فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 23 (تابستان 1390)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 23 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرحیم رهنما، جواد ذبیحی صفحه 5
    گذار از رویه های موجود برای بررسی تمرکز فضایی تسهیلات شهری در قالب محدوه های رسمی شهرداری (مناطق و نواحی) به عنوان واحد مطالعاتی و بهره گیری تکنیک های کمی رایج مانند تاکسنومی، شاخص موریس، ضریب آنتروپی و ضریب همبستگی برای تحلیل عدالت فضایی و ارایه ی روشی جدید برای تحلیل توزیع فضایی تسهیلات شهری و دسترسی به آن به صورت یکپارچه، هدف عمده ی تحقیق می باشد. درراستای دستیابی به این هدف ضمن معرفی و ارزیابی کارآیی مدل خودهمبستگی فضایی (Spatial Autocorrelation)، شاخص موران (Moran’s I) و آماره عمومی G با کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (Arc GIS) و نرم افزارGeo Data که به وسیله ی آن امکان تحلیل توزیع فضایی تسهیلات شهری به صورت یکپارچه فراهم می شود، به تحلیل توزیع فضایی و دسترسی به 12 نوع تسهیلات عمومی شهری که در 820 نقطه ی شهری در سطح 12منطقه و 51 ناحیه ی شهرداری مشهد پراکنده شده،پرداخته و میزان دسترسی یکپارچه به تسهیلات شهری با مدل های فوق الذکر تحلیل شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که بر اساس شاخص موران که برابر Moran’s I=0.35 می باشد، الگوی توزیع و تمرکز فضایی تسهیلات عمومی در شهر مشهد از نوع خوشه اینقاط با تمرکز پایین (Cold spot) است و بیانگر این واقعیت است که فضاهای با دسترسی پایین در مجاور یکدیگر متمرکز شده اند. همچنین مقدار آماره ی عمومی G، برابر صفر و مقدار Z برابر با 76.74 می باشد. مقدار ضریب موران دو متغیره برابر با 0.08 می باشد که با توجه به شیب خط رگرسیون بین تراکم جمعیت و تعداد تسهیلات عمومی در نواحی شهر مشهد، بیانگر رابطه ی مثبت و نه چندان معنی دار است و نمایانگر این واقعیت می باشد که نواحی با ارزش تسهیلات بالا و جمعیت بیشتر بر هم منطبق می باشند. گرچه مقدار شاخص موران ناچیز است ولی به طور نسبی این واقعیت را تایید می کند.
    کلیدواژگان: خودهمبستگی فضایی، تسهیلات عمومی، شهر مشهد، مدل یکپارچه دسترسی، توزیع و تمرکز فضایی، عدالت فضایی
  • فرامرز بریمانی، مرتضی اسمعیل نژاد صفحه 27
    کشور ایران با گستره ی وسیع (15 درجه ی عرض جغرافیایی) از منظر برخورداری از سواحل طولانی در شمال و جنوب و اقلیم متنوع، دارای مزیت نسبی فراوانی است که بهره گیری از آنها در گذران اوقات فراغت به طور اعم و گردشگری به طور اخص نیازمند برنامه ریزی است. در این پژوهش سواحل جنوبی کشور از لحاظ زیست اقلیمی با روش های سنتی(ترجونگ و اولگی) و روش های نوین (شاخص تعادل دمایی، گرما و رطوبت، درجه ی شرجی، درجه ی خستگی انسان، درجه ی سختی و مدل تعادل دمایی) در 7 ایستگاه هواشناسی (چابهار، جاسک، بندرعباس، کیش، بوشهر، ماهشهر و آبادان) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سواحل جنوبی در ماه ژانویه و فوریه از بیشترین فراوانی مطلوبیت آسایش اقلیمی برخوردار است، در نتیجه ی اعمال اقداماتی مانند: مطالعه ی همه جانبه و ساماندهی بهینه ی تعطیلات سالیانه کشور و ایجاد تعطیلات زمستانه ضروری به نظر می رسد. همچنین با توجه به تنوع و تفاوت اقلیمی (گردشگری زمستانه در جنوب و تابستانه در شمال) می توان از ظرفیت های سواحل شمال و جنوب کشور به ویژه در مناطق محروم جنوب بهره گرفت به نحوی که این امر بتواند به توسعه ی این مناطق منجر گردد.
