فهرست مطالب

بوم شناسی آبزیان - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 704، بهار 1397)

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 704، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلامرضا شریفی سیرچی*، انسیه طاهری صفحات 1-8

    به منظور ترغیب کشاورزان به کاربرد بیشتر کودهای آلی و معرفی کود مایع ماهی به عنوان یک کود بسیار مفید در افزایش عملکرد گیاهان، این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و به صورت گلدانی در گلخانه دانشگاه هرمزگان به اجرا درآمد. نتایج تحلیل واریانس داده ها برای صفات طول ساقه چه، قطر ساقه چه، طول ریشه چه و عرض برگ حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها در سطح احتمال 1%، برای تمامی صفات مورد بررسی بود. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن برای صفات مورد مطالعه مشخص نمود که تیمارهای کود مایع ماهی با غلظت 001/0 و غلظت 0001/0 درصد، به ترتیب بیشترین اثر مثبت را داشتند. کاربرد تیمار کود مایع ماهی با غلظت 001/0 درصد سبب بهبود طول ساقه چه (275/10 سانتی متر)، طول ریشه چه (25/8 سانتی متر)، قطر ساقه چه (425/3 میلی متر)، عرض برگ (025/2 سانتی متر) و مقدار کلروفیل (5388/1 میلی گرم در گرم وزن تازه) شد. با توجه به نتایج، می توان بیان داشت که استفاده از کود مایع ماهی و کود ماکروجلبکی علاوه بر افزایش عملکرد محصول، به دلیل کاهش آلودگی های زیست محیطی می تواند نقش بسزایی را در جهت نیل به کشاورزی پایدار ایفا کند.

    کلیدواژگان: بادمجان، جلبک، ضایعات ماهی، کشاورزی ارگانیک، کود مایع
  • محسن محمدی گلنگش*، علی محمد صنعتی، زهرا بزرگ پناه صفحات 9-19

    سواحل جنوبی دریای خزر، از مهمترین زیستگاه های گونه گاماروسPontogammarus maeoticus است. این زیستگاه تحت تاثیر انواع آلاینده های پایدار مانند فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی و مشتقات آنها قرار دارد. در این تجقیق غلظت عناصر شاخص آلاینده های نفتی مانند نیکل، وانادیوم و هیدروکربن های نفتی کل (TPH) در بافت گونه مورد مطالعه و رسوبات پیرامون آن، در 5 ایستگاه واقع در سواحل استان گیلان بررسی شد. آنالیز فلزات در نمونه های گاماروس و رسوبات با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی (ICP) انجام گرفت و برای آنالیز ترکیبات نفتی از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) استفاده شد. نتایج نشان دادند که غلظت آلاینده های نفتی در رسوبات از الگوی وانادیوم < نیکل < هیدروکربن نفتی کل، پیروی کرده و الگوی تجمع آلاینده ها درگاماروس ها به صورت هیدروکربن نفتی کل < نیکل < وانادیوم بوده است. نتایج بیانگر همبستگی بالا بین غلظت وانادیوم و نیکل در رسوب و گاماروس بوده و نتایج به دست آمده از آنالیزخوشه ای، نشان داد که منشا وانادیوم متفاوت از TPH و نیکل است که بیانگر وجود منبع دیگر وانادیوم در منطقه می باشد. غلظت وانادیوم، به ویژه در ایستگاه رضوانشهر، فراتر از حد مجازRSA قرار داشت. از میان رسوبات ایستگاه های مختلف، فقط ایستگاه انزلی از نظر آلودگی به هیدروکربن های نفتی کل در محدوده آلودگی متوسط قرار گرفت. میزان شاخص تجمع زیستی (BSAF) برای TPH، در تمامی ایستگاه ها، بالاتر از 1 به دست آمد. بنابراین گاماروس می تواند شاخص زیستی مناسبی برای TPH در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: رسوبات، فلزات سنگین، گاماروس، هیدروکربن های نفتی
  • مسلم شریفی نیا، محمدرضا طاهری زاده*، جاوید ایمانپور نمین، احسان کامرانی صفحات 20-39

    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بوم شناختی و ارزیابی تاثیر فعالیت های انسانی بر خوریات خمیر، تیاب و جگین با استفاده از شاخص زیستی AMBI طی یک سال نمونه برداری صورت گرفت. در طول مدت زمان انجام این مطالعه 165 آرایه بزرگ بی مهره کفزی شناسایی گردید، که شامل 7 شاخه کرم های حلقوی (65 آرایه)، نرم تنان (65 آرایه)، بندپایان (28 آرایه)، خارپوستان (3 آرایه)، مرجانیان (2 آرایه)، نمرته آ(1 آرایه) و نماتودا (1 آرایه) بودند. کرم های پرتار با فراوانی 57/37% از فروانی کل، بیشترین تعداد گونه بزرگ بی مهرگان کفزی را به خود اختصاص دادند. میانگین شاخص AMBI در تمام فصول نمونه برداری از 09/0±12/1 (فصل بهار) تا 15/0±08/5 (فصل پاییز) متغیر بود. حداکثر مقادیر AMBI مربوط به ایستگاه 6 (بهار: 81/0±12/4؛ تابستان: 56/0±01/5؛ پاییز: 15/0±08/5؛ زمستان: 38/0±42/4) و حداقل میزان آن در ایستگاه های 7 (بهار: 09/0±12/1؛ تابستان: 07/0±24/1) و 1 (پاییز: 07/0±25/1؛ زمستان: 24/0±33/1) مشاهده شد. نتایج حاصل از وضعیت بوم شناختی خوریات مورد مطالعه بر اساس شاخص AMBI نشان داد که خور خمیر در طول سال در طبقات «اندکی آلوده» تا «نسبتا آلوده»، خور تیاب در طبقات «اندکی آلوده» تا «به شدت آلوده» و خور جگین در طبقه «اندکی آلوده» طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که شاخص AMBI شاخص مناسبی برای تفکیک نواحی با حداقل تاثیر فعالیت های انسانی از مناطق تحت تاثیر این فعالیت ها می باشد و می تواند به عنوان ابزار مدیریت قوی در برنامه های پایشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، شاخص زیستی، خلیج فارس، دریای عمان، گروه های بوم شناختی
  • مریم بهره مند، محسن صفایی*، محمد مومنی صفحات 40-49

