فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 24 (پاییز 1390)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 24 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی یمانی، مریم جابری صفحه 5
    اراضی زراعی و سکونتگاه های استقرار یافته بر روی دامنه های مناطق کوهستانی ایران در اثر ناپایداری ها هر ساله آسیب های فراوانی می بینند. بررسی ها نشان می دهد که عوامل متعددی از جمله تغییر پوشش گیاهی و کاربری اراضی به عنوان دو فاکتور بسیار مهم در تغییر مورفودینامیک دامنه ها نقش ایفا می کنند. در این پژوهش، حوضه ی کوهستانی رودخانه ی آهار واقع در شمال تهران به صورت نمونه با این هدف مورد مطالعه قرار گرفته است. توسعه ی فعالیت های انسانی در سال های اخیر و با اهداف متفاوت در این حوضه، خطرات ناشی از رویکرد حرکات دامنه ای را افزایش داده است. برای بررسی فرآیندهای مورفودینامیکی دامنه ها از تصاویر ماهواره های لندست 5 و 7) TM و ETM+ (استفاده شده و در نرم افزار pca-Geomatica به عنوان ابزارهای اصلی پژوهش تجزیه و تحلیل شده است. سپس نقشه ی پوشش گیاهی و کار بری اراضی منطقه از تصاویر مورد اشاره استخراج شده است. تکنیک کار پژوهش، مقایسه ی زمانی تغییرات پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر مذکور و ترسیم نقشه ی این تغییرات بوده است. برای کنترل تغییرات به دست آمده از طریق مشاهده غیرمستقیم، کار میدانی گسترده انجام شده و موقعیت ها با دستگاه GPS کنترل و تطبیق داده شده است. نتایج حاصل از مقایسه ی نقشه ی شدت تغییرات صورت گرفته در کاربری اراضی و پوشش گیاهی و تطبیق آن با نقشه ی پراکندگی حرکات دامنه ای نشان می دهد که، فراوانی ناپایداری های دامنه ای با مناطقی که در معرض تغییرات پوشش گیاهی و کاربری اراضی بوده اند همبستگی دارند. ساخت و سازها به ویژه با اهداف سکونت گاهی و خانه های دوم در پیرامون کلان شهر تهران و نیز افزایش جمعیت روستایی در سال های اخیر به سرعت توسعه یافته است. این توسعه منجر به استفاده ی گسترده از دامنه ها و با ایجاد ترانشه و تسطیح و بر هم زدن تعادل آنها به منظور کاهش شیب شده و تحت تاثیر آن از بین بردن پوشش گیاهی از علل عمده افزایش ناپایداری ها در سال های اخیر بوده است.
    کلیدواژگان: حوضه ی آهار، سنجش از دور، مورفودینامیک دامنه ای، پوشش گیاهی، کاربری اراضی
  • عبدالرضا افتخاری، مهدی پورطاهری، فاطمه مهدویان صفحه 23
    طی دهه های اخیر افزایش نرخ بیکاری و در نتیجه خروج نسل جوان و افراد دارای تحصیلات بالاتر از اجتماعات روستایی، بافت و ساختار نواحی روستایی را به مخاطره انداخته است. در این میان گردشگری نه تنها به عنوان یک ابزار بالقوه برای تغییر این وضعیت بلکه یکی از عناصر جداییناپذیر راهبرد توسعهی روستایی مطرح است و به عنوان یک راهبرد توانمند و دارای مزیت نسبی و پاک می تواند جریانات اقتصادی ازجمله کارآفرینی و اشتغال، سرمایه گذاری و جمعیت را به سوی روستاها و نقاط طبیعی بکشاند، مطرح می باشد. با این رویکرد بارزترین نقش گردشگری در مناطقی چون محور مورد مطالعه می تواند حرکت به سوی توازن و تعادل منطقه ای باشد. اما آنچه در این فرآیند تحرک اقتصادی و اجتماعی مهم است سرمایه گذاری در مکان های دارای مزیت گردشگری می باشد و این امر میسر نمی شود مگر این که انتخاب درستی از بین مناطق گردشگری صورت گیرد تا زمینه ی پیشرفت کل منطقه را فراهم آورد. لازمه ی این امر استفاده از تکنیک ها و مدل-های اولویت بندی می باشد. در مقاله ی حاضر با طرح این پرسش که کدامیک از مناطق روستایی مورد مطالعه دارای مزیت براساس اولویت های ظرفیتی گردشگری هستند، تلاش شده است با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از مدل TOPSIS پاسخ علمی لازم را پیدا کند. یافته ها نشان می دهد که از میان 30 روستای مورد مطالعه، روستاهایی که دارای جاذبه های محیطی بیشتری هستند (سقزچی، شیران، ویند کلخوران، برجلو، گلستان، گوگرچین) از ارجحیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، ظرفیت گردشگری، مناطق روستایی، تکنیک TOPSIS، شهرستان نیر
