فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 18 (تابستان 1389)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 18 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا رضوانی، مهدی رمضانزاده لسبویی، مرتضی محمد پورجابری صفحه 5
    گسترش صنعت در نواحی روستایی به منظور رشد و توسعه ی این نواحی در قالب راهبرد «صنعتی سازی روستاها» از چند دهه ی گذشته در کشورهای مختلف بویژه کشورهای در حال توسعه تجربه شده است. در ایران نیز در راستای صنعتی سازی نواحی روستایی حدود 199 ناحیه ی صنعتی تا سال1383 ایجاد شده که منشاء اثرات و پیامدهای مختلفی در این نواحی بوده است. پژوهش حاضر به منظور تحلیل اثرات اقتصادی- اجتماعی نواحی صنعتی بر نواحی روستایی انجام شده است. ناحیه ی صنعتی سلیمان آباد در شهرستان تنکابن به عنوان نمونه انتخاب و اثرات آن در قالب متغیرهای اقتصادی- اجتماعی مطالعه شده است. داده های مورد استفاده میدانی بوده که با تکمیل پرسشنامه از کارگران شاغل در واحدهای صنعتی جمع آوری شده و سپس به کمک آزمون-های آماری تجزیه و تحلیل گردیده است. نتایج به دست آمده بیانگرارتقاء کلی شاخص های اقتصادی- اجتماعی روستاییان شاغل پس از ایجاد ناحیه صنعتی بوده و آثار مثبتی در زمینه های بیمه ی اجتماعی، اشتغال و درآمد، مشارکت، توسعه ی مسکن، تغذیه و رفاه اجتماعی به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: نواحی صنعتی، اثرات اقتصادی، اجتماعی، صنعتی شدن روستاها، تنکابن
  • داود مختاری صفحه 27
    طرح رابطه ی مسائل ژئومورفولوژیک با توریسم از جمله حیطه های مطالعاتی بین رشته ای مطرح در سال های اخیر است. با برقراری چنین ارتباطی، مکان های توریستی ژئومورفولوژیکی به صورت اشکال و فرآیندهای ژئومورفولوژیکی تعریف می شوند که بنابر درک انسان از عوامل تاثیرگذار زمین شناسی، ژئومورفولوژیکی، تاریخی و اجتماعی این مکان ها، ارزش زیبایی شناختی، علمی، فرهنگی-تاریخی و یا اجتماعی- اقتصادی پیدا می کنند. براساس چنین جایگاهی، معرفی مکان های ژئومورفیکی حوضه ی آبریز آسیاب خرابه و ارایه ی صورت وضعیت توان-های اکوتوریسمی آنها جزو اهداف اصلی این پژوهش تعیین گردید. به منظور ارزیابی توانمندی اکوتوریستی حوضه ی آبریز به تفکیک مکان های ژئومورفیکی موجود در آن، از روش پرالونگ (Pralong، 2005) استفاده شد.
    نتایج نشان داد که مکان های طرح شده قابلیت طرح به عنوان یک مکان توریستی ژئومورفولوژیک را دارند و می توان آنها را جزو منابع طبیعی و گردشگری منطقه به شمار آورد. بر همین اساس، ارزش این مکان-ها عمدتا به دلیل بالا بودن عیار علمی آنهاست. دشواری دسترسی، دوری از مراکز جمعیتی، عدم معرفی توانمندی های منطقه، نوع نگرش مردم به گردشگری و نحوه ی گذران اوقات فراغت و در نهایت عدم توجه به اکوتوریسم به مفهوم واقعی آن مهمترین عوامل موثردر کاهش مجموع عیارهای محاسبه شده هستند.
    در حال حاضر، بهره برداری از آبشار آسیاب خرابه به عنوان تنها مکان ژئومورفیکی در حال بهره برداری، با روش هایی غیراکوتوریسمی صورت می گیرد و به عملکرد سیستم های مورفوژنتیک که خود ایجادکننده ی این جاذبه ها هستند، توجهی نمی شود. در نهایت، ارایه ی نگاهی جدید به حوضه های آبریز و واحدهای ژئومورفولوژیکی و تعریف آنها در قالبی از مفاهیم اکوتوریسمی، مهمترین دستاورد این پژوهش می باشد که مستلزم پیگیری از طرف محققین کشور عزیزمان می باشد تا از این طریق بتوان به این آرزو که چگونه می توان بین ماهیت سیستم های مورفوژنتیک و آنچه که برنامه ریزان می خواهند رابطه برقرارنمود؟جامه ی عمل پوشاند.
