فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 34 (بهار 1393)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 34 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرامرز بریمانی*، هادی راستی صفحات 1-14
    کیفیت زندگی از مباحث محوری مد نظر اکثر صاحب نظران حوزه ی برنامه ریزی و توسعه در سکونتگاه های انسانی است. این مبحث در کشورهای کمتر توسعه یافته با چالش های فراوانی روبرو است و عوامل متعددی در ابعاد مختلف بر آن تاثیر می گذارند. عمده ترین شاخص های موثر برکیفیت زندگی در این کشورها به ویژه در نواحی روستایی مناطق محروم غالبا حول محور نیازهای اساسی زندگی می چرخد که به روش های مختلف از جمله تحلیل سلسله مراتبی کلاسیک (AHP) و تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP) مورد ارزیابی قرار می-گیرد. در این پژوهش پس از گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه ی محقق ساخته از دو روش یاد شده به صورت تطبیقی استفاده شده است. به دلیل تفاوت در نتایج حاصله، میزان دقت توسط شاخص میانگین مربع خطا (MSE) مورد مداقه مجدد قرار گرفت و نتایج زیر به دست آمد:اول؛ در هر یک از دو روش، «درآمد و اشتغال» بیشترین و «مشارکت» کمترین اهمیت و تاثیر را بر کیفیت زندگی مردم محدوده ی مورد مطالعه داشته است.
    دوم؛ در ارزیابی و تعیین درجه ی اهمیت شاخص ها، بین روش تحلیل سلسله مراتبی کلاسیک (AHP) و تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) تفاوت چشمگیری وجود دارد.
    سوم؛ در انطباق با واقعیت های موجود، روش فازی در قیاس با روش کلاسیک از میزان دقت بیشتری برخودار است، و این تفاوت با استفاده از شاخص میانگین مربع خطا (MSE) مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخص های کیفیت زندگی، نواحی روستایی، AHP فازی، AHP کلاسیک، دهستان مهبان
  • کاربرد مدل TOPSIS در فرایند تحلیل توان های محیطی برای توسعه شهری / مطالعه موردی: شهرستان های اردبیل، نیر، نمین و سرعین
    فریبا اسفندیاری*، عطا غفاری گیلانده صفحات 15-32
    روند رو به رشد شهرنشینی و به تبع آن رشد شتابان فضای کالبدی شهرها، یکی از نمودهای برجسته در زندگی بشر امروزی تلقی می شود. بر همین اساس، به کارگیری ساز و کارهای کارآمد در کانالیزه کردن توسعه ی فیزیکی شهرها در بسترهای مناسب را می توان امری اجتناب ناپذیر در فرایند برنامه ریزی شهری در نظر گرفت. یکی از این ساز و کارها استفاده از تکنیک های کارآمد در اولویت بندی تناسب اراضی برای توسعه ساخت و سازهای شهری است. در تحقیق حاضر با انتخاب شهرستان های اردبیل، نیا، نمین و سرعین، به عنوان مطالعه ی موردی، سعی شده است تلفیقی از قابلیت های GIS و مدل TOPSIS، در یک زمینه تجربی از موضوع تحقیق به آزمون گذاشته شده و خروجی های حاصله در قالب نقشه کلاس بندی شده از تناسب اراضی برای توسعه ی شهرها، ارایه گردد. برای انجام این مهم، تشکیل معیارهای ارزیابی، استانداردسازی نقشه های معیار به واسطه ی درجه عضویت در تابع فازی، تعیین وزن معیارها به روش CRITIC و تهیه ی نقشه های استاندارد شده وزنی از جمله اقداماتی بودند که در برایند انجام آن ها، مقدمات لازم برای استفاده ی عملیاتی از مدل TOPSIS در محیط GIS فراهم گردید. بررسی نتایج حاصل از به کارگیری مدل در محدوده ی مورد مطالعه نشان داد که پیکسل های اولویت دار معرفی شده در خروجی حاصل از مدل، دارای شرایط بهینه از منظر معیارهای تعریف شده هستند. بنابراین این مدل می تواند به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری (DSS)، در فرآیند انتخاب بسترهای مناسب برای توسعه ی کالبدی شهر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه ی شهری، شهرنشینی، تناسب اراضی، تصمیم گیری چندمعیاری، مدل TOPSIS، اردبیل
  • زهرا اکبری*، عباسعلی ابونوری صفحات 33-56
    صنعت گردشگری به عنوان یک بخش اقتصادی به سرعت در حال رشد است. رقابت تنگاتنگی میان کشورهای مقاصد گردشگری برای جذب تعداد بیشتری از گردشگران وجود دارد. این مقاله در پی یافتن مهم ترین عوامل موثر بر جذب گردشگران خارجی بوده است. جامعه ی مورد مطالعه کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه ی اقتصادی و گروه 77 بودند. نهایتا 32 کشور از کشورهای عضو در سازمان تجارت و توسعه و 73 کشور از کشورهای گروه 77 انتخاب شدند که نمونه ای برابر با 105 کشور به دست آمد.
