فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدیجه سفیری *، انسیه جلالوند صفحات 7-32
    مطالعه و بررسی زمینه های مختلف شکل گیری مطالبات اجتماعی و عوامل موثر بر آن، ضرورت جدی و انکارناپذیر موضوع شناسایی مطالبات اجتماعی زنان است. در عین حال شناسایی مطالبات اجتماعی زنان، گام بلندی در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها در حوزه زنان و خانواده است.
    در این مقاله، رابطه متغیرهای تفاوت، نابرابری و ستمگری با مطالبات اجتماعی زنان در نمونه آماری 400 نفره از زنان 25 تا 55 ساله ساکن شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش به شیوه پیمایش و از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و با استفاده از ابزار پرسشنامه ، نابرابری، تفاوت و احساس ستمگری را به عنوان متغیرهای مستقل و مطالبات اجتماعی زنان را به عنوان متغیر وابسته مورد سنجش قرار داده است. یافته های پژوهش تایید فرضیات پژوهش است و نشان می دهد که متغیرهای نابرابری، تفاوت و ستمگری اثر معناداری بر مطالبات اجتماعی زنان دارند و با افزایش متغیرهای متغیرهای نابرابری، تفاوت و ستمگری، مطالبات اجتماعی زنان به نحو معناداری افزایش می یابد. بر اساس نتایج به دست آمده، در پایان پیشنهاداتی جهت کاهش زمینه های نابرابری، تفاوت و ستمگری برای زنان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنان، مطالبات اجتماعی، نابرابری، ستمگری، تفاوت
  • مهدی کرمانی *، محسن نوغانی دخت بهمنی، زهرا برادران کاشانی صفحات 33-54
    پژوهش حاضر در صدد بررسی و فراتحلیل کیفی مطالعات حوزه توانمندسازی زنان روستایی و شهری بوده است. بر این اساس در گام نخست تمامی مقاله های علمی- پژوهشی با کلیدواژه های توانمندی و توانمندسازی در ‎‎ بازه زمانی 1375 تا 1395 از پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی و پایگاه استنادی نورمگز استخراج شد که شصت مورد را در بر می گرفت. در ادامه چهل و دو مقاله ای که شامل واژه‎های زنان روستایی یا زنان شهری در عنوان، چکیده یا کلمات کلیدی بودند، جهت استخراج داده‎ها و بررسی بیشتر گزینش شدند. طبق یافته‎های تحقیق حاضر مطالعات این حوزه دو جهت‎گیری کلی دارند، گروهی از آن‎ها به دنبال تحلیل نظری و ارائه مدل‎های مداخله ای برای توانمندسازی گروه‎های مورد نظر بوده اند. گروهی دیگر بررسی فرایند توانمندسازی زنان به لحاظ تجربی با در نظر گرفتن نمونه‎های متفاوت از زنان روستایی و شهری را مورد توجه قرار داده‎اند. در مجموع عواملی همچون تحصیلات، اشتغال، برخورداری از مهارت‎های اجتماعی، اعتماد به نفس، خودارزشمندی و بهره‎مندی از آموزش‎های عمومی از عوامل موثر بر توانمند شدن زنان روستایی و شهری بوده‎است. این یافته‎ها با نتایج مورد تاکید در بسیاری از تحقیقات غیر ایرانی در حوزه توانمندسازی زنان نیز مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان روستایی، زنان شهری، فراتحلیل کیفی
  • آرزو شفی *، اکبر اعتباریان، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 55-100
    هدف این تحقیق با درک این موضوع از طریق تحلیل تفسیری-ساختاری (ISM) به دنبال طراحی مدلی مبتنی بر دسته بندی و تفکیک عوامل موثر بر ایجاد سقف شیشه ای کارکنان زن شاغل در ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می باشد. این تحقیق در یک بازه زمانی یکساله بین آذر ماه 1395 تا دی ماه 1396 انجام شد. روش شناسی تحقیق ترکیبی می باشد که در بخش کیفی مبتنی بر شناسایی عوامل موثر بر ایجاد سقف شیشه ای از طریق بررسی مبانی نظری و تئوریک و انجام تحلیل دلفی با مشارکت 20 متخصص به عنوان اعضای پانل می باشد و در بخش کمی نیز از طریق تشکیل ماتریس خودتعاملی ساختاری به دنبال مدل سازی ساختاری و تفسیری می باشد که در این بخش تعداد 30 نفر از متخصصان منابع