فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد بنیانی *، علی رحیمی صفحات 151-166
    مشکل انتزاع مفاهیم کثیر از ذات بسیط یکی از انگیزه های اصلی گرایش به الهیات سلبی است کما این که قول به عینیت ذات و صفات بدون تصحیح کیفیت انتزاع مفاهیم کثیر ناتمام است. در پاسخ به نحوه انتزاع کثیر از واحد چند نظریه مطرح شده است: الف) انتزاع مفاهیم از صفات متعددی که عین ذاتند. ب) انتزاع مفاهیم از آثار حضرت حق. ج) انتزاع مفاهیم از حیثیت واحد وجود و... لکن همه این راهکارها ناتمام است لذا راهکار پیشنهادی ما آن است که اوصافی که ما از خود و دیگران انتزاع می کنیم را با توجه به اینکه خداوند متعال منشا جمیع کمالات بوده و فاقد شیء نمی تواند معطی شی باشد، با تجرید از شوائب امکانی، به ذات احدی نسبت می دهیم و او را واجد جمیع اوصاف کمالی می دانیم؛ اگرچه راجع به کیفیت اتصاف سکوت اختیار کرده و تنها اصل اتصاف را اثبات می نمائیم.
    کلیدواژگان: انتزاع، اوصاف، بسیط، حیثیات، کثیر، واحد
  • داود حسینی* صفحات 167-185
    از نظر میرداماد وجود وصفی در جهان برای موضوع خود نیست، بلکه همان موجودیت مصدری است؛ متعلق جعل بسیط ماهیت است و نه وجود یا اتصاف ماهیت به وجود؛ مفاد جعل بسیط تقرر ماهیت است و نه وجود یا موجودیت ماهیت؛ مطلب هل بسیط بر دو گونه است، هل بسیط مشهوری (پرسش از وجود) و هل بسیط حقیقی (پرسش از تقرر). در این نوشتار، نشان داده می شود که مجموع همه سخنان میرداماد در باب وجود، جعل، ماهیت و تقرر را نمی توان به نحو سازگاری فهمید. اصلاحی پیشنهاد خواهد شد که بر طبق آن در زبان متافیزیک، تنها جعل و ماهیت حضور داشته باشند.
    کلیدواژگان: تقرر، جعل، موجودیت، وجود، هل بسیط
  • وحید خادم زاده* صفحات 187-205
    در نظریه شناختی استعاره، ادراک مفاهیم انتزاعی به واسطه استعاره های مفهومی میسر می شود به گونه ای که با حذف این استعاره ها، بخش بزرگی از معنای این مفاهیم نیز از دست می رود. با فرض پذیرش این نظریه، وجود به عنوان یکی از مهم ترین مفاهیم در فلسفه ملاصدرا نیز به واسطه استعاره های مفهومی گوناگونی فهم می شود. استعاره «وجود به مثابه امر سیال» ویژگی های جسم سیال را به وجود در الهیات نگاشت می شود. جسم سیال قادر به شکل حفظ خود نیست و به شکل ظرف خود در می آید و همچنین جسم سیال پیوسته و یکپارچه به نظر می رسد. این دو ویژگی در مفهوم سازی وحدت وجود نقش بسزایی دارد. همچنین در دیدگاه وحدت وجودی، خلق عالم ممکن با دو اصطلاح سریان و انبساط وجود توصیف می شود. دو اصطلاح مذکور نیز ریشه در فهم وجود به مثابه امر سیال دارد. استعاره مذکور هم در نظریه وحدت تشکیکی وجود به عنوان دیدگاه متوسط ملاصدرا و هم در نظریه وحدت شخصی وجود به عنوان دیدگاه نهایی او مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، انبساط، ملاصدرا، وحدت وجود، وجود
  • الهه زارع*، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی، قاسم کاکایی صفحات 207-223
    از میان مخالفان نظریه «وحدت وجود»، برخی کاملا آن را رد کرده و برخی دست به تاویل آن زده اند. غیاث الدین منصور دشتکی از جمله کسانی است که سخنان عرفا را به وحدت شهود تاویل کرده است. به این معنا که سالک به مراتبی می رسد که از ماسوی الله غافل می گردد. اما با وجود این، برخی از سخنان و عباراتش بیانگر وحدت وجودند. با بررسی آثار وی این نتیجه حاصل آمد که نظریه غالب وی وحدت شهود است. اما سردرگمی وی میان وحدت شهود و وحدت وجود معلول عواملی، از جمله: تمایز قائل نشدن میان نظریات مختلف، اثرپذیری از مجادلات و مخالفت های میان خود و جلال الدین دوانی و تلاش برای مقابله با جهله صوفیه و صوفی نماهای زمان خود تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: جلال الدین دوانی، غیاث الدین منصور دشتکی، وحدت وجود، وحدت شهود
