فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 1 (تابستان 1382)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 1 (تابستان 1382)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/05/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسن گنجی صفحه 5
    بسیاری از اندیشمندان و متخصصین جغرافیا، علم خود را بررسی طبیعت (محیط زیست) و انسان (جوامع انسانی) و روابط بین این دو (جمیع فعالیت های انسان) تعریف می کنند و مدعی هستند که آنچه در محافل علمی و دانشگاهی می آموزند و آموزش می دهند مربوط به یکی از این سه پدیده یعنی محیط زیست، جوامع انسانی و روابط بین آن ها می شود. البته درباره ماهیت جغرافیا تعاریف زیادی عرضه شده و بحث هایی به عمل آمده، کتاب ها و مقالات زیادی نوشته شده و مکتب های فکری متعددی به وجود آمده و علم جغرافیا در یکی دو قرن اخیر توسعه زیادی پیدا کرده است به طوری که در ایران امروز ما، که اولین دانشگاه رسمی که حدود 70 سال پیش از (1314 ه.ش.) تاسیس شده، در 54 مرکز آموزش عالی در سطح کارشناسی تدریس می شوند، در 17 دانشگاه برنامه کارشناسی ارشد اجرا می شود و در 8 دانشگاه امکانات تحصیل تا دکترا فراهم است...
  • محمدحسین رامشت صفحه 13
    سه دهه اخیر را باید دهه های تجدید نظر در مبانی معرفت شناسی علمی تلقی کرد. انتشار نظریه عمومی سیستم ها در سال 1972 یعنی یکسال بعد از مرگ لودیگ فون بر تالنفی، طرح منطق فازی توسط لطفی زاده و تبیین نظریه Chaos در سال 1986 توسط هریسون و بیسواس، پایه های خدشه ناپذیر بودن تفکر علمی را فرو ریخت.
    بدون تردید غایت گرایی و عدم الزام علیت در نظریه سیستم ها، مردود دانستن منطق علمی در تبیین بسیاری از پدیده های چند ارزشی در منطق فازی و پیروی نکردن بسیاری از رفتارها و رخدادها از نظر علمی در نظریه Chaos واقعیتی را برملا کرد و آن عدم کارائی معرفت شناسی علمی در تحلیل رفتار و مکانیسم همه پدیده هاست (رامشت، 1376: 66-50: رامشت، 1378 53-52).
    مروری گذرا بر سیر تاریخی نظریه های فوق نشان می دهد که مخالفت ها و تمسخرهای عالم مآبانه نسبت به این گونه عقاید، مانع از گسترش آن ها و نظریه پردازی در این مقولات نگردیده، زیرا پیچیدگی سیستم های محیطی و انسانی امروز و نیاز انسان به حل مشکلات و معضلات، تمسک به چنین نظریه پردازی هایی را ایجاب کرده است.
    تلاش محققان در معرفت شناسی علمی برای نظم بخشیدن به رخدادها بیشتر بدان خاطر صورت گرفته که تب پیش بینی بشر در حدوث وقایع و رفتارها را فرو نشاند و تئوری Chaos دقیقا به این نکته اشاره می نماید که این تلاش اگر چه در بسیاری از موارد نتیجه بخش بوده است ولی وقوع همه رخدادها و رفتارها تابع نظم علمی نیست و اگر چه می توان آن ها را پیش بینی کرد ولی پیش بینی های خطی نمی تواند راه حل مناسبی در این موارد به شمار آید. مفهوم کیاس در ژئومورفولوژی بیشتر در دیدگاه سیستمی و مقوله Disequilibrium مطرح است و در تحلیل بسیاری از رخدادها و پدیده های ژئومورفولوژی بدون به کار بردن تکنیک های غیرخطی بویژه در مقیاس زمانی بلند مدت، قادر به درک و تبیین مکانیسم آن ها نخواهیم بود.
    این مقاله که نتیجه بررسی های نظری طرح پژوهشی آثار یخچالی در دامنه های غربی زفره و مقایسه آن با دامنه های نسار شرقی این منطقه است، به تبیین مبانی تئوری Chaos و تطبیق آن در ژئومورفولوژی می پردازد و حوزه کاربردی آن، در این بخش از علوم جغرافیائی را دنبال کرده است و از این رو برای دست یابی به چنین منظوری ضمن تشریح پاره ای از مفاهیم، با ارائه مدل ساده ای از عملکرد سیستم های آبی منطقه در پاراگلیشیال نمونه های ژئومورفیک موجود در منطقه هنجن و نطنز را که شواهد بارز Chaos در چشم انداز عمومی منطقه به شمار می آیند، را معرفی و با مواردی که این پدیده در آن ها قابل مشاهده نیست مقایسه نموده است.