    کلیدواژگان: سواحل جنوبی، برنامه ریزی، اقلیم، ترجونگ، درجه شرجی، تعادل دمایی، گردشگری
  • ابوالفضل مشکینی صفحه 47
    در سده ی معاصر تاثیرگذار غالب در گسترش و توسعه ی فیزیکی شهرها، دولت متمرکز بوده که از طریق دخالت در واگذاری زمین رایگان و یا ارزان قیمت جهت ساخت واحدهای مسکونی، اعطای تسهیلات از طریق سیستم بانکی و تهیه ی طرح های توسعه ی شهری با پیامدهایی چون الحاق اراضی و تغییر کاربری صورت گرفته است. این مقاله با هدف پی بردن به تاثیر دخالت مستقیم دولت در بخش زمین و مسکن و نهایتا گسترش فیزیکی در یک شهر بزرگ منطقه ای چون کرمانشاه انجام گرفته است. در این راستا این سوال مطرح بوده که چگونه این دخالت صورت گرفته و چه تاثیری در توسعه ی فیزیکی شهر داشته است؟
    روش تحقیق این مقاله توصیفی-تحلیلی است و با استفاده از تحلیل آمار و اطلاعات موجود در این زمینه و عکس و نقشه های هوایی شهر کرمانشاه به این نتیجه رسیده است که سیاست های دولت به ویژه در قالب زمین شهری، مهم ترین عامل در تکوین فیزیکی شهر کرمانشاه بوده و نقشه های مراحل توسعه ی شهری به همراه مالکیت اراضی دولتی و واگذاری-ها، حاکی از آن است که این امر موجب گسترش افقی شهر و تراکم پایین در آن گردیده اس
    کلیدواژگان: بازار مسکن، زمین شهری، دولت، رشد شهر
  • امیرحسین حلبیان، فرشته رزمجویی صفحه 69
    در این پژوهش به منظور تحلیل تیپ های هوای زابل 7 متغیر از اول فروردین ماه 1358 تا بیست و نهم اسفندماه 1382 در ایستگاه سینوپتیک زابل بررسی گردید. انجام تحلیل خوشه ایبر روی آرایه ی داده های استاندارد شده (Stnd9088:18) و ادغام روزها بر اساس روش «وارد» نشان داد؛ زابل دارای 6 تیپ هوا می باشد که عبارتند از: 1- تیپ معتدل 2- تیپ بارشی 3- تیپ بسیار گرم و خشک 4- تیپ گرم، خشک و بادی 5- تیپ سرد و بادی و 6- تیپ بادی. بر اساس یافته های این پژوهش تیپ هوای سرد و بادی و تیپ بادی فراوان ترین و بادوام ترین، تیپ بارشی، کم بسامدترین و تیپ بسیار گرم و خشک،کم دوام ترین تیپ های هوای زابل هستند. در ادامه برای هر تیپ یک روز به عنوان روز نماینده انتخاب گردید. فراوانی ماهانه و سالانه ی هر کدام از تیپ ها نیز محاسبه و مشخص گردید که فراوانی سالانه ی تیپ ها در سه دهه گذشته تغییر کرده است. در پایان به بررسی ارتباط این تیپ ها با الگوهای گردشی تراز میانی جو پرداخته شد و آشکار گردید که رخداد هر کدام از تیپ ها متاثر از الگوهای گردشی خاصی است. تحلیل همدید ارتباط تیپ های هوای زابل با الگوهای گردشی تراز 500 هکتوپاسکال نشان داد که تیپ بادی(تیپ 6) به عنوان گرمترین تیپ غالبا متاثر از الگوهای گردشی 14، 15 و 17 و تیپ های سرد و بادی (تیپ 5) و بارشی (تیپ 2) عمدتا متاثر از الگوی گردشی 1، 2 و 16 می باشند.
