فهرست مطالب

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 702، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن اروجلو، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی*، محمد کاظم خالصی، شیما مسعودی اصیل صفحات 1-18

    تاثیر توام فتوپریود 16:08و 08:16 (روشنایی:تاریکی) و شدت 3000، 15000 و 50000 لوکس بر تولیدمثل و میزان بازماندگی مولدین Artemia parthenogenetica در کشت های پرورشی تا مرگ کلیه ماده ها در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی (6 تیمار) بررسی شد. نتایج نشان از اختلافات معنادار در تولید زاده ها، درصد ماده های حامل کیسه تخم، تعداد زاده ها به ازای هر ماده و میزان سیست زایی در طول هفته های پرورش داشت. تولید هفتگی زاده ها با افزایش شدت نور در هر سطح فتوپریودی کاهش یافت. بیشترین تولید زاده ها در 7 هفته اول (1400-800 زاده) در 3000 لوکس در دو سطح فتوپریود ثبت شد. میانگین هفتگی ماده های حامل تخم با افزایش شدت در دو دوره نوری روند نامنظم کاهشی از بعد از هفته های 5-4 داشت. اثرات متقابل نور بر درصد سیست زایی مولدین طی هفته های پرورش اختلافات معناداری تا هفته نهم نشان داد و سیست زایی بالاتری در دوره های کوتاه تر در مقایسه با بلندتر دیده شد. بازماندگی مولدین (درصد) در 45 روز ابتدایی پرورش در سطوح نوری مابین 80-60 (3000 لوکس)، 55-28 (15000 لوکس) و 20-8 درصد (50000 لوکس) بود. بر اساس یافته ها و نظربه افزایش تولید زاده ها، بازماندگی بالاتر مولد و افزایش ماده های حامل کیسه تخم (تا هفته ششم)، شدت 3000 لوکس در 16:08 بهترین سطح برای مولدین آرتمیای بکرزا بود. شدت 50000 لوکس سبب کاهش شدید عملکرد تولیدمثل و بازماندگی گردید.

    کلیدواژگان: دوره نوری، شدت نور، سیست زایی، Artemia
  • مهران پارسا، احسان کامرانی، محسن صفایی*، سید یوسف پیغمبری، تام نیشیدا صفحات 19-29

    ترکیب فراوانی طولی، رابطه طول و وزن و صید به ازای واحد تلاش هوور معمولی و گیدر در صید پرس-ساین در آب های دریای عمان بین ماه های تیر و مرداد 1394 مطالعه شد. دامنه طولی و میانگین دامنه طولی هوور معمولی بین 98-56 و 41/0 ± 13/74 سانتیمتر به دست آمد. دامنه طولی ماهی گیدر بین 128-51 و میانگین دامنه طولی 46/0 ± 62/74 سانتیمتر به دست آمد. رابطه طول و وزن ماهی هوور و گیدر به ترتیب به صورت 9142/2L0174/0=W و 7934/2L0655/0=W محاسبه شد. در مجموع 802 تن ماهی هوور معمولی و گیدر صید شد که شامل 220 تن (43/27 درصد) هوور معمولی و 582 تن (57/72 درصد) ماهی گیدر بود. میانگین CPUE ماهی هوور معمولی و گیدر به ترتیب 61/1 ± 98/21 و 63/2 ± 65/32 تن/تورریزی به دست آمد. کمترین و بیشترین میزان CPUE ماهی هوور معمولی به ترتیب 7 تن/تورریزی و 35 تن/تورریزی محاسبه شد. در مورد ماهی گیدر کمترین و بیشترین میزان CPUE به ترتیب 5 و 150 تن/تورریزی محاسبه شد. نتایج نشان داد که در حدود 31 درصد از ماهیان هوور و 39 درصد از ماهیان گیدر صید شده نابالغ بوده اند و فرصتی برای تخمریزی نداشته اند که ادامه این روند برداشت می تواند منجر به پدیده بهره برداری بیش از حد از نسل جدید این دو گونه شود.

    کلیدواژگان: پرس ساین، دریای عمان، CPUE
  • ناطقه مروج، ابوالفضل ناجی* صفحات 30-41

    جیوه به عنوان سمی ترین فلز سنگین می تواند اثرات مخربی به محیط زیست وارد سازد. در این مطالعه غلظت جیوه در رسوبات سطحی سواحل استان هرمزگان، شامل ایستگاه های شهرجاسک، تالاب بین المللی آذینی سیریک، خورگورسوزان بندرعباس، منطقه صنعتی _ مسکونی بوستانو بندرعباس، پارک ساحلی شهرستان خمیر، شهربندرلنگه، بندرمقام، بندر بوستانه شهرستان پارسیان در دو ناحیه بالا و پایین جزر و مدی در سه ماهه تابستان 1395مورد بررسی قرار گرفت. غلظت جیوه در ایستگاه های مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی مدل گرافیتی (GTA120) مورد سنجش قرار گرفت. از 16 ایستگاه در دو منطقه بالا و پایین جزر و مدی ایستگاه خورگورسوزان بالاترین و ایستگاه خور آذینی کمترین غلظت جیوه را نشان داد. بر اساس شاخص انباشت ژئوشیمیایی مولر(Igeo) مناطق مورد مطالعه، دارای آلودگی متوسط تا آلودگی زیاد می باشد. بر اساس ضریب غنی شدگی (EF)، دارای غنی شدگی شدید تا بی نهایت شدید، می باشد. بر اساس استاندارد کیفیت رسوب (SQGS) تمامی ایستگاه ها بالاتر از پایین ترین حد اثر بودند و از آنجایی که منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر آلودگی جیوه می باشند توصیه می گردد مطالعات دقیق از نقطه نظر پایش و سنجش در منطقه مورد مطالعه به صورت مرتب انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: انباشت ژئوشیمیایی (Igeo)، جیوه، رسوب، ضریب غنی شدگی(EF)
  • فهیمه ایمانی، سعید افشارزاده*، محمد شریف رنجبر صفحات 42-48