    کلیدواژگان: مکان ژئومورفیک، اکوتوریسم، روش پرالونگ، حوضه ی آبریز آسیاب خرابه، شمال غرب ایران
  • سید اسکندر صیدایی*، اصغر نوروزی آورگانی صفحه 53

    سکونتگاه های روستایی به عنوان بستر زندگی و فعالیت های انسان، موضوعی چندبعدی است. مسئله سکونتگاه های روستایی بخشی از مسائل گسترده تری است که در سطح ملی و منطقه ای نمود پیدا می کند و لازم است در تمامی ابعاد آن، به ویژه الگوی توزیع فضایی آنها پژوهش صورت گیرد. به تبع این ضرورت، این پژوهش بر آن است تا به مطالعه، شناخت و تحلیل الگوهای استقرار فضایی سکونتگاه های روستایی در استان چهارمحال و بختیاری بپردازد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی است و جهت جمع آوری اطلاعات آن از روش های اسنادی- میدانی استفاده شده است. در انجام این مطالعه ابتدا اطلاعات مورد نیاز در زمینه ی موضوع و منطقه جمع آوری و سپس بر اساس روشی فرآیندی و با استفاده از رایانه، تجزیه و تحلیل و جمع-بندی داده ها و همچنین تلفیق و ترکیب لایه های اطلاعاتی صورت گرفته و علاوه بر این جهت تطبیق نتایج و درک صحیح تر مساله، مطالعات میدانی نیز به عمل آمده است. در ادامه ی نقش عوامل موثر بر الگوهای استقرار فضایی سکونتگاه های روستایی استان چهارمحال و بختیاری تحلیل و سپس به تبیین مهمترین الگوهای کلی استقرار سکونتگاه های استان اشاره گردید.
    نتیجه ی کلی این که، الگوی استقرار فضایی سکونتگاه های روستایی استان بیشترتحت تاثیر عوامل طبیعی (ناهمواری ها، اقلیم، رودخانه ها) و همچنین عوامل انسانی (ساختار و سازمان اجتماعی ایلات و عشایر و مالکیت آنان) و در مواردی تاثیر ترکیبی چند عامل، سامان گرفته-اند و الگوی پراکنش آنها عمدتا از نوع خطی است.

    کلیدواژگان: الگو، استقرارفضایی، سکونتگاه های روستایی، توسعه ی پایدار روستایی، استان چهارمحال وبختیاری
  • جلیل الدین سرور، نیما فرید مجتهدی صفحه 69
    آب و هوا، مهمترین عامل تاثیرگذار بیرونی در فرآیندهای شکل زایی سطح زمین است. چون شرایط آب و هوایی اخیر در عرض های جغرافیایی خاص نمی تواند بسیاری از پدیده های موجود فعلی در سطح زمین مانند سیرک های یخچالی را ایجاد کند، بدین سبب می توان این پدیده ها را به تغییرات آب و هوایی در گذشته های دور (کواترنر) نسبت داد. از جمله این پدیده های بازمانده از شرایط آب وهوایی گذشته، شواهد حاصل از فعالیت های یخچالی در سیالان (البرز غربی) به شمار می رود. در این راستا، این مطالعه در ادامه ی پژوهش های قبلی با مشاهدات میدانی و اسنادی و ابزارهایی چون نقشه های توپوگرافی (1:50000 و 1:25000)، زمین شناسی (1:100000)، عکس های هوایی (1:40000) با هدف شناسایی پدیده های یخچالی کوهستانی کواترنر و حدود گستردگی آن ها در دامنه های شمالی کوه سیالان واقع در البرز غربی، در جنوب شهرستان تنکابن انجام گرفته است. نتایج مطالعات نشان داد: در آب و هوای کنونی محدوده ی مورد پژوهش، فرآیند فرسایش آبی و تخریب سنگ ها توسط یخبندان و ذوب یخ و بطور کلی اعمال مکانیکی (از ارتفاع 2000 تا 4100 متری) و در ارتفاعات پایین تر از 2000 متری تخریب و متلاشی شدن سنگ ها بر اثر اعمال فیزیکو- شیمیایی و بیوشیمیایی برتری و غلبه دارد و در نتیجه عوارض و پدیده های مربوط به این فرآیندها در سطح دامنه های کوهستانی چشم انداز غالب را تشکیل می دهد. در عین حال در ارتفاعات 2500-4176 متری، شواهدی نظیر سیرک های یخچالی، یخرفت ها، وارو، دره های یخچالی و... مبتنی بر فرآیندهای یخچالی وجود دارد که بر سردتر بودن آب و هوای گذشته در کواترنر دلالت دارد.
