فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 37 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • واکنش فصل رشد در برابر خشکسالی و ترسالی اقلیمی / مورد مطالعه: منطقه ی بلوچستان مرکزی
    صادق کریمی*، راضیه جاودانی، محمود خسروی، تقی طاوسی صفحات 1-14
    منطقه ی بلوچستان مرکزی با مساحتی بالغ بر42510 کیلومتر مربع دارای اقلیم گرم و خشک است. تابش عمودی و افزایش میزان جذب تابش، شدت گرمای بسیار زیاد، بارش ناچیز و در نتیجه پوشش گیاهی فقیر از خصوصیات این منطقه می باشد. این در حالی است که وقوع بارش های ناگهانی تحت تاثیر قرارگیری زبانه کم فشار گنگ- پاکستان می تواند تاثیر مثبتی بر رشد و توسعه ی پوشش گیاهی منطقه داشته باشد. این امر رفتارهای متعارض و چندگانه اقلیمی و در حال نوسان را برای منطقه به ارمغان آورده است. وجود چنین شرایط ویژه ای لزوم پرداختن به بررسی رابطه رفتارها (نوسان-ها و ناهنجاری های) بارش و دما با تغییرات پوشش مرتعی بالقوه را با استفاده از معادله اقلیمی Qgsتوجیه می نماید.
    با توجه به اینکه ارزش های Qgs به دست آمده برای دوره ی اقلیمی 76- 1366 (دوره ی ترسالی منطقه) پایین تر از دوره ی اقلیمی 82-1377 (دوره ی خشکسالی منطقه) می باشد، بنابراین تنش ناشی از خشکسالی در مناطقی که ارزش های Qgs بالاتر بوده، بیشتر است و بالعکس در مناطقی که ارزش های Qgsپایین تر بوده، مراتع منطقه از وضعیت بهتری برخوردار بوده است. بر این اساس در طی سال های آماری مورد بررسی، سایت های مراتع واقع در محدوده ی شهرستان ایرانشهر نسبت به سایت هایی که در محدوده ی شهرستان نیکشهر واقع شده، با تنش کم آبی بیشتری مواجه شده اند. در نتیجه طی رفتارهای نامنظم چند سال اخیر بارش، آسیب بیشتری به مراتع شهرستان ایرانشهر وارد شده است. از طرفی به دلیل اختلاف ارتفاع ناچیز بین دو منطقه، عامل ارتفاع نتوانسته مراتع ایرانشهر را از آسیب های ناشی از تنش کم آبی در مقایسه با مراتع نیکشهر که از ارتفاع کمتری برخوردار است، محافظت نماید. چراکه افزایش میانگین دما در منطقه ی ایرانشهر نسبت به منطقه ی نیکشهر، اثر افزایش ارتفاع ناچیز را در این منطقه خنثی نموده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، ترسالی، فصل رشد، معادله طبیعی فصل رشد، پوشش گیاهی بالقوه
  • سید ابوالفضل مسعودیان*، سکینه کارساز صفحات 15-28
    برای شناخت الگوهای ضخامت صد بارش سنگین و فراگیر ناحیه ی بارشی زاگرس جنوبی، از پایگاه داده بارش اسفزاری و داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز هزار و تراز پانصد هکتوپاسکال بهره بردیم. داده های بارش از 1/1/1340 تا 10/11/1383 شامل 15992 روز و 362 یاخته به ابعاد 14×14 کیلومتر است. در این پژوهش رویکرد محیطی به گردشی به کار رفته است. تحلیل خوشه ایبر روی فواصل اقلیدسی به روش ادغام وارد بر روی داده های ضخامت نشان داد که چهار الگوی اصلی ضخامت در فراهم نمودن شرایط مناسب بارش های سنگین و فراگیر ناحیه ی زاگرس جنوبی موثرند که در همه ی آنها فرود منتهی الیه شرق دریای مدیترانه با کمی تغییر موقعیت دیده شده است و بر روی جنوب غرب ایران منطقه ی کژفشاری شدیدی را ایجاد نموده که در رخداد این گونه بارش ها نقش مهمی را بازی کرده است.
    کلیدواژگان: بارش سنگین، زاگرس جنوبی، اقلیم شناسی همدید، الگوهای ضخامت لایه ی 500، 1000، تحلیل خوشه ای
  • مهدی بهرامی، محمدرضا مباشری*، دکترمجید رحیم زادگان صفحات 29-40
    پهنه بندی گسیل مندی سطح یک نیاز مهم سنجش از دور حرارتی می باشد. با داشتن مقادیر دقیق گسیل مندی، می توان دمای سطح را به طور دقیق مشخص نمود که دربسیاری از مطالعات زیست محیطی، اقلیمی، و مدل های پیش بینی هوا کاربرد دارد. با توجه به اهمیت گسیل مندی سطح و دقت در برآورد آن، در این مطالعه به بررسی دقت در برآورد گسیل مندی برای دو سنجنده MODIS و ASTER پرداخته شده است. برای اعتبارسنجی و بررسی دقت این دو سنجنده از مقادیر گسیل مندی اندازه گیری شده زمینی و آزمایشگاهی در 6 منطقه آمریکای شمالی مستخرج از نتایج دیگر محققان استفاده گردیده است. در این تحقیق، گسیل مندی سنجنده ASTERاز روش TES و محصولات گسیل مندی MODIS از دو نسخه 041 و 005 استخراج گردید. سپس اختلاف مقادیر به دست آمده با مقادیر زمینی محاسبه و آنگاه دقت نتایج به دست آمده از دوسنجنده در دو باند8/5 و 11میکرون برای تصاویر همزمان این دو سنجنده مقایسه شد. نتایج به دست آمده از تصاویر همزمان این دوسنجنده نشان می دهد که سنجنده ASTER درمحدوده 8/5 میکرون و درتمامی مناطق مورد مطالعه به طور متوسط از دقت بالاتری به میزان 6/4% نسبت به MODIS برخوردار است. همچنین در محدوده 11 میکرون، ASTER بطور متوسط درتمامی مناطق از دقتی در حدود 0/7% برخوردار بوده ولی سنجنده MODIS خطایی بالغ بر 1/2% را دارد. میزان خطا در سنجنده MODIS برای پوشش هایی که گسیل مندی واقعی آنها نسبتا پایین باشد بیشتر نیز می گردد. در مجموع سنجنده ASTER نسبت به سنجنده MODIS نتایج قابل قبول تری ارائه می دهد. توصیه می شود که از این یافته در زمان استفاده از گسیل مندی در مدل های هواشناسی و در دیگر کاربردهایی که نیازمند گسیل مندی دقیق است بهره برداری شود.
