فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 38 (بهار 1394)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 38 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد مزیدی *، فاطمه سادات حسینی صفحات 1-12
    میکروکلیمای پژوهش حاضر در منطقه ای به وسعت58،730 هکتار در محدوده ی بخشی از شهرهای یزد، اشکذر، زارچ، شاهدیه و حمیدیا با به کارگیری فن سنجش از دور انجام شد. برای تحلیل رابطه ی بین تغییرات کاربری و پوشش زمین بر جزیره ی گرمایی شهر، تصاویر چند زمانه ی لندست 4 و 7 سنجنده های TM و ETM+ گرفته شده در تاریخ 11 سپتامبر 1990 و 10جولای 2002 استفاده شده است. نتایج طبقه بندی تصاویر و استخراج اطلاعات آماری هر کلاس کاربری نشان می دهد که شهر یزد در طی سال های اخیر رشد نسبتا سریعی داشته و در نتیجه تغییرات چشمگیری در کاربری اراضی آن ایجاد شده است. گسترش فیزیکی شهر یزد از نظر محدوده ی ساختمانی باعث کاهش 1/9 درصد از سطح پوشش گیاهی طی دوره ی 13 ساله (2002-1990) شده است. همزمان با افزایش مساحت نواحی ساختمانی و کاهش پوشش گیاهی، وسعت جزیره ی گرمایی مستقر بر روی مرکز شهر افزایش یافته است. همچنین این تحقیق نشان داد که ویژگی-های حرارتی سطح زمین و الگوهای آن را می توان از طریق نوع و کیفیت کاربری اراضی شناسایی کرد. نتایج بررسی رابطه میان NDVI و دمای سطح زمین با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون دو متغیره بیان کننده ی تاثیر پوشش گیاهی در کاهش دما به علت وجود فرآیند تبخیر و تعرق سطحی است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، دمای سطح زمین، شاخص اختلاف پوشش گیاهی نرمال، یزد
  • حسین یغفوری*، صمد فتوحی، جاسم بهشتی فر صفحات 13-30
    شهر جهرم با جمعیتی بالغ بر 129213 نفر به عنوان یکی از شهرهای متوسط کشور در جنوب استان فارس واقع شده است. این شهر از نظر دسترسی مطلوب به خدمات شهری خصوصا خدمات درمانی با مشکل مواجه است. موضوع دسترسی به خدمات شهری از جمله مسائل مهمی است که ابعاد گوناگون امور شهری را تحت تاثیر قرار می دهد.هدف از این پژوهش شناسایی وضعیت موجود از نظر توزیع فضایی- مکانی خدمات بهداشتی- درمانی و مکان گزینی بهینه ی آن است. برای رسیدن به این هدف از سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار Expert choice و Excleاستفاده شده است. لایه های مورد نیاز شامل، همجواری با کاربری های سازگار، دسترسی به شبکه ی ارتباطی، نزدیکی به ایستگاه های آتش نشانی، تراکم جمعیت، فاصله از مراکز بیمارستانی موجود، فاصله از مسیل ها، فاصله از جایگاه های سوخت رسانی، فاصله از مراکز آموزشی، شیب زمین، نزدیکی به مرکز شهر و نزدیکی به فضای سبز در سامانه ی اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. مقایسه های زوجی به وسیله ی نرم افزار Expert choiceانجام گرفت و وزن معیارها مشخص و با ترکیب لایه های اطلاعاتی نقشه ی نهایی تهیه شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مکان فعلی مراکز بیمارستانی شهر جهرم با معیارهای علمی و ضرورت های این کاربری مطابقت ندارد و نیاز کنونی شهر جهرم با توجه به سرانه های شهری حداقل 5 بیمارستان است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، شهر جهرم، مکان یابی بهینه، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مدل (AHP)
  • محمدرحیم رهنما، احمد آفتاب* صفحات 31-46
    رابطه ی متقابل بین کاربری اراضی و سیستم حمل و نقل شهری جدایی ناپذیر و دو جزء تشکیل دهنده ی یک واقعیت محسوب می شوند. در این مقاله رابطه ی کاربری های ورزشی با حمل و نقل و تراکم جمعیت شهری با استفاده از مدل دسترسی هنسن بر اساس سلسله مراتب ساختار فضایی شهر سنجیده شده است. سپس پراکنش فضایی انواع مراکز ورزشی نسبت به سلسله مراتب شبکه ی ارتباطی با استفاده از مدل تحلیل شبکه در محیط نرم افزارGIS به منظور سنجش میزان تولید و جذب سفرهای ورزشی تحلیل شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد وسعت کاربری های ورزشی در شهر مشهد 2409911 متر مربع (137 قطعه) می باشد که 1/2 درصد از مساحت کل شهر است. سرانه ی این کاربری در مشهد 0/95 متر مربع می باشد که با سرانه ی پیشنهادی طرح جامع (2/91 متر مربع) فاصله ی زیادی دارد. ضریب موران نیز بر عدم رعایت عدالت در توزیع فضایی مراکز ورزشی دلالت دارد. همچنین بر اساس شاخص هنسن، دسترس 37/04% از جمعیت شهر مشهد به مراکز ورزشی پایین تر از متوسط می باشد. مراکز ورزشی نسبت به شبکه ی ارتباطی فقط 52/8 درصد از سطح شهر را تحت پوشش خود قرار می دهد و حدود 31/3% از این مراکز نیز نسبت به شبکه ی ارتباطی بطور نامناسب مکان یابی شده اند، بطوری که پرترافیک ترین مناطق مشهد (مناطق ترافیکی 1 و 2) جذب کننده ی بیشترین سفرهای ورزشی (32/31%) می باشند. بنابر این پیشنهاداتی مانند هماهنگی برنامه ریزی کاربری اراضی و حمل نقل و تناسب سلسله مراتب کاربری ورزشی با سلسله مراتب شبکه ارتباطی همجوار ارایه می شود.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، حمل و نقل شهری، کاربری ورزشی، تولید و جذب سفر، مشهد