    برخی جنبه های تولیدمثلی خرچنگ Charybdis hellerii (A. Milne-Edwards، 1867) در آب های ساحلی خلیج فارس (استان هرمزگان) در طول یک سال از خرداد ماه 1394 تا اردیبهشت 1395 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نسبت جنسی نر: ماده سالانه این گونه خرچنگ به صورت 3/1:1 بوده و نرها با 4/57 درصد غالب تر بودند. بر اساس یافته های این تحقیق کلیه مراحل 5 گانه رسیدگی تخمدان خرچنگ ها در تمامی طول سال مشاهده شد. همچنین میزان شاخص گنادی (GSI) نشان داد که این شاخص در ماه های شهریور و آذر کمترین مقدار و در ماه بهمن بیشترین میزان بود. اگرچه فراوانی نسبتا قابل توجه ماده های حامل تخم (مرحله 5 رسیدگی تخمدان) در تمام ماه های سال بیان گر تخم ریزی مستمر در تمام ماه های سال برای این گونه می باشد؛ اما بررسی شاخص گنادوسوماتیک و فراوانی خرچنگ های مرحله 4 نشان می دهد که اوج تخم ریزی در این گونه از بهمن ماه تا تیرماه می باشد. میزان هم آوری جنس ماده خرچنگ C. hellerii با عرض کاراپاس بین 65-41 میلی متر در حدود 2560065-107040 تخم و با میانگین 779325 تخم برآورد شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که حداقل عرض کاراپاس (CW) خرچنگ های ماده برای رسیدن به بلوغ جنسی 38 میلی متر و طولی که در آن 50% ماده ها (LM50) به بلوغ جنسی می رسند در عرض کاراپاس 55/54 میلی متر بود.

    کلیدواژگان: تولیدمثل، خلیج فارس، خرچنگ، Charybdis hellerii
  • وحید چمن آرا، احسان کامرانی*، مصطفی ظهیری نیا صفحات 50-56

    فشار جمعیتی در مناطق ساحلی سبب تخریب بسیاری از جنگل های حرا شده است. از آنجا که این مناطق نوزادگاه آبزیان در شیلات هستند و اطلاعات دقیق و روزآمد در این خصوص در دست نیست؛ در این تحقیق ترکیب صید آبزیان در منطقه حفاظت شده دریایی توسط 11 دستگاه مشتا در سال 93-94 مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 81 گونه از 69 جنس و 63 خانواده از آبزیان صید شد که بخش عمده آن را گونه های دور ریز تشکیل داده و ماهیان تجاری صید شده عمدتا جوان بودند؛ به-طوری که تقریبا در تمام ماهیان تجاری کلیه ماهیان صید شده دارای اندازه ای کمتر از LM50 بودند و در خصوص ماهی حلوا سفید نیز تنها 3/15 درصد از افراد صید شده دارای اندازه مجاز برای صید بودند. بنابراین این نوع ترکیب صید، تهدیدی برای ذخایر به حساب می آید. بیشترین درصد عددی صید را ساردین رنگین کمان (Dussumieria acuta) با 05/10 و بیشترین درصد وزنی صید را گربه ماهی خال دار (Arius maculatus) با 9/5 درصد تشکیل دادند و خانواده شگ ماهیان (Clupeidae) با دارا بودن هفت گونه، متنوع ترین خانواده بود.

    کلیدواژگان: صید، قشم، مشتا، منطقه حفاظت شده دریایی
  • محسن گذری، نیما بهادر*، امیر رضا جاسبی، محمد صدیق مرتضوی، ابراهیم افتخار صفحات 57-67

    غربالگری باکتری های مولد ترکیبات زیست فعال نخستین گام در برنامه اکتشاف دارو از این منابع می باشد. هدف از پژوهش حاضر دستیابی به اکتینوباکتری های مولد ترکیبات سیتوتوکسیک و آنتی اکسیدان از رسوبات خلیج فارس و ارائه فرایندی برای جداسازی انتخابی اکتینوباکتری های دریایی با به کارگیری ترکیبی از هفت تیمار و شش محیط کشت بود. در کل 396 جدایه اکتینوباکتری از 12 نمونه رسوب جداسازی شد. تیمار حرارت دادن و محیط کشت 6M به ترتیب با جداسازی 59/34% و 82/32% از جدایه های اکتینوباکتری بالاترین عملکرد را نشان دادند. نتایج شناسایی اولیه، حضور غالب جدایه های شبیه به Streptomyces را در تمام ایستگاه های موردبررسی نشان داد. بررسی الگوی پراکنش جدایه های Streptomyces فراوانی وابسته به عمق آن ها را در رسوبات تایید نمود. الگوی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد 45/27% از متابولیت های استخراج شده در غلظت g/mlμ1250 قادر به مهار 90% رادیکال های آزاد DPPH بودند. میزان IC50 این متابولیت ها در محدودهg/ml μ 411 تا 670 متغیر بود. الگوی فعالیت سیتوتوکسیک نشان داد90/54% از جدایه ها دارای ≥ LC50 μg/ml1000 در مقابل لارو آرتمیا بودند. میزان LC50 متابولیت های تولید شده توسط 12 جدایه برتر در محدوده g/mlμ 3/236 تا 2/565 متغیر بود. نتایج به دست آمده حضور گسترده اکتینوباکتری های مولد ترکیبات آنتی اکسیدان و سیتوتوکسیک در رسوبات خلیج فارس را تایید نمود. همچنین جدایه های برتر می توانند به عنوان گزینه های مناسبی جهت ادامه مطالعات اکتشاف ترکیبات طبیعی مطرح گردند.