    کلیدواژگان: پاراگلیشیال، فازی، تعادل، فرم، فرآیند، زمان پاسخ، زمان لختی
  • اسماعیل شیعه صفحه 37
    در این مقاله که به لزوم تحول در مدیریت شهرهای ایران می پردازد، در ابتدا مشکلات شهرهای امروزی ایران و تنگناهای موجود آن برشمرده می شود. سپس با بررسی مبانی نظری در عرصه های شهرسازی و مدیریت شهری، اهداف مدیریت شهری در دنیای امروز مورد بررسی قرار می گیرد. آنگاه به چگونگی فایق آمدن شهرداری های کشورهای صنعتی بر مشکلات خود پرداخته شده و به اقداماتی که آنان در عرصه های مدیریتی خود به منظور ارتقاء سطح شهرسازی و رفع مشکلات شهرها انجام داده اند، اشاره می نماید. در ادامه بحث و باختصار، مشکلات امروزی مدیریت شهری در ایران مورد بررسی قرار داده اند. در نهایت، این مشکلات با مبانی نظری، اصول مدیریت شهری و نحوه کار شهرداری های کشورهای صنعتی مقایسه می شود. در نتیجه گیری، ضمن تاکید بر تخصصی کردن مدیریت شهری و تحولاتی که در این عرصه باید معمول گردد، به لزوم تحول در قوانین و تشکیلات مدیریت شهری به منظور بهبود ساختار کالبدی، اجتماعی و اقتصادی شهرها اشاره شده و به پیشنهاد برای بهبود وضعیت آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، قانون، فرهنگ، تخصص، کالبد، تشکیلات، برنامه ریزی، برنامه نویسی
  • محمد نمازی صفحه 63
    دانشمندان روش شناسی پژوهش ها را به دو گروه کلی طبقه بندی می کنند: 1- پژوهش های کمی، 2- پژوهش های کیفی. هدف اصلی این مقاله بحث و بررسی در مورد پژوهش های کیفی است. بنابراین، ابتدا ویژگی های مهم پژوهش های کیفی و اختلاف های مهم بین این گونه پژوهش ها و پژوهشهای کمی بررسی می شود. سپس، چند نمونه بارز از پژوهش های کیفی مورد بحث قرار می گیرند، و کاربردهای عمده آن ها نیز عنوان می شود. نتیجه گیری این بررسی به قرار زیر است:1-پژوهش های کیفی از نظر اهمیت و ساختار علمی روش تحقیق، اصالتا در سطح نازل تری از پژوهش های کمی قرار ندارند.
    2-انتخاب بین یک روش پژوهش کیفی یا کمی بستگی به عوامل متعددی دارد. مهمترین سازه تعیین کننده، ماهیت موضوع، مشکل مورد مطالعه، و تجربه پژوهشگر است.
    3-پاره ای از انواع روش های پژوهش کیفی (به عنوان نمونه پژوهش موردی و زمینه ای) می توانند اطلاعات عمیق و دقیقی را در خصوص پدیده ها، رفتارها و سازمان های پیچیده ارائه کنند. کسب این گونه اطلاعات از راه پژوهش های کمی به هیچ عنوان میسر نیست.
    4-در اکثر موارد، به منظور افزایش روائی داخلی و روائی خارجی پژوهش، می توان از هر دو نوع تکنیک های کیفی و کمی استفاده نمود. یعنی، روش های پژوهش های کیفی و کمی می توانند مکمل یکدیگر باشند.
    پیشنهاد می گردد، در آینده، روش ها و تکنیک های پژوهش های کیفی هر چه کامل تر و عملی تر تدوین گردد تا روائی داخلی و روائی خارجی آن ها تقویت شود، و اعتبار این گونه پژوهش ها نیز افزایش بیشتری یابد.