    خلیج فارس به عنوان یک ذخیره گاه زیست محیطی و گنجینه گران بهایی از گونه های منحصر به فرد است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی و شناسایی جلبک های دریایی جزیره هنگام در استان هرمزگان از اسفند ماه 1391 تا فروردین 1393 نمونه برداری در چهار ایستگاه از مناطق جزر و مدی انجام پذیرفت. بر اساس نتایج این تحقیق، 45 گونه در جزیره هنگام شناسایی شد که از این تعداد به ترتیب 23 گونه متعلق به جلبک های قرمز، 11 گونه متعلق به جلبک های سبز و 11 گونه متعلق به جلبک-های قهوه ای می باشند. مهمترین جنس های منطقه بر حسب تعداد گونه شامل Caulerpa، Ulva، Gracilaria Hypneaو Laurencia می باشد. همچنین با بررسی های صورت گرفته مشخص گردید که در جزیره هنگام اغلب جلبک های سبز در اواخر زمستان و اوایل بهار به بیشترین رشد و جلبک های قرمز در اواخر پائیز و جلبک های قهوه ای در تمام سال دارای پراکندگی می باشند.

    کلیدواژگان: جلبک سبز، جلبک قرمز، جلبک قهوه ای، خلیج فارس
  • سمیرا یوسفی، سید حسین حسینی فر*، عبدالمجید حاجی مرادلو، حامد کلنگی میاندره صفحات 49-58

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک گالاکتوالیگوساکارید بر رشد و شاخص های ایمنی غیراختصاصی ماهی دانیو گورخری (Danio rerio) بود. تعداد 420 قطعه ماهی 1/0± 45 میلی گرم) به طور کاملا تصادفی در چهار تیمار با سه تکرار در آکواریوم ها توزیع شده و با چهار جیره آزمایشی حاوی صفر، 5/0، 1 و 2 درصد پربیوتیک به مدت 8 هفته غذادهی شدند. در پایان دوره شاخص های رشد، کارایی مصرف جیره (وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و نیز شاخص های ایمنی غیراختصاصی (سطوح ایمونوگلوبولین کل، پروتئین کل و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز) بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد استفاده از سطوح مختلف گالاکتوالیگوساکارید اثر معنی داری بر شاخص های رشد نداشت (05/0P>). همچنین بررسی شاخص های ایمنی غیر اختصاصی نشان داد که استفاده از سطوح 5/0 و 2 درصد گالاکتوالیگوساکارید باعث افزایش معنی دار ایمونوگلوبولین کل گردید (05/0P<). بررسی میزان فعالیت آلکالین فسفاتاز موید این است که سطح 2 درصد پربیوتیک باعث افزایش معنی دار فعالیت آلکالین فسفاتاز شد (05/0P<). میزان پروتئین کل نیز نشان داد که هر سه سطح گالاکتوالیگوساکارید باعث افزایش معنی دار میزان پروتئین کل می شود (05/0P<). با توجه به این نتایج به نظر می رسد استفاده از سطوح بالای گالاکتوالیگوساکارید (2 درصد) باعث افزایش شاخص های ایمنی غیراختصاصی در ماهی دانیو گورخری می شود.

    کلیدواژگان: آلکالین فسفاتاز، ایمونوگلوبولین، پربیوتیک، شاخص رشد، ماهی دانیو گورخری
  • محمدرضا صادقی، سعید تمدنی جهرمی، امیر هوشنگ بحری، محسن گذری* صفحات 59-65

    در مطالعه حاضر باکتری های Vibrio harveyi از هپاتوپانکراس میگوهای پرورشی سفید غربی Litopenaeus vannamei جمع آوری شده از منطقه تیاب جداسازی و شناسایی گردیدند. نمونه های میگو از دو مزرعه شامل 5استخر در سایت های تیاب شمالی و جنوبی جمع آوری شدند. مرحله جداسازی با رقیق سازی و تلقیح نمونه های هپاتوپانکراس با استفاده از محیط تیوسولفات سیترات بایل سوکروز آگار انجام گرفت. پس از خالص سازی، شناسایی فنوتیپی ایزوله های به دست آمده بر اساس خصوصیات مورفولوژیک، بیوشیمیایی و فیزیولوژیک انجام شد. به دنبال آن 5 سویه منتخب Vibrio harveyi پس ازاستخراج DNA و تکثیر ژن 16S rRNA مورد شناسایی ژنتیکی قرار گرفتند. مقایسه توالی ژن 16S rRNA تکثیر شده از جدایه های منتخب با توالی های ثبت شده در بانک ژن NCBI با استفاده از نرم افزار Megablast ضمن تایید تعلق سویه های جدا شده به Vibrio harveyi بیانگر تشابه بالای سویه های جدا شده با سویه Vibrio harveyi ATCC BAA-1116 بود. مطالعات آنالیز فیلوژنتیک با استفاده از نرم افزار MEGA6بر اساس روش Joining Neighbour نشان داد سویه های مورد بررسی دارای منشا منوفیلتیک یکسانی بودند. نتایج این مطالعه حضور گونه های Vibrio harveyi در هپاتوپانکراس میگوهای پرورشی سفید غربی منطقه تیاب را تایید نمود.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیک، شناسایی ژنتیکی، هپاتوپانکراس، Vibrio harveyi
  • نبات نقشبندی، مهدی ایرانمنش، مجید عسکری حصنی* صفحات 66-75