    دوره ی زمانی مطالعه برابر با 14 سال در نظر گرفته شد که از سال 1995 تا سال 2008 میلادی را شامل می شود. پس از تشکیل ماتریس داده ها، آنالیز از طریق همبستگی متغیرها و نرم افزار آماری Minitab انجام شد. همچنین آنالیز مولفه های اصلی گردشگری خارجی انجام گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که علاوه بر امکانات زیرساختی کشور، پتانسیل های تاریخی- مذهبی و طبیعی کشور مهم ترین عوامل در جذب گردشگران خارجی هستند. شرایط سیاسی- اقتصادی کشور رتبه های بعدی را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این نتایج به دست آمده از آنالیز مولفه های اصلی، شاخص های گردشگری را بر اساس دو گروه کشور به دو دسته تقسیم کرد که این امر نشان داد که کشورهای عضو OECD درآمد گردشگری و تعداد گردشگران بیشتری را از کل گردشگری جهان به خود اختصاص داده اند. در مقابل کشورهای عضو گروه 77 شاخص های رشدی را از آن خود کرده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری بین المللی، شاخص های اقتصادی گردشگری، عوامل موثر بر جذب گردشگر
  • علی اصغر عیسی لو*، حسین ابراهیم زاده، بهزاد شاهمرادی صفحات 57-68
    طی دهه های اخیر موضوع احیای بافت های فرسوده و ناکارآمد شهرها به یکی موضوعات کلیدی در زمینه ی راهبردهای توسعه ی شهری تبدیل شده است. به همین منظور مدیران و سیاستگذاران شهری اقدامات متعددی از جمله افزایش میزان تراکم ساختمانی، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده، انبوه سازی و غیره را سرلوحه ی کار خود قرار داده اند. برخی از این سیاست ها نیز به شکل مداخلات مستقیم از سوی سیستم مدیریت شهری به منظور تامین خدمات و امکانات عمومی و یا بهبود وضعیت شبکه معابر، تجمیع قطعات و مواردی از این قبیل در بافت های فرسوده صورت می گیرد. متاسفانه عدم مد نظر قرار دادن پارامترهای اجتماعی، اقتصادی و کالبدی موثر در امر مداخله پذیری بافت های شهری از سوی دست اندرکاران امور توسعه شهری موجب شده تا هنگام اجرای پروژه های عمرانی مشکلاتی همچون تاخیر در زمان اجرا پروژه ها، صرف هزینه های گزاف و یا نارضایتی های اجتماعی به وجود آید. بر این اساس تحقیق حاضر تلاش دارد تا با کمک سه شاخص عمده ی فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی میزان مداخله پذیری بافت های فرسوده و ناکارآمد شهر قم را تعیین نماید تا هرگونه اقدام در این زمینه به شکل موثرتری صورت گیرد. البته رعایت مجموعه این معیارها به همراه زیر معیارهای آن باعث به وجود آمدن پیچیدگی هایی در امر تصمیم گیری می گردد. لذا به منظور تسهیل در امر تصمیم گیری، از روش فرایند تحلیل شبکه (ANP) جهت دستیابی به اهداف تحقیق حاضر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد از مجموع 76 هکتار مساحت منطقه 6 شهر قم، 3/20 درصد از مساحت آن دارای مداخله پذیری کم و 8/41 درصد دارای مداخله پذیری متوسط می باشد. در مقابل 9/37 درصد از مساحت منطقه ی یاد شده از مداخله پذیری بالایی برخوردار است که علت اصلی آن را می توان به سبب وجود اراضی بایر با وسعت زیاد، در داخل بافت عنوان کرد.
    کلیدواژگان: بافت های ناکارآمد شهری، فرایند تحلیل شبکه، GIS، منطقه 6 شهر قم
  • کرامت الله زیاری*، دکترمصطفی محمدی ده چشمه، احمد پور احمد، محمدباقر قالیباف صفحات 69-82
    امروزه روند رو به تزاید شهرنشینی و رشد تصاعدی خطرپذیری شهر و شهروندان در ارتباط با مخاطرات محیطی و تکنولوژیک و چالش های اجتماعی ضرورت اهتمام به مساله ی ایمنی به عنوان یکی از مولفه های مهم و تعیین کننده ی یک شهر پایدار بیش از پیش احساس می شود. کرج، کلانشهر جوانی که از عمر جدید آن کمتر از نیم قرن می گذرد، از جمله شهرهایی است که با توجه به سیر تحول و تطور شتابان خود از سکونتگاه های پراکنده ی روستایی با جمعیت 14226 در سال 1335 به کلانشهر امروزین با جمعیت معادل 1386030 نفر، ضرورت مدیریت ایمنی مولفه های خطرپذیر را اجتناب ناپذیر نموده است.
    جهت رسیدن به چشم اندازهای برنامه ایمن شهر کرج و کاهش اثرات نامطلوب بحران ها و سوانح، شناخت و ارزیابی مولفه های ایمن ساز کالبدی شهر و مدل سازی مکانی- فضایی این مولفه ها در نواحی سی و چهارگانه به عنوان هدف پژوهش حاضر می باشد. تشکیل بانک داده های توصیفی، ترکیب آن با داده های مکانی و در نهایت مدل سازی مکانی- فضایی آن در قالب مدل ترکیبیGIS Cellular Network و AHP به عنوان روش شناسی مدنظر در این پژوهش می باشد.
    یافته های پژوهش نشان داده اند که در بین شاخص های ده گانه ایمنی کالبدی، شاخص نفوذناپذیری با ارزش وزنی 79/0 از 1 دارای بالاترین امتیاز، ناحیه یک با ضریب ایمنی کالبدی 50/0 از 1 ناامن ترین ناحیه و ناحیه 20 با ضریب ایمنی 73/0 ایمن ترین ناحیه شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: ایمن شهر، ایمنی کالبدی، شهر کرج، مدل GIS Cellular Network
  • حسین یغفوری*، زهره هادیانی، سجاد رفیعیان صفحات 83-98
    از نیمه ی دوم قرن بیستم مفهوم مشارکت با نگرشی نو به موضوعی کلیدی در برنامه های توسعه، خصوصا برنامه های توسعه ی شهری بدل شده است. برای تقویت و گسترش امر مشارکت مردم در برنامه ریزی، شناخت عوامل موثر بر این امر ضروری است. مشارکت در کشور ما پدیده ی تازه ای نیست اما با رشد شهرنشینی، لزوم بازبینی در این مفهوم و ارایه الگوی مناسب با نیازهای امروزی شهروندان احساس می گردد.
