فهرست مطالب

طبیعت ایران - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، امرداد و شهریور 1397)

نشریه طبیعت ایران
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/22
  • تعداد عناوین: 26
|
  • سخن مدیر مسئول
  • عادل جلیلی * صفحات 3-3
    تغییر اقلیم در جریان است و افزایش متوسط درجه حرارت مهم ترین شاخص آن است. هم زمان در دهه گذشته، ایران وارد یک دوره سخت خشک سالی شده است. تاثیر افزایش درجه حرارت و ظهور دوره خشک سالی در طبیعت ایران باعث شده که متغیر استرس جای خود را به متغیر تخریب بدهد. اکوسیستم های بیابانی، استپی و نیمه استپی ایران اکوسیستم های برآمده از حاکمیت استرس هستند. کندی رشد، تولید زی توده کم و مقاوم به خشکی و شوری از ویژگی های این نوع اکوسیستم ها است. با توجه به شدت یافتن فرایند تغییر اقلیم، کمبود رطوبت و افزایش درجه حرارت در این رویشگاه ها، کمبود منابع از متغیر استرس به متغیر تخریب تغییر ماهیت داده است. یعنی گیاهان، جانوران و اکوسیستم با پدیده زوال روبرو هستند. تعریف استرس در منابع یعنی کمبود یک یا چند عنصر و منابع مورد نیاز گیاه به حدی که گیاه برای رویش خود نیازمند اتخاذ یک روش محافظه کارانه باشد. روشی که تمامی گیاهان و جانوران مناطق خشک آنرا تجربه می کنند...
  • تصاویری از طبیعت ایران
  • دیدگاه ها
  • محمدحسین لباسچی * صفحات 6-9
    خشکسالی و کم آبی در ایران یک واقیت اقلیمی است و با توجه به روند روز افزون نیاز بخش های مختلف به آب، مشکل کم آبی در سال های آینده حادتر نیز خواهد شد. بر اساس گزارش موسسه بین المللی مدیریت آب (IWMI) ، کشور ایران برای حفظ وضع فعلی خود تا سال 2025 باید بتواند 112% به منابع آب قابل استحصال خود بیفزاید. از آنجایی که این امر امکان پذیر نیست، راهکار های موثر و عملی، استفاده بهینه و صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی خواهد بود...
  • مهدی زند بصیری *، مهدی پورهاشمی صفحات 12-15
    جنگل های ایران گنجینه ای از دانش های مرتبط با جنگل هستند. در بخش اول این دیدگاه به تشریح ویژگی های سیستم های سنتی و سیستم های علمی در دانش های مرتبط با جنگل پرداخته شد. در این نوشتار سعی می شود به منظور ارزیابی بهتر، این دو سیستم با استفاده از رودروریی مولفه ها و ویژگی های آن ها با یکدیگر مقایسه شوند. دستاورد چنین مقایسه ای می تواند به مشخص کردن خلا ها یا تعیین نقاط قوت هر یک از سیستم ها کمک شایانی نماید...
  • علی محبی * صفحات 16-17
    امروزه موضوع تغییر کاربری اراضی ملی در ایران، به یکی از مسائل اساسی مدیریتی تبدیل شده است . تشکیل بیش از 30 هزار فقره پرونده تخریب اراضی ملی گواه این مدعاست. اشکال مختلف تخریب، تبدیل اراضی ملی به کشاورزی، ایجاد معادن، اجرای طرح های عمرانی، چرای بی رویه دام، آتش سوزی و... را شامل می گردند. اثرات این تخریب کاهش یا از بین رفتن خدمات محیط زیستی از قبیل خدمات بهداشتی و کنترل آفات زراعی، اقلیمی، تنوع زیستی، خدمات آب شناختی و خاک می باشد...