  • احمد مزیدی، فاطمه فلاح زاده صفحه 39
    هدف اصلی این تحقیق بررسی روند دمای اعماق خاک در ایستگاه یزد می باشد. بدین منظور داده های روزانه ی دمای خاک ایستگاه سینوپتیک یزد در اعماق 5، 10، 20، 30، 50 و100 سانتیمتری از سطح زمین در ساعات 03، 09 و 15 گرینویچ در دوره ی آماری 5 ساله (1384-1380) انتخاب و تجزیه و تحلیل بر روی آنها انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین دامنه ی نوسان روزانه ی دما در لایه های نزدیک به سطح زمین (عمق 5 سانتیمتری) در ساعت 5/6 صبح و در ماه فروردین می باشد که با افزایش عمق پیوسته از مقدار آن کاسته می شود، بطوری که در عمق 100 سانتیمتری در ماه مرداد به کمترین مقدار خود می رسد. همچنین در عمق های 5 و 10 سانتیمتری حداکثر دما در اوایل تیرماه اتفاق افتاده است، درحالی که در عمق 100 سانتیمتری با یک ماه تاخیر زمانی در اوایل مرداد رخ داده است. حداقل دما نیز درسطوح بالا (5، 10 و 20سانتیمتری) در اوایل دی ماه و در اعماق پایین تر به تدریج تا اواخردی اتفاق افتاده است که نشان می دهد موج گرمایی حداکثر روزانه دیرتر از موج گرمایی حداقل به ژرفایی معین می رسد.
    کلیدواژگان: یزد، دمای خاک، روند دما، دامنه ی نوسان روزانه، خاک
  • عیسی ابراهیم زاده، کوهزاد رئیس پور صفحه 51
    فراهم نمودن زمینه ی برخورداری از خدمات مختلف رفاهی و زیربنایی، تسهیلات اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی از اساسی ترین شاخص های برنامه ریزی در هر واحد برنامه ریزی و بویژه مناطق روستایی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی درجه ی توسعه یافتگی مناطق روستایی استان سیستان و بلوچستان برای سطوح شهرستان و بخش، در دو مقطع زمانی 1385 و 1375 می باشد. بر همین اساس 35 شاخص توسعه در 5 گروه شاخص های؛ جمعیتی، زیربنایی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و بهداشتی- درمانی تعریف و به روش تاکسونومی عددی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها بیانگر آن است که در دهه ی 1375 اغلب روستاهای استان در طبقه مناطق نیمه توسعه یافته و توسعه نیافته قرار داشته اند، بطوری که تنها 14 درصد از روستاهای استان در نقاط برخوردار و 86 درصد در محدوده ی نیمه توسعه یافته و توسعه نیافته بوده اند. علاوه بر آن شکاف توسعه ای بین شهرستانی و بین بخشی نیز در آن مشهود است. توسعه ی نواحی روستایی استان در مقطع زمانی 1385 به جز در شهرستان زابل و بخش های تابعه ی آن، در سایر شهرستان ها و بخش ها نشان دهنده ی آن است که این روند رو به رشد بوده است. بطوری که در این سال، 54 درصد روستاها در طبقه ی توسعه یافته، 30 درصد در ردیف نیمه توسعه یافته و 16 درصد هم در طبقه ی محروم قرار گرفته اند. با این وجود نتایج تفصیلی تر مبین عدم توازن در این رشد می باشد؛ بطوری که تغییر جایگاه و رتبه ی توسعه یافتگی روستاها، عمدتا شامل بخش های مرکزی شهرستان ها بوده است. در واقع این عدم توازن بویژه منجر به اختلاف وضعیت توسعه یافتگی مناطق روستایی بخش مرکزی هر شهرستان با سایر بخش های آن شده است. این مهم بیانگر پابرجا بودن عدم تعادل های منطقه ای و در عین حال عدم توزیع یکنواخت امکانات در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، تاکسونومی عددی، شاخص های توسعه، سیستان و بلوچستان
