فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1396)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سلمانی، حسنعلی فرجی سبکبار، بهرام هاجری *، ذبیح الله ترابی صفحه 0
    تجزیه و تحلیل روند اشتغال و ساختار آن در سطح کشور و مناطق مختلف آن مستلزم شناخت دقیق استعدادها و توان بالقوه ی بخش ها و ترکیب آن در مناطق می باشد. ازآنجایی که زنان نیمی از جمعیت روستایی کشور را تشکیل می دهند می توان با شناسایی وضعیت موجود، عوامل موثر بر مشارکت با توجه به مقتضیات محلی - منطقه ای و درنهایت درگیر نمودن پیش از پیش آن ها توسعه اقتصادی و نوسازی اقتصاد ملی را تسریع نمود. بر این اساس، در این پژوهش سعی شد با استفاده از رویکردهای تحلیل اکتشافی داده های فضایی به تحلیل الگوی توزیع فضایی اقتصاد پایه (LQ) زنان روستایی ایران در بخش کشاورزی پرداخته شود. داده های پژوهش از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 استخراج شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آماره های محلی و سراسری Moran''s I و LISA به عنوان رویکردهایی از ESDA استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد شمال غرب کشور شامل استان های آذربایجان شرقی و غربی و بخش های از استان مرکزی از نواحی پایه، همچنین استان های غربی، جنوب و جنوب شرقی شامل استان های ایلام، کرمانشاه، کردستان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و بخش های جنوبی استان کرمان از نواحی غیر پایه، در زمینه اشتغال زنان روستایی در بخش صنعت می باشند. همچنین یافته های شاخص موران سراسری نشان داد توزیع فضایی ضریب اقتصاد پایه (LQ) زنان روستایی کشاورز کشور به صورت اتفاقی یا پراکنده نبوده است بلکه به صورت خوشه ایتوزیع شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تحلیل فضایی، ایران
  • اعظم علیزاده *، پروانه دانش صفحات 7-39
    رسالت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در جامعه ، توسعه کشور در همه ابعاد و ایجاد بستر مناسب برای کلیه افراد به منظور آموختن مهارتها و توانایی ها است. شواهد تجربی نشان می دهد افزایش سطح تحصیلات زنان سبب افزایش آگاهی ها ورشد فکری زنان و در نهایت جامعه خواهد شد .از طرف دیگر سهمیه بندی جنسیتی در آموزش عالی برخوردی تبعیض آمیز خواهدبود اگر منابعی چون فرصتهای تحصیلی بر مبنای جنسیت به طور یکسان توزیع نشده باشد . لذا سهمیه بندی جنسیتی ، ورود زنان به آموزش عالی را ناهموار می کند و بالتبع کیفیت زندگی آنان و جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد . در مقاله حاضر با ارزیابی روند سهمیه بندی جنسیتی و بررسی نظرات موافقان سهمیه بندی ، و با استناد به برخی مفاهیم نظری و مطالعات تجربی به تبیین این امر پرداخته ایم که روند سهمیه بندی جنسیتی و تبعیض آمیز بودن آن چگونه است و عوامل قانونی شدن سهمیه بندی جنسیتی در آموزش عالی و اسناد علمی برای رد ادله قانونی شدن چنین تبعیضی ، مورد بررسی قرار گرفته است نتایج نشان می دهد روند سهمیه بندی جنسیتی تبعیض آمیز است و سه عامل کلیدی چون آسیب رساندن به حوزه خانواده، نگرش نسبت به توانایی زنان در انجام امور اجتماعی و مشکلات مردان از جمله عوامل موافقان است.که بر طبق یافته هایی چون افزایش بیکاری فارغ التحصیلان زن ، دلایل منزلتی و فرهنگی زنان برای ادامه تحصیل،..، ادله ای که موافقان سهمیه بندی جنسیتی بر مبنای آن قانون گذاری کرده اند رد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، سهمیه بندی جنسیتی، نابرابری جنسیتی، زنان
  • رها کمایی *، زهرا افشاری صفحات 41-72
    در این پژوهش با بهره گیری از داده های پنل به بررسی عوامل تعیین کننده نرخ مشارکت زنان در نیروی کار در 120 کشور جهان در دوره زمانی سالهای 1990 تا 2010 با استفاده از روش داده های پنل پرداخته شده است. متغیر وابسته مدل رگرسیون، نرخ مشارکت زنان در نیروی کار است که با درصد نیروی کار زنان به کل نیروی کار سنجیده می شود. متغیرهای مستقل مدل عبارتند از نرخ باروری، سالهای تحصیل زنان، تفاوت متوسط سالهای تحصیل زنان و مردان، سرمایه سرانه، رانت نفتی، درصد جمعیت ساکن در مناطق شهری، متغیرهای مجازی در برگیرنده سطح درآمد و نوع مذهب غالب کشورها. در تمامی برآورد های انجام شده رابطه مثبت و معنا داری بین نرخ باروری و نرخ مشارکت زنان در نیروی کاردرکشورهای کم درآمد وجود دارد. به علاوه نتایج حاکی از آن است که نرخ مشارکت زنان در نیروی کار در کشورهای مسلمان به طور معنا دارکمتر از سایر کشورها است. سایر ضرایب برآورد شده متغیرهای اقتصادی رگرسیون، از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت زنان در نیروی کار، نرخ باروری، مذهب، داده های پنل
