فهرست مطالب

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 604، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سمیه پاک روان *، آرش اکبرزاده صفحات 1-9

    آئروموناس هیدروفیلا Aeromonas hydrophila یکی از معمول ترین باکتری های بیماریزا در آبزیان است و شیوع آن باعث کاهش محصولات آبزی پروری می شود. بیماری آئروموناسی به دلیل ترشح نوعی پروتئین سمی به نام ارولیزین توسط باکتری آئروموناس هیدروفیلا می باشد. این پروتئین سمی از طریق ایجاد کانال در غشای سلول های هدف، فعالیت های طبیعی آنها را مختل می کند و موجب تخریب و مرگ این سلول ها می شود. پروتئین سمی ارولیزین در اثر بیان ژن ارولیزین در باکتری آئروموناس هیدروفیلا ایجاد می شود. ژن ارولیزین bp 1482 است و یک مارکر مولکولی مهم و پایدار برای شناسایی امکان آلودگی با آئروموناس هیدروفیلا می باشد. برای بررسی این مارکر مولکولی از تکنیک PCR استفاده می شود. برای کنترل و درمان بیماری آئروموناسی از آنتی بیوتیک های مختلفی استفاده می شود که مهمترین آنها تتراسایکلین است. مکانیسم عملکرد ضد باکتریایی این آنتی بیوتیک از طریق ایجاد اختلال در ترجمه ژن ارولیزین و در نتیجه ممانعت از سنتز پروتئین در ریبوزوم باکتری می باشد، بنابراین با توقف ساخت پروتئین ها در آئروموناس هیدروفیلا، این باکتری ها محکوم به مرگ می شوند. آگاهی از نحوه عملکرد ضد میکروبی آنتی بیوتیک ها می تواند نقش مهمی در یافتن مواد جایگزین مناسب برای این داروهای سنتتیک ایفا کند.

    کلیدواژگان: ارولیزین، تتراسایکلین، ضد باکتریایی، Aeromonas hydrophila
  • مرتضی بهره مند*، آسیه سلیمانی راد صفحات 10-20

    به منظور تعیین تراکم ذخیره سازی بهینه در پرورش ماهی کوی (Cyprinus carpio var. Koi)، تعداد 2400 قطعه بچه ماهی (11/0±28/1 گرم) در پنج تیمار (50، 100، 150، 200 و 300 قطعه در مترمکعب) به مدت 11 هفته، پرورش داده شده، عملکرد رشد، بقاء، تغذیه و پارامترهای خونی آن ها ارزیابی شد. بین سه تیمار اول، از لحاظ افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، تلفات و پارامترهای خونی، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0p>). کم ترین میزان وزن به دست آمده و بالاترین میزان تلفات در تیمارهای 5 و 4 مشاهده شد. بین تیمارها از نظر تعداد گلبول قرمز و سفید، هموگلوبین، هماتوکریت و پروتئین کل اختلاف معنی دار مشاهده نشد (05/0p>). بالاترین میزان ایمونوگلوبولین، هورمون کورتیزول و گلوکز، در تیمار 5 و 4 مشاهده شد (05/0p<). با افزایش میزان تراکم از 50 به 300 قطعه در مترمکعب، در میزان لنفوسیت، کاهش و در میزان نوتروفیل، افزایش مشاهده شد. بالاترین میزان هورمون کورتیزول (47/1±97/173 نانوگرم در میلی لیتر)، متعلق به تیمار 5 بود که در روز 7 مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، افزایش تراکم به بیش از 150 قطعه در مترمکعب، منجر به کاهش رشد و بروز شرایط استرس زا در ماهی کوی می شود. بنابراین بهترین تراکم ذخیره سازی در این آزمایش، 150 قطعه ماهی در مترمکعب محاسبه شد.

    کلیدواژگان: استرس، ایمنی، تراکم ذخیره سازی، ماهی کوی
  • اکبر عباس زاده *، وحید یاوری، جواد حسینی، محمود نفیسی بهابادی صفحات 21-38

    در پژوهش حاضر اثر شیره ضایعات خرما (Phoenix dactylifera) و ملاس بر پرورش میگوی سفید غربی (vannamei Litopenaeus) به روش تکنولوژی بایوفلاک بررسی گردید. چهار تیمار بایوفلاک مشتمل بر بایوفلاک خرما + جیره با پروتئین 25% (P25)، بایوفلاک ملاس+ جیره با پروتئین 25% (M25)، بایوفلاک خرما + جیره با پروتئین 15% (P15) و بایوفلاک ملاس + جیره با پروتئین 15% (M15) و یک تیمار شاهد (38% پروتئین) با 3 تکرار بود. در یک دوره 35 روزه 35 قطعه میگوی جوان (33/0 ±37/5 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک 300 لیتری (تراکم 175 قطعه در متر مکعب) ذخیره سازی گردید. بالاترین عملکرد فاکتورهای رشد (افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی بهتر، نرخ رشد، بازماندگی و افزایش بایومس) در تیمار P25 و کمترین آنها در تیمار شاهد تعیین شد. علاوه بر این بیشترین شاخص وزن بدن، بازده غذایی و ضریب رشد ویژه در تیمار P25 و کمترین آن در تیمار M15 به دست آمد. تیمار P15 با 72% سود در مقام نخست سوددهی قرار گرفت. از نتایج تحقیق حاضر می توان دریافت که استفاده از بایوفلاک خرما و جیره ای با پروتئین 15 تا 25 درصد مناسب تر به نظر می رسد و سبب صرفه جویی در مصرف پودر ماهی و کاهش هزینه های تولید می گردد.