    شهر فسا با 92020 نفر جمعیت در سال 1385 از شهرهای پرجمعیت استان فارس است، از مشکلات فراروی مدیریت شهر فسا را که مرتبط با عدم مشارکت فعال شهروندان است می توان به عدم همکاری برخی از شهروندان در رابطه با پرداخت عوارض به شهرداری، عدم آگاهی شهروندان از حقوق و تکالیف خود در امور مربوط به شهر اشاره کرد. هدف اصلی مطالعه ی حاضر بررسی ظرفیت و قابلیت های مشارکت شهروندان فسایی در امور شهری است. در این تحقیق که از نوع کاربردی و توسعه ای است، از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی برای پاسخ به سوالات و ارایه ی راه حل برای مساله ی مورد نظر استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از دو روش مختلف اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. در پژوهش حاضر ابتدا به مطالعه ی ادبیات مربوطه پرداخته شد، پس از شناخت نظریات و الگوهای مختلف، در تحقق عملی مشارکت دو پیش شرط ضروری یعنی: 1-گرایش و تمایل به مشارکت و 2-امکان مشارکت، تشخیص داده شد. در نتیجه تمرکز اصلی این مقاله بر میزان گرایش و تمایل به مشارکت (ظرفیت مشارکتی شهروندان) معطوف شد. سپس جهت شناسایی و سنجش متغیرهای ضروری نشان دهنده ی ظرفیت مشارکت شهروندان در امور شهری هشت متغیر اصلی تشخیص داده شد که در کل برای سنجش این هشت متغیر 34 سوال طرح گردید. بر این اساس، پرسشنامه ی سنجش متغیرهای ظرفیت مشارکت شهروندان فسایی تدوین، اجرا و تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که شهروندان فسایی دارای ظرفیت مشارکت پذیری متوسط به بالا هستند و در بین شاخص های مشخص کننده ی ظرفیت مشارکت شهروندان، فقط در شاخص های اوقات فراغت، اعتماد اجتماعی و تصور از خویشتن رتبه ی متوسط و در بقیه ی شاخص ها رتبه بیش از حد متوسط کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: مشارکت، امور شهری، ظرفیت مشارکت شهروندان، فسا
  • مهدی تیموری*، علی فتح زاده صفحات 99-108
    خشکی یکی از پدیده های پیچیده ی طبیعی است که در نتیجه ی کمبود بارش حاصل می شود و از جمله پدیده های چالش زای آب و هوایی است که تاثیرات گسترده ای در جوامع بشری، محیط زیست و اقتصاد دنیا برجای گذاشته است. در طول سال های اخیر نمایه های متعددی برای شناسایی و پایش خشکی توسعه داده شده اند. هدف از این تحقیق ارزیابی وقایع خشکی در رودخانه ی اترک با استفاده از نمایه SWSI اصلاح شده است. همچنین یک مدل زنجیره ی مارکف مرتبه یک برای شبیه سازی شاخص مزبور بر پایه برآورد احتمال انتقال و توزیع فراوانی جریان رودخانه در ایستگاه های مربوطه به کار گرفته شد. نتایج به دست آمده حاکی از این مطلب بود که احتمال گذر از یک حالت معین به همان حالت محتمل تر از گذر به سایر شرایط (بین 60 تا 80 درصد) است و هر یک از ایستگاه ها مدت زیادی از طول سال را به احتمال زیاد در حالت تعادل قرار دارند. از طرفی علیرغم اینکه بعضی ایستگاه ها تداوم زیادی در شرایط خشک دارند ولی به همان نسبت مدت کوتاهی را نیز در شرایط خیلی تر می گذرانند که این امر اهمیت برنامه ریزی در بخش های بهره برداری را بیش از پیش آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرولوژیکی، مدل زنجیره ی مارکف، نمایه SWSI اصلاح شده، رودخانه ی اترک
  • امجد ملکی*، همایون حصادی، نوشین پیروزی نژاد صفحات 109-120
    حوضه ی آبخیز رازآور در شمال استان کرمانشاه یکی از حوضه های سیل خیز است که در سال های پرآبی دچار سیل گرفتگی می شود. به منظور بررسی سیل-خیزی حوضه از روش های آنالیز آماری داده های واقعی منطقه، مدل SCS و مقطع برداری از رودخانه استفاده شده است. با تقسیم بندی حوضه به واحدهای همگن، عوامل موثر بر سیل خیزی مانند پوشش گیاهی، کاربری اراضی، زمان تمرکز، زمان تاخیر، شیب، زمین شناسی، خاک شناسی و شدت بارش مطالعه شده است و در نهایت مقدارCN و Sتهیه شده و مقدار دبی پیک و ارتفاع روان آب با روش scs در نرم افزارSMADA برآورد شده است. پارامتر مهم در این نرم افزار ضریب فروکش کردن سیلاب می باشد، این ضریب بیانگر رفتار هیدرولوژی و وضعیت مورفولوژی رودخانه در وقوع سیلاب است. برای به دست آوردن این ضریب هیدروگراف سیل ایستگاه پیرمزد ترسیم و تفسیر شده است. آنالیز هیدروگراف سیل واقعی منطقه نشان داد زمان فروکش کردن سیلاب در حوضه رازآور پنج برابر زمان به اوج رسیدن سیلاب است و این بیانگر رفتار هیدرولوژی رودخانه است که در هنگام سیلاب نمی تواند در زمان مناسب سیلاب را از حوضه خارج کند. برای شناسایی وضعیت هیدرولوژیکی رودخانه اقدام به مقطع برداری شده است. نتایج نشان می دهد که بجز مقطع رودخانه در ایستگاه پیرمزد هیچ یک از مقاطع دیگر توان عبور دادن دبی پیک با دوره برگشت های پنج ساله را ندارد و حتی مقطع رودخانه در محل ایستگاه مهرگان ظرفیت عبور سیلاب دو ساله را نیز ندارد و علت سیل خیزی حوضه تنگ بودن مجرای رودخانه از بالادست به طرف پایین دست است که سبب می شود هر ساله این حوضه دچار سیل گرفتگی شود.