    کلیدواژگان: پژوهش های کیفی، پژوهش های کمی، مطالعات آرشیوی، مطالعات موردی
  • سید ابوالفضل مسعودیان صفحه 79
    تحلیل عاملی دوران یافته ابزار سودمندی برای شناسایی پهنه های پربارش و تفکیک آن ها از قلمروهای کم بارش است. با این حال تاکنون در ایران در پژوهش های اقلیمی اقبال چندان زیادی از بکارگیری این روش های آماری و روش های مشابه آن انجام نپذیرفته است. در این بررسی که به روش تحلیل عاملی دوران یافته انجام گرفت آشکار گردید که در ایران سه قلمرو پربارش وجود دارد. در هر یک از این سه قلمرو مکانیسم های مختلف بارشی فعال هستند. مهمترین قلمرو پربارش ایران کرانه های خزر است که سیستم های باران زا در آن طی تابستان و پاییز فعالند. دومین قلمرو پربارش ایران رشته کوه زاگرس است که فعالیت سیستم های باران زای آن در زمستان است. سرانجام سومین قلمرو پربارش آذربایجان و شمال خراسان است که در بهار بارش بیشتری دریافت می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی دوران یافته، پراکندگی بارش، پهنه بندی بارش
  • برنامه ریزی و ساماندهی روستاهای پراکنده / مورد؛ دهستان کورین زاهدان
    عیسی ابراهیم زاده، محمد شریفی کیا صفحه 89
    ساماندهی روستاهای پراکنده از جمله استراتژی های کارآمد در برنامه ریزی توسعه و همچنین محوری ترین الگوی توسعه فضایی کالبدی نواحی روستایی است. این استراتژی بر دو هدف عمده «بهینه کردن مکان ها» و «بهینه کردن کارکردها» مبتنی است و در صدد ارائه الگوی بهینه ای از نظام استقرار فضایی مکان ها و کارکردهای متناسب با آن است.
    در واقع ساماندهی روستایی از طریق شناخت ساختارهای محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فضایی کالبدی نواحی روستایی، امکان پذیر خواهد بود؛ که با تجزیه و تحلیل این ساختارها و کارکردها، می توان کانونهای جمعیت و فعالیت مجموعه ای از روستاها را در یک نظام سلسله مراتبی ساماندهی نمود، تا از این طریق کارایی و بازدهی فعالیت ها و سکونتگاه های روستایی بهینه گردد و توسعه آن ها شتاب گیرد.
    ناحیه روستایی کورین زاهدان بر مبنای استراتژی فوق الذکر مورد مطالعه قرار گرفت و پس از تحلیل یافته ها، این ناحیه به حوزه های عملکردی با توجه به زمینه های مختلف محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، و نهایتا فضایی کالبدی و سایر عناصر و مؤلفه های مؤثر بر آن ها تقسیم بندی و در مجموع چهار حوزه کاملا مشخص «سرجنگل، شورو، دومک و بالاخره قلعه بید» در آن شناسایی و تعیین گردید. در تحلیل های بعدی از مجموع 417 نقطه روستایی این ناحیه، 35.9 درصد آن ها ناپایدار، 24.7 درصد پایدار و بالاخره 39.5 درصد نیز ایستا ارزیابی گردید.
    نهایتا از مجموع الگوهای ساماندهی مطرح شده در این مطالعه سه الگوی «تجمیع، ادغام و بالاخره توسعه و تجهیز» روستاهای ناحیه مورد مداقه بیشتر قرار گرفت و بر پایه آن یک کانون تجمیع، دو کانون ادغامی و ده کانون کلیدی مستعد توسعه و تجهیز مشخص و مکان گزینی گردیده اند. چگونگی مطالعات تفصیلی و تجزیه و تحلیل های انجام شده در متن اصلی مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: توسعه ناحیه ایی، بهینه کردن مکان ها، بهینه کردن کارکردها، سکونتگاه های روستایی، ساماندهی فضایی، کالبدی، حوزه های عملکردی
  • محمدرضا ثروتی، رضا اسماعیلی صفحه 105
    نقشه برداری کواترنر در شمال مرکزی ایران اولین مدرک را از نهشته های منطقه فراهم نمود. این لس ها از دشت های سیلابی مجاور، ناشی شده به وسیله باد از فاصله نسبتا کوتاهی از مناطق کم ارتفاع حمل شده اند. میزان تجمع لس در حدود 12 cm برای هر 1000 سال فرض شده است که به طور غیر مستقیم تشکیل مقطع لس های نوده (استان گلستان) را طی 208000 سال نشان می دهد. مدارک دیرینه اقلیم نشان می دهد که لس های شمال مرکزی ایران تحت شرایط سرد، خشک و بادی که به وسیله تشکیلات خاک های فسیل در دوره های گرم و کوتاه قطع شده اند نهشته شده اند توالی لس و خاک های فسیل در مقطع نوده با دوره های یخچالی ریس وورم و دوره های بین یخچالی ریس وورم و عصر بین یخچالی حاضر مطابقت دارد. بازتاب تغییرات وسیع جهانی دیرینه اقلیم شاهد لس، در یک مقایسه نسبتا خوب با داده های مغزه ی دریای عمیق نشان داده می شود. هم چینه نگاری لس و خاک های فسیل و هم منحنی بازسازی شده kd.CL (نسبت سیلت درشت به رس) بازتابی از دوره های 20000 ساله و 100000 ساله را نشان می دهد که احتمال آغاز یک دوره بادی، سرد و خشک دیگر را می توان پیش بینی کرد که تقریبا در 6000 سال آینده رخ خواهد داد و حداکثر آن در 56000 سال خواهد بود.