    کلیدواژگان: اکتینوباکتر، آنتی اکسیدان، خلیج فارس، سیتوتوکسیک
  • اکرم بمانی خرانق*، مرتضی علیزاده، محمدحسین خانجانی صفحات 68-81

    هدف از بررسی حاضر، ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح معرفی ماهی تیلاپیا در مناطق مستعد استان یزد به منظور استفاده بهینه از این منابع، ایجاد اشتغال در مناطق کمتر توسعه یافته مرکزی کشور با تاکید بر شناسایی اثرات اکولوژیک و انسانی اجرای آن در جهت به حداقل رساندن پیامدهای زیست محیطی و همچنین توجیه اقتصادی و اجتماعی آن می باشد. در این تحقیق مناطق مستعد در استان یزد مورد بررسی قرار گرفت. مجموع مساحت مناطق منتخب مورد ارزیابی حدود 100 هکتار و شامل 6 مزرعه بود. جهت ارزیابی اثرات پروژه بر محیط زیست منطقه از ماتریس ساده استفاده شد. با توجه به بررسی ها و نتایج حاصل، پروژه فاقد اثرات منفی با شدت تخریب خیلی زیاد و زیاد می باشد. بنابراین به واسطه اینکه 50 درصد میانگین رده بندی در هیچ کدام از ردیف ها و ستون ها در ماتریس های طراحی شده کمتر از 1/3- نیست؛ پروژه با اعمال طرح های بهسازی و روش های کاهش اثرات و پیامدهای منفی تایید می گردد و ازنظر زیست محیطی توجیه پذیر بوده و توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، تیلاپیا، یزد
  • روح الله شیخ ویسی، سیدعلی اکبر هدایتی*، طاهره باقری، حبیب الله سنچولی، نیلوفر نیک دهقان صفحات 82-93

    جهت ارزیابی شاخص های خون شناسی، تعداد 250 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با 50% غلظت کشنده نانوذرات نقره در دو سطح پروبیوتیک لاکتوباسیلوس (106، 107) به مدت 60 روز (یک هفته برای آداپته شدن، 42 روز تغذیه با پروبیوتیک،10روز قرارگیری در معرض نانو نقره) قرار گرفتند که شامل گروه یک شاهد، گروه دو پروبیوتیک 106، گروه سه پروبیوتیک 107، گروه چهار نقره تحت کشنده، گروه پنج نقره و پروبیوتیک 106، گروه شش نقره و پروبیوتیک 107 بودند. نتایج نشان داد در شاخص های حجم متوسط گلبولی (MCV)، میزان هموگلوبین مشخص گلبولی (MCHC)، گلبول سفید، مونوسیت، نوتروفیل، هموگلوبین، گلبول های قرمز و هماتوکریت بین گروه شاهد و تیمارهای مورد آزمایش اختلاف معنی داری بود (05/0P<). به طوری که پروبیوتیک اثر کاهشی بر هموگلوبین، گلبول های قرمز، هماتوکریت و اثر افزایشی بر شاخص های حجم متوسط گلبولی (MCV)، میزان هموگلوبین مشخص گلبولی (MCHC)، گلبول سفید، مونوسیت و نوتروفیل داشته است. علاوه براین، نانوذرات نقره نیز اثر کاهشی بر هموگلوبین، گلبول های قرمز، هماتوکریت، گلبول سفید مونوسیت و میزان هموگلوبین مشخص گلبولی (MCHC) و اثر افزایشی بر حجم متوسط گلبولی (MCV) و نوتروفیل نشان دادند. درمجموع نتایج نشان داد که پروبیوتیک اثرات مخرب نانونقره را که منجر به کاهش هموگلوبین سلول های خونی (نرموسیتیک هایپوکرومیک) شده، به حد نرمال رسانده و حتی سطح بالاتر پروبیوتیک (تیمار 6) منجر به افزایش هموگلوبین سلول های خونی (نرموستیک هایپرکرومیک) شده است که مطالعات بیشتر در این زمینه را می طلبد.

    کلیدواژگان: آبزی، پروبیوتیک، خون شناسی، نانو نقره
  • الهام نظافتیان*، وحید زادمجید صفحات 94-102

    در مطالعه ی حاضر اثر استروژنیک جنستئین و هورمون 17 بتا- استرادیول بر ساخت ویتلوژنین مولدین نر ماهی قرمز (Carassius auratus) مورد مطالعه قرار گرفت. ماهیان مولد نر با 5 میکروگرم بر گرم (G5) و 50 میکروگرم بر گرم جنستئین (G50)، 10 میکروگرم بر گرم هورمون 17 بتا- استرادیول (E2)، 10 میکروگرم بر گرم روغن ذرت + دی متیل سولفوکساید یک روز در میان به مدت 10 روز قبل از اسپرم گیری تحت تزریق قرار گرفتند. پس از گذشت 10 روز از ماهیان خون گیری به عمل آمد. تحریک ساخت ویتلوژنین در سرم خون ماهیان تیمار شده به صورت غیرمستقیم با اندازه گیری ALP، هورمون 17 بتا- استرادیول و شاخص های بیوشیمیایی کلسیم، فسفر و تریگلیسرید به عنوان نمایندگان ویتلوژنین موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح ALP سرم خون ماهیان تیمار شده با (G50) جنستئین و سطح هورمون 17 بتا-استرادیول در تیمارهای E2 و G50 افزایش معنی داری یافت (05/0>P). آزمون تجزیه رگرسیون نشان داد که بین غلظت ALP و هورمون 17 بتا-استرادیول و فسفر و تریگلیسرید سرم خون رابطه مثبت معناداری وجود دارد (05/0>P). بااین حال همبستگی بین ALP و غلظت های کلسیم معنی دار نبود (05/0P>). نتایج نشان می دهد که دوزهای بالای جنستئین با افزایش سطح ALP سرم خون موجب تحریک سنتز ویتلوژنین می شود که این موضوع باوجود یک رابطه ی مثبت و معنی دار بین غلظت ALP و فسفر و کلسترول و هورمون 17 بتا- استرادیول مورد تایید قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: 17بتا، استرادیول، جنستئین، ماهی قرمز، ویتلوژنین
  • مسیب کبیری، اسماعیل پیرعلی، رسول زمانی احمدمحمودی*، مهرداد فتح الهی صفحات 103-111