    کلیدواژگان: واحدهای همگن، مدل SCS، آنالیز آماری، نرم افزارSMADA، مقطع برداری
  • ارزیابی آسیب پذیری ساختمان های شهر با مدلFuzzy AHP و GIS / مطالعه موردی: منطقه3 شهرداری تهران
    سید موسی پورموسوی*، علی شماعی، محسن احدنژاد، علی عشقی چهاربرج، سمیه خسروی صفحات 121-138
    به منظور سیاست گذاری و برنامه ریزی کاهش آسیب پذیری ساختمان های شهری در مقابل زلزله و ارائه ی تصویری روشن از وقوع احتمالی زلزله و عواقب ناشی از آن ارزیابی پهنه های آسیب پذیر شهری ضروری است. براین اساس امروزه وضعیت و شرایط مختلف قبل از رخداد زلزله های احتمالی در شدت های مختلف شبیه سازی و بر مبنای آن نقشه های پهنه بندی آسیب پذیری ساختمان های شهری تهیه و مورد ارزیابی قرار می گیرد. پژوهش حاضر سعی دارد تا با مدلFuzzyAHP و نرم افزارGIS به طراحی سناریوهای زلزله در شدت های مختلف به منظور برآورد آسیب پذیری ساختمان های منطقه 3 شهرداری تهران در برابر زلزله ارائه نماید. این پژوهش کاربردی و با روش های توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. میزان آسیب های وارده به ساختمان های این منطقه شهری در پنج گروه شامل: پهنه های آسیب پذیر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و نابودی کامل تقسیم شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان آسیب پذیری ساختمان ها در سناریوهای طراحی شده 6 مرکالی به ترتیب 88/53، 77/26، 04/19، 04/0، 25/0 درصد و در 7 مرکالی به ترتیب 28/23، 22/21، 31/9، 42/26، 75/19 درصد و در 8 مرکالی به ترتیب 54/0، 33/22،59/20، 55/9، 97/46 درصد است. بالاترین میزان آسیب پذیری بر اساس تعداد ساختمان ها به ترتیب در نواحی 2، 3، 5، 4، 1 و 6 منطقه وجود دارد. مهمترین دلایل این وضعیت استفاده از مصالح بی دوام و کم مقاوم در ساخت و سازها، بالا بودن عمر ساختمان ها، مکان یابی ساخت و سازها بر روی زمین های ناپایدار، عدم رعایت استاندارد های ساخت و ساز از جمله آیین نامه 2800، تمرکز و تراکم زیاد جمعیت و برج سازی با مطالعات ضعیف می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری ساختمان ها، منطقه 3 شهرداری تهران، زلزله، پهنه بندی آسیب پذیری
  • عادل سپهر*، مصطفی بیگلر فدافن، اعظم صفرآبادی صفحات 139-152
    رشد روزافزون جمعیت شهرها و کلان شهرها ضمن ایجاد فرصت های مناسب جهت توسعه فیزیکی - کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و افزایش سطح رفاه، نیاز به مدیریت شهری را در برنامه ریزی محیط زیست کلان شهرها ضروری کرده است. افزایش تولید زباله های خانگی، از جمله چالش های محیط زیستی گریبانگیر اکثر کلان شهرها در سال های اخیر است، به گونه ای که انتخاب مکان مناسب دفن این پسماندها با توجه به شرایط مکانی، از اولویت های مدیریت شهری است. شهر مشهد، با بیش از 3 میلیون نفر جمعیت، دومین کلان شهر ایران، دومین شهر مذهبی جهان و پایتخت معنوی ایران است که با تولید حجم وسیعی از زباله های خانگی در دهه اخیر روبه رو است. شناخت مناطق مستعد دفن زباله های مذکور، از مسائل مهم مدیریت پسماندها در این کلان شهر محسوب می شود. هدف این پژوهش مکان گزینی مناطق مناسب دفن پسماند خانگی کلان شهر مشهد بر پایه ی شاخص های ژئومورفیک بوده است. بدین منظور با کمک روش های تصمیم گیری چندمعیاره رتبه ای تاپسیس و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، پنج مکان دفن پسماند شناسایی، اولویت بندی و مکان یابی گردید. رتبه بندی مناطق دفن پسماند بر اساس هفت معیار ژئومورفولوژیک شیب، جنس سنگ بستر، فاصله از گسل، فاصله از آب سطحی، عمق آب زیرزمینی، کاربری اراضی و تیپ ژئومورفولوژی انجام گرفته است. با استفاده از الگوریتم تاپسیس شاخص ها امتیازدهی و وزن دهی شد و در نهایت، رتبه بندی مناطق، صورت گرفت. همچنین، با کمک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مقایسه زوجی بین شاخص ها انجام و اهمیت معیارها و نقش موثر هرکدام در انتخاب مناطق مشخص شد. نتایج نشان دهنده ی آن است که منطقه ی دو - مکان جدید دفن پسماند واقع در جاده میامی- در رتبه ی نخست دفن زباله قرار دارد. همچنین منطقه یک، واقع در جاده نیشابور، که مکان قدیم دفن زباله های شهر مشهد بوده است، در این رتبه بندی، جایگاه مناسبی را کسب نکرده است.