    کلیدواژگان: تغییر آب و هوا، شواهد یخچالی، البرز غربی، کوه سیالان
  • علی گلی، لعیا الفت، رحیم فوکردی صفحه 93
    انتخاب مکان از عوامل مهم در فعالیت بنگاه های اقتصادی است. علوم مبتنی بر مکان نیز به دلیل این اهمیت به دنبال ارایه روش ها و تکنیک های بهینه ی تعیین و انتخاب مکان فعالیت بنگاه ها بوده و هستند. بانکداری نیز به عنوان یک فعالیت اقتصادی به دنبال استفاده از روش های علمی جهت حداکثر نمودن پوشش خدماتی و کارآیی و حداقل نمودن هزینه ها است. دستگاه های خودپرداز به عنوان فن آوری الکترونیک بخشی از این هدف را در طی سال های اخیر محقق ساخته است.
    مطالعه ی حاضر به عنوان یک پژوهش کاربردی با استفاده از رویکرد تحلیل تصمیم گیری چندمعیاری و بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل فضایی به ارایه ی چارچوب نوینی در مکان یابی دستگاه های خود پرداز در منطقه ی 10 شهرداری تهران پرداخته است. باتوجه به هزینه های زیاد استقرار دستگاه های خودپرداز هدف مطالعه-ی حاضر ارایه ی روشی برای انتخاب مناسب ترین مکان به منظور افزایش کارآیی و خدمات رسانی این دستگاه ها است. معیارهای تصمیم گیری بر اساس مطالعات مشابه سایر کشورها و نظرات خبرگان و مدیران بانک کشاورزی استخراج و با مدل سازی فضایی و تلفیق اطلاعات، جایگاه های مطلوب استقرار شناسایی گردید. در خاتمه با استفاده از مدل برنامه ریزی آرمانی، هزینه و سود هریک از جایگاه های پیشنهادی محاسبه و مناسب ترین نقاط استقرار و تعداد دستگاه ها جهت پوشش تقاضای محدوده ی مورد مطالعه تعیین گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، تصمیم گیری چندمعیاری، روش تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، برنامه ریزی آرمانی
  • حسین نگارش، محمود خسروی، منصوره شاه حسینی، پیمان محمودی صفحه 109
    شهرستان زاهدان با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرارگیری در عرض های پایین و دور بودن از محدوده ی اثر سامانه های مدیترانه ای نسبت به سایر نقاط کشور از رطوبت کمتری برخوردار است و در نتیجه همواره با خطرات و عوارض ناشی از خشکسالی مواجه می باشد؛ به خصوص خشکسالی پی در پی چند سال اخیر خسارات فراوانی را به محصولات زراعی و باغی منطقه وارد ساخته است. بر اساس شاخص SPI معرفی شده توسط مک-کی، منطقه در 50درصد موارد باخشکسالی مواجه است. این تعریف استثنایی و نادربودن رخداد خشکسالی را زیر سوال می برد، بنابراین برای سازگاری بیشتر این شاخص با واقعیت های موجود،اگ نیو شاخصSPI مک کی را اصلاح نمود.
