version 13 using Mann-Whitney and t-test.Dental caries and gingivitis were shown to be higher in MT patients compared to the control group (p<0.001). Also results from sialochemistry of parotid showed that, the mean calcium and phosphor saliva concentrations were significantly higher in patients with MT than in the control group (p<0.001). However, the mean urea and sodium concentrations in saliva were significantly lower in the control group (p=0.009, p=0.035). The potassium content in patient's saliva did not have a significant difference with the control group (p=0.34).The result of this study showed that dental caries, gingivitis, and mean saliva concentration of calcium and phosphor was higher in MT patients than the control group but sodium and urea in the healthy group was higher. Concentration of potassium did not show any difference between the two groups.

  • Torabi K Page 82
    In this article, a telescopic implant- supported fix partial denture, and its seven years follow-up is reported. A 42 years old lady with edentulous free end space in the right quadrant of her lower jaw was refferd for construction of implant supported prosthesis. After implant insertion and osseointegration, the implants showed severe mesiodistal and buccolingual tiltation in the manner that might not be corrected by extensive preparation or using angled abutments. Telescopic copings were made to correct the angulation of the abutments and the path of insertion in order to allowed the construction of a suitable prosthesis. The prosthesis is functional and healthy after seven years follow-up.