    کلیدواژگان: پسماند خانگی، معیارهای ژئومورفولوژیک، روش تاپسیس، روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مشهد
  • فیروز مجرد*، کامران مرادی صفحات 153-166
    میزان ساعات آفتابی با تاثیری که در تعیین میزان تابش خورشید دارد، عامل اصلی کنترل حیات، آب و هوا و سایر فعالیت های زیستی در سطح زمین به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. هدف این تحقیق آن است تا بر مبنای آخرین آمار، تصویری از ناموزونی ها و روندهای ساعات آفتابی در ایران، ارائه و مقادیر ساعات آفتابی را برآورد نماید. به این منظور سطح کشور با استفاده از روش تحلیل خوشه ایو قابلیت های نرم افزار ArcGIS با بهره گیری از آمار ساعات آفتابی سالانه و فصلی 87 ایستگاه سینوپتیک طی یک دوره ی 20 ساله (1986- 2005) پهنه بندی شد. برای تایید صحت پهنه بندی از آزمون های پارامتریک سیداک و آنالیز واریانس یک طرفه یا آزمون های ناپارامتریک من- ویتنی و کروسکال- والیس استفاده شد. همچنین برای برآورد تعداد ساعات آفتابی و نیز شناسایی روندهای زمانی آن، به ترتیب از معادلات رگرسیون خطی چند متغیره و ساده استفاده گردید.
    نتایج تحقیق نشان داد که از شمال به جنوب و از غرب به شرق کشور، بر میانگین تعداد ساعات آفتابی افزوده و از میزان تغییرپذیری آن کاسته می شود تا جایی که ضرایب تغییرات سالانه ی ساعات آفتابی، بر عکس توزیع مکانی تعداد آن، در سواحل دریای خزر بیشترین مقادیر و در کویرهای مرکزی کمترین مقادیر را دارد. در تمام سطح کشور، روندهای ساعات آفتابی، یا بطور معنی دار، افزایشی است و یا اصلا معنی دار نیست. حتی یک مورد نیز روند کاهشی معنی دار در سطح کشور مشاهده نشد. میانگین روند افزایشی در سطح کشور، 6/16 ساعت در سال محاسبه گردید. مدل آماری نشان می دهد که بجز فصل تابستان، نقش عرض جغرافیایی در توزیع مکانی ساعات آفتابی، بسیار چشمگیر است. با استفاده از این مدل، تعداد ساعات آفتابی در سطح کشور بر مبنای ارتفاع و عرض جغرافیایی با دقت خوب برآورد گردید.
    کلیدواژگان: ساعات آفتابی، ایران، روندیابی، پهنه بندی، تغییرپذیری، برآورد
  • خدیجه مرادی*، حسین آگهی صفحات 167-181
    بر مبنای آمار موجود، استان کرمانشاه به لحاظ تعداد دهیاری ها، پس از استان خراسان رضوی، رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که با گذشت 8 سال از شکل گیری این نهاد جدید مدیریتی در روستاهای استان، تاکنون مطالعه ای در زمینه ی بررسی مشکلات و محدودیت های این نهاد انجام نشده است.
    هدف از انجام پژوهش کیفی حاضر که با بهره گیری از روش تئوری بنیانی صورت گرفته، آن است که مشکلات و محدودیت های دهیاری های دهستان بالادربند شهرستان کرمانشاه را از دیدگاه دهیاران و در قالب یک مدل شناسایی نماید. جامعه ی مورد مطالعه، دهیاران دهستان بالادربند شهرستان کرمانشاه بودند که 12 نفر آنان به روش نمونه گیری هدفمند مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های پژوهش با بهره گیری از تکنیک مصاحبه نیمه ساختارمند و گروه های متمرکز جمع آوری و در قالب سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و در قالب 7 مشکل اصلی طبقه بندی گردید.
    یافته های پژوهش نشان داد، دهیاری های مورد مطالعه به ترتیب اهمیت با چالش هایی نظیر عدم آگاهی مردم و سازمان های محلی از وظایف دهیار، نگرش منفی نسبت به وی، عدم همکاری و حمایت سازمان های محلی و دولتی با دهیار، تدوین طرح های از بالا به پایین از سوی سازمان های اجرایی، ضعف روحیه ی همکاری و مشارکت خودجوش در مردم، ضعف جایگاه قانونی دهیار و بالاخره، کمبود تجهیزات و منابع مالی مواجه اند. نتایج این مطالعه برنامه ریزان توسعه ی روستایی استان را در برون رفت از مشکلات یادشده و تحقق مدیریت روستایی کارآمد در منطقه یاری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، دهیاری، چالش ها، رویکرد کیفی، تئوری بنیانی
|
  • Dr. Faramarz Barimani*, Hadi Rasti Pages 1-14
    Quality of life is of the important issues considered by most experts of planning and development of human settlements. This topic, in less developed countries is faced with great challenges and Several factors influence on it in various dimensions. The most important indicators effective on quality of life in these countries, especially in rural parts of deprived areas, mostly is about the basic needs of life, which are assessed by different methods including AHP and FAHP. In this study, after collecting the data through questionnaires, the two said methods have been used as comparative. Because of differences in the obtained results, the accuracy rate was reviewed again by Mean Squared Error(MSE) and the following results were obtained:Firstly, in both methods the "income and employment," has the highest and "participation" has the least importance and and impact on people’s quality of life.Secondly, there is a great difference between the classical hierarchical analysis method (AHP) and Fuzzy Analytical Hierarchy (FAHP) in evaluation and determine the degree of importance.Thirdly, in consistent with available facts, fuzzy methods compared with classical methods has more accuracy and this difference was approved by the mean squared error (MSE).