    لذا به منظور بررسی خشکسالی های شهرستان زاهدان از شاخص SPI سه ماهه ی اصلاح شده توسط اگ نیو برای یک دوره ی شانزده ساله در طی سال زراعی 70- 1369تا 85 -1384 به صورت ماهیانه برای پنج ایستگاه هواشناسی شامل ایستگاه های زاهدان، نصرت آباد، قطار خنجک، نیک محمدآباد و لادیز استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که SPI کوتاه مدت (سه ماهه) به تغییرات بارندگی ماهانه سریعا پاسخ می-دهند. بنابراین می توانند کاهش بارندگی ماهانه را به خوبی نمایش دهند. بنابراین در کشاورزی و زراعت های مختلف یکساله می توان از نتایج آن استفاده نمود. با توجه به طبقه بندی اگ نیو، می توان به یکسان نبودن رخ داد شدت های خشکسالی درایستگاه های مختلف درشهرستان زاهدان پی برد. به طوریکه بیشترین فراوانی شدت خشکسالی ها مربوط به خشکسالی های متوسط بوده است. نقشه های پهنه بندی شدت های خشکسالی نشان می دهد که قسمت های شرقی و مرکزی شهرستان بیشتر از قسمت های غربی از خشکسالی متاثر می شوند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI اگ نیو، توزیع گاما، شهرستان زاهدان، فصل رشد
  • اصغر ضرابی، مسعود تقوایی، رضا مختاری ملک آبادی صفحه 135
    تحولات سریع در دنیای امروز امکان تحقق برنامه های بلندمدت را بدون بازنگری مستمر ناممکن ساخته است. علاوه بر این، امکانات، توانایی ها و اولویت های جامعه ی شهری مرتبا در حال تغییر است. بنابراین درک وضعیت کاربری های مختلف شهری و تعیین میزان کمبود و عدم تعادل در سطوح مختلف منطقه ای، به عنوان ضرورتی اجتناب پذیر مطرح می شود. در این راستا از میان کاربری های مختلف شهری، کاربری-های فرهنگی – تفریحی به دلیل نقشی که در غنای فرهنگی جوامع شهری و روح و روان شهروندان دارند، الزامات خاص خود را می طلبند و از اهمیت شایانی برخوردارند. بنابراین آگاهی از وضعیت آنها جهت برنامه ریزی و مدیریت این فضاها، امری ضروری است.
    با این اوصاف این مقاله می کوشد با استفاده از مدل تغییر سهم2، تغییرات سطح و سرانه ی کاربری های فرهنگی- تفریحی مناطق یازده گانه ی شهر اصفهان را به تفکیک با سطح و سرانه کاربری های مذکور در شهر اصفهان بین دو دوره ی تهیه ی طرح تفصیلی (1375) و تهیه ی طرح بازنگری (سال 1384) مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده و سپس با درک میزان اختلاف و عدم تعادل مابین مناطق به عنوان سطح خرد مطالعات و شهر اصفهان (به عنوان سطح مرجع مطالعات)، راهکارها و پیشنهاداتی را در راستای برقراری توازن و تعادل منطقه ای با استفاده از فن آوری های نوین ارتباطی و تاثیر آن بر تعادل بخشی توسعه ی منطقه ای ارایه نماید.
    نتایج مطالعات نشان می دهد که از یک سو بین مناطق یازده گانه ی شهر اصفهان ازنظر میزان سطح و سرانه ی کاربری ها اختلاف قابل ملاحظه ای وجود دارد و از سوی دیگر این اختلاف بین مناطق به صورت خرد و شهر اصفهان به عنوان مرجع از شدت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری اراضی، کاربری های فرهنگی تفریحی، مدل تغییر سهم، فن آوری اطلاعات و ارتباطات
  • شهرام، علی اکبر رسولی، حسن احمدزاده صفحه 159
    فرسایش خاک یکی از مسایل زیست محیطی جدی در کشور ایران است. با توجه به نرخ بالای فرسایش عمومی در بسیاری از مناطق جغرافیایی کشور، باید تلاش های زیادی به سمت کم کردن خطرات آن صورت گیرد. لازمه ی این کار وجود داده های کمی است تا بتوان مناطق بحرانی را که نیازمند حفاظت فوری می باشند، تشخیص داده مدیریت نمود. بر اساس روش های سنتی انجام چنین مطالعاتی، اولا زمان بر و پرهزینه هستند، ثانیا داده های محلی به دست می دهند. لذا برای انجام یک تحقیق اصولی و فراگیر استفاده از فناوری های جدید سنجش از دور و GIS ضروری می نماید.
