فهرست مطالب

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و هشتم شماره 6 (پیاپی 126، بهمن و اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود پورعیسی، سعید سلطانی، دانیال فدایی فولادی صفحات 6-11
    زمینه و اهداف

    بر اساس یک یافته جدید یک مهره کمری با چرخش آگزیال ممکن است گهگاه در تصاویر تشدید مغناطیسی بدست آمده در وضعیت بدون اعمال نیروی خارجی دیده شود. این مطالعه جهت بررسی احتمال ارتباط بین این یافته جدید و ناپایداری سگمانی پس از لامینکتومی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در مجموع 96 تصویر تشدید مغناطیسی ناحیه کمر بیماران با لامینکتومی پیشین با یا بدون دیسککتومی بررسی گردید. چرخش آگزیال مهره کمری وقتی گزارش گردید که در نمای حداکثری پاراساژیتال حواشی خلفی تنه دو مهره مجاور همراستا نبودند. فراوانی این یافته تصویر برداری قبل و بعد از لامینکتومی مقایسه گردید.

    یافته ها

    مهره کمری با چرخش آگزیال در 3 بیمار (3/6%) پیش از عمل و در 6 بیمار (5/12%) پس از عمل مشاهده شد. تنها 3 مورد جدید (3/6%) با چرخش آگزیال مهره ای پس از لامینکتومی تشخیص داده شد. در حالی که علت زمینه ای عود درد کمر در 3 مورد نامشخص بود، سایر علل زمینه ای شامل هرنی مجدد دیسک در 22 بیمار، اسپوندیلولیستزیس/ رترواسپوندیلولیستزیس در 9 بیمار، وجود بافت اسکار در 8 بیمار، هیپرتروفی لیگامان زرد در 2 بیمار و عفونت محل عمل و دیاستماتومیلیا هریک در 1 بیمار بود.

    نتیجه گیری

    ناپایداری سگمانی ناشی از لامینکتومی احتمالا علت احتمالی چرخش آگزیال آشکار مهره های کمری در تصاویر تشدید مغناطیسی بیماران مبتلا به سندرم پس از لامینکتومی نمی باشد.

    کلیدواژگان: چرخش، مهره کمری، ناپایداری مفصلی، لامینکتومی
  • سید ابراهیم حسینی صفحات 12-17
    زمینه و اهداف
    از گیاه رازک با نام علمی Humulus lupulus برای درمان بیماری های مختلف از جمله اختلالات تولید مثلی استفاده می گردد. از طرفی داشتن فرزندان سالم با جنسیت دلخواه یکی از آرزوهای بزرگ هر زوج می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره الکلی گل رازک بر نسبت جنسیت نوزادان در موش های کوچک آزمایشگاهی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 80 سر موش کوچک آزمایشگاهی با وزن تقریبی35 تا30 گرم در گروه های کنترل، شاهد و تجربی نر و ماده مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه های کنترل و شاهد شامل 8 سر موش بود و گروه های تجربی نر و ماده که هر کدام شامل 40 سر موش بودند که هر یک خود به سه دسته 8تایی دریافت کننده دوزهایmg/kg 50،100 و 150 عصاره الکلی گل رازک تقسیم شدند. کلیه تجویزها به مدت 35 روز و به صورت گاواژ انجام گرفت و در روز آخر تجویز، موش های نر و ماده از گروه های مختلف با هم جفت گیری نموده و پس از تولد نوزادان نسبت جنسیت آن ها با کمک آزمون مجذور خی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز یافته های این بررسی نشان داد که مصرف عصاره الکلی رازک به ویژه توسط حیوانات ماده باعث افزایش نسبت جنسیت نوزادان نر در موش های کوچک آزمایشگاهی می گردد.
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره الکلی رازک به ویژه توسط حیوانات ماده باعث افزایش نسبت جنسیت نوزادان نر می شود که این اثر احتمالا به دلیل اثرات آرام بخشی عصاره گیاه رازک و هم چنین وجود املاح پتایسم و تاثیر این گیاه در افزایش PHمحیط واژن و رحم می باشد.
    کلیدواژگان: گل رازک، نسبت جنسیت، موش کوچک آزمایشگاهی
  • الهام داوطلب اسماعیلی، حسین عزیزی، لطفعلی حقیری، علی سلیمانی صفحات 18-25
    زمینه و اهداف

    از آنجا که مطالعات کمی در مورد اثرات مصرف میوه جات و سبزیجات در کاهش عوارض بیماری دیابت در دسترس است، هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط عوارض دیابت با میزان مصرف میوه جات و سبزیجات در بیماران دیابتی نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی 150 بیمار دیابتی مبتلا به عوارض مختلف دیابت در زمان مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان ملکان با 150 بیمار دیابتی بدون عارضه پس از همسانسازی سن و جنس و طول مدت ابتلا به دیابت، انتخاب شدند. بیماران دیابتی با سابقه قبلی مصرف سیگار، بیماری های قلبی و کلیوی و فشارخون بالا از مطالعه خارج و داده ها با مصاحبه حضوری و مراجعه به پرونده بهداشتی خانوار افراد مورد مطالعه، بوسیله پرسشنامه ی بسامد غذایی (FFQ) جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، کای دو و آنالیز رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین مصرف میوه و سبزی در بیماران گروه مورد 28/1 و 82/1 واحد در روز و در گروه شاهد به ترتیب 8/2 و7/2 واحد در روز گزارش شد. بطوریکه مصرف کمتر از دو واحد در روز با افزایش شانس ابتلا به عوارض همراه بود (مصرف میوه 001/0=P ؛1/3-59/1:CI 95%؛ 23/2:OR و مصرف سبزی 002/0=P؛ 4/2-2/1:CI 95%؛ 71/1:OR).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در بیماران دیابتی مصرف روزانه کمتر از 2 واحد از میوه و سبزی می تواند شانس ابتلا به عوارض دیابت را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: عوارض دیابت، مصرف میوه و سبزی، مراکز بهداشتی، ملکان
  • محمد شاکرخطیبی، محمد اصغری جعفرآبادی، رضیه ازک صفحات 26-33
    زمینه و اهداف