  • عبدالله صلواتی* صفحات 225-243
    از خودگروی روان شناختی تقریرهای گوناگونی ارائه شده و در هر یک از آن ها بر ویژگی خاصی تاکید شده است؛ در تقریر آین بر بازگشت «هدف و منفعت به فاعل فعل»، در تقریر پویمن بر «بازگشت رضایت به فاعل فعل»، در تقریر ریچلز بر عنصر «خودخواهی» و در تقریر هولمز بر «انگیزه» و «حب ذات» تصریح و تاکید شده است. عناصر یادشده به ظاهر در فلسفه ملاصدرا حضور دارند؛ چنان که ملاصدرا در نظریه غایت از «حب ذات» و « ارجاع همه غایات به فاعل» سخن می گوید.پرسش پایه این جستار عبارت است از این که آیا «ارجاع همه غایات به فاعل» و «حب ذات» در فلسفه ملاصدرا موید و قرینه ای بر خودگروی روان شناختی است؟ یافتهاین پژوهش به این قرار است که با واکاوی دقیق «غایت» به طور عام و «انگیزه» به طور خاص، «خودخواهی»، و «فضیلت» می توان گفت که فلسفه صدرایی موید نظریه خودگروی روان شناختی نیست. گفتنی است که این پژوهش مسبوق به پیشینه ای نیست.
    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت محور، خودگروی اخلاقی، خودگروی روان شناختی، غایت، ملاصدرا
  • احمد عبادی* صفحات 245-268
    نظریه دلالت تصوری اصول دانان از یک سو و دیدگاه فیلسوفان زبان در باب معناداری سمانتیکی از سوی دیگر، قابل مطالعه تطبیقی است. دلالت تصوری، انتقال ذهن از لفظ به معنای آن به محض صدور لفظ از گوینده بدون توجه به قصد و اراده اوست. دلالت تصدیقی، دلالت لفظ بر معنای مقصود گوینده است. سمانتیک تقریبا به نظریه دلالت تصوری نزدیک است؛ زیرا سمانتیک، مطالعه معنا به نحو مستقل از متکلم یا مولف است و پراگماتیک نیز تقریبا به نظریه دلالت تصدیقی قرابت دارد؛ زیرا پراگماتیک، مطالعه معنا بر مبنای قصد متکلم یا مولف است. از میان نظریه های معناداری سمانتیکی، دیدگاه کاربردی معنا به نظریه دلالت تصوری گویا نزدیک تر است؛ زیرا از منظر هر دو دیدگاه، زبان و کاربرد الفاظ یک فعالیت قانونمند اجتماعی بوده و الفاظ و عبارات معنای خود را از کثرت کاربرد و کارکرد آن ها در اجتماع می یابند.
    کلیدواژگان: پراگماتیک، دلالت تصدیقی، دلالت تصوری، سمانتیک، علم اصول
  • مهدی عظیمی* صفحات 269-299
    اثیرالدین مفضل بن عمر ابهری (؟656597) دانشمند بزرگ ایرانی است که نوشته های ارزشمند فراوانی از خود بر جای گذاشته است. مخطوط فاضل احمد پاشا 1618، کهدر کتابخانه کوپریلی استانبول نگاه داشته می شود، دربردارنده چهار رساله از اوست، به نام های بیان الاسرار، تلخیص الحقائق، کتاب المطالع، و زبده الحقائق، که هر یک مشتمل است بر منطق، فیزیک، و متافیزیک. این رساله ها را کاتبی قزوینی از نسخه اصل برای خود رونویسی کرده و ابهری به خط خویش بر آغاز همه آن ها یادداشت إنهاء با تاریخ و توقیع نوشته است. آنچه در پی می آید تقدیم و تحقیق بخش منطق بیان الاسرار است. منطق ابهری در این رسائل، از جمله در بیان الاسرار، بر خلاف آثار بعدی اش تقریبا به کلی تابع منطق ابن سینا است. به اقتضای تک نسخه بودن مخطوط، روش قیاسی را برای تصحیح آن برگزیده ایم.