    کلیدواژگان: رشد، میگوی سفید غربی، منابع کربنی، بایوفلاک
  • هاشم خندان بارانی *، محدثه میری صفحات 39-51

    امروزه ورود آلاینده ها از جمله فلزات سنگین به محیط زیست حیات آبزیان را تهدید می کنند. لذا در مطالعه حاضر تاثیر کلرید روی (6 میلی گرم در لیتر) و کلریدکادمیوم (5 میلی گرم در لیتر) به مدت 30 روز بر فعالیت برخی آنزیم های متابولیک در بافت های بدن ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که فلز روی به طور معنی داری باعث افزایش سطح استیل کولین استراز در مغز، آسپارتات آمینوترانسفراز در کبد و عضله و آلکالین فسفاتاز تنها در کبد گردید (05/0p<). کادمیوم نیز باعث کاهش معنی دار میزان استیل کولین استراز در مغز گردید (05/0p<). سطوح آلانین آمینوترانسفراز در کبد و آبشش و آسپارتات آمینوترانسفراز تنها در آبشش تحت تاثیر کادمیوم به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<). اثر تحریکی کادمیوم بر آلکالین فسفاتاز در بافت های مختلف معنی دار نبود. در این گونه کادمیوم سمیت بیشتری نسبت به فلز روی نشان داد و بیشترین حساسیت و اثر پذیری در بین بافت های مورد مطالعه نسبت به وجود کادمیوم و روی در محیط در کبد مشاهده شد. بنابراین ارزیابی سطوح آنزیم های متابولیک به ویژه در کبد و آنزیم استیل کولین استراز در مغز ماهی سفیدک پتانسیل استفاده به عنوان شاخص مناسب جهت نشان دادن سلامت جانور و وجود آلودگی فلزات سنگین را در اکوسیستم آبی دارند.

    کلیدواژگان: آلودگی های محیطی، سمیت، شاخص زیستی، فلزات سنگین، ماهی سفیدک سیستان
  • مهران لقمانی *، احمد سواری، بابک دوست شناس، بیتا ارچنگی، کیوان کبیری صفحات 52-62

    فاکتورهای دما، شوری، اکسیژن محلول وکدورت در سه دوره پیش مانسون- مانسون و پس مانسون و فلزات سنگین (مس،روی،کادمیوم) از 9 ایستگاه زیرجزرومدی خلیج چابهار در سال 93-1392 انتخاب و ارتباط آنها با تغییرات غلظت متالوتیونین پرتار بررسی شد. میانگین کل متالوتیونین در پیش مانسون 2/5±33/28، مانسون 9/4±50/15، پس مانسون 37/4±39/21میکروگرم برگرم بود که آزمون واریانس میان ایستگاه ها و فصول اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0≥p). مقادیر فلزات در رسوب و بافت پرتار در ایستگاه ها و فصول همبستگی معنی دار باهم نداشته و این ارتباط میان فلزات و متالوتیونین نیز مشاهده نشد (05/0≤p). به غیر از فاکتور دما و شوری که در مانسون افزایش داشتند، سایر پارامترها و متالوتیونین در این فصل کاهش معنی داری را نشان دادند. در آزمون PCA، سه مولفه اول در مجموع 24/75 درصد از واریانس را داشته که مولفه دوم با 73/28 درصد واریانس اکسیژن، کدورت و متالوتیونین را شامل شد. تغییرات معنی دار بیوماکر و فاکتورهای محیطی در فصول مختلف و عدم همبستگی معنی دار آن با فلزات به عنوان عوامل اصلی القاء متالوتیونین نشان از نقش موثر پارامترهای زیست محیطی خلیج چابهار بر نوسانات بیومارکر است. طبق PCAدر میان فاکتورها، اکسیژن محلول از عوامل اصلی موثر در کاهش سنتز متالوتیونین در G.bonhourei می باشد.

    کلیدواژگان: خلیج چابهار، فلزات سنگین، مانسون، متالوتیونین
  • مریم آخوندیان *، محمد اکبری نسب صفحات 63-75

    پلانکتون ها، موجودات میکروسکوپی شناوری هستند که به عنوان تولیدکنندگان اولیه و نخستین انتقال دهندگان کربن تثبیت شده به سطوح بالاتر زنجیره های غذایی، از اهمیت و جایگاه ویژه ای در بوم سامانه های آبی برخوردارند و بررسی پراکنش جمعیت آن ها در مطالعه این سامانه ها بسیار ضروری می باشد. محدودهی گستردهای از عوامل فیزیکی از جمله شوری، عناصر غذایی، نور، دما و استرسهای اسمزی بر نرخ رشد و جمعیت فیتوپلانکتون ها اثرگذار است. در این مقاله با استفاده از مدل کوپل یک بعدی فیزیکی - زیستی (GOTM/NPZD) پراکنش فصلی جمعیت های پلانکتونی، در تنگه هرمز در سال 1998مدلسازی گردید. نتایج مدلسازی ستون آب در تابستان وجود لایه بندی بسیار قوی ترموکلاین و هالوکلاین در ستون آب را نشان داد که تا پایان فصل پاییز پایدار بوده و مانع اختلاط آب گردیده است. خروجی مدل حاکی از وقوع یک دوره شکوفایی فیتوپلانکتونی در فصل بهار می باشد و شکوفایی زئوپلانکتون ها با تاخیرکوتاهی به دنبال شکوفایی فیتوپلانکتونی رخ داده و اوج شکوفایی جمعیت آن ها در اواخر بهار بوده است. در فصل زمستان به دلیل وقوع اختلاط، دما و شوری در ستون آب نسبتا همگن بوده و تغییرات جمعیتی مشهودی نیز در پراکنش عمودی پلانکتون ها دیده نشد.