  • نامه های علمی
  • سید رضاصفوی *، ساره سادات کاظمی، بیتا سیاوش صفحات 18-21
    حدود 35 سال است که از گلسنگ ها به عنوان «شناساگرهای زیستی» (Bioindicators) جهت تشخیص میزان آلودگی های محیطی استفاده می گردد. «شناساگری زیستی» (Bioindication) روشی است که با استفاده از آن ضمن بررسی جمعیت، عملکرد و یا وضعیت زیستی یک گونه یا گروهی از گونه های جانداران در یک اکوسیستم، می توان وضعیت کیفی محیط زیست آنها را مشخص نمود. از گلسنگ ها به منظور مشاهده تغییر میزان آلودگی های محیطی با استفاده از شناساگرهای زیستی در یک محدوده زمانی یا «دیده بانی زیستی» (Biomonitoring) نیز استفاده می شود. در حال حاضر تعیین کیفیت هوا، اندازه گیری میزان آلودگی ناشی از فلزات در محیط، تشخیص وضعیت حفاظت از جنگل ها و تخمین میزان آسیب دیدگی لایه اوزن در هر منطقه، با استفاده از گلسنگ ها امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، شناساگرهای زیستی، گلسنگ ها
  • بهلول عباس زاده *، فاطمه سفیدکن، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، محمود نادری، معصومه لایق حقیقی، بهروز نادری صفحات 22-31
    آویشن دنایی ترکیبات فنلی بالا مانند تیمول و کارواکرول دارد که در صنایع مختلف غذایی و دارویی مورد استفاده می باشد. متحمل بودن به شرایط سخت محیطی، از جمله کم آبی، سرما و قابلیت تولید در زمین های کم بازده اکثر استان های کشور، نشان دهنده اهمیت تولید این گیاه به لحاظ اکولوژیکی می باشد. انحصاری بودن، امکان جایگزینی آن با گونه ی غیر بومی (آویشن باغی) و امکان گسترش تولید و صادرات در راستای اقتصاد مقاومتی، آویشن دنایی را یکی از با اهمیت ترین گیاهان دارویی ایران قرار داده است. به منظور دستیابی به بالاترین عملکرد سرشاخه گلدار، بیشترین درصد و عملکرد اسانس و در کل تولید گیاهان با کیفیت بالا و ترکیبات فنولی مطلوب، تاثیر مقادیر مختلف کود شیمیایی پر مصرف، کود دامی پوسیده و تلفیقی از کودهای شیمیایی و دامی بر کمیت و کیفیت آویشن دنایی در سال های1387 تا 1388 در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور (ایستگاه البرز کرج) بررسی شد. نتایج سال اول نشان داد که برای داشتن درصد و عملکرد اسانس بالا، ترکیب مناسبی از کودهای دامی و شیمیایی قابل توصیه است. نتایج سال دوم آزمایش نشان داد که حداکثر درصد و عملکرد اسانس مربوط به مخلوط 25 تن در هکتار کود دامی و 60، 48 و 60 کیلوگرم در هکتار اوره، فسفات آمونیوم و اکسید پتاسیم بود. تاثیرگذاری بیشتر کود دامی بر درصد اسانس، عملکرد اسانس و درصد تیمول در سال دوم مشهود بود. بنابراین از آنجایی که در خاک های فقیر ایران برای تولید اقتصادی گیاه، نیاز به تقویت خاک می باشد، برای رسیدن به حداکثر عملکرد اسانس، استفاده از 40 تن در هکتار کود دامی یا مصرف حدود 50 الی 60 کیلوگرم از کودهای شیمیایی پرمصرف به همراه 25 تن کود دامی کاملا پوسیده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، کود دامی، کود شیمیایی، اسانس
  • مهری دیناروند *، هاشم کنشلو، محمد فیاض صفحات 32-42
    مساحتی معادل 349254 هکتار از مساحت دشت خوزستان منشاء کانون های تولید گرد و غبار است. این مناطق شامل 7 محدوده مشخص است که عبارتند از: جنوب غرب هویزه، شمال و شرق خرمشهر، شرق اهواز، جنوب و جنوب شرق اهواز، محدوده بندر امام به امیدیه، محدوده ماهشهر به هندیجان، شرق هندیجان. هدف از این تحقیق معرفی گونه های گیاهی بومی منطقه با امید به استفاده از این دسته از گیاهان سازگار با شرایط پراسترس شوری و کم آبی منطقه است. مشاهدات نشان داد، منطقه مورد مطالعه به علت قرار داشتن در دشت هموار و پوشیده شده از رسوبات ریزدانه به نسبت یکنواخت یا شن زارها و نداشتن شیب های جغرافیایی از غنای گونه ای چندانی برخوردار نمی باشد. اما وجود تغییرات زیاد در خصوصیات خاک و فعالیت های انسانی عامل اصلی گوناگونی پوشش در نقاط مختلف این دشت است. پوشش گیاهی منطقه شامل چهار تیپ رویشی گیاهان تالابی، نم پسندان شورروی، گیاهان شورپسند خشک ی زی و گیاهان شن دوست می باشد. گیاهانی مانند شورگز محلی، سریم، اشنان، آتریپلکس و چمن شور گونه های مناسب و سازگار با شرایط اقلیمی و خاکی منطقه هستند.
