فهرست مطالب

نشریه شیمی کاربردی روز
پیاپی 43 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • صائب احمدی، امیر حسین سعیدی دهاقانی، محمد مهدی شادمان صفحات 9-22
    بیشتر ذخایر نفتی جهان در مخازن کربناته شکافدار می باشند که به دلیل حالت ترشوندگی و تراکم شبکه ماتریسی سنگ بازده برداشت نفت پایینی دارند اگر حالت ترشوندگی سنگ کربناته از حات نفت دوست به آب دوست تغییر یابد. بازده برداشت نفت به دلیل آشام آب به داخل سنگ اشباع شده از نفت به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. آب هوشمند می تواند ترشوندگی سنگ کربناته را از حالت نفت دوست به حالت خنثی-آب دوست تغییر دهد و آشام آب را به شبکه ماتریسی سنگ افزایش دهد. در این پژوهش، تاثیر یون ها و سورفکتانت های مختلف در آب هوشمند بر حالت ترشوندگی سنگ کربناته با آزمایش های اندازه گیری زاویه تماس و آشام خودبخودی بررسی شد. آزمایش های آشام خودیخودی در سه سطح دما(50، 70 و 90 درجه ساتیگراد) انجام شدند. تاثیر یون های مختلف ، دما و غلظت سورفکتانت بر تغییر ترشوندگی سنگ کربناته در آزمایش آشام خودبخودی بررسی شد. نتایج نشان می دهد که حضور یون SO42- حالت ترشوندگی سنگ کربناته را به مقدار زیادی تغییر می دهد. با افزایش غلظت یون SO42- از mol/l 033/0 تا mol/l 1/0 بازیابی نفت ا از مقدار 19% تا 58% افزایش یافت. علاوه بر این با افزایش غلظت یون Mg2+ نیز مقدار بازیابی نفت افزایش یافت (از 19 تا 23%). همچنین سورفکتانت کاتیونی CTAB ، ترشوندگی سنگ کربناته را به مقدار زیادی تغییر داد و مقدار بازیابی نفت از مغزه کربناته از19% تا 78% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: مخازن کربناته، آب هوشمند، تغییر ترشوندگی، سورفکتانت
  • سید سجاد سجادی خواه صفحات 23-32
    یک روش ساده و کارآمد برای سنتز مشتقات تتراهیدروپیریدین ها چند استخلافی از طریق واکنش تک ظرف آمین های آروماتیک (2 اکی والان)، بتا-کتواسترها (1 اکی والان) و آلدهید های آروماتیک (2 اکی والان) در حضور کاتالیزور مایع یونی N،N،N′،N′- تترامتیل گوانیدینیوم استات ([TMG][Ac]) ارائه شده است. واکنش در حلال اتانول و تحت شرایط رفلاکس انجام شده است. برخی از مزایای این روش شامل حلال سبز و ایمن، بهره وری اتمی بالا، بازده بالا و عدم نیاز به ستون کروماتوگرافی برای خالص سازی فرآورده ها می باشد. افزون بر آن کاتالیزور قابلیت استفاده مجدد داشته و می توان برای چهار مرتبه و بدون کاهش محسوس در فعالیت کاتالیزوری بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تتراهیدروپیریدین، شیمی سبز، تترامتیل گوانیدینیوم استات، مایع یونی، کاتالیزور با قابلیت استفاده مجدد
  • ملیحه صمدی کاظمی، عزیزاله ادعلی، فرناز عزیزی صفحات 33-50
    در این تحقیق واکنش تشکیل کمپلکس بین کاتیون های Cu2+، 2+ Zn و +Agبا لیگاندهای 1و 8- دی هیدروکسی آنتراکوئینون (DHAQ) و 1- (متیل آمینو) آنتراکوئینون (MAAQ) در مخلوط دو جزئی استونیتریل(AN)- متانول (MeOH) در دماهای مختلف با به کارگیری روش هدایت سنجی مورد مطالعه قرار گرفت. داده های هدایت سنجی نشان دادند که در همه موارد، استوکیومتری کمپلکس ها 1:1 [ML] می باشد بجز در واکنش تشکیل کمپلکس بین کاتیون 2+ Cuو لیگاند DHAQ در متانول خالص و در مخلوط دو جزئی استونیتریل(AN)- متانول (MeOH) با درصد مولی 75 از استونیتریل که 2:1 [M2L] به دست آمد. ثابت های پایداری کمپلکس ها با استفاده از نرم افزار Genplot و برازش غیرخطی داده های هدایت سنجی محاسبه گردید. همچنین داده های حاصل از آزمایش نشان دادند که ترتیب انتخاب گری لیگاندهای DHAQ و MAAQ نسبت به کاتیون های Cu2+، 2+ Zn و +Ag علاوه بر لیگاند، با کسر مولی یک جزء از حلال در مخلوط دو جزئی AN/MeOH تغییر می کند. مقدار پارامتر ترمودینامیکی &DeltaHoc برای تشکیل کمپلکس ها از وابستگی دمایی ثابت های پایداری کمپلکس ها با دما بر اساس رسم معادله وانتهوف و برازش خطی با استفاده از نرم افزار مذکور به دست آمد. نتایج نشان دادند که واکنش تشکیل کمپلکس بین کاتیون های Cu2+، 2+ Zn و +Ag با لیگاندهای فوق درسیستم های دو جزئی مورد مطالعه، گرماگیرهستند و در همه موارد کمپلکس های ایجاد شده از لحاظ آنتالپی ناپایدار اما از لحاظ آنتروپی پایدار می باشند. همچنین رسم تغییراتoC T&DeltaSبرحسب Hoc&Delta واکنش تشکیل کمپلکس بیانگر ارتباط خطی مناسب بین آنتروپی و آنتالپی واکنش می باشد و مقادیر مثبت آنتروپی، ناپایداری آنتالپی واکنش را جبران می کند.