    کلیدواژگان: تنگه هرمز، فیتوپلانکتون، زئوپلانکتون، مدلسازی، GOTM، NPZD
  • مرتضی یعقوبی*، جاسم غفله مرمضی، امید صفری، منصور طرفی موزان زاده صفحات 76-90

    در مطالعه ی حاضر اثرات کاهش چهل درصدی اسیدهای آمینه ی ضروری چند زنجیره شامل لوسین، ایزولوسین و والین در جیره غذایی بر فاکتورهای رشد، تغذیه، ترکیب بیوشیمیایی لاشه و فعالیت آنزیم های گوارشی ماهی صبیتی به مدت 42 روز در ایستگاه تحقیقاتی ماهیان دریایی بندر امام خمینی در تابستان سال 1393مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق واجد چهار تیمار غذایی در سه تکرار بود که شامل جیره غذایی شاهد با میزان و نسبت مناسب از همه ی اسیدهای آمینه ضروری و سه تیمار با کاهش 40% هر یک از اسیدهای آمینه لوسین (LEU)، ایزولوسین (ILE) و والین (VAL) نسبت به جیره کنترل بود. کمبود اسیدهای آمینه چند زنجیره جیره غذایی منجر به کاهش شاخص های رشد، تغذیه، تثبیت نیتروژن، کاهش شاخص چربی احشایی، چربی خام و انرژی ناخالص لاشه و همچنین کاهش فعالیت آنزیم های گوارشی لوزالمعده پانکراسی گردید (05/0 P >)، اما تاثیر معنی داری بر اسید های آمینه چند زنجیره لاشه نداشت. ذخیره سازی اسیدهای آمینه کاهش یافته شده در بدن مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش اثرات اسید های آمینه چند زنجیره در ماهی صبیتی بر رشد، متابولیسم چربی و فعالیت آنزیم های پانکراسی در بدن و همچنین عدم وجود رابطه ی آنتاگونیستی در بین اسیدهای آمینه ی چند زنجیره در این ماهی مشخص شد.

    کلیدواژگان: اسید آمینه، آنزیم های گوارشی، فاکتور های رشد، ماهی صبیتی
  • علی اصغر خانی پور *، مینا احمدی، قربان زارع گشتی، مینا سیف زاده، فریدون رفیع پور صفحات 91-99

    در این بررسی میزان غلظت فلزات سنگین (مس، نیکل، کبالت و کروم) در بافت خوراکی عضله ماهی کاراس طلایی در سه ایستگاه (غرب، مرکزی، شرق) تالاب انزلی در سال 1391 مورد سنجش قرار گرفت. از هر ایستگاه 10 نمونه ماهی در اوزان استاندارد به روش صید با تور گوشگیر صید شد. نتایج این تحقیق نشان داد بالاترین میزان تجمع به ترتیب مربوط به مس (Cu) < نیکل(Ni) < کبالت (Co) <کروم (Cr) بود، هرچند غلظت مس، نیکل، کبالت و کروم در بافت عضله ماهی کاراس طلایی بین ایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت (P >0.05). میانگین میزان تجمع فلزات سنگین با FDA و WHO مقایسه شد. در این تحقیق میزان سمیت فلزات مس، کبالت، نیکل و کروم پایین تر از حد مجاز استاندارهای WHO و FDAبوده است. طبق نتایج فلز نیکل میزانی نزدیک به حد مجاز را در نمونه های تالاب مرکزی و شرق در مقایسه با استاندارد WHO نشان داد که باید کنترل بیشتری بر روی منابع تولیدکننده این فلز در حوضه اطراف تالاب انجام داد. اما به طور کلی مصرف ماهی کاراس طلایی تالاب انزلی از حیث بهداشتی برای مصارف انسانی مناسب تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: آلودگی، تالاب انزلی، ماهی کاراس طلایی، مصرف ماهی
  • مهدی دست باز*، سید یوسف پیغمبری، رسول قربانی، سعید گرگین صفحات 100-107

    قفس سنتی، تله ای سیمی است که برای صید ماهیان کف زی و اغلب در بسترهای صخره ای مورداستفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طعمه (شکل و حالت طعمه) بر میزان صید انجام شد. عملیات صید در دو ایستگاه نزدیک ساحل (ایستگاه 1) و دور از ساحل (ایستگاه 2) در آب های شهرستان بندرلنگه با استفاده از 72 گرگور (48 بار دریاروی) با مدت زمان غوطه وری 24 ساعت انجام شد. درون هر قفس طعمه های ساردین، ماهی مرکب و گربه ماهی به صورت تکه ای و چرخ شده (100 گرم) درون پوشش محافظتی (تور پلی اتیلن با اندازه چشمه 1 سانتی متر) و روبروی دریچه ی ورودی به صورت آویزان قرار داده شدند. آنالیز نتایج نشان داد که فقط برای طعمه ماهی مرکب، بین شکل طعمه (تکه ای و چرخ شده) اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0>p). طعمه ی ماهی مرکب (چرخ شده) در ایستگاه 2 در فصل بهارو گربه ماهی (تکه ای) در ایستگاه 1 در فصل تابستان به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار CPUE را به خود اختصاص دادند. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از بین نوع طعمه ها، طعمه ماهی مرکب و از بین شکل آن ها حالت چرخ شده بهترین کارایی را ازنظر میزان صید داشت. بنابراین استفاده از طعمه ی ماهی مرکب چرخ شده، برای افزایش میزان صید توصیه می شود.