    ارتباط بین آلودگی هوا و بیماری های قلبی- عروقی در سال های اخیر از نقاط مختلف دنیا گزارش شده است. با اینحال، علیرغم وجود مشکل آلودگی هوا در شهرهای صنعتی، مطالعات محدودی در ایران انجام شده است. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط آلاینده های هوا با میزان پذیرش بیمارستانی با علایم قلبی- عروقی در شهر تبریز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    اطلاعات روزانه پذیرش بیمارستانی در سال های 1388 تا 1390 از 5 بیمارستان دارای پذیرش قلبی- عروقی در شهر تبریز و داده های آلاینده های هوا در دوره زمانی مشابه شامل NO2، SO2، CO، NO، PM10 و O3 از اداره کل محیط زیست استان و مقادیر پارامترهای هواشناسی شامل رطوبت نسبی و دما از اداره کل هواشناسی استان جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از روش مورد– متقاطع ((Case-Crossover انجام شده و از مدل شبکه عصبی به منظور آنالیز داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    از مجموع 1512 نمونه، اطلاعات مربوط به 753 نفر در آنالیزها وارد شده و بر اساس نتایج، پارامترهای تاثیرگذار بر پذیرش بیمارستانی با کد I20 به ترتیب اولویت شامل آلاینده های O3، SO2، NO و PM10 و پذیرش با کد I21 شامل آلاینده های SO2، NO و NO2 و پذیرش با کد I20.9 شامل آلاینده های O3، SO2، NO و NO2 بوده است. تاثیر آلاینده ها در مورد اغلب کدهای مورد مطالعه در بین زنان و افراد مسن شدیدتر بوده است.

    نتیجه گیری

    آلاینده های گازی هوا شامل SO2، NO و O3 تاثیر بیشتری بر پذیرش بیمارستانی قلبی- عروقی در شهر تبریز داشته و میزان تاثیر این آلاینده ها بر رخداد بیماری مورد مطالعه در بین زنان و افراد بالای 65 سال بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پذیرش بیمارستانی، آنالیز مورد، متقاطع، شبکه عصبی
  • آرام شریفی، عبدالمجید محمدزاده، تقی زهرایی صالحی، پژمان محمودی کوهی صفحات 34-41
    زمینه و اهداف

    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهم ترین عوامل بیماریزای عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. بیماری زایی این ارگانیسم وابسته به فاکتور های حدت مختلفی مانند پروتئین های چسبنده سطحی، توانایی تولید توکسین ها و آنزیم ها، ایجاد مقاومت دارویی سریع و تشکیل بیوفیلم می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی برخی از فاکتورهای حدت جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در مجموع 30 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه های بالینی بیماران بستری شده در بیمارستان شهید بهشتی شهر همدان جمع آوری شد. شناسایی جدایه ها با کمک آزمون های بیوشیمیایی (کاتالاز، کواگولاز و DNase) و مولکولی (PCR) صورت گرفت. سپس حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها و توانایی آنها در تولید همولیزین، بتالاکتاماز و بیوفیلم به ترتیب با استفاده از آزمون های انتشار دیسک، آگار خوندار، اسیدومتری و میکروتیتر- پلیت بررسی شدند.

    یافته ها

    فعالیت همولیزی جدایه ها بر روی آگار خوندار گوسفندی نشان داد که از مجموع 30 جدایه، 8 (66/26%)، 14 جدایه (66/46%) و 15 جدایه (50%) به ترتیب همولیزین های آلفا، دلتا و بتا را تولید کردند. در حالی که با استفاده از محیط های آگار خوندار انسانی، فراوانی تولید این توکسین ها به ترتیب 40%، 33/53% و 33/13% بود. با استفاده از تست اسیدومتری مشخص شد که 21 جدایه (70%) قادر به تولید بتالاکتاماز بودند. بعلاوه، آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که پنی سیلین کم اثرترین آنتی بیوتیک بود (90% مقاومت). هرچند هیچ یک از جدایه ها به ونکومایسین مقاوم نبودند. در مورد تشکیل بیوفیلم نیز، 14 جدایه (66/46%) به طور قوی بیوفیلم تولید کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از فراوانی بالای فاکتورهای حدت به خصوص توانایی تشکیل بیوفیلم و مقاومت آنتی بیوتیکی در میان جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شده بود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، فاکتورهای حدت، بیوفیلم، همولیزین
  • محمدحسین صومی، بیتا سپهری، مرتضی جبارپور بنیادی صفحات 42-47
    زمینه و اهداف