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی*، سیدعلی بدری صفحات 47-62
    گردشگری در نواحی روستایی آثار و پیامدهای مختلف و متفاوتی را به همراه دارد که آگاهی از این آثار می تواند به برنامه ریزان در راستای توسعه ی پایدار گردشگری کمک موثری نماید. در این بین موضوع در خور توجهشناخت و مقایسه ی این آثار از دیدگاه ذی نفعان گردشگری است. گردشگری در بستری تحت عنوان محیط شکل می گیرد. در کنار این عامل مهم، ساکنان محلی، کارآفرینان و گردشگران هستند که با روابط متقابلی که دارند در شکل دهی گردشگری و آثار آن نقش دارند. لذا در یک مطالعه ی جامع و نظامند می باید آثار از دیدگاه تمامی ذی نفعان مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. چرا که بدون توجه به همه ی ذی نفعان، توسعه ی گردشگری به شکل پایدار تقریبا غیرممکن است، این موضوعی است که در مطالعات داخلی کمتر بدان توجه شده است. لذا در این پژوهش با بررسی و شناخت آثار گردشگری در نواحی روستایی منطقه ی لواسانات به تحلیل درک و نگرش ذی نفعان از آثار و پیامدها پرداخته شده است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی است و در گردآوری اسناد و داده های مورد نیاز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. روش میدانی مبتنی بر ابزار پرسشنامه (پرسشنامه ساکنان محلی، گردشگران، کارآفرینان و مدیران محلی) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری استفاده شده است. نتایج به دست آمده مبین آن است که بین درک ذی نفعان از آثار و پیامدهای گردشگری در ناحیه ی مورد مطالعه تفاوت معنادار آماری وجود دارد که مربوط به تفاوت در درک ساکنان محلی و گردشگران، ساکنان محلی و کارآفرینان، مدیران محلی و گردشگران، مدیران محلی و کارآفرینان می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، آثار گردشگری، ذی نفعان، لواسانات
  • ابوالقاسم امیراحمدی*، طیبه احمدی صفحات 63-74
    ماهیت بیشتر رفتارهای هیدرولوژیکی رودخانه ها تابع شرایط اقلیمی و زمین شناسی حاکم بر محیط در زمان های گذشته است که با مطالعه ی آثار و شواهد پالئوژئومورفولوژی می توان به دلایل رفتار فعلی شبکه های آبی پی برد. جریان کلی رودخانه ها و سیلاب ها در حوضه ی رود اوجان (دشت آسپاس) جنوب شرقی- شمال غربی است، در حالی که جریان آب ها در شرق و غرب حوضه ی مورد مطالعه (دشت های نمدان و بکان) و بطور کلی در سیستم داربستی کر شمال غربی- جنوب شرقی و برخلاف رود اوجان است. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این رفتارهای رودخانه ی اوجان در شبکه نروتیک در طول زمان بوده و در بررسی این رفتار به جای استفاده از روابط هیدرولوژی و نزولات جوی از روابط سیستم نرونتیک شبکه ی زهکش و ژئونرون های مجازی، توپوگرافی و زمین شناسی (شبکه ی عصبی) استفاده شد. دستاورد تحقیق نشان می دهد با تغییر اقلیم منطقه در کواترنر و آب شدن ورقه های یخی در میانه ی دشت، حوضه ی رود اوجان به عنوان یک توپوژئونرون ایزوله درآمده و حوضه ی آبی مستقلی را در حوضه آبی کر به وجود آورده و در اثر پاره شدن حوضه از طریق تنگ براق به جمع آبراهه های رود کر پیوسته است. بعد از مدتی مخروط افکنه ی عظیمی در جنوب حوضه ایجاد و مانند یک سد مانع، از عبور جریان به سمت رودخانه ی سیوند (رودخانه زمان بیگ) جلوگیری کرده و حوضه به شکل پالئوتوپوژئونرون درآمده که در اثر تحولات بعدی استقلال نسبی خود را از دست داده و تبدیل به یک توپوژئونرون شده است.
    کلیدواژگان: رود اوجان، رفتار آبی، دشت آسپاس، ژئونرون، شبکه ی عصبی
  • محسن جامی*، محمد مهدی خطیب، علی اصغر مریدی فریمانی، سید حسین میرزینلی یزدی صفحات 75-90
    گستره ی مورد بررسی در شمال شرق ایران و در مجاور شهر تربت جام واقع شده است. گسل های اصلی همچون گل بانو، گوربند، جهان آباد، رسول آباد و کجاب در فاصله ی کمی نسبت به شهر تربت جام قرار دارند. گسل گوربند بزرگترین گسلموجود در رسوبات آبرفتی دشت تربت جام است که دارای روند شمال غرب- جنوب شرق می باشد. بررسی فعالیت زمین ساختی گسل مذکور با توجه به نزدیکی به شهر و قرارگیری روستاهای مختلف در مجاور آن دارای اهمیت زیادی می باشد. در این تحقیق اثر حرکات امروزی این گسل بر ژئومورفولوژی ساختاری منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. جهت ارزیابی فعالیت زمین ساختی گسل مورد بررسی شاخص های ریخت زمین ساختی (،V، SL Smf) به عنوان ابزار اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند. مطالعه و بررسی شاخص های ریخت زمین ساختی نشان دهنده ی فعالیت بالای این گسل می باشد. وجود افرازهای گسلی تغییر مسیر رودخانه ها و آبراهه ها، دره های V شکل، چین خوردگی رسوبات کواترنر و تغییر رنگ در رسوبات در پهنه ی گسلی از شاخص های ژئومورفولوژیکی مهم هستند که در برداشت صحرایی و در ارتباط با حرکت گسل گوربند مشاهده می شود. جابه جایی در آبراهه ها نشان دهنده ی جوان ترین حرکات در طول این گسل می باشد، همچنین جهت جابجایی در این کانال ها نیز نشان دهنده جهت حرکت امتداد لغز راستبر در گسل مذکور است. وجود فرازش در رسوبات نئوژن در محل اثر سطحی گسل نیز بیانگر بالاآمدگی و مولفه معکوس در این گسل می باشد.
