فهرست مطالب

علوم محیطی - پیاپی 2 (زمستان 1382)

نشریه علوم محیطی
پیاپی 2 (زمستان 1382)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    هومان لیاقتی صفحه 2
  • ترویج علوم محیطی
    اسماعیل شهبازی صفحه 3
    کره زمین، محیط طبیعی زیست میلیون ها تیره جاندار و از جمله انسان ها است که در کنار هم و با اتکای بر یکدیگر زندگی می کنند ویژگی های زیستی برای پیدایش، زایش و همزیستی همه این جانداران، تابع موازین توارثی و شرایط محیطی است. از این رو، انسانهای امروزین هر روز بیشتر خود را نیازمند به دانش های روز آمدتری در مورد علوم محیطی تاثیرگذار بر محیط زیست احساس می کنند.
    کلیدواژگان: مکتب ترویج، محیط زیست، علوم محیطی، گروه های هدف، توده های مخاطب
  • شناسایی و بررسی فون پرندگان در فضای سز ناحیه شهری اوین، تهران و مقایسه آن با فون پرندگان در دهه 1350 شمسی
    ابوالقاسم خالقی زاده صفحه 18
    بررسی فون پرندگان در فضای سبز ناحیه شهری اوین تهران، از تیرماه 1379 تا خرداد 1382 در محوطه باغ کشاورزی (با مساحت تقریبی 15 هکتار) انجام شد، بر اساس نتایج بهدست آمده 49 گونه پرنده (حدود 10% از پرندگان ایران) از 25 خانواده شناسایی شدند، از میان آنها 12 گونه بومی منطقه و 37 گونه مهاجر تابستان گذران، طمستان گذران و عبوری بودند که در بین آنها 25 گونه فقط یک یا دو بار دیده شده اند.
    کلیدواژگان: فون پرندگان، فضای سبز، اوین، تهران
  • بررسی پلی موفیسم ناحیه کنترل mtDNA تاسماهی ایرانی Acipenser persicus در رودخانه سفیدرود و جنوب شرقی دریای خزر
    فریبا عطایی، محمد پورکاظمی، بهرام حسن زاده کیایی، مسعود شیدایی صفحه 27
    روش تجزیه و تحلیل RFLP روی محصولات PCR. مولکول mtDNA در مطالعه تنوع در سه جمعیت گونه تاسماهی ایرانی (Aci penser persicus) به کار گرفته شد. ناحیه کنترل mtDNA با استفاده از PCR تکثیر شد و متعاقب آن نمونه های DNA با آنزیم های برشی برای تجزیه و تحلیل RFLP هضم گردید.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، D-Loop، PCR-RFLP، mtDNA
  • بررسی مورفولوژیک و مورفومتریک سه جمعیت جزیره ای و یک جمعیت غیر جزیره ای خارپشت برانت Hemiecbinus bypomelas
    محمد داخته، سهیلا شفیعی، غلام حسین محمد یوسفی صفحه 32
    تا کنون دو زیر گونه از خارپشت برانت Hemiecbinus bypomelas از ایران گزارش شده اند که به دلیل عدم وجود بررسی های جمعیتی دقیق، جایگاه تاکسونومیک آنها روشن نیست. در این بررسی، چهار جمعیت ازاین خارپشت (یک جمعیت خشکی مادر از کرمان و سه جمعیت جزیره ای از جزایر قشم، هنگام و لارک) در دو رویکرد مورفولوژیک و مورفومتریک پژوهش شدند که گزارش خارپشت برانت از سه جزیده فوق برای نخستین بار انجام شده است.
    کلیدواژگان: خارپشت برانت، تاکسونومی، هنگام، قشم، لارک، کرمان
  • بررسی مقدماتی فون مارمولک ها و زیستگاه های آن ها در شهرستان مشکین شهر
    فراهم احمدزاده صفحه 39
    شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی ایران موجب شده است که این کشور از لحاظ تنوع اکوسیستمی و در نتیجه تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی کشوری غنی باشد. مطالعه فون مارمولک ها به عنوان بخشی از این منابع با ارزش طبیعی حانز اهمیت بوده و در سالیان اخیر مطالعاتی در این زمینه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فون، مارمولک، زیستگاه، مشکین شهر
  • مطالعه گلسنگ های منطقه زیرآب سوادکوه
    حسین ریاحی، طاهره ولدبیگی صفحه 45
    در مورد شناسایی و کاربرد گلسنگ ها مطالعات اندکی در ایران انجام شده است. به جز چند منطقه که گلسنگ های آن به وسیله محققین خارجی و داخلی گزارش شده، بقیه ناطق ایران به صورت بکر باقی مانده است و لیست کامل و جامعی از آنها در دست نیست.
    کلیدواژگان: گلسنگ، جنگل، زیر آب، سوادکوه
  • پراکنش سوزنی برگان بومی در ارسباران
    تکتم ساجدی صفحه 51
    رویشگاه ارسباران به رغم محدود بودن سطح خود، گونه های گیاهی و جانوری بسیار متنوع و منحصر به فردی را در خود جای داده است. این منطقه به لحاظ حضور سوزنی برگان نیز دارای اهمیت زیادی است، زیرا جزو معدود مناطق رویشی کشور محسوب می شود که تیپ های بسیار متنوعی از سوزنی برگان را همراه پهن برگان در خود جای داده است.
    کلیدواژگان: ارسباران، سوزنی برگان، سرخدار، آردوج، چتنه
  • بررسی فنتیکی تنوع گل در جمعیت های Tulipa Montana Lidl
    شادی خان افشار، مسعود شیدایی، بهرام زهزاد صفحه 65
    بررسی فنتیکی تعداد 53 جمعیت متعلق به دو واریته Tuli pa montana با نام های T.montana var و T. montana var. cbr ysantba با استفاده از خصوصیات ریختی انجام گرفت. این دو واریته به ترتیب دارای گل های قرمز و زرد می باشند که در کنار جمعیت هایی با گل نارنجی پراکندگی دارند. رسته بندی بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ایجمعیت های متعلق به دو واریته را کاملا از هم جدا نمود که بیانگر متمایز بودن آن دو است.
    کلیدواژگان: تنوع گلها، تجزیه خوشه ای، دورگه، لاله
  • نگاهی بر پوشش گیاهی کوه حیدربابا
    سیدمحمود موسوی، موسی ایرانشهر صفحه 80
    منظومه «حیدر بابایه سلام» اثر جاویدان استاد محمدحسین شهریار از شهرت به سزایی برخوردار است. به نقل از شهریار، حیدر بابا اسم کوهی است روبروی دهکده (قیش قورشاق) که در کنار رودخانه در فاصله میان قره چمن معروف و دهکده شنگل آباد واقع شده است. اواخر تابستان سال 1373 در راه سفر گیاه شناسی به آذربایجان (منطقه سیه رود)، تصمیم بر آن شد تا در این مسیر مطالعه ای روی گیاهان کوه حیدربابا صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، حیدر بابا، فرم حیاتی