    ترومبوز احشایی به خصوص ترومبوز ورید پورت در بیماران سیروتیک باعث بدتر شدن بیماری زمینه ای می شود. ژنوتیپ های ترومبوفیلیک در اغلب بیماران سیروتیک مبتلا به ترومبوز ورید پورت دیده می شود. هدف از این بررسی مقایسه فراوانی پلی مورفیسم های ژن های ترومبوفیلیک در بیماران سیروتیک با ترومبوز وریدهای احشایی با افراد سیروتیک بدون ترومبوز می باشد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مورد- شاهدی، 100 بیمار مبتلا به سیروز کبدی بستری شده در بخش فوق تخصصی گوارش مرکز آموزشی- درمانی امام رضا (ع) که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، در قالب دو گروه (با و بدون ترومبوز وریدهای احشایی) مورد بررسی قرار گرفتند. فراوانی پلی مورفیسم ژنتیکی ترومبوفیلی بین دو گروه بیماران سیروتیک مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران مورد بررسی، 1/18± 1/48 سال بود که در محدوده سنی 85-15 سال قرار داشتند. 51 نفر (51 درصد) از بیماران مرد و 49 نفر (49 درصد) زن بودند. ترومبوز در 24 درصد از بیماران در ورید پورت، در7 درصد در ورید مزانتریک فوقانی، در14 درصد در ورید طحالی و در5 درصد از بیماران در ورید های پورت و طحالی وجود داشت. از نظر وجود پلی مورفیسم ژنی G20210A، C677T، A1298C و PAI-1 تفاوت معنی داری بین دو گروه مورد بررسی وجود ندارد (به ترتیب 82/0= P، 70/0= P، 78/0= P و 54/0= P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نبود تفاوت معنی دار بین دو گروه از نظر فراوانی پلی مورفیسم های ژنتیکی ترومبوفیلی در حال حاضر نمی توان اقدامات پروفیلاکتیک در بیماران سیروتیک پرخطر از نظر ترومبوز وریدهای احشایی در نظر گرفت، ولی توصیه می شود جهت شفاف کردن موضوع در این زمینه مطالعات مولتی سنتر با تعداد نمونه بالاتر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم ژنتیکی، ترومبوفیلی، سیروز
  • جهانگیر کرمی یاسمین فیاضی صفحات 48-55
    زمینه و اهداف
    با توجه به اهمیت شناخت عوامل زمینه ساز بروز رفتارهای پرخطر پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شیوه فرزندپروری والدین، شیوه حل مسئله و خودتنظیمی در پیش بینی بروز رفتارهای پرخطر دانش آموزان شهر کرمانشاه انجام گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان اول تا سوم دبیرستان شهر کرمانشاه بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، تعداد 320 نفر از آن ها انتخاب شدند. در این پژوهش، تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل ممیز به شیوه همزمان و گام به گام انجام شد. ابزار گردآوری داده ها عبارت بود از: پرسشنامه رفتارهای پرخطر، پرسشنامه خودتنظیمی، پرسشنامه حل مسئله و مقیاس ادراک شیوه والدین.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که خود تنظیمی، حل مسئله و شیوه فرزندپروری والدین در پیش بینی رفتارهای پرخطر نقش دارند. نتایج تحلیل داده ها بر اساس تحلیل ممیز گام به گام نشان داد که بیشترین ضریب ساختاری به ترتیب به خودتنظیمی، کنترل شخصی (از ابعاد شیوه حل مسئله)، شیوه فرزندپروری والدین و درگیری پدر (از ابعاد شیوه فرزندپروری والدین) مربوط است. یعنی این ویژگی ها به ترتیب بیشترین نقش را در پیش بینی رفتارهای پرخطر دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که محیط خانواده و متغیرهای شناختی نقش به سزایی در بروز رفتارهای پرخطر دارند.
    کلیدواژگان: شیوه فرزندپروری والدین، شیوه حل مسئله، خودتنظیمی، رفتارهای پرخطر، دانش آموزان
  • فریده گلفروشان، حمیده عظیمی، مرتضی قوجازاده، فائقه شیخ علیزاده نوبر صفحات 56-59
    زمینه و اهداف

    ویتیلیگو یک بیماری اکتسابی است که به صورت ماکول و پچ های دپیگمانته حلقوی تظاهر می یابد که ناشی از فقدان عملکرد پیشرونده ملانوسیت ها می باشد. حدود 2 درصد از کل جمعیت را درگیر می کند و به علت ظاهر ناخوشایند، استرس های روحی زیادی را برای بیماران بوجود می آورد که نیاز به درمان های جدید و بهتری را می طلبد. پژوهش حاضر جهت مقایسه تاثیر پماد تاکرولیموس و پماد کلسی پوتریول موضعی در ایجاد پیگمانتاسیون در بیماران ویتیلیگو انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور بر روی بیماران ویتیلیگوی دست و صورت با درگیری کمتر از 20 درصد سطح بدن انجام شده است که بیماران در قالب دو گروه تحت درمان با پماد تاکرولیموس و پماد کلسی پوتریول طی دوازده ماه مورد بررسی و پیگیری قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بررسی آماری، تاثیر هر دو دارو در ایجاد پیگمانتاسیون همزمان پوست صورت و دست با هم تفاوت معنی داری نداشتند ولی تاثیر هر دو دارو بر روی ضایعات صورت بهتر از ضایعات دست بود (04/0=p). و با مد نظر قرار دادن اثرات دارو با محل ضایعات هم تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (02/0=p). عارضه درمان خفیف بود و عارضه جدی دیده نشد ولی در مقایسه دو گروه، پماد تاکرولیموس نسبت به پماد کلسی پوتریول عوارض بیشتری داشت (02/0=p).

    نتیجه گیری

    در این بررسی اثر پماد تاکرولیموس در صورت بهتر از پماد کلسی پوتریول بود و اثر پماد کلسی پوتریول در ضایعات دست بهتر از پماد تاکرولیموس بود.

    کلیدواژگان: ویتیلیگو، پیگمانتاسیون پری فولیکولار، تاکرولیموس، کلسی پوتریول
  • مهیار مافی، مریم نیتی، علی حقیقی، زهره لاسجردی صفحات 60-67
    زمینه و اهداف

    آمیب های آزادزی شامل جنس های مختلفی هستند که در منابع آبی می توانند حضور داشته باشند و برخی از آنها عوارض وخیمی را در افراد مستعد خطر ایجاد می کنند. این پژوهش با هدف جداسازی آمیب های آزادزی با استفاده از روش های مرفولو‍ژیک درآب های تفریحی شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش مطالعه مقطعی در سال 1393 به مدت هشت ماه انجام گرفت. تعداد 75 نمونه از آب های تفریحی شهر تهران انتخاب و فیلتر شدند. نمونه ها در محیط باکتو آگارغیرمغذی 1.5% کشت داده شدند. پلیت ها روزانه از نظر رشد آمیب ها مورد بررسی قرار گرفتند و نمونه های مثبت خالص سازی شدند. تشخیص در این مطالعه براساس معیارهای مورفولوژیک و با استفاده از کلید Page بود. در این کلید با توجه به معیارهای تشخیصی مرفولوژیک آمیب های آزادزی از جمله شکل تروفوزوئیت آمیب، شکل پاهای کاذب و هسته آمیب، شکل اندوکیست و اکتوکیست در کیست های آمیب می توان به تشخیص قطعی در سطح خانواده و جنس پرداخت.