    کلیدواژگان: تیپ هوا، تحلیل خوشه ای، الگوی گردشی، اقلیم شناسی همدید، زابل
  • مهدی قرخلو صفحه 99
    در حال حاضر اکثر شهرها به خاطر محدودیت های فیزیکی توسعه ی شهری با مقوله ی توسعه ی فیزیکی درگیرند. شهر بابلسر نیز با توجه به قرار گرفتن در منطقه ی شمال کشور ایران، نمی تواند به صورت گسترده توسعه یابد چرا که با محدودیت های فیزیکی توسعه ی شهری مانند دریا، رودخانه و وجود زمین ها و باغ های حاصلخیز در روند توسعه ی شهری مواجه است. هدف از این پژوهش دستیابی به متغیرهای مؤثر در توسعه ی فیزیکی شهرها و دستیابی به الگویی که توسعه ی آتی شهر بابلسر را با کمترین خسارت به محیط طبیعی مکان یابی نماید، می باشد. بنابراین با توجه به اهداف این پژوهش، از روش تجزیه و تحلیل وضع موجود و مدل سازی داده ها استفاده شده است. بدین منظور ابتدا برای ایجاد پایگاه داده سیستم اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات فضایی محدوده مورد مطالعه از روی نقشه های مربوطه، رقومی و ذخیره گردید و سپس اطلاعات توصیفی، وارد سیستم شده و به اطلاعات فضایی متصل شد، تا قابلیت تجزیه و تحلیل اطلاعات فراهم گردد. سپس با همپوشانی نقشه های مختلف در محیط «GIS»، دو منطقه ی بهینه ی توسعه ی فیزیکی بابلسر مشخص گردید. شهر بابلسر با توجه به محصور بودن در اراضی کشاورزی دو گزینه برای توسعه ی فیزیکی پیش رو دارد: اول توسعه ی شهر از درون که با تخصیص تراکم ساختمانی بیشتر به ساختمان های شهر امکان پذیر است و دوم توسعه به سمت بیرون است. مناسب ترین مکان جهت گسترش آتی شهر جنوب شرقی و در اولویت دوم جنوب غربی بابلسر می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، توسعه ی شهری، توسعه ی فیزیکی، مکان یابی، بابلسر، GIS
  • آسیه صادقی صفحه 123
    در کشور ایران به دلیل بالا بودن میزان رشد اقتصادی و فعالیت های توسعه ای، تقاضای سالیانه برای انرژی های مختلف از جمله انرژی الکتریکی افزایش یافته، در نتیجه احداث نیروگاه های جدید به ضرورتی انکارناپذیر تبدیل شده است. هدف از این مطالعه تحلیل مطلوبیت سرزمین جهت مکان یابی نیروگاه حرارتی براساس معیارهای محیط زیستی به کمک ارزیابی چندمعیاره است. ابتدا با بررسی منابع داخلی و تجربیات کشورهای دیگر به شناسایی معیارهای محیط زیستی مؤثر در مکان یابی نیروگاه پرداخته شد. با توجه به ویژگی ها و شرایط منطقه ی مورد مطالعه و همچنین دسترسی به اطلاعات مورد نیاز 17 معیار محیط زیستی برای این منظور انتخاب گردید. علاوه بر تهیه ی نقشه های مربوط به هر معیار در محیط سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، نقشه ی محدودیت های محیط زیستی منطقه نیز تهیه گردید. از منطق فازی جهت استانداردسازی نقشه های معیار استفاده شد. با توجه به این موضوع که هر کدام از معیارها نقش متفاوتی را در فرایند مکان یابی دارند، روش مقایسه ی زوجی فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی معیارها به کار برده شد. تلفیق لایه های اطلاعاتی به کمک مدل ترکیب خطی وزن دار(WLC) صورت گرفت و در نهایت نقشه ی مطلوبیت زون های مناسب برای احداث نیروگاه به دست آمد. یافته های این تحقیق نشان داد با توجه به عوامل محدودکننده ی محیط زیستی، در حدود 81 درصد از شهرستان برای احداث نیروگاه نامطلوب می باشد و تنها حدود 7500 هکتار از منطقه ی مورد مطالعه (0.79 درصد از شهرستان) ارزش مطلوبیت اولیه بیشتر از 150 را برای احداث نیروگاه دارند. در نتیجه 12 پهنه مناسب (با مطلوبیت میانگینی از رنج 149 تا 193) برای احداث نیروگاه در شهرستان چابهار شناسایی و رتبه بندی گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی چندمعیاره، روش ترکیب خطی وزن دار، معیارهای محیط زیستی، منطق فازی، نیروگاه حرارتی
  • علی اصغر پیله ور صفحه 141
    انجام طرح های تقسیمات سیاسی در کشور و اجرای برنامه های رشد و توسعه ی محلی (برنامه-ریزی شهری) و ناحیه ای موجب تحولات ساختاری بویژه در شهرها شده است.