    کلیدواژگان: هدایت سنجی، مخلوط دو جزئی، ثابت تشکیل کمپلکس، پارامتر های ترمودینامیکی، کاتیون، لیگاندهای 1و8، دی، هیدروکسی آنتراکوئینون (DHAQ) و 1، (متیل آمینو) آنتراکوئینون (MAAQ)
  • محدثه میکانی، هما ترابی زاده، رضا رحمانیان صفحات 51-64
    امروزه تثبیت آنزیم بر روی بسترهای با ابعاد نانو در صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش آنزیم اینولیناز بر روی نانوذرات مغناطیسی عامل دار شده با نانوذرات پروتئینی از طریق ایجاد اتصالات کووالانسی با آنزیم تثبیت شد. آنزیم اینولیناز قادر به تولید شربت پر فروکتوز از اینولین در یک فرایند تک مرحله ای آنزیمی از اینولین می باشد. تثبیت آنزیم به منظورافزایش پایداری ساختار آنزیم تحت شرایط دشوار صنعتی، امکان استفاده مجدد از آن، کاهش خطر آلودگی محیط واکنش با پروتئین آنزیم، کاهش هزینه تولید فرآورده نهایی و امکان استفاده از بیورآکتورهای آنزیمی تثبیت شده با سیستم مداوم صورت گرفت. علاوه بر این، تثبیت این آنزیم بر روی نانوذرات مغناطیسی، جداسازی آنزیم را از محیط واکنش توسط میدان مغناطیسی امکان پذیر نموده و نیاز به استفاده از سایر روش های غیر اقتصادی جداسازی را مانند سانتریفوژ و فیلتراسیون مرتفع نموده است. بدین منظور در مرحله اول نانوذرات مغناطیسی به روش هم رسوبی تهیه گردید. پس از آن در مرحله دوم، نانوذرات ایزوله پروتئین سویا به روش ژلاتیناسیون سرد تهیه و سپس جهت اصلاح سطح و پایدار سازی نانوذرات مغناطیسی، فرآیند پوشش دهی سطح انجام گرفت. در مرحله سوم، فرآیند تثبیت آنزیم بر روی سطوح بستر مغناطیسی، با ایجاد اتصالات کووالانس با استفاده از گلوترآلدئید صورت گرفت. در این پژوهش به منظور مطالعه شکل و ساختار، اندازه و ویژگی های عملکردی نانوذرات مغناطیسی و فرآیند تثبیت آنزیم در کلیه مراحل تهیه، روش های تشخیص میکروسکپ الکترونی روبشی (SEM)، تفرق دینامیک نور (DLS) وطیف سنجی تبدیل فوریه (FTIR) بکار گرفته شد. بر طبق نتایج میکروسکپ الکترونی روبشی اندازه نانوذرات مغناطیسی آهن در محدوده nm 50-20 با میانگین اندازه nm 35 بدست آمد. ذرات از نظر مورفولوژی کروی و یکنواخت بودند. اندازه نانوذرات ایزوله پروتئین سویا با توجه به تغییر میزان گرم درصد پروتئین در محدودهnm 600-100 با استفاده از تفرق دینامیکی نور اندازه گیری شد. تثبیت آنزیم بر روی نانوذرات مغناطیسی عامل دار شده با پروتئین با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه تایید شد.
    کلیدواژگان: اینولیناز، نانوذرات مغناطیسی، تثبیت آنزیم، ایزوله پروتئین سویا، ژلاتیناسیون سرد، میکروسکپ الکترونی روبشی (SEM)، تفرق دینامیک نور (DLS)
  • حبیب الله طیبی صفحات 65-80
    در این مطالعه نانو ذرات سیلیکا از پیش ماده تترا اتیل ارتوسیلیکات سنتز شده و سپس نانوکامپوزیت آن با پلیمر پلی پیرول تهیه و به منظور حذف رنگزای راکتیو قرمز 198 استفاده گردید. میکروسکوپ الکترونی روبشی برای تعیین مورفولوژی سطح، میکروسکوپ الکترونی عبوری برای اندازه گیری ذرات نانو سیلیکا سنتز شده وهمچنین طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه به منظور تایید و عامل دار شدن نانوذرات سیلیکا با پلیمر پلی پیرول استفاده شد. پارامتر های موثر بر حذف رنگزا از جمله pH، مقدار جاذب، زمان، دما و غلظت بررسی و بهینه شدند. دستگاه اسپکتروفتومتر جذبی به منظور تعیین مقدار ماده رنگزا در محلول استفاده شد. برای تعیین نوع ایزوترم جذب از معادلات ایزوترم جذب لانگمیر و فرندلیش استفاده شد که نتایج، برازش مناسب را برای ایزوترم جذب لانگمیر با ظرفیت جذب mg/g 5/312 نشان می دهد. در ضمن معادله سینتیک جذب شبه مرتبه دوم برازش مناسب را برای داده ها نشان داد. داده های انرژی آزاد گیبس و آنتالپی نشان دهاده فرآیند خودبخودی و گرماگیر می باشد.
    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت، پلی پیرول، رنگزای راکتیو قرمز 198، مطالعات جذب
  • بهروز ملکی، رضا طیبی، مهدی بقایری، زهرا نصرآبادی صفحات 81-92
    یک روش موثر، ساده و سبز برای سنتز بیس-(4-هیدروکسی کومارین-3-ایل)-متانها از طریق تراکم 4-هیدروکسی کومارین با آلدهیدها در آب، بوسیله هیبرید α-نانو آلومینا- مولیبدن اکسید به عنوان کاتالیزور هتروژن توسعه داده شده است. بازده های بالا، زمانهای کوتاه واکنش، جداسازی بدون ستون کروماتوگرافی و قابل بازیافت بودن کاتالیزور از مزایای این روش بشمار می رود.
    کلیدواژگان: بیس کومارین، سیستم هتروژن، نانو هیبرید، شیمی سبز
  • مصطفی یوسفی، سمانه صردی زید، مژگان خراسانی مطلق صفحات 93-102
    در این پژوهش، نانوذرات اورتوفریت نئودیمیم (NdFeO3) به روش هم رسوبی سنتز و برای کنترل اندازه ی ذرات از اسید اولئیک C17H33COOH)) به عنوان سورفاکتانت استفاده گردید. نانوذرات کروی NdFeO3 با متوسط اتدازه ذرات 28 نانومتر در دمای تکلیسC ◦ 800 به مدت 4 ساعت بدست آمد. روش هم رسوبی یک روش آسان و ارزان برای تولید اکسیدهای مختلط با درجه خلوص بالا محسوب می گردد. مورفولوژی، پارامترهای شبکه و اندازه ی ذرات محصول توسط تکنیک های طیف بینی تبدیل فوریه مادون قرمز (FT-IR)، پراش پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد مطالعه و شناسایی قرارگرفته است. آنالیز XRD، الگوی مربوط به NdFeO3با ساختار پروسکیت و تقارن اورتورومبیک را نشان می دهد. متوسط اندازه ذرات نمونه سنتز شده با استفاده از الگوی پراش XRD و همچنین اندازه ذرات دیده شده در تصاویر SEM تقریبا با یکدیگر مطابقت می کند. همچنین نتایج نشان می دهد که مقدار سورفاکتانت، pH و سرعت هم زدن محلول نقش مهمی در یکنواختی و اندازه ی ذرات محصول دارد.
    کلیدواژگان: اورتوفریت نئودیمیم، روش هم رسوبی، نانوذرات، اسیداولئیک، سورفاکتانت
  • نازیلا عاصم، طیبه حسین نژاد صفحات 103-120
    واکنش سنتز مشتقات 3،2،1- تری آزول های استخلاف شده در ناحیه 1و4 در حضور کاتالیستی از یون مس(I) توسط روش های نظریه تابعی چگالی به لحاظ ساختاری و ترمودینامیکی در فاز گازی و در حضور سه حلال مختلف آب، اتانول و استو نیتریل از طریق مدل سازی زنجیره های قطبیده مورد بررسی قرار گرفت.