    کلیدواژگان: گسیل مندی، MODIS، ASTER، اندازه گیری زمینی، NAALSED
  • عباس بیات *، محمد کاوسی کلاشمی، محمود صبوحی صابونی، احمد خانلری ریکنده صفحات 41-52
    شهرستان زابل از مناطق توریستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان می باشد. هدف از مطالعه ی حاضر برآورد ارزش اکوتوریستی شهر سوخته با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط می باشد. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راست نمایی برآورد گردید. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه ی حضوری با 150 بازدیدکننده از منطقه ی مذکور جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که 75 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از این مکان تاریخی می باشند. همچنین، متغیرهای موهومی جنسیت، سطح تحصیلات، درآمد ماهیانه فرد، گرایش حفاظتی فرد و فاصله ی محل زندگی فرد از شهرسوخته نشان داد که متغیرهای یادشده اثر مستقیم و مثبت بر تمایل به پرداخت در افراد نمونه مورد بررسی دارند. علامت منفی ضریب رگرسیون سه متغیر، قیمت پیشنهادی، سن پاسخگو و تعداد اعضای خانواده بیانگر معکوس بودن اثر متغیرهای یاد شده بر وجود تمایل به پرداخت در افراد نمونه بود. نتایج حاصل بیانگر این است که میزان میانگین تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و گردشگران 4140 ریال است. لذا با توجه به اهمیت تاریخی شهرسوخته و میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان، پیشنهاد می شود که برنامه ریزان و مسوولان برای توسعه ی گردشگری و افزایش تعداد بازدیدکنندگان و توریست ها و بالا بردن رفاه بازدیدکنندگان به این منطقه توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش اکوتوریستی، ارزش گذاری مشروط، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، شهر سوخته
  • جواد میرنظری، هیمن شهابی *، سعید خضری صفحات 53-70
    زمین لغزش به دلیل ماهیت خطرناک خود در مناطق کوهستانی، معمولا مورفولوژی را بطور ناگهانی به هم می زند و خسارت هایی عمده به مناطق مسکونی، جاده ها، زمین های کشاورزی و غیره وارد می آورد. در این مطالعه با استفاده از مدل AHP در محیط نرم افزار Expert Choice و عملگرهای منطق فازی با استفاده از نرم افزار IDRISI به ارزیابی و پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه ی آبریز پشت تنگ واقع در شمال شرقی شهرستان سرپل ذهاب واقع در استان کرمانشاه پرداخته شده است. مجموعا 9 معیار اصلی (کاربری اراضی، خاک، نهشته های سطحی، خطوط همباران، پوشش گیاهی، شیب، ژئومورفولوژی، زمین شناسی و ارتفاع) مرتبط با وقوع پدیده ی زمین لغزش مورد بررسی قرار گرفتند. از میان عوامل مذکور شش عامل زمین شناسی، شیب، بارش، پوشش گیاهی، کاربری اراضی و ارتفاع به عنوان لایه های معنادار شناخته شدند. وزن دهی طبقات متغیرها با استفاده از روش نسبت فراوانی، بر اساس درصد لغزش رخ داده در هر طبقه بین 0 و 1 تعیین گردید. در این تحقیق به منظور تهیه ی نقشه ی پهنه بندی خطر زمین لغزش از تابع عضویت J -شکل و اپراتور فازی گاما استفاده گردید و از این نظر منطقه مطالعاتی به صورت پهنه های خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد، از نظر خطر رخداد زمین لغزش طبقه بندی شد. همچنین صحت نقشه های حاصل با استفاده از نمایه جمع کیفی (QS) مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به وزن نهایی هر عامل در مدل AHP 36% از مساحت حوضه از خطر زیاد و خیلی زیاد از لحاظ زمین لغزش برخوردار است. در حالی که اپراتور 0/7 در مدل فازی گاما حدود 67% از مساحت حوضه را در طبقات خطر زیاد و خیلی زیاد زمین لغزش نشان داد. ارزیابی مدل ها نشان داد که مدل فازی گامای 7/0 از دقت بیشتری نسبت به مدل AHP در تهیه ی نقشه ی خطر زمین لغزش در حوضه ی آبریز مورد مطالعه برخوردار است. بنابراین مدل فازی گاما بهترین شکل نقشه ی پهنه بندی خطر زمین لغزش را در منطقه ی مورد مطالعه ارائه داده است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی خطر، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، عملگرهای فازی، حوضه ی آبریز پشت تنگ
  • حسن افراخته، فرهاد عزیزپور، مصطفی بیات* صفحات 71-84
    مورفولوژی زراعی به عنوان جزئی از ساخت زراعی سکونتگاه های روستایی کشور تحول پذیر است. این تحولات که ماهیتی ساختاری-کارکردی دارد، پیوسته در حال وقوع است. اما، در جریان اصلاحات ارضی ساخت زراعی تحولات ناگهانی و سریعی را تجربه نمود. به دنبال آن، مالکین افزایش یافتند، مکانیزاسیون وارد روستا شد و جامعه ی روستایی وارد مرحله ی جدیدی از صورت بندی اجتماعی- اقتصادی یعنی دنیای سرمایه داری (البته شبه سرمایه داری) شد. اگرچه، تحول خصیصه ی هر نظامی است، اما پیامدهای حاصل از این تحولات حائز اهمیت است.
    این پژوهش، با هدف توصیف و تحلیل مورفولوژی زراعی در دهستان صالحان تحت تاثیر عوامل و نیروهای اجتماعی – اقتصادی انجام گرفته است. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای جمعآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی و ابزارهایی نظیر پرسشنامه و نقشه استفاده گردید. جامعه ی آماری مورد بررسی، دهستان صالحان (شهرستان خمین) می باشد که دارای 9574 نفر جمعیت در سال 1385 بوده است. برای انتخاب روستاها و خانوارهای نمونه از روش های نمونه گیری طبقه بندی احتمالی و مکانی استفاده شده است. بر اساس این روش ها، 3 روستا (روستاهای میشیجان علیا، خراوند و دیوکن) و 174 بهره بردار انتخاب گردیدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مورفولوژی زراعی (اعم از اندازه قطعات، شکل قطعات و غیره) در جریان اصلاحات ارضی متاثر از تغییر در ساختار مالکیت (بزرگ مالکی به خردهمالکی)، تغییر در منابع آب مورد استفاده و تغییر شیوه ی کشت (به عبارتی متاثر از تحول در نظام سنتی تولید) تحول یافته است که زمینه ساز افزایش درآمد و اشتغال روستاییان گردید.