    کلیدواژگان: صید انتظاری، طعمه، کارایی صید، گرگور، هرمزگان
  • مهسا علیرضایی نژاد، حسین پرورش *، محسن گذری صفحات 108-116

    در این تحقیق به بررسی احتمال آلودگی میکروبی در شناگاه های عمده ساحل شهر بندرعباس پرداخته شده است. سه شناگاه عمده شهر بندرعباس شامل شناگاه های سواحل سورو، خواجه عطاء و پارک غدیر مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 30 نمونه آب دریا در هر دو فصل پاییز و زمستان سال 1394 از این شناگاه ها برداشت شد و از نظر آلودگی میکروبی با توجه به شاخص اصلی میکروبی (Escherichia coli) به همراه پارامترهای اسیدیته، دما و شوری با روش استاندارد، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین تعداد باکتری اشریشیاکلی در شناگاه های سواحل سورو، خواجه عطاء و پارک غدیر در فصل پاییز به ترتیب 770، 1/678 و7/468 MPN در100 میلی لیتر و در فصل زمستان به ترتیب 2/537، 6/500 و 374MPN در100 میلی لیتر نمونه آب دریا می باشد که در تمام موارد از سطح استانداردهای ملی و بین المللی بالاتر بودند. تغییرات آلودگی میکروبی و پارامترهای فیزیکی- شیمیایی آب، در این دو فصل معنی دار نبود. اما میزان بار آلودگی میکروبی در ایستگاه های کنار ساحل نسبت به ایستگاه های دور از ساحل تفاوت معنی داری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، باکتری اشریشیاکلی، شناگاه، فاضلاب های شهری
  • پروین صادقی*، گیلان عطاران فریمان، نغیمه کسلخه صفحات 117-123

    مشکل آلودگی اکوسیستم های آبی به فلزات سنگین که یکی از مهم ترین آلاینده ها محسوب می شود ضرورت ارزیابی این عناصر را در ماهیان به عنوان یکی از مهم ترین منابع غذایی انسان اثبات می کند. هدف از این تحقیق بررسی اثرات تحت کشنده کلرید روی به عنوان یکی از ترکیبات فراوان در اکوسیستم های آبی، بر میزان فعالیت آنزیم های کبدی در ماهی کفال خاکستری می باشد. در این تحقیق بر اساس غلظت کشندگی متوسط، 2 تیمار تحت کشنده از کلرید روی شامل 73/1 و 46/3 میلی گرم بر لیتر در نظر گرفته شد که هر تیمار دارای 3 تکرار بود. ماهیان به مدت 1، 7، 14 و 21 روز در معرض دوزهای مختلف کلرید روی قرار گرفتند و در پایان جهت سنجش میزان آنزیم های کبدی از بافت کبد ماهیان نمونه برداری شد. نتایج نشان دادند که با افزایش غلظت های تحت کشنده میزان آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0P≤). همچنین با طولانی شدن زمان در معرض گذاری، میزان آنزیم های AST، ALP و ALT به صورت معنی داری روند افزایشی داشتند (05/0P≤). نتایج این آزمایش نشان می دهد، آنزیم های کبدی به عنوان شاخص های استرسی می توانند به عنوان پارامترهای موثری در پایش تغییرات بوم سمیت شناسی محسوب گردند.

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، کفال خاکستری، کلرید روی
  • عرفان اکبری نرگسی، بهرام فلاحتکار *، حامد عبدالله پور صفحات 124-129

    با توجه به اهمیت آرتمیا به عنوان مهمترین غذای زنده مورد استفاده در صنعت آبزی پروری، اثر متقابل بین شدت نور و pH بر روی درصد تخم گشایی، درصد مرحله چتری و درصد سیست تخم گشایی نشده آرتمیا فرانسیسکانا در 2 سطح نور 1000 و 2000 لوکس و 3 سطح pH 8، 9 و 10 مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، بین دو عامل شدت نور و pH اثر متقابلی مشاهده نشد (p=0.383). بین دو تیمار شدت نور نیز اختلاف معنی داری مشاهده نشد (p=0.305). با این حال بالاترین میزان تخم گشایی در شدت نور 2000 لوکس ثبت شد. بین 3 تیمار pH در درصد تخم گشایی و سیست تخم گشایی نشده اختلاف معنی داری وجود داشت (p<0.001)، به طوریکه بالاترین میزان تخم گشایی در pH 9 (98/6 ± 03/73 درصد) و پایین ترین میزان آن در pH 10 (58/2 ± 67/47 درصد) بود. بیشترین میزان مرحله چتری نیز در pH 8 (87/0 ± 96/5 درصد) و کمترین آن در pH 9 (58/0 ± 31/2 درصد) مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان سیست تخم گشایی نشده در pH 8 (67/3 ± 05/33 درصد) و کمترین آن در pH 9 (56/3 ± 65/24 درصد) مشاهده گردید. بر این اساس، پیشنهاد می شود برای دستیابی به حداکثر تخم گشایی سیست آرتمیا فرانسیسکانا از آب با pH 9 و شدت نور 2000 لوکس استفاده شود.

    کلیدواژگان: آرتمیا، تخم گشایی، سیست، غذای زنده
  • معصومه بحرکاظمی *، کوثر مظلومی، جابر نیک بخش صفحات 130-135

    120 قطعه ماهی سیچلاید زندانی (5/2 گرم) طی یک دوره 60 روزه با سطوح 1، 2 و 3 گرم پربیوتیک اینولین در کیلوگرم جیره تغذیه شدند. بیشترین افزایش وزن مربوط به تیمار 3 گرم اینولین بود که تفاوت معنی داری با تیمار 2 گرم پربیوتیک نداشت (05/0P>). بیشترین نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار 2 و 3 گرم اینولین بود. بالاترین ضریب تبدیل غذایی و نسبت کارآیی پروتئین به ترتیب در تیمار شاهد و 3 گرم اینولین اندازه گیری شد. بیشترین و کمترین تعداد گلبول سفید و گلبول قرمز به ترتیب در تیمار 3 و 1 گرم اینولین مشاهده شد. بالاترین میزان هموگلوبین و هماتوکریت به تیمار 3 گرم اینولین تعلق داشت .در نتیجه اینولین به میزان 2 و3 گرم در کیلوگرم جیره باعث بهبود رشد و شرایط خونی سیچلاید زندانی می شود.