    طرح تقسیم استان خراسان درسال1383 به سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی موجب تحول و تغییراتی درفضای شهری و ناحیه ای شده است که انعکاس بخشی از آن را می توان در تغییرات قیمت زمین و مسکن در شهرها بویژه مرکز استان یا مرکز ناحیه ای یافت.این مقاله با روش تحقیق تحلیلی و میدانی با استفاده از فرمول ارزش اضافی، تغییرات قیمت زمین و مسکن را درشهربجنورد به عنوان مرکزاستان خراسان شمالی در نتیجه ی ارتقایابی از مرکزیت شهری به ناحیه ای و تغییرات ساختاری ناشی از رویکرد سیاسی دولت، شناخته است. همچنین دراین تحقیق میدانی جهت تعیین قیمت زمین و مسکن در سال های معین قبل (1379) و بعد از تقسیم خراسان (1386) داده ها از بنگاه های املاک و مسکن شهربجنورد به طورتصادفی با توجه به بافت،کالبد، حاشیه نشینی، مهاجر بودن و...در مناطق هفت گانه ی فرضی به دست آمده است.
    نتایج تحقیق که به کمک جداول، نمودار و نقشه با استفاده از GIS ارایه شده است، نشان می دهد تغییرات قیمت زمین و مسکن در مناطق شهری بجنورد چشمگیر است. در بررسی تطبیقی قبل از مرکز استان شدن و بعد از ارتقایابی در ارزش زمین 61 برابر و در خرید مسکن 5 برابر افزایش بوده است. نیز این روند به تحولات ساختاری رشد عمودی شهر و تغییر الگوی رشد منجرشده است.
    کلیدواژگان: دولت، رویکردسیاسی، ارتقایابی، مرکزیت ناحیه ای، ساختار، زمین و مسکن، ارزش اضافی
  • شهریور روستایی صفحه 163
    امروزه افزایش استفاده از خودرو و کمبود فضای پارکینگ در بخش های پرتردد شهری به مساله ی حادی مبدل شده است. این مساله در محلات و واحدهای همسایگی نیز به دلیل کم عرض بودن معابر و پارک وسایط نقیله در طول معابر، مشکلات عدیده ای را در عبور و مرور محله ای ایجاد نموده و نظم محلی را مختل می سازد؛ که ضرورت مکان یابی بهینه ی پارکینگ های محله ای را بیش از پیش آشکار می سازد. تحقیق حاضر، برآن است که ایده ی مکان یابی پارکینگ های محله ای را برای اولین بار مطرح ساخته و شاخص های ایجاد آن را با توجه به معیارهای دقیق و به دور از مباحث ثقیل ترافیکی و با توجه به علم برنامه ریزی شهری بیان نماید. لذا استقرار پارکینگ ها زمانی می توانند کارایی لازم را داشته باشند که در مکان مناسبی احداث شوند. در این تحقیق، 11 پارامتر مختلف از قبیل جمعیت، تراکم ساختمانی، فاصله ی پیاده روی تا پارکینگ، دسترسی بر اساس عرض معابر، عرضه ی پارکینگ،تعداد خودروها، تقاضای پارکینگ، قیمت زمین، سازگاری کاربری ها، ظرفیت پارکینگ تکمیل پرسشنامه در منطقه ی 3 و 4 شهرداری تبریز، برای مکان یابی پارکینگ های محله ای بررسی شده است. یافته ها، بیانگر آن است که سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) توانایی تلفیق تعداد زیادی از پارامترها را به صورت همزمان داشته و با به کارگیری روش وزن دهی دودویی AHP در نرم افزار Idrisi، به ارایه ی الگویی مناسب جهت مکان یابی بهینه ی پارکینگ های محله ای پرداخته شده و در نهایت دو سناریو برای مکان یابی پارکینگ های محله ای ارایه شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که در سناریوری اول با فرض اعمال شرایط ایده ال در منطقه ی مورد مطالعه، می توان 23 پارکینگ محله ای برای احداث پیشنهاد داد، اما زمانی که تمامی شرایط لازم از نظر برنامه ریزی، قانون گذاری سرمایه گذاری جهت احداث پارکینگ های محله ای از سوی شهرداری روند اجرایی پیدا نمی کند، تعداد 13 پارکینگ در سناریوی دوم برای احداث پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پارکینگ های محله ای، مکان یابی، AHP، GIS، شهر تبریز
  • غلامعلی مظفری، فاطمه بخشی زاده کلوچه صفحه 185