    کلیدواژگان: مورفولوژی زراعی، اصلاحات ارضی، دهستان صالحان
  • مدل سازی خطر وقوع زمین لغزش با استفاده از مدل آماری رگرسیون لجستیک / مطالعه موردی: استان کردستان، شهرستان بیجار
    موسی عابدینی*، بهاره قاسمیان، عطاالله شیرزادی صفحات 85-102
    زمین لغزش ها و ناپایداری های دامنه ای مخاطرات مهمی برای فعالیت های انسانی هستند که اغلب سبب از دست رفتن منابع اقتصادی، خسارات به اموال و تاسیسات می شوند. این مخاطرات در شیب های طبیعی و یا شیب هایی که به دست انسان تغییر یافته اند اتفاق می افتد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش های شهرستان بیجار واقع در استان کردستان و ارزیابی مناطق دارای پتانسیل زمین لغزش جهت تهیه ی نقشه پهنه-بندی با استفاده از مدل آماری رگرسیون لجستیک می باشد در این پژوهش ابتدا با استفاده از بازدیدهای میدانی، پرسشنامه ای، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی و مرور مطالعات انجام شده، 9 عامل موثر شامل متغیرهای ارتفاع از سطح دریا، درجه شیب، جهت شیب، زمین شناسی، فاصله از عناصر خطی گسل، جاده، رودخانه، بارندگی و کاربری اراضی مورد استفاده قرار گرفت. پس از شناسایی آن ها اقدام به پردازش با استفاده از نرم افزارهای ARC GIS10، ILWIS 3.3، گردید. سپس از 144 دامنه مستعد به زمین لغزش به عنوان داده های لغزشی(کد یک) و همسو با آن 144 دامنه پایدار به زمین لغزش به صورت کاملا تصادفی در سراسر منطقه برای داده های بدون لغزش (کد صفر) به عنوان متغیر وابسته استفاده شد. با روی هم اندازی مجموع این داده ها بر روی هر کدام از متغیرهای مستقل، داده های لازم برای ورود به نرم افزارSPSS 18 استخراج شدند. نتایج نشان داد که شیب مهم ترین نقش را در بروز زمین لغزش های منطقه بر عهده دارد، پس از آن به ترتیب لایه های کاربری اراضی، جهت دامنه، گسل، فاصله از شبکه زهکش، طبقات ارتفاعی، فاصله از جاده و لیتولوژی در درجه بعدی اهمیت قرار می گیرند.
    نتایج ارزیابی صحت نشان داد که مدل آماری رگرسیون لجستیک با مقدار 83/4 برای شاخص PCPT و 229/226 برای شاخص -2LL و 98/5درصد برای شاخص ROC همچنین نقشه خطر پهنه بندی زمین لغزش بر اساس شاخص SCAIاز صحت بالایی برخوردار می باشند. بر این اساس 75/489 درصد از مساحت منطقه در محدوده با خطر بسیار کم، 10/037 درصد با خطر کم، 3/628 درصد با خطر متوسط، 4/062 درصد با خطر بالا و 6/784 درصد با خطر بسیار بالا مواجه است. این نتایج می تواند در پیش بینی وقوع زمین لغزش های آینده، کاهش خطرات همراه آن ها و برنامه ریزی جهت کاربری زمین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی خطر، رگرسیون لجستیک، شاخص ROC، شاخص SCAI، شهرستان بیجار
  • محمود اکبری* صفحات 103-118
    نابرابری درآمدی محاسبه شده با استفاده از ضریب جینی دیدگاه محدودی از نابرابری رایج در جامعه را نشان می دهد. این پژوهش به سنجش نابرابری در شهرها با استفاده از شاخصی ترکیبی که از نابرابری های درآمدی، مرگ و میر و استانداردهای زندگی مشتق شده می پردازد و ضمن نقد ضریب جینی روش جدیدی برای اندازه گیری نابرابری اقتصادی- اجتماعی با استفاده از شاخص ترکیبی کیفیت زندگی ارائه می دهد. ضریب جینی توزیع درآمد تنظیم شده ی کیفی به عنوان معیار نابرابری اقتصادی- اجتماعی معرفی می شود. الگوی پیشنهادی با استفاده از داده های امید به زندگی دهک های درآمدی در مناطق شهری توضیح داده می شود. پژوهش از نوع کمی- تحلیلی بوده و قلمرو پژوهش را مناطق نه گانه ی شهر شیراز در سال 1390 تشکیل می دهند. با استفاده از داده های میدانی که از سرپرستان خانوار (384 خانوار) جمع آوری شده، وضعیت دهک های درآمدی در مناطق کلانشهر شیراز مورد تحلیل قرار گرفته است. جامعه ی آماری از خانوارهای شهر شیراز که تعداد آنها طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385 برابر با 344533 خانوار بوده است، تشکیل می شود. حجم نمونه ی پژوهش با توجه به دهک های درآمدی محاسبه شده و روش نمونه گیری به صورت تصادفی و متناسب با حجم خانوارها در مناطق نه گانه ی شیراز بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص نابرابری در منطقه ی مورد مطالعه از آنچه با معیار سنتی ضریب جینی و دیگر شاخص های نابرابری درآمدی نشان داده می شود، بیشتر است.