    حوضه ی آبریز قلعه چای یکی از حوضه های کوهستان سهند با مساحتی درحدود 5/249 کیلومتر مربع می باشد که در شهرستان عجب شیر واقع شده است. بر روی شاخه ی اصلی آن سدی در حال تاسیس است که برآورد میزان فرسایش خاک حوضه و رسوبگذاری در پشت سد آن ضروری است. لذا جهت انجام این مهم از مدل تجربی MPSIAC و تکنیک های نوین سنجش از دور و GIS استفاده شده است. لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، خاک شناسی، پوشش زمین، کاربری اراضی و داده های رواناب، وضعیت فعلی فرسایش، وضعیت فرسایش رودخانه ای با استفاده از نقشه های موجود، تصاویر ماهواره ای، داده های ایستگاه های هواشناسی و هیدرومتری و عملیات صحرایی تهیه، و وارد محیط GIS گردید و پس از تشکیل بانک های اطلاعاتی و وزن دهی به هرکدام از لایه ها براساس مدل MPSIAC نقشه ی فرسایش و رسوب حوضه با توجه به واحدهای هیدرولوژیک استخراج گردید.
    نتایج نشان می دهد که سالانه درحدود 133016 تن در سال از خاک حوضه فرسایش می یابد. این رقم در واحد سطح تقریبا 533 تن در کیلومتر مربع در سال می باشد. مدل نهایی نشان دهنده ی این واقعیات است که دو عامل شیب و پوشش زمین نقش اساسی را در کنترل فرسایش و رسوب ایفا می کنند. از نظر مناطق بحرانی، دو زیر حوضه Sb3 و Sb1 با بیشترین تولید رسوب در واحد سطح معین گردید. اما زیر حوضه Sb1 کمترین رسوبدهی در واحد سطح را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز قلعه چای، سنجش از دورGIS، تصویرماهواره ای، مدل سازی، مقادیر فرسایش و رسوب
  • شمس الله کاظمی زاد صفحه 179
  • زهره کافی آبادی صفحه 194
|
  • Dr. M. R. Rezvani, M. Ramezanzadeh Lasboyee, M. Mohammadpour Jaberi Page 5
    Industrial development in rural areas, for the purpose of the growth and development of these areas, in the form of the strategy for industrialization of rural areas, has been experienced from some decades ago in different countries, particularly in the developing countries. In Iran, in order to industrialize the rural areas, about 199 industrial units have been established up to 2004, which has had different impacts and effects on these areas. The present research has been performed to analyze the socio-economic effects of industrial regions on rural areas.Soleiman Abad industrial area in Tonekabon town ship has been selected as a sample and its effects have been studied as the socio- economic variables. The used data were of the field data type and were collected through filling the questionnaires by the workers involved in the industrial units and then have been analyzed and studied by statistical tests.The obtained results indicate the general promotion and growth of the social-economical indices of the employed villagers after the establishment of industrial areas, and has accompanied with positive effects in the fields of social insurance, employment and income, partnership, housing development, feeding and social welfare.
  • Dr. D. Mokhtari Page 27
    The relation between geomorphologic issues with tourism is one of the distinguished interdisciplinary research approaches in recent years. By the establishment of such relation, geomorphologic tourism sites are defined as geomorphological forms and processes which will acquire scenic/aesthetic, scientific, cultural, historical and /or social /economical value depending on human perception from geological, geomorphological, historical and social effective factors of these places. Therefore introduction of geomorphic sites at Asyab Kharabeh catchment area and presentation of their ecotourism potentials was determined as the main objectives of this research. Pralong method was used for the assessment of ecotourism potentials of the catchment area based on the existing geomorphological sites. The results showed that the under studied sites have the required potential as a geomorphologic tourism place and can be considered as the natural and tourism resources of the region.Therefore the value of these geomorphic sites is mainly due to their high scientific values. The most important factors which affecting on decreasing the value of such sites would be difficult access, being far away from population centers, lack of introducing the potentials of the area, people’s view about tourism, the manner of spending leisure times and finally non-paying attention to ecotourism in its real sense. At present Asyab-Kharabeh fall as the only geomorphological site, is used with non-ecotourism methods and no attention is paid to the function of morphogenetic systems which are the producer of such attractions. Finally presenting a new view to the catchment areas and geomorphological units and defining them in a frame of ecotourism concepts are of the main achievements of this study, which is required to be followed by the Iranian researchers, in order to be able to accomplish this desire that how we can make a relation between the nature of morphogenetic systems and what ever the planners need.