    کلیدواژگان: پراکندگی فضایی، لس ها، چینه، کرونولوژی
  • بیژن رحمانی صفحه 119
    در ژئوپلیتیک اواخر قرن بیستم بدون تردید باید به بحران بالکان و اوضاع آن اشاره نمود که فصل نوینی را در عرصه ژئوپلیتیک قومی و روابط بین اقلیت ها و حکومت های مرکزی با خود به همراه داشت. شرایط حاکم بر شرق اروپا که با نهضت همبستگی در لهستان در اواخر دهه هشتاد قرن گذشته شروع شد و با فروپاشی دیوار برلین و تحولات سیاسی که در ممالک این بخش از اروپا رخ داد، به اوج خود رسید، در یوگسلاوی سابق همچنان تاکنون که اوایل قرن بیست و یکم است کشانده شده است. دنباله مسایل بالکان که ما در واژه شناسی جغرافیای سیاسی از آن به عنوان «بالکانیزاسیون» یاد می کنیم به کوزوو مربوط می شود که در ابتدا نظیر دیگر مسایل یوگسلاوی سابق موضوعی داخلی بود و بعدها به یک معضل بحران زای بین المللی تبدیل شد. تا آنجا که برای اولین بار نقش ناتو را به عنوان یک ابزار نظامی فعال جنگی وارد عرصه نمود و بزرگ ترین عملیات جنگی این نیرو را بعد از جنگ جهانی دوم باعث گردید. کوزوو منطقه ای در جنوب یوگسلاوی با جمعیت متفاوت از مجموعه عمومی این کشور در حال حاضر که سالهای اولیه قرن جدید را پشت سر می گذاریم، هنوز خودنمایی می کند و مبحثی نوین در مورد یک منطقه قومی با دولت های مرکزی در مباحث ژئوپلیتیک مطرح نموده است. بحران کوزوو از یک سو برای ژئوپلیتیک مطرح نموده است. بحران کوزوو از یک سو برای یوگسلاوی به عنوان یک مساله داخلی مطرح است و از سوی دیگر دارای ابعادی برای تمام اروپاست. در واقع آنچه که باعث شده است اروپائیان در این منطقه دخالت مستقیم نمایند، همان بعد اروپایی بحران کوزوو است که گاه گاه آرام می گیرد و گاه دچار ناآرامی می شود. آرامش این محدوده قومی فقط در دوران حکومت تیتو مشاهده شد. یعنی از 1950 تا 1981 میلادی، ولی به دلیل زمینه های تاریخی، همواره یک نقطه بحرانی و نامطمئن سیاسی به نظر می رسد. هدف این مقاله بیان مسائل حاکم بر محدوده مورد نظر است و بیشتر زمینه معضل شناسی ناحیه ای دارد.