    با توجه به نتایج ترمودینامیکی محاسبه شده برای واکنش، نشان داده شد که تولید محصول ناحیه گزین استخلاف شده در موقعیت 1و4 نسبت به محصول استخلاف شده در موقعیت 1و5، به لحاظ ترمودینامیکی مطلوب ترو نیز انجام واکنش در محیط استونیتریل به عنوان حلال از ارجحیت بالاتری برخوردار است.
    در مرحله بعد، ساختار حالات گذار متناظر با هر یک از محصولات ایزومری در حضور کاتالیست بهینه سازی شد و سپس خواص ساختاری و انرژی آن ها با در نظر گرفتن نقش کاتالیست SMI-CuIبه منظور توجیه منشا ناحیه گزینی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن، بر اساس نتایج حاصل از محاسبات نظریه کوانتومی اتم ها در مولکولها روی محصولات و حالات گذار متناظربا آن، منشا الکترونی ناحیه گزینی واکنش مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: واکنش کلیک، مشتقات 3، 2، 1، تری آزول های استخلاف شده در ناحیه 1و4، نظریه تابعی چگالی، مدل زنجیره های قطبیده، نظریه کوانتومی اتم ها در مولکول ها
  • سید کریم حسنی نژاد درزی، فرشاد شجیع صفحات 121-136
    کاربامازپین (CBZ) یک داروی ضد تشنج است که برای درمان صرع مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه روش های کروماتوگرافی مایع برای اندازه گیری کاربامازپین از مزایایی مثل دقت و تکرارپذیری عالی برخوردارند اما مواردی مانند زمان طولانی مراحل آماده سازی و هزینه بالای تجهیزات و نگهداری، کاربرد آن ها را محدود کرده است. در این مطالعه حسگر الکتروشیمیایی جدید برای اندازه گیری کاربامازپین معرفی شده است. در این پژوهش، الکترود خمیر کربن اصلاح شده، با استفاده از نانوزئولیت ZSM-5، پودر گرافیت و روغن پارافین ساخته شد. سپس رفتار الکتروشیمیایی الکترود اصلاح شده برای اکسایش الکتروشیمیایی کاربامازپین با روش های ولتامتری بررسی شد.جریان های پیک ولتامتری پالسی تفاضلی به طور خطی با غلظت CBZ در محدوده 35/0 تا 95 میکرومولار افزایش یافته و حد تشخیص 1/0 میکرومولار بدست آمد. الکترود خمیر کربن اصلاح شده با نانوزئولیت ZSM-5، امکان استفاده به عنوان یک حسگر عالی با تکرارپذیری، بازیابی خوب و حد تشخیص خیلی پایین را برای اندازه گیری کاربامازپین فراهم آورد. روش معرفی شده برای اندازه گیری کاربامازپین در نمونه های حقیقی نظیر پلاسمای انسانی مورد استفاده قرار گرفت و می تواند برای نمونه های بیمارستانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: کاربامازپین، نانوزئولیت ZSM، 5، CPE اصلاح شده، حسگر الکتروشیمیایی
  • آرزو بشیری فر، علی نیازی، سمیه ویسه صفحات 137-150
    اندازه گیری همزمان مخلوط نیوفوشین و ویکتوریا بلو توسط روش های اسپکتروفتومتری به دلیل همپوشانی طیفی توسط روش های کلاسیک کالیبراسیون امکان پذیر نمی باشد. به وسیله روش های کالیبراسیون چند متغیره مانند روش کم ترین مربعات جزیی (PLS) از طریق ایجاد یک مدل کالیبراسیون که شامل مخلوط هایی با غلظت های مختلف از رنگ های مورد اندازه گیری در محدوده کالیبراسیون می باشد، اندازه گیری قابل انجام خواهد بود. تصحیح سیگنال عمودی (OSC) یک تکنیک پیش پردازش مناسب برای حذف اطلاعات نامناسب و غیر مفید، بدون کاهش در توان پیش گویی مدل می باشد. در این مطالعه، مدل کالیبراسیون برای 25 مخلوط مختلف تهیه شد و طیف جذبی آن ها در محدوده طول موج 400-700 نانومتر ثبت گردید. محدوده کالیبراسیون برای نیوفوشین 5/7-75/0 و برای ویکتوریا بلو 0/18-5/1 میلی گرم بر لیتر می باشد. در این مطالعه روش های PLS و OSC-PLS با روش ساده Doolitle مقایسه و مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اندازه گیری همزمان، اسپکتروفتومتری، کم ترین مربعات جزیی، تصحیح سیگنال عمودی، نیوفوشین، ویکتوریا بلو
  • محمدرضا فتحی، داریوش الماسی فر صفحات 151-170
    دراین تحقیق ابتدا ترکیب دندریمر نسل 2 (G.2.0) پلی آمیدو آمینی (PAMAM) با هسته های اتیلن دی آمین بر روی ترکیب کیتوسان پیوند داده شد و بعنوان یک ماده جاذب سطحی جدید، مورد استفاده قرارگرفت. تکنیک FTIR برای شناسایی محصول ساخته شده به کار برده شد و مقایسه طیف ترکیب حاصله و مواد اولیه، اتصال مابین پیوند کیتوسان و دندریمر و درنتیجه سنتز ماده جاذب را تایید نمود. اثر جاذب کیتوسان – دندریمر بر حذف یونهای فلزات سنگین آلاینده کروم، کادمیوم و نیکل در پساب های صنعتی موجود در کارخانجات پتروشیمی مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای موثری که بر فرآیند حذف مورد مطالعه قرار گرفته اند عبارتند از: pH محلول، زمان تماس، غلظت اولیه یونهای فلزات سنگین و مقدار جاذب. اندازه گیری ها با استفاده از دستگاه پلاسمای نشر القایی انجام شده اند. بررسی ها نشان داد که حذف کامل یونهای فلزی مورد مطالعه در pH های برابر شش برای یونهای کادمیوم (II) وکروم (III) و در pH های برابر هفت برای یونهای نیکل (II)، پس از 30 دقیقه انجام می شود. مطالعات سینتیکی نشان داد که فرآیند حذف یونهای فلزی کادمیوم (II) ، کروم (III) و نیکل (II) از مدل سینتیک شبه مرتبه دوم پیروی می کند. داده های ایزوترم تعادلی جذب برازش کاملی را با ایزوترم لانگمویر نشان داده و حداکثر ظرفیت جذب را برای کادمیوم (II) ، کروم (III) و نیکل (II) با توجه به ایزوترم لانگمویر بترتیب 074/47 ، 814/25 و 564/33 میلی گرم بر گرم جاذب مشخص می کند. نهایتا، نتایج این تحقیق کاربرد کیتوسان-دندریمر را به عنوان جاذب جدید در حذف یونهای سنگین از محلول آبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کیتوسان-دندریمر، حذف کروم، نیکل و کادمیوم، طیف سنجی نشری پلاسمای جفت شده القایی
  • محمد علیمرادی، مرضیه قریب، سید محمد حسینی، روح الله حیدری صفحات 171-184
    دراین تحقق از روش ساده، سریع و حساس میکرواستخراج مایع - مایع پخشی برای پیش تغلیظ و اندازه گیری مقادیر ناچیز پارا نیترو آنیلین در نمونه ی پساب کارخانه ی نساجی استفاده گردید. در این روش، مخلوطی ازحلال ها شامل 200 میکرولیتر دی کلرومتان (حلال استخراج کننده) و 800 میکرولیتر استون (حلال پخش کننده) به 9 میلی لیتر از محلول 2/0 میلی گرم بر لیتر0پارا نیتروآنیلین (نمونه) تزریق شد و پس از ابری شدن مخلوط نمونه و سانتریفیوژ کردن، فاز استخراج شده بصورت قطره ی ریز در ته لوله سانتریفیوژ جمع شد. فاز استخراجی جمع آوری شده با 100 میکرولیتر استون رقیق سازی شده و برای آنالیز به دستگاه اسپکتروفتومتر منتقل گردید. آنالیز نمونه ها در طول موج ماکزیمم 375 نانومتر انجام شد. منحنی کالیبراسیون روش، پس از عمل استخراج دارای دامنه خطی 35/0- 025/0 میلی گرم بر لیتر بود. حد تشخیص روش برابر 01/0 میلی گرم بر لیتر و انحراف استاندارد نسبی آن، در غلظت 025/0 میلی گرم بر لیتر، 97/4 درصد محاسبه شد. مقادیر بازیابی با سطوح غلظتی متفاوت، در گستره ی 2/96 تا 98 درصد و فاکتور تغلیظ، 2/23 بدست آمد.