  • Dr. S. E. Saydaei, A. Noruozi Avargani Page 53

    Rural settlements as the bed for human life and activities, is a multidimensional issue. Rural settlements are a part of more widespread issues, which is recognized at the national and regional level, and it is necessary to investigate them in all dimensions particularly about their spatial distribution patterns. So that, this research aims to study, recognize and analyze the spatial distribution patterns of rural settlements in Charmahal & Bakhtiuari province. This research is of descriptive- Analytic type and its data has been gathered through documentary field methods. For performing this study, firstly, the required information about the relevant subject as well as the area were collected and then based on processing method and using computer, the analyzing, processing and collecting data and also compilation and combination of informative layers have been conducted, further more, for better understanding and also matching the results, the field studies were performed. In continue, the roles of effective factors on the spatial distribution patterns of rural settlements have been analyzed and then the most important general patterns of the province settlements were defined.As a general,it is concluded that the spatial distribution pattern of rural settlements have been developed mostly under the affection of natural phenomenon (Climate, rivers, uneven areas), human factors (social structure and organization of nomads and their possession) and in some cases, the combined effect of some factors. And their distribution pattern is mainly of linear type.

  • Dr. J. Sorour, N. Farid Mojtahedi Page 69
    Climate is the most important external factors in morphologic processes of the earth surface. Since the recent climatic conditions in the special geographical latitudes are not able to produce many of the existing phenomenon at the earth surface, such as glacial cirques, therefore it is possible to attribute such phenomenon to the climate changes of far past years (quaternary era). The evidences due to glacial activities in Siyalan (west Alborz) are considered as the remaining phenomenon of the past climate conditions. So that, following the pervious researches, this study was performed by field and documentary observations and also by the instruments like topographic maps (1:50000, 1:25000), geographical maps (1:100000), aerial photos (1:40000) with the aim of recognizing the quaternary glacial phenomenon and their scope in the northern hill sides of Siyalan mountain located in west Alborz at the south part of Tonekabon town ship. The results obtained from the researches indicated that in the present climatic conditions of the area under study, the process of water erosion and destruction of rocks by freezing, ice melting and as a whole mechanical processes (from the height of 2000 up to 4100m) and at the places with heights of lower than 2000m, the destruction and cracking of rocks due to physical-chemical and bio-chemical processes are recognizable, Consequently, the features and phenomenon related to these processes form the predominant landscape of mountainous areas, meanwhile at the height of 2500-4176 m, there exists some evidences including glacial cirques, moraines, glacial valleys,… based on glacial processes which indicates the climate conditions in quaternary era.
  • Dr. A. Goli, Dr. L. Olfat, R. Fookordi Page 93
    Locating is one of the main important issues in the activities of Economic Institutes. Location based science have been determined after presenting the relevant optimum methods and techniques. Locating has been one of the major activities of economic institutes. After implementing the scientific methods, banking as an economical activity, is used to maximize the services and efficiency as well as to minimize the costs.Automatic teller machines (ATMs), as an electronic technology, have accomplished a part of this goal during the last years.The current research as an applied research, through using multi criteria decision making analysis approach, analytic hierarchy process method and spatial analysis has produced a new frame work for locating ATM machines in Tehran Municipality, district No.10. with respect to the great expenses of installing ATM machines, the objective of the current research would be presenting a method for selecting the most appropriate place in order to increase the efficiency and services of such machines.The criteria for decision making were derived based on the similar studies performed in the other countries and also based on the opinions of experts and managers of Keshavarzi Bank and by implementing the spatial modeling and combination of information, the ideal installation places were identified. At the end, by employing the goal programming model, the cost and profit of each proposed place were calculated and the most appropriate installation points and also the number of machines were determined to cover the demands at the under studied area.