    کلیدواژگان: درآمد، امید به زندگی، درآمد تعدیل شده کیفی، کلانشهر شیراز
  • سمیه لطیفی*، حشمت الله سعدی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 119-132
    تعاونی های فرش دستباف روستایی از مهمترین تشکل های فعال در صنعت فرش کشور هستند که با هدف حمایت از قشر محروم و مولد قالیباف کشور و سازماندهی آنها در قالب نظام تعاون به منظور دستیابی به عدالت اجتماعی و اقتصادی در این هنر و صنعت ملی تشکیل شده اند و تعداد زیادی از زنان قالیباف زیر نظر این تعاونی ها مشغول به فعالیت هستند. با توجه به اهداف تشکیل تعاونی های فرش دستباف، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش این تعاونی ها در توانمندسازی زنان قالیباف استان همدان انجام شده است. بدین منظور 202 نفر از زنان قالیباف عضو تعاونی های فرش دستباف استان همدان برمبنای فرمول کوکران انتخاب شدند و به منظور بررسی نقش تعاونی-ها در توانمند سازی آنها به تعداد برابر (202 نفر) از زنان قالیباف غیر عضو تعاونی نیز انتخاب و توانمندی دو گروه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و حرفه ای مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که اختلاف معنی داری بین دو گروه به لحاظ توانمندی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و حرفه ای در سطح 1 درصد وجود دارد و میزان توانمندی زنان قالیباف عضو تعاونی در ابعاد چهارگانه بیش از زنان قالیباف غیر عضو است. نتایج حاصل از مقایسه میانگین شاخص های تشکیل دهنده هر یک از ابعاد توانمندی نیز بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین دو گروه در سطح 1 درصد است و تنها در شاخص میزان شرکت در دوره های آموزشی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: زنان قالیباف، تعاونی های فرش دستباف روستایی، توانمندسازی، استان همدان
  • صالح آرخی *، حسن فتحی زاد صفحات 133-146
    نقشه های پوشش/کاربری اراضی حاصل از تصاویر ماهواره ای نقش مهمی در ارزیابی های منطقه ای و ملی پوشش/کاربری اراضی ایفا می کنند. طی سال های گذشته، کاربردهای زیادی از روش های طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی برای طبقه بندی پوشش/کاربری اراضی در منابع گزارش شده است، اما مطالعات معدودی، مقایسه ی آنها با هم را ارزیابی نموده اند. در این مطالعه، ابتدا تصحیحات هندسی بر روی داده های + ETM صورت گرفت. سپس با بازدیدهای میدانی، طبقات مختلف پوشش/کاربری اراضی تعریف و نمونه های آموزشی انتخاب گردید. در این مطالعه، هدف اصلی مقایسه ی چهار روش شبکه ی عصبی مصنوعی برای طبقه بندی پوشش سطح زمین در سه منطقه ی مهران (مرکز استان ایلام)، دویرج (جنوب استان ایلام) و سرابله (شمال استان ایلام) با شرایط اقلیمی متفاوت می باشد. در این مطالعه، از روش های شبکه ی عصبی مصنوعی آرتمپ فازی، تابع پایه شعاعی، کوهونن و پرسپترون چند لایه استفاده شده است. نتایج ارزیابی دقت تصاویر طبقه بندی شده نشان داد که روش طبقه بندی آرتمپ فازی با دقت کل متوسط 94/84 و ضریب کاپای متوسط 0/93 درصد دارای بیشترین دقت نسبت به سایر روش های بررسی شده می باشد. اختلاف دقت کل متوسط در این روش نسبت به روش تابع پرسپترون 11/44 و اختلاف ضریب کاپا متوسط 0/18 درصد، نسبت به روش کوهونن به ترتیب 17/3 و 0/23 درصد و نسبت به روش پایه شعاعی 31/01 و 0/36 درصد می باشد. در این تحقیق، بالاترین دقت طبقه بندی مربوط به طبقه بندی شبکه ی عصبی مصنوعی آرتمپ فازی بود. بنابراین این مطالعه کارایی و قابلیت روش شبکه ی عصبی مصنوعی آرتمپ فازی را در طبقه بندی بهتر تصاویر سنجش از دور اثبات می نماید.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، طبقه بندی تصویر، تابع پایه شعاعی، شبکه عصبی کوهونن، شبکه عصبی پرسپترون
  • دکتراحمد پوراحمد، فردین احمدزاده، معصومه مهدیان بهنمیری *، علی مهدی صفحات 147-164
    امروزه یکی از موارد بسیار مهم و پیچیده برای برنامه ریزان شهری، تصمیم گیری در مورد مکان های مناسب جهت گسترش آتی شهر و تعیین اراضی مناسب توسعه می باشد که این مهم تنها با نگاهی جامع نسبت به تمام عوامل تاثیرگذار در جهت یابی توسعه ی فیزیکی شهر، محقق خواهد شد. در این راستا، پژوهش حاضر نیز که از نوع توسعه ای-کاربردی می باشد، با هدف تعیین مکان های مناسب جهت گسترش آینده ی شهر سرخنکلاته در استان گلستان، به مطالعه ی این مهم با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی پرداخته است. بدین منظور از روش ارزیابی چندمعیاره مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط GISاستفاده شده و طی این فرایند،13 شاخص طبیعی و انسانی شناسایی و مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه ی حاصل گویای آن است که اراضی مناسب توسعه با مساحت 33/61% عموما در قسمت های جنوبی و جنوب شرقی و غربی و اراضی با تناسب کم و بسیار کم با مساحت 38/42% در قسمت های شمالی و شمال شرقی و غربی قرار گرفته اند که با تدوین استراتژی های مناسب توسعه و هدایت مراکز سکونت و فعالیت به سوی اراضی مناسب می توان از گسترش سکونتگاه ها در اراضی نامناسب ممانعت نموده و ضمن حفاظت از اراضی کشاورزی منطقه از منابع موجود به نحو مطلوب تری استفاده کرد. در نهایت با اعمال رابطه ی جبری همه ی نقشه های عامل با هم در محیط GIS مورد هم پوشانی قرار گرفتند و نقشه ی پتانسیل اراضی مناطق واقع در محدوده ی طرح هادی شهر سرخنکلاته جهت توسعه ی شهر کلاس بندی شد. در نهایت پیشنهاد اساسی یافته های حاضر، بر تمرکز توسعه ی فیزکی آتی شهر در قسمت های شمالی، شمال شرقی و غربی، با توجه به وضعیت مناسب موجود جهت توسعه ی آتی آن است.