    کلیدواژگان: شنزار، شور هزار، گیاهان تالابی، غنای گونه ای، مناطق بیابانی
  • تصاویری از طبیعت ایران
  • صفحات 43-43
  • نامه های علمی
  • مصطفی خوشنویس *، محمدحسین صادق زاده حلاج، محمد متینی زاده، شهرام احمدی، انوشیروان شیروانی، مریم تیموری صفحات 44-59
    درخت سرو (Cupressus sempervirens) در ایران با سه واریته مشخص به صورت بومی رویش دارد. واریته سرو شیراز درختی مرتفع، همیشه سبز با شاخه های راست و بالارونده، با تاجی ستونی، واریته سرو ناز تاجی کله قندی کشیده و واریته زربین تاج هرمی بلند دارد، اگرچه رویشگاه های طبیعی سرو در استان های مازندران، گلستان، گیلان، فارس و کهگیلویه و بویر احمد وجود دارد ولی به پاس زیبایی و نگاه های فرهنگی که بر گونه سرو وجود دارد کاشت آن از قرن ها پیش و به طور بسیار گسترده طی 50 سال گذشته تقریبا در تمامی استان های کشور مرسوم شده است. از واریته های سرو پایه های متعدد کهن سال به طور عمده در استان های فارس و یزد و به تعداد کمتر در استان های سیستان و بلوچستان، اصفهان، کرمان، قم و کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است. بررسی انجام شده تا سال 1395 نشان از حضور حدود 100 پایه کهنسال از این گونه در کشور دارد که از این تعداد 56 پایه بازدید و اطلاعات و ویژگی های آنها ثبت شده است و در مجموع در 10 استان کشور حضور پایه های کهنسال آن گزارش شده است. در این مقاله پایه های کهنسال آن در هفت استان معرفی می شود. به یقین در ادامه شناسایی درختان کهنسال در استانهای بیشتری پایه های آن شناسایی و در شماره های بعد معرفی خواهند شد. تا کنون استان فارس با 22 پایه سرو کهن سال بیشترین فراوانی را دارد. مسن ترین سرو کهن سال ایران سرو ابرقو با 4000 سال سن و بعد از آن سروهای سنگان و گوشه با حدود 3000 سال سن قرار دارند.