    Keywords: Rankings, Quality of life indicators, Rural areas, AHP fuzzy, AHP classic, Mahban sub, district
  • Dr. Fariba Sfandyari*, Dr. Ata Ghafari Gilandeh Pages 15-32
    The increasing trend of urbanization and consequently the rapid growing of the physical space of the cities is considered as one of the significant features of the human today’s life. On this basis, using proper and efficient strategies in leading the physical development of the cities in suitable beds can be considered as an inevitable factor in the process of urban planning. One of these strategies is implementing efficient techniques in prioritizing lands suitability for development of urban constructions.In the present study, by selecting the cities of Ardabil, Nir, Namin and Sarein as the case study, it is tried to test a combination of GIS and TOPSIS model capabilities in an experimental context of the study subject and the resulting outputs be presented in the form of a classified drawing of lands suitability for urban development. To this end, forming evaluation criteria, standardization of criteria drawings for the membership degree in fuzzy function, determining the criteria weight by CRITIC method and preparing weighted standardized maps were the measures be taken that in consequence of their performance, the required arrangements were provided for functional use of TOPSIS model in GIS environment. Review of the results obtained from using model in the study area, showed that the introduced prioritized pixels in the output of model have optimum conditions from the view point of defined criteria. Therefore, this model can be used as a decide supporting system (DSS) in the process of choosing proper beds for the city physical development.
    Keywords: Urban development, City dwelling, multi, criteria analysis, TOPSIS model, Ardabil
  • Zahra Akbari*, Dr. Abbasali Abounoori Pages 33-56
    Tourism industry, as an economic sector is growing rapidly. There is an intense competition among tourist destinations to attract more tourists. This article aims at finding the most important factors for attracting foreign tourists. The society under investigation consisted of The OECD member countries and the Group of 77. In total, 32 countries from among OECD countries and 73 countries from among G77 countries were selected and a case of 105 countries was obtained. The study period was considered equal to 14 years from 1995 to 2008 AD. After forming matrix of data, the analysis was done using variables correlations and Minitab statistical software. Also, this software was used to Principal Component Analysis (PCA) in world tourism industry. The results showed that in addition to the country's infrastructure facilities, the natural and historical – religious potentials are the most important factors in attracting foreign tourists. The country’s political and economical conditions rank the next factors. Moreover based on data of two groups, the results of PCA categorized the tourism indicators in two kinds of indicators. This categorization indicated that OECD countries own the biggest part of world tourism benefits. On the other hand, G77 countries have the most growth in tourism indicators in 14 years.
    Keywords: Tourism, International Tourism, Economic Indicators of Tourism, Factors affecting Tourism, JEL classification: L83
  • Ali Asghar Isalou*, Dr. Hossein Ebrahimzadeh, Dr. Behzad Shahmoradi Pages 57-68
    During recent decades, the issue of regeneration of urban inefficient and old textures has become one of key issues in the field of urban development strategies. For this purpose, the managers and urban policy makers have used different measures including increase of building density, improvement and modernization of old textures, mass construction, etc. some of these policies are practiced in the form of direct interventions by urban management system in order to provide public services and facilities and or improvement of old tissues. Unfortunately, lack of considering the effective social, economic and physical parameters in an effective manner concerning the capacity of urban tissues for intervention from the practitioners and authorities of urban development affairs has led to emergence of some problems during execution of civil projects such as delay in execution time of projects, high costs and or social dissatisfactions. On this basis, the present study, tries to determine the intervention of the old and inefficient tissues of Qom city with the help of three main indicators: physical, economic and social indices to perform the measures more effectively. Of course, if all these criteria are followed together with their sub-criteria, so that some complications would emerge in decision making process. Therefore, in order to facilitate decision making process, we used analytic network process (ANP) for achieving the objectives of present study. Our findings revealed that out of 76 ha area of District 6 Qom City, 20.3 percent has low intervention-capability and 41.8 percent have medium intervention-capability. While 37.9 percent of this district area has high intervention-capability, which could be contributed to the existence of the vast arid lands within the texture.
    Keywords: Urban inefficient texture_Analytic network process_GIS_Zone 6 Qom city
  • Dr. Keramatalah Ziyari*, Dr. Mostafa Mohammadi Dehchesh, Dr. Ahmad Poorahmad, Mohammad Baqer Ghalibaf Pages 69-82
    Today, considering the increasing trend of urbanization and progressive growth of the city and citizens’ hazards regarding the environmental and technological risks and social challenges, the necessity of regarding safety issues as one of the important and determinant factors of a sustainable city is sensed more than before.Karaj, the young metropolis that less than 50 years is passed from its new life, is of the cities that with respect to its rapid changes and evolution from scattered rural settlements with 14’226 population in 1335 to the current metropolis with population of 1’386’030, has made inevitable the safety management of hazardous phenomenon.To obtain the perspective of Karaj safety plan and decreasing the undesirable effects of crisis and events, recognizing and evaluation of physical safety of the city and spatial modeling of these components in 34 regions are the aims of this research. Establishment of descriptive data bank, Combining it with spatial data and finally its spatial modeling in the form of GIS Cellular Network and AHP are the considered methodology in this study.The research findings showed that among the tenth physical safety indicators, impermeability with weighting value of 0.79 out of 1 has the highest rank, district No.1 with physical safety coefficient of 0.50 of 1 is the most unsafe district and district No.20 with safety coefficient of 0.73 has been recognized as the safest region.