    کلیدواژگان: گسل گوربند، ریخت زمین ساخت، تربت جام، ژئومورفولوژی
  • مهدی ابراهیمی بوزانی*، اسماعیل علی اکبری، محمد تقی رهنمایی صفحات 91-100
    علی رغم تلاش های بسیار در تهیه و اجرای طرح های توسعه ی شهری در ایران، این طرح ها موفق نبوده و نتوانسته اند به اهداف تعیین شده به ویژه تحقق مراکز خدماتی و ارتقای سطوح و سرانه های کاربری های عمومی دست یابند. با توجه به این که این طرح ها از جایگاه بالایی در نظام برنامه ریزی شهری ایران برخوردارند، عدم تحقق و موفقیت آن ها اثرات نامطلوب زیاد و بعضا جبران پذیری در شهرها ایجاد کرده است. این مسایل باعث شده است بی توجه به مزایای تهیه ی این طرح ها، مطالعات و بررسی های انتقادی زیادی در این زمینه انجام شود. در این مقاله سعی شده است با استفاده از مدل کابردی (SWOT) امکانات و محدودیت های دو حوزه «تهیه ی طرح» و «اجرای طرح» بررسی و در نهایت به ارائه ی راهبردهایی برای افزایش اثربخشی طرح های توسعه ی شهری مبادرت شود. در این مدل که یک ابزار استراتژیک محسوب می شود، ابتدا عوامل موثر در موضوع برنامه ریزی به عوامل محیط درونی شامل نقاط قوت و نقاط ضعف، و عوامل بیرونی شامل فرصت ها و تهدیدها تقسیم می شود و سپس بر اساس بررسی های اولیه راهبردهای تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی تعیین و ارائه می شود. نتایج ناشی از این تحقیق نشان می دهد که باید در نحوه ی تهیه و اجرای طرح ها تغییرات اساسی ایجاد نمود. سر فصل این تغییرات اهمیت دادن به مردم و نهادهای محلی در تهیه و اجرای طرح های توسعه ی شهری است.
    کلیدواژگان: طرح های توسعه ی شهری، مدل SWOT، کارآیی، تحقق پذیری
  • زهره کرمانی القریشی *، علیرضا سفیانیان، وحید راهداری صفحات 101-112
    برای درک بهتر پویایی چشم انداز در طول زمان و در راستای برنامه ریزی و مدیریت سرزمین و نیل به اهداف حفاظتی، بررسی تغییرات الگوهای مکانی کاربری ها و پوشش اراضی بسیار ضروری است. تعیین چگونگی تغییرات پوشش و کاربری اراضی در منطقه می تواند به مدیران این قبیل مناطق، در اجرای یک مدیریت شایسته، کمک کند. ازجمله تداخلات رایج در مناطق تحت حفاظت، وجود کاربری معدن است که در طی مراحل مختلف توسعه تغییراتی را بر سیمای طبیعی منطقه می گذراند. فعالیت کلیه ی معادن، توسط سازمان صنایع و معادن و با گذاشتن محدوده های مجاز بهره برداری محدود می گردد، اما همواره نظارتی دقیق و پیوسته بر عملکرد معادن لازم است تا بهره برداری ها در مناطق مجاز محدود گردد.این پایش به خصوص هنگامی که معدن مورد بهره برداری در داخل مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه هدف پایش محدوده های مجاز معادن در منطقه بوده و از نقشه ی کاربری زمین به عنوان پایه ای برای مقایسه استفاده گردید. برای تهیه ی نقشه ی کاربری اراضی از تصویر ماهواره ایLISSIII سال 1385استفاده شد و پس از تصحیح هندسی و توپوگرافی روی تصویر با استفاده از روش طبقه بندی ترکیبی، نقشه ی کاربری اراضی با دقت کلی87 درصد تهیه گردید. محدوده ی مجاز معادن با استفاده از اسناد موجود در اداره ی کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان و سازمان صنایع و معادن و پس از تبدیل مختصات به سیستم متریک، وارد نرم افزار GIS گردیده و به صورت یک لایه ی اطلاعاتی چندضلعی رقومی گردید. انطباق نقشه های محدوده ی مجاز معادن و نقشه کاربری اراضی نشان می دهد که در برخی معادن فعالیت های معدنکاری به خارج از محدوده ی مجاز کشیده شده و نیاز به پیگیری و برخورد جدی تر سازمان های مدیریتی به خصوص سازمان حفاظت محیط زیست و در مسیر صحیح قرار گرفتن بهره برداری های جدید در محدوده های مجاز دارد.
    کلیدواژگان: نقشه ی کاربری اراضی، محدوده ی مجاز معادن، GIS، تصویر ماهواره ای
  • مرتضی نعمتی، هادی علیزاده* صفحات 113-122
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) همزمان با پدیده ی جهانی شدن و پیشرفت تکنولوژی ارتباطات صورت تازه ای در مناسبات توسعه و ارتباطات متقابل در سکونتگاه های شهری و روستایی به پا کرده است. در این راستا مطالعه ی حاضر با روش توصیفی-تحلیلی جهت تحلیل حوزه ها و مولفه های تاثیرگذاری این رویکرد در استان گلستان به انجام رسیده است. حوزه های تاثیرگذاری ICT در سه حوزه ی آگاهی، نگرش و مهارت و فعالیت در 12 مولفه و 48 شاخص دسته بندی و تدوین شده است. بعد تحلیلی پژوهش در راستای وزن گذاری و تعیین اهمیت حوزه ها، مولفه ها و شاخص ها با استفاده از نظرات 20 نفر از کارشناسان مرتبط با حوزه ی مورد بحث و تحلیل تاثیرپذیری شاخص های اجتماعی و اقتصادی از مولفه های تاثیرگذاری ICTمی باشد. ابزار پژوهش برای تحلیل اولویت و اهمیت حوزه ها، مولفه ها و شاخص ها را مدل های AHP گروهی و مدل تصمیم گیری گروهی فازی (FGDM) و ارزیابی میزان تاثیرپذیری شاخص های اجتماعی و اقتصادی از مولفه های تاثیرگذاری ICT مدل رگرسیون خطی (R-Linear) تشکیل می دهند. نتایج پژوهش نشان می دهد که حوزه ی آگاهی با 0/57 وزن بیشترین اولویت و اهمیت را در میان حوزه های تاثیرگذاری ICT، مولفه آگاهی سیاسی-اجتماعی با کسب 0/17 در بین مولفه های پژوهش شاخص آگاهی از اطلاعات سیاسی و اقتصادی روز ایران و جهان با 0/147 بیشترین اولویت را در بین شاخص های پژوهش دارد. نتیجه آزمون رگرسیونی تاثیرپذیری شاخص های اجتماعی- اقتصادی از مولفه های تاثیرگذاری ICT نشان از تاثیر مستقیم و معنادار بین این دو متغیر مستقل و وابسته است.