  • علی حاجی نژاد *، ابوذر پایدار، آیدا الله الدین وندی صفحات 73-97
    هدف تحقیق؛ بررسی اثرات برنامه های تلویزیونی بر توسعه پایدار فرهنگی زنان روستایی دهستان کیار غربی می باشد. پژوهش بلحاظ ماهیت کاربردی و بلحاظ روش توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل زنان روستایی بالای 15 سال دهستان کیارغربی شهرستان کیار در استان چهارمحال و بختیاری می باشد. جامعه نمونه با استفاده از فرمول کوکران 359 نفر انتخاب گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن توسط کارشناسان دانشگاهی تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ نیز بیش از 0.7 محاسبه شد. پایایی پرسشنامه، از طریق مطالعه راهنما به تعداد 30 پرسشنامه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک ریاضی WSA، و آزمون های آماری در محیط SPSS انجام شد. نتایج نشان داد علی رغم اینکه زنان روستایی دهستان کیار غربی بطور متوسط روزانه بیش از 4 ساعت؛ تلویزیون تماشا می کنند تاثیر برنامه های مذکور بر توسعه پایدار فرهنگی زنان روستایی (با مقدار 9/2)، در حد متوسط بوده است. تاثیر رسانه ها در سه شاخص بهبود فرهنگ استفاده از کالاها و اماکن فرهنگی، بهبود نظام مهارت و بهبود نظام توانایی مثبت بوده ولی در سه شاخص بهبود نظام دانایی، حفظ و تقویت هویت فرهنگی و افزایش سرمایه اجتماعی در وضعیت مساعد قرار ندارد. لذا اصلاح برنامه های تلویزیونی بویژه در راستای ارتقای این سه شاخص ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، زنان روستایی، برنامه های تلویزیونی، تکنیک COPRAS، دهستان کیار غربی
  • رضا موحدی*، فاطمه علی توکلی صفحات 99-133
    مشارکت زنان در تعاونی ها نه تنها توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی آنان را در پی دارد حتی مشارکت سیاسی شان را نیز بهبود می بخشد. بسیاری از کارشناسان توسعه ی اقتصادی و اجتماعی کشور بر ضرورت تشکیل شرکت های تعاونی زنان تاکید می کنند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تحلیل موانع تجمیع سرمایه های خرد زنان در تعاونی-های زنان روستایی می باشد. در این پژوهش تعاونی های زنان روستایی شهرستان جیرفت به عنوان منطقه مورد بررسی انتخاب گردیده و اطلاعات مورد نیاز پژوهش با روش پیمایشی و با استفاده از روش پرسشنامه کسب شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 345 نفر از زنان عضو تعاونی های روستایی بوده که با روش نمونه گیری انتساب متناسب تعداد 180 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین متغیرهای سن، میزان اتکای زنان به درآمد تعاونی، میزان رضایت زنان از عضویت در تعاونی و میزان رضایت از عملکرد مدیران با موانع تجمیع سرمایه های خرد زنان در تعاونی ها رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که از بین موانع مختلف مورد بررسی، موانع اقتصادی دارای بیشترین اهمیت و تاثیر می باشند؛ سایر موانع به ترتیب شامل موانع مدیریتی، جغرافیایی، اجتماعی، آموزشی، خانوادگی و فردی بودند. نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد که مدل استفاده شده از برازش نسبتا خوبی برخوردار بوده است و می توان نتیجه گرفت مدل مفهومی استفاده شده به صورت صحیح استخراج شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه خرد، زنان روستایی، تعاونی، تعاونی زنان، موانع تجمیع
  • نیلوفر باغبان مشیری*، محمود شهابی صفحات 135-157
    پژوهش حاضر به بررسی تجربه کنارگذاری فضایی زنان در شهر تهران می پردازد. پس از صورت گرفتن 20 مصاحبه از زنانی با سن 18-50 سال -که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند- و دسترسی به اشباع نظری، گروه های مختلفی از سنخ های پوشش و جایگاه های اجتماعی تحت پوشش قرار گرفتند. سپس داده های به دست آمده با استفاده از روش نظریه مبنایی مقوله بندی شده و مورد تحلیل قرار گرفتند. مقوله محوری «تمایل به قبض و بسط فضایی قلمروی هویت» نام گرفت. تمام زنان اعم از محجبه و شل حجاب، آراسته و نامرتب یا با پوشش های خارج از عرف مدعی داشتن چنین تجربه ای از طرف زنان و مردان دیگر متعلق به سطوح گوناگون سواد و طبقه اجتماعی بودند و با توجه به سن و روحیه و تجربه های قبلی خود راهکارهای متنوعی را در زندگی روزمره به کار می گرفتند که شامل پرهیز از موقعیت یا بی اعتنایی به آن، برقراری گفتگو، مشاجره و مانند آن می شد. با تمام این اوصاف تجربه کنارگذاری به بخش مسلمی از زندگی روزمره بدل می شود که زنان به مرور به آن خو می گیرند.