    گردان تنان جانوران میکروسکوپی آبزی متعلق به شاخه Rotifera هستند که در محدوده وسیعی از زیستگاه های آبی سکونت دارند و به عنوان یکی از نشانگرهای شرایط زیست محیطی زیستگاه های آبی محسوب می شوند. این موجودات با به جریان انداختن مواد مغذی نقش مهمی در اکولوژی اکوسیستم-های آب شیرین ایفا می کنند. با توجه به نقش مهم این گروه از جانداران در زنجیره های غذایی اکوسیستم های آبی و نیاز به کشف تنوع زیستی آن ها، این مطالعه با هدف سنجش برخی از فاکتورهای غیرزیستی در دو آبگیر واقع در شمال غرب ایران و بررسی تاثیر این فاکتورها روی الگوی پراکنش و تنوع روتیفرها طراحی و اجرا گردید. نمونه برداری از روتیفرها و اندازه گیری مقادیر شاخص های آب شامل دما، pH، اکسیژن محلول و هدایت الکتریکی به صورت فصلی و به مدت یک سال، انجام گرفت. در این بررسی، در مجموع، 28 گونه روتیفر از 10 خانواده از شاخه روتیفرها جمع آوری شد. آنالیز همبستگی کانونی (CCA) ارتباط بین فراوانی گونه ای روتیفرها و متغیرهای محیطی را نشان داد. نتایج موید این است که همبستگی مثبت و معنی داری بین اکسیژن محلول و هدایت الکتریکی با تنوع روتیفرها، در هر دو اکوسیستم مورد مطالعه وجود دارد و نتایج نشان داد، عوامل محیطی می توانند تنوع گونه ای روتیفرها را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، فاکتورهای محیطی، گردان تنان، همبستگی کانونی
  • علیرضا راستگو*، تورج ولی نسب صفحات 76-86

    در مطالعه حاضر روابط غذایی بین سه گونه از ماهیان غضروفی همزیست شامل Iago omanensis، Rhinobatos punctifer و Torpedo sinuspersici در اعماق بین 50 تا 100 متری در دریای عمان (محدوده آب های سیستان و بلوچستان) بررسی شد. در مجموع، 238 نمونه با استفاده از ترالرهای بسترروب کلاس فردوس در فصل بهار و تابستان 1393 صید شدند و محتویات معده آن ها با شاخص های VI، FO و %IRI و آزمون آنالیز nMDS بررسی شدند. نتایج نشان داد گونه I. omanensis بیشتر از ماهیان استخوانی تغذیه می کند و در چندین معده سخت پوستان و سرپایان نیز یافت شدند. همچنین گونه T. sinuspersici نیز به صورت انتخابی تنها از ماهیان استخوانی تغذیه می کند. در طرف دیگر گونه R. punctifer از شکارچیان انتخابی بوده که بیشتر از سخت پوستان تغذیه می کند. آزمون آنالیز شباهت اختلاف معنی داری را بین رژیم غذایی سه گونه مورد مطالعه نشان داد (R=0.574; P=0.001). همچنین آنالیز شباهت تغذیه ای به صورت دو تایی بیشترین اختلاف را بین گونه های R. punctifer و T. sinuspersici و کمترین اختلاف را بین گونه های I. omanensis و T. sinuspersici آشکار کرد. نتایج به دست آمده نشان دهنده مجزا بودن منابع غذایی برای هر گونه می باشد که می تواند با ریخت شناسی و عادات رفتاری هر گونه در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: اکولوژی تغذیه، دریای عمان، رقابت غذایی، کوسه ماهی، سپر ماهی، ماهیان غضروفی
  • انسیه طاهری*، غلامرضا شریفی سیرچی صفحات 87-94

    در این پژوهش اثر کود مایع ماهی (Fish Hydrolysate) و عصاره آبی جلبک سبز Chaetomorpha gracilis از راسته Cladophorales بر ویژگی های رشدی گوجه فرنگی در شرایط آب و هوایی استان هرمزگان، مورد بررسی قرار گرفت. کود ماهی فرآوری شده از ضایعات ماهی خلیج فارس دارای ترکیبات P2O5 (0.48 %)، K2O (0.14 %)، Fe (30.60 ppm)، Zn (20.50 ppm)، و N (2%) بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها برای صفات طول ساقه چه، قطر ساقه چه، طول ریشه چه و عرض برگ حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها در سطح احتمال 1%، برای تمامی صفات مورد بررسی بود. مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن برای صفت عرض برگ مشخص نمود که تیمارهای کود مایع ماهی با غلظت 001/0 و 0001/0 به ترتیب دارای بیشترین تاثیر مثبت بر روی صفات مورد مطالعه بودند. اگرچه تیمارهای عصاره آبی جلبک سبز اثر مثبت در صفات مورد مطالعه داشتند، اما اثر آنها، کمی کمتر از کود مایع ماهی بود. هر دو این فاکتورها موجب بهبود عملکرد و خصوصیات رویشی گوجه فرنگی شدند.

    کلیدواژگان: ضایعات ماهی، کود آلی، گوجه فرنگی، لاکتوباسیل
  • نسرین حسن زاده* صفحات 95-105

    هدف این مطالعه بررسی تغییر در شاخص گنادی (GSI)، تغییرات تولید ویتلوژنین و هیستوپاتولوژی در تخمدان ماهی گورخری به عنوان گونه ای الگو، در غلظت های غیرکشنده 002/0، 02/0، 2/0، 2 و 20 میکروگرم بر لیتر کلرید کادمیوم در مواجهه 21 روزه است. نتایج نشان داد که مواجهه با کلرید کادمیوم در هیچ یک از تیمارها منجر به بروز تاثیر معنی دار در زنده مانی و بقاء ماهی ها نشد. اما فاکتور شاخص گنادی و غلظت ویتلوژنین در کل بدن هموژن شده ماهی در همه تیمارها با افزایش غلظت کلرید کادمیوم کاهش معنی داری یافت. تغییرات هیستوپاتولوژی تخمدان شامل افزایش فولیکول های آترتیک، کاهش اووسیت های ویتلوژنیک، خون ریزی، پرخونی، چین خوردگی غشای برخی از اووسیت ها، هایپرتروفی سلول های گرانولوزا، رها شدن مایع پروتئینی در فضای بینابینی تخمدان و کاهش تشکیل گرانول های زرده در اووسیت های ویتلوژنیک بود که این تغییرات می تواند نشان دهنده اختلال در تولید مثل ماهی ماده باشد. در این مطالعه افزایش فولیکول آترتیک و کاهش بیومارکر پروتئینی ویتلوژنین پلاسما منجر به بروز تاثیرات منفی در باروری ماهی شده و مواجهه مزمن با غلظت های غیرکشنده کلرید کادمیوم منجر به بروز تاثیرات آنتی استروژنیک و تاثیرات غیرقابل برگشت در تولید مثل ماهی ماده شد.