    کلیدواژگان: ابهری، اثیرالدین، بیان الاسرار، فاضل احمد پاشا 1618، منطق ابهری
  • سید شهریار کمالی سبزواری، محمد سعیدی مهر* صفحات 301-313
    حکما، به ویژه صدرالمتالهین، بر نظریه «تغایر مفهومی و اتحاد مصداقی صفات واجب تعالی» تاکید می کنند. این در حالی است که عرفا حمل صفات واجب را متاخر از مقام ذات دانسته و ذات واجب را مقام «لا اسم له و لا رسم له» می دانند. علامه طباطبایی در کتاب نهایه الحکمه قول به تغایر مفهومی و اتحاد مصداقی صفات واجب را پذیرفته است، در حالی که در تفسیر المیزان، مهرتابان و رسائل توحیدیه قائل به نفی کثرت مفهومی از مقام ذات و تاخر صفات واجب از مقام ذات گردیده است. ما در این مقاله نشان خواهیم داد که لازمه نظریه «تغایر مفهومی و اتحاد مصداقی صفات واجب تعالی» ترکیب واجب تعالی از وجود و عدم خواهد بود و نظر صحیح در این باب همان «نفی کثرت مفهومی صفات در مقام ذات، و تاخر صفات واجب از مقام ذات» است. و در انتها نیز با استفاده از حمل حقیقه و رقیقه و تمایز آن با حمل شایع، وجه جمعی برای سازگاری هر دو نظر علامه طباطبایی در نهایه الحکمه و تفسیر المیزان پیشنهاد خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: توحید صفاتی، حمل حقیقه و رقیقه، علامه طباطبایی، نظریه عینیت
|
  • Mohammad Bonyani *, Ali Rahimi Pages 151-166
    The difficulty of extracting multiple concepts from an indivisible essence is one of the main motivation of interest to negative theology. On the other side, believing in the identity of the essence and attributes of God without clarifying the nature of ascribing of attributes to God’s essence is not precise, too. In spite of the variety of solutions to this issue, it seems no one is satisfiable. In this paper, after examining these solutions, we will show that, according to the fact that God is the origin and source of all perfections and the fact that the grantor does not lack the thing he grants, we can ascribe the attributes purified from defects to God although we dont know the nature of this ascription.
    Keywords: negative theology, Indivisible Essence, God's Attributes
  • Dawod Hoseini * Pages 167-185
    Mirdamad argues, in some details, for a series of theses on wujud (existence) and ja’l (creation): first, wujud (existence) is not a property of anything; second, it is nothing but al-mojudiah al-masdariah (to-be-existent); third, what is created is mahiyah (quiddity) and not existence or quiddity’s being existent; forth, the resultant of creation is tagharor al-mahiyah (the subsistence of quiddity) and not its existence; and fifth, there are two non-equivalent simple-if questions, real (the question of subsistence) and commonly accepted (the question of existence). In this paper, the main question is how Mirdamad’s multidimensional theory about existence, subsistence, creation, and quiddity can be sustained coherently. We will show that the whole picture Mirdamad draws cannot be maintained coherently. A qualification will be proposed according to which in the language of metaphysics, there is nothing but creation and quiddity.
    Keywords: Wujud (Existence), jal (creation), tagharor (subsistence), Simple-If Question
  • Vahid Khademzadeh * Pages 187-205
    In cognitive metaphor theory, abstract concepts are understood by conceptual metaphors so that by removing these metaphors, these concepts are not understandable. Given this theory, wujud (existence), as one of the most important concepts in Mulla Sadra’s philosophy, is understood by several conceptual metaphors. Existence-as-fluid metaphor maps the properties of the fluid on the existence in metaphysics. The fluid is not able to keep its body shape, but conforms to the shape of its container; so, the fluid is seen as continuous and integrated matter. These two properties play an important role in the conceptualization of the existential unity. In the theory of existential unity, creation of the universe is described by the flow and expansion of existence. The two terms are also rooted in the understanding of existence as a fluid.