    لیشمانیوز بیماری انگلی است که به وسیله نیش پشه خاکی ماده به انسان انتقال می-یابد، دو نوع اصلی آن لیشمانیای جلدی و احشایی است. شیوع و انتشار این بیماری تحت تاثیر مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به ویژه شرایط محیطی و اکولوژیکی است. در تحقیق حاضر شرایط بیوکلیمائی زمان گسترش و شیوع این بیماری در سطح دشت یزد-اردکان واقع در استان یزد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برای انجام این تحقیق از داده های روزانه عناصر هواشناسی 3 ایستگاه هواشناسی یزد، اردکان و میبد طی دوره ی آماری 1376 تا 1388 استفاده به عمل آمد و اطلاعات مربوط به میزان شیوع این بیماری طی این دوره ی زمانی در سطح مناطق آلوده نیز از مراکز بهداشتی و درمانی جمع آوری گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بروز حداکثر بیماری در شش ماه دوم سال به ویژه در فصل پاییز به وقوع می پیوندد. یک همبستگی مثبت ضعیف با رطوبت نسبی، یک همبستگی معکوس قوی با متوسط دما، حداقل و حداکثر دما و حداکثر سرعت باد و یک همبستگی معکوس ضعیف بین میزان ساعات آفتابی و موارد بروز بیماری وجود دارد که البته از این حیث تفاوت هایی درسطح شهرستان های واقع در سطح دشت یزد- اردکان قابل مشاهده است، تفاوت معنی دار نیز بین میزان شیوع بیماری در سطح سه شهرستان در سطح آلفای 05/0 مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: لیشمانیا، سالک، جغرافیای پزشکی، اقلیم زیستی، یزد، اردکان
  • محمد خداوردیزاده صفحه 203
    غار سهولان به عنوان یکی از جاذبه های اکوتوریستی و ژئوتوریستی مهاباد، از مناطق مهم گردشگری کشور می باشد. لذا مطالعه ی ارزش اکوتوریستی آن می تواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه ی گردشگری در منطقه مؤثر باشد. هدف این پژوهش برآورد ارزش اکوتوریستی غار سهولان با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. برای بررسی عوامل مؤثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد گردید. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه ی حضوری با 160 بازدیدکننده از منطقه ی مذکور جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که 4/88 درصد بازدید کنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از غار مذکور می باشند. همچنین متغیرهای تحصیلات، جذابیت غار سهولان، درآمد و قیمت پیشنهادی اثر معنی داری روی احتمال تمایل به پرداخت افراد دارد ولی متغیرهای سن، جنسیت و اندازه خانوار از لحاظ آماری معنی دار نبوده ولی علائم مورد انتظار را دارا بوده اند میانگین تمایل به پرداخت افراد 4235 ریال و ارزش اکوتوریستی سالانه غار سهولان حدود 847000000 ریال برآورد گردید. لذا با توجه به اهمیت بالای غار سهولان مهاباد از نظر بازدیدکنندگان، می طلبد که برنامه-ریزان و مسؤولان برای توسعه ی گردشگری و افزایش تعداد بازدیدکنندگان و توریست ها و بالا بردن رفاه بازدیدکنندگان به این منطقه توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش اکوتوریستی، ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، غار سهولان
|
  • Dr. M. R. Rahnama, J. Zabihi Page 5
    Transition from the existing procedures for investigating spatial concentration of urban facilities in the form of formal limitations of municipality (districts and regions) as a unit of study and using the available and current quantitative techniques such as taxonomy, Morris index, entropy coefficient and correlation coefficient for analyzing spatial justice and presenting a new method for analyzing spatial distribution of urban facilities and its integrated access are of the main objectives of this research. In order to achieve this goal, while introducing and evaluating the efficiency of spatial autocorrelation modle, Moran’s index and G general statistics, by the help of Geographical Information System (Arc GIS) and Geo Data software, which enables the integrated analysis of spatial distribution of urban facilities, the analysis of spatial distribution and access to 12 types of urban public facilities which are scattered over 820 urban points over 12 regions and 51 districts of Mashad Municipality has been performed and the extent of integrated access to urban facilities have