    تحقیق حاضر به منظور تعیین میزان تاثیرگذاری پساب مزارع پرورش ماهی بر ساختار جمعیتی بزرگ بی مهرگان کف زی انجام شد و هم چنین در ارزیابی کیفیت آب رودخانه از شاخص های زیستی EPT و شاخص هیلسنهوف (HFBI) استفاده شده است. نمونه برداری از جوامع بی مهرگان آبزی به صورت ماهانه در مدت یک سال از فروردین ماه 1393 تا پایان اسفندماه 1393 انجام شد. نمونه برداری از بزرگ بی مهرگان با استفاده از دستگاه سوربر به ابعاد 40×40 سانتی متر و با سه تکرار در هر ایستگاه انجام شد. نتایج به دست آمده از شاخص زیستی در حد خانواده هلسینهوف در رودخانه پروز نشان داد، میزان این شاخص از 02/4 تا 50/4 در حال تغییر بوده است. در ماه های مختلف نمونه برداری، کیفیت آب در اردیبهشت ماه داری بهترین کیفیت و کمترین درجه آلودگی بود و در مابقی ماه ها کیفیت آب در وضعیت خوب بوده است. مقدار شاخص EPT در ایستگاه های مطالعاتی تفاوت معنی داری داشته است و ایستگاه های پایین دست به خصوص چهار و هفت مقدار EPT کمتری را نشان دادند. در نتیجه گیری کلی بر اساس شاخص های زیستی مطالعه شده، آب رودخانه پروز در تمامی ایستگاه ها به جز ایستگاه انتهایی، در ردیف آب هایی است که توان خود پالایی آلاینده ها را تا حدودی زیادی دارد.

    کلیدواژگان: شاخص EPT، شاخص هیلسنهوف، خودپالایی، رودخانه پروز، لردگان
  • پروانه گلرد*، صادق صمصام پور صفحات 112-123

    صنعت پرورش و فروش آبزیان معرف یکی از بزرگ ترین تجارت ها در بخش مواد غذایی جهان است. در آب های خلیج فارس بیش از 400 گونه ماهی زندگی می کند که اکثرا مصرف غذایی دارند. فروش الکترونیک آبزیان می تواند به عنوان یک عرصه جدید منجر به ایجاد فرصت های شغلی مناسب در شیلات گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تجارت الکترونیک آبزیان در شهرستان بندرعباس صورت گرفت. جامعه آماری شامل شرکت های فناور و فعال در زمینه تجارت الکترونیک فروش آبزیان مستقر در مرکز رشد هرمزگان بودند. مطالعه حاضر به طور مقطعی و در سال 1396 انجام گرفت و ابزار جمع آوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه بود. نتایج نشان داد که بیشترین سهم فروش مربوط به ماهی (3/62%) می باشد. همچنین، تنوع گونه های ماهی فروشی توسط شرکت های مورد بررسی بالا بود و بیشترین سهم فروش در میان ماهیان به ماهی هوور (3/20%) و هامور (20%) تعلق داشت. وجود بازار پویا و سراسری را می توان نقطه عطف و فرصتی مناسب برای بهبود عملکرد و پیشرفت در شرکت ها دانست. همچنین بررسی ها نشان داد که تجارت الکترونیک و فروش آنلاین آبزیان در استان هرمزگان می تواند نقش بسزایی در بهبود کارآفرینی در استان داشته باشد.

    کلیدواژگان: آبزیان، تجارت الکترونیک، کارآفرینی
  • محمدحسین گرجیان عربی*، سید عباس حسینی، حسن رضایی، حسین یوسفی، مهدی مفتاح هلقی صفحات 124-136

    در تلاش برای حذف فلز سمی سرب، نوع متمایزی از زیست توده غیرزنده جلبک به صورت نانو به عنوان جایگزین در فناوری های متعارف فیزیکی مورد بررسی قرار گرفت. میزان جذب سرب توسط نانو جلبک sp. Scenedesmus تحت تاثیر پارامترهای غلظت (10 تا mg/L100) ، pH (3 تا 8)، درجه حرارت (15 تا c 40) و زمان تماس (10 تا 60 دقیقه) در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته بررسی شد. غلظت سرب توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. سپس یافته های جذب به وسیله ایزوترم های لانگمویر و فرندلیچ و سینتیک جذب توسط مدل های شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم و معادله ترمودینامیک شرح داده شدند. نتایج نشان دادند بهینه های جذب شامل مقدار جاذب برابر 05/0گرم، غلظت mg/L40، 4=pH ، درجه حرارت c 30 و زمان تعادلی 20 دقیقه می باشد که در این شرایط میزان حذف 13/99 درصد است. در بررسی ضریب همبستگی، سینتیک جذب از مدل شبه مرتبه دوم و تعادل توسط ایزوترم فرندلیچ توصیف شدند. نتایج ترمودینامیک جذب نشان داد واکنش به صورت خود به خودی، گرماگیر و تصادفی است. با بررسی طیف FTIR مشخص شد گروه های عاملی C-O، -OH و NH- نقش زیادی در جذب دارند.