    Keywords: Physical safety, GIS cellular network, Safe city, Karaj
  • Dr. Hossein Yaghfoori*, Dr. Zohre Hadiyani, Sajad Rafieyan Pages 83-98
    From the second half of the twentieth century, partnership concept with a new approach has been changed to a key issue in developmental programs, especially in urban developmental programs.To strengthen and develop the participation of people in planning, recognition of the effective factors is essential. Participation in our country is not a new phenomenon, but due to urbanization growth, the need to revise the concept and presenting an appropriate model based on the needs of citizens seems necessary.Fasa, with 92,020 population in 2006 is one of the most populated cities of Fars province.The problems that the management of Fasa is confronted with regarding the lack of active participation of citizens can be referred as the lack of cooperation of citizens for payment of their municipality duties and lack of citizens’ awareness about their urban rights and duties. The main objective of the present study is to review the participation potentials and capabilities of Fasa citizens in municipal affairs.In this research, which is of applied and development type, for answering the questions and presenting appropriate solution for the considered issue, analytical –descriptive method has been used. For collecting data, two different methods of documentary and surveying have been used.In this research, firstly the relevant literature was studied. After recognizing different theories and patterns, in practical realization of partnership, two required and necessary prerequisites were diagnosed: 1) tendency and willingness to participation and 2) possibility of partnership, consequently, this paper focused on the level of tendency and willingness for participation(potential of citizens’ participation).Then for recognizing and identifying the necessary variables which show the potential of citizens’ participation in urban affairs, eight (8) main variables were recognized, and in total, 34 questions were indicated to measure these 8 variables. Accordingly, the evaluation questionnaire of citizen participation variables of Fasa was developed, executed and analyzed.The results of this study show that Fasa citizens has a partnership potential of moderate to upward and among the indices which show the citizens partnership, only in the indices of leisure time, social reliance and self imagination have a moderate rank and in the remaining ones have obtained more than average.
    Keywords: Participation, Urban Affairs, The potential of citizen participation, Fasa
  • Mehdi Teimoori*, Dr. Ali Fathzadeh Pages 99-108
    Drought is a complex natural phenomenon, which is due to the precipitation shortage and is one of the climatic challenging phenomena which has great and extensive impacts on human societies, environment and the world economy. During the recent years, various indices have been developed to detect and monitor drought. In the present paper, is to evaluate the drought phenomenon in Atrak River by using modified SWSI index. Also, a first-order Markov chain model was used to simulate modified SWSI indexes, based on the estimated transitional probabilities and frequency distributions of river’s flow in the relevant stations. The results of this paper indicated that transition probability from a specified status to the same one is more probable than transition to other status (between 60 - 80 percent) and each of the stations, probably most of the time are at balanced status.On the other hand, although some stations are more durable in drought conditions, but at the same rate, they spend in a very wet conditions for a short time, that more than before, reveals the importance of programming in operation parts.
    Keywords: Hydrological drought, Markov chain, based model, Modified SWSI index, Atrak river
  • Dr. Amjad Maleki*, Dr. Homayon Hasadi, Nooshin Pirouzinejad Pages 109-120
    Razavar watershed on the north of Kermanshah province is one of the flooding basins that causes flooding in watery years. For investigating watershed flooding, the statistical analysis of real data of the area, SCS model and surveying river cross section have been used. by dividing watershed to hydrologic homogeneous units and study, the factors influencing on flood such as vegetation cover, land use, time of concentration, lag time, slop, geology, pedology, rainfall intensity were studied. finally CN and S map are provided and runoff height and peak discharge has been estimated by using SCS in smada software.The important factor in this software is the coefficient of flood recession curve. This coefficient indicates the hydrological behavior and morphological condition of the river at flood time. To obtain this coefficient, the flood hydrograph of pirmazd station has been plotted and interpreted. Analysis of the real flood hydrograph shows that the recession time of flood in Razavar watershed is 5 times of flood rising, and this represent the hydrological behavior of river which cant discharge the flood from the basin at the flood time.To identify the river hydrological status, surveying river profile was performed. The results showed that expect the river profile at pirmazd station, no other sections is able to pass peak discharge with 5years of return periods and even the river profile at Mehregan station cannot discharge flood of 2years return period and the cause of basin flooding is the narrow channel from upstream toward downstream which causes flood every year.