    کلیدواژگان: تخمدان، کلرید کادمیوم، ماهی گورخری، ویتلوژنین
  • حمیده طهماسبی ملکرودی، بهروز زارعی دارکی* صفحات 106-114

    کشت داینوفلاژله ها به علت فشار هیدرودینامیکی حاصل از محیط کشت بر رشد آن ها، بسیار دشوار است. در پژوهش حاضر، نمونه برداری شقایق دریایی Stichodactyla haddoni از سواحل شرقی جزیره هرمز صورت گرفت. ابتدا داینوفلاژله های همزیست در آزمایشگاه به روش هموژنیزه از شقایق جداسازی و سپس در محیط کشت های ASP12، ASP8، F2-Gilard و L1 تحت دماهای C° 1±29 و 1±23،1±17 و شدت نوریμ mol.photon.m-2.s-1 100 قرار داده شدند. سپس ریزجلبک ها در محیط کشت ASP12، به-عنوان محیط کشت انتخابی کشت داده شدند. شمارش سلولی به صورت روزانه با استفاده از لام نئوبار انجام شد. درنهایت نرخ رشد ویژه و شاخص میتوزی محاسبه گردید. به ترتیب ماکزیمم شاخص میتوزی، تعداد سلولی و نرخ رشد ویژه در طول دوره کشت تحت دمای C°1±23 به میزان 40%، 105×12 cell/ml و 086/0 d-1 در محیط کشت ASP12 مشاهده گردید. نتایج آماری نشان داد، اختلاف معناداری در نرخ رشد ویژه داینوفلاژله، تحت سه دمای مذکور وجود دارد (P<0.05). همچنین بررسی های انجام شده در این مطالعه نشان می دهد که عوامل محیطی مانند درجه حرارت می تواند بر میزان رشد داینوفلاژله Symbiodinium sp. موثر باشد.

    کلیدواژگان: داینوفایت ها، مرفولوژی، دو تاژکیان، زیست فناوری، Symbiodinium sp
  • حامد امینیان، ایمان سوری نژاد*، رضا اسعدی، تکاور محمدیان صفحات 115-124

    تاثیر پروبیوتیک های باکتوسل و دی پرو بر عملکرد رشد، بازماندگی و ترکیب شیمیایی بدن پست لارو میگوی بزرگ آب شیرین در یک دوره تغذیه ای 60 روزه بررسی شد. آزمایش با ذخیره سازی 40 قطعه میگو درون مخازن 150 لیتری در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و درمجموع با 600 قطعه پست لارو با وزن متوسط اولیه 004/0±090/0 گرم انجام شد. گروه های آزمایشی جیره بدون پروبیوتیک (شاهد)، تیمار یک و دو به ترتیب با 3/0 و 6/0 گرم پروبیوتیک باکتوسل و تیمار سه و چهار به ترتیب با 4/0 و 8/0 گرم پروبیوتیک دی پرو در هر کیلوگرم جیره غذایی بودند. در پایان دوره، شاخص های رشد، تغذیه و ترکیبات شیمیایی بدن آنالیز شدند. وزن پایانی، وزن به دست آمده، شاخص وضعیت، درصد بازماندگی، ضریب رشد ویژه و کارایی پروتئین در میگوهای تغذیه شده با پروبیوتیک افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>p) و بیشترین میزان این شاخص ها و کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار چهار مشاهده گردید. ترکیبات تقریبی بدن در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری داشت به طوری که بیشترین میزان پروتئین و چربی بدن در تیمار چهار مشاهده شد (05/0>p). به نظر می رسد پروبیوتیک باکتوسل و دی پرو به ترتیب در سطوح 6/0 و 8/0 گرم در کیلوگرم جیره می توانند در بهبود عملکرد رشد و تغذیه و ترکیب بدن پست لارو میگوی بزرگ آب شیرین پرورشی موثر باشند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پروتئین بدن، ضریب رشد ویژه، مرفولوژی، میگو
  • فائقه ردایی، حسین رحمانی*، سارا حق پرست، سیده محدیث رکابی صفحات 125-136

    این مطالعه با هدف بررسی شاخص های تنوع زیستی بزرگ بی مهرگان کف زی در رودخانه چالوس استان مازندران و تاثیر سیلاب های بهاری بر این شاخص ها طی بهار و تابستان 1394 صورت گرفت. پارامترهای محیطی شامل دبی روزانه در سال آبی 94-93، دما، اکسیژن محلول، نیترات، فسفات، pH، TDS و EC در 9 ایستگاه در سرشاخه ها و کانال اصلی رودخانه اندازه گیری شد. بزرگ بی مهرگان کف زی به وسیله سوربر سمپلر در هر ایستگاه جمع آوری، شناسایی و شمارش گردیدند. نتایج حاکی از آن بود که مقادیر شاخص های زیستی EPT، EPT/Chironomidae، ASPT، HFBI، تنوع شانن-وینر و سیمپسون تفاوت معنی داری بین دو فصل نشان دادند (p<0.05). از بین پارامترهای محیطی در هر دو فصل میزان دبی بیشترین همبستگی معنی دار و منفی را با شاخص های زیستی داشت (p<0.01). ضمن اینکه مقادیر نیترات و فسفات با شاخص های زیستی بیشترین همبستگی مثبت و معنی داری را نشان دادند. بر اساس نتایج آنالیز افزونگی، پارامترهای محیطی دما، اکسیژن، نیترات و pH در فصل بهار و پارامتر دبی در فصل تابستان به عنوان مهم ترین متغیرهای اثرگذار بوده اند. طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، سیلاب های بهاری به طور مستقیم و یا غیرمستقیم، با تاثیر بر سایر پارامترهای محیطی مثل اکسیژن محلول و pH، بر شاخص های زیستی بزرگ بی مهرگان کف زی در رودخانه چالوس موثر بوده اند. به طورکلی، تغییرات پی درپی دما، بارندگی و شرایط هیدرولوژی رودخانه ها روی موجودات زنده رودخانه تاثیر داشته، اما ممکن است نسبت به سیلاب ها بسیار جزئی باشند.