انسانی (داخل و خارج از شرکت) مشارکت نمودند. نتایج پژوهش نشان می دهد که، اساسی ترین عامل سقف شیشه ای زنان درستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر اساس مدل طراحی شده، نبود قوانین حمایتی است، که این شاخص مربوط به مولفه ی اصلی علل برون سازمانی و مولفه ی فرعی علل سیاسی و مقرراتی در نتایج دلفی بودند. همچنین در بالاترین سطح و در واقع کم اثرترین عامل بر ایجاد سقف شیشه ای، شاخص عدم جو مناسب برای کار زنان، از علل ساختاری مولفه ی اصلی درون سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، علل درون سازمانی، علل برون سازمانی
  • زهرا افشاری* ، اسماعیل صفرزاده، طاهره سبزواری صفحات 101-124
    در این مقاله به بررسی رابطه چرخه های تجاری و ریسک بیکاری در ایران در بین گروه های تحصیلی بر حسب جنسیت با بکارگیری الگوی OLS و با استفاده از داده های فصلی در دوره زمانی 1393- 1384 پرداخته شده است. ابتدا جزء سیکلی با استفاده از فیلتر هودریک پرسکات، استخراج و سپس به برآورد و تصریح مدل پرداخته شده است. در ادبیات نظری دو مکانیزم متفاوت برای تبیین تورش در ریسک بیکاری ارائه شده است: جانشینی چرخه ای و ساختاری. نتایج این مطالعه نشان می دهد که ریسک بیکاری برای گروه های تحصیلی بی سوادنسبت به ابتدایی تمامی گروه ها و ابتدایی نسبت متوسطه زنان ویژگی ضدچرخه ای داردکه با نظریه جانشینی چرخه ای قابل توجیه است. ولی ریسک بیکاری مردان با تحصیلات متوسطه نسبت به ابتدایی ، مردان و ریسک بیکاری نیروی کار دارای تحصیلات دانشگاهی نسبت به متوسطه رفتار موافق سیکلی دارد. به بیان دیگر باافزایش تحصیلات به سمت تحصیلات عالی ریسک بیکاری در زمان رکود برای زنان و مردان کاهش میابد. که با نظریه جانشینی چرخه های ی قابل توجیه است. علت آن این است که نیروی کار با تحصیلات عالی عمدتا در بخش های اولیه به کار اختصاص دارند که کمتر تحت تاثیر رکود اقتصادی قرار می گیرد. ولی در دوره رونق این ریسک افزایش میابد که با نظریه جانشینی ساختاری قابل توضیح است. ریسک بیکاری در ایران تورش جنسیتی دارد که علت را می توان به تفاوت در ساختار تجزیه شده (تجزیه جنسیتی و هم حرفه ای) بازار کار جستجو کرد.
    کلیدواژگان: ریسک بیکاری، جانشینی ساختاری، سواد، جنسیت
  • کرم حبیب پور گتابی * صفحات 125-166
    با عنایت به افزایش حضور زنان در بازار اشتغال از یک سو و احتمال تعارض نقش آنها در دو حوزه کیفیت زندگی خانوادگی و کاری، مطالعه حاضر به بررسی میزان، ماهیت و شکل این تعارض و کیفیت تاثیر آن بر کیفیت زندگی در دو قلمرو خانواده و کار می پردازد. روش تحقیق پیمایش بود که در بین 1451 نفر از زنان شهری شاغل (متاهل دارای حداقل یک فرزند) در بخش های دولتی (1066 نفر) و خصوصی (385 نفر) در 9 استان کشور و با تلفیقی از روش های خوشه ای، طبقه بندی متناسب و دردسترس صورت گرفت. یافته ها نشان داد زنان شاغل تعارض کمی را در تمام اشکال 6گانه تعارض و همچنین در مقیاس کل تعارض نقش تجربه می کنند و توازن نقش ها در آنها بالاست. به هر روی، تعارض کار-خانواده مبتنی بر فشار، زمان و رفتار به ترتیب شایع ترین شکل تعارض در نقش های زنان در خانواده و کارند. همچنین، از یک طرف تعارض نقش زنان با هر دو حوزه کیفیت زندگی خانوادگی و کیفیت زندگی کاری رابطه منفی دارد و از طرف دیگر تاثیر این تعارض نقش بر کیفیت زندگی کاری بیشتر از کیفیت زندگی خانوادگی است. به عبارتی، تعارض نقش زنان، بیشتر روی کیفیت زندگی کاری آنها تاثیر گذاشته است تا کیفیت زندگی خانوادگی. دلالت یافته ها بر آن است که در مورد تداخل نقش های زنان در خانواده و کار، بیشتر کار موجب اختلال در زندگی آنها می شود تا اینکه زندگی در کار اختلال ایجاد کند و از دلایل اصلی این تعارض، الگوی سنتی تقسیم کار جنسیتی و عدم بلوغ سیاست خانواده در ایران می باشند.