    کلیدواژگان: درختان کهنسال، سرو، سرو شیراز، زربین، سرو ناز
  • سیدجعفر سیداخلاقی *، مصطفی طالشی صفحات 60-68
    بروز تغییرات آب وهوایی و تاثیرات آن بر جریانات آب سطحی و منابع آب زیر زمینی به همراه مدیریت نامناسب منابع آبی موجب شده، آسیب پذیری جوامع از این تغییرات افزایش یابد. این امرسبب شده است. تاکنون راهبردها وراهکارهای مختلفی در زمینه کاهش اثرات خشکسالی ارائه شود. از اینرو گذشته از اصلاح روش های مدیریت منابع آبی، ارتقای تاب آوری نیز به عنوان یک راهکار جدید و موفق در کاهش اثرات زیانبار خشکسالی مطرح است. امروزه به باور بسیاری از متخصصان و صاحب نظران ،می توان با تاب آورسازی جوامع ، به مدیریت مناسب خشکسالی در کشور کمک نمود. طی سالیان اخیر، خشکسالی، خسارات زیادی را بر پیکره اقتصادی کشور بویژه بخش کشاورزی وارد ساخته و به طرز چشم گیری، دارائی ها و سرمایه های معیشتی بهره برداران روستایی و کشاورزی را دستخوش تخریب و تهدید نموده است. این امر به تدریج توان سازگاری و تاب آوری افراد، خانوارها و اجتماعات محلی را برای امرار معاش و حفاظت از دستاوردهای معیشتی آنان کاهش داده است. این مقاله در تلاش است ابعاد و زوایای علمی تاب آوری جوامع را در مواجهه با شرایط خشکسالی روشن نماید.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خشکسالی، جوامع محلی، راهبرد آینده، حوضه آبخیز حبله رود
  • تصاویری از طبیعت ایران
  • گفتگوهای چالشی
  • احمد رحمانی * صفحات 70-77
    گفت وگوی چالشی این شماره نشریه «طبیعت ایران» درباره چالش های مدیریت مراتع ایران و راهکار های خروج از آنها است. میهمانان این گفت وگو آقایان دکتر حسین ارزانی، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، مهندس عبادالله ابوالحسن نیا و مهندس جواد مقیمی، کارشناسان پیشکسوت بازنشسته و مجرب سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و مهندس محمد فیاض، رئیس بخش تحقیقات مرتع و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور هستند. این گفتگو توسط دبیر تخصصی بخش «گفتگوهای چالشی» نشریه طبیعت ایران، آقای دکتر احمد رحمانی، انجام شده است.
    ازنظر کارشناسان منابع طبیعی، پوشش گیاهی مراتع کشور روندی تخریبی داشته و توان اکولوژیک آن رو به کاهش است. ازاین رو بررسی ابعاد مختلف این روند و آسیب شناسی آن توسط کارشناسان مربوطه و ارائه راهکار های لازم به مراکز تصمیم گیری و برنامه ریزی نظام، امری ضروری به نظر می رسد. بررسی این موضوع در گفت وگوی کارشناسی با توجه به ابعاد و پیچیدگی آن حکایت از ضرورت تداوم بحث و تبادل نظر کارشناسی در نشست های علمی دیگر دارد.
    طبیعت ایران: چالش های اساسی مدیریت مراتع ایران چیست؟ چرا روند تخریب مراتع کشور سیر صعودی دارد؟ آیا مشکلات مربوط به قوانین موجود است یا اجرای قوانین؟ یا این وضعیت پیامد مسائل دیگری است؟
  • آگهی
  • صفحات 78-79
  • نگاهی به طبیعت ایران
  • محمد مهرنیا * صفحات 80-85
    مانداب ها نواحی هستند که بصورت دایمی و یا دوره ای توسط آب پوشانده و یا از آب غوطه ور می شوند. انواع متفاوت مانداب ها توسط شرایط هیدرولوژی و توپوگرافیکی بوجودآمده اند. استان لرستان با وسعتی حدود 28323کیلومتر مربع، به علت وجود رودخانه ها، جویبارها، چشمه سارهای متعدد و پراکنده کوچک و بزرگ، دائمی و غیردائمی زمینه را برای شکل گیری رویشگاه های ماندابی فراهم نموده است. سراب روستای سراب نیلوفر(چنگایی) یکی از مانداب های دایمی بوده که به صورتاستخر وسیعی مملو از گل های نیلوفر است. از سال 1380 تا 1395 سراب نیلوفر مورد مطالعه و بازدید قرار داشته و بر اساس معیارهای IUCN نیلوفر آبی زرد در ایران به عنوان گونه ای در بحران انقراض محسوب می شود. مهمترین عامل تهدید کننده این گونه، رهاسازی فاضلاب به درون سراب می باشد که موجب نابودی و حذف تدریجی آن گردیده است. در سالهای اخیر مشاهده می گردد که گونه های مهاجمی مثل Phragmites australis (نی)، Sparganium erectum و Sorghum halepense (چاییر) رویشگاه گل های نیلوفر را تهدید می کنند و حضور گونه های طبیعی منطقه را تحت تاثیر قرار داده اند.