    کلیدواژگان: پساب، جاذب های طبیعی، فلزات سنگین، نانو جلبک، Scenedesmus
  • مهناز کردگاری*، مجید افخمی، مریم احسان پور صفحات 137-145

    فاکتورهای بیوشیمیایی و هورمونی خون می توانند ابزاری برای پایش سلامتی، تعیین بیماری و پاسخ به درمان باشند. در این مطالعه، غلظت پارامترهای بیوشیمیایی و هورمونی ماهی گل خورک (Periophthalmus argentilineatus) در مناطق مختلف سواحل بندرعباس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در فصل تابستان 94 و از ایستگاه 1 (خور شور اول)، ایستگاه 2 (خور سورو) و ایستگاه 3 (کشتی سازی) به تعداد 30 عدد از هر ایستگاه انجام گرفت. اندازه گیری طول کل(TL) با دقت 1/0 سانتی متر و وزن کل(BW) با دقت 01/0 گرم انجام گرفت. فاکتورهایی هم چون گلوکز، کلسترول، تری-گلیسیرید، آنزیم های آلانین اس ترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، هورمون های تیروئیدی (T3 و T4) و هورمون محرک تیروئید(TSH) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح آنزیم های مورد مطالعه در مناطق آلوده به طور معناداری بیشتر بود (P<0.01). همچنین غلظت هورمون های تیروئیدی در مناطق آلوده (ایستگاه 3) بیشتر بود. مقادیر گلوکز و کلسترول در مناطق آلوده نیز بیشتر بود (P<0.01). با توجه به تاثیر منفی آلاینده ها بر عملکردهای هورمونی و بیوشیمیایی سرم خون گونه های ساکن از جمله این گونه، این ماهی می تواند به عنوان شاخص زیستی آلودگی در این منطقه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حرا، گل خورک، شاخص زیستی، هورمون تیروئیدی
  • بابک مرادی، حسن زارع مایوان*، مهری سیدهشترودی، منا صراحی نوبر صفحات 146-158

    اکوسیستم های مانگرو ایران به دلیل قرار گرفتن در سواحل خلیج فارس که یکی از شاهراه های مهم حمل ونقل مواد نفتی است، در معرض انواع آلاینده های نفتی قرار دارند. به منظور بررسی اثرات آلودگی نفتی روی برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه حرا (Avicennia marina)، آزمایشی در قالب طرح های کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. زی توده و مقدار رنگیزه های (کلروفیل a و b، پروتوپورفیرین، منیزیم پروتوپورفیرین، پروتوکلروفیلید و کاروتنوئید کل) برگ گیاه، چهار ماه پس از جوانه زنی بذرهای کاشته شده در خاک آلوده به غلظت های مختلف (5/2، 5، 5/7 و 10 درصد وزنی) نفت مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که آلودگی نفتی، زی توده و مقدار رنگیزه های گیاه به ویژه کلروفیل b را کاهش داد. همچنین تشکیل برگ های جدید با افزایش غلظت نفت در خاک محدود گردید. مطالعه نیم رخ یونی در ریشه و برگ دانه رست های رشد داده شده در غلظت 5 درصد نفت، تغییر در محتوای بسیاری از عناصر معدنی ازجمله منیزیم، کلسیم، آهن و پتاسیم را نسبت به نمونه های شاهد نشان داد. یافته های این تحقیق اثرات منفی آلودگی نفتی را بر رشد و نمو، فتوسنتز و تغذیه گیاه حرا نشان داد.

    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، رنگیزه، عناصر مغذی، Avicennia marina
  • علی طاهری میرقائد*، طاهره عبیاوی، فریدون حسنی، شفیق شفیعی صفحات 159-165

    در این مطالعه اثر اسانس زیره سیاه (Bunium persicum) در باکتری های بیماری زای ماهی با روش های انتشار از دیسک، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و کشندگی (MBC) بررسی گردید. بیشترین میزان MIC و MBC در باکتری یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) و ویبریو پاراهمولیتیکوس (Vibrio parahaemolyticus) و کمترین مقادیر در باکتری های آئروموناس هیدروفیلا (Aeromonas hydrophila)، آئروموناس ورونی (Aeromonas veronii) و استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) به دست آمد. بیشترین و کمترین هاله ی مهاری برای باکتری استرپتوکوکوس اینیایی و یرسینیا راکری ثبت گردید. بر این اساس اسانس زیره سیاه را می توان پس از مطالعات تکمیلی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک های مصرفی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: اسانس، آنتی بیوتیک، زیره سیاه
|
  • GholamReza Sharifi Sirchia *, Ensie Taheri Pages 1-8

    This study was performed in order to encourage farmers to apply more organic fertilizers, and introducing fish liquid fertilizers as a highly beneficial fertilizer to increase in plant performance.. The experiments were designed based on a completely randomized design including 2 factors, 6 treatments and 4 replications on eggplant in the greenhouse of university of Hormozgan. The results of analysis of variance showed significant differences in the traits of shoot length, shoot diameter, radicle length, chlorophyll content and leaf width among treatments at a probability level of 1%. The mean comparisons using Duncan's multi-domain test showed that the fish liquid fertilizer treatment (0.001) and (0.0001) had the highest effects on the studied traits, respectively. The utilization of fish liquid fertilizer treatment (0.001) improved shoot length (10.275 cm), root length (8.25 cm), shoot diameter (3.425 mm), leaf width (2.025 cm), and chlorophyll content (1.5388 mg g-1 FW) of eggplant seedling. It can be concluded that applying of organic fertilizers such as fish liquid and macro-algae fertilizers, not only enhanced crop performance, but also plays an important role in achieving sustainable agriculture due to reducing the environment pollutions.