    کلیدواژگان: بحران کوزوو، بالکانیزاسیون، موزاییک قومی، تحولات ژئوپلتیک
  • حسین نگارش صفحه 133
    اصولا استقرار و پیدایش یک شهر بیش از هر چیز تابع شرایط محیطی و موقعیت جغرافیایی است. زیرا عوارض و پدیده های طبیعی در مکان گزینی، پراکندگی، حوزه نفوذ، توسعه فیزیکی، مورفولوژی شهری و امثال آن اثر قاطعی دارند و گاه به عنوان یک عامل مثبت و زمانی به صورت یک عامل منفی و بازدارنده عمل می کنند. در هنگام احداث شهرها باید به دینامیسم محیط طبیعی مثل سیل، زلزله، باد، گسل و... توجه کافی مبذول داشت و گرنه شهر در آینده دچار مشکل خواهد شد. لذا شایسته است قبل از وقوع حوادث تلخ، دردناک و پرهزینه، مسوولان در هنگام احداث شهرها نسبت به پیش بینی وقوع وقایع اتفاقیه دغدغه لازم را داشته باشند و احساس مسئولیت کنند و علاوه بر اهمیت دادن به مطالعات ژئومورفولوژی، کار را به متخصصان امر بسپارند.
    البته ناگفته نماند که علاوه بر مطالعات ژئومورفولوژی، سایر مطالعات جغرافیایی نیز در مکان گزینی شهرها و برنامه ریزی شهری اهمیت فوق العاده ای دارند و بی توجهی به آن ها خسارات جبران ناپذیری را در آینده به وجود خواهد آورد.
    در این تحقیق سعی بر این خواهد بود که پدیده ها و فرآیندهای ژئومورفیکی که برمکان گزینی شهرها مؤثرند، به طور مختصر تحلیل و پیامدهای عدم توجه به آن ها به برنامه ریزان شهری یادآوری شود.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، برنامه ریزی شهری، اراضی شهری، مکان گزینی شهر، حرکات دامنه ای
  • درکتر کرامت الله زیاری صفحه 151
    تحولات فرهنگی اجتماعی و اقتصادی قرن 19 و 20 متاثر از مدرنیسم، گسترش سریع شهرها و پیدایش کلان شهرها، شهر منطقه ها را موجب شده و تغییرات بنیادی را در ساختار و سازمان فضایی کالبدی آن ها بوجود آورده است. در این میان شهر تهران با پیشینه ای اندک نسبت به سایر شهرهای بزرگ کشور به گونه ای شتاب آلود توسعه یافته و در ساختار و بافت داخلی آن تحولات اساسی صورت پذیرفته و به عنوان ابرشهر یا شهر مسلط کشور و به صورت پل ارتباطی با جهان خارج و داخل عمل نموده و بر کلیه ساختار داخلی شهرهای کشور و روستاها تاثیرگذار بوده است. این مقاله بر آن است تا چگونگی تحولات اجتماعی فرهنگی ناشی از انقلاب صنعتی (مدرنیسم) را در سیر روند تحولات شهر تهران مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، انقلاب صنعتی، توسعه فضایی، مبانی نظری پژوهش
  • اثرات مهاجرفرستی بر ساختار جمعیت مناطق روستایی / مطالعه موردی؛ شهرستان بیرجند
    جواد مکانیکی، سید حسن قالیبافان صفحه 165
    مقاله حاضر به بررسی یکی از اثرات پدیده جمعیت زدایی روستایی پرداخته است؛ مهاجرت های روستایی باعث تشدید روند تخلیه روستاها بخصوص روستاهای آسیب پذیر که در طبقه جمعیتی کمتر از 50 نفر هستند شده است و این امر ناشی از عدم مقاومت واحدهای کوچک جمعیتی در برابر پدیده های مهاجرتی است. تخلیه روستاها از جمعیت فعال باعث بر هم خوردن نظم هرم و ساختمان سنی جمعیت می گردد. در این مقاله سعی شده با بررسی موردی در روستا های نمونه شهرستان بیرجند اثرات جمعیت زدایی بر ساختار جمعیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این مقاله بخشی از یافته های طرح پژوهشی ((جمعیت زدایی و روند تخلیه روستا های شهرستان بیرجند)) است که توسط نگارنده به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: ساختار جمعیتی، مهاجر فرستی، جمعیت زدایی، فرآیند مهاجرت، تخلیه روستاها
  • صفحه 181
  • صفحه 185
  • صفحه 186
|
  • Dr. M.H. Ramesht Page 13
    The past three dicades can be considered as a period in which the fundamentals of scientific epistemology have been subjected to drastic revision.The dissemination of the general theory of systems in 1972, one year after the death of ludwing von Berthalanfi, the proposition of fuzzy logic by Zade, and the formulation of chaos theory in 1986 by Harison and Biswas all served to explode the myth that scientific thought was invulnerable.It is beyond dispute that the finalist and the dispensableness of causality characteristic of systems theory, the rejection by fuzzy logicians of scientific logic as a means of accounting for many multi-valued phenomena, and the non-conformity of a large number of events and modes of behaviour to scientific order in Chaos theory revealed one of the incontestable facts of our world: the inadequacy of scientific epistomology to analyse the behaviour and mechanism of certain phenomena.The endeavours made by researchers in scientific epistomology to endous events with systematicity have been predominantly geared towords gratifying the frenzy of predicting events and modes of behaviour. And