  • محمدتقی رهنمایی، احمد پوراحمد، یوسف اشرفی صفحه 77
    شهرهای در حال توسعه، مانند همتایان صنعتی خود با عدم قطعیت های قابل توجهی روبه-رو هستند. اکثر شهرها با مساله ی مدیریت نرخ بی سابقه رشد جمعیت مواجه بوده و در حال حاضر قادر به ادامه و هدایت وضع موجود نیستند. بسیاری از شهرهای جهان در حال توسعه، عملکردی بسیار ضعیف تر از ظرفیت بالقوه ی خود دارند، این شهرها در نتیجه ی از دست دادن فرصت ها برای جمعیت شان و به کارگیری توسعه ی غیرمنطقی برای منطقه شان دارای عملکرد ضعیفی هستند. بنابراین به دلیل محیط اقتصادی نامشخص و رقابتی، شهرهای در حال توسعه نیازمند نظم و دیسیپلین برای استفاده ی مؤثر از منابع مالی و انسانی محدودشان در جهت رسیدن به اهداف هستند. باتوجه به اصل توسعه ی درونزای محیطی، هدف اصلی این مقاله ارزیابی قابلیت های توسعه ی شهری مراغه برای انتخاب مناسب ترین استراتژی برای توسعه ی آتی آن می باشد. به عبارت دیگر هدف از این مقاله انتخاب استراتژی های مناسب توسعه جهت ارتقای توانایی شهر برای بهره گیری بهینه از توان های محیطی خود می باشد. روش تحقیق برحسب هدف، روش تحقیق کاربردی و شیوه ی مطالعه برحسب روش و ماهیت، تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای، اسنادی، روش مشاهده ی مستقیم و روش های میدانی مانند پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، مناسب ترین استراتژی برای توسعه ی شهری مراغه، استراتژی توسعه ی آموزش عالی و دانشگاه ها در شهر و تبدیل مراغه به شهری دانشگاهی می باشد. ضمن اینکه استراتژی تقویت عملکرد توریستی و جهانگردی شهر به عنوان استراتژی جایگزین مطرح است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه ی شهری، استراتژی، مدل ANP، چشم انداز، سناریو، مراغه
  • حمید شایان دانشیار، سید رضاحسین زاده دانشیار، رضا خسروبیگی صفحه 101
    روند تحولات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی چند دهه ی اخیر ایران و گوناگونی بستر جغرافیایی، موجب شکل گیری نظام فضایی نامتعادل در سطح سکونتگاه های روستایی شده است. گرچه تقویت سلسله مراتبی سکونتگاه ها در راستای ساماندهی مطلوب فضاهای روستایی اهمیت زیادی دارد، اما در برنامه های عمرانی برای تحقق این مهم به دلیل تاکید بر شاخص های خدماتی، نتایج مطلوبی به دست نیامده است. مقاله ی حاضر درصدد است با رویکردی همه-جانبه و در قالب روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی، سطح پایداری توسعه و عوامل مؤثر بر آن را در 49 سکونتگاه روستایی شهرستان کمیجان مشخص سازد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه در حجم نمونه 430 نفر و تلفیق و ترکیب معیارها و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده روش های شاخص های وزنی و آزمون های مناسب در نرم افزار spss انجام شده است. بر اساس آزمون t استیودنت، سطح پایداری تمامی سکونتگاه ها به طور معناداری کمتر از حد مورد انتظار است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که بعد اجتماعی با ضریب تعیین 752/0، بیشترین تاثیر را بر سطح پایداری سکونتگاه ها داشته است. براساس نتایج فن تحلیل عاملی به منظور پایدارسازی سکونتگاه های مورد مطالعه، ارتقای مشارکت مردم در تصمیم گیری محلی، سهولت دسترسی به خدمات بهداشتی- درمانی، آموزشی و اقتصادی، مقاوم-سازی مساکن، ساماندهی دفع زباله، افزایش بازده تولید و سطح اشتغال گریزناپذیر هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری، ارزیابی زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی، روستاهای کمیجان