    کلیدواژگان: توسعه ی فیزیکی، روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر سرخنکلاته
  • عباسعلی آروین* صفحات 165-170
    تغییر در لایه ازون که تحت عنوان نوسان ازون کلی سنجش و اندازه گیری می شود بخشی از دغدغه های بشر امروزی به عنوان یکی از علل و یا اثرات تغییر اقلیم است. در این پژوهش نوسانات ازون کلی در گستره ی ایران مرتبط با پدیده ی ENSO مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور متوسط ماهانه ازون کلی از سایت ماهواره ای پایگاه نقشه سازی طیف سنجی ازون کلی (TOMS) از پایگاه داده ای NASA/GSFC در گره های با فاصله 1/25×1 درجه جغرافیایی و نیز متوسط ماهانه شاخص SOI به عنوان تعریف کننده شرایط وقوع النینو/لانینا استفاده شد. نتایج نشان داد تغییرات مقدار ازون کلی نسبت به شاخص SOI با مدل رگرسیونی درجه سوم بهترین برازش را دارد و در سطح اطمینان 99% می توان با استفاده از این مدل نسبت به برآورد ازون کلی اقدام کرد. ارتباط بین مقادیر ازون برآورد شده توسط مدل و شاخص SOI در سه مقیاس سالانه، فصلی و ماهانه در تمام گستره ی ایران بجز ناحیه کوچکی در شمال غرب درماه جولای معکوس، قوی و در سطح اطمینان 99% معنادار است. قوی ترین ضرایب همبستگی در ناحیه ی مرکزی، جنوبی و جنوب شرقی کشور و ضعیف ترین روابط در شمال و شمال غرب کشور به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق مقدار ازون کلی در گستره ی ایران در زمان وقوع النینو/لانینا، افزایش/کاهش می یابد. مقدار ازون کلی از جنوب به شمال زیاد می گردد که شیب خط در زمان وقوع النینو بیشتر است.
    کلیدواژگان: ایران، مدل درجه سه، شاخص نوسان جنوبی، انسو، النینو و لانینا
  • ابراهیم فتایی* صفحات 181-194
    استان اردبیل به دلیل قرار گرفتن در منطقه ای مرزی و همسایگی با کشور جمهوری آذربایجان و وجود گمرکات و صادرات به کشورهای مختلف می تواند از لحاظ ایجاد یک شهرک صنعتی مرزی مورد بررسی قرار گیرد. امکان سنجی احداث شهرک صنعتی مرزی متاثر از عواملی مانند رشد جمعیت، اشتغال، محدودیت زمین، توسعه ی صنعتی، وجود گمرگات مرزی، حفاظت و توسعه ی محیط زیست، کاربری اراضی، تامین مواد اولیه و غیره می باشد روش های تصمیم گیری چند معیاره به عنوان علم و فن مدیریت و تجزیه و تحلیل اطلاعات قادر است بسیاری از مشکلات مربوط به مکان یابی شهرک های صنعتی را رفع کند. محققان برای انجام مکان یابی روش ها و الگوریتم های مختلفی را استفاده نموده اند. این تحقیق به منظور انتخاب مناسب ترین مکان برای احداث شهرک صنعتی مرزی دراستان اردبیل انجام گرفت و برای دستیابی به این هدف مشخصه های مختلف زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و روش شباهت به گزینه ایده آل در جهت امکان سنجی شهرک صنعتی مرزی مورد توجه قرار گرفت. معیارهای مختلفی همچون شرایط اقلیمی، شکل زمین،کاربری اراضی، مناطق حفاظت شده، جاده ها و راه ها، ساختارهای زیربنایی، روند توسعه ی صنعتی، نیروی فعال بیکار، وجود منابع اولیه تولید و غیره استفاده گردید و بعد از انجام محاسبات و الگوریتم ها نتایج به این صورت مشخص گردید که استفاده از دو روش در مکان یابی شهرک صنعتی مرزی تفاوت معناداری با هم نداشتند. بطوری که در هر دو روش شهرستان نمین به عنوان ایده آل ترین گزینه برای احداث شهرک صنعتی مرزی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: شهرک صنعتی مرزی، امکان سنجی، استان اردبیل، AHP، TOPSIS
  • عقیل مددی *، ابوالفضل فرجی منفرد صفحات 195-206
    مطالعه ی مخروط افکنه های منطقه به خاطر استقرار سکونتگاه ها، مراکز اقتصادی و انسانی، تامین آب و عبور راه های ارتباطی نقش مهمی در زندگی انسان های ساکن در این مناطق دارد. مخروط افکنه های گوزل دره و کرفس در دامنه های جنوبی ارتفاعات خرقان در استان همدان قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر در شکل گیری مخروط افکنه های جنوبی ارتفاعات خرقان و بررسی میزان فعالیت های تکتونیکی در منطقه ی مورد مطالعه می-باشد. برای رسیدن به هدف فوق از روش های کتابخانه ای، آزمایشگاهی و میدانی استفاده شده است. مواد این تحقیق نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی، داده های اقلیمی و عکس های هوایی می باشد. از نرم افزارهای Arc GIS، Excel و Google Earth برای ترسیم نقشه ها و نمودارها و مشاهده ی عوارض استفاده شده است.
    بررسی شاخص های کمی ژئومورفولوژی، نشان دهنده ی فعال و نیمه فعال بودن تکتونیک در منطقه می باشد. به عنوان نمونه شاخص Vf با مقدار 0/11 و 0/72 و شاخص S با مقدار 1/14 و 1/7 به ترتیب برای حوضه ی گوزل دره و کرفس محاسبه شده است که حاکی از فعال بودن فعالیت های تکتونیکی در منطقه می باشد. با توجه به داده ها و شواهد حاصل شده، در شکل گیری مخروط افکنه-های منطقه عوامل مختلفی دخالت داشته اند، که بیشترین اهمیت مربوط به عامل تکتونیک است. نقش اقلیم منطقه در سال های اخیر در ارتباط با توسعه ی مخروط افکنه ها، کاهش پیدا کرده است. همچنین بین بسیاری از ویژگی های مخروط افکنه های منطقه و حوضه های شکل دهنده ی آنها مثل فیزیوگرافی و وسعت حوضه ی آبخیز، روابط منظم و منطقی برقرار است. در مجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که در شکل گیری مخروط افکنه های منطقه عامل تکتونیک به عنوان عامل اصلی و سایر عوامل مثل اقلیم، لیتولوژی و غیره در رده ی بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مخروط افکنه، تکتونیک، ویژگی های حوضه، ارتفاعات خرقان
|
  • Dr.Sadegh Karimi*, Razieh Javdani, Dr.Mahmoud Khosravi, Dr.Taghi Tavousi Pages 1-14
    Central area of Baluchestan with an area of about 42510 km2 has a warm and arid climatic conditions. vertical radiation، degree of radiation absorption، high temperature، low precipitation and consequently poor vegetation cover are the main characteristics of this region. While sudden precipitations under the effect of Gang-Pakistan low pressures، can have a positive effect on the growth and development of vegetation cover in the area، which has caused opposite، different and oscillating climatic behaviors in the region. The existence of such special conditions justifies the study and review the behaviors'' relation (oscillations and anomalies)، precipitation and temperature with potential changes of vegetation cover by using Qgs climatic equation. With respect to the obtained Qgs values for the climatic period (1987-1997) (the wet period of the region) which is lower than the climatic period of 1998-2003 (the dry period of the region)، therefore، the tension resulting from drought in the areas with a higher Qgs value، is more and on the contrary، in the areas with lower Qgs، the grass lands of the area has had a better condition. on this basis، during the under study statistical years، the grass land sites located at Piranshahr area in comparing with the sites located at Nikshahr town ship area has faced with a lower shortage of water. consequently، the irregular behaviors of precipitation during the recent years has caused more damages to Iranshahr''s green grass lands. Also due to the low height difference between the two regions، the height factor could not protect Iranshahr''s grass land against the serious damages of water shortage in comparing with the grasslands of Nikshahr with a lower height.