    کلیدواژگان: ICT، مولفه های تاثیرگذاری، تصمیم فازی، استان گلستان
  • بهروز سبحانی، برومند صلاحی، اکبر گل دوست* صفحات 123-138
    پدیده ی گرد و غبار یکی از زیان بارترین بلایای طبیعی است که مشکلات محیطی عدیده ای را در مناطق مختلف جهان به وجود می آورد. در ایران، منطقه ی زابل به شدت تحت تاثیر این پدیده قرار دارد. مطالعه ی حاضر، با هدف شناخت ویژگی های زمانی و بررسی امکان پیش بینی پدیده ی گرد و غبار در ایستگاه زابل، به عنوان گردوغباری ترین ایستگاه کشور صورت گرفته است. در این راستا ابتدا به تجزیه و تحلیل ویژگی های آماری داده های مربوط به فراوانی ماهانه، فصلی و سالانه ی روزهای توام با گرد و غبار ایستگاه زابل با آمار 41 ساله پرداخته شد. از روش تجزیه ی روند سری های زمانی برای تبیین نوسانات زمانی عنصر مورد مطالعه استفاده شده و طبقه بندی ماهانه ی روزهای توام با گرد و غبار با استفاده از روش آماری چند متغیره ی تحلیل خوشه ایانجام گرفت. پیش بینی گرد و غبار با استفاده از روش سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی یا انفیس (ANFIS) با اختصاص70 درصد داده ها به آموزش و30 درصد آن ها به تعیین اعتبار مدل انجام شد. نتایج نشان داد در طول دوره ی آماری مورد مطالعه ی ماه جولای و آگوست گرد و غباری ترین ماه های سال می باشند. بر اساس تحلیل خوشه ایانجام شده، ماه های جولای و آگوست با بیشترین روزهای گرد و غباری در یک خوشه ی مجزا قرار گرفته اند. روند سری ماهانه، فصلی و سالانه ی گرد و غبار در این ایستگاه، افزایشی می باشد. نتایج پیش بینی گرد و غبار با مدل انفیس، نشان از قابلیت بالای آن در پیش بینی گرد و غبار در این ایستگاه می باشد. ساختار سیستم استنتاج فازی (FIS) تعیین شده با چهار تابع عضویت به شکل قوسی با روش آموزش هیبرید، با اطمینان حدود 93 درصد گرد و غبار ایستگاه زابل را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، بررسی آماری، پیش بینی، مدل ANFIS، ایستگاه زابل
  • راحله افتخاری*، علیرضا شهریاری، محمدرضا اختصاصی صفحات 139-150
    بیابان، اکوسیستم زوال یافته ای است که استعداد تولید طبیعی گیاه در آن کاهش یافته یا از بین رفته است. برای ارزیابی وضعیت بیابان زایی و تهیه ی نقشه ی مربوط به آن مدل های مختلفی ارایه شده است که می توان به مدل جهانی FAO-UNEPاشاره کرد. در ایران نیز چند مدل منطقه ای، جهت ارزیابی وضعیت بیابان زایی ارایه شده است. در این تحقیق از روش بسط یافته ی طبقه بندی نوع و شدتبیابان زایی در ایران، MICD برای ارزیابی وضعیت کنونی و ذاتی بیابان زایی در جنوب غربی شهرستان هیرمند استفاده شد. برای این منظور واحدهای کاری موجود در منطقه به عنوان نقشه ی پایه برای ارزش دهی به عوامل و شاخص های مورد استفاده قرار گرفت و سپس با ارزش دهی به شاخص ها و جمع امتیازات مربوط به آنها در هر واحد کاری و براساس جداول مبنا، اقدام به طبقه بندی بیابان زایی گردید وآنگاه نقشه های مربوط به وضعیت کنونی و ذاتی بیابان زایی در هر یک از کاربری ها در محیط GISترسیم شد. نتایج نشان داد که منطقه ی مورد بررسی از نظر وضعیت کنونی بیابان زایی در 4 کلاس کم، متوسط، زیاد وخیلی زیاد یا شدید و از نظر قابلیت بالقوه یا ذاتی در 3 کلاس کم، متوسط و زیاد بیابان زایی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، قابلیت کنونی، قابلیت بالقوه، مدل MICD، هیرمند، GIS
  • وکیل حیدری ساربان * صفحات 151-168
    کارآفرینی به عنوان یک فرآیند، پدیده، نظام و راهبرد نه تنها برای جامعه ی گسترده ی روستا در پهنه ی سرزمین، تولید شغل می کند، بلکه با تقویت مهارت ها و ظرفیت اجتماع محلی، چرخش درآمد در روستاها را تغییر و شکل جدید می دهد. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینان روستایی در استان اردبیل می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. کارآفرینان روستایی استان اردبیل جامعه ی آماری این پژوهش را تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 90 کارآفرین روستایی انتخاب شدند. روایی صوری پرسش نامه با کسب نظرات صاحب نظران در دانشگاه و کارشناسان اجرایی مربوطه به دست آمد. آزمون مقدماتی نیز برای به دست آوردن پایایی ابزار پژوهش انجام گرفت و ضرایب آلفای کرونباخ (α) برای بخش های مختلف پرسش نامه بین 0/81 الی 0/87 محاسبه شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج این مدل نشان داد مهمترین عوامل تاثیرگذار بر موفقیت کارآفرینان روستایی شامل شش مولفه (توانمندسازی و تقویت زیرساخت اقتصادی، تقویت زیرساخت قانونی و اطلاع رسانی، تقویت انگیزش و تجاری سازی کشاورزی، نهادسازی و ظرفیت سازی و تقویت مشارکت اجتماعی و تجمیع روستاهای پراکنده)است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این شش عامل 88/07 می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، توسعه ی روستایی، توسعه ی کشاورزی، استان اردبیل
  • یونس قاسمی*، حسین حاتمی نژاد، مهدی قرخلو، کرامت الله زیاری صفحات 169-188