    یافته ها

    از 75 نمونه آب های استخرها و حوضچه های پارک ها، 18 (24 درصد) نمونه از نظر آلودگی به آمیبهای آزادزی مثبت بودند. بدین ترتیب که از 40 نمونه آب حوضچه های پارکها، 13 (5/32 درصد) ایزوله آمیب آزادزی شامل جنس های آکانتامبا، هارتمنلا و آمیب های والکامفیده (جنس نگلریا) شناسائی شد و از بین 35 نمونه مربوط به آب استخرها، 5 ایزوله (2/14 درصد) آمیب آزادزی که شامل جنس آکانتامبا بود، در محیط کشت از نظر مرفولوژیک ردیابی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به حضور آمیب های آزادزی در آب های تفریحی از جمله استخرهای عمومی باید هشدارهای لازم به مسئولین بهداشتی استخرهای عمومی و افراد مستعد خطر داده شود. بعلاوه، نصب تابلوهای هشدار دهنده در پارک ها می تواند راهکار مناسبی در جهت پیشگیری از عفونت های مرتبط با آمیب های آزادزی باشد.

    کلیدواژگان: آکانتامبا، نگلریا، هارتمنلا، منابع آبی
  • فخرالسادات مرتضوی رویا ذاکری صفحات 68-73
    زمینه و اهداف
    رفلاکس وزیکویورترال از آنومالی های شایع دستگاه ادراری است که می تواند منجر به آسیب پارانشیم کلیه شود. مطالعات اخیر نشان می دهد میکروآلبومینوری می تواند در تشخیص آسیب گلومرولی در مراحل اولیه کمک کننده باشد. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین میزان میکروآلبومینوری با کلیرانس کراتینین، اسکارهای کلیه و شدت رفلاکس می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 87 کودک مبتلا به رفلاکس وزیکویورترال از فروردین 1391 تا شهریور 1392 در مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز مورد مطالعه قرار گرفتند. سه ماه پس از درمان عفونت ادراری برای همه بیماران آزمایش کراتینین سرم، اسکن DMSA و آزمایش میکروآلبومین ادرار انجام شد و رابطه بین متغیرها با نرم افزار SPSS16 بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 64/2 ± 49/4 سال بود و 8/82% بیماران مونث بودند. شدت رفلاکس در 23% بیماران خفیف، در 3/33% متوسط و در 7/43% شدید بود. اسکن DMSA در 58 بیمار (6/66%) غیر نرمال بود. با افزایش درجه رفلاکس مقدار آلبومین ادرار افزایش و مقدار کلیرانس کراتینین کاهش یافته بود ولی تغییرات آنها معنی دار نبود (12/0=P). میزان میکرو آلبومین ادرار 24 ساعته در بیماران با اسکار (mg69/28±32/33) به طور معنی داری بیشتر از بیماران بدون اسکار (mg83/8±82/10) بود (006/0 =P). میزان بروز اسکار کلیوی در گروه های خفیف، متوسط و شدید رفلاکس به ترتیب 50%، 1/62%، 9/78% بود (07/0=P). فراوانی میکروآلبومینوری در بیماران با اسکار ( 31%) به طور معنی داری بیشتر از بیماران بدون اسکار (4/3%) بود (003/0=P).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین درجه رفلاکس با میزان میکروآلبومینوری، کلیرانس کراتینین واسکارهای کلیه یافت نشد ولی میزان میکروآلبومینوری در بیمارانی که اسکار در بافت کلیه داشتند به طور معنی داری بیشتر از بیماران بدون اسکار بود. به نظر می رسد میکروآلبومینوری می تواند در تشخیص آسیب بافت کلیوی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: میکروآلبومینوری، رفلاکس وزیکویورترال، اسکار کلیه
  • محمدرضا نهایی، مهریار نهایی، جاوید صادقی، ناجیه بیگلی صفحات 74-83
    زمینه و اهداف

    سودوموناس ائروجینوزا یکی از باکتری های مهم در عفونت های بیمارستانی است که قادر به ایجاد مقاومت های دارویی در مقابل بسیاری از عوامل ضدمیکروبی و آنتی بیوتیک ها می باشد. این باکتری فرصت طلب در بیماران مختلف بویژه در بیماران مبتلا به نقص ایمنی از قبیل بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه و بخش های سوختگی قادر به ایجاد عفونت های خطرناک و منجر به مرگ می گردد. این باکتری اغلب از منشاء محیط بیمارستان انتقال یافته و با داشتن مقاومت آنتی بیوتیکی وسیع چرخه ی عفونت های بیمارستانی را دوام می بخشد. این مطالعه جهت شناخت بهتر اپیدمیولوژیک سویه های دخیل در عفونت های سوختگی در بخش سوانح سوختگی مرکز آموزشی و درمانی سینای تبریز و مقایسه ی ژنومی باکتری های جدا شده از عفونت های سوختگی با استفاده از روش RAPD (Random amplified polymorphic DNA) انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 124 ایزوله ی سودوموناس ائروجینوزا از نمونه های مختلف بیماران بستری در بخش سوختگی شامل ترشحات زخم سوختگی و خون، با روش های مرسوم آزمایشگاهی شامل میکروسکوپی، کشت و انجام تست های بیوشیمیایی جداسازی شدند. ایزوله های جمع آوری شده جهت (1) شناسایی الگوی حساسیت و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک های رایج در درمان شامل سفتازیدیم، آزترونام، کاربنی سیلین، پلی میکسین B، کولیستین، جنتامایسین و سیپروفلوکساسین با استفاده از روش دیسک آگار دیفیوژن و (2) DNA ایزوله ها استخراج شده و از روش RAPD-PCR با استفاده از دو پرایمر کوتاه 272(5’-AGCGGCCAA-3’) و 208(5’-ACGGCCGACC-3’) مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    حساسیت و مقاومت به آنتی بیوتیک های آزمایشی، نشانگر مقاومت بالا در برابر آزترونام (1/70٪)، سفتازیدیم (1/66٪)، کولیستین (2/61٪)، کاربنی سیلین (6/51٪)، جنتامایسین (5/47٪)، سیپروفلوکساسین (5/18٪) و پلی میکسینB (7/13٪) بود. ایزوله های آزمایشی 41 الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی نشان دادند. نتایج RAPD نشانگر وجود 32 ژنوتیپ مختلف در بین ایزوله های آزمایشی بود که از این تعداد 60 ایزوله دارای ژنوتیپ مشابه (42 ایزوله با یک باند مشابه، 2 ایزوله با دو باند مشابه، 8 ایزوله با سه باند مشابه، 6 ایزوله با چهار باند مشابه و 2 ایزوله با هشت باند مشابه) بودند. اگرچه مقایسه ی ژنوتیپ RAPD با الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در یکی از ژنوتیپ ها تشابهات الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی را نشان داد، ولی در بقیه ی ژنوتیپ ها چنین تشابهی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه 124 ایزوله ی سودوموناس ائروجینوزای ایزوله شده از عفونت های سوختگی بیشترین مقاومت را به آزترونام (1/70٪) و کمترین میزان مقاومت را به پلی میکسین B (7/13٪) نشان دادند. ایزوله های آزمایشی دارای 41 الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی متفاوت بودند.نتایج RAPD-PCR نشانگر وجود 32 ژنوتیپ مختلف در باکتری های آزمایشی بود. مقایسه ی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها بر اساس ژنوتیپ RAPD باکتری ها فقط در ژنوتیپ 3 که شامل 42 ایزوله (8/33٪) بود تشابه الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی را نشان داد، درحالیکه در بقیه ی ژنوتیپ ها هیچگونه تشابهی بدست نیامد. لذا این تشابهات احتمال در گردش بودن این سویه ها در بین بیماران بخش سوختگی را مطرح می سازد و نیاز به اعمال شرایط دقیق ضد عفونی و پایش های میکروبیولوژیک لازم در این بخش ها را یادآور می شود.

    کلیدواژگان: سودوموناس ائروجینوزا، الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی، RAPD، PCR، ژنوتیپ، بیمار دچار سوختگی
  • شیرین یزدانی، نادر فرهپور، علی دلاور، فرزام فرهمند صفحات 84-92
    زمینه و اهداف

    درک فعالیت عضلانی هنگام راه رفتن در بیماران اسکولیوز نوجوانی ناشناخته (AIS) از اهمیت کلینیکی برخوردار است. هدف از این مطالعه مقایسه فعالیت عضلات راست کننده ستون فقرات در راستای مهره های ششم(EST6) و دهم سینه ای (EST10) ، سوم کمری (ESL3) و عضله سرینی میانی (GM) بیماران اسکولیوز دختر نوجوان با افراد سالم هنگام راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 20 دختر نوجوان مبتلا به AIS و نیز تعداد 18 دختر نوجوان سالم همگن (همگی بین 11 تا 17 سال سن) مورد مطالعه قرار گرفتند. فعالیت الکتریکی عضلات EST6، EST10، ESL3، و GM در دو سمت راست و چپ بدن هنگام راه رفتن ثبت و با استفاده از روش های آماری Repeated Measure و MANOVA تفاوت های بین گروهی و درون گروهی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مرحله استقرار پای راست، فعالیت عضلات EST6 راست و GM چپ در بیماران به ترتیب حدود 8/1 و 4/1 برابر بیشتر از افراد سالم بود (p<0.05). هنگام استقرار پای چپ نیز فعالیت عضله GM در هر دو سمت در گروه اسکولیوز به طور معنا داری بیشتر از افراد سالم بود((p<0.05. در نوسان پای راست و چپ نیز به ترتیب عضلات GM راست(02/0=p) و EST6 (04/0=p) در بیماران فعالیت بیشتری از افراد سالم داشتند. نسبت فعالیت عضلات سمت راست به سمت چپ در عضله EST6، در همه مراحل بجز نوسان راست در بیماران اسکولیوز بیشتر از افراد سالم بود p<0.05) (.

    نتیجه گیری

    هنگام راه رفتن فعالیت عضلات EST6 راست و GM در بیماران اسکولیوز بیشتر از افراد سالم بود. بیماری AIS با فعالیت نامتقارن عضله EST6 در زمان استقرار روی هر دو پا و نوسان پای چپ همراه است. اندازه گیری فعالیت EMG عضلات تنه هنگام راه رفتن ممکن است برای تشخیص پیشرونده بودن انحنای اسکولیوز از ارزش کلینیکی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: اسکولیوز ناشناخته، الکترومیوگرافی، راه رفتن، فعالیت عضلانی
|
  • Masoud Poureisa, Saeid Soltani, Daniel Fadaei Fouladi Pages 6-11
    Background and Objectives

    Based on a new finding an axially rotated lumbar vertebra may be occasionally spotted on lumbar MR images obtained in non-weight-bearing position. This study was performed to evaluate the possibility of a relationship between this new finding and segmental instability after laminectomy.
    Methods & Materials: A total of 96 lumbar MR images of patients with previous laminectomy with and without discectomy were reviewed. An axially rotated lumbar vertebra was reported when the posterior borders of two successive vertebral bodies were not aligned at the extreme parasagittal sections. The frequency of this imaging finding was compared before and after laminectomy.

    Results

    An axially rotated lumbar vertebra was present in 3 patients (6.3%) before operation and in 6 patients (12.5%) after it. Only 3 new cases (6.3%) with axial vertebral rotation were identified after laminectomy. While the etiology of recurrent back pain was unknown in 3 cases, other underlying causes were disc reherniation in 22 patients, spondylolisthesis/ retrospondylolisthesis in 9 patients, presence of scar tissue in 8 patients, ligamentum flavum hypertrophy in 2 patients, infected operation site and diastematomyelia each one in 1 patient.

    Conclusion

    Laminectomy-induced segmental instability is not a probable cause of evident axial rotation of lumbar vertebra on MR images of patients with post- laminectomy syndrome.

    Keywords: Rotation, Lumbar Vertebra, Joint Instability, Laminectomy
  • Seyed Ebrahim Hosseini Pages 12-17
    Background and Objectives
    In traditional medicine, the different parts of hops with the scientific name Humulus lupulus (Hops) are used for the treatment of various diseases including reproductive disorders. In addition, having a healthy child with the desired sex is ideal for most couples. Therefore, the study aimed to investigate the effect of alcoholic extract of hops flower plant on sex ratio of Syrian newborn mice.
    Materials and Methods
    In the experimental study, 80 mice weighing approximately 35 to 30 gr in the control, sham and experimental groups of male and female Syrian mice were studied. Each control group consisted of 8 mice; the experimental groups of male and female each consisting of 40 mice that were divided into three different experimental of eight 1, 2 and 3, respectively. Experimental groups received doses of 50, 100 and 150 mg/kg alcoholic extract of hops flowers every day for 35 days by gavage. On the last prescribing day, the male and female mice mate together from different groups and after the offspring birth, their sex ratio was evaluated by the chi square test.
    Results
    The findings showed that consumption of alcoholic extract of hops flowers significantly increases the proportion of male infants than female infants.
    Conclusion
    Hops flowers extract might increase the serum levels of minerals such as potassium which in turn might lead to increased male to female ratio in infants possibly through altering the PH of the vagina area.
    Keywords: Hops Flowers, Sex Ratio, Syrian Mice
  • Elham Davtalab Esmaili, Hosein Azizi, Lotfali Haghiri, Ali Soleimani Pages 18-25
    Background and Objectives

    Because few studies are available about the effects of fruit and vegetable consumption in the reduction of diabetic complications. The aim of this investigation was to determine the association between diabetes complications and fruits and vegetables intake in patients with type 2 diabetes.
    Methods & Materials: In this case-control study, 150 diabetic patients with complications during a visit to the health centers of malekan with 150 diabetic patients without complications after matched for age, sex and duration of diabetes, were selected. Diabetic patients with a history of smoking, hypertension, heart disease, and kidney were excluded and data were collected with interview and refer to the medical records by food frequency questionnaires (FFQ).

    Results

    Average intake of fruit and vegetables in the patients case group was 1.28 and 1.82 serve per day and in control group respectively, 2.8 and 2.7 serve per day was reported. So that intake less than two serves per day of fruit and vegetables were associated with increased risk of developing complications. (Fruits OR:2.23 ,%95 CI:1.59-3.1, P=0.001, and vegetables OR:1.71 ,%95 CI:1.2-2.4, P=0.002).

    Conclusions

    Our findings indicate that less than 2 servings of fruit and vegetables daily intake can increase the possible risk of diabetes complications.

    Keywords: Diabetic Complications, Intake of Fruits, Intake of Vegetables, Health Centers
  • Mohammad Shakerkhatibi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Razieh Azak Pages 26-33
    Background and Objectives

    In recent years, associations between air pollution and cardiovascular diseases have been reported around the world. However, a few studies have been conducted in industrial megacities which face air pollution in Iran. This study aimed to determine the association between air pollution and hospital admissions for cardiovascular diseases in Tabriz.

    Materials and Methods

    We applied a case-crossover analysis to compute associations between daily concentrations of air pollutants including NO2, SO2, CO, PM10 and O3 and hospital admissions for cardio-vascular diseases. Daily hospital admission data from 2009 to 2011 were collected from five hospitals in Tabriz. Air quality data for the study period were obtained from the six fixed online air quality monitoring stations operated by Tabriz Air Quality Control Center. The daily mean temperature and relative humidity data for the same period were obtained from East Azerbaijan Meteorological Bureau.

    Results

    From the 1512 cases, the data of 753 cases were used in our analysis. The results of ANNs with importance analysis showed that the most important causes of hospital admissions due to I20 were O3, SO2, NO and PM10, for I21 were SO2, NO and NO2 and for I20.9 were O3, SO2, NO and NO2. According to the results, the air pollutants had greater adverse effects on females and older cases.

    Conclusions

    The results of this study showed that gaseous air pollutants including SO2, NO and O3 had the greatest effects on hospital admissions for cardiovascular diseases and significant effects on females and older people.

    Keywords: Air pollution, Hospital admission, Case, Crossover Analysis, Neural Networks
  • Aram Sharifi, Abdolmajid Mohammadzadeh, Taghi Zahraei Salehi, Pezhman Mahmoodi Koohi Pages 34-41
    Background and Objectives

    Staphylococcus aureus is one of the most important nosocomial pathogens. Pathogenicity of this organism is attributed to various virulence factors such as surface adhesion proteins, the ability to produce toxins and enzymes, rapid development of drug resistance and biofilm formation. The present study was conducted to investigate some of the virulence factors of S. aureus isolates.

    Materials and Methods

    A total of 30 isolates of S. aureus were collected from clinical samples of patients hospitalized in Shahid Beheshti hospital of Hamedan. Identification of bacteria was done using biochemical (catalase, coagulase and DNase) and molecular (PCR) tests. Thereafter, antibiotic susceptibility of the isolates and their ability to produce hemolysin, beta-lactamase and biofilm were assessed using disk diffusion, blood agar medium, acidimetric and microtiter-plate tests, respectively.

    Results

    Hemolysis activities of the isolates on sheep blood agar showed that 8 (26.66%), 14 (46.66%) and 15 (50%) out of 30 isolates, produced α-, ∂- and β-hemolysins, respectively. While, using human blood agar media, the prevalence of these toxins were 40%, 53.33% and 13.33%, respectively. Twenty one isolates (70%) were found to be beta-lactamase producer using the acidimetric test. Meanwhile, the results of antibiotic susceptibility test indicated that penicillin was the less effective antibiotic (90% resistance). However, none of the isolates was resistant to vancomycin. Moreover, regarding to biofilm formation, 14 (46.66%) isolates strongly produced biofilms.

    Conclusions

    The results of this study revealed high frequencies of the virulence factors among the examined S. aureus isolates, specially the ability of biofilm formation and antibiotic resistance.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Virulence Factors, Biofilm, Hemolysin
  • Mohammad Hossein Somi, Bita Sepehri, Morteza Bonyadi Pages 42-47
    Background and Objectives

    Visceral thrombosis especially hepatic vein thrombosis deteriorates the disease in cirrhotic patients. Thrombophilic genotypes are seen in most cirrhotic patients with portal vein thrombosis. The aim of this study is the comparison of thrombophilic genes frequency in cirrhotic patients with splanchnic veins thrombosis versus cirrhotic patients without thrombosis.

    Materials and Methods

    In a case – control study, we studied 100 patients with hepatic cirrhosis in Tabriz Imam Reza hospital after achieving inclusion criteria in the form of two groups (with and without visceral veins thrombosis). The frequency of genetic polymorphism of thrombophilia in two groups of cirrhotic patients was assessed.

    Results

    The mean age of the patients was 48.1±18.1 years which were in the range of 15 to 85 years. 51 (51%) of patients were male and 49 (49%) were female. Thrombosis was present in portal vein in 24% of patients, in superior mesenteric vein in 7% of patients, in splenic vein in 14% and in 5% of patients in potal and splenic veins. There was no significant difference between two groups in G20210A, C677T, A1298C and PAI-I genes polymorphism (P=0.82, P=0.70, P=0.78 respectively).

    Conclusion

    With regard to the non-significant difference in frequency of thrombophilic gene polymorphism in two groups, we cannot assume prophylactic actions in cirrhotic patients for visceral vein thrombosis but we recommend more multicentric studies with more number of cases for clarifying the topic.

    Keywords: Genetic Polymorphism, Thrombophilia, Cirrhosis
  • Jahangir Karami, Yasamin Fayazi Pages 48-55
    Background and Objectives
    Given the importance of understanding the underlying causes of risky behavior, the purpose of present study was to investigate the role of perceptions of parental scale, problem solving, and self-regulation in predicting incidence of high-risk behaviors amon students in Kermanshah city, Iran.
    Materials and Methods
    The study population included all school students (First to third grades) in Kermanshah, where 300 people of them were selected using cluster sampling multi-stage. Data analysis was performed using simultaneous and stepwise discriminate analysis method. Data were collected by high-risky behavior and self-regulation questionnaires, problem solving inventory, and perceptions of parental scale.
    Results
    Result of data analysis showed that self-regulation, method of problem solving and perceptions of parental, plays an important role in predicting high-risk behaviors. Data analysis based on stepwise discriminate analysis showed that most of the structural coefficient related to self-regulation, self-control (one of the components of the problem solving method), Perceptions of Parental and father involvement (one of the components of the Perceptions of Parental), respectively. In other words, these features have the greatest role in predicting high-risk behaviors.
    Conclusion
    It can be concluded that the family environment and cognitive variables have a significant role in risky behaviors.
    Keywords: Perceptions of Parental, Problem Solving Method, Self, Regulation, High, Risk Behaviors, Students
  • Fareedeh Golforushan, Hamideh Azimi, Morteza Gojazadeh, Faeghe Sheykh Alizadeh Nobar Pages 56-59
    Background and Objectives

    Vitiligo is an acquired disease due to progressive lack of performance of melanocytes and appears as ring depigmentated patches and macules. About %2 of people are involved and because of unpleasant appearance, it creates emotional stress on patients .So new and better treatments are needed. This study was conducted to compare effectiveness of topical tacrolimus with topical calcipotriol in pigmentation of vitiligo patients.

    Materials and Methods

    This study was done in double-blind randomized clinical trial on patients facial and hand vitiligo with under %20 involvement of body surface. Patients were categorized in two groups with tacrolimus and calcipotriol treatments and were evaluated and followed up for 12 months.

    Results

    In statistical analysis, there was no significant difference between the effects of both drugs on progression of pigmentation, but their on facial vitiligo was better than hand vitiligo(p=0.04).Side effects of treatment in both groups were mild and no serious side effects were reported, but Tacrolimus had significantly minimal side effects rather than Calcipotriol (p=0.02).

    Conclusions

    In this study,efficacy of topical tacrolimus was better than topical calcipotriol on face and efficacy of calcipotriol was better than tacrolimus on hand vitiligo.

    Keywords: Vitiligo, Perifollicular Pigmentation, Tacrolimus, Calcipotriol
  • Mahyar Mafi, Maryam Niyyati, Ali Haghighi, Zohreh Lasjerdi Pages 60-67
    Background and Objectives

    Free-living amoebae (FLA) include various genera habitat in water sources; some FLA can lead to severe complications in high risk people. The present study aimed to isolate free living amoebae using morphological methods in recreational water sources of Tehran.

    Materials and Methods

    This cross sectional study was performed during 8 months in 2014. Seventy five samples from Tehran were collected and filtered. Samples were cultured in 1.5 % non-nutrient bacto-agar. Plates were then monitored for the presence of amoebae daily and positive plates were cloned. In the present study, identification was based on morphological criteria and page key. The page key is based on morphological character of free living amoebae such as trophozoites shape, pseudopodia shape, amoebae nucleus, and endo and ecto-cysts in the cystic form. These criteria could lead to identification of amoeba at the family and genus level.

    Results

    Out of 75 water samples, 18 (24 %) were positive for free living amoebae. Of 40 pond waters, 13 (32.5%) were positive including Acanthamoeba, Hartmannella and Vahlkampfiids (Naegleria) and out of 35 samples 5 (14.2%) strain belonging to Acanthamoeba were identified based on morphological criteria.

    Conclusion

    According to the presence of free living amoebae in recreational water sources, it is necessary to alert swimming pools authorities and high risk people. Additionally, posting alarming signs and educating the high risk people is of utmost importance to prevent free living amoebae-related infections.

    Keywords: Acanthamoeba, Naegleria, Hartmannella, Water Sources
  • Fakhrossadat Mortazavi, Roya Zakeri Pages 68-73
    Background and Objectives
    Vesicoureteral Reflux (VUR) is one of the common urinary tract anomalies that may cause renal parenchymal damages. Recent studies show that microalbuminuria may be helpful in diagnosis of glomerular damage at early stages. The aim of this study was to evaluate the correlation between microalbuminuria and creatinine clearance, kidney scar, in grading of reflux.
    Methods & Materials: In this cross sectional study 87 children with VUR were studied from 2012 to 2013 in Children’s Hospital of Tabriz/Iran. Three months after treatment of UTI, serum creatinine and urine microalbumin was measured and renal DMSA scan was done in all cases.
    Results
    Mean age of patients was 4.49±2.64 years and 82.8% of them were female. Severity of reflux was mild in 23%, moderate in 33.3% and severe in 43.7% of patients. DMSA scan was abnormal in 58 patients (66.6%). With increase in grading of reflux the amount of albuminuria increased and creatinine clearance decreased but these change were not statistically significant (P=0.12). Urinary albumin in patients with scar (33.32±28.69 mg/24 hr) was significantly higher than patients without scar (10.82±8.83 mg/24 hr) (P=0.006). Frequency of scared kidney in mild, moderate and severe grades of reflux was 50%, 62.1%, and 78.9% respectively (P=0.07). Frequency of microalbuminuria was 31% in patients with scar while only 3.4% of patients without scar had micro albuminuria (P=0.003)
    Conclusion
    We did not find any significant correlation between micro albuminuria, creatinine clearance and abnormality in DMSA scan with reflux grading. However there was a significant correlation between micro albuminuria and scarred kidney. So micro albuminuria may be helpful in diagnosis of renal parenchymal damage. But, further investigations are needed to confirm this finding.
    Keywords: Microalbuminuria, Vesicoureteral Reflux, Renal Scar
  • Mohammad Reza Nahaei, Mehryar Nahaei, Javid Sadeghi, Najieh Beygoli Pages 74-83
    Background and Objectives

    Pseudomonas aeruginosa is one of the important nosocomial Gram-negative bacilli which are resistant to most of antimicrobial agents and antibiotics. This opportunistic bacterium is capable of causing life threatening infections in patients, especially in those with immunodeficiency such as those in ICUs and burn wards. This study was conducted to detect antibiotic susceptibility and also molecular typing of P. aeruginosa isolates from burn infections by using RAPD (Random amplified polymorphic DNA).

    Materials and Methods

    Totally 124 P. aeruginosa isolates collected from burn patients consisting of burn infection discharge and blood specimens by application of conventional microscopic, culture and biochemical identification tests. The collected isolates were studied for their antibiotic susceptibility patterns using routine antibiotics ceftazidim (30 µg), aztreonam (30 µg), carbenicillin (100 µg), polymixin B(300 u), colistin(100 µg), gentamicin(10 µg) and ciprofloxacin(5 µg) by disc agar diffusion method and detection of genotypes by two short primers namely 272(5’-AGCGGCCAA-3’) and 208(5’-ACGGCCGACC-3’) according to RAPD-PCR method.

    Results

    Results of antibiotic susceptibility tests showed high resistance to aztreonam (70.1%), ceftazidime (66.1%), colistin (61.2%) and gentamicin (47.5%), but less resistance to ciprofloxacin(18.5%) and polymixin B(13.7%). Based on antibiotic susceptibility 41 patterns were detected. RAPD-PCR created 32 genotypic profiles with base pair length ranging from 250 to 10000. Each genotype showed between 1 and 8 different weight DNA bands. Genotype 3 was the most prevalent, identified in 42 isolates (33.8%) and accommodated isolates with similar antibiotic susceptibility patterns, while in other genotypes no similar susceptibility patterns were encountered.

    Conclusion

    Our P. aeruginosa isolates collected from burn infections were most resistant to aztreonam (70.1%), but least resistant to polymixin B (13.7%). The test isolates showed 41 antibiotic susceptibility patterns and 32 RAPD genotypes. Genotype 3 was the most prevalent and accommodated isolates with similar antibiotic susceptibility patterns, but in other genotypes, isolates with similar antibiotic susceptibility patterns was not detected. Some isolates with similar antibiotic patterns underline possibility of their transfer among burn patients and suggest need for restricted conditions and microbiologic surveillance in the burn wards.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic susceptibility pattern, RAPD, PCR, Genotyping, Burn patient
  • Shirin Yazdani, Nader Farahpour, Ali Delavar, Farzam Farahmand Pages 84-92
    Background and Objectives

    Understanding the muscle activity during gait in patients with adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is clinically important. The objectives of this study was to analyze electrical activity of erector spinae muscles at T6 (EST6), T10 (EST10) and L3 (ESL3) levels as well as gluteus medius (GM) muscle during walking in female adolescents with and without idiopathic scoliosis.

    Materials and Methods

    Twenty female adolescents with right thoracic scoliosis and 18 healthy adolescent control females (all 11 to 17 years old) participated in this study. An imaging system synchronized with a MA300-16 electromyography system and bipolar surface electrodes were used to measure electrical activities of EST6, EST10, ESL3 and GM muscles during gait. Repeated measure analysis of variance and MANOVA were used for the comparisons within and between groups.

    Results

    During the right stance phase, the activity of right EST6 and left GM muscles in scoliotic patients were significantly (1.8 and 1.4 times) greater than that of control group (P=0.03). In the left stance phase, scoliosis group showed higher activity at right and left GM muscles than control group (P=0.04). In the right and left swing phase, the EMG activity of right GM and right EST6 muscles of scoliotic patients was respectively greater than that of controls. The right over left ratio of EST6 muscle activity for scoliosis group was higher than that for control group at all phases of gait cycle except for the right swing phase.

    Conclusion

    AIS patients displayed greater activity in the right EST6 and the right and left GM muscles during walking. AIS patients presented asymmetrical muscle activity in EST6 muscle. EMG assessment during gait might have clinical importance in the detection of scoliotic curvature progression.

    Keywords: Idiopathic Scoliosis, Electromyography, Gait, Muscle activity