    Keywords: Drought, Wet year, Growth season, Growth season equation, Potential vegetation
  • Dr. Seyed Abolfazl Masoodian*, Sakine Karsaz Pages 15-28
    In order to recognize synoptic patterns associated with occurrence of 100 extensive and extreme precipitation events in southern Zagros moderate rainfall region, graded precipitation data extracted from Asfazare data base for the period of 1961/03/21 to 2004/01/31. Spatial resolution of precipitation data is 14*14 km in a daily base. Geo potential height in two different levels (1000 and 500 hpa) from NCEP/NCAR data base with a spatial resolution of 2.5*2.5 have been used. The synoptic framework set from 0to 12 and 0 to 80. In this study, an environmental to circulation approach has been used. Applying a cluster analysis on Euclidean distances of 1000-500 thickness using Ward method showed that 4 different thickness patterns are responsible for extreme and extensive precipitation events of southern Zagros moderate rainfall region. In all cases Mediterranean trough and eastern Iran's regions are responsible for baroclinicity in the western part of the country.
    Keywords: Heavy rain, Southern zagros region, Synoptic climatology, 1000, 500 thickness, Cluster analysis
  • Mehdi Bahrami, Dr. Mohamadreza Mobasheri*, Dr. Majid Rahimzadegan Pages 29-40
    Surface Emissivity mapping is a need in thermal remote sensing. Having accurate values of emissivity, one can determine surface temperature more accurate where this temperature can be used in environmental and climatic studies as well as in weather forecasting models. Due to the importance of surface emissivity and the accuracy in their estimation, assessment of the accuracy of MODIS and ASTER emissivity products have been considered in this work. For this, insitu measured values as well as laboratory values of emissivity from 6 different regions in United States of America, whom were extracted from the results of other researchers have used. In this work, TES method was deployed for calculation of ASTER emissivity values where MODIS emissivity values were extracted from 041 and 005 versions. Then, their differences with insitu measured values were calculated and their accuracies were compared with values extracted from bands 8.5 and 11m for concurrent images of these two sensors. The results of concurrent values of two sensors show that ASTER can produce 4.6% more accurate emissivity values in 8.5m band compared to MODIS’s. Also in 11m band, for all regions on the average ASTER has 0.7% accuracy compared to ground values where this for MODIS is 1.2%. It is found that the error for MODIS extracted emissivity values of low emissivity surface covers increases. on the overall, ASTER emissivity values are more accurate compared to MODIS values. It is recommended that this results be taken in to account when using MODIS emissivity products as input in meteorological models as well as those application where accurate emissivity values is needed.
    Keywords: Emissivity, Field measured, MODIS, ASTER, NAALSED
  • Abbas Bayat*, Dr. Mohammad Kavoosi Kalashami, Dr. Mahmoud Sabouhi Sabouni, Ahmad Khanlari Reykandeh Pages 41-52
    Zabol County is one of the touristic and recreational regions of Sistan and Balochestan province. The purpose of current study is to estimate ecotourism value of Shahr-e-Soukhteh using Contingent Valuation Method. To study effective factors on the level of peoples, willingness to pay, Logit pattern was evaluated using maximum likelihood method.The required data were collected through questionnaire fulfillment and personal interview with 150 visitors in the mentioned region. Results showed that 75 percents of visitors were willing to pay more money for visiting this historical place. Also, dummy variables of sex, education level, person monthly income, personal protective tendency and distance between person residence place and Shahr-e-Soukhteh showed that these variables have direct and positive effect on people's willingness to pay in the examined sample. The negative sign of three variant regression coefficients, the recommended price, the respondent age and the number of family members, expressed opposite effect of the mentioned variables on the existence of willingness to pay in the sample. Results implied that the level of visitors and tourists willingness to pay is 4140 Rials. So, according to the historical importance of Shahr-e-Soukhteh and to the rate of visitors willingness to pay, it is necessary that the programmers and liable pay more attention to this region in order to develop tourism and increase the number of visitors and tourists and improve visitors welfare.
    Keywords: Ecotourism value, Conditional valuation, Logit Pattern, Willingness to pay, Shahr, e, Soukhteh
  • Javad Mirnazari, Dr. Himan Shahabi*, Dr. Saeed Khezri Pages 53-70
    Due to the hazardous nature of landslides in mountainous areas, often causes sudden damages to the morphology and also major damage to residential areas, roads, agricultural lands and other things. In this study we used AHP model in Expert Choice software also used fuzzy logic with IDRISI software for prepared landslide zoning map for “Posht Tang” catchment that located at the north eastern of district of Sar Pole Zahab in Kermanshah province. 9 parameters were selected which is related to the occurrence of landslide that comprise land use, soil, Surface deposits, precipitation, land cover, slope, geology, geomorphology and elevation. From all variables, only six variables including geology, slope, precipitation, vegetation cover, land use and height were recognized as significant layers. Frequency ratio method was used for weighting the variable class that was determined based on the landslide percent between 0 to 1. Landslide susceptibility map were prepared with J-shape membership function and Gama fuzzy operation. From this point of view, the region was divided into very low, low, moderate, high and very high classes. Also accuracy of map was accessed by QS (Quality sum). The final weight of each factor in the AHP model showed that 36% of the catchment area is located in high and very high risk. While the operator of Gama fuzzy indicated 67% of area located in high and very high landslide Zoning. Model evaluating shows Gama fuzzy 0.7 model is more accurate than AHP model in the study area.