    کلیدواژگان: اینولین، پارامترهای خونی، پربیوتیک
  • بایرام محمد قرنجیک *، احسان کامرانی، مریم کوکبی صفحات 136-140

    دو گونه آگاروفیتGracilaria corticata و Gracilariopsis langissima از نظر ارزش آبزی پروری و تولید مورد مقایسه قرار گرفتند. مقدار آگار استخراجی، دسترسی آسان در طبیعت جهت ذخیره سازی اولیه، رشد سریع و تولید بیشتر در واحد سطح، به عنوان شاخص مقایسه در نظر گرفته شد. نمونه ها پس از جمع آوری از سواحل چابهار و بندرعباس در یک دوره کشت 45 تا 50 روزه مقایسه شدند. میزان تولید در 500 متر مربع، حدود 250 و 1000 کیلوگرم (5 تن و 20 تن در هکتار) جلبک تر به ترتیب برای گراسیلاریا و گراسیلاریوپسیس به دست آمد. از 100 گرم جلبک خشک گراسیلاریا و گراسیلاریوپسیس، به ترتیب حدود 83/19 گرم و 03/13 گرم پودر آگار به دست آمد. بنابراین، گونه گراسیلاریوپسیس در مقایسه با گراسیلاریا از نظر آبزی پروری ارجح بود.

    کلیدواژگان: آگاروفیت، گراسیلاریا، آبزی پروری
  • مهین ریگی*، نرجس سنچولی صفحات 141-147

    هدف از این تحقیق بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره برگ، میوه و ساقه گیاه تاج ریزی پیچ (Solanium nigrum) بر باکتری های بیماری زای ماهی می باشد. عصاره گیری با دستگاه سوکسله انجام شد. طبق نتایج، عصاره متانولی برگ و عصاره استونی میوه به ترتیب با میزان MBC ،ppm MIC 5/12، 25 خواص ضدباکتریایی قوی تری داشتند. مقاوم ترین باکتری نسبت به عصاره ها، باکتری استرپتوکوکوس اینیایی بود و مقاوم ترین باکتری به عصاره متانولی و هگزانی میوه، باکتری آئروموناس هیدروفیلا بودند. بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره استونی ساقه و برگ بر باکتری های یرسینیا راکری و آئروموناس هیدروفیلا با غلظت ppm50 و کمترین قطر هاله عدم رشد باکتری مربوط به عصاره هگزانی برگ بر باکتری یرسینیا راکری با غلظت ppm25 بود. استفاده از عصاره متانولی برگ و عصاره استونی میوه در این گیاه برای درمان بیماری های باکتریایی در آبزی پروری موثر می باشد.

    کلیدواژگان: تاج ریزی پیچ، عصاره، MIC
|
  • Somayeh Pakravan *, Arash Akbarzadeh Pages 1-9

    Aeromonas hydrophila is one of common bacterial disease in aquatic animals and its outbreak cause to decrease of aquatic production. Aeromonas disease is due to a protein toxin, aerolysin that exported by Aeromonas hydrophila. This protein toxin forms channels on target cells membrane, disrupting normal activities and cause to destruction and death of them. Aerolysin toxic protein is secreted by expression of the aerolysin gene. Aerolysin gene is 1482 bp and it’s an important and stable molecular marker for detecting possible of Aeromonas hydrophila infection. The PCR technique was used to study of this molecular marker. Different antibiotics used to control and treat of Aeromonas disease and tetracycline is one of the importances of them. Antibacterial mechanism of tetracycline is interference in the translation of aerolysin gene and therefore inhibition of protein synthesis in ribosome of bacteria, therefore they condemn dying. Knowledge of the antimicrobial mechanism of antibiotics can play an important role in finding suitable alternative materials for these synthetic drugs.

    Keywords: Aeromonas hydrophila, Aerolysin, Tetracycline, Antibacterial mechanism
  • Morteza Bahremand *, Asieh Soleimanirad Pages 10-20

    The aim of this study was to determine the optimal stocking density in koi carp (Cyprinus carpio var. Koi). For this reason, 2400 juvenile koi (1.28 ± 0.11 g) were stocked at five levels of density (50, 100, 150, 200 and 300 fish per m3) and reared for 11 weeks and growth performance, survival rate, and hematological parameters were evaluated. There was no significant difference between first three treatments, in weight gain, SGR, FCR, mortality and hematological parameters (P>0.05). The minimum weight gain and maximum mortality were observed in treatments 5 and 4, respectively. There was no significant difference between treatments in RBC, WBC, hemoglobin, hematocrit and total protein (P>0.05). The highest amount of immunoglobulin, cortisol, and glucose were observed in treatments 5 and 4, respectively (P<0.05). Levels of lymphocytes were decreased, and levels of neutrophils were increased, by increasing stocking density from 50 to 300 fish/m3. The minimum levels of lymphocytes (73.27±0.12%) were measured in treatment 5. Maximum levels of cortisol (173.97±1.47 ng/ml), was observed in treatment 5 on day 7. According to the results, stocking density more than 150 fish per m3, leading to the growth reduction and incidence of stressful conditions in koi carp, so the optimal stocking density, was 150 fish per m3.