    کلیدواژگان: بی مهرگان کف زی، رودخانه چالوس، سیلاب بهاری
  • مریم طلا*، منصور آزاد، محسن دهقانی، سعید تمدنی جهرمی صفحات 137-144

    در این مطالعه، چشمه های آبگرم گنو، خورگو، سرگز خورگو، سیاهکش و پاهاش در استان هرمزگان به منظور معرفی ماهیان آن ها در سال 90 و 91 با نمونه برداری تصادفی بررسی گردید. بر اساس بررسی حاضر، ماهی گورخری گنو Aphanius ginaonis تنها گونه چشمه آبگرم گنو می باشد. در زمان بررسی این چشمه (مرداد)، تعداد قابل توجهی ماهی ماده بالغ و نیز بچه ماهی مشاهده گردید، لیکن در مطالعات پیشین، تیر ماه فصل تولیدمثل این ماهی گزارش شده است. لذا ممکن است ماهی گورخری گنو در سراسر تابستان تولیدمثل نماید. در چشمه خورگو و پاهاش فقط ماهی گورخری معمولی Aphanius dispar مشاهده شد. یک موجود کرم مانند از آبشش یک ماهی صید شده از چشمه خورگو خارج گردید که نوزاد آرتروپود تشخیص داده شد. در زمان بررسی چشمه پاهاش (مرداد) نیز، تعداد زیادی بچه ماهی گورخری معمولی مشاهده گردید که نشان دهنده تولیدمثل این گونه در فصل تابستان بود. جنس ماده ماهی گورخری معمولی در سرگز خورگو نیز هنگام بررسی این چشمه (فروردین)، بالغ و دارای تخمدان رسیده بود. در دو چشمه سرگز خورگو و سیاهکش، دو گونه ماهی گورخری معمولی و سیکلید ایرانی Iranocichla hormuzensis وجود داشت که سیکلید ایرانی این دو چشمه، ازنظر رنگ آمیزی با هم تفاوت داشتند.

    کلیدواژگان: چشمه آبگرم، ماهی گورخری، هرمزگان، Aphanius ginaonis
  • عیسی ابراهیمی*، مصطفی علی شیری، پدرام ملک پوری صفحات 145-152

    افزایش آمونیاک آب، یکی از مشکلات عمده در پرورش و نگهداری آبزیان است .مواد نیتروژن دار به طرق مختلف مانند اکسیداسیون مواد آلی نیتروژن دار نظیر پروتئین ها، تجزیه فضولات و آمونیاک دفعی توسط ماهیان تولید می شود. افزایش این ترکیبات در سیستم های گردش مجدد آب و آکواریوم ها همواره مطرح بوده است و به عنوان یک عامل استرس زا محسوب می شود. از طرف دیگر افزایش و یا کاهش آمونیاک غیریونیزه نیز تحت تاثیر تغییرات pH قرار دارد. برای اندازه گیریLC50 آمونیاک هفت تیمار شامل تیمار شاهد و تیمار هایی با غلظت های 069/0، 138/0، 276/0، 552/0، 105/1 و 210/2 میلی گرم بر لیتر آمونیاک غیریونیزه در نظر گرفته شد. سپس به منظور به دست آوردن محدوده قابل تحمل pH، ماهیان به صورت انفرادی در معرض کاهش و یا افزایش تدریجی (1/0 واحد به ازای هر دقیقه) pH با استفاده از HCl و NaOH 4/0 نرمال قرار گرفتند. میزان LC50 برای دوره های زمانی مختلف با استفاده از نرم افزار پروبیت تعیین شد و میزان LC50 برای مدت زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت به ترتیب برابر 766/0، 634/0، 532/0 و 471/0 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. میانگین آستانه تحمل بیشینه و کمینه pH به ترتیب 04/0±64/11 و 09/0±60/2 محاسبه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که ماهی گورخری جزو ماهیان حساس به مسمومیت آمونیاکی محسوب می شود اما نسبت به تغییرات pH نسبتا مقاوم است.

    کلیدواژگان: آمونیاک، ماهی گورخری، Danio rerio، LC50
|
  • Mohsen Oroujlou, Abolghasem Esmaeili Fereidouni *, MohamadKazem Khalesi, Shima Masoudi Asil Pages 1-18

    This study investigated the integrated effects of two photoperiods (16:08 and 08:16 h) along with three light intensities (3000, 15000 and 50000 lux) on some reproductive parameters and broodstock survival rates of Artemia parthenogenetica in six treatments in a completely randomized factorial design in culture system until death. Two-way ANOVA analysis revealed significant differences in total offspring production, percentage of pregnant females, offspring per broodstock and encysted-embryos percentage during different weeks between treatments. In each photoperiodic levels, increasing of illumination caused a decreasing trend in weekly offspring production. The highest offspring production was obtained in the females cultured in 3000 lux (at two photoperiods) in the first seven weeks (800-1400 offspring). In both photoperiods, increasing illumination causedirregular decreasing trend in the weekly average pregnant females. The interaction effects showed significant differences in the encysted-embryos percentage until the ninth weeks of culture. = The encystment percentage was higher in short photoperiod compared to longer period. In both photoperiods, the mean survival rates of females were the highest in 3000 lux (60-80%) compared to 15000 lux (28-55%) and 50000 lux (8-20%) at the first 45 days of culture. Accordingly, the treatment of 3000 lux-16:08 h was the ideal light level in the current experiments due to the highest offspring production and females’ survival rate as well as the increasing percentage of pregnant females (until six weeks), while the illumination of 50000 lux showed the lowest reproduction characteristics.