    کلیدواژگان: نیلوفر آبی، سراب چنگایی، در معرض خطر، رویشگاه
  • معصومه خان حسنی *، یحیی خداکرمی، نسترن جلیلیان، عادل جلیلی صفحات 86-93
    سراب نیلوفردر 22 کیلومتری جاده اصلی کرمانشاه به کوزران در غرب شهرستان کرمانشاه واقع شدهو یکی از تفرجگاه های زیبای استان کرمانشاه است که به عنوان پنجاه و پنجمین اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفته است. وجه تسمیه آن به دلیل وجود گونه ی بسیار زیبای نیلوفر زرد (Nupharlutea)به حالت شناور و غوطه ور به صورت انبوه می باشد. این مطالعه براساس روش مرسوم مطالعات تاکسونومی منطقه ای بامراجعه میدانی در طی سالهای 1390 الی 1395 در رویشگاه های آبی استان کرمانشاه انجام گرفت.در اثر کمبود بارش ها، حفر چاه های غیرمجاز و کشت گیاهان آب دوست در اطراف سراب نیلوفر، از سال 1390 نشانه هایی از خشک شدن این سراب پدیدار شد تا اینکه در سال 1394 به طور کامل خشک شد وگل های نیلوفر زرد دچار آسیب جدی شدند. گزارش های ارسالی و بازدیدهای مکرر زیستگاه آنها، نشان از حذف این گونه در منطقه دارد به طوری که حتی یک پایه از آنها مشاهده نشد. به طوری که پس از احیای مجدد تالاب، پایه ای از نیلوفر در آن نرویید. لذا بر اساس معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) با توجه به سطح اشغال برآورد شده و منفک و مجزا بودن رویشگاه گونه، نیلوفر زرد در ایران گونه ای در بحران انقراض محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نیلوفر زرد، سراب نیلوفر، کرمانشاه، رویشگاه
  • ستون ها
  • دانشمندان ایرانی
  • مهدی زهدی * صفحات 98-101
    تدوین و انتشار زندگینامه نخبگان و افرادی که در موضوع و رشته علمی خاصی تاثیرگذار بوده اند، خود بخشی از تاریخ و سرگذشت هر کشور و آن رشته علمی می باشد که خوشبختانه نشریه طبیعت ایران در رابطه با نخبگان علوم منابع طبیعی این مهم را برای اولین بار در کشور تحقق بخشیده است. تهیه زندگینامه بزرگان در زمانی که امکان دسترسی به خود ایشان فراهم بوده و مطالب از زبان خودشان بیان شود، شیرینی و لطف دوچندانی دارد و همچنین قابل استناد تر برای علاقمندان و پژوهشگران خواهد بود.
    حضور اینجانب در اداره منابع طبیعی شهرستان کرج به عنوان کارشناس مسوول بخش فنی (مرتع، بیابان و جنگل) در دهه ی 1380، این توفیق را برایم حاصل نمود تا با یکی از اساتید و بزرگان منابع طبیعی ایران، آقای دکتر محمدطاهر نظامی به واسطه بازدید های علمی که برای دانشجویان شان از مراتع و عرصه های بیابانی شهرستان کرج ترتیب می دادند، آشنا شوم. مصاحبت و دوستی با ایشان موهبتی برای اینجانب بود تا نسبت به تاریخ و سرگذشت بخشی از تاریخ تشکیلات منابع طبیعی کشور آگاهی یابم. به همین واسطه از ایشان درخواست شد تا زندگینامه خودشان را به قلم خود تنظیم و تدوین نمایند. لذا مطالبی که در پی می آید به قلم خود استاد تنظیم و سعی شد تا با توجه به برخی از اسناد و مدارک بخش هایی از آن تکمیل گردد...