    Keywords: stocking density, immunity, stress, Koi carp
  • Akbar Abaszadeh *, Vahid Yavari, Javad Hoseini, Mahmoud Nafidi Bahabadi Pages 21-38

    In the current study, the effect of spoilage date palm (Phoenix dactylifera L.) fruit juice and molasses on Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) cultured in a biofloc technology (BFT) surveyed. Four bioflocs were managed: BFT fed diets of 25% CP and palm juice (P25), diets of 25% CP and Molasses (M25), diets of 15% CP and palm juice (P15), diets of 15% CP and Molasses (M15) and clear water  without biofloc fed with 38% CP (Control) that were performed in triplicate. A 35-day study was conducted with 35 juvenile (average 5.37±0.33 g) shrimp randomly stocked in fifteen 300 L tanks at a stocking density of 175 shrimp m−3. The highest zootechnical performance (weight gain, significantly better feed conversion ratio (FCR), growth rate, survival and biomass increases) of the shrimps was rated in P25 and the lowest in the control (P <0.05). Moreover, the highest body weight index, efficiency feed, and specific growth rate shrimp both in P25 and the lowest in the M15 (P<0.05). P15 treatment with 72% profit was in the first step. Present results demonstrated that palm date juice biofloc appear to be more suitable and with a 15% - 25% CP feed could provide economy in fish meal and reduce production costs.

    Keywords: growth performance, Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei‬, carbon sources, biofloc
  • Hashem Khandan Barani *, Mohadeseh Miri Pages 39-51

    Nowadays, the entrance of pollutants including heavy metals in environment threatens the life of aquatic animals. In this study, the effect of zinc chloride (6 mg/l) and cadmium chloride (5 mg/l) exposure were studied on the activity of some metabolic enzymes in the liver, gills, brain and muscle in Snow trout (Schizothorax zarudnyi). The results showed that zinc caused a significant increase in AChE activity in the brain, AST activity in the liver and muscle and ALP activities only in the liver (p˂0.05). Exposure to cadmium significantly decreased acetylcholinesterase in the brain (p˂0.05). However, ALT activity in the liver and gills and AST activity only in the gills was increased significantly following cadmium exposure. Cadmium stimulatory effects on ALP in tissues were not statistically significant. Based on the above result, in this Species exposed to cadmium showed more toxicity than zinc, and the most sensitivity and susceptibility to the presence of cadmium and zinc in the environment was seen in livers of fish. Assessing levels of metabolic enzymes in the liver tissue and AChE enzyme in the brain tissue of Snow trout has the potential to be used as a suitable indicator to show heavy metal pollution in the aquatic ecosystem.

    Keywords: Environmental pollution, Toxicity, Heavy metals, Bioindicator, Schizothorax zarudnyi
  • Mehran Loghmani *, Ahmad Savari, Babak Doustshenas, Bita Archangi, Keyvan Kabiri Pages 52-62

    In addition to heavy metals, environmental factors affect to induce the synthesis of metallothionein (MT) contamination biomarker in vertebrates and invertebrates. Environmental parameters that were selected of nine stations in Chabahar Bay subtidal area (2013-14)  include temperature, salinity, dissolved oxygen and turbidity and heavy metals (copper, zinc, cadmium) in monsoon and post-monsoon, pre-monsoon, that studied relation them with polychaete metallothionein concentration. Total mean of MT was recorded in pre-monsoon 28.3±5.2, monsoon 15.50±4.9, and post-monsoon 21.39±4.37 µg/ g and ANOVA test showed significant differences among stations and seasons (p≤0.05). There were no significant correlation between metal concentrations in sediments and tissue in stations and seasons, also between metals and MT. Except for temperature and salinity were increased in monsoon, MT and other parameters showed a significant decrease in this season. In PCA test, three components of variance revealed a total of 75.24 variance percent that the second component with 28.73 variance percent was included oxygen and transparency and MT. Despite significant changes of MT and environmental factors in different seasons and also had not been recorded correlation of MT induction with metals, as the main factors in the induction, emphasis the role of Chabahar Bay environmental parameters on biomarker fluctuations. Among the factors under the PCA, dissolved oxygen of the main factors is effective in reducing the synthesis of MT in G.bonhourei.

    Keywords: Heavy metals, Chabahar Bay, Metallothionein, Monsoon
  • Maryam Akhoundian *, Mmohammad Akbarinasab Pages 63-75

    Planktons are floating microscopic organisms that are confirmed as the primary producers and initial transporters of carbon to the higher levels of food webs. Moreover, planktons have an special importance and status in the habitat of aquatic ecosystems and therefore, their population dynamic assessment is essential in the study of these ecosystems. An extensive range of physical factors viz. nutrients, light, temperature and osmotic stresses influence the growth rate and population of phytoplankton. In the present study, the seasonal dispersion of planktonic populations was modeled in the Strait of Hormuz in 1998, using coupled one- dimensional model (GOTM/NPZD). The results of water column modeling in the summer exhibited the presence of very powerful thermocline and halocline layering in the water column, which maintain till the end of autumn and resulted in hindrance of the water column mix. The model output is indicative of the phytoplankton bloom in the spring followed by zooplankton bloom with a short delay. The zooplankton population bloom peak was at the end of spring. In winter, due to water mixing, temperature and salinity were homogenous in the water column and there were no observed changes in plankton population in studying area According to model output.