  • صالح آرخی، یعقوب نیازی، مصطفی ادیب نژاد صفحه 121
    پایش تغییر عموما جهت ارزیابی فرآیندهای طبیعی، از قبیل اثرات بلندمدت تغییر اقلیم که ناشی از علل نجومی است و همچنین فرآیندهای کوتاه مدت که شامل توالی پوشش گیاهی و فرآیندهای ژئومورفولوژیکی است صورت می گیرد. همچنین، پایش تغییر جهت ارزیابی اثرات ناشی از فعالیت های انسانی از قبیل جنگل زدایی، کشاورزی و شهرسازی مورد استفاده قرار می گیرد. همانگونه که تغییرات محیطی انعکاس دهنده ی وضعیت مدیریت اراضی است، روش های پایش تغییر می تواند به ارزیابی این عملیات کمک کند. در این مطالعه تصاویر سنجنده (MSS) سال 1976 و لندست(ETM+) سال 2002 با استفاده از چهار تکنیک پایش تغییر در حوضه ی سد ایلام با مساحت 751/476 کیلومتر مربع آنالیز شده اند. تکنیک-های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه شامل تفاضل تصویر، نسبت گیری تصویر، تفاضل تجزیه مؤلفه ی اصلی و تفاضل تجریه ی مؤلفه ی اصلی استاندارد شده، بوده اند. با توجه به اینکه تکنیک های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه نیازمند تعیین آستانه هستند جهت تعیین آستانه از روش آماری استفاده شده است و بر این اساس مشخص شده است که آستانه ی تغییر در منطقه ی مورد مطالعه با 1 انحراف از میانگین قرار داشته است. پس از تعیین آستانه ی تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص گردیده است. جهت ارزیابی دقت تکنیک های پایش تغییر پس از برداشت واقعیات زمینی که از طریق بازدید میدانی و تصاویر ماهواره ای Google Earth به دست آمد، از دقت کل و ضریب کاپا استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که روش تفاضل باند قرمز با دقت کل 89 و ضریب کاپای 82/0 از بین تکنیک های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه بیشترین دقت و روش نسبت گیری باند مادون قرمز نزدیک با دقت کل 5/64 و ضریب کاپای 34/0 کمترین دقت را در پایش تغییرات پوشش گیاهی منطقه ی مورد مطالعه داشته اند.
    کلیدواژگان: پایش تغییر، سنجش از دور، تفاضل تصویر، نسبت گیری تصویر، تجزیه ی مؤلفه ی اصلی، آستانه ی تغییر
  • شهرام روستایی، هادی نیری صفحه 137
    مورفومتری رودخانه با به کارگیری نقشه های توپوگرافی و مدل ارتفاعی رقومی و داده-های میدانی برای تعیین نقش تغییر مقاومت لیتولوژی و تکتونیک بر روی پروفیل طولی در حوضه ی آبریز رودخانه مهاباد در جنوب دریاچه ی ارومیه مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور حوضه ی آبریز مورد نظر به پنج بخش تقسیم شده است. آبراهه ها، براساس روش استرالر رتبه بندی شده اند. برای تعیین شکستگی ها پروفیل طولی هر رتبه با سازندهای زمین شناسی و تکتونیک از نقشه های زمین شناسی 100000/1 انطباق داده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در محدوده های دریاس و آگری تغییر از یک لیتولوژی مقاوم به لیتولوژی نامقاوم سبب شکستگی واضحی در پروفیل طولی شده است و شکستگی ها تنها در مرز سازندها دیده می شوند که نشان دهنده ی تاثیر زیاد لیتولوژی بر روی پروفیل طولی است. در محدوده های کوتر و بیطاس شکستگی ها در داخل لیتولوژی دیده می شوند و در مرز سازندها شکستگی وجود ندارد.
    بر اساس شاخص ژئو-تکتونیکی محدوده های کوتر و بیطاس از فعالیت تکتونیکی بیشتری در مقایسه با دیگر محدوده ها برخوردارند. بر این اساس، چنین استنباط شده است که ارتباط بین بالاآمدگی ناشی از تکتونیک و تاثیر سنگ بستر روی پروفیل طولی معکوس است. بنابراین بالاآمدگی تکتونیک از تاثیر سنگ بستر بر روی پروفیل طولی می کاهد.