  • معرفی گونه های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
  • نسترن جلیلیان *، مصطفی نعمتی پیکانی، جواد محبی، زیبا جم زاد، عادل جلیلی صفحات 102-106
    Silene parrowiana گونه ای علفی چند ساله از تیره میخک است. این گونه انحصاری ایران (استان کرمانشاه) است. رویشگاه این گونه در شرق و شمال شرق شهرکرمانشاه در دیواره های صخره ای رشته کوه های پرآو از بیستون تا نزدیک میانراهان استان کرمانشاه می باشد. در قالب طرح تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اکوسیستم های ایران، بر اساس شیوه نامه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت، جایگاه حفاظتی این گونه تعیین گردید. سطح تحت اشغال(AOO) گونه Silene parrowiana، با بازدیدهای صحرایی و استقرار پلات در رویشگاه های آن، 24/0 کیلومتر مربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن (EOO) با استفاده از نرم افزار ژئوکت، 6/11 کیلومتر مربع برآورد گردید که در طبقه در بحران انقراض (CR) قرار می گیرد. با توجه به اهمیت حفظ گونه های انحصاری و در حال انقراض، اعلام رویشگاه حفاظت شده در محدوده حضور گونه، جمع آوری بذر گیاه و نگهداری در بانک ژن منابع طبیعی و پژوهش در زمینه روش های احیای گونه در رویشگاه اصلی یا کاشت آن در باغ های گیاه شناسی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، ایران، تیره میخک، جایگاه حفاظتی، گونه انحصاری، Silene parrowiana
  • آگهی
  • صفحات 107-107
  • اخبار علمی و تحلیلی
  • معرفی گونه های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
  • نقد کتاب
  • سیدیوسف عرفانی فرد * صفحات 114-118
    سنجش از دور (Remote sensing) یکی از شاخه های مهم علم جغرافیا است که به سرعت در حال گسترش است، به نحوی که امروزه، بهره گیری از این علم در پاسخگویی به برخی پرسش ها و رفع بعضی مشکل ها در علوم مختلف اجتناب ناپذیر شده است. توسعه روزافزون این شاخه پراهمیت از علم جغرافیا باعث شده تا با استفاده از دستاوردهای ارزشمند آن، نه تنها بتوان به شناخت جنبه هایی ناشناخته از دنیای اطرافمان دست یافت، بلکه در بهبود کیفیت زندگی روزمره نیز از آن بهره مند شد. قابلیت های انکارناپذیر این علم منجر به این واقعیت شده که امروزه پژوهشگران و مدیران فعال در بسیاری از موضوعات، کم و بیش خود را ناگزیر از آشنایی و بهره مندی از این قابلیت ها می دانند. یکی از حوزه هایی که سنجش از دور در آن جایگاه ویژه ای دارد و بیشتر از سایر حوزه ها در آن توسعه یافته، علوم منابع طبیعی و محیط زیست است. بنابراین، با توجه به اهمیت موضوع از یک سو و ضرورت آشنایی با سنجش از دور در این علوم از سوی دیگر، این نوشتار با هدف معرفی و بررسی کتاب های تالیف شده در این رابطه تدوین شد تا گامی هرچند کوچک در راستای توسعه بیش از پیش آن برداشته شود.
  • برگه اشتراک
  • صفحات 120-120
|
  • Adel Jalili * Pages 3-3
  • Pages 4-5
  • Seid Reza Safavi *, Sareh Sadat Kazemi, Bita Siavash Pages 18-21
    Lichens have been used as "Bioindicators" to detect environmental pollution since 35 years ago. "Bioindication" is a method by which the quality of environment can be determined through examining population, performance or biological status of a species or group of species in an ecosystem. Lichens are also used to observe the changes in environmental contamination levels in a period of time or biomonitoring.
    Currently, air quality, metal contamination, the conservation status of woodlands and the ozone hole could be monitored using lichen.
    Keywords: Environmental pollution, bioindicators, lichens
  • Bohlool Abbas Zadeh *, Fatemeh Sefidkon, Ebrahim Sharifi Ashoor Abadi, Mehdi Mirza, Mahmood Naderi, Masoomeh Layegh Haghighi, Behrooz Naderi Pages 22-31
    Thymus daenensis has high phenolic compounds such as thymol and carvacrol, used in various food and pharmaceutical industries. Tolerance to severe environmental conditions including water deficit and cold stress, as well as production capacity in low-efficiency areas of most of the country's provinces indicate the importance of producing this plant ecologically. Thymus daenensis is an endemic species and the possibility of replacing it with a non-native species and expanding production and exports in line with the resistance economy has made Thymus daenensis as one of the most important medicinal plants in Iran. In order to achieve the highest shoot yield, the highest essential oil percentage and yield, and totally, production of high quality plants and favorable phenolic compounds, the effects of different amounts of fertilizer, manure and chemical fertilizers and a combination of them were studied on the quantity and quality of Thymus daenensis L. during 2008 to 2009 in the Research Institute of Forest and Rangelands (Alborz station). The results of the first year showed that a good combination of manure and chemical fertilizers could be recommended to have a high essential oil percentage and yield. The results of the second year of the experiment showed that the maximum essential oil percentage and yield belonged to a combination of 25 tons per hectare manure and 60, 48 and 60 kg ha-1 of nitrogen, ammonium phosphate, and potassium oxide. The higher effect of manure on essential oil content, essential oil yield, and thymol percentage was evident in the second year. Therefore, to achieve the maximum essential oil yield, the use of 40 tons per hectare of manure or consumption of about 50 to 60 kg ha-1 of chemical fertilizer with 25 tons of completely rotted manure could be recommended.