    کلیدواژگان: میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، پارا نیترو آنیلین، پیش تغلیظ، اسپکتروفتومتر
  • علی احسانی، مجتبی هادی، حسین مستعان زاده، ابراهیم هنرمند صفحات 185-192
    اثر بازدارندگی ترکیب آلی 2،3 dihydro-2-imino-3-p-tolylbenzo[d]oxazol-5-ol در خوردگی استیل زنگ نزن 316 به کمک روش های متداول الکتروشیمی مانند منحنی های پلاریزاسیون و اسپکتروسکوپی امپدانس الکتروشیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است. اثر بازدارندگی ترکیب مربوط به جذب آن در سطح فلز می باشد. نتایج مطالعات الکتروشیمییایی اثر بازدارندگی خوبی با افزایش غلظت بازدارنده نشان داده اند. فرایند جذب بازدارنده ار ایزوترم لانگمویر پیروی نموده و پارامترهای ترمودینامیکی جذب مانند انرژی آزاد گیبس و ثابت تعادل جذب به کمک این ایزوترم محاسبه شده اند. از نتایج مطالعات نظریه تابعی دانسیته هم موقعیت آخرین اوربیتال مولکولی اشغال شده و اولین اوربیتال مولکولی اشغال نشده، اختلاف انرژی بین دو لایه و نحوه جذب بازدارنده بر سطح فلز بدست آمده است.
    کلیدواژگان: بازدارنده آلی، جذب، استیل زنگ نزن، امپدانس، تابعیت چگالی الکترون
  • عاطفه بهارلویی، الهام جلیل نژاد، محمد سیروس آذر صفحات 193-212
    فاضلاب های صنعتی حاوی رنگ های سنتزی، از عوامل مهم آلاینده محیط زیست می باشد. فرآیند جذب سطحی با جاذب های زیستی به دلیل ارزانی، دسترسی زیاد و نداشتن خطرات زیست محیطی گزینه خوبی برای حذف رنگ از پساب می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی جذب سطحی رنگ کاتیونی متیلن بلو با جاذب طبیعی لوفای سیلندریکای ایرانی در سیستم ناپیوسته می باشد. متغیرهای زمان تماس، pH و دما به عنوان پارامترهای عملکردی موثر در حذف رنگ متیلن بلو با لوفای ایرانی در شرایط ثابت mg/L 25 غلظت اولیه رنگ وg 5/0 از جاذب موردبررسی قرار گرفت. درنهایت، نتایج توسط 4 مدل سینتیکی و پارامتر های ترمودینامیکی تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در مدت زمان 100 دقیقه فرآیند جذب به تعادل رسید. کمترین جذب در محیط اسیدی بوده و ماکزیمم میزان جذب در pH برابر 7-8 به دست آمد که با توجه به تفاوت ناچیز بازدهی جذب در این دو pH و صرفه اقتصادی فرآیند به ویژه در مقیاس های بزرگ، pH برابر 7 (بدون نیاز به تنظیم pH) به عنوان مقدار بهینه pH تعیین گردید. با افزایش دما کارایی جذب به وضوح افزایش یافت. نتایج حاصل از مطالعات سینتیکی نشان داد که فرآیند جذب از مدل سینتیک شبه مرتبه دوم تبعیت می کند. مقادیر به دست آمده برای پارامترهای ترمودینامیکی، جذب متیلن بلو بر سطح لوفا را واکنشی خودبه خودی، گرماگیر و فیزیکی معرفی می کند. طبق نتایج حاصل از این مطالعه، استفاده از لوفای ایرانی بدون نیاز به پیش تیمار به عنوان یک جاذب طبیعی باراندمان بالا، ارزان قیمت و دوستدار محیط زیست جهت حذف رنگ متیلن بلو، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: متیلن بلو، لوفای ایرانی، جذب زیستی، pH، دما، مدل های سینتیکی، پارامترهای ترمودینامیکی
  • نیلوفر اکبرزاده تربتی، مهدی شهرکی، حوریه ریگی صفحات 213-228
    در این تحقیق نانو ذرات اکسید نیکل به روش هم رسوبی تهیه شده و توانایی آن در جذب سطحی آلومینون در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است. نمونه های تهیه شده با استفاده از روش های FT-IR، XRD،VSM ، SEM و EDX مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج حاصل از طیف سنجی مادون قرمز(FT-IR) تشکیل پیوند کوالانسی NiO در نمونه ی تهیه شده را تایید می کند. پراش پرتو ایکس (XRD) نشان می دهد که نمونه ی مورد نظر تک فاز و دارای تقارن مکعبی می باشد. همچنین سایز ذرات تشکیل شده در حدود 57 نانومتر می باشد. بررسی طیف های به دست آمده از اسپکتروفتومتری UV-VIS نشان می دهد که نانو ذرات نیکل اکسید تهیه شده می تواند به عنوان یک جاذب کارآمد برای حذف آلومینون از محیط آبی مورد استفاده قرار گیرد. بیشترین درصد حذف آلومینون، در 3=pH و غلظتppm5 از آن صورت می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مکانیسم برای جذب سطحی آلومینون از نوع سینتیک درجه دوم است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، نیکل اکسید، آلومینون، جذب سطحی
  • بابک میرتمیزدوست صفحات 229-240
    نانو ترکیبت کوئوردیناسیونی جدید سرب(II) با لیگاند H-2-pcih به دو روش شیب دمایی و واکنش تحت امواج فراصوت سنتز شد و با آنالیز های FT-IR، CHN، XRPD و همچنین کریستالوگرافی اشعه- X مورد شناسایی قرار گرفت و موروفولوژی حالت نانو توسط میکروسکوپ الکترونی SEM مورد مطالعه قرار گرفت. داده های حاصل از بلورنگاری اشعه-X نشان داد که ترکیب کوئوردیناسیونی جدید در سیستم بلوری اورتورومبیک با گروه فضایی Pbcn متبلور شده است. هر مرکز فلزی سرب با چهار اتم نیتروژن و دو اتم اکسیژن دو لیگاند 2-pcih متصل شده است و دارای عدد کوئوردیناسیون 6 به صورت، PbN4O2، می باشد. جهت گیری پیوند ها اطراف اتم مرکزی یک فضای خالی قابل ملاحظه را نشان می دهد که نشان دهنده نامتقارن بودن کره کوئوردیناسیون اطراف فلز می باشد و اصطلاحا کره کوئوردیناسیون سرب به صورت hemidirected می باشد. دوگونه برهمکنش های ضعیف π-π در ساختار کمپلکس مشاهده گردید که در نتیجه این برهمکنش های ضعیف بخش های مجاور به هم نزدیک شده و ساختار گسترده ترکیب کوئوردیناسیونی بصورت ابرمولکول سه بعدی ملاحظه می شود. موروفولوژی مشاهده شده نانو ترکیب سنتز شده با SEM نشان دهنده ساختار صفحه ای ترکیب می باشد.