    شهر ارومیه به عنوان مرکز استانی که با سه کشور خارجی همسایه بوده و همچنین به دلیل برخورداری از دومین دریاچه آب شور جهان، دارای پتانسیل های طبیعی، تاریخی و قومی- فرهنگی با ارزش فراوانی در زمینه ی گردشگری است. در این پژوهش هدف اصلی آن است که با استفاده از رویکرد برنامه ریزی راهبردی، ضمن مطرح نمودن پتانسیل های موجود گردشگری شهر ارومیه، به ارائه ی راهبردها و تعیین استراتژی های در خور و شایسته در جهت توسعه ی گردشگری به منظور بهره مندی ساکنان شهر از این فعالیت اقدام شود. در این مقاله نخست جهت تدوین مولفه ها با استفاده از پرسشنامه ی دلفی به نظرسنجی از 30 تن از متخصصان و کارشناسان امور شهری و گردشگری شهر ارومیه اقدام گردید و فهرست عوامل درونی و بیرونی مورد نیاز برای برنامه ریزی راهبردی تهیه شد، سپس با استفاده از روش میدانی دیدگاه سه گروه گردشگران، مردم میزبان و مسوولان در خصوص گردشگری، کمبودها و نیازها در قالب ابزار پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. جهت تعیین حجم نمونه گروه گردشگران و مردم میزبان از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران استفاده شد و در مورد گروه مسوولان از آنجا که تعداد جامعه ی آماری کم بود، سعی شد که از همگی آنها نظرسنجی به عمل آید. آزمون آماری آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ی گروه گردشگران، مردم میزبان و مسوولان (به ترتیب 0/89، 0/90، 0/74) نشان داد که این پژوهش از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است. در مرحله ی بعد برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه ی راهبردهای توسعه ی گردشگری از الگوی تحلیلیSWOT بهره گرفته شد و جهت تعیین وزن نسبی مولفه ها از تلفیق نظرات سه گروه مشارکت کننده استفاده شده است. نتایج نهایی مبین آن است که راهبردهای قابل قبول در برنامه ریزی گردشگری این شهر، در اولویت نخست استراتژی های تهاجمی اند (SO) و در واقع استراتژی های تنوع بخشی (ST) و بازنگری (WO) در اولویت های بعدی برنامه ریزی قرار دارند. در نهایت ماتریس QSPM برای هر گروه از راهبردها تشکیل شده و اولویت بندی راهبردهای توسعه ی گردشگری شهر ارومیه در گروه های سه گانه ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه ی گردشگری، الگوی SWOT، ارومیه
  • سیده شیما پورعلی حسین، علیرضا مساح بوانی* صفحات 189-204
    با توجه به روند احتمالی افزایش خشکسالی در جهان در اثر تغییراقلیم، بررسی این پدیده در هر منطقه برای دوره ی آتی ضروری می نماید. در این تحقیق داده های ریزمقیاس شده ماهانه شبیه سازی شده دما و بارش استان آذربایجان شرقی در دوره 2022-2013 میلادی، توسط 16 مدل AOGCM، تحت سه سناریوی انتشار A1B، A2، B1 تهیه شدند. پس از بررسی شرایط (فراوانی و شدت) خشکسالی گذشته (1999-1950) در منطقه، به منظور لحاظ کردن عدم قطعیت سناریوهای انتشار، با استفاده از روش مقیاس الگو (Pattern Scaling)، داده ها برای 46 سناریوی انتشار دیگر محاسبه شده، و وضعیت خشکسالی استان در دوره ی آتی با شاخص بارش استاندارد شده (SPI) بررسی گردید، و در نهایت نقشه های پهنه بندی این شاخص با به کارگیری روش کریگینگ در هر سال با در نظرگرفتن سناریوی میانه برای اقلیم منطقه، به دست آمد. نتایج نشان داد در سال 2021 خشکسالی بسیار زیاد در نواحی شرقی استان رخ خواهد داد و می توان این سال را خشک ترین سال دوره قلمداد کرد، بطوری که در مجموع 59/375 درصد استان دارای شرایط خشک خواهد بود. برای سال های 2013، 2017 و 2018 نیز در برخی نقاط خشکسالی پیش بینی می شود، در حالی که سال 2019 در تمامی نقاط از شرایط نزدیک به نرمال برخوردار خواهد بود. سال 2020 نیز در دوره ی ده ساله مرطوب ترین سال خواهد بود، به گونه ای که این سال تنها سالی است که رطوبت بسیار زیاد را تجربه خواهد کرد. پس از 2020، سال 2014 با پوشش 50 درصد استان با سطوح رطوبتی، مرطوب ترین سال خواهد بود. در کل، استان آذربایجان شرقی به جز سال های 2013، 2017، 2018 و 2021، در 6 سال دیگر از شرایط نزدیک به نرمال و بالاتر تبعیت خواهد نمود. با پیش بینی مقادیر بارش و تعیین شرایط خشکسالی، می توان راهکارهای سازگاری با تغییر اقلیم در این خصوص را پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: خشکسالی، تغییر اقلیم، عدم قطعیت، مقیاس الگو، SPI
|
  • Ahmad Mazidi*, Fateme Sadat Hoseini Pages 1-12
    Micro clima of the present study was performed in a region of 58,730 hectares within the cities of Yazd, Ashkzr, Zarch, Shahedyh and Hamydya by the use of Remote sensing techniques. To analyze the relationship between the land use/cover changes and heat island city of multi temporal Land sat images 4 and 7 of TM and ETM sensors related to the dates 11 September 1990 and 10 July 2002 were used. The results, through the classification of images and statistical information extracted from each class shows that the city of Yazd in recent years has had relatively fast growth, resulting in significant changes in land use that has been created. Physical expansion of Yazd city from the view point of construction building area, has caused the decrease of 1.9 percent during the vegetation period of 13 years (1990-2002). Simultaneously with the increase of construction building areas and reduction of vegetation cover, the extent of heat island located on the downtown has increased. This study also showed that thermal characteristics of land surface and its patterns, can be found through the type and quality of land uses. Results of the relationship between NDVI and land surface temperature using correlation and regression analysis, expressing the effect of vegetation cover on reducing temperature due to the surface evaporation and transpiration.