    Keywords: The Strait of Hormuz, Modelling, Phytoplankton, Zooplankton, GOTM, NPZD Model
  • Morteza Yaghoubi *, Jasem G. Marammazi, Omid Safari, Mansour Torfi Mozanzadeh Pages 76-90

    On the current study the effects of reducing branched-chain amino acids (BCAA) in diets of Sobaity sea bream in a constant level (40%) on growth and nutritional indices, pancreatic enzymes activity, whole body chemical proximate and amino acids, was assessed. This experiment was conducted in Marine Fish Research Station of Imam Khomeini harbor during July and August of 2014. For these purposes, four different treatments in triplicate were used during 42 days in the base of feeding with semi purified diets containing crystalline amino acids. The control diet was without any deficiency, the leucine (LEU), isoleucine (ILE) and valine (VAL) diets were deficient in leucine, isoleucine, and valine respectively. According to the results, the survival rate was not affected by treatments. Growth and nutritional factors including final weight, the percentage of weight increase, specific growth rate, protein efficiency and nitrogen retention were decreased in deficient diets related to the control but feed conversion ratio increased. Crude lipid decreased in all deficient treatments that showed disorder in lipid metabolism in regards to BCAA deficiency. Leucine, isoleucine and valine content of the whole body showed no significant differences between treatments in spite of deficiency in diets that showed amino acids sparing for these three essential amino acids. Reduction in pancreatic enzyme activity showed the relations of BCAA on secretion and activities of these enzymes.

    Keywords: Digestive enzymes, Body composition, Growth indices, Branch chain amino acid deficiency, Sobaity seabream
  • Aliasghar Khanipour *, Mina Ahmadi, Ghorban Zareh gashti, Mina Seyfzadeh, Freydoon Rafipour Pages 91-99

    This study focused on the accumulation of heavy metals (Couper, Nickle, Cobalt, chromium) in the edible tissues of Crucian. Sampling was done in 3 stations (West, Center, and East) of Anzali wetland in 2012. In this study, 10 samples were collected from each site in the standard weight by gill net fishing method and measuring the concentration of heavy metals was performed using flame atomic absorption spectrometry. results showed that the Levels of the heavy metals from maximal to minimal were Cu>Ni>Co> Cr, However concentrations of Cu, Ni, Co and Cr in edible muscle tissue crucian carp did not show the significant difference between stations (P>0.05). The accumulate heavy metals were compared with the standard of American FDA and the WHO. In this study, the toxicity of copper, cobalt, nickel, and chromium has been lower than permissible standards of WHO and FDA. According to the results, nickel showed amount near the permissible limit in Central and East Lagoon samples compared to standard WHO that must more do control over the productive resources of the metal around the basin's wetland. But crucian carp Anzali wetland hygienic in terms of being suitable for human consumption and its consumption lack the side effects for humans.

    Keywords: Pollution, Fish consumption, Crucian carp, Anzali Wetland
  • Mehdi Dastbaz *, Yousef Paighambari Seyed, Rasoul Ghorbani, Saeed Gorgin Pages 100-107

    Gargoor, a wired traditional pot, is used to catch demersal fish on rocky substrates. The objective of this study was to investigate the effect of bait's type and shape on catching efficiency of Gargoors in Bandar Lengeh waters (Hormozgan). The study area was divided into near-shore waters (station 1) and off-shore waters (station 2). Sampling was performed by Seventy-two pots with the same soaking time (24 hours) during 48 cruises. Baits (Sardin, Cuttlefish, and Catfish) were cut into small pieces with similar weight (100 gr). Each bait was held in the cover (polyethylene net with 1 cm mesh size) and hanged inside the pots in two shapes (sliced and minced). Generally, the only bait type that had the significant difference between two shapes, was cuttlefish (p<0.05). Minced cuttlefish in the off-shore station in spring and sliced catfish in the near-shore station in summer had the highest and the lowest CPUE respectively. Based on our results, among the bait type, cuttlefish and between the bait shape, the minced shape had the best efficiency regarding the amount of catch. Therefore, to increase the amount of catch, using of minced cuttlefish is recommended.

    Keywords: Passive fishing method, Gargoor, Catch efficiency, Bait, Hormozgan Province
  • Mahsa Alirezaeinejad, Hossein Parvaresh *, Mohsen Gozari Pages 108-116

    This study was conducted to determine the original indicator of microbial pollution (Escherichia coli) in the major swimming areas of Bandar Abbas. Three major swimming areas were selected in Bandar Abbas that included Soroo, Khaje Ata and Ghadir Park.  During the present study, 30 sea water samples were gathered to evaluate the important indicator of microbial contamination and parameters such as pH, salinity was studied in autumn and winter 2015. Results showed that the mean of microbial pollution in swimming areas of Soroo, Khaje Ata and Ghadir Park in autumn was 770, 678.1 and 468.7 MPN/100 ml respectively, and in winter 537.2, 500.6 and 374 MPN/100 ml respectively that all results of microbial pollution were higher than national and global standards. The changes of microbial pollution and physical- chemical parameters were not significant in the two seasons. But the microbial pollution values of Escherichia coli in third stations were significantly decreased in comparison to seaside stations.

    Keywords: Microbial Contamination, Escherichia coli, Swimming Area, Bandar Abbas, Urban Wastewater
  • Parvin Sadeghi *, Gilan Attaran Fariman, Naghimeh Kasalkhe Pages 117-123

    In the recent years, water pollution by contaminations are increasing rapidly, the problems of aquatic pollution with heavy metals which is one of the important pollutions indicate that necessary to assess in fish as an important source of human food. The aim of this study was investigated the sub-lethal effects of zinc chloride on hepatic enzymes activity in grey mullet (Mugil Cephalus). In this study after determining the LC50, Two sub-lethal treatments of zinc chloride includes (1.73 and 3.46 mg/L) was considered that any treatment has three replications. Fish were exposed to different doses of sub-lethal for 1, 7, 14 and 21 days and the end of each period samples of liver tissue was taken. The results showed that with increasing concentration of sub-lethal levels of aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP) and alanine aminotransferase (ALT) significantly increased (P≤0.05). Also with the prolonged exposure amount of enzymes AST, AST and ALT were increased significantly (P≤0.05). Results of this research showed those hepatic enzymes as stress indicator can be important factors to the investigation of eco-toxicological changes.