    کلیدواژگان: ترکیب کوئوردیناسیونی، سرب(II)، لیگاند دهنده، X، ray کریستالوگرافی، نانو ذرات، hemidirected
  • طیبه شمسی، علی عموزاده، الهام تبریزیان صفحات 241-256
    تثبیت هیدروکلریک اسید بر روی بستر نانوتیتانیوم دی اکسید عامل دار شده با گروه های آمینی انجام شد. بدین منظور در ابتدا نانوذرات تیتانیوم دی اکسید با 4،2- تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) به عنوان یک اتصال دهنده ی دوعاملی واکنش داده و در مرحله ی بعد، گروه ایزوسیات واکنش نداده با آب احیا شد و در انتها، هیدروکلریک اسید با گروه آمین به دست آمده در مرحله قبل، نمک آمونیوم کلرید را تولید کردند. این ترکیب به عنوان یک کانالیزور موثر و کارآمد جهت سنتز مشتقات تترا هیدرو بنزو [b] پیران ها مورد استفاده قرار گرفت که بازده بالای محصولات (% 93-67) و زمان کوتاه واکنش (30 - 15 دقیقه) را نتیجه داد. این نانوکاتالیزور به کمک روش های طیف سنجی FT-IR، XRD، FE-SEM، TGA، تیتراسیون pH متری و تیتراسیون مور شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: هیدروکلریک اسید تثبیت شده، 4، 2، تولوئن دی ایزوسیانات، نانوکاتالیزورهای ناهمگن، تترا هیدرو بنزو [b] پیران
  • مسلم ستوده خواه، واحد زارع صفحات 257-270
    در این پژوهش، ما از روش همرسوبی برای سنتز نانو ذرات کرومیت مس (CuCr2O4.CuO)استفاده کردیم .سه نسبت مولی مس/کروم (4/. ،7/. و0/1) به منظوربررسی اثرنسبت مولی بر ترکیب، ریخت شناسی[1] واندازه ذرات استفاده شد. به منطور بررسی اثر دمای کلسینه، نمونه های پیشساز در دماهایCo500،Co600 و Co700در هر سه نسبت مولی کلسینه شدند. دو نمونه پیشساز در دماهای Co800و Co900کلسینه شدند و دو نمونه در حضور سورفکتانت سدیم دودسیل سولفات و دمای کلسیناسیون Co700 سنتز شدند. نانو ذرات با استفاده ازدستگاه پراش اشعه ایکس(XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)و طیف اشعه ایکس با انرژی پراکنده (EDX)، مورد شناسایی قرار گرفتند. در الگوی XRD به دست آمده از نانو ذرات پس از کلسیناسیون، در دماهای Co500،Co600و Co700مشخص شد در تمامی نسبتهای مولی پیک ها مربوط به اسپینل CuCr2O4و CuO می باشند. همچنین الگوی XRD نشان داد که در دماهای Co500 وCo600 با تغییر نسبت مولی مس/کروم مقدار CuO تغییرنمی کند اما در دمای بالاتر (Co700) با افزایش نسبت مولی، مقدار CuO نسبت به CuCr2O4 افزایش می یابد. در دماهای Co800 و Co900و نسبت مولی 0/1 اسپینل CuCr2O4 دیده نمی شود و این ترکیب در اثر واکنش با CuO به CuCrO2 تبدیل می شود.
    SEM نانوذرات سنتز شده در دماهای Co500،Co600و Co700 و تمامی نسبتهای مولی نشان داد ریخت شناسی ذرات تقریبا به صورت نانو تیغه هایی با ضخامتی در محدوده 35-20 نانومتر و تجمع یافتگی زیاد است. بهترین نمونه سنتز شده از لحاظ یکنواختی ریخت شناسی و ریز بودن اندازه نانو ذره، نمونه ای است که نسبت مولی مس/کروم 0.4 و دمای کلسینه پیشساز ،Co600 می باشد. با افزایش دما و استفاده از سورفکتانت تجمع یافتگی نمونه ها کاهش می یابد و بلورینگی بسیار بهتر می شود اما اندازه ذرات افزایش می یابد.
    [1] morphology
    کلیدواژگان: کرومیت مس، همرسوبی، سورفکتانت، نانو ذره
|
  • Saeb Ahmadi, Amir Hossein Saeedi Dehaghani, Mohammad Mahdi Shadman Pages 9-22
    A considerable quantity of the world’s oil reserve is located in naturally fractured carbonate reservoirs, with very low oil recovery efficiency, due to their wettability abd tightness of matrix. Recovery efficiency can be improved considerably, if the reservoir rock wettability is changed from mostly oil-wet to water-wet, thus enhancing water imbibition into the oil saturated rock. Smart water is able to alter the carbonate rock wetability from oil-wet to intermediate to water-wet, and therefor, water imbibition into the rock matrix is facilitated. In this study, the effect of ions and different surfactants concentration in the smart water on the wettability state of carbonate rocks was investigated by contact angle measurements and spontaneous imbibition experiments. Imbibition experiments were performed at three temperature level(50, 70 and 90 C). The effect of ions, temperature, and surfactant concentration on the wettability alteration of carbonate rocks during spontaneous imbibition process were invistegated. The results showed that the presence of SO42- ions, the strongly affects the wetting state of carbonate rocks, and increasing SO42- concentration from 0.033 mol/l to 0.1 mol/l increased the oil recovery from 19% to 58%. Moreover, by increasing Mg2 concentration the oil recovery increases (from 19% to 23%). Also the presense of cationic surfactant C12TAB, strongly changed the wetting state of carbonate rocks, and also increased the oil recovery from 19% to 78%.