    Keywords: Artemia, Photoperiod, Light intensity, Reproductive performance, Offspring production
  • Mehran Parsa, Ehsan Kamrani, Mohsen Safaei *, Seyed Yusef Paighambari, Tom Nishida Pages 19-29

    Length frequency, length-weight relationship and catch per unit of effort (CPUE) for longtail tuna and yellowfin tuna in purse seine fishing were studied in Oman Sea between July and August 2015. Length range and mean of longtail tuna were obtained 56-98 and 74.13±0.41 cm, respectively. Length range and mean of yellowfin tuna were obtained 51-128 and 74.62±0.46 cm, respectively. The length-weight relationship of longtail tuna and yellowfin tuna were calculated as W = 0.0174L2.9142 and W = 0.0655L2.7934, respectively. Totally, 802 tonnes of longtail tuna and yellowfin tuna were caught including 220 tonnes (27.43%) longtail tuna and 582 tonnes (72.57%) yellowfin tuna. Mean of CPUE (± S.E) was obtained 21.98±1.61 tonnes/setting for longtail tuna and 32.65±2.63 tonnes/setting for yellowfin tuna. Minimum and maximum CPUE of longtail tuna were calculated 7 tonnes/setting and 35 tonnes/setting, respectively. Minimum and maximum CPUE of yellowfin tuna were calculated 5 tonnes/setting and 150 tonnes/setting, respectively. Results indicated that about 31% of caught longtail tuna and 39% of caught yellowfin tuna were immature and had no opportunity to spawn. Continuation of this exploitation process can lead to recruitment overfishing of these two species.

    Keywords: Purse seine, Length-Weight Relationship, Oman Sea, CPUE
  • Nateghe Moravej, Abolfazl Naji * Pages 30-41

    Mercury (T-Hg), as the most toxic Trace metal, can have adverse effects on the environment. In this study, the concentrations of T-Hg were investigated in surface sediments of higher and lower tidal zones of Hormozgan province coasts including the stations of Shahr Jask, Ariyan International Wetland Lagoon, Khorgorsuzan Bandar Abbas, Bostono Industrial Zone, Coastal Park of Khumir, Shahrbonderlangeh, Bandarreqam, Bostaneh Harbor in summer 2017. T-Hg concentration was measured by Ftomic Atomic Aabsorption Spectrometry (FAAS, GTA120). From 16 stations in the higher and lower tidal zones, the stations of Khorgorsuzan Station and Azzin kinetic showed the lowest concentration of T-Hg. Based on accumulation index (Igeo), the geochemistry of the Igeo studied areas had a moderate to high contamination. Enrichment Factor (EF) showed a strong to extremely high enrichment. Regarding SQGS, all stations were higher than Effect Range Low (ERL) value. These findings raise awareness of the contamination status of surface sediments in coastal zone of Hormozgan Province, provide a valuable benchmark for future comparisons in the area, and are important for the design of appropriate policies and long-term management of those ecosystems by local managers and the national authorities.

    Keywords: Enrichment factor (EF), Geochemical Index (Igeo), Mercury, Persian Gulf, Sediment
  • Fahimeh Imani, Saeid Afsharzadeh *, Mohamad Sharif Ranjbar Pages 42-48

    Persian Gulf is known as an environmental resource of unique species. In the present survey, the floristic composition of marine algae of Hengam Island in Hormozgan province was investigated. Sampling was performed at four stations of the tidal zone from March 2012 to April 2014.45 marine algae species were identified in Hengam Island including23, 11 and 11 species belong to Rhodophyceae, Chlorophyceae and Phaeophyceae, respectively. The most important genus regarding to the number of species were Caulerpa˛ Ulva˛ Hypnea˛ Gracilaria and Laurencia. Our results also showed that the highest growth of green algae was in late winter and early spring. Red algae showed the highest growth in late autumn and brown algae were distributed in the whole of year.

    Keywords: Chlorophyta, Rhodophyta, Phaeophyta, Persian Gulf
  • Samira Yousefi Miss, Seyed Hossein Hoseinifar *, Abdolmajid Hajimoradloo ., Hamed Kolangi Miandare Pages 49-58

    The aim of the present study was to evaluate the effects of different levels of prebiotic on growth performance and non-specific immune parameters of zebra fish. Four hundred and twenty fish (mean weight 45 ± 0.1 mg) were supplied, randomly stocked in aquaria assigned to four treatments repeated in triplicates and fed with experimental diets contain 0, 0.5, 1 and 2% prebiotic for 8 weeks. At the end of feeding trial, growth performance and feed utilization parameters (final weight, specific growth rate and feed conversion ratio) as well as non-specific immune parameters (total immunoglobulin, total protein and alkaline phosphatase activity) were measured. The results revealed that dietary administration of prebiotic had no significant effect on growth performance (P>0.05). Also, the study of non-specific immune parameters revealed that inclusion of 0.5 and 2% prebiotic in diet remarkably increased total Ig (P<0.05). Feeding on 2% prebiotic significantly increased ALP activity (P<0.05). Regardless of inclusion level, prebiotic administration in zebrafish diet elevated total protein levels (P<0.05). According to these results it seems that inclusion of higher prebiotic levels (2%) increase non-specific immune parameters in zebra fish.

    Keywords: Zebra fish, Prebiotic, Growth performance, Non-specific immunity, Immunoglobulin, Alkaline phosphatase
  • MohammadReza Sadeghi, Saeid Tamadoni Jahromi, AmirHoushang Bahri, Mohsen Gozari * Pages 59-65

    In this research Vibrio harveyi strains were isolated and identified from hepatopancreas of Litopenaeus vannamei from Tiab region, Hormozgan province. Shrimps samples were collected from five different ponds in northern and southern Tiab shrimp culture sites. Isolation phase was performed by dilution and inoculation of hepatopancreas samples on thiosulfate citrate bile salts sucrose agar medium. Purified isolates were identified phenotypically based on morphological, biochemical and physiological methods. Genomic DNA of five selected Vibrio harveyi strains were extracted and their 16S rRNA genes were amplified. Comparison of amplified 1000 bp sequence of 16srRNA genes with registered sequences in NCBI gene bank by megablast software exhibited high homology between isolated strains and Vibrio harveyi ATCC BAA-1116. Phylogenetic analysis by MEGA 6 sofware based on neighbour Joining method showed that isolated strains had similar monophyletic origin. According to these results presence of V. harveyi strains in hepatopancreas of Litopenaeus vannamei from Tiab region were genetically confirmed.