    Keywords: Remote sensing, Heat Island, Surface Temperature, Normalized Difference Vegetation Indices (NDVI), Yazd
  • Hossein Yaqhfoori *, Samad Fotoohi, Jasem Beheshtifar Pages 13-30
    Jahrom city with a population of over 129,213 people, as one of the medium cities of the country, is located at Southern part of Fars Province. This city is faced with some problems in the field of optimum and desirable access to urban services, especially health care services. The access to urban services are so important issues that affect different aspects of urban affairs. The purpose of this study is to identify the current situation from the view point of spatial –location distribution of health care services and its optimum locating.To this end, Geographical Information System (GIS), Expert choice software and Excel have been used. The required layers including proximity with compatible uses, access to communicating network, closing to fire stations, population density, distance from existing hospitals, distance from flood ways, distance from fuel stations, distance from the educational centers, land slope, closing to city center and green spaces were created in GIS. Paired comparisons were performed by Expert choice software, weight of criteria was determined and the final map was prepared by combining informative layers.Findings of this study shows that the current location of Jahrom hospitals is not compatible with the scientific criteria and necessities of this usage, and the present need of Jahrom city with respect to urban per capita is at least five hospitals.
    Keywords: Hospital, Jahrom City, Optimal Location, Geographical Information System (GIS), Modeling (AHP)
  • Mohamadrahim Rahnama, Ahmad Aftab* Pages 31-46
    The interrelation between the land use and urban transportation system is considered as inseparable and also as the two integral parts of a reality. In this article، the relation of sport usages with transportation and density of urban population has been evaluated by using Hansen availability model and based on the city spatial hierarchical configuration. Then spatial distribution of different sport centers has been analyzed in relation with the hierarchy of connecting network by using network analysis model in GIS software environment for measuring the production amount and attraction rate of sport trips. The area of sport usages in Mashad city is 2409911M2 (137 parts) which is 1. 2 % of total land of the Mashhad city. Per capita of such uses in Mashhad is 0. 95 which has a great distance with what proposed by master plan (2. 91m2). Moran Coefficient indicates injustice in spatial distribution of sport centers. Also، based on Hansen index، the access of 37. 04% of Mashhad population to sport centers is lower than the average level. Heterogeneous distribution of sport centers with different functions in Mashhad indicates that sport centers compared to communication network cover only 52. 8 % of the city; furthermore، 31. 3 % of these centers are located improperly and weakly compared with the communication network، so that regions having the highest level of traffic load (regions 1 & 2) attract the highest level (32. 31%) of sport trip. In conclusion، recommendations like proportion of land use planning and transportation، proportion of sport land use hierarchy with neighboring network hierarchy will be offered.
    Keywords: Land use, urban transportation, sport land use, generation, attraction trip, Mashhad
  • Saeed Reza Akbarian Ronizi *, Seyed Ali Badri Pages 47-62
    Tourism in rural areas has different consequences and effects. Awareness of tourism effects in rural areas will help planners to achieve sustainable development of tourism. The recognition and comparison of such effects is so important from the view point of beneficiaries. Tourism is formed in a bed named environment. Besides of such important factors، the interaction relations between the environment and the local residents، job creators and tourists have a great role in shaping the tourism and its effects. So، in a comprehensive and systematic study، all the effects from the view of all beneficiaries shall be analyzed، because without considering all the beneficiaries، sustainable tourism development is nearly impossible. It is an issue which has received low attention in local studies. Therefore، in this research، through the study and identifying the tourism effects and consequences in rural areas of Lavasanat، it is tried to identify and analyze the understanding and perception of beneficiaries. The research methodology is descriptive – analytical one and the required documents and data were collected using the library and field study. Field method is based on the questionnaires which designed for local residents، tourists، entrepreneurs and local managers. Statistical methods were used for data analysis. Results showed that there is a significant difference between beneficiaries'' perception about the effects and consequences of tourism in case study، which is due to the different perception of local inhabitants and tourists، local inhabitants and entrepreneurs، local managers and tourists، local managers and entrepreneurs.
    Keywords: Rural tourism, Tourism effects, beneficiaries, lavasanat
  • Abolqasem Amirahamdi *, Tayebeh Ahmadi Pages 63-74
    The nature of most of hydrological behaviors of rivers depends on the dominant climatic and geologic conditions of environment during the past periods. The reasons of present behavior of fluvial networks will be understood by studying paleogeomorphological evidences. Although the overall flow direction of Ojan River (Aspas plain) is from south-east to north-west، the flow direction in west and east of the study area (Namdan and Bekan plains) and totally in trellis system of Kor، unlike the overall flow direction، is from north-west to south-east. In the study of river behavior، Nerontic system of drainage، figurative Geonerons، topography and geology relations (neural networks) were used instead of hydrology and precipitation relations. The results of this study reveal that، concurrent with climatic change of the study area during Quaternary and with ice melting in the middle of plain، Ojan basin was converted in to an isolated topogeoneron and created an independent fluvial basin within Kor basin and was adjoined to Kor rivers due to the cutting of basin by Boragh gorge. Then vast alluvial fans in south of basin were established and، like a barrier، prevented the flow toward Sivand river (Zaman Beig river). At first، Basin was converted in to a Paleotopogeoneron and lost its independence due to subsequent developments and became topogeoneron.