    Keywords: Thymus daenensis L., manure, chemical fertilizers, essential oil
  • Mehri Dinarvand *, Hashem Keneshloo, Mohammad Fayyaz Pages 32-42
    The area of dust sources in Khuzestan Plain is 349254 hectares, including seven distinct regions: south west of Hovizeh, north east of Khoramshahr, east of Ahvaz, south and south east of Ahvaz, Bandare Emam to Omidieh, Mahshahr to Hendijan, and east of Hendijan. This research was aimed to introduce the native species of the study area to be planted under saline and water deficit conditions. Based on observations, the species richness of the study area is poor due to the characteristics of the Khuzestan plain, covered with fine sediments. However, changes in soil properties and human activities is the main factor of vegetation variety in different parts of the plain. The vegetation cover of the study area includes four types: wetland species, hygrophytes, terrestrial halophytes and psammophytes. Tamarix passerinoides, Lycium depressum, Seidlitzia rosmarinus, Atriplex leucoclada could be recommended as the species adapted to the climate and soil of the study area.
    Keywords: Sand dunes, saline lands, hygrophytes, species richness, desert area
  • Pages 43-43
  • Mostafa Khoshnevis *, Mohammad Hosein Sadegh Zadeh Hallaj, Mohammad Matibi Zadeh, Shahram Ahmadi, Anoushirvan Shirvani, Maryam Teimouri Pages 44-59
    Cupressus sempervirens is native to Iran with three definite varieties. Pyramidal Italian cypress (Cupressus sempervirens L.var. fastigiata) is tall, evergreen with straight shoots, rising branches, and cylindrical crown. Cupressus sempervirens L.var. cereiformis has a cone-shaped crown but in horizontal cypress (Cupressus sempervirens L.var. horizontalis) the crown is long with a pyramidal shape. Cypress natural habitats are observed in Mazandran, Golestan, Gilan, Fars and Kohgiloye va Boyerahmad provinces. Over the past fifty years, they have been common in other parts of Iran because of their beauty and cultural reasons. There are many long-lived cypress individuals, mostly in Fars and Yazd provinces and to a less extent in Sistan va Balochestan, Isfahan, Kerman, Qom and Kohgiloye va Boyerahmad provinces. It is estimated there is about 100 long-lived cypress trees in Iran of which 56 trees have been studied to record their characteristics. These long long-lived cypress individuals have been recorded in 10 provinces, among which seven are described in this paper. It is expected to identify more long-lived cypress trees in future in other provinces, introduced in the next issues. The most numbers of long-lived cypress trees have been recorded in Fars province (22 individuals). Abarkooh cypress is the oldest long-lived cypress (4000 years old), followed by Sangan and Gooshe cypress (almost 3000 years old).
    Keywords: Cypress (Cupressus sempervirens), Cupressus sempervirens L.var. cereiformis, horizontal cypress (Cupressus sempervirens L.var. horizontalis), pyramidal Italian cypress (Cupressus sempervirens L.var. fastigiata), long, lived
  • Seyed Jafar Seyed Akhlaghi *, Mostafa Taleshi Pages 60-68
    The occurrence of climate change and its effects on surface water and groundwater resources along with inappropriate management of water resources have increased the vulnerability of communities. This has resulted in different strategies to reduce the effects of drought. Therefore, beyond the modification of water resources management methods, improvement of resilience is also considered as a new and successful solution to reduce the adverse effects of drought. Today, according to many experts, the resilience of communities can help in the proper management of drought in the country. In recent years, drought has caused a lot of damage to the economic structure of the country, especially the agricultural sector, and has dramatically damaged and threatened the assets and livelihoods of rural and agricultural beneficiaries. This has gradually reduced the ability of adaptation and resilience of individuals, households and local communities for livelihood. This paper tries to clarify the dimensions and scientific aspects of communities’ resilience in the face of drought conditions.