  • Dr. H. Negaresh, Dr. M. Khosravi, M. Shah Hosseini, P. Mahmoudi Page 109
    Regarding the geographical condition and location of Zahedan township and its location at low geographical, as well as, being far away from the influence area of Mediterranean winds, has lower humidity in comparing with the other areas of Iran. Consequently it is always confronted with the hazards and side effects of drought, particularly the frequent droughts in recent has caused a lot of damages to agricultural products and gardens of the area. According to SPI index introduced by McKee, 50 percent of region is faced with drought. This definition is takes questioned the drought event as an exceptional and rare occurrence. So for more compatible this index with the existing reality, Agnew was corrected the McKee SPI index. Therefore in order to study the drought of Zahedan township, the modified 3 months SPI index (improved by Agnew) has been applied for a period of 16 cultivating years from 1990-1991 to 2005-2006 in monthly periods for 5 meteorological stations including Zahedan, Nosratabad, Ghetar khanjack, Nickmohammad abad, and Ladiz. The results obtained from this research would be as following: Short - term SPI (Three months) will react immediately to the monthly precipitation changes, therefore they can show clearly the decrease of monthly precipitation. So that, its results can be used in different one – year agriculture and planting systems. With respect to Agnew classification, we can realize the non – uniformity of drought severity in different stations of Zahedan township, so that, the great amount of drought severity is related to the medium drought. The zoning maps of the droughts intensities indicate that the east and central parts of Zahedan are being more affected by the drought in comparing with west parts.
  • Dr. A. Zarabi, Dr. M. Taghvaee, Dr. R. Mokhtari Page 135
    Rapid changes of the today’s world have made impossible the achievement of long term progress without a continuous review. furthermore, the facilities, capabilities and priorities of urban societies are continually changing. Therefore, understanding the situation of different urban uses and determining the shortage amount and imbalances in various regional levels is being considered as an inevitable necessity. In this respect, among different urban uses, recreational and cultural uses request their own particular necessities for having a great role on cultural richness of the urban societies, and have a great importance. Therefore, being aware of their situation would be necessary for planning and management of such situations.As indicated, this paper, through implementing the shift share analysis model, intends to review and analyze the level and per capita changes of recreational and cultural uses of the eleventh districts of Isfahan city with the level and per capita of the said uses in Isfahan city between the two eras of preparing detailed plan(1996) and the review plan (2005), then upon understanding the difference and imbalance amount between the regions as a low level of studies and Isfahan city (as a reference level of studies) tries to provide recommendations and guide lines for the establishment of regional balance and equilibrium by implementing the new communication technologies and its impact on equilibrium of the regional development.The results obtained through the performed studies, shows that on one hand, there is a considerable difference between the eleventh districts of Isfahan city from the view point of level and per capita of uses and on the other hand, this difference is more intensive between the small districts and Isfahan as a reference.
  • Dr. Sh. Roostaiee, Dr. A. A. Rasooli, H. Ahmad Zadeh Page 159
    Soil erosion is one of the serious environmental issues in Iran. With respect to the high rate of general erosion in most geographical areas of the country, a great deal of efforts shall be made to decrease its hazards. Quantitative data are required for conducting such works in order to enable us to recognize and manage the critical areas which require the immediate protection.The performance of such works based on the traditional methods are costly and time consuming, and also give local information, therefore to perform a comprehensive and standard research, use of the new technology of remote sensing and GIS would be necessary.Ghale Chai catchment area is one of the basins of Sahand mountainous region with an area of about 249.5 km2, located in Ajabshir township. A dam is going to be constructed on its main tributary, so that, it is necessary to estimate the amount of soil erosion in the catchment area and sedimentation at the back of its dam. Therefore, for performing such work, experimental model of MPSIAC and the new techniques of remote sensing and GIS have been used. The required information levels including the geological maps, topography, soil science, ground coating, Land use, run off data, current situation of erosion, river erosion status by using the existing maps, satellite photos, the data of meteorological stations and hydrometry and field operations were provided and entered in to GIS environment and after preparing the information banks and weighting each one of layers, the erosion and sedimentation map of the catchment area based on MPSIAC model and hydrologic units have been derived.The results show that about 133,016 ton/year of the catchment area soil erodes each year. This figure is about 533 ton/km2 in a year. The final model shows this fact that the two factors of slope and ground covering has the main role in controlling erosion and sedimentation. From the view point of critical areas, the two sub- catchment areas of sb3 and sb7 have been recognized as having the greatest amount of sediment production in area unit but sb1 sub- catchment area has the lowest amount of sedimentation in area unit.