    Keywords: Ojan River, Fluvial Behavior, Aspas plain, Geonerons, Neural Networks
  • Mohsen Jami *, Mohamadmahdi Khatib, Ali Asqar Moridi Farimani, S.Hosein Mirzeinalei Yazdei Pages 75-90
    The under study area is located at the north east of Iran at the vicinity of Torbat e jam city. The main faults like Golbano، Gourband، Jahan-Abad، Rasoul-Abad and Kajab are located at a short distances from Torbat e jam city. Gourband fault is the largest fault in alluvial sediments of Torbat e jam plain that has north west – south east trend. Studying the geotectonical activity of the mentioned fault regarding its proximity to the city and locating various villages in its neighboring has a great importance. In this research، the effect of recent movements of this fault on the structural geomorphology of the region has been studied. To evaluate geotectonic actions of the studied fault، morphotectonic (Smf، V، SL) has been used as the main tool. Studying neotectonic morphology indices indicate high activity of this fault. The existence of fault rises، changing route of streams and channels، ‘V’ shape valleys، folds of quaternary sediments and change of color in sediments at the fault zone are of the important geomorphologic indices that is observed in field surveying and in connection with the movement of Gourband fault. The movement in channels indicates the youngest movement along this fault، the direction of these channels also indicates the right direction of slip movement in the mentioned fault. The existences of rise in neogen sediments at the location of superficial effect of fault also indicate rising and reserved component in this fault.
    Keywords: Gourband fault_Morphotectonic_Torbat e jam_Geomorphology
  • Mahdi Ebrahimi Boozani *, Esmaeil Aliakbari, Mohamadtaqhi Rahnamaei Pages 91-100
    Despite great efforts in preparing and implementing urban development projects in Iran، these plans have not succeeded and failed to reach the goals، especially in fulfillment of service centers and raising of public per capita level. Since these plans have a high position in the urban planning system، lack of realization and success of them created undesirable and sometimes irretrievable effects in cities. Disregarding the benefits of these plans، has caused several critical studies to be performed. In this paper، by using applications model (SWOT) it is tried to review both the possibilities and limitation of the «plan preparation'' and ''plan execution» and ultimately provide strategies to increase the effectiveness of the urban development plans. In this model، that is a strategic tool; firstly، effective factors in planning are divided into internal and external environment agents which are strengths and weaknesses points and opportunities and threats respectively. Then، based on the primary studies; aggressive، variety، review and defensive strategies are determined and presented. Results from this study show that a fundamental change should be done in preparation and implementation of the plans. Giving significance to the people and local agencies in preparing and implementing of urban development plans is the priority of these changes.
    Keywords: Urban Development plans, SWOT model, Efficiency, Fulfillment
  • Zohre Kermani *, Alireza Sofyaniyan, Vahid Rahdari Pages 101-112
    Study the land use and land cover changes and exploring spatial pattern trends is essential for better understanding of landscape dynamics during the time as well as land-use planning and reaching conservation goals. Determining the Land use and land cover changes in the region can help managers to perform appropriate management. Nowadays، mine is one of the current interferences in protected areas. Mines change natural landscape during processes of discovery، extraction and production. All activities of the mines are limited with permissible operation boundaries by Ministry of Industries and Mines but always consistent and accurate monitoring is necessary to limit mining activities in permissible boundaries. Such monitoring has a great importance when the under operation mines are located in the areas which are under the preservation of Environment Organization. In this research، the monitoring objective was the permissible boundaries in the area and land use map was used as a basis for comparison. Satellite images of IRS-P6 LISS-III acquired in 2006 were used to generate land use map. After geometric and topographic correction، land use map was produced using hybrid classification method. The overall accuracy of generated map was 87%. According to the documents of Ministry of Industries and Mines and National Geosciences Database of Iran، the permissible boundaries were drawn on topographic map at a scale of 1:50000 and were digitized in polygon type layer in GIS. The result of conformity of permissible boundaries and land use map shows that mining activities in some areas were extended to out of permissible boundaries and it is required to be followed up more seriously by managing organizations specially by Department of Environment and put the new utilizations in a proper path in permissible boundaries.
    Keywords: Land use map, Permissible boundaries, GIS, Satellite image
  • Morteza Nemati, Hadi Alizadeh* Pages 113-122
    Assistant Professor of Geography and Urban Planning،Shahid Chamran University Information and Communication Technology (ICT) simultaneously with globalization and progress of communication technology، has made a new form of development and interactions in the urban and rural settlements. In this regard، this study has made by descriptive – analytical method to analyze the scope and effective components of this approach in Golestan Province. Effective Spheres of ICT in three domains of knowledge، attitude and skill and activity in 12 components and 48 indicators have been classified and developed. Analytical aspect of the research along the weightening and specifying the importance of the scopes، components and indices by using the views of 20 experts relevant with the study and analysis of the impressible social and economical indices are of ICT effective components. The research tool for analyzing the importance and priority of areas، components and indicators are formed of group AHP model and a fuzzy model of group decision making (FGDM) And evaluating the impressibility of social and economical indicators from the ICT effective components of linear regression model (R-Linear). The study results show that knowledge with 0. 75 weight has the highest priority and importance among the ICT influencing factors، Components of socio-political awareness with 0. 17 weight has the highest priority among the research indices and awareness of the daily political and economical information of Iran and the world with weight 0. 147 has the highest priority among the indices of the research. The impressible regression test results of socio-economical indices of ICT influencing components show a significant direct effect between the independent and dependent two variable.
    Keywords: ICT, influencing components, fuzzy decision making, Golestan
  • Behruz Sobhani, Bromand Salahi, Akbar Goldust* Pages 123-138
    Dust phenomenon is one of the most harmful natural disasters that causes major environmental impacts all over the world. In Iran، Zabol region is hardly affected by this kind of environmental disaster. Current study was made with the aim of identifying time characteristics and evaluation of dust prediction possibility in Zabol Station as the most dusty station in the country. In this regard، firstly، the statistical characteristic of the data related to frequency of monthly، seasonal and annual dusty days in Zabol station with statistics data of 41 years were studied and analyzed. Time series process analysis method has been used for definition of time fluctuations of the study element and monthly classification of the dusty days was made by using statistical multivariable cluster analysis method. Dust prediction has been done by the use of Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (ANFIS) through allocating 70 percent of data to education and 30 percent of it to validity determination of the model. The results showed that August and July months are the dustiest months of the year during the statistical period. Based on the made cluster analysis، the months of July and August with the most dusty days have been placed in a separate cluster. The monthly، seasonal and yearly trend in this station is increasing. The prediction results of dust by ANFIS Method shows its high capability in dust prediction. Fuzzy Inference System (FIS) structure determined by four functions in arc form by hybrid training، method، predicts of dust with 93 percent reliability.