this is exactly where chaos comes into the picture. For it points out the fact that, although such attempts have been fruitful in many cases, yet, not all events and modes of behaviour can be said to conform to scientific order, and that despite their predictability, linear predictions could hardly be regarded as a suitable solution in such cases.The concept of Chaos within geomorphology is primarily concerned with a systemic point of view and falls into the category of disequilibrium. And in the analyisis of many events and phenomena if this kind we wont be able to understand or explicate their underlying mechanisms without resorting to non-linear techiques, especially on a long time scale.This paper, which has resulted from the theoretical investigation of project based on the paraglicial sediment and glacial evidence on the Zagros-pishkoh to explain the elements of chaos theory and their compatibility with geomorphology.
  • Dr. I. Shieh Page 37
    This article deals with the necessity of development in Iranian cities. First, today’s Iranian cities problems and existing bottlenecks are indicated, then urbanization arenas and urban management, management aims in world today are investigated. The situation in which industrial countries municipalities overcame their problems, and the actions taken within their management arenas to step up the urbanization levels and solving cities problems are studied.Today’s Iranian urban problems are briefly discussed. Finally, this problem is compared to theoretical foundations of urban management principles and industrial countries municipalities methods of functioning the article concludes that urban management should be especialized and developments be carried out, the necessity of development in urban management organizations to improve social and economic structure is elaborated; and proposals are put forward to improve their situation.
  • Dr. M. Namazi Page 63
    The methodologist scholars have classified researches in to two general groups:1- quantitative researches and 2-qualitative researches. This article is aimed at considering the qualitative researches. Therefore, first important characteristic of qualitative researches and the improtant differences of such researches and quantative ones are studied. Then some examples of qualitative researches are discussed, and their major implementations are presented. The results of this study are as follows:1-The qualitative researches do not stand in a lower rank than quantitative researches from the importance point of view and the scientific structure of research. 2-The choice between a quantitative or qualitative research depends on numerous factors. The most important determinant structure is the nature of the subject, the problem under study and the experience of the researcher.3-Some of the kinds of quantitative research methods (as an example, the case and ground research) can present deep and accurate information about phenomena and complicated organizations. Obtaining such information through quantitative researches is not possible.4-In most cases both kinds of quantitative and qualitative techniques can be used to increase internal and external feasibility t.e. the quantitative and qualitative research methods can complete each other.It is Auggested that quantitative research techniques and methods should be written more practical and more complete to strengthen their internal and external feasibility, and the credibility of such researches should increase in future.
  • Dr. S. A. Masoodiyan Page 79
    Rotated factor analysis (RFA) is a powerful tool for climatic regionalization and delineation of rainy regions.Using this technique, we detect three main precipitation regions with different mechanisms in Iran. The first and the most important rainy region runs along Caspian Sea coasts. In this region rainfall mainly occurs during summer and fall. The second region coincides with Zagros Ranges. Winter is the most rainy season in this region. The third rainy region of the country covers northwestern and northeastern parts of Iran with more precipitation in spring.