    Keywords: Landslide, Hazard Zoning, AHP, Fuzzy logic operators, Posht Tang basin
  • Dr. Hassan Afrakhte, Dr. Farhad Azizpour, Mostafa Bayat Pages 71-84
    Agricultural morphology is transformable as a part of agricultural structure. This structural functional transformations are happening continuously, however, the agricultural structure experienced sudden transformations in the land reform. Following that, the owners were increased, mechanization was entered in to the village and rural communities were entered into the capitalist world. Although transformation is an integral part of any system, but the consequences of these transformations are important. This research has been performed with the aim of describing and analyzing the agricultural morphology in salehan village This research Statistical population is Salehanstrict, which owns 9574 population in year 2006. For selecting sample villages and families, classification sampling and locations sampling has been used and mishijan, khoravand and divkan villages were selected as sample villages. Also research method of this study was the descriptive - analytical methods and data collection method as field survey and Library. Which for each of the methods specific tools such as: questionnaires, statistical tables and maps have been used. Results of this study show that Salehan strict also experienced changes from the land reform. Which consequently witnessed the spread of farmers ownership ' in the villages investigated. The phenomenon of private ownership along with rising population and Cultivation practices has changed, and change of the agriculture water resources were the main changes in agricultural morphology of the area. Such transformations had a direct impact on rural income and livelihood practices.
    Keywords: Transforming, Agricultural morphology, Land reform, Salehan district
  • Dr. Mousa Abedini*, Bahar Gasemyan, Ataollah Shirzadi Pages 85-102
    Landslides and instability slopes are major dangers for human activities which often cause the waste of economic resources and damage to properties and installations. These occur in the natural slopes or in the changed slopes by human. The main objectives of this study are identifying the effective factors on landslides occurrence in Kurdistan Province, Bijar and evaluating the regions prone to landslide to prepare the susceptibility map using the logistic regression. At first, in this study, by using field visits, questionnaires, geological and topographic maps and reviewing the studies, ten effective factors including elevation from sea level, slope degree, slope aspect, geology, distance from the linear elements (fault, road and river), rainfall and land use were employed. After identifying the factors, they were processed using ARC GIS 10 and ILWIS 33 software. Dependent variable is 144 slopes prone to landslide selected across the region as the landslide data (code 1) and 144 slopes stable against landslide were randomly as land slide free data (code 0). With overlay these data on each of the independent variables, the data necessaries were collected for entry into SPSS 18. The results showed that "slope degree" has the most significant role on landslides. Then, land-use, slope aspect, fault, distance from the drainage network, elevation from sea level, distance from road and litho logy are next effective factors, respectively. The results of the evaluation showed that logistic regression model with PCPT index equal to 83.4; -2LL index equal to 229.226 and ROC index equal to 98.5 percent and landslide susceptibility map based on SCAI index has high verification in the case study. Therefore, 75.489 % of the area has very low susceptibility, 10.037% with low susceptibility, 3.628% with moderate susceptibility, 4.062% with high susceptibility and 6.784% with very high susceptibility. These results can be used in predicting the occurrence of future landslides, decreasing their risks and planning for the land use.
    Keywords: Landslides, Susceptibility Map Logistic Regression, ROC Index, SCAI Index, Bijar
  • Dr. Mahmoud Akbari* Pages 103-118
    Income inequality Calculated by using Gini coefficient presents a narrow view of overall inequality in a society. The research focuses on its much broader definition, referred to as socio-economic inequality, which considers the disparities in income as well as in mortality, and standard of living. This article presents a new method for measuring the socio-economic inequality using a composite social indicator, Life Quality Index, derived from two principal indicators of development, namely, income and the life expectancy at birth. The study method Is Quantitative - analytical and territory of research Is nine regions of Shiraz city in 2011. Using field data from the heads of households (384 households) have been collected, the state income stratum has been analyzed in Shiraz metropolitan region. Statistical Society of Shiraz is formed of households in the General Population and Housing Census 2006 was equal to 344 533 households. The sample size was calculated according to income stratum and a stratified random sampling of households in nine regions of Shiraz. The results show that the inequality index, showed that the inequality criteria in the study area is more than what is showed by traditional criteria of Gini coefficient and other indicators of income inequality.
    Keywords: Income, Life expectancy, Quality adjusted income, Shiraz metropolis
  • Somaye Latifi*, Dr. Heshmatolah Saadi, Dr. Hossein Shabanali Fami Pages 119-132
    Handmade carpet cooperatives have been established with the aim of both supporting the vulnerable carpet weavers of country and organizing them into a cooperative system in order to achieve social and economic justice in this art and national industry. Rural hand-made carpet cooperatives are among the most important and active organizations in carpet industry of country, and a large number of carpet–weaver’s women are working in these cooperatives. Thus, the main objective of present investigation is to assess the role of rural hand-made carpet cooperatives in empowering the carpet- weaver’s women in Hamadan province. For this purpose, 202 carpets -weaver’s women who were members of carpet cooperatives were selected according to Cochran’s formula, and to study the role of these cooperatives in their empowerment, 202 non-members women were selected as control group and their economic, social, family and professional capability have been compared. The analyses results revealed that there is a significant difference (1percent) between two groups in economic, social, family and professional capability. And empowerment of member carpet weavers women in the four above mentioned aspects are higher than that of non-member ones. Also, the results of comparison among the indices forming all factors of empowerment reveals a significant difference between two groups (1%). Only regarding the index related to the rate of participation in educational course, no significant difference was observed.