    Keywords: Zinc Chloride, Hepatic enzymes, Mugil Cephalus
  • Erfan Akbari Nargesi, Bahram Falahatkar *, Hamed Abdollahpour Pages 124-129

    Given the importance of Artemia as the most live feed used in the aquaculture industry, the interaction between light intensity and pH was investigated in two levels of light 1000 and 2000 lux, and three levels of pH 8, 9 and 10 on the percentage of hatching, percentage of umbrella stage and percentage of unhatched cyst on Artemia franciscana. To determine the percentage of hatching, percentage of umbrella stage and percentage of the unhatched cyst, samples were taken from each replicate after 48 hours of the beginning of the incubation. According to the results, there was no interaction between the two factors of light intensity and pH (P = 0.383). There was no significant difference between two light intensities (p = 0.305). However, the highest hatching rate was observed at 2000 lux light intensity. The difference was significant between three pH treatments in the percentage of hatching and percentage of the unhatched cyst (P < 0.001). So that, the highest and lowest hatching rates were observed at pH 9 (73.03 ± 6.98 %) and pH 10 (47.67 ± 2.58 %), respectively. In order, the highest and lowest of umbrella stage were observed at pH 8 (5.96 ± 0.87 %) and pH 9 (2.31 ± 0.58 %). Also, the highest and lowest of unhatched cyst were observed at pH 8 (33.05 ± 3.67 %) and pH 9 (24.65 ± 3.56 %), respectively. According to the results of the present study, it can be suggested that for achieve the maximum hatching rate of Artemia franciscana cyst, it could be used water with a pH 9 and the light intensity 2000 lux

    Keywords: Physical characteristics, Hatching, Live feed, Artemia cyst
  • Masoumeh Bahrekazemi *, Kosar Mazloumi ., Jaber Nikbakhsh. Pages 130-135

    One hundred prisoner cichlid fish, (2.5 g), were fed with levels 1, 2 and 3 grams of prebiotic inulin per kg of diet over a period of 60 days. The highest weight gained in treatment 3 g of inulin, which was not significantly different from treatment  2 g of prebiotic dietary (P>0.05). The highest specific growth rate was measured in 2 and 3 g inulin. The highest feed conversion ratio and the highest protein efficiency ratio were belonged to control and 3 g inulin respectively. The maximum and minimum numbers of white blood cells and red blood cells were observed in 3 and 1 g of inulin, respectively. The highest amounts of hemoglobin and hematocrit belonged to the treatment 3 g of inulin. As a result, inulin can be effective in improving growth performance and hematological parameters in the amounts of 2 and 3 g per kilogram of diet in prisoner cichlid.

    Keywords: Prebiotic inulin, hematological parameters, prisoner cichlid
  • Byram Mohamad Gharanjik *, Ehsan Kamrani, Maryam Kokabi Pages 136-140

    According to the different researchers and subjects were done about seaweeds, but, suitable species have not introduced to aquaculture. So, in this researching were comparison two important agarophytes Gracilaria and Gracilariopsis and was selected species that has suitable aquaculture factors. These aquaculture factors as following, quantity and quality of agar, required natural sources and easy access to stock assessment in the environment, possible of culture and adaptation, growing in more large sizes and speedy or increasing of production in per unit. sampling carried out Gracilaria and Gracilariopsis from intertidal Coasts of Sistan and Baluchestan and Hormozgan Provinces respectively from 2012 to 2014. The samples were transferred to the offshore Fisheries Research center of Chabahar and prepared for Extraction of agar. The results were showed that the average in one Kg of wet weight applied about 125 gr. Dry weight and from 100 gr. Dry weight applied 19.83 and 13.03 gr. gel powder from Gracilaria and Gracilariopsis respectively. At least, Gracilariopsis were selected for aquaculture.

    Keywords: Comparison- Agarophyt- Gracilaria- Gracilariopsis-Aquaculture- Iranian south coasts
  • Mahin Rigi *, Narjes Sanchooli Pages 141-147

    This study aimed at investigating the antibacterial effects of extracts from leaf, fruit, and stem of Solanum nigrum on fish pathogenic bacteria. The extraction process was done using the rotary device. The leaf methanol extract and the fruit acetone extract (MIC and MBC of 25 and 12.5 ppm, respectively) showed stronger antibacterial properties. The Streptococcus iniae were the most resistant bacteria against case studies. The Aeromonas hydrophila has been found to be the most resistant bacteria in the fruit methanol and hexane extract. The stem and leaf acetone extracts showed the maximum diameter of the zones of bacterial growth inhibition on Yersinia ruckeri and Aeromonas hydrophila (concentration = 50 ppm) bacteria respectively. Furthermore, the minimum diameter of the zones of bacterial growth inhibition belonged to the leaf hexane extract on Yersinia ruckeri bacteria (concentration = 25 ppm). That using the leaf methanol extract and fruit acetone extract of Solanum nigrum is effective in treating bacterial diseases of the aquaculture.

    Keywords: Solanum nigrum, Antibacterial activity, Aeromonas hydrophila, Streptococcus iniae, Yersinia ruckeri