    کلیدواژگان: تعارض نقش، کیفیت زندگی خانوادگی و کاری، تقسیم جنسیتی کار، سیاست خانواده
  • زهرا ناظران، محمد مهدی جهانگیری * صفحات 167-189
    هدف پژوهش حاضر مقایسه کفایت اجتماعی، سخت رویی و سبک های مقابله با استرس در همسران افراد معتاد و غیرمعتاد بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی –مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دربرگیرنده کلیه زنان دارای همسر معتاد و غیرمعتاد شهر اراک در سال 1396 بود. 157 نفر (77 همسر معتاد و 80 زن همسر غیرمعتاد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه کفایت اجتماعی بورمسترت (1988) ، سبک های مقابله با استرس (CISS) (1990) و سخت رویی کوباسا (HS) (1979) بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. بر اساس یافته های پژوهش، تفاوت معناداری بین دو گروه بر اساس کفایت اجتماعی و زیرمقیاس-های آن وجود دارد. به جز زیرمقیاس کنترل ، تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر سخت رویی مشاهده نشد. علاوه بر این، زنان همسر معتاد سبک مقابله اجتنابی بیشتر و سبک مقابله مسئله مدار کمتری در مقایسه با زنان همسر غیرمعتاد نشان دادند؛ اما تفاوت دو گروه در مقابله هیجان مدار معنادار نبود. یافته های پژوهش حاضر می تواند راهگشای متخصصان در فهم دقیق عوامل موثر بر سلامت روانی زنان دارای همسر معتاد باشد. بنابراین، با طراحی مداخلات روان شناختی بر اساس این متغیرها می توان سلامت روانی زنان دارای همسر معتاد را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، سخت رویی، سبک های مقابله با استرس، زنان همسران افراد معتاد
  • راضیه نصیری ده سرخی *، غلام رضا دهشیری، فریده عامری صفحات 191-210
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دلایل ادامه زندگی مشترک با انواع راهبردهای حفظ رابطه زناشویی انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین 17 تا 55 ساله ی شهرستان اصفهان و سمنان که مدت ازدواجشان بین 1 تا 35 سال بود و در سال 1395 به زندگی مشترک خود ادامه می دادند، بود. نمونه پژوهش شامل 175 نفر (100 نفر زن و 75 نفر مرد) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از مقیاس دلایل ادامه زندگی مشترک و پرسشنامه راهبردهای حفظ رابطه جهت گردآوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین عوامل پاداش دهنده و تعداد عوامل پاداش دهنده با انواع راهبردهای حفظ رابطه زناشویی رابطه مثبتی وجود دارد. از طرف دیگر بین عوامل محدود کننده و تعداد عوامل محدود کننده با انواع راهبردهای حفظ رابطه زناشویی رابطه ای منفی وجود دارد. همچنین از نظر دلایل پاداش دهنده و محدود کننده برای ادامه زندگی مشترک، تفاوت آشکاری بین دو جنس مشاهده نشد. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که عوامل پاداش دهنده در جهت راهبردهایی که افراد برای نگهداری زندگی مشترکشان به کار می گیرند، نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. همچنین نتایج این پژوهش می تواند در جهت افزایش و بهبود کیفیت، رضایت و ثبات زندگی مشترک زوجین به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دلایل ادامه زندگی مشترک، راهبردهای حفظ رابطه زناشویی، عوامل پاداش دهنده، عوامل محدود کننده
|
  • khadijeh Safiri *, ensie jalalvand Pages 7-32
    The study of different fields of social demands formation and its effective factors is a serious and undeniable need to identify women's social demands. At the same time, identifying women's social demands is a major step in policies and plans in the area of women and the family.
