فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 43 (تابستان 1395)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 43 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صدیقه لطفی *، مجتبی شهابی شهمیری، الناز نیکبخت صفحات 1-18
    شهرها بستر نوآوری و محمل هدایت انرژی خلاق بشر تلقی می شوند و همچنین نقش موثری در تمرکز و مدیریت سرمایه های انسانی بر عهده دارند. خلاقیت در دو حوزه ی صنایع و طبقه خلاق نیاز به بستری مناسب و مطلوب برای شکوفا شدن دارد. از این روی، اکثر صاحب نظران بر این عقیده اند که ساختارهای شبکه ای- چندمرکزی به دلیل ساختار فضایی خاص خود، اولویت و مزیت بیشتری در جذب این صنایع و طبقه ی خلاق دارند. بر این اساس در این مقاله، با روشی توصیفی- تحلیلی ابعاد و مولفه های موثر در جذب صنایع خلاق در منطقه ی کلان شهری مازندران مرکزی که شامل 4 شهر بزرگ استان اعم از مازندران، ساری، بابل و آمل می شود، مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع 14 شاخص در پنج رویکرد میراث تاریخی و فرهنگی، ساختار صنعت و صرفه های تجمع، تنوع وابسته، سرمایه ی انسانی و طبقه ی خلاق مورد آزمون قرار گرفت. تراکم میراث فرهنگی و تاریخی، اندازه شرکت، سهم متخصصان از کل اشتغال، معکوس شاخص هرفیندال، جمعیت به عنوان اندازه ی بالقوه بازار، شاخص تنوع وابسته، شاخص سیسونه -هال، شاخص آنتروپی، تجمع افراد تحصیل کرده، شاخص همپایی، سهم افراد تحصیل کرده از متقاضیان کار و سهم مهاجران استان های دیگر شاخص های این پژوهش را تشکیل می دهند. نتایج حاکی از آن است که این منطقه ی کلان شهری از تنوع و آستانه ی تقاضایی کارامد و مطلوب برخوردار نیست و دلیل این امر را نیز می توان به ماهیت تکه تکه منطقه و نبود محیط کلان شهری نسبت داد. همچنین، تراکم مطلوب فعالیت های اقتصادی مشاغل خلاق نتوانسته فعالیت های وابسته را در کنار هم تجمیع نماید و منجر به تولید محصولی با کیفیت تر گردد. ولی در مقابل، این منطقه محیط مناسبی را برای جذب طبقه ی خلاق، فراهم می آورد که مواردی همچون تراکم امکانات فرهنگی و تاریخی شهرهای منطقه، پذیرش فرهنگی مردم اقوام دیگر، و استعداد منطقه در جذب فناوری های جدید این موضوع را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: صنایع خلاق، طبقه ی خلاق، ساختار شبکه ای، چندمرکزی، منطقه ی کلان شهری مازندران
  • طیبه کیانی، محمدحسین رامشت*، امجد ملکی، فریده صفاکیش صفحات 19-34
    پیامد افزایش تزریق ماده بیشتر (بارش) و کاهش فرایند تبخیر در حوضه های آبی منتهی به چاله ی ابرکوه در دوران سرد تشکیل دریاچه ابرکوه بوده است، دریاچه ای که سازمندی های اجتماعی متعددی در حاشیه ی آن به واسطه ی این ویژگی به وجود آمده و در دوره های گرم به خاطر برهم خوردن نسبت ورودی و خروجی آن به کویر تبدیل شده است. این نوسانات و تغییر اقلیم و پاسخ های زیست محیطی آن باعث تغییرات زیادی در سیستم هیدرولوژیکی محلی و منابع آب در دسترس شده است و پایداری حوضه را به دلیل اثر عوامل مختل کننده بیرونی چون خشکسالی به خطر انداخته است، خطری که بدون تردید سازمندی های اجتماعی را نیز تهدید کرده و در صورت عدم اعمال مدیریتی خاص در نهایت به اضمحلال سازمندی های انسانی و انهدام اکوسیستم های طبیعی آن منجر می شود.
    این مقاله که برگرفته از یک طرح تحقیقاتی در دانشگاه اصفهان است با هدف بررسی چگونگی آثار تغییرات آب و هوا بر سیر تحول حوضه ی ابرکوه انجام گرفته و با اتکا به روش آلومتری و ارزیابی 6 ایستگاه سینوپتیک در تحلیل روند تغییرات سالانه ی پارامترهای اقلیمی مانند متوسط دما، دمای حداکثر، دمای حداقل، بارش حال و گذشته دریاچه و همچنین استفاده از روش تبخیر و تعرق، به بررسی وضعیت حوضه ی ابرکوه و میزان کاهش یخ پوش ها و در نتیجه میزان ورودی حوضه مبادرت شده است. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که تغییر نسبت پارامترهای محیطی حال به دوره های سردتر همگی از آستانه های پایداری عبور و وضعیت عمومی سیستم های محیطی در آستانه ی اضمحلال است.