    Keywords: Algae, Eggplant, Fertilizer, Fish Wastes, Organic Agriculture
  • Mohsen Mohammadi Galangash *, Ali Mohammad Sanati, Zahra Bozorgpanah Kharat Pages 9-19

    The southern part of the Caspian Sea is one of the most important habitats for Gammarus (Pontogammarus maeoticus) species. These areas are surfing under the influence of persistent pollutants such as heavy metals, petroleum hydrocarbons and their derivatives. In this study, the concentration of nickel (Ni), vanadium (V) as oil pollution indices, and total petroleum hydrocarbon (TPH) in Gammarus tissue and its habitat sediments were investigated at 5 sampling sites in Guilan province. Concentration of heavy metals and TPH were analyzed using ICP and GC, respectively. Results showed that the average concentration of pollutants in the sediment samples and Gammarus tissues were in the order of TPH < Ni < V and V < Ni < TPH, respectively. Statistical analysis showed that there are significant positive correlation between Ni and V in sediment samples and Gammarus.In cluster analysis V was in a separate clade than other pollutants and this could be related to the existence of other local sources for this element. Vanadum concentration in the Rezvanshah site was higher than the RSA permissible level and biota-sediment accumulation factor (BSAF) of TPH were higher than 1 at all sites. These results revealed that Gammarus Spp can be used as a biomonitoring index for TPH in the study areas.

    Keywords: Heavy metals, Sediments, Gammarus, Total petroleum hydrocarbons
  • Moslem Sharifinia, Mohammadreza Taherizadeh *, Javid Imanpour Namin, Ehsan Kamrani Pages 20-39

    This study aimed to assess the ecological status of Khamir, Tiyab and Jagin creeks and the impact of human activities on the studied ecosystems using AMBI biological indicator. During the study period, 165 macro-benthos taxa belong to seven phyla including Annelids (65 taxa), Mollusca (65 taxa), Arthropods (28 taxa), Echinoderms (3 taxa), Hydrozoans (2 taxa), Nemertea (1 taxon) and Nematoda (1 taxon) were identified. For the total abundance, Polychaeta showed the richest taxonomic feature with 62 species, contributed 37.57% of the total abundance. The average values of AMBI in the four seasons ranged from 1.12±0.09 (spring) to 5.08±0.15 (autumn). The highest values occurred at station 6 (spring, 4.12±0.81; summer, 5.01±0.56; autumn, 5.08±0.15; winter, 4.42±0.38), and the lowest values occurred at stations 7 (spring, 1.12±0.09; summer, 1.24±0.07), and 1 (autumn, 1.25±0.07; winter, 1.33±0.24). Results from ecological status of studied creeks using AMBI index throughout the year showed that Khamir creek classified as "slightly polluted" to "moderately polluted", Tiyab creek classified as "slightly polluted" to "heavily polluted" and Jagin creek classified as "slightly polluted". The findings of this study revealed that the AMBI index is suitable for separation of areas with less impacted by human activities from areas affected by these activities and could be used as a robust management tool for monitoring programs.

    Keywords: Benthic invertebrates, Biotic index, Anthropogenic activities, Ecological groups, Persian Gulf, Oman Sea
  • Maryam Bahremand, Mohsen Safaie *, Mohammad Momeni Pages 40-49

    This study was conducted to determine some aspects of reproductive biology of the Indo-Pacific swimming crab, Charybdis hellerii (A. Milne-Edwards, 1867) in coastal waters of the Persian Gulf (Hormozgan province) from June 2015 to May 2016. The results showed that the annual sex ratio is F: M=1:1.3, with 57.4 % males. All the five stages of ovarian development of C. hellerii were observed throughout the year. This crab can spawn all year round with a spawning peak in spring season (From February to July). The fecundity of ovigerous crabs with a carapace width of 41-65 mm ranged from 107040 to 2560065 eggs, with average of 779325 eggs. The minimum carapace width (CW) of female crabs in sexual maturity age was 38 mm and the CW of female in a length of 50% of all ovigerous females (LM 50) was 54.55 mm.

    Keywords: Indo-Pacific swimming crab, Charybdis hellerii, Reproductive biology, Persian Gulf
  • Vahid Chamanara, Ehsan Kamrani *, Mostafa Zahiri Nia Pages 50-56

    High population pressure in coastal areas has led to loss in many mangrove areas. Although these areas are fish nursery grounds, but there are no accurate and up-to-date data available. In this research, the catch data in the Qeshm Island marine protected area (MPA) were investigated using 11 stake nets. Totally, 81 specimens belong to 60 genera and 63 families caught, which majority of them were discards. The commercial fish were young, andin almost all commercial fishes, the whole catches were smaller than LM50. Moreover, in case of butterfish, only 15.3% of the caught individuals were in the legal catch size. Hence, this catch composition would be a potential threat to fish stocks. The major numeric and weight based specimens were Dussumieria acuta (10.05%) and Arius maculatus (5.9%), respectively. In addition, the Clupeidae containing seven species was the most abundant family in the catch composition. Moreover, the majority of catches were occurred in the late winter to early spring and late summer to mid or late fall.

    Keywords: Catch, stake net, marine protected area (MPA), mangrove, Qeshm Island, Persian Gulf
  • Mohsen Gozari, Nima Bahador *, AmirReza Jassbi, Mohammad sedigh Mortazavi, Ebrahim Eftekhar Pages 57-67

    Screening bacteria for bioactive compounds is the first step in the drug discovery programs. The aim of the present research was to achieve cytotoxic and antioxidant metabolites from actinobacteria of Persian Gulf sediments and to investigate the effects of combinations of seven treatments and six isolation media on the selective isolation process. A total of 395 actinobacterial isolates were collected from 12 sediment samples. Heat treatment and M6 medium were exhibited maximum efficiency of 34.59% and 32.82% isolation, respectively. Preliminary characterization results revealed the dominant distribution of Streptomyces like isolates in all investigated stations. Streptomyces isolates distribution followed a depth dependent frequency pattern. Approximately, 27.45% of the examined isolates could scavenge 90% of DPPH radicals in 1250 µg/ml final concentration. Exudated metabolites of potent isolates could scavenge DPPH radicals with IC50 ranges from 411 to 670 µg/ml. The results of cytotoxic activity showed that 54.9% of examined isolates exhibited LC50 lower than 1000µg/mL against Artemia cells. Extracted metabolites from 12 potent isolates exhibited LC50 range from 236.3 to 565.3 µg/ml. These results suggest the widespread distribution of the antioxidant and cytotoxic producing actinobacteria in Persian Gulf sediments and represent actinobacterial isolates as promising candidates for the discovery of microbial derived bioactive compounds.