    Keywords: Carbonate Reservoirs, Smart Water, Wettability Alteration, surfactant
  • Seyed Sajad Sajadikhah Pages 23-32
    A simple and efficient method has been presented for the synthesis of tetrahydropyridine derivatives via one-pot reaction of aromatic amines (2 eqv), β-ketoesters (1 eqv) and aromatic aldehydes (2 eqv) in the presence of N,N,N′,N′-tetramethylguanidinium acetate [TMG][Ac]. The reaction was carried out in EtOH under reflux conditions. Some of the advantages of this procedure are green and safe solvent, high atom economy, high yield, and no need to column chromatography for product purification. Moreover, the catalyst is recyclable and can be used up to four times without significant loss of its activity.
    Keywords: Tetrahydropyridine, Green chemistry, Tetramethylguanidinium acetate, Ionic liquid, Reusable catalyst
  • Malihe Samadi Kazemi, Azizollah Nezhadali, Farnaz Azizi Pages 33-50
    In this study, the complexation reaction between Cu2, Zn2 and Ag cations with 1,8-dihydroxyanthraquinone (DHAQ) and 1- (methylamino) anthraquinone (MAAQ) was studied in (AN/MeOH) binary mixtures at different temperatures using conductometry method. The conductivity data indicates in all cases, the stoichiometry of the complexes is [ML]1:1 except for the complex formation reaction between Cu2 cation and DHAQ ligand in pure methanol and in AN/MeOH (mol% AN = 75) binary solutions was obtained [M2L] 2:1. The stability constants of complexes were calculated using Genplot software and non–linear fitting of conductometric data. Also, the experimental data show that the selectivity order of DHAQ and MAAQ for Cu2, Zn2 and Ag cations, in addition to the ligand, changes with mole fraction of a component of the solvent in AN/MeOH binary mixtures. The value of &DeltaHºc for formation of complexes was obtained from temperature dependence of the stability constants of the complexes using the Vant Hoff plots and linear fitting using mentioned software. The results showed the complexation reaction between Cu2, Zn2 and Ag cations with DHAQ and MAAQ in this binary mixtures are endothermic and, in all cases the resulting complexes are entropy stabilized but enthalpy destabilized. Also, the T&DeltaSºc versus &DeltaHºc plot of all thermodynamic data indicated a fairly good linear correlation indicating the existence of the enthalpy– entropy compensation in the complexation reactions.
    Keywords: Conductometry, binary mixture, complex formation stability, Thermodynamic parameters, cation, 1, 8-dihydroxyanthraquinone (DHAQ), 1- (methylamino) anthraquinone (MAAQ)
  • Mohaddeseh Mikani, Homa Torabizadeh, Reza Rahmanian Pages 51-64
    Nowadays, enzyme immobilization on the nano carriers was applied in food industry. In this study, Inulinase enzyme was immobilized on the magnetite nanoparticles functionalized with protein nanoparticles through covalent attachment. Inulinase can produce high fructose syrup from inulin in a one-step enzymatic process. The Inulinase was immobilized in order to increase enzyme stability under extreme conditions of industrial processes, reusability, reduce the risk of environmental pollution with the enzyme protein, reducing the cost of the final products and the ability of using bioreactors with immobilized enzyme in continuous system. In addition, the immobilized enzyme on the magnetite nanoparticles can be separated from the reaction medium by a magnetic field and it is not necessary to use of other uneconomical methods such as centrifugal separation and filtration. Therefore, in the first step, the magnetite nanoparticles were prepared by co-precipitation method. Then, in the second step, the soy protein isolate nanoparticles were synthesized by cold gelation method and then the magnetite nanoparticle’s surface was coated for modification and stabilization. In the third step, the enzyme was immobilized on the magnetite carrier through covalent attachment via glutaraldehyde. In this study, scanning electron microscope (SEM), dynamic light scattering (DLS) and fourier transform spectroscopy (FTIR) were used for analyze the particle size, shape, morphology and functional characteristics of magnetite nanoparticles and enzyme immobilization in all steps of preparation. Based on the SEM results, the size of nanomagnetite were in the range of 20 to 50 nm with the mean diameter of about 35 nm. The nanomagnetite obtained possessed spherical morphology, uniformly distributed. The size of soy protein isolate (SPI) nanoparticles according to the initial SPI amount (gr %) were in the range of 100-600 nm by using DLS technique. FTIR method confirms proper enzyme immobilization on the functionalized nanomagnetite by protein.
    Keywords: inulinase, nanomagnetite, enzyme immobilization, soy protein isolate, cold gelation, scanning electron microscopy, dynamic light scattering
  • Habib-Allah Tayebi Pages 65-80
    In this study, nano-silica particles were synthesized from tertraethylorthosilicate (TEOS) precursor and then, together with polypyrrole polymer, a nanocomposite was prepared and used for removal of reactive red 198. Scanning electron microscope (SEM) was applied to determine the superficial morphology, Transmission electron microscope (TEM) to measure the synthesized nano-silica particles and finally, the Fourier transform infra-red spectroscopy (FTIR) to confirm and functionalize the nano-silica particles together with polypyrrole polymer. Parameters affecting the removal of RR 198 such as pH, the amount of adsorbent, dye concentration, temperature, and contact time were investigated and optimized. Uv-vis spectrophotometer was used to determine the concentration of dye in the solution. The Langmuir and Freundlich adsorption isotherm models were applied for determine the adsorption isotherm equation and the presented results show very good agreement with Langmuir adsorption isotherm with high adsorption capacity of 312.5 mg/g. In addition, pseudo-second order kinetic equation was best fitted for adsorption kinetic model. The Gibbs free energy and enthalpy data verified its spontaneous and endothermic nature.
    Keywords: Nanocomposite, Polypyrrole, Reactive Red 198, Adsorption Studies
  • Pages 81-92
    A green, simple and efficient procedure has been developed using nano α-Al2O3/MoO3 as a heterogeneous catalyst for the synthesis of bis-(4-hydroxycoumarin-3-yl)-methanes via the condensation of 4-hydroxycoumarin with aldehydes in water. High yields, short reaction times, no chromatographic separation, and recyclability of the catalyst are the advantages of this procedure.
    Keywords: Biscoumarin, Heterogeneous system, Nano hybrid, Green chemistry
  • Mostafa Yousefi, Samaneh Soradi Zeid, Mozhgan Khorasani Motlagh Pages 93-102
    In this research, orthoferrite neodymium nanoparticles (NdFeO3) synthesized via the Co-precipitation method and the oleic acid )C17H33COOH) was added as surfactant to control the particles size. The spherical NdFeO3 nanoparticles with an average particles size of 28 nm were obtained in calcination temperature of 800 °C for 4h. Co-precipitation method is a simple and inexpensive method for the production of mixed oxides with high purity. The morphology, lattice parameters and size of nanoparticles of product have been studied and characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) techniques. The XRD analysis shows only the pattern corresponding to perovskite-type NdFeO3 which crystallizes in the orthorhombic system. The average particles size of the nanoparticles was measured both by XRD and SEM and the results were in very good agreement with each other. Also, the results indicate that the amount of surfactant, pH and rate of stirring of solution has an important role in the homogeneity and particles size of product.