    کلیدواژگان: آستانه، تغییر اقلیم، حوضه ی ابرکوه، کواترنر، منابع آب
  • علی شمس الدینی، داود جمینی* صفحات 35-50
    بر پایه ی تحقیقات ارزیابی روستاییان از عملکرد متولیان امور روستایی، مختص به سنجش عملکرد دهیاران و شوراها بوده، درحالی که نهادهایی مانند جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن، منابع طبیعی و غیره، به شدت با مسائل روستاییان درگیر هستند و به شیوه های مختلفی جوامع روستایی را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، ارزیابی جوامع روستایی از عملکرد نهادهای متولی (شورا، دهیار، بخشدار، جهاد کشاورزی، فرمانداری، بنیاد مسکن، منابع طبیعی و غیره) و بررسی تاثیرات این نهادها بر شاخص های مختلف توسعه روستایی در روستاهای شهرستان جوانرود می باشد.
    جامعه ی آماری پژوهش را 4811 نفر سرپرستان خانوار روستایی ساکن در 89 روستای شهرستان جوانرود تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول های آماری، 356 نفر از آن ها به عنوان نمونه برآورد گردید. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن به ترتیب با کسب نظرات اساتید دانشگاهی و کارشناسان و انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSSو Amosاستفاده گردید.
    نتایج پژوهش نشان داد، 4/12 درصد روستاییان میزان رضایت مندی مناسبی را از متولیان امور روستایی داشته و 39 درصد میزان رضایت مندی متوسط و 6/48 درصد رضایت مندی ضعیفی را از عملکرد متولیان امور روستایی شهرستان جوانرود داشته اند. با وجود میزان رضایت مندی ضعیف روستاییان از عملکرد متولیان امور روستایی شهرستان جوانرود، نتایج مدل نهایی برازش شده معادلات ساختاری نشان داد، نهادهای مذکور بر دو شاخص توسعه ی کالبدی- زیرساختی و کیفیت زندگی به ترتیب با اثرات کل 421/0 و 324/0 بیشترین اثر را داشته اند و اثرگذاری آن ها بر شاخص حفاظت از منابع محیطی با اثر کل 234/0-، منفی بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، نهادهای متولی، معادلات ساختاری، شهرستان جوانرود
  • وکیل حیدری ساربان *، علی مجنونی توتاخانه، محبوبه نقابی صفحات 51-70
    وقوع زلزله ی تابستان سال 1391 در شهرستان ورزقان منجر به تخریب بسیاری از مناطق روستایی شد. دولت به منظور بازسازی و جلوگیری از تلفات مالی و جانی دوباره، اقدام به اسکان مجدد برخی از روستاها در قالب سه الگوی جابجایی، تجمیع و بازسازی برخی از روستاهای این شهرستان نموده است. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیرات الگوهای سه گانه ی اسکان مجدد روستاهای آسیب دیده از زلزله شهرستان ورزقان بر میزان سرمایه ی اجتماعی ساکنان جوامع روستایی می باشد.بدین منظور سه قلمرو اعتماد اجتماعی،مشارکت اجتماعی،انسجام و همبستگی اجتماعی برای مطالعه ی سرمایه ی اجتماعی در ناحیه ی مورد مطالعه انتخاب شد. جامعه یآماریاینپژوهش،خانوارهایمحلیساکندرروستاهایمحدوده ی مطالعاتیاستکهبااستفادهازفرمولکوکرانتعداد400سرپرستخانواربه عنوانحجمنمونه و به روش تصادفی سادهتعیین شدند. با مطالعه ی راهنما در منطقه ی مشابه جامعه ی آماری با تعداد 50 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و با استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 895/0 الی 912/0 به دست آمد.
    تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاضر در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. جهت مقایسه ی سه الگوی جابجایی، تجمیع و بازسازی از آزمون t نمونه های مستقل استفاده گردید. نتیجه ی این آزمون نشان دهنده ی آن است که بین الگوهای اسکان مجدد تفاوت معنی داری در سطح 000/0 در زمینه ی میزان تغییرات سرمایه ی اجتماعی وجود داشته است. علاوه بر این یافته های پژوهش نشان داد که میزان سرمایه ی اجتماعی در الگوی بازسازی با میانگین 87/2 بیشتر از دو الگوی دیگر است. علاوه بر این سطح همبستگی متغیرهای مشارکت همبستگی و انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی به ترتیب برابر با 795/0، 354/0 و 324/0 بوده است. در نهایت با توجه به یافته های پژوهش پیشنهادات کاربری در زمینه های آموزشی، حمایتی، رویکردهای مدیریت اصولی و همچنین آینده پژوهشی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اسکان مجدد، سرمایه ی اجتماعی، مدیریت بحران، روستای زلزله زده، شهرستان ورزقان
  • غلام رضا مقامی مقیم* صفحات 71-90
    حوضه ی آبریز روئین، یکی از زیرحوضه های رودخانه ی کالشور، واقع در دامنه های جنوبی کوه های آلاداغ است، که در شمال شرقی ایران قرار دارد. فعالیت های تکتونیکی این حوضه، در آخرین فاز کوه زایی لارامید آغاز شده و همچنان ادامه دارد. این فعالیت ها، علاوه بر وقوع مخاطرات طبیعی، تاثیرات زیادی در ویژگی های مختلف این حوضه داشته است. اطلاع از فعالیت های تکتونیکی این حوضه، به دلیل مجاورت و تاثیرگذاری آن در شهر بجنورد (مرکز استان خراسان شمالی) و برنامه ریزهای آمایش رودخانه ای، یک ضرورت محسوب می شود.
    جهت بررسی این فعالیت ها از شاخص های مورفوتکتونیکی مرتبط با ژئومورفولوژی، یعنی مقایسه ی نیمرخ طولی و لگاریتمی، شاخص پهنای کف دره نسبت به ارتفاع آن (vf)، شاخص تضاریس جبهه کوهستان(smf)، شاخص سینوسی رودخانه (s) و شاخص ارزیابی فعالیت های زمین ساختی (lat) استفاده گردیده ونتایج حاصل از بررسی این شاخص ها و تاثیر چین خوردگی ها نشان داده است که این حوضه در معرض فعالیت های شدید تکتونیکی قرارداشته و این فعالیت ها باعث شده است که در این حوضه، نیمرخ طولی رودخانه ها نامنظم، دره ها عمیق و کم عرض، شکل حوضه کشیده و مسیر رودخانه ها و جبهه ی کوهستان پیچ و خم کمتری داشته باشد. همچنین جمع بندی این مطالعات نشان داد که فعالیت های تکتونیکی در محل اتصال سه شاخه ی این رود، یعنی منطقه دومن نیم، به اوج خود رسیده و حاصل آن به صورت تنگه ای کم عرض، صخره های پرشیب و پدیده ی انحراف رودخانه ای جلوه ی خاصی به توپوگرافی این قسمت حوضه داده است.
    کلیدواژگان: حوضه ی آبریز روئین، شاخص های مورفوتکتونیک، ریخت شناسی حوضه
  • احمد یعقوبی فرانی*، نسیم ایزدی، پوریا عطایی صفحات 91-112
    فرآیند ارزیابی تاثیرات طرح های توسعه ای قبل از اجرای آن ها راهی است برای پیش بینی، شناخت و تجزیه و تحلیل جزئیات تمام آثار مثبت و منفی طرح ها تا از این طریق منافع حاصله حداکثر و آثار منفی حداقل گردد. در واقع ارزیابی آثار اجتماعی- زیست محیطی هر طرح، فرایندی است که تعیین کننده مسیری مقبول برای مدیریت و دستیابی به اهداف توسعه ی پایدار ناشی از اجرای آن طرح است. افزون بر این، بهره گیری از مطالعات ارزیابی آثار زیست محیطی برای طرح های توسعه ی منطقه ای یک ابزار مهم تصمیم گیری و نشانه ای از مقبولیت و یا عدم مقبولیت اجرای طرح در منطقه به شمار می رود.هدف پژوهش حاضر ارزیابی آثار اجتماعی- اکولوژیکی احداث سد فدامی بر توسعه ی کشاورزی منطقه در استان فارس بوده است. در این تحقیق از روش ماتریس ICOLD استفاده شد. در این روش اثر هر یک از فعالیت های طرح بر مولفه های زیست محیطی در دو مرحله احداث و بهره برداری سنجیده شد. یافته ها نشان داد که پیامدهای وارد شده ی طرح بر کل محیط زیست مثبت بوده است (268+ امتیاز). با توجه به یافته های به دست آمده، احداث سد فدامی در استان فارس با رعایت استانداردها توجیه پذیر است. در پایان با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات زیست محیطی، احداث سد، آثار اجتماعی، اقتصادی، آثار اکولوژیکی، آثار فرهنگی
  • عباس عساکره*، محسن غدیریان فر، محمد جواد شیخ داودی صفحات 113-132
    هدف از این تحقیق امکان سنجی تولید برق خورشیدی با سامانه فتوولتائیک در مناطق روستایی و با استفاده از پشت بام واحدهای مسکونی در استان خوزستان به عنوان سامانه ی کمک یار شبکه ی تامین برق است. بررسی واحدهای مسکونی روستایی این استان نشان داد که بیشترین سطوح قابل استفاده پشت بام این واحدها، جهت نصب پنل های خورشیدی، به ترتیب با 56/22، 08/10، 58/8 و 73/7 درصد از کل مساحت مفید، در شهرستان های اهواز، دزفول، شوش و شادگان، قرار دارند. همچنین مقدار سطح مفید پشت بام واحدهای مسکونی روستایی، جهت نصب سامانه فتوولتائیک، 45 درصد محاسبه شد. بر اساس نقشه ی تهیه شده در محیط GIS، میانگین سالانه ی شدت تابش روزانه آفتاب در کل روستاهای استان خوزستان، 219/5 کیلووات ساعت به دست آمد.