    Keywords: Antioxidant activity, Cytotoxic activity, Marine actinobacteria, Persian Gulf
  • Akram Bemanikharanagh *, Morteza Alizadeh, MohammadHossein Khanjani Pages 68-81

    The aim of the present study was the environmental impact assessment of tilapia (Oreochromis niloticus) farming in suitable areas of Yazd province. This research was conducted to achieve appropriate use of these resources, employment and development of central less developed regions of Iran along with identifying the human and ecological effects of its implementation in order to minimize environmental impacts as well as economic and social justification. A total area of about 100 ha including 6 farms was selected. Matrix method was utilized for the environmental impact assessment. Considering the executed studies and results of operation phase matrix, no considerable destructive impacts were observed related to the project. Due to the fact that 50% of means in rows and columns of the matrix were not less than -3.1, we proposed execution of this project with rehabilitation plans.

    Keywords: Environmental impact assessment, Tilapia, Yazd province
  • Ruholla Sheikh Veisi Mr, Aliakbar Hedayati *, Tahere Bagheri, Habibollah Sanchooli, Niloufar Nik Dehghan Pages 82-93

    In current study, after one week of adaptation, 250 common carp (Cyprinus carpio) were fed with two levels of Lactobacillus probiotic (106, 107) for 42 days and exposed to 50% lethal concentration of silver nanoparticles at for 10 days. Treatments included a control group, a probiotic group of 106, a probiotic group of 107, a group exposed to silver nanoparticles, a group of exposed to silver nanoparticles and fed with probiotic 106, and a group exposed to silver nanoparticles and fed with probiotic 107. Results showed that there was significant differences in MCV, MCHC, white blood cell, monocyte, neutrophil, hemoglobin, red blood cells and hematocrit between the control group and the treatments (P <0.05). Probiotics had a depletion effect on hemoglobin, red blood cells, hematocrit, and an increased effect on MCV, MCHC, white blood cells, monocytes and neutrophils. Additionally, silver nanoparticles showed depletion effects on hemoglobin, red blood cells, hematocrit, white blood cell monocyte and hemoglobin (MCHC) and increased effect on MCV and neutrophil volume. Altogether, results showed that probiotic the destructive effects of nanosilver, which led to the reduction of hemoglobin in blood cells (hypocoemic normocytic). Moreover, higher levels of probiotic (treatment 6) resulted in an increase in hemoglobin of blood cells (hyperchromic urodynamics) which requires further studies in this field.

    Keywords: Aquatics, Hematology, Nano-silver, Probiotic
  • Elham Nezafatian *, Vahid Zadmajid Pages 94-102

    In the present study, the effects of estrogenic genistein or 17β-estradiol (E2) was investigated on vitellogenin synthesis in mature male goldfish. Matures male goldfish received intraperitoneal injections of E2 (10 μg/g body weight), one of two genistein doses (5 μg/g body weight, G5, or 50 μg/g body weight, G50), or the injection vehicle every other day for 10 days during spermiation phase. Ten days after the first injection, blood was collected. The induction of VTG was determined in plasma of treated fish indirectly by measuring the Alkaline Phosphatase (ALP), 17β-estradiol and blood serum biochemical indicators (phosphorous, calcium and triglycerides). The regression analysis revealed positive and significant relationship between ALP concentration and levels of blood serum 17β-estradiol phosphorous, and triglycerides (P˂ 0.05). However the correlation between ALP and calcium blood serume was not significant (P˃ 0.05). Our results suggest that high doses of genistein stimulates vitellogenin synthesis by increasing the levels of serum ALP. This was confirmed by positive and significant correlations among the concentrations of blood ALP and phosphorus, triglycerides and 17β-estradiol hormone.

    Keywords: Alkali-labile phosphate, 17β-estradiol, Goldfish, Genistein, Vitellogenin
  • Mosaib Kabiri, Esmaeil Pirali, Rasool Zamani Ahmadmahmoodi *, Mehrdad Fattollahi Pages 103-111

    The present study was conducted to identify pond effluent effects on macroinvertebrate communities of the Parvaz River, located in Chaharmahal & Bakhtiari Province, Iran. Additionally, in order to assess the river's water quality, EPT and HFBI indices were employed. Macroinvertebrates sampling was performed monthly from April 2014 to the end of March 2015. Macroinvertebrates were sampled using the Surber Sampler, with three repetitions at each station. The results of the Hilsenhoff biotic index showed that the level of this index ranged from 4.02 to 4.5. Based on the results of the Hilsenhoff biotic index, the water quality of the Parvaz River was in very good status (possible slight organic pollution) and good status (some organic pollution probable) in April and other months, respectively. The levels of the EPT index showed statistically significant differences in studied stations. Furthermore, downstream stations, especially stations 4 and 5 showed lower EPT values. In conclusion, based on the results of the studied indices, the water quality of the Parvaz River in all investigated stations ranks among rivers with high self-purification, with the exception of the last station.