    Keywords: Orthoferrite Neodymium, Co-precipitation method, Nanoparticles, Oleic acid, surfactant
  • Nazila Asem, Tayebeh Hosseinnejad Pages 103-120
    Synthesis of 1,4-disubstituted 1,2,3- triazoles in the presence of SMI-CuI catalyst has been modeled by means of density functional theory in terms of structural and thermochemical aspects in the gas phase and also in the presence of three different solvents; ethanol, acetonitrile and water via polarized continuum model. Based on the calculated thermodynamical properties of the reaction, we have shown that the production of 1,4 disubstituded 1,2,3-triazole is more favourable thermodynamically. Moreover, from thermodynamic point of view, we have determined acetonitrile as more appropriate solvent.
    In the next step, the structural and energetic properties of the corresponded transition states to 1,4 and 1,5 disubstituted 1,2,3-triazole products, considering SMI-CuI catalyst effect, were assessed to interpret the origins of regioselectivity. Additionally, we have analyzed the regioselective behavior of the synthesis electronically, based on the quantum theory of atoms in molecules calculations.
    Keywords: click reaction, 1, 4-disubstituted 1, 2, 3-triazoles, density functional theory, polarized continuum model, quantum theory of atoms in molecules
  • Seyed Karim Hassaninejad-Darzi, Farshad Shajie Pages 121-136
    Carbamazepine (CBZ) is an anticonvulsant drug used in the treatment of epilepsy. However, the HPLC technique for determination of CBZ has advantages of accuracy and excellent resolution, the cost of the equipment, time-consuming steps and high maintenance limit its application. In this work, we have developed a new electrochemical sensor for the determination of CBZ. In this research, modified carbon past electrode (CPE) was fabricated by ZSM-5 nanozeolite, graphite powder and paraffin oil. Then, the electrochemical oxidation of the modified electrode towards the oxidation of CBZ investigated by voltammetric methods. Differential pulse voltammetry (DPV) peak currents increased linearly with concentrations of CBZ at the ranges of 0.35-95 µM with detection limits of 0.1 µM. The fabricated ZSM-5/CPE was provided an excellent sensor for the determination of CBZ with good reproducibility and recovery and very low detection limit. The method has been applied to the determination of CBZ in real pharmaceutical dosage forms such as human plasma and can be used in samples of hospital.
    Keywords: Carbamazepine, ZSM-5 nanozeolite, Modified CPE, Electrochemical Sensor
  • Arezoo Bashiri Far, Ali Niazi, Somayeh Viseh Pages 137-150
    The simultaneous determination of New fushin and Victoria blue mixtures by spectrophotometric method is a difficult problem in analytical chemistry, due to spectral interferences, by multiariate calibration methods, such as partial least square (PLS) regression, it is possible to obtain a model adjusted to the concentration valuse of the mixtures used in the calibration range. Orthogonal signal correction (OSC) is a preprocessing technique used in the information unrelated to the target variables based on constrained principal component analvsis. OSC is a suitable perprocessing method for partial least squares calibration of mixtures without loss of prediction capacity using spectrophotometric method. In this study, the calibration model is based on absorption spectra in the 400-700 nm range for 25 different mixtures of New fushin and Victoria blue Calibration matrices were formed form samples containing 0/75-7/5 and 1/5-18 mg/L for New fushin and Victoria blue, respectively. The RMSEP for New fushin and Victoria blue with OSC-PLS were 0.0435 and 0.0477 µg/mL, respectively. This procedure allows the simultaneuse determination of New fushin and Victoria blue in synthetic and real samples and good reliability of the determiation was proved.
    Keywords: Simultaneous determination, Spectrophotometric, Partial least square, Orthogonal signal correction
  • Pages 151-170
    Generation 2 polyamidoamine (PAMAM) dendrimer with ethylenediamine cores (G2.O) were grafted on chitosan (CS) and evaluate as new absorbent materials. Fourier transform infrared (FT-IR) spectra data characterized that the effective graft of PAMAM onto CS and synthesis of chitosan-dendrimer (CS-PAMAM) as new adsorbent. Effect of new adsorbent onto removal of cadmium, chromium and nickel ions which are classical pollutions commonly found in industrial wastewater are investigated. Effective factors that influenced the removal efficiency of metal ions are: pH of solution, contact time, initial concentration of cations ions and dose of adsorbent were studied by inductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES) analysis. Metal ion removal was achieved over a large-scale metal concentration within 30 minutes equilibrium time and Maximum removal of cations of heavy metal ion was obtained at  for both Cd(II) and Cr(III), and  for Ni(II). Kinetic studies showed that adsorption process of Cr(III), Cd(II) and Ni(II) followed the pseudo-second-order kinetic model. Equilibrium adsorption isotherm data indicated a good fit to the Langmuir isotherm and the maximum adsorption capacities for the Cr(III), Cd(II) and Ni(II) were 47.074, 25.814 and 33/564 ,respectively. Overall, results of the study demonstrate the potential of CS-PAMAM as new adsorbent for the removal of heavy metals from aqueous solutions.
    Keywords: chitosan-dendrimer, removal of Cr, Ni, Cd, ICP-OES
  • Mohammad Alimoradi, Marziyeh Gharib, Seyed Mohammad Hosseini, Roholah Heydari Pages 171-184
    In this study, dispersive Liquid- Liquid microextraction (DLLME) as highly sensitive procedure was developed for preconcentration and determination of paranitroaniline in textile industrial wastewater samples. Initially, a mixture of 200 &muL of dicloromethan (Extracting solvent) and 800 &muL of acetone (disperser solvent) was rapidly injected by a syringe into 9 mL aqueous sample containing 0.02 mg L-1 paranitroaniline (analyte). Thereby, a cloudy solution formed. After centrifugation, the fine droplets containing the extracted analyte were sedimented at the bottom of the conical test tube. This phase was collected by a microsyring and after dilution by acetone, 100 µL of it was transferred into the spectrophotometer for analysis. The Samples of analysis at wavelength of 375 nm was done. The calibration curve of method was linear in the rage of 0.025- 0.35 mg L-1 paranitroaniline with a detection limit of 0.01 mg L-1 and a relative standard deviation (RSD) for five replicate measurements of 4.97% at 0.025 mg L-1 paranitroaniline. Recovery values in different concentration levels in the range of 96.2-98% and the enrichment factor of 23.2 was obtained.