    Keywords: Mulla Sadra, Conceptual Metaphor, existence, ExistentialUnity
  • Elahe Zare *, Abbas Javareshkian Javareshkian, Sayyed Morteza Hosseini Shahroudi, Ghasem Kakaie Pages 207-223
    Some the opponents of the theory of "Unity of Existence" is completely rejecting it, and some have some interpretation of it. Ghias ad-Din Mansour Dashtaki is one of those who interpreted it as the "Unity of intuition". It means that the mystic arrives in a state becoming unaware of all things but God. However, one can find, in his works, cases he defends the unity of existence too. We can conclude that his prevailing theory is the unity of intuition, and his confusion between the unity of existence and unity of intuition is the result of some matters such as his failing to distinguish between different views, being influenced by the dispute occurred between him and Jalal al-Din Dawani and his try to deal with the ignorant Sufis of his time.
    Keywords: Ghias al-Din Mansour Dashtaki, Jalal al-Din Dawani, Unity of Existence, Unity of Intuition
  • Abdollah Salavati * Pages 225-243
    There are several versions of psychological egoism, and each emphasizes some specific issue. This issue, in the Ayn’s version, is the reflection of the subject’s benefit to him. In Pojman's version, it is the reflection of the subject’s satisfaction to him. In Richards's remark, selfishness, and in Holmes's statement, motivation and self-love have been emphasized. All the aforementioned elements are present in the Mulla Sadra’s philosophy; as, in his explanation of the purpose theory, he speaks of self-love and the reflection of all purposes to the subject. The main question is: is, in the Mulla Sadra’s philosophy, the reflection of all purposes to the subject and self-love in favor of psychological egoism? The findings are: considering concepts such as purpose (in its general meaning), motivation (in its particular sense), selfishness and virtue, one can say the Sadra’s Philosophy is not in favor of the theory of psychological egoism.
    Keywords: Mulla Sadra, Psychological Egoism, Ethical Egoism, Ethics of Virtue, Purpose
  • Ahmad Ebadi * Pages 245-268
    Usuli expert's theory of conceptual implication, on one hand, and the linguistic philosopher's theory of semantical implication, on the other, can be the subject of a comparative study. Theory of conceptual implication is the basis of the semantic approach. Conceptual implication is the transfer of mind from a term to its meaning regardless of the speaker's intention. Judicial implication is the transfer of mind from a term to the speaker's intended meaning. Semantics is closer to the theory of conceptual implication because semantics is the study of meaning independent of the speaker or author’s intention. Pragmatics is closer to theory of judicial implication because pragmatics is the study of meaning based on the speaker or author’s intention. Of all theories of semantical signification, the use theory of meaning is closer to the theory of conceptual implication because according to both theories, language and the use of terms are socially rule-governed activities. What's more, both theories claim that phrases and terms acquire their meaning through their multiple usages and functions in society.
    Keywords: Conceptual Implication, Judicial Implication, Semantics, Usul al-fiqh (Principles of Jurisprudence)
  • Mahdi Azimi * Pages 269-299
    Athir al-Abhari (d. ca. 656/1258) was an outstanding Iranian polymath who wrote numerous treatises, as Bayan al-Asrar, Talkhis al-Haqa’iq, Risalat al-Matali’, and Zubdat al-Haqa’iq. Each treatise contains three subjects: logic, physics, and metaphysics copied by Katibi al-Qazwini. Al-Abhari has written his ijaza at the beginning of each of the treatises. The four are preserved in MS Fazil Ahmed Pasha, 1618, in the Library of Kuprili, Istanbul. In this study, I have edited and introduced the Logic of Bayan al-Asrar. Abhari’s logic in this work is purely Avicennan.
    Keywords: Athir al-Abhari, Bayan al-Asrar, MS Fazil Ahmed Pasha 1618, al-Abhar's Logic
  • Sayyid Shahriyar Kamaali Sabzewari, Mohammad Saeidimehr* Pages 301-313
    Muslim philosophers, including Mulla Sadra, commonly advocate the theory of “the conceptual difference and existential identity of Divine attributes”. Muslim mystics, however, hold that the attribution of Divine attributes is posterior to His essence and that the very essence transcends any attribute or name. Allame Tabatabaei supports the former theory in his Nahaya al-Hikmah but in some other works like Al-Mizan, sees the latter as the correct one. In this paper, we argue that the first view leads to an implausible result, namely the composition of the Divine attributes from existence and non-existence. Then, appealing to the dichotomy of haqiqah/raqiqah predication we propose a way to reconcile between the two apparently incompatible views of Tabatabaei.
    Keywords: Allameh Tabatabaee, The unity of Divine attributes, Divine simplicity, haqiqah-raqiqah predication