    Keywords: Self-purification of river, Lordegan, EPT indices, Parvaz River
  • Parvaneh Gelrad *, Sadegh Samsampour Pages 112-123

    Aquaculture is one of the largest food production industries in the world. There are more than 400 species of fish species in the Persian Gulf; many of them are eaten as food. Electronic trade of aquatic animals can provide suitable employment opportunities in the fisheries sector as a new field. The purpose of this study was to investigate the process of aquaculture e-commerce in Bandar Abbas city. The statistical society were the active technology companies in the field of e-commerce, selling aquatic animals at the Growth Center of Hormozgan Science and Technology Park. The present study was conducted periodically in 2017 and the data-gathering tool was a questionnaire. The results showed that the largest share of fish sales was62.3%). Also, the fish species diversity was high by the companies surveyed, and the largest share of the sales were fish from families Scombridae (20.3%) and Serranidae (20%). There is a dynamic and global market that can be a turning point and an opportunity to improve the performance and progress of companies. In addition, surveys showed that electronic trade and online sale of aquatic animals in Hormozgan province could have a significant role in improving entrepreneurship in the province.

    Keywords: Aquatic animals, E-commerce, Entrepreneurship
  • MohamadHosein Gorjian Arabi *, Seyed Abbas Hosseini, Hasan Rezaei, Hosein Yousefi, Mehdi Meftah Halaghi Pages 124-136

    In attempts to remove toxic metal lead, distinct types of algae biomass have been scrutinized as alternatives to conventional physicochemical technologies. In this research, the absorption of Lead by nanoalgae Scenedesmus sp. was studied at concentration of10 to 100 mg/L, pH 3 to 8, temperature 15 to 40 °C and exposure time of 10 to 60 minutes)in a batch culture system. The concentration of Lead was determined by Atomic absorption spectrometry. Then, the absorption results were described using the Langmuir and Freundlich isotherms and the pseudo-first-order and Pseudo-second-order synthetics and thermodynamic equation of absorption. Optimal adsorption (a removal of 99.13 percent) was obtained at adsorbent amount of 0.05gr, concentration 40mg/L, pH = 4, temperature 30°C and equilibrium time of 20min. At reviews the correlation coefficient, adsorption kinetics follows the pseudo-second-order model and equilibrium is well described by Freundlich isotherm. According to the adsorption thermodynamics, the reaction found to be spontaneous, endothermic and accidentally. FTIR spectrum revealed that functional groups C-O, -OH and -NH played a major role in the adsorption.

    Keywords: Heavy metals, Lead ion, Nanoalgae, Scenedesmus sp., Natural absorbents, Waste
  • Mahnaz Kerdegari *, Majid Afkhami, Maryam Ehsanpour Pages 137-145

    The amount of the blood plasma/serum components can be a useful tool for monitoring health status, detecting illnesses and responses to therapy. This study was conducted to determine the concentrations of blood plasma/serum components of Periophthalmus argentilineatus at different regions of Bandar abbas coastal. The specimens were collected from three stations including (St1), (St2) and (St3) estuaries of Bandar Abbas coastal waters in summer 2015. A total of 90 specimens were measured to the nearest 0.1 cm of total length (TL) and 0.01 g body weight (BW). In research conducted on following blood plasma/serum components including Alanine S Transferase, Alkaline phosphatase, glucose, cholesterol, triglyceride, T4, T3 and TSH were measured in P. argentilineatus. The results showed that the plasma enzyme levels were higher in fish from the polluted location. Concentrations of thyroid hormones, glucose and cholesterol were significantly higher in fish from St3 than those from other stations (P<0.01). According to the results of this study, it is necessary to monitor the contaminants bioaccumulation in Bandar Abbas coastal waters. This will give an indication of the temporal and spatial extent of the process, and an assessment of the potential impact on aquatic organism’s health.

    Keywords: Bioindicator, Periophthalmus argentilineatus, Blood biochemical factors, Thyroid hormones, Mangrove
  • Babak Moradi, Hassan Zare Maivan *, Mehri Seyed Hashtroudi, Mona Sorahinobar Pages 146-158

    Mangrove ecosystems of Iran, located in the shores of the Persian Gulf, near one of the busiest oil shipping routes, are exposed to petroleum pollution. To assess the effects of petroleum contamination of sediments on morphophysiological characteristics of mangrove (Avecennia marina) seedlings, a randomized block factorial experiment was conducted with three replicates. Biomass and pigment contents (including chlorophyll a, b, protoporphyrin IX, Mg-protoporphyrin IX, protochlorophyllide and total carotenoids) of leaves were assessed in 4-month old seedlings grown on pots containing 500 g of soil exposed to different amounts of Iranian crude oil (2.5, 5, 7.5 and 10% w/w) under ambient conditions. Results showed that the biomass and leaves pigment contents of treated plants, especially chlorophyll b were reduced compared to non-treated control plants and the initiation of new leaves ceased. In addition, elemental composition of leaves and roots including Ca, K, Mg and Fe in plants grown on 5% oil-contaminated soil were changed compared to control plants.. Our study indicated negative effect of crude oil contamination on growth, development, photosynthesis and nutrition of mangroves.

    Keywords: Avicennia marina, Oil contamination, Pigments, Nutrient
  • Ali Taheri Mirghaed *, Tahereh Abiavi, Fereidun Hassani, Shafigh Shafiei Pages 159-165

    The present study evaluated the effect of black cumin (Bunium persicum) essential oil on some pathogenic bacteria of fish using standard methods including disk diffusion, Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC). The maximum amount of MIC and MBC were recorded for Y. ruckeri and V. parahaemolyticus and the lowest MIC and MBC were obtained for A. hydrophila, A. Voronoi and S. iniae, respectively. The highest and lowest inhibition zone diameter were recorded for S.iniae and Y. ruckeri, respectively. The results of this study suggests that black cumin essential oil can be used as an alternative for antibiotics.

    Keywords: Antimicrobial effect, Antibiotic, Black Cumin