  • Dr. I. Ibrahimzadeh Page 89
    The organization of dispersed villages is one of the efficient strategies in development planning, and also the most pivotal model of spacial-Physical rural regions. This strategy is based on two major aims of “optimization of places” and “optimization of functions”, and intended to present an optimized model of spacial settlement of places and its commensurate functions.Actually, the rural organization is possible through the recognition of rural region’s environmental, economic, social and spacial – physical structures, that through analysis of these structures and functions; the population centers and the activities of a collection of villages can be organized in a hierarchical system. Thus, the rural settlements efficiency and activities output are optimized and their development stepped up. The Zahedan’s Kurin rural district was studied on the basis of the above – said strategy and after analysis of findings this region was divided into operational domains in the light of different aspects of environmental, economical, social and cultural and finally spacial – physical and other effective elements. On the whole, four thoroughly specified areas (sarjangal, shoroo, Doomak, Ghalabid) were found and determined. In the later analyses out of 417 rural areas of this region 35.9% were instable, 24.7% were stable, and at last 39.5% were evaluated as static.Finally, from the collection of organization models presented in this study, three models “addition, merger, and at last development and equipment” of the regions villages was paid more attention. Based on this trend, an addition center, two merger centers and ten key centers which were prepared for development and equipment, were specified and located. The status of detailed studies and performed analyses are elaborated in the main body of the article.
  • A. S. A. Lateef, Dr. M. R. Servaty Page 105
    The Quaternary mapping of central North Iran has provided the first documentation of the loess deposits of the area. The loess is derived from the adjoining flood plains and has been transported by winds over relatively short distances at low altitudes. An accumulation rate of about 12 cm/1000 years has been assumed which implies that the investigated Nowdeh loess section, Mazandaran province, spans the last 208000 years. Paleoclmatic evidence indicates the loess of central North Iran was deposited under cold, dry and windy conditions interrupted by short, warm periods represented by paleosol formation. The loess-paleosol sequence of the Nowdeh section corresponds to the Riss Glaciation, Riss-wilrm interglacial, wilrm Glaciation and the present interglacial. The reflection of world-wide paleoclimatic fluctuations in the loess record is demonstrated by a fairly good correlation with deep sea core data. Both the loess- paleosol stratigraphy and the reconstructed kd/cl (coarse silt/ clay ratio) curve seem to reflect the 20/000-year and the 100/000-year cycles which, tentatively, permit the prediction that the inception of the next windy, cold and dry phase will be in approximately 6/000 years time, while its major peak will be in 56000 years time.
  • Dr. B. Rahmani Page 119
    During the last decade, Balkan has been one of the dominant geopolitical issues in the international affaires.The recent problem in kosovo has an origin which dates back to the presence of the ottoman Empire in Balkan and it is considered as a part of a chain of conflicts existing for nearly five centuries. The Albanian people of kosovo try to restore their own cultural identity, and administrative independence. The central power in Belgrade is resisting to these tendencies, and as aresult; NATO carried out military operations for the first time after World war 2.
  • Dr. H. Negaresh Page 133
    Basically, a city’s settlement and foundation is dependent more than anything to environmental conditions and geographical occasion, it is because natural syndromes and phenomena have decisive impacts on localization, dispersion, influence domain, physical development and the cities urban morphology and the like which sometimes act as positive or negative and detterent factors. When cities are being established, their natural environment dynamisms such as floods, earthquakes, winds, faults should be taken in to account; otherwise, cities will face difficulties in future.Thus, authorities should visualize such dire accidents prior to their happening while bulding cities. In addition to considering geomorphological studies as important, the job must be entrusted to specialists.It should be noted that in addition to geomorphological studies, other geographical studies are extremely crucial in urban localization and lack of attention will have irreparable damages in future. This research is aimed at brief analysis of geomorphological phenomena and processes which are effective in cities localization, and urban, planners are warned for lack of due attention lo the said issues.
  • Dr. K.A. Ziari Page 151
    The socio – cultural and economical changes deriving from 19th and 20th century modernism, have resulted the creation of megalopolises and city of regions which have caused the fundamental changes in the structure and their spacial – physical organization. Tehran with a little historical background has been rapidly developing compared to the others. This has resulted to a great change in its texture and structure, and has been introduced as megapolis or primat city which appears to be a communicative bridge to the external and internal world. This has affected the entire inner cities of the country and rural areas. This article attempts to study and analyse the ways of socio – cultural changes being derived from modern industrial revolution in the process of changes in Tehran.
  • J. Mekaniky Page 165
    The peresent study deals with considering one of the effects of rural depopulation. Rural immigration enhanced leaving rural areas especially those villages with less than fifty persons which is due to lack of small units stability against immigration phenomenon. Emptying the villages of age pyramid and age structure of the poputalion by having a case study in some villages in Birjand, the present study analyzes the effects of depopulation on population structure.This study is part of the research entitled Depopulation and the procedure of Leaving Birjand villages which is done by the present researcher.