been analyzed by the above said models. The results obtained from this research indicates that based on Moran’s Index, I= 0.35, the spatial distribution and concentration pattern of urban facilities in Mashhad city is of cluster type of spots with low concentration (cold spot) and indicates the fact that areas with low access are concentrated adjacent to each other. Also the value of G general statistics is equal to zero and for Z, is equal to 76.74. The value of two variables Moran’s coefficient is equal to 0.08, which considering the regression line slope between the population density and the number of public facilities in Mashhad area, indicates a positive relationship and represents this fact that the areas with high value of facilities and more population are in conformity with each other. Although the value of Moran’s index is negligible but relatively confirms this fact.
  • Dr. F. Barimani, M. Esmaeal Nejad Page 27
    Iran with a vast extent (15 0 degrees of geographical latitude) and having long coastal areas in the north and south part, and various climatic conditions has a great relative advantages, which is required to be programmed in order to be used for leisure time in general and tourism in particular. In this research, the south shores of Iran have been reviewed by traditional methods (Tarjoong and Olgi) and modern methods (thermal equilibrium index, heat, humidity, sultry degree, human fatigue level, degree of hardness and thermal equilibrium model) in seven 7 meteorological stations of Chabahar, Jask, Bandar Abbas, Kish, Bushehr, Mahshahr and Abadan. The obtained results indicate that the southern coasts have the greatest level of climatic comfort in January and February, which consequently performing some activities including comprehensive studies, optimized planning of annual holidays, and creation of winter holiday deems necessary. Also with respect to climatic diversity and difference (winter tourism in the south and summer tourism in the north) it is possible to enjoy the capacities of the south and north coasts of country in the deprived areas of the south, so that it can lead to the development of these areas.
  • Dr. A. Meshkini, A. Tafakori Page 47
    In the present century, the government has the greatest effect on physical development of the cities which occurred through transferring free or affordable lands for construction of residential buildings, grant facilities through banking systems and preparation of urban development plans with the consequences including lands annexation and land use change.This research aimed to understand the direct government intervention in lands and housing section and ultimately physical development of a great city like Kermanshah. In this respect, this question arises that how this intervention took place? What was its impact on the physical development of the city? The research method of this paper is analytical- descriptive method and by analysis of the existing information and statistics in this field as well as aerial photos and maps of Kermanshah city, has come to the conclusion that the government policies particularly in the form of urban land was the greatest factor in physical development of Kermanshah city, Also the maps of urban development stages together with ownership of public lands and transferring indicates that this event caused the horizontal spread of the city and low land use intensity.