    Keywords: Dust, static analysis, prediction, ANFIS method, Zabol Station
  • Rahele Eftekhari *, Alireza Shahriyari, Mohammad Reza Ekhtesasi Pages 139-150
    Desert is a crumbling ecosystem which the capacity of natural plant production has reduced or eliminated in it. For the assessment of desertification condition and preparing the relevant maps، different models have been presented which world model FAO-UNEP can be pointed. In Iran، some regional models have been presented for evaluation of desertification condition. In this research، the developed classification method of type and severity of desertification in Iran، MICD، has been used for the assessment of the current and the inherent condition of desertification in south west of Hirmand city. For this purpose، the present working units in the region were used as the base map for valuing the factors and indices. Then، by valuing the indices and summation of their relevant scores at each working units and based on the base table، desertification was classified and then the maps of the current and inherent condition at each usages in GIS environment was prepared. The results showed that the under study region، from the view point of current condition of desertification is placed at four classes of low، medium، high and very high or severe and from the view point of potential or inherent capability is placed in three classes of low، medium and high one.
    Keywords: desertification, current capacity, MICD model, GIS, Hirmand
  • Vakil Heidari Sarban* Pages 151-168
    Entrepreneurship as a process، system and strategy، not only creates employment for widespread community of rural areas but also through reinforcement of skills and capacity of local community will change the rural''s income. The purpose of the present study was to investigate of rural entrepreneurs in the rural area of Ardabil province. The research method is a descriptive-analytical study of the survey type. The target population in the study is the entrepreneurs of rural in Ardabil Province. Using simple random sampling technique، 90 rural entrepreneurs were selected as the statistical society. The content of the questionnaire was specified after several times of review and correction by the faculty of members of the university and several expertise of administrative offices. The reliability analysis was conducted and Cronbach’s alpha values for the various sections of instrument were estimated to be between 0. 81 and 0. 87. At the end، results showed that the most important effective factors on rural entrepreneurs success in the rural areas are six components such as (empowerment and reinforcement of economical and legal infrastructures and information technology، reinforcement of motivation and agricultural commercialization، institutionalism and capacity increase، strengthening of social participation and accumulation of separated rural areas) that the variance and explained accumulated variance number is (88. 07) via this six factors.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Rural Development, Ardabil Province
  • Younes Ghasemi*, Hosein Hataminejad, Medi Gharakhlou, Keramatollah Ziyari Pages 169-188
    Orumieh city as the provincial center، which is neighborhood with three countries and also due to having the second largest saltwater lake in the world، has a valuable natural، historical and ethno-cultural potentials in tourism field. The main goal of this study، is that by using strategic planning approach، while indicating the available potentials of orumieh city، it is tried to provide adequate and appropriate strategies and identify strategies to promote tourism for the residents'' enjoyment from the tourism activity. In this article، firstly، for developing the components، 30 experts and technicians in urban affairs and tourism of Orumieh city were surveyed by using Delphi questionnaire and the list of internal and external factors required for strategic planning was prepared، then by using field surveying method، the view of three groups including tourists، host residents and authorities about tourism، deficiencies and needs، were evaluated، in form of questionnaire method. To determine the sample size of tourists and host residents، Cochran sample size formula was used and about the authorities group، due to their small population of the statistical society، all of them were surveyed.. Cronbachs'' alpha statistical test for questioner of tourists'' group، host residents and authorities (0/89، 0/90، 0/74 respectively) showed that this research has satisfactory validity and reliability. At the next step، to analyze the data and provide tourism development strategies، SWOT analysis pattern was used. And to determine relative weight of the components، a combination of the opinions of the three participants have been used. The final results indicate that the acceptable strategies in tourism planning of this city at the first priority is aggressive strategy (SO)، and the diversification strategy (ST) and revised strategy (WO) have the next priority in planning. Finally QSPM matrix was formed for each group of the strategies and prioritization of the strategies for the tourism development in orumieh city، have been presented in three groups.
    Keywords: Strategic Planning_Tourism development_SWOT analysis – Orumieh
  • Seyedeh Shima Poor Ali Hossein, Alireza Massah Bovani* Pages 189-204
    Based on the possible increasing trend in global drought due to the climate change، analyzing this event in every region seems essential. In this study، downscaled temperature and precipitation data were obtained from 16 AOGCM models under A1B، A2 and B1 emission scenarios for East Azarbayjan province during 2013-2022. After assessing the frequency and severity of past droughts in the studied area، temperature and precipitation scenarios were calculated for other 46 emission scenarios using Pattern Scaling method; thereafter، in order to assess the drought condition of the province during the future period، annual Standardized Precipitation Index (SPI) of the region was calculated using the median precipitation scenario of the 49 scenarios. Finally the annual SPI map of the region was produced by Kriging method. There will be extreme drought in eastern regions in 2021 and it can be considered as the driest year during the next decade، as overall، 59. 375% of the province will have dry condition. It is predicted that there will be drought conditions in some regions in years 2013، 2017 and 2018، while the whole extent of province will be near normal condition in 2019. 2020 will be the wettest year of the next decade، which will be the only year with extreme wet condition. After 2020، 2014 with covering 50% of the region by wet classes will be the wettest year. In conclusion، except for the years 2013، 2017، 2018 and 2021، 6 other years will follow near normal or higher classes. By predicting drought conditions and precipitation amount of this region، it is possible to suggest strategies compatible with climatic change in this regard.
    Keywords: drought, climate change, uncertainty, Pattern Scaling, SPI