    بیشترین میانگین سالیانه شدت تابش آفتاب در روستاهای شهرستان های رامهرمز و هندیجان، به ترتیب با 37/5 و 36/5 کیلووات ساعت بر مترمربع در روز به دست آمد. با فرض استفاده از 25 درصد از سطح پشت بام و بازده 48/6 درصدی سامانه تبدیل انرژی خورشیدی، امکان تولید برق در پشت بام واحدهای مسکونی روستایی استان خوزستان، 5/766 گیگاوات ساعت در سال می باشد که این مقدار، 29/7درصد از مصرف کل برق خانگی استان و 80/28درصد سرانه مصرف برق خانگی در استان خوزستان است. همچنین در استان خوزستان بیشترین مصرف برق همزمان با بیشترین تابش خورشیدی است. بنابراین، می توان با استفاده از سامانه های فتوولتائیک در پشت بام منازل روستایی، فشار بر خطوط انتقال برق و قطعی برق را کاهش داد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، پشت بام واحدهای مسکونی روستایی، خوزستان، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، سامانه فتوولتائیک
  • سعدی محمدی *، شاه بختی رستمی، مصطفی طالشی، ریحانه سلطانی مقدس صفحات 133-158
    عوامل طبیعی همواره در طول تاریخ در استقرار، نوع معیشت و جابجایی جمعیت ها اثر گذار بوده که نمونه ی بارز آن را می توان در ناپایداری سکونتگاه های روستایی مشاهده کرد این تحقیق با هدف بررسی نقش عوامل طبیعی در ناپایداری سکونتگاهای روستایی در منطقه ی کوهستانی و پایکوهی زاگرس(مطالعه موردی: شهرستان های مریوان و سروآباد) انجام گرفته در این بررسی از 9 عامل (اقلیم، ارتفاع، شیب، گسل، رودخانه، زمین لغزش، لیتولوژی،فرسایش و کاربری اراضی) استفاده شده، لایه های این عوامل در محیطARC GIS تهیه و با استفاده از نرم افزارExpert choice وزن دهی شده و با اضافه کردن وزن هابه مدل AHPدر محیط ARC GIS و همپوشانی لایه ها، روستاهای پایدار، نیمه پایدار و ناپایدار مشخص شده است .
    روش انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده، ابزارهای مورد استفاده نرم افزارهایARC GIS و Expert choice می باشد، نتایج این تحقیق حاکی از آن است که از 229 سکونتگاه محدوده ی مورد مطالعه حدود 24روستا (48/10 درصد) در محدوده ی پایدار، 58 روستا (25/32درصد) در محدوده ی نیمه پایدار و 147 روستا (19/64 درصد) در محدوده ی ناپایدار قرار گرفته اند. بنابراین منطقه ی مورد مطالعه از لحاظ عوامل محیطی- اکولوژیکی ناپایدار محسوب شده، لذا توجه اساسی و جدی به این عوامل جهت جلوگیری از مخاطرات و ممانعت از هدر رفتن سرمایه، در هر نوع برنامه ریزی از الزامات است.