    کلیدواژگان: پروفیل طولی رودخانه، تکتونیک، تحلیل کمی، لیتولوژی، رودخانه مهاباد
  • مژگان انتظاری، محمدحسین رامشت، عبدالله سیف، کورش شیرانی صفحه 155
    زمین لغزش یکی از بلایای طبیعی است که رخداد آن مشروط به کارکرد عوامل دیگر است. این پدیده مانند سایر بلایای زمینی از نظر طبیعی بلیه نیست، بلکه از جمله فرآیندهای لازم جهت تحولات ناهمواری های زمین به شمار می رود که حضور انسان در پیرامون این رخداد آن را به صورت بلانشان می دهد. معمولا در مطالعه ی زمین لغزه ها عواملی مانند جنس اراضی، ریزش های جوی، تغییر گرادیان شیب، زمین لرزه، فوران آتشفشانی، نوسانات آب زیرزمینی و علل انسانی در قالب مدل های مختلف مورد بررسی قرار می گیرند. اگر چه عوامل فوق می-توانند سهم عمده ای در بروز این پدیده داشته باشند ولی شرط لازم وکافی برای تکوین چنین پدیده هایی زمینه ی تاریخی بستر اراضی است که فرآیندهای شکل زای خاصی را تجربه کرده اند. درمورد توزیع و پراکندگی لغزش ها و علل وقوع آنها درایران نیز مطالعات جامعی انجام گرفته است. در این مقاله وقوع این پدیده از جنبه ی دیگری مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است رابطه ی مکانیسم های شکل زا و تاثیری که این پدیده در تحریک ناپایداری ها داشته است برملا شود به طوری که می توان نتیجه گرفت که توزیع این پدیده معطوف به رخدادهای اقلیمی از یک سو و فرآیندهای شکل زای تاریخی از سوی دیگر است.
    بر اساس یکی از روش های پهنه بندی زمین ریختی- اقلیمی، ایران را می توان به چهار ناحیه ی متفاوت برودتی، حرارتی، رطوبتی و حرارتی- رطوبتی طبقه بندی نمود که هر یک از این نواحی دارای ویژگی های ژئومرفیک خاصی است و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر وقوع زمین لغزش ها دارند. به منظور بررسی این تاثیرات با استفاده از نرم افزار 9.3Arc GIS نقشه ی پراکندگی زمین لغزش های اصلی کشور از یک سو و سیستم های شکل زا از سوی دیگر تهیه و با تحلیل مکانی این دو مجموعه ی رابطه ی مجاورتی آنها با استفاده از روش های آماری- مکانی، ارزیابی شده است. نتایج این تحقیقات نشان داد که 92 درصد از زمین لغزش ها در چاله های برودتی و رطوبتی وتنها حدود 8 درصد درچاله های حرارتی به وقوع پیوسته اند، همچنین تراکم لغزش ها در مرز ترمودینامیکی چاله های برودتی- حرارتی و رطوبتی- برودتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، چاله حرارتی، چاله برودتی، چاله رطوبتی، سیتسم شکل زا
  • محسن کلانتری، سمیه قزلباش، مهندس بامشاد یغمایی صفحه 173
    منطقه ی اسکان غیررسمی بی سیم از جمله مناطق بزرگ اسکان غیررسمی شهر زنجان است که طی دو دهه ی اخیر در اثر مهاجرت های بی رویه و کنترل نشده ی روستایی شکل گرفته و گسترش یافته است. این محدوده از نظر ویژگی های کالبدی با مشکلات و نارسایی های فراوانی روبروست. مجموعه ویژگی های ناهنجار کالبدی در کنار ویژگی های جمعیتی و اجتماعی حاکم بر این منطقه باعث شده است تا این محدوده محل تمرکز میزان قابل توجهی از جرایم شهر زنجان باشد.