    Keywords: Homogeneous units, SCS model, Static analysis, Smada soft ware, Survey river cross section
  • Dr. Seyed Mousa Pour Mosavi*, Dr. Ali Shamaiee, Ali Eshghi Chahar Borj, Dr. Mohsen Ahadnejad, Somaye Khosravi Pages 121-138
    In order to reduce the vulnerability of Tehran, before any planning and decision-making, it is necessary that the earthquake damages based on its different conditions and Status shall be analyzed before its occurrence to obtain a clear vision of probable earth quake happening and its resulting consequences and on the basis of simulating probable earth quake in different intensities, the vulnerability maps is prepared. The current study tries to design earth quake scenarios with different intensities by Fuzzy AHP model and GIS software to present a proper estimation of vulnerability of Tehran municipality district No.3 against earthquake.This study is of applicable type and descriptive – analytical. Applied data is of documentary and field type. The results of the study indicate that the amount of incurred damages to the buildings of district No.3 are are divided into five levels of “very low, low, medium, high and complete destruction; in designed scenarios of is Scenarios designed 6 Mrkaly 53/88,26/77,19/04,0/04,0/25; respectively in 7 Mrkaly 23/28, 21/22, 9/31, 26/42, 19/75; 8 Mrkaly 0/54, 59/33, 20/22, 9/55, 46/97, respectively. The highest level of vulnerability Based on the number of damaged buildings are at municipality districts of 2, 3, 5, 4, 1 and 6 respectively which is due to the use of undurable and weak materials construction works, existence of worn textures and high age of the existing structures, structures located on qanats, the population centralization in old and high density textures and tower construction without performing studies regarding comprehensive plans, and also lack of following the common standards in the country including by law 2800.Keywords: Vulnerability, Buildings, Earthquake, Tehran, GIS, Fuzzy AHP
  • Dr. Adel Sepehr*, Mostafa Biglarfadafan, Azam Safarabadi Pages 139-152
    Increasing growth of population of the cities and metropolitan cities, while creating suitable opportunities for physical, economical and social development and increase of welfare level, has caused different incompetency in metropolitans. Increase of home waste materials is of the environmental challenges in most of metropolitans and selecting the appropriate areas of municipal solid waste landfill in mega cities is one of the environmental challenges of urban management, especially in metropolitan cities. Mashhad, with over three million populations is the second mega city in Iran, the second religious city in the world and spiritual capital of Iran. This metropolitan city is faced with a huge and great amount of producing home waste material. Identification of prone regions to the solid waste landfill is among the important issues of waste management in this metropolis. The purpose of this research was selecting and prioritizing areas for solid wastes disposal considering the Geomorphologic factors in Mashad. So using ranking MCDM methods including TOPSIS and AHP, five landfill sites for the city of Mashhad, was investigated and selected. Ranking has been done based on seven geomorphologic criteria involving slope, lithology, fault distance, surface water distance, ground water depth, and land use and geomorphology type. Using TOPSIS algorithm, weighting and ranking the regions was completed. To compare indices and criteria, AHP algorithm has been applied and pair wise of criteria was done. The results of the studies showed that the region 2 (the new landfill, located in Miami Road) has first rank to waste disposal. The results also indicated that the region 1 (located in Nishabour road) which is the old landfill of Mashhad is not a suitable place for waste disposal.
    Keywords: Domestic waste, Geomorphic Criteria, AHP, TOPSIS, Mashhad
  • Dr. Firooz Mojarad*, Kamran Moradi Pages 153-166
    Sunshine hours rate with its effect on determination of solar radiation rate is the main factor of controlling life, climate and other biological activities on the earth, especially in arid and semiarid zones. The purpose of this research is to offer an image about anomalies and trends of sunshine hours rate in Iran, and to estimate its values based on the latest data. For this purpose, the country area was zoned for annual and seasonal sunshine hours by using 87 synoptic stations data in a 20-years period (1986 to 2005) via cluster analysis and ArcGIS software capabilities. For confirming the zonation, Sidak and One-Way ANOVA parametric tests or Mann-Whitney and Kruskal-Wallis non-parametric tests were used. In addition, multivariate and simple linear regression equations were used for estimating sunshine hour’s numbers and recognizing their temporal trends respectively. The results of the research showed that the mean sunshine hours increase and their variability decrease from the north to the south and from the west to the east of country until the coefficient of variation (CV) values of annual sunshine hours, contrary to the spatial distribution of them reach to the highest rates in the Caspian sea coasts and the lowest ones in the central deserts. Sunshine hours rates show either significant increasing trends or essentially non-significant trends in the whole country. However, even one case of significant decreasing trend has not been observed in the country. The mean increasing amount of trends in the country is 16.6 hours per year. Statistical model shows that except in the summer, the rule of the latitude in spatial distribution of sunshine hours is salient. By using this model, sunshine hour’s values in the country were estimated with good precision based upon latitude and elevation values.
    Keywords: Sunshine hours, Iran, Trend analysis, Zoning, Variability, Estimation
  • Khadijeh Moradi*, Dr. Hossein Agahi Pages 167-181
    Based on the available statistics, Kermanshah province is placed at the second rank in terms of the number of village assistant bureaus after Khorasan Razavi province. However, no study has been conducted about the problems and limitations of this foundation after 8 years of establishing this new management foundation in villages of the province. The purpose of this qualitative study, which is performed by using grounded theory method, was to identify the challenges and problems which village assistants are faced with in Bala-Darband County in Kermanshah city from the view point of villagers and in a form of a model. The case study was the village assistants of Bala-Darband County in Kermanshah province which 12 villagers were studied as the purposive sampling.The research data were collected by using semi-structured interview and in the form of three coding stage i.e. open coding; axial coding and selective coding, were analyzed and classified in the form of seven main problems.Results revealed that the under studied village assistants, according to their importance, are faced with some challenges including: lack of awareness of public and local organizations from village assistants duties, negative attitudes towards dehyar, lack of cooperation and support of local and governmental organizations, development of top-down programs by executive organizations, lack of participation by local people, weakness of legitimacy of dehyar and lack of equipment and financial resources. The results of this study will assist the planners of rural development in overcoming the above mentioned challenges and realization of efficient rural management in the area.
    Keywords: Rural management, Village assistant bureau, Challenge, Qualitative approach, Grounded theory