  • Dr. A.H. Halabiyan, F. Razmjoiee Page 69
    In this research, in order to analyze the types of Zabol weather, 7 variables from 21 March 1979 up to 20 March 2003 were reviewed in Zablol Synoptic station. Performance of cluster analysis on standardized data arrays (stnd 9088:18) and integration of days based on Vared method showed that Zabol has 6 types of weather including: 1- Moderate type, 2-rainy type, 3- very high and dry type, 4- hot, dry and windy type, 5- cold and windy type and 6- windy type.Based on the findings of this research, cold and windy weather type and windy type are most frequent and sustainable types; rainy type has the lowest frequency and very hot and dry types are the most unsustainable weather in Zabol. In continue, for each type of weather, one day was selected as the representative day. The monthly and annual frequency of each type was calculated and it was recognized that the annual frequency of the types during the 3 years has changed. At the end, the relation of these types with circular pattern were studied and revealed that the occurance of each type is under the affection of certain circular patterns. Synoptic analysis of the relation between Zabol weather with circular patterns of elevation 500 Hecto Pascal revealed that windy type (type 6) as the warmest type, is under the affection of circular pattern of 14,15 and 17 and cold and windy types (type 5) and rainy (type 2) are mainly under the effect of circular pattern 1, 2 and 16.
  • Dr. M. Gharakhlou, M. Davoodi, S. M. Zandavi, H. A. Jorjani Page 99
    At present, most of cities, due to physical constraints of urban development are involved in physical development. Accordingly, Babolsar city for locating in the north part of Iran can not be developed greatly due to physical constraints including the sea, river, existing fertilized lands and gardens. The aim of this research is to achieve effective variables in physical development of the cities and obtaining a pattern which locates future development of Babolsar city with the least damages to natural environment. Therefore, with respect to the aim of this research, the methods of status quo analysis and data modeling have been used. For this purpose, firstly for establishment of GIS data base, the spatial information of the area under study were numbered and stored from relevant maps, the descriptive information were entered in to the system and connected to spatial information to enable the analysis of information, then by overlapping different maps in GIS environment, two optimized areas for physical development of Babolsar were recognized. Since Babolsar city is enclosed in agricultural lands therefore, for development purpose is faced with two alternatives: firstly, development within the city which is possible through allocating higher land use intensity and secondly, development toward outside of the city. The most appropriate place for future development of the city would be at first the south east part and the second priority would be south west part of Babolsar city.
  • A. Sadeghi Page 123
    In Iran, due to high rate of economic growth and development activities, the annual demand for energy including electricity has increased; therefore construction of new power plants has changed to an inevitable necessity. The aim of this research is to study the suitability of the area to locale thermal power plant based on environmental criteria by the assistance of multi criteria evaluation. Firstly, through the review of internal resources and experiences of other countries, the effective environmental criteria in power plant locating were identified. With respect to the specifications and conditions of the under study area and also access to the required information, for this purpose 17 environmental criteria were selected. In addition to preparation of the relevant maps of each criterion in GIS, the environmental constraint map of the area was prepared. Logic fuzzy was used for standardization of criteria maps. With respect to this fact that each of criteria has a different role in locating process, paired comparative method of AHP was used for criteria weighting.Integrating informative layers was performed by the help of WLC (weighted linear combination) and finally the desirable maps of appropriate zones for power plant construction were obtained. The findings obtained from this research indicates that regarding environmental limiting factors about 81 percent of the town ship area is not suitable for establishment of power plant and only about 7500 Hectares of the study area (% 0.79 of the town ship) has an initial suitability value of more than 150 for power plant construction. Consequently, 12 appropriate zones (with average suitability of 149 up to 193) were identified and ranked for power plant establishment in Chabahar.
  • Dr. A. A. Pilehvar Page 141
    Performance of political division plans in the country and accomplishment of local and regional development and growth programs (urban planning) has caused structural changes particularly in the cities.The plan of deviding Khorasan province in to three provinces of Khorasan Razavi, North Khorasan and south Khorasan, has led to changes in urban and regional spaces which its reflection can be found in the increase of land and housing prices in the cities particularly in the province or district centers. This paper, by the use of field- analytical method and surplus value formula has recognized the price changes of land and housing in Bojnoord as the province centre of Northern Khorasan, resulting from promotion from urban centrality to regional centrality and structural changes rising from government’s political approach. Also, in this field research, for determining the price of land and housing in certain previous years (2000) and after division of Khorasan (2007), the data were collected randomly from real estates of Bojnoord city with regard to the context, physics, suburbia, migrants, … in the considered seventh districts.The research results which have been presented by tables, graphs and maps by using GIS show that the change of ground and land in urban areas of Bojnoord is salient. In a comparative review, prior and after becoming province, there has been an increase of about 61 times in the land price and 5 times in the housing prices, furthermore, this trend has caused the structural changes of vertical growth of the city and change of growth pattern.