    این پژوهش با هدف تحلیل الگوهای فضایی بزهکاری، بررسی عوامل مؤثر در بروز بزهکاری در منطقه ی بی سیم و شناسایی شرایط تسهیل کننده جرایم در این منطقه انجام شده است. روش پژوهش حاضر تحلیلی، تطبیقی است و به منظور تحلیل الگوهای فضایی بزهکاری در منطقه بی سیم دو روش آماری آزمون خوشه بندی (شاخص نزدیک ترین همسایه) و روش تراکم کرنل در محیط سامانه های اطلاعات جغرافیایی به کار گرفته شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر مجموعه جرایمی است که در دوره ی زمانی یکساله در محدوده ی بی سیم به وقوع پیوسته است. یافته های پژوهش نشان می دهد مهم ترین کانون جرم خیز شهر زنجان بر منطقه اسکان غیررسمی بی سیم انطباق یافته است. بالا بودن میزان کاربری مسکونی، کمبود برخی کاربری های مورد نیاز شهروندان از جمله کاربری های فضای سبز، آموزشی، درمانی و تاسیسات شهری و نبود برخی کاربری های ضروری از جمله کاربری های فرهنگی، ورزشی و گذران اوقات فراغت و نیز فقدان کاربری انتظامی که نظارت رسمی در این محدوده از شهر را بسیار دشوار ساخته است، در شکل گیری الگوهای فضایی بزهکاری در این منطقه اسکان غیررسمی مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، بزهکاری، الگوی فضایی، زنجان، بی سیم
|
  • Dr. M. Yamani, M. Jaberi Page 5
    Agriculture lands and the habitats established on the hill sides of Iran mountainousregions, due to instabilities are being damaged each year. The studies show thatdifferent items including vegetation cover and land use changes as the twoimportant factors play a great role in changing morphodynamic of hill sides. Inthis research the mountainous basin of Ahaar at the north part of Tehran has beenreviewed for this purpose as a case study. Development of human activities in therecent years with different aims in this basin has increased the risk of hillsides’movement. In order to study the morphodynamic process of hillsides, the photosof land sat 5&7 satellites (ETM+, TM) have been used and analyzed inGeomatica-Pca software as the main tools of research. Then the map of vegetationcover and land use of the area has been derived from the said photos. Thetechnique used for this research was time comparison of vegetation cover changesby the said photos and drawing the map of these changes. In order to control theobtained changes through indirect visit, a great deal of field works has beenperformed and the situations were controlled and compared with GPS unit. Theresults obtained from comparing the map of changes intensity incurred invegetation cover and land uses and its comparing with dispersion map of hillsidemovements indicates that the frequency of slope instabilities have a correlationwith the areas exposed to vegetation cover and land use changes. Constructionactivities particularly with the aim of residing and second houses around Tehran,also the increase of rural population has developed rapidly during the recent years.This development has caused the great use of hillsides or trenching, leveling anddisturbance of their balance in order to decrease the slope and consequentlyremoval of vegetation cover have been the main cause of instabilities during therecent years.
  • Dr. A. Eftekhari, Dr.M.Pourtaheri Page 23
    During recent decades, rising unemployment and consequently departure of youngand educated people from rural communities has endangered the texture andstructure of rural communities. In this respect, tourism is not only considered as apotential tool for changing this condition, but also as one of the inseparable factorsof rural development strategies, and as a powerful strategy with relative and pureadvantages can lead the economical affairs including job creation andemployment, investment and population toward villages and natural environments.Regarding this approach, the main important role of tourism in the areas like theabove case study, can be a movement toward regional balance and equilibrium.But in such process of economical and social movement, investment in the areaswith tourism advantages is important and can not been realized unless anappropriate selection is being made among the tourism areas in order to providethe conditions for development and progress of whole the area, and use ofprioritization techniques and models is required for achieving this goal. Thispaper, through indicating this question that which of understudy rural areas hasadvantage based on the priorities of tourism capacities, tries to find the requiredscientific answer by the use of analytical and descriptive method and TOPSISmodel. The findings show that among 30 surveyed villages, the villages with moreenvironmental attractions (including Sagezchy, Shiran, Windkalkhoran, Borjloo,Golestan, Gogerchin) have higher priority.
  • Dr. A. Mazidi, F. Fallah Zadeh Page 39
    The main objective of this research is to study the process of deep soil temperaturein Yazd station. For this purpose, the daily temperature of soil in Yazd synopticstation was selected at depths of 5,10,20,30,50 and 100 cm from the earth surfaceat 03,09 and 15 GMT o’clock in a 5 years statistical period (2001- 2005). Theresults indicated that the most oscillation amplitude of daily temperature is at thelayer close to the earth surface (5 cm depth) at 6.30 o’clock in April whichcontinually decreases with depth increase, so that reaches to minimum at depth100cm in August. Also at depth of 5 and 10 cm, maximum temperature happenedin July, while at 10 cm depth with a time delay of one month happened at theending days of July.Also Minimum temperature at higher depths (5,10 and 20 cm) happened at thelate December and at lower depths gradually happened up to middle of January,which shows that maximum daily heat reaches to a specified depth later than theminimum ones.