    In this paper, the relationship between the variables of difference, inequality and oppression with women's social demands investigated in a sample of 400 women from 25 to 55 years of age living in Tehran. Is.
    The research carried out through a multi-stage cluster sampling and using the questionnaire, measures the inequality, difference and oppression as independent variables and social demands of women as dependent variable. Findings of the research confirm the research hypotheses and show that inequality, difference and oppression have a significant effect on women’s social demands. By increasing the variables of inequality, difference and oppression, the social demands of women increase significantly. Based on the findings, at the end of the proposals to reduce the areas of inequality, discrimination and oppression for women.
    Keywords: women, Social demands, Inequality, Oppression, Difference
  • mahdi kermani *, mohsen NoghaniDokhtBahmani, zahra baradarankashani Pages 33-54
    The present study attempts to qualitative analysis of rural and urban women empowerment studies. Accordingly, in the first step, all scientific and research articles were extracted from the scientific information database of ACECR (SID) and the Noor specialized magazines website (Noormags). The search was conducted during the period 1996-2016 with the keyword empowerment which led to the identification of 60 papers. Subsequently, forty-two articles that including the words "rural women" or "urban women" in the title, abstract, or keywords were selected for extraction of data and further study. According to the findings of the present study, studies in this area have two general orientations, some of them seeking theoretical analysis and providing interventional models for the empowerment of the target groups. Others have looked at the empowerment process of women empirically, taking into account different samples of rural and urban women. Overall, factors such as education, employment, social skills, self- confidence, self- worth and public education have been factors influencing the empowerment of rural and urban women.
    Keywords: empowerment, rural women, urban women, qualitative meta-analysis
  • Arezoo Shafi *, Akbar Etebariyan, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 55-100
    Therefore, this study, by understanding the subject through Interpretative-Structural Analysis (ISM), seeks to design a model based on categorizing and distinguishing factors affecting the creation of a glass ceiling of female employees employed by the National Iranian Oil Distribution Company. This research was conducted in a one-year period between December 2016 and January 2017. The combined methodology is a qualitative research based on identifying the factors influencing the creation of a glass ceiling by examining theoretical and theoretical foundations and conducting Delphi analysis with the participation of 20 specialist members as panel members, and in the quantitative part through the formation of a matrix Structural self-advancement follows structural and interpretive modeling, in which 30 human resource specialists (both inside and outside the company) participated. The results of the research show that the most basic factor of women's glass ceiling for the National Iranian Oil Distribution Company is based on the designed model, the lack of supportive laws, which is related to the main component of the external causes and the sub-component of the political causes And rules were in the Delphi results. Also, at the highest level and in fact the least effective factor in creating a glass ceiling, the lack of suitable barrier for women's work is one of the structural causes of the core component of the organization.
    Keywords: Glass Ceiling, Intraocular Causes, Outsourcing Causes
  • Zahra Afshari *, esmaeeel safarzadeh, tahereh sabzevari Pages 101-124
    This paper studies the gender and education differences in unemployment risk from over the business cycle. We investigate whether business cycles can imply sizable effects on unemployment risk among men and women with different educational level. For this purpose, the seasonal data of Iranian economy during 2005 - 2014 period were used. First, the cyclical part of GDP was extracted by using Hodrick Prescott filter and then model was estimated by OLS method. The literature identifies two different mechanisms for this trend: structural or cyclical crowding out .The results show that, the unemployment risk of primary- educated labor force compared with the illiterate reveals a countercyclical behavior, i.e. increases in recession and decreases in boom. The unemployment risk of secondary- educated women labor force as compared with the primary- educated, is countercyclical, while the latter, for the men is pro cyclical. This result can be explained by cyclical crowding out theory .The unemployment risk of higher - educated labor force for both men and women as compared with the secondary- educated, is pro-cyclical. , i.e. decreases in recession and increases in boom. The pattern in recession can be explained by the cyclical crowding out theory, While in boom is consistent with. Structural crowding out .The results indicate that the unemployment risk in business cycles for all educational groups reveal gender bias. This can be explained by gender and occupational segregation of labor market.