    کلیدواژگان: کنارگذاری فضایی، پوشش زنان، نظریه مبنایی
  • مهرنوش حیدری *، ذکرالله مروتی، رقیه خانبابایی، نگار فرشچی صفحات 189-212
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ذهن آگاهی، خودکارآمدی عمومی و هوش هیجانی با تنیدگی ادراک شده در دانشجویان دختر شهر زنجان بود. حجم نمونه در این پژوهش 200 نفر دانشجوی دختر بودند که، به روش خوشه ایتصادفی چند مرحله ای از بین دانشجویان شهر زنجان انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه ذهن آگاهی براون و رایان، پرسشنامه تنیدگی ادراک شده کوهن، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و پرسشنامه هوش هیجانی شات و همکاران بودند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد، که بین متغیرهای ذهن آگاهی، خودکارآمدی عمومی و هوش هیجانی با تنیدگی ادراک شده همبستگی چندگانه وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد، که ترکیب خطی متغیرهای پیش بین ذهن آگاهی، خودکارآمدی عمومی و هوش هیجانی 51 درصد تنیدگی ادراک شده را تبیین می کند. یافته های پژوهش از اهمیت ذهن آگاهی، خودکارآمدی و هوش هیجانی در کاهش تنیدگی ادراک شده حمایت می کند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودکارآمدی عمومی، و هوش هیجانی با تنیدگی ادراک شده
|
  • Bahram Hajari * Page 0
    Analyzing employment trends and structures in Iran and its different regions requires detailed knowledge of the capacities and potentialities of different sectors and their composition in various regions. Since women make up half of the rural population, it is possible to accelerate the development and reconstruction of Iran’s national economy by identifying the current situation, the factors influencing women’s participation according to local and regional circumstances, and increasing their involvement. Accordingly, the present study attempted to conduct an economic base analysis on the spatial distribution of women’s employment in the agricultural sector via location quotient (LQ) and exploratory spatial data analysis (ESDA). Data were extracted from the 2011 General Population and Housing Census. Local indicators of spatial association (LISA) and Moran's I index of global spatial autocorrelation were used for analyzing the data as variants of the ESDA approach. The results showed that North Western parts of Iran, including East and West Azarbaijan provinces and some parts of Markazi Province, are considered as base regions in relation to women’s employment in the industrial sector whereas Western, Southern and Southeast provinces of Iran, including Ilam, Kermanshah, Kordestan, Khuzestan, Sistan and Baluchestan and southern parts of Kerman province, are considered as non-base regions in relation to women’s employment in the industrial sector. Moran's I indicated that the spatial distribution of women’s employment via location quotient (LQ) in the agricultural sector was not random or sparse but clustered.
    Keywords: employment Womens, spatial analysis, Iran
  • Azam Alizadeh *, Parvaneh Danesh Pages 7-39
    The mission of universities and higher education institutions in society is to develop country in all dimensions along with expansion of insight and knowledge on one hand and to provide suitable conditionon the other hand for all members of society to achieve skills and abilities. Empirical evidence show that increase in women's education level leads to increase in their partnership in social, and quality of life and leads to higher economical growth.. This effect will be particularly evident for family, children and finally society. On the other hand, if resources such as educational opportunities havent been distributed for both sexes equally, such sexual divisions will make women and men unequal and therefore they will be limited by their gender. Thus, sexual rationing will make the task hard and uneven for women to enter higher education and certainly as a result of that their understanding and awareness will indirectly influence their quality of life and finally this will affect society. In the present study, by analysis of sexual rationing and analysis of agreed and disagreed ideas, such a rationing has been studied by Library and Documentation Procedures. This article tries to show, through this analytical assumption, that sexual rationing is a form of inequality towards men and women; we tried to show the hidden mechanisms of it. Since many supporters of sexual rationing are members of politicians and responsible for decision making in this respect, their reasons have been analyzed
    Keywords: Higher Education, gender quotas, Gender inequality, women
  • Raha Komaee *, Zahra Afshari Pages 41-72
    This article uses a panel data set together with panel data estimation methods to investigate the determinants of female labor force participation rates of 120 countries over the period of 1990-2010. Our dependent variable is female labor force participation as the percentage of the total labor force. Our independent variables are fertility rate, average education years of women, the difference between average education years of women and that of men, physical capital per person, Oil and natural gas rents (% of GDP), the percentage of population living in urban areas, and several dummy variables capturing countries’ income levels and dominant religion. Our estimates indicate a positive and significant relationship between fertility and female labor force participation for low income countries. Moreover, our results suggest that female labor force participation in Muslim countries is significantly less than that of others. The estimated coefficients for the rest of our economic variables are not statistically significant in our regressions.