    Keywords: Vibrio harveyi, Litopenaeus vannamei, Genetic identification, Phylogenetic analysis
  • Nabat Naqshbandi, Mahdi Iranmanesh, Majid Askari Hesni * Pages 66-75

    Rotifers are microscopic aquatic animals of phylum Rotifera, live in a diverse range of aquatic habitats. They are important in ecology of freshwater ecosystems by recycling nutrients and can alter trophic dynamic of planktonic communities. These features have also been used to infer environmental conditions in an aquatic habitat. Because of the important roles of this group of animals in the trophic chains of aquatic environments and the need for discovering their biodiversity, this study was planned to analyze the patterns of rotifer community structure in response to temporal fluctuations in environmental variables in two water bodies in northwest Iran. Samples were collected seasonally between October 2014 and November 2015. Temperature, pH, DO, conductivity, salinity and rotifer abundance were measured. In total, 28 rotifer species belong to 10 families of phylum Rotifera were identified. Canonical correspondence analysis (CCA) was used to estimate the relationship between environmental variables and biodiversity of rotifer taxa. The clusters showed strong correlation with dissolved oxygen and electrical conductivity for shaping the rotifer assemblages in both reservoirs.

    Keywords: Biodiversity, Canonical-Correlation Analysis (CCA), Environmental Factors, Rotifera
  • AliReza Rastgoo *, Tooraj Valinassab Pages 76-86

    In this study, trophic interactions were studied among three elasmobranches including Iago omanensis, Rhinobatos punctifer and Torpedo sinuspersici coexisting in the depth ranging from 50 to 100 meters in the Oman Sea (Sistan and Balochistan waters). A total of 238 specimens were collected using industrial bottom trawlers of ‘FERDOWS’ during spring and summer,2014 and their stomach contents were analyzed based on VI, FO, %IRI indices and nMDS analysis. Results showed that I. omanensis fed mainly on teleosts, and crustacean and cephalopod were found in the several stomachs. Moreover, T. sinuspersici had specialized diets on teleosts. On the other hand, R. punctifer had a specialized diet on crustacean. An analysis of similarity showed significant differences among three studied species (R=0.574; P=0.001). Analysis of pair-wise tests detected the greatest dietary differences between R. punctifer and T. sinuspersici, while I. omanensis and T. sinuspersici showed the lowest differences. The results showed that there is resource partitioning, which can be related to morphology and feeding behavior of each species.

    Keywords: Elasmobranch, Sharks, Rays, Feeding ecology, Trophic interactions, Oman Sea
  • Ensie Taheri *, Gholamreza Sharifisirchi Pages 87-94

    In this study, the effects of fish liquid fertilizer (Fish Hydrosylate) and aqueous extract of green-algae (chactomopha gracilis), from cladophorales order were evaluated on growth properties of tomato. The fish liquid fertilizer obtained from Persian Gulf fish waste contained P2O5 (0.48 %), K2O (0.14 %), Fe (30.60 ppm), Zn (20.50 ppm), and N (2%). The variance analysis of the traits including shoot length, shoot diameter, radicle length, leaf width and chlorophyll content revealed a significant difference among treatments (p<0.01). The mean comparisons of traits using Duncan's multi-domain test indicated that the fish liquid fertilizer treatments with concentrations of 0.001 and 0.0001 had the highest effects on entire traits. The green-algae extract treatments showed positive effects on studied traits and improved tomato performance and growth parameters. Although, the effects of green macroalgae extract (chactomophora gracilis) were less than that those of fish liquid fertilizer.

    Keywords: Fish Wastes, Lactobacillus, Organic Fertilizer, Tomato
  • Nasrin Hassanzadeh * Pages 95-105

    This study aimed to investigatethe changes in Gonad Somatic Index (GSI), vitellogenin induction and ovarian histopathology in zebrafish (Danio rerio) adult female, as an ecological model in toxicology, after exposure to 0.002, 0.02, 0.2, 2 and 20 µg/L cadmium chloride for 21 days under sub-lethal condition. The results showed that 0.002 to 20 µg/L cadmium chloride had no significant effect on the survival, But GSI and vitellogenin concentrations in whole body homogenate (WBH) decreased in a dose- dependent manner in all treatments. Gonad histology showed increased proportion of atretic follicles, reduced proportion of vitellogenic oocytes, haemorrhage, hyperemia, membrane folding in some oocytes, hypertrophy of granulosa cells, proteinaceous fluid and decreased yolk formation in vitellogenic oocytes. These changes indicate a disturbed reproductive output. The results of this study showed that an increase in atretic follicles and decreased vitellogenin have negative effects on zebrafish fertility. Moreover,continuous exposure to subacute sublethal concentrations of cadmium chloride had anti-estrogenic and irreversible effects on zebrafish reproduction.

    Keywords: Cadmium Chloride, Danio rerio, Ovary, Reproductive Toxicity, Vitellogenin Biomarker
  • Hamideh Tahmasebi, Behrouz Zarei Darki * Pages 106-114

    The cultivation techniques of dinoflagellates is often problematic due to their sensitivity to hydrodynamic (shear) stress. For this study, sea anemone was collected from the east coast of Hormuz Island. First, we extracted symbiotic dinoflagellate, Symbiodinium sp. from Stichodactylla haddoni using manually homogenization. After transferring to the laboratory, samples were cultured in different mediums of ASP12, ASP8, F2-Gillard and L1, under temperatures of 17±1, 23±1 and 29±1 °C. The amount of light was about 100 µ mol.photon.m-2.s-1. Then, microalgae were cultured again in the selective medium ASP12. Cell counting was performed using a Neubauer chamber every day. Growth and mitotic index were measured during the period of cultivation. Maximum mitotic index, cell numbers and growth rates were observed at 23±1 °C at a rate of 40%, 12×105 cell/ml and 0.086 d-1,respectively. The results showed significant differences between cell numbers and growth rates of Zooxanthellae at three different temperatures (P <0.05). In conclusion, this study showed that environmental factors such as temperature can affect the growth rate of dinoflagellate, Symbiodinium sp.