    Keywords: Resilience, drought, local communities, future strategy, Hablehroud
  • Pages 69-69
  • Mohammad Mehrnia * Pages 80-85
    Wetlands are areas that are permanent or periodically covered by water or immersed in water. Different types of wetlands have been created by hydrological and topographical conditions. Lorestan province with an area of 28323 sq. Km, due to the existence of rivers, streams, springs, small and large, permanent and non- permanent, has provided a ground for the formation of wetland habitats. The springhead of Sarab Niloufar (Chenghai) village is in the form of a large pond, containing yellow water lily. Sarab Niloofar has been studied during 2001 to 2017, visited regularly and evaluated based on IUCN criteria. This species is considered as threatened species. The most important threat for this species, is the discharge of sewage into the springhead that has caused the destruction and gradual elimination of it. In recent years, it has been observed that aggressive species like as Phragmitis australis, Sperganium erectum and Sorghum halepense threaten the habitat of Nuphar lutea and the presence of species specific to the fresh and clear waters of the region have affected.
    Keywords: Nuphar lutea, Changhai springhead, threatened, habitat
  • Masoumeh Khanhasani *, Yahya Khodakarami, Nastaran Jalilian, Adel Jalili Pages 86-93
    Sarab-e Nilufar is located 22 km away from Kermanshah main road to Koozaran on the west side of Kermanshah city and is one of the most beautiful promenades in Kermanshah province, which is considered to be the fifty fifth natural relic of the National Heritage List in Iran. Its appellation was due to the existence of a beautiful yellow flower waterlily (Nuphar lutea) with massively formed of floating and immersion. This study was carried out based on conventional method of regional taxonomic studies with field visits during 2011-2016 in Kermanshah province. Due to the lack of rainfall, drilling unauthorized wells and the cultivation of hydrophilic plants around the spring, waterlily faced since 2011 some signs of drying of spring appeared and finally it was completely dried in 2015 and flowers of yellow waterlilyfaced serious damage. The reports and frequent visits to their habitats showed that they have been disappeared. In other words, since the year 1394 when the spring was dried and revived again, the plant did not re-appeared any more. So, based on the criteria of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), considering the extent of occurrence and the area of occupancy and the population size, the yellow waterlily is considered as critically endangered in Iran.
    Keywords: Nuphar lutea, Sarab, e Nilufar, Kermanshah, Habitat
  • Nastaran Jalilian *, Mostafa Nemati Peikani, Javad Mohebi, Ziba Jamzad, Adel Jalili Pages 102-106
    Silene parrowiana is a perennial herbaceous species, belonging to the Caryophyllaceae family. This species is a local endemic species in Kermanshah province, west of Iran. The habitat of this species is located in the N and NE of Kermanshah city in the rocky slopes of Parrow Mountain from Bisotun to Mianrahan. Based on IUCN guidelines, three criteria were used to evaluate the status of this species: Extent of occurrence (EOO), Area of occupancy (AOO) and size of populations. Based on field studies and plot sampling, Silene parrowiana occupies an area of 0.24 Km2. The extent of occurrence was estimated to be 11.6 Km2 using GeoCAT software (geocat. kew.org). According to our results, Silene parrowiana is defined as a critically endangered (CR) species. Given the importance of conserving endemic and endangered species, it seems necessary to define its natural habitat areas as protected habitats as well as storing its seeds in the natural resources gene bank and doing research on the rehabilitation methods of the species or planting it in botanical gardens.
    Keywords: Conservation status, IUCN, endemic species, Caryophyllaceae family, Silene parrowiana, Iran
  • Ehsan Zandin Esfahan * Pages 110-110
  • Khalil Karim Zadeh Asl * Pages 111-111
  • Samane Asadi Sanam * Pages 112-112