    Keywords: Female labor force participation, Fertility, Religion, Panel data
  • Ali Hajinejad * Pages 73-97
    The purpose of this study is to consider the nature of the research and the method of research is descriptive, Review and explain the effects of television programs on the cultural development of rural women West Chiar districts. The study sample was composed of all women over 15 years old rural districts of West Chiar, Due to constraints of time and place, Researchers have not been able to review all statistical population And the Was selected as the sample using the formula Cochran 359 persons. This questionnaire was the main instrument which confirmed the validity (face validity) to obtain the views of academics and experts and to evaluate the reliability of the research instrument was a questionnaire study guide 30 in a village outside the study area. Indicate the reliability of the instrument was used for all parts of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient. SPSS software was used for data analysis using SPSS and related tests. Overall results showed that although women in rural districts in Western Chiar daily average of 4 hours of your time will be spent using the TV broadcasts, the impact of these programs was a mean 2.9, lower than the average cultural development of rural women Chiar West districts. broadcast programs to promote women's rights And the Broadcast programs to strengthen the participation of the villagers.
    Keywords: cultural development, Rural women, TV programs, COPRAS model, Chiar West districts
  • Reza Movahedi * Pages 99-133
    Women's participation in cooperatives has an empowerment role in economic, social, and psychological issues; it even improves their political participation. Many economic and social development experts of Iran stress on the need for the women's cooperative firms. Therefore, the purpose of this study was to analyze the obstacles of mobilization microfinance (MF) of rural women's cooperatives. Jiroft County has been selected as the target area and needed data for doing the research were gathered through a questionnaire technique by using a surveying methodology. The study population included 345 women members of rural cooperatives from which 180 samples were selected by an optimal proportion sampling method. The results showed that there is a significant relationship between the variables age, level of dependency on cooperative income, the member's satisfaction from membership in the cooperative and satisfaction from the performance of managers and the variable obstacles of mobilization women microfinance (MF) in cooperatives. The results also showed that among different obstacles for mobilization women microfinance (MF) in cooperatives the economic barriers had the highest importance and impact. The rest of barriers were: managerial, geographic, social, educational, family and individual respectively. The results of the structural equation showed that the used model has been a rather good fitness.
    Keywords: Microfinance (MF), Rural Womens, Cooperative, Women's Cooperatives, Obstacles of Mobilization
  • Niloufar Baghban Moshiri *, Mahmood Shahabi Pages 135-157
    The present study deals with spatial exclusion of women in Tehran. Twenty women with different types of clothing and social status were selected by purposive sampling. Their age varied between 18-50 years old. The women had different occupation: students, teachers, housewives, employees etc. They were interviewed until theoretical saturation was gained. Grounded theory has been used for analyzing and categorizing data. The core category is described as “a tendency toward extending the spatial domain of identity” which refers to women’s effort for securing their identity as a belonging. All the women -including veiled and unveiled, with spruce and sloppy, childish, boyish or any unusual types of dressing- had experienced such exclusions and applied various methods for dealing with this problem in their every-day life such as ignoring or avoiding some situations, making dialogues or disputes. Nevertheless exclusion turns into an obvious part of their life and little by little they get used to it.
    Keywords: spatial exclusion, women clothing, Grounded Theory
  • Mehrnoosh Heydari * Pages 189-212
    The aim of the present Study was to investigate the relationship of Mindfulness, general self-efficacy and emotional intelligence with Perceived Stress in female students of Zanjan Azad University. The participants of this study were 200 female students, who were selected by Stratified random cluster sampling method. The instruments used in this study were the mindfulness questionnaire Brown and Ryan, Sherer's Self-Efficacy Questionnaire, emotional intelligen shot and Cohen Perceived Stress. Data were analyzed, using person correlation and multiple regression. The results correlation coefficient showed there was significant multiple correlations between mindfulness, emotional intelligence and general self-efficacy with perceived stress. In addition The regression analysis showed that a linear combination variables mindfulness, emotional intelligence and general self-efficacy predictor variables explained about 59 percent of perceived stress. The finding support the importance of mindfulness, emotional intelligence and general self-efficacy in predicting reducing perceived stress.
    Keywords: mindfulness, general self-efficacy, emotional intelligence, perceived stress