    Keywords: Carpet, Weaver Women, Hand, Made Carpet Cooperatives, Empowerment, Hamadan Province
  • Dr. Saleh Arekhi*, Hassan Fathizad Pages 133-146
    Land use/cover maps resulting of satellite images play an important role in assessing the land use/ land cover at regional and national levels. Over the last years, many applications of neural network classifiers for land use classification have been reported in the literature, but afew studies have assessed their comparison. In this study, firstly, geometric correction was performed on ETM+ data. Then, with field surveyings, the various land cover classes were defined and training areas were selected. The main Objective of this study is to compare four artificial neural network methods for land cover classification in Doiraj, Mehran and Sarableh region of Ilam province with various climatic conditions. In this study, we have used four artificial neural networks methods of Fuzzy Artmap, multi-layer perceptron, Kohonen and radial basis function. The results obtained of accuracy assessment of classified images showed that fuzzy Artmap classification algorithm with the overall accuracy 94.84 and kappa coefficient 0.93% have the highest accuracy than other methods. Accuracy overall difference in this approach than multi-layer percepteron method was 11.44 and Kappa coefficient 0.18, Compared to kohonen's 17.30 and 0.23% and rather than radial basis function 31.01 and 0.36%, respectively. In this study, the highest accuracy was related to fuzzy Artmap artificial neural network. Therefore, this study proves the efficiency and capability of fuzzy Artmap neural network algorithm in classification of remote sensing images.
    Keywords: Land use, Image classification, Fuzzy Artmap classifier, Radial basic function classifier, Kohonen classifie, perceptron multi, layer classifier
  • Dr. Ahmad Purahmad, Fardin Ahmadzadeh, Masomeh Mahdian Bahnamiri*, Ali Mahdi Pages 147-164
    Today, one of the most important and complex issues for urban programmers and decision making is locating suitable places for future development of cities and determining suitable lands, which this objective will obtain with a comprehensive view on all the effective factors on the physical urban development. To do this, the present research which is a developmental-applicable type, with the purpose of determining suitable locations for future development of Sorkhankalate city in Golestan province has studied this issue by descriptive- analytical method. For this purpose, multi-criteria evaluation method based on Analyzing Hierarchical Process (AHP) in GIS environment is used, and during this period, 13 natural and anthropological criteria have been used. The obtained results show that suitable developing lands with the area of 33.61 percent are mainly located in the south and southeast and southwest parts, and the lands with low and very low suitability with an area of 38.42 percent are located in northern and northeastern and northwestern. With the application of proper strategies of development and leading residential and activity centers to suitable lands, it is possible to stop development of residential areas in unsuitable lands and use resources in better ways along side with preserving agricultural lands of the area. Finally, with the application of the algebraic relation, all agent plans were overlapped together with GIS environment and the land's potential plan of the areas in the limit of the Hadishahr project of Sorkhankalate city was classified for city development. Finally, the basic suggestion of the present findings is concentrating on the future development of the city in the northern, northeastern, and northwestern, considering the suitable existing situation.
    Keywords: Physical development, Analytic Hierarchy Processes, Geography information system, Sorkhankalate city
  • Dr. Abbasali Arvin* Pages 165-170
    Changing ozone layer which is measured as Total ozone (TO) oscillation name, are one of the modern human concerns as one of the causes or impacts of climate change. In this research, Total ozone oscillation in relationship with ENSO phenomena have been evaluated. To this aim, monthly mean data from Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) in point by 1*1.25 degree of geographical distance and monthly mean southern oscillation index (SOI) as defining as El Nino and La Nina have been used. The results show that total ozone variations have the best fit to SOI index by Regression Cubic model and the total ozone could be estimated by this model on confidence level 99%. The relation between ozone values estimated by the model and the SOI index is inverse, strong and confidence in level significant 99% in annual, seasonal and monthly time scale in all aresa of Iran except a small area in the North West in July. Correlation coefficients were the strongest in the Central Region, South and Southeast of the country and the poor relations in the North and North West respectively. The results show that the total ozone in El Nino\La Nina occurrence will increase\decrease in all Iran areas. The value of (TO) increase from the south to north and the fitted line slope in El Nino is more.
    Keywords: Iran, Regression Cobic Model, Southern Oscillation Index (SOI), El Nino, La Nina, ENSO
  • Dr. Ebrahim Fataei* Pages 181-194
    Ardabil province can be evaluated in terms of creating a boundary industrial zone to cause being in border area, neighbouring with the Republic of Azerbaijan and the customs and export to various countries. Feasibility of establishing boundary industrial estate is affected by factors such as population growth, employment, land constraints, industrial development, the customs Border, environmental protection and development, land use, raw material supply and etc. Multi-criteria decision-making methods as science, technology, management and analysis of data, can solve the problems relative to the site selection of boundary industrial estates. Various methods and algorithms for site selection have been used by researchers. This study was performed to select the appropriate location for the construction of boundary industrial estate in Ardabil Province. To achieve this objective, environmental, economic and social characteristic by AHP and TOPSIS methods was used for feasibility boundary industrial estate. Various criteria such as climate, landform, land use, protected areas, roads and highways, infrastructure, industrial development, unemployed people, exist primary sources were used. After performing calculations and algorithms, the results showed that use of two methods for locating industrial zone boundary did not have significant difference. As In both methods, the Namin city was determined ideal place for building boundary industrial estate.
    Keywords: Industrial development, Feasibility study, Border Industrial Town, AHP, TOPSIS
  • Dr. Aghil Madadi*, Abolfazl Faraji Monfared Pages 195-206
    The Gozal Darre and Karafs alluvial fans are located on southern slope of the Khrqan Mountains in Hamadan province. The aim of this study is to investigate the effective factors in the creation of southern heights of Khrqan alluvial fans and also to investigate tectonical activtes. To achieve this aim, we used library and field methods. The research materials are topographic and geologic maps, climatic deta and arial photography. Also we used Arc GIS, Google earth and excel soft wars, for observation of landforms, drawing maps and diagrams. The results showed that ence with different formation of alluvial fans; the most impottant factors are related to tectonical activites. Study of quantetive geomorphology index has shown that tectonic movements on the area are active and semi-active. For example Vf index with. 11 and. 72 and S index with 1.14 and 1.7 orderly for Gozal Darre and Karafs basin was estimated, that implication tectonic activities in the area. The evidence and data showed that the role of climatic factors reduced on alluvial fans in the area, in recent years. Also there are regular and logical relationship between alluvial fans features and upstream basins like basin area and morphometry in the study area. The total formation of this alluvial fan main factor is tectonic and other factors like climate, litology, rate and direction of slope is located in subsidiary levels.
    Keywords: Alluvial fans, Tectonic, Basin characteristics, Khrqan