    Keywords: dispersive Liquid- Liquid microextraction, paranitroaniline, Preconcentration, spectrophotometer
  • Ali Ehsani, Mojtaba Hadi Pages 185-192
    Influence of 2,3 dihydro-2-imino-3-p-tolylbenzo[d]oxazol-5-ol as a inhibitor on the corrosion of stainless steel 316L (SS) in HCl solution was investigated by means of potentiodynamic polarization and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). The results of the investigation show that this compound has excellent inhibiting properties for SS corrosion in sulfuric acid. Inhibition efficiency increases with increase in the concentration of the inhibitor. The adsorption of inhibitor onto the SS surface followed the Langmuir adsorption model with the free energy of adsorption ΔG0ads of -7.25 kJ mol-1. Quantum chemical calculations were employed to give further insight into the mechanism of inhibition action of new organic inhibitor.
    Keywords: organic inhibitor, Adsorption, stainless steel, impedance, density functional theory
  • Atefeh Baharlouei, Elham Jalilnejad, Mohammad Sirousazar Pages 193-212
    Industrial wastewater containing synthetic dyes is an important factor in environmental pollution. Among the numerous methods that have been investigated to remove dyes, adsorption process using biosorbents is a good option for the removal of dyes from wastewater due to low cost, availability and lack of environmental risk. The aim of this study is to investigate the adsorption of cationic dye methylene blue using Iranian Luffa Cylindrica in a batch system. The effect of operational parameters including: contact time, pH and temperature on removal of methylene blue with Iranian Luffa in same condition, i.e, initial dye concentration 25 mg/L and adsorbent dose 0/5 g was investigated. Finally, data was analyzed using four kinetic and thermodynamic parameters. Results showed that equilibrium was reached at 100 min. Solution with the lowest pH has the low setup take. The maximum absorption was achieved at pH 7 and 8. That due to the insignificant difference of absorption efficiency in the two pH, by considering the economical aspect especially in large scales, pH=7 was chosen as the optimum condition. Also, adsorption efficiency increases with increasing temperature. Results from studying the kinetics of adsorption indicated that adsorption process follows kinetic model of pseudo second-order. the calculated values from thermodynamic parameters showed that the adsorption of methylene blue on Luffa Cylindrica is spontaneous, endothermic and Physical. According to this study Iranian Luffa is proposed as a natural, environmental friendly adsorbent with high efficiency, low cost for effective removal of Methylene Blue from industrial wastewaters (without any pretreatment on Luffa).
    Keywords: Methylene blue, Iranian Luffa, Biosorption, pH, Temperature, Kinetics models, Thermodynamic parameters
  • Niloofar Akbarzadeh Torbati Pages 213-228
    In this study, nickel oxide nanoparticles was prepared by co-precipitation method and used as potential adsorbent for the removal of Aluminon from aqueous solution on a laboratory scale. Samples characterized using Fourier transform infrared spectrophotometry (FT-IR), X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and energy dispersive X-ray spectrometer (EDX). By Fourier transform infrared FT-IR has proven bond forming of NiO in nickel oxide. X-ray diffraction pattern (XRD) show that nanoparticles have single phase in cubic crystalline network. The size of the nanoparticles is about 57 nm. UV-VIS show that the compound can be used as an efficient Adsorbent for the removal of Aluminon in Aqueous solution. The highest efficiency accrued in 5 ppm solution and pH=3. The Obtained empirical data in optimum condition was used to model the behavior of absorption in five isotherm equations such as: Langmuir, Freundlic –Langmuir, Toth and Khan. The adsorption data were fitted well to the Langmuier isotherm. The kinetics of adsorption interactions were examined with two adsorption mechanisms, pseudo-first-order, pseudo second-order. Result show that the adsorption data has the most conformity with, pseudo-second-order model.
    Keywords: nanoparticle, nickel oxides, Aluminon, potential adsorbent
  • Pages 229-240
    The novel nano lead (II) coordination compound [Pb(p-2-pcih)2] (1)) was synthesized by a sonochemical and thermal gradient methods. The new nano structure was characterized by using scanning electron microscopy (SEM), X-ray powder diffraction, elemental analysis, and thermal analysis. The single-crystal X-ray structure shows that the overall structure of 1 is a discrete coordination compound in nature. This is further extended into a three-dimensional (3-D) supramolecular structure by π-π intermolecular interactions. The coordination number of the lead(II) ions is six, PbN4O2. The morphology of the prepared coordination compound were further observed using SEM and shows that the nano structure is in cross plate shape.
    Keywords: Coordination compounds, Lead(II), donor ligands, X-ray crystallography, nano particles, hemidirected
  • Taiebeh Shamsi, Ali Amoozadeh, Elham Tabrizian Pages 241-256
    Hydrochloric acid was immobilized onto the surface of amine functionalized nano‐titania. For this purpose, 2,4‐toluene diisocyanate (TDI) as a bi‐functional covalent linker was grafted onto a nano‐titania and next, the unreacted isocyanate groups were then reduced with water and finally, the prepared amine group in the previous step was reacted with hydrochloric acid in order to producing ammonium chloride salt. This efficient nanocatalyst was evaluated in the synthesis of tetrahydrobenzo[b]pyrans, which affords high yields (67-93%) and short reaction time (15-30 min). The synthesized nanocatalyst was characterized by Fourier transform infrared spectroscopy, X-ray diffraction, field emission scanning electron microscopy, thermogravimetric analysis, and Mohr method titration.
    Keywords: Supported hydrochloric acid, 2, 4‐toluene diisocyanate, heterogeneous nanocatalyst, tetrahydrobenzo[b]pyrans
  • Moslem Setoodehkhah, Vahed Zare Pages 257-270
    In this work, we used co-precipitation method for synthesis of coper chromite(CuCr2O4.CuO). Three mole ratios of Cu2ﰪ (0.4, 0.7 and1.0) was used in order to investigate the effect of these mole ratios on the phase, morphology and size of particles. Precursor samples were calcined at 500, 600 and 700ºC for each mole ratio in order to investigate the effect of calcination temperatures. Furthermore two samples were calcined at 800 and 900 ºC and two samples synthesized in the presence of sodium dodecyl sulphate as surfactant at 700 ºC. All samples were characterized by Xray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) analysis. XRD patterns of nanoparticles calcined at 500, 600 and 700ºC revealed that, at this range of temperature, nanoparticles have been composed of CuCr2O4 spinel and CuO. Furthermore XRD patterns showed that by changing mole ratio of Cu2ﰪ the amount of CuO remains constant at 500 and 600 ºC calcination temperatures but at higher temperature (700 ºC) the amount of CuO increases by increasing mole ratio of Cu2ﰪ. At 800 and 900 ºC calcination temperatures and Cu2ﰪ =1, CuCr2O4 spinel was not seen, this compound reacts with CuO and produces CuCrO2 at these temperatures.
    SEM images of nanoparticles at 500, 600 and 700ºC calcination temperatures showed that the morphology of nanoparticles is almost like nanosheet with a thickness in the range of 20-35 nm. Big aggregation is seen due to small particle size. The best nanoparticle according to uniformity of morphology and small particle size is the sample that Cu2ﰪ is 0.4 and is calcined at 600ºC. With rising temperature and using surfactant, the aggregation reduces and crystallinity improves but the size of nanoparticles becomes large.
    Keywords: copper chromite, co-precipitation, surfactant, nanoparticle