    Keywords: Gender, Education, unemployment risk, structural crowding out
  • Karam Habibpour Gatabi * Pages 125-166
    Considering the increasing presence of women in the job market on the one hand and the possibility of conflicting their role in two areas of quality of family and working life, the study examines the nature, extent and form of this conflict and the quality of its impact on the quality of life in two areas of family and work. The research method was survey among 1451 employed urban women (married with at least one child) in government (1066 persons) and private (385 persons) sectors in 9 provinces of the country and with a combination of cluster, stratified and available sampling methods. The results showed that employed women have a small conflict and the role balance is high in all 6 forms of role conflict and also in the total scale of role conflict. In addition, on the one hand the role conflict of women has negative relation with both areas of quality of family and working life, and on the other hand, the effect of this conflict with the quality of working life is more than the quality of family life. In other words, the role conflict of women affects the quality of their working life rather than the quality of family life. The results implies that the role conflict and intervention of women affects most of their work in a way that disturbs their life, and the main reasons for this conflict are the traditional pattern of gender division of labour and family policy immaturity in country.
    Keywords: role conflict, quality of family, working life, gender division of labour, family policy
  • zahra nazeran, mohammad mehdi jahangiri * Pages 167-189
    The purpose of this study was to compare social competence, hardiness and coping styles in addicted and non-addicted wives. The research design was a causal-comparative study. The statistical population of this study included all women with addicted and non-addicted wife in Arak city in 2017. 157 subjects (77 addicted and 80 non-addicted women) were selected by available sampling method. The instruments for collecting data included Social Borgestert's (1988), Stress Coping Style (CISS) (1990) and Hardcore Kobasa (HS) (1979). Data were analyzed by SPSS software and multivariate analysis of variance analysis. According to the findings, there is a significant difference between the two groups based on social adequacy and its subscales. Except for the control subscale, there was no significant difference between the two groups in terms of hardiness. Additionally, addicted wife women showed more avoidance coping and less problem-oriented coping than unmarried women, but the difference between the two groups was not significant in the emotional-focused coping. The findings of the present study can provide an opportunity for experts to accurately understand the factors affecting the mental health of women with addicted spouses. Therefore, by designing psychological interventions based on these variables, it is possible to improve the mental health of women with addicted spouse's wife.
    Keywords: social competence, hardship, stress coping styles, women with addicted spouse
  • raziyeh nasiri deh sorkhi*, Gholam reza Dehshiri, faride ameri Pages 191-210
    The aim of this study was to determine the relationship between the reasons for continuation common life with the strategies for maintaining marital relationship. It was a descriptive study of correlational type. The population was all 17 to 55 years old couples in Semnan and Esfahan city that have lived together 1 to 35 years and have continue to common life in 1395 year. A sample included 175 individual (100 women and 75 men) who were selected with available sampling method. The data were collected from the reasons for continuation common life scale and the marital relationship maintaining strategies questionnaire. Data were analyzed using correlation test and independent t-test. The results of the study showed that there is a significant and positive relationship between the rewarding factors and the number of rewarding factors with the type of marital relationship maintaining strategies. On the other side, there is a significant and negative relationship between the restricted factors and the number of restricted factors with the type of marital relationship maintaining strategies. Also, there was no obvious difference in the restricted and rewarding reasons for continuation common life between the two genders. In general, the result of the study showed that the rewarding factors play a very important role in the strategies that individuals use to maintain their common life. Also, the result of this study can be used to increase and improve the quality, satisfaction, and stability of the couple’s common life.
    Keywords: the reasons for continuation common life, marital satisfaction, strategies for maintaining marital relationship, rewarding factors, restricted factors