  • Dr. Sh. Roostayee Page 163
    Today, the increasing use of car and lack of parking places in heavy traffic parts of the city has become a serious and acute problem. This issue, in the local parts and neighboring units has made drastic problems in the local traffic for low wide of the passages and park of vehicles along the streets and disrupts the local discipline which reveals the necessity for optimum locating the local parking more than before. The current research intends to represent the idea of locating local parkings for the first time and indicates its creation indices according to precise criteria and away from heavy traffic issues and with respect to the science of urban planning. Therefore, if the parkings being established in appropriate locations, they will have sufficient efficiency. In this research, 11 different parameters including population, land use intensity, walking distance up to parking lots, access based on passages’ width, parking provision, parking demand, land price, usages adaptability, parking capacity, filling questionares in districts No. 3&4 of Tabriz municipality have been studied for locating local parkings. The findings show that geographic information system (GIS) has the capability for integrating a great number of parameters simultaneously and through implementing AHP paired weighting method in Idrisi software has presented an appropriate pattern for optimum locating of local parking lots, and finally two scenarios have been presented for locating local parkings. The results of this study show that in the first scenario, with the assumption of applying ideal conditions in the under study area, it is possible to suggest the establishment of 23 local parking, but when all the required conditions in terms of planning and investment legislation for the establishment of local parking do not execute by the municipality, 13 parking are suggested to be established in the second scenario.
  • Dr. Gh. Mozafari, F. Bakhshizadeh Kolooche Page 185
    Leishmaniasis is a parasitic disease which transfers to human through female sand fly bite. Its two main types are cutanenous leishmana and visceral. Spread and incidence of this decease is affected by economical, social, cultural and especially environmental and ecological conditions. In the current research, the bio-clima conditions, the spread and incidence time of this decease have been studied and analyzed at Yazd- Ardakan plain in Yazd province. For the performance of this research, the daily meteorological elements of three (3) meteorological stations of Yazd, Ardakan and Meybod during the statistical period of 1997 up to 2009 were used and the information about the prevalence amount of this disease were collected during this time period from the contaminated areas and also health centres. The findings show that maximum disease incidence is happened in the second half of the year particularly in the autumn. There is a weak positive correlation with relative humidity, a strong inverse correlation with average temperature, minimum and maximum temperature and maximum wind speed and a week inverse correlation between the amount of day light hours and the incidence of the disease numbers, which is visible from the view point of the difference of townships located in Yazd- Ardakan plain, also a significant difference of Alpha 0.05 was approved about the incidence of this decease at these 3 townships.
  • M. Khodaverdizadeh Page 203
    Sahoolan cave, as one of the ecotourism and geotourism attractions of Mahabad, is an important tourism area of Iran. Therefore the study of its ecotourism value can be effective in predicting needs, eliminate of deficiencies and tourisms development in the area. The aim of this research is to estimate each tourism value for Sohoolan cave by the use of contingent valuation method. In order to study the effective factors on the peoples’ willing to pay, the Logit model with maximum likelihood method was estimated. The required date were collected by filling questionnaire and interview with 160 visitors of the said area. The results showed that 88.4 present of visitors are willing to pay for using the said cave. Also, variables including education, attraction of Sahoolan cave, income and the proposed price has significant effect on the probability of willing to pay of the people, But the variables of gender, age, size of family were not statistically significant but they had the expected signs. The average willingness of people to pay and the annual ecotourism value of Sahoolan cave has estimated about 4235 and 847,000,000 Rials respectively. Therefore, with respect to the great importance of Sohoolan Mahabad Cave from the view point of visitors, will require that planners and authorities to have more attention to this area for tourisms development and increasing the number of visitors and tourists and enhancing the welfare of visitors.