    کلیدواژگان: عوامل طبیعی، ناپایداری، مهاجرت، روستاهای شهرستان های مریوان و سروآباد
  • عباس خاشعی سیوکی، حمید کاردان مقدم* صفحات 159-170
    آب زیرزمینی یکی از مهمترین منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک است. با توجه به کاهش سطح آب زیرزمینی بر اثر برداشت غیرمجاز در بیشتر دشت های ایران، دبی چاه ها پس از مدت کوتاهی به میزان زیادی کاهش یافته و این مهم لزوم برنامه ریزی منابع اب را مورد توجه قرار می دهد. تعیین ضخامت آبرفت و نوع مصالح تشکیل دهنده ی آبخوان ها یکی از موارد ضروری جهت برنامه ریزی برای توسعه ی شهر و طراحی زیرساخت های آن می باشد. با توجه به اهمیت عمق برآورد سنگ کف آبخوان ها جهت برآورد حجم و برنامه ریزی منابع آب در این تحقیق کارایی مدل های شبکه ی عصبی مصنوعی و سیستم های استنتاج فازی عصبی در میزان عمق سنگ کف و پهنه بندی آن در بخش های مختلف آبخوان مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از پارامترهای طول و عرض جغرافیایی، شوری، تراز سطح آب و زمین به عنوان ورودی ها استفاده شد و تلاش شد تا مدل مناسب برای پیش بینی سنگ کف تعیین گردد. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل شبکه ی عصبی مصنوعی با ضریب تبیین 835/0 و میانگین مجذور خطای 88/49 متر با ورودی های تراز آب زیرزمینی، طول و عرض جغرافیایی دقت بالاتری نسبت به مدل های نروفازی در برآورد عمق سنگ بستر دارد
    کلیدواژگان: ضخامت آبرفت، شبکه ی عصبی مصنوعی، عمق سنگ کف، استنتاج فازی عصبی، پیش بینی
  • فرناز پوراصغر *، غلامحسن محمدی، مجید سلطانی، سهیلا جوانمرد، محمد امیدفر صفحات 171-190
    در هواشناسی همدیدی استقرار توده هوای سرد در تراز های میانی و فوقانی جو در اصطلاح علمی سلول هوای سردو یااستخر هوای سرد (Cold Pool) نامیده می شود. در این مطالعه آشکارسازی نقشاستخر هوای سرد در ایجاد و یا تشدید بارندگی ها،با بررسی نقشه های همدیدی برای بازه ی سال های 2007 لغایت 2013، 118 مورداستخر هوای سرد شناسایی گردید. در راستای اهداف تحقیق نقشه های همدیدی، نمودار ترمودینامیکی (SkewT) و پراکندگی بارش در روزهای شناسایی شده در استان آذربایجان شرقی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داداستخرهای هوای سرد به صورت سه الگوی همدیدی متفاوت، تراف دمایی، سلول بسته ای از هوای سرد و یا ترکیبی از تراف و سلول(در ترازهای مختلف) ظاهر می گردد. هر چند که این عارضه همدیدی در همه ی ماه های دوره ی گرم سال مشاهده می شود ولی بیشترین فراوانی وقوع آن در ماه مه (اردیبهشت) مشاهده شده است. بررسی مقادیر بارش ثبت شده در ایستگاه های هواشناسی در زمان استقراراستخر هوای سرد نشان داد که در 64% مواقع حضوراستخر هوای سرد بارندگی رخ داده و در 2/12% موارد وقوع بارندگی شدید باعث ایجاد سیل شده است. نتایج حاصل از بررسی اطلاعات نمودارهای ترمودینامیکی نشان داد هر چند در اکثر موارد وجود ناپایداری در جو توسط شاخص های ناپایداری تایید می شود ولی در مواردی هم ضعف هایی در تبیین شرایط ناپایدار جوی مشاهده گردید که نشان دهنده ی غلبه ی شرایط دینامیکی (در مقایسه با شرایط ترمودینامیکی) در هنگام استقرار این پدیده همدیدی می باشد. نهایتا مشخص گردید هر قدر اختلاف دمایی تراز 850 با 500 میلی باری در اثر استقراراستخر هوای سرد بیشتر باشد احتمال تشدید بارندگی ها و وقوع تگرگ و سیل افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: استخر هوای سرد، تحلیل همدیدی، نمودارهای ترمودینامیک (SkewT)، بارش، سیل، آذربایجان شرقی
  • پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی با تاکید بر عوامل شکل دامنه (مطالعه ی موردی: شهرستان کامیاران)
    سید داود محمدی*، سید حسین جلالی، بهمن ساعدی صفحات 191-209
    با وجود توسعه ی روزافزون شهرها، روستاها، مناطق و شهرک های صنