فهرست مطالب

حسابداری ارزشی و رفتاری - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه حسابداری ارزشی و رفتاری
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا دیانتی دیلمی، خسرو منطقی، سیده پریسا مشهدی صفحات 1-24
    جهان بینی و ارزش های مختلف به سیستم های اقتصادی متفاوتی منجر می شود و سیستم های اقتصادی به نوبه خود سیستم های حسابداری خاص خود را می طلبد. به نظر برخی پژوهشگران حسابداری، بکارگیری بی قید و شرط نظام حسابداری و گزارشگری مورد عمل فعلی نمی تواند پاسخگوی نیازهای اطلاعاتی مبتنی بر ارزش ها و هنجارهای جوامع مسلمان باشد(حمید،2000). بر این اساس، دراین پژوهش با استفاده از توزیع پرسشنامه میان صاحب نظران حرفه حسابداری در ایران و انجام آزمون tتک نمونه ای و با استفاده از نرم افزار SPSSوExcel این نتیجه بدست آمد که استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری در ایران علاقه مند به افشا اطلاعات در زمینه های مختلف مانند رعایت موازین شرعی، عدم وقوع تقلب مالی، رعایت الزامات مبارزه با پولشویی، رعایت حقوق کارگران و کارمندان، توجه به رعایت حقوق مصرف کنندگان، حفظ الزامات توجه به محیط زیست، توجه به بهره وری، تعالی و پیشرفت، عدم اسراف و توجه به کیفیت محصول هستند و این اطلاعات می تواند برای استفاده کنندگان مفید باشد.
    کلیدواژگان: حسابدای اسلامی، افشا اطلاعات، بعد معنوی (ارزشی) حسابداری
  • فریدون رهنمای رودپشتی، سینا خردیار، محسن ایمنی صفحات 25-52
    تقریبا بیش از 60 سال از آن زمان که آرگریس (1952) تاثیر بودجه را بر رفتار مردم مطرح نموده است می گذرد. چند سال بعد، استدری (1960) و دوین (1960) پژوهش های حسابداری خود را تحت تاثیر روان شناسی ادامه دادند. همچنین دیک من و زف (1984) از این دهه به عنوان دهه بیداری در ادبیات حسابداری یاد می نمایند. تا قبل از 1967 واژه «حسابداری رفتاری» هنوز وارد ادبیات رشته نگردیده بود و البته در این بین رشته های مختلفی از جمله اقتصاد، علوم سیاسی، روان شناسی و جامعه شناسی در انجام پژوهش ها در ادبیات حسابداری رفتاری کمک شایانی را داشتند. در این میان رشته روان شناسی نقش مهمی را بازی کرد و با سه زیر شاخه روان شناسی شناختی، انگیزه ای و اجتماعی مهمترین اثر را داشته است. در این بین نقش بازی شده توسط پردازش فردی از اطلاعات حسابداری برای تصمیم گیری برپایه تئوری روان شناسی شناختی متمرکز بوده که در سال های بعد از آن با واژه «انقلاب شناختی» یاد کرده اند. امروزه، وجود اصطلاح «رفتاری» معمولا برای بررسی های آزمایشگاهی استفاده می شود اگرچه این روش پژوهش غالب را است، اما تنها امکان برای پژوهش های حسابداری رفتاری نیست. همچنین شواهدی از سایر روش های تجربی مانند پرسشنامه، تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای وجود دارد. نتیجتا برای پیشرفت در عمق پردازش ها برای تصمیم گیری و درک اینکه چرا و چگونه مغز فعال است و در فرآیندهای اقتصادی از اطلاعات برای تصمیمات استفاده می نمایند دانشمندان علوم اعصاب یا عصب شناسان در حال ساخت یک پل ارتباطی با اقتصاد می باشند که به اصطلاح «اقتصاد عصبی» نامیده می شود تا رفتار استفاده کنندگان اطلاعات در تصمیم گیری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت رفتاری، اقتصاد عصبی، انقلاب شناختی، تئوری های حسابداری رفتاری
  • حلیمه رجمانی، حسین رجب دری صفحات 53-75
    اخلاق موضوع مورد نیاز تمام حرفه ها و سازمان ها است. عملکرد سازمانی نیز موضوعی است که برای ارتقاء وضعیت سازمان باید مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش به تاثیر اخلاق حرفه ای بر عملکرد سازمانی پرداخته شد. مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی-کاربردی است و در سال (2015) صورت گرفته است. بررسی موضوع از طریق پرسشنامه و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده، از 104 نفر از مدیران صنعتی استان فارس صورت گرفت. برای تحلیل نتایج در قالب 1 فرضیه اصلی و 7 فرضیه فرعی، از رگرسیون خطی توسط نرم افزار spss، استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که اخلاق حرفه ای بر عملکرد سازمانی اثرگذار است. همچنین عوامل توانایی، وضوح، مشوق، ارزیابی، اعتبار و محیط از اخلاق حرفه ای تاثیر می گیرند اما تاثیرپذیری مولفه «کمک» از اخلاق حرفه ای تائید نشد. اولویت بندی ابعاد عملکرد سازمانی در جامعه مورد بررسی توسط آزمون فریدمن نیز نشان دهنده آن است که در ابتدا مولفه ارزیابی و سپس مولفه های مشوق، وضوح، توانایی، اعتبار، محیط و کمک قرار دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عملکردسازمانی، مدیران صنعتی، فارس
  • زهره حاجیها، حسن چناری بوکت صفحات 77-98
    هدف این پژوهش مطالعه ی ارتباط مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتی با چولگی بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 81 شرکت در دوره ی زمانی 1393-1389 گردآوری شده است. در این پژوهش مسئولیت اجتماعی شرکت ها از طریق معیارهای برنامه های حمایت از آموزش، لگاریتم اعضای هیات مدیره و نسبت دارایی های ثابت به کل دارایی استفاده شده است و چولگی بازده سهام به دو بخش چولگی مثبت بازده سهام و چولگی منفی بازده سهام طبقه بندی شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ی اول پژوهش نشان می دهد که بین متغیر مسئولیت اجتماعی شرکت و چولگی مثبت بازده سهام ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد. به عبارتی با افزایش مسئولیت اجتماعی در شرکت های مورد مطالعه، چولگی مثبت بازده سهام افزایش می یابد و رشد در قیمت های سهام افزایش می یابد ولی یافته های حاصل از آزمون فرضیه ی دوم پژوهش نشان می دهد که بین متغیر مسئولیت اجتماعی شرکت و چولگی منفی بازده سهام ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد. به عبارتی با افزایش مسئولیت اجتماعی در شرکت های مورد مطالعه، چولگی منفی بازده سهام کاهش می یابد و ریزش در قیمت های سهام کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: چولگی بازده سهام، ریزش قیمت سهام، مسئولیت پذیری اجتماعی
  • محمدعلی آقایی، مرتضی کاظم پور صفحات 99-121
    شرکت ها برای رفع نیاز چندگانه مشتریان خود به تنوع روی آورده اند تا با حفظ مشتریان خود، عملکرد و سودآوری شرکت را افزایش دهند. از سوی دیگر برای آن که بتوانند حضوری موفق در جامعه داشته باشند درصدد آن هستند تا مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی را به بهترین شکل ممکن اجرا کنند تا با این کار در راستای افزایش رضایت مندی جامعه، عملکرد شرکت را هم بهبود ببخشند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی و تنوع پذیری محصولات بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری تنوع پذیری محصولات از معیار آنتروپی استفاده شده است و مسئولیت پذیری اجتماعی هم با استفاده از جدول ارائه شده در پیوست مقاله حاضر که دارای شش بعد مسائل محیطی، محصولات و خدمات، منابع انسانی، مشتریان، مسئولیت های اجتماعی و انرژی است، اندازه گیری و برای سنجش عملکرد از نرخ بازده دارایی ها استفاده شده است. هم چنین، نمونه آماری پژوهش حاضر 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1393 (480 سال-شرکت) است. پس از تجزیه و تحلیل های آماری، نتایج حاکی از آن بودند که بین مسئولیت پذیری اجتماعی و عملکرد شرکت رابطه مثبت و معنادار و بین تنوع پذیری محصولات و عملکرد شرکت رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، تنوع پذیری محصولات، عملکرد شرکت
  • سحر سپاسی، مرتضی حسن زاده صفحات 123-138
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر بعد اقتصادی مسئولیت اجتماعی شرکت بر پایداری سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش اطلاعات مربوط به 71 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سالهای 1390 تا 1393 گردآوری شده است. بعد اقتصادی مسئولیت اجتماعی شرکت بر اساس شاخص پایداری داوجونز و به ترتیب با دو شاخص سود پرداختی به سهامداران و بهره پرداختی به اعتبار دهندگان و پایداری سود شرکت ها نیز از طریق الگوی رگرسیونی دچو و دیچو (2002 ) اندازه گیری شده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق، اطلاعات مورد نیاز با روش پیمایشی، از نمونه ای با حجم 71 شرکت که به روش حذف سیستماتیک از جمعیت آماری 142 شرکت عضو در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده اند، جمع آوری گردیده است. نتایج کلی حاصل از تحقیق نشان داد که بین بعد اقتصادی مسئولیت اجتماعی شرکت و پایداری سود رابطه معنی داری وجود دارد. بدین معنی که افزایش وثبات درسودآوری میتواند با ایفای جنبه اقتصادی مسئولیت اجتماعی شرکت تسهیل شود.
    کلیدواژگان: بعد اقتصادی، مسئولیت اجتماعی شرکت، پایداری سود
  • محمود لاری دشت بیاض، کامران قائم مقامی، قاسم کهرمی صفحات 139-164
    مالیات از اهم درآمدهای دولت است که پذیرش آن از طرف ملت و نحوه اجرای آن از طرف دولت، به ویژگی های فرهنگی هر کشور بستگی دارد. اگرچه ممکن است مالیات ازنظر برخی، پرداخت یک جانبه ملت به دولت تلفی گردد؛ به همین منظور در پرداخت مالیات مقاومت هایی صورت می گیرد. لیکن اگر فرهنگ پرداخت مالیات در جامعه نهادینه شود، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل بر فرار مالیاتی دراستان خراسان جنوبی می باشد. تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. داده ها بر اساس نظرسنجی از کارشناسان امور مالیاتی استان خراسان جنوبی از117پرسش نامه جمع آوری شده و برای سنجش متغیرها از طیف لیکرت استفاده شده است. لازم به ذکر است برای آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزارهای SPSS و R به کار گرفته شده که نتایج نشان می دهد بین عوامل فرهنگی، اقتصادی و مولفه های سیاسی-قانونی با فرار مالیاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، مولفه های فرهنگی، رویکرد پیمایشی
|
  • Zahra Dianati Deilami, Khosro Manteghi, Seyedeh Parisa Mashhadi Pages 1-24
    Worldviews and values leads to different economic systems and economic systems, in turn, requires its own accounting systems. According to some accounting researchers, Unconditional implementation of the current practice of accounting and reporting system can’t meet the needs of information of Muslim communities is based on the values and norms (Hameed, 2000). By distributing questionnaires among Iranian Accounting professionals and doing T test in excel and SPSS, It was found that the users of accounting information are interested to disclose information in various fields such as Implementation of Sharia, Lack of financial fraud, implementation of anti-money laundering requirements, consideration of the employees’ rights, consideration of Consumer Rights, Environmental requirements, attention to Productivity, excellence and progress, Avoid waste, and attention to production quality, and so this information can will be useful for users.
    Keywords: Islamic accounting, information disclosure, Islamic accounting's Spiritual (valued) dimension
  • Fereydoon Rahnamay Roodposhti, Sina Kharadyar, Mohsen Imeni Pages 25-52
    Almost 60 years have passed over since Argyris (1952) published the impact of budgets on people. Few years later, Stedry (1960) and Devine (1960) continued to pursue accounting studies under the influence of psychology. Dyckman and Zeff (1984) define as the Decade of Awakening in the accounting literature. However, it was not before the 1967 that the term “behavioral accounting” appeared in the literature.Various disciplines have contributed, and still are contributing, to the research performed in the behavioral accounting literature. The most important fields are economics, political science, organization theory, psychology, and sociology. Among the diversity of disciplines, it is widely recognized that the main role is played by psychology. The three subfields, not mutually exclusive, which are primarily important in management accounting research, are: cognitive, motivation, and social psychology.The role played by the individual processing of accounting information for decision making, that is the focus of the cognitive psychology theory, is recognized some years later with the so called “cognitive revolution”. Nowadays, the presence of the term “behavioral” is commonly linked to the use of laboratory experiments.
    Although they represent the dominant research methods, they are not the only possibility pursued in the behavioral accounting literature. There is also evidence of empirical methods other than experiments such as surveys, field researches, and archival studies. Anyway, laboratory experiments and surveys remain the dominant research methods applied in behavioral management accounting research, while the other possibilities are considered more as an exception. Looking forward, to go more in depth in the decision processes and to understand how and why the brain is activated, neuroscientists are making a bridge with economics giving origin to the so called neuroeconomics.
    Keywords: Behavioral Management Accounting, Neuro economics, Cognitive Revolution, Behavioral Accounting Theories
  • Halimeh Rahmani, Hossein Rajabdoory Pages 53-75
    Ethics is an issue required by all professions and organizations. Organizational performance is an issue that should be considered to improve the organization. This study examined the impact of professional ethics on organizational performance. This study is survey-applied And in the year (2015) has been. To conduct this study, 104 industrial managers of Fars province were participated using questionnaire and a random sampling. To analyse data in the form of one main hypothesis and 7 secondary hypotheses, linear regression was used by spss software. Results suggest that professional ethics affect organizational performance. In addition, factors of capability, transparency, incentive, assessment, and credibility are affected by professional ethics, but the impact of professional ethics on “assistance” was not confirmed. Prioritization of organizational performance dimensions in the population studied by Friedman test also indicates that the first component is assessment, followed by incentive, transparency, capability, credibility, environment, and assistance, respectively.
    Keywords: professional ethics, organizational performance, industrial managers, Fars province
  • Zohreh Hajiha, Hassan Chenari Bouket Pages 77-98
    The aim of this study was to examine the relationship between corporate social responsibility with the skewness of StockReturns in companies listed on the Stock Exchange in Tehran. Information required for the study of the financial statements of 81 companies in the period 2011-2015 were are collected. The research corporate social responsibility through criteria to support education programs, the logarithm of the Board and ratio of fixed assets to total assets has been used and has been used and skewness stock returns and stock returns into positive skewness return on equity was negative skewness classification. The results of the first hypothesis test demonstrated that changing corporate social responsibility and positive skewness and there is a direct correlation of stock returns. In other words, by increasing the social responsibility of the companies surveyed, positive skewness increases the return on equity and increase in stock prices increase. But the second hypothesis test results showed that the variable of corporate social responsibility and negative skewness and there is a significant inverse correlation of stock returns. In other words, by increasing the social responsibility of the companies surveyed, negative skewness stock returns decline and fall of stock prices decline.
    Keywords: Skewness of Stock Returns, Stock Price Crash Risk, Corporate Social Responsibility
  • Mohammad Ali Aghaei, Mortoza Kazempour Pages 99-121
    Companies resort to diversity in order to meet multiple needs of their customers so that by preserving their customers they would be able to improve performance and productivity. in the other hand, to experience a successful presence in the society, companies are trying to implement the concept of social responsiveness in the best way possible so that by doing this and in the process of increasing social satisfaction, performance of the company would be improved too. Therefore, The aim of this study is to evaluate the effect of corporate social responsibility and product diversification on performance evaluation of companies member of the Tehran Stock Exchange. in order to measure the variability of products the criteria of entropy was used and social responsibility was also used in applying the presented model in the appendix of the current article that has 6 dimensions of environmental and energy issues, products and services, human resources, customers, social reponsibilities and energy. return on asset ratio was used to measure and asses performance. the statistical population of the current research included 80 companies in the period of 2010 to 2015 (480 year/company). after statistical analysis, results showed that there is a positive and meaningful relationship between social responsibility and company performance and there is a negative and meaningful relationship between diversification and firm performance.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Diversification, Firm Performance
  • Sahar Sepasi, Morteza Hassanzadeh Pages 123-138
    The purpose of this study is evaluation the impact of economic dimension of corporate social responsibility on the sustainability of earnings in the listed company of Tehran Stock Exchange. . In this study, the information was collected from 71 company listed in the Tehran Stock Exchange during the years 2011 to 2014. The systematic elimination method was used for sampling. Economic dimension of corporate social responsibility measured by Dow Jones Sustainability Index based on two indicators: interest paid to creditors and dividends paid to shareholders. Sustainability of earning measured by a regression model of Dechow and Dichev (2002). To test the hypotheses, information collected from 71 firms by systematic removal method of statistical population 142 companies of Tehran Stock Exchange. The overall results showed that there is significant positive relationship between economic dimension of corporate social responsibility and sustainability of earnings. Meaning increase in profit and profitability facilitates the economic dimension of corporate social responsibility.
    Keywords: economic dimension, corporate social responsibility, sustainability of earnings
  • Mahmoud Lari Dashtbayaz, Kamran Ghaemmaghami, Ghasem Kahromi Pages 139-164
    Tax is one of the most important sources of government income whose acceptance by the people and mode of implementation by the government depend on the cultural characteristics of each country. However, it is possible that some consider the tax as a one-way payment from people to government; therefore, there are resistances in paying the taxes. But if the culture of tax payment is institutionalized in the society, most of the problems will be resolved. The purpose behind this research is investigating the factors responsible for tax evasion in South Khorasan province. The research is practical in terms of purpose and descriptive in terms of data acquisition method, and it is of the survey-based type. The data have been gathered from 117 questionnaires based on an opinion poll of tax experts in South Khorasan; the Likert scale has been used for measurement of variables. It is important to note that SPSS and R software have been exploited to test the research hypotheses, and results show that there is a positive and meaningful relationship between cultural and economic factors and legal-political components on the one hand, and tax evasion on the other.
    Keywords: tax evasion, cultural components, survey-based approach