    Keywords: Dinoflagellate, Dinophyta, Marine microalgae, Biotechnology, Persian Gulf, Symbiodinium
  • Hamed Aminian, Iman Sourinejad *, Reza Asaadi, Takavar Mohamadian Pages 115-124

    This research evaluated the effects of dietary supplementation of commercial Bactocell and D-Pro probiotics on growth performance, survival and carcass composition in giant freshwater prawn Marcrobrachium rosenbergii postlarvae (PL) in a 60 day feeding trial. A total of 600 PLs with mean initial weight of 0.090± 0.004 g were assigned to five treatments each with three replicates in a completely randomized design experiment with 40 PL in each 50 L tank. . Experimental groups including control diet (without probiotic), 0.3 g Bactocell (treatment 1), 0.6 g Bactocell (treatment 2), 0.4 g D-Pro (treatment 3) and 0.8 g D-Pro per kg diet (treatment 4). After feeding trial, growth indices, dietary factors and proximate compositions were analyzed. The results showed that final weight, weight gain, condition factor, survival, specific growth rate and protein efficiency ratio were significantly higher in prawns fed with probiotics compared to control (p<0.05). The highest level of growth parameters and the lowest level of feed conversion ratio were observed in treatment 4. Proximate composition was significantly different among treatments. The highest levels of protein and lipid were observed in treatment 4. According to the results, the application of diets supplemented with Bactocell and D-Pro probiotics can promote growth and dietary factors and proximate composition in cultured giant fresh water prawn PLs.

    Keywords: Probiotic, Specific growth rate, Body protein, Giant fresh water prawn
  • Faeghe Radai, Hossein Rahmani *, Sarah Haghparast, Seyede Mahdis Rekabi Pages 125-136

    This study aimed to investigate macroinvertebrates biodiversity indices in Chalus River in Mazandaran province and the impact of spring floods on these indices during spring and summer in 2015. Environmental parameters including daily discharge data during 2014-2015, temperature, dissolved oxygen, nitrate, phosphate, pH, TDS and EC were measured in river branches and main channel of the river at nine stations. Benthic macroinvertebrates were collected by surber sampler at each station, then identified and counted. Results showed significant differences in biological indices of EPT, EPT/Chironomidae, ASPT, HFBI, Shannon-Wiener and Simpson diversity between two seasons (p<0.05). Among environmental parameters, the discharge level showed the most negative correlation with biological indices (p<0.05). Furthermore, the amount of nitrate and phosphate indicated the most positive and significant correlation with indices. Based on RDA results, parameters including temperature, oxygen, nitrate and pH in spring, and discharge level in summer were the most important affecting factors. Results of the present research showed that the spring floods affect directly or indirectly on environmental parameters such as DO and pH that can consequently have influence on biological indices of benthic macroinvertebrate in Chalus River. Generally, steady changes in temperature, precipitation, and stream hydrology affect stream biota, but such effects may be less important compared to the impact of flood events.

    Keywords: Macroinvertebrates, Chalus River, Spring floods
  • Maryam Tala *, Mansour Azad, Mohsen Dehghani, Saeid Tamadoni Jahromi Pages 137-144

    This study investigated the fish species inhabiting hot springs of Hormozgan province including Geno, Khoorgoo, Sargez Khoorgoo, Siahkosh and Pahash . According to previous studies and the present study, the Aphanius ginaonis was the unique species in Geno hot spring. Fingerlings and mature females of A. ginaonis were remarkably found in the spring in August. While, previous studies reported the the breeding season for this species in July. Therefore, it is likely that A. ginaonis reproduce throughout the summer. On the other hand A. dispar was found as the unique species in Khoorgoo and Pahash springs. Moreover, a worm form arthropod larvae was recognized in the gill of Khoorgoo Aphanius. In addition, a remarkable number of A. dispar larvae were observed in August, showing that the reproduction seaoson of this species in the pahash spring is in August. In Sargez Khoorgoo spring, A. dispar with mature ovaries were found in March. We observed Aphanius sp. and two varieties of Iranian cichlid Iranocichla hormuzensis species that were clearly different in two water sources.

    Keywords: Warm mineral spring, Hormozgan province, Aphanius ginaonis
  • Eisa Ebrahimi *, Mostafa Alishiri, Pedram Malekpouri Pages 145-152

    Increasing in water ammonia is one of the major problems in aquaculture. Nitrogen-containing materials are producing in different ways, including oxidation of nitrogen-containing organic matters such as proteins, manure decomposition and ammonia excretion by fish. The increase in these compounds in water recirculation systems and aquaria has always been considered as a stress-causing factor. On the other hand, either increasing and/or decreasing in ::union::ized ammonia are affected by pH changes. In order to obtain the LC50 of ammonia, zebrafish were exposed to seven treatments including control, 0.069, 0.138, 0.276, 0.552, 1.105 and 2.210 mg/L of ::union::ized ammonia. Then, in order to obtain a tolerable pH range fish were exposed to either gradual increase or decrease of pH (0.1 units per minute) using HCl and NaOH 0.4 N. The amount of LC50 for different time periods was determined using the probit software. The amounts of LC50 for 24, 48, 72 and 96 hours were 0.766, 0.634, 0.532 and 0.471 mg/L, respectively. Maximum and minimum average of pH tolerance threshold was 11.64±0.04 and 2.60±0.09 respectively. The results showed that zebrafish is a sensitive species to ammonia poisoning, but it is resistant to pH changes.

    Keywords: Ammonia, Danio rerio, LC50, Zebra fish