  • Dr. I. Ebrahimzadeh, K. Raeispoor Page 51
    Providing the situation for the enjoyment of different welfare and infrastructuralservices, social, cultural and health facilities is of the main planning indices ineach planning unit and particularly rural areas. The aim of this research is to studythe degree of development in rural areas of Sistan & Baluchestan province at thelevel of township and district in the two time periods of 1996 and 2006. On thisbasis, 35 developmental indices including population, infrastructure, economic,social-cultural and health were defined and analyzed by numerical taxonomymethod. The findings show that during the time period of 1996, most of theprovince villages have been located in semi developed and undeveloped areas, sothat, only 14% of the province villages have been located in developed areas and86% in semi developed of undeveloped areas. In addition a developmental gap isevident between inter township and inter districts. Development of rural areas ofthe province during year 2006, except in Zabol township and its surroundingareas, in other areas and districts shows that it is a growing trend, so that in thisyear, 54 villages have been located in developed class, 30% in semi developed and16% in deprived class. However, the detailed results show an imbalance in thisgrowth as, changing the location and development class of villages has beenmainly in central part of townships. In fact this imbalance particularly leads to thedifference of development situation of rural areas of central part of each townshipwith its other parts. This reflects the stability of regional imbalance and also thelack of equal distribution of facilities in the area.
  • Dr. M. T. Rahnamaei, Dr. A. Poorahmad, Y. Ashrafi Page 77
    Developing cities like their industrial counterparts are faced with distinguisheduncertainties. Most of cities are faced with the management of the great and highpopulation growth rate and now are not capable to continue and guide the currentsituation. Most of the cities of developing world have a weaker performance thantheir potential capacity. These cities have a weaker performance due to losingopportunities for their population and implementing non legal development fortheir area. Therefore for the uncertain and competitive economic environment, thedeveloping cities require discipline for effective use of their limited financial andhuman resources in achieving their goals. With respect to the rule ofenvironmental endogenous development, the main purpose of this paper is toevaluate the capabilities of Maraghe urban development for selecting the mostappropriate strategy for its future development.On the other hand, the aim of thispaper is to select an appropriate development strategy to promote the citycapability for optimum use of their environmental capability and capacity.Objective based research method is the functional research method and studymethod based on method and nature is analytical-descriptive research. Forcollecting information, the library, documentary, direct observation and interviewswere used. Based on the research results, the best strategy for Maraghe urbandevelopment would be the strategy for development of higher education anduniversities in the city and changing Maraghe in to a collegiate town, mean whilethe strategy for strengthening tourism performance of the city is considered as asubstitute strategy.
  • Dr. H.Shayan, Dr.S.R.Hosseinzadeh, R. Khosrobeigi Page 101
    The process of social, economical and cultural changes during the last decades of Iran and diversity of geographical bed has formed an imbalance spatial system at rural settlements. Although hierarchical strengthen of settlements has a great importance for optimum organizing of rural areas, but in developmental programs, for the realization of this important issue, favorable and optimum results have not been achieved due to emphasize on service indices. The present paper, through the use of multilateral approach and in the form of analytical-descriptive and correlation method, intends to determine the development sustainability level and the effective factors on it in 49 rural settlements of Kamijan township. Gathering the data through questionnaires in a sample volume of 430 people and combination and incorporation of criteria and analyzing data by the use of weight indices and proper tests has been performed in spss soft ware. Based on “t student “test the stability level of all settlements is significantly less than what expected.Multi variable regression results showed that the social aspect with determinantfactor of 0.752 has had the most influence on sustainability level of the settlements. Based on the findings of factor analysis technique for stabilizing understudy settlements, the promotion of people partnership in social decision making, ease of access to health, education and economic services, strengthening the houses, organizing disposal of waste material, increase of production efficiency and the employment level are inevitable issues.
  • Dr. S. Arekhi, Y. Niazy, M. Adibnejad Page 121
    Monitor of change is generally performed for evaluating natural processesincluding long term effects of climate change which is caused by astronomicreasons and also short term processes which includes the succession of vegetationcover and geomorphologic processes. Also change monitoring is used forevaluating the effects resulting from human activities including deforestation,agriculture and urbanization. As the environment changes reflect the situation oflands management, monitoring methods can help to evaluate these operations. Inthis study, measuring images (MSS) of year 1976 and land sat (ETM+) year 2002have been analyzed by four techniques of change monitoring in Ilam dam basinwith an area of 476.751 km2. Techniques for monitoring changes used in thisstudy include the image difference, image rating, analysis difference of the maincomponent and analysis difference of standardized main component. Since thechange monitoring techniques used in this study require the threshold, and on thisbasis it is determined that the change threshold on the under study area has beenplaced with +deviation from mean, After specifying the change threshold, theareas with decreasing, increasing and without changes have been determined. Forevaluating the accuracy of change monitoring techniques, after surveying theground realities, which obtained though field visits and Google Earth Satelliteimages, the total accuracy and Kappa coefficient were used. Based on the obtainedresults, it was determined that the difference method of red band with totalaccuracy of 89 and Kappa coefficient of 0.82 has the greatest accuracy among theused change monitoring techniques in his study and rating method of the nearinfra red band with total accuracy of 64.5 and kappa coefficient of 0.34 has hadthe least accuracy in monitoring changes of vegetation cover in the area understudy.
  • Dr. Sh. Roostaei, Dr. H. Nayeri Page 137
    The river morphometric has been reviewed by using topographic maps, digitalmodel and field data for determining the role of lithology and tectonic changingresistance on longitudinal profile of Mahabad river catchment area in south part ofUrmia Lake. For this purpose, the basin was divided in to 5 (five) parts. Streamswere ranked based on Astraler method. In order to determine the fractures, thelongitudinal profile of each class was adjusted with geology and tectonicformations from 1:100000 geology maps. The obtained results showed that inDaras and Agri limits, changing from one resistant lithology to a nonresistantlithology has caused a clear and distinguished fracture in longitudinal profile andthe breaks can only be seen in the formation borders which indicate the high effectof lithology on longitudinal profile. In Kootar and Bytas areas, the fractures can beseen inside the lithology and there in no fracture at the formation border. Based ongeo tectonic index, Kootar and Bytas limits has more tectonic activities incomparing with the other areas, so that it is understood that the relationshipbetween the afflux due to tectonic and the effect of bed rock on the longitudinalprofile is reversed. Therefore tectonic afflux reduces the effect of bed rock onlongitudinal profile.
  • M. Entezari, Dr. M. H. Ramesht, Dr. A. Seif, K. Shirani Page 155
    Land sliding is one of the natural disasters which its occurrence depends on thefunction of other factors. This phenomenon like other earth disasters is notnaturally a disaster, but it is considered as the required processes for changes ofthe earth roughness, which the presence of human around this occurrence shows itas a disaster. Generally, in the study of land sliding, the factors such as landmaterial, precipitation, change of slope gradient, earthquake, volcano, oscillationof underground water and human activities are studied in the form of differentmodels. Although the above said factors have a great role in occurrence of suchphenomenon but the necessary and sufficient conditions for occurrence of suchphenomenon is the history back ground of the lands bed which has experiencedspecial forming processes. Comprehensive studies have been performed in Iranabout the distribution, dispersion and the cause of such occurrences. In this paper,happening of this phenomenon has been reviewed from a different aspect and it istried to reveal the relationship of forming mechanism and their effect onstimulation of such instabilities, so that it can be concluded that distribution of thisphenomenon is related on one part to climatic happenings and on the other part tohistorical forming processes. Based on one of the methods of climaticmorphologyzoning, Iran can be classified in to 4 different areas of cold, warm,humid and warm-humid areas which each of these areas have special geomorphicspecifications, and have direct and indirect effects on occurrence of land sliding.In order to study these effects, the dispersion map of main land sliding of thecountry from one part and morphology systems from another part were prepared bArc GIS 9.3 software and through location analysis of these two sets, theirproximity relation has been evaluated by location-statistical methods. The findingsof this research showed that 92% of land sliding has been occurred in cold andhumid pits and only 8% happened in warm pits. Furthermore, the land slidingdensity is more at thermodynamic border of warm-cold and humid-cold pits.
  • Dr. M. Kalantari, S.Ghezelbash, B. Yaghmaei Page 173
    Informal settlement area of Bisim is one of the large informal settlement areas ofZanjan city, which is formed and expanded during the last two decades due touncontrolled and irregular immigration of rural people. This area from the viewpoint of physical specifications is faced with great problems and insufficiencies.Physical abnormal properties together with population and social characteristicsdominant on this area have caused this area to be a distinguished concentrationplace of crimes of Zanjan city.This study has been conducted to the aim of analyzing crime spatial patterns;review the factors affecting the incidence of crimes in Bisim area and to identifythe conditions facilitating the crime in this area. The present research methods isanalytical –comparative and for analyzing crime spatial pattern in Bisim area, twostatistical methods of clustering test (closest proximity index) and kernel densitymethod in GIS environment have been used. Statistical society of the presentresearch is all the crimes happened in one-year period in Bisim area.The findings show that the most important centre of crime in Zanjan city isconformed to informal settlement area of Bisim. High rate of residential usage,lack of some requirements of citizens including green spaces, educational, healthand civil facilities and lack of some necessary usages including cultural, sport,spending leisure time usages and also lack of disciplinary usages which has madedifficult the formal supervising on this part of the city, have been effective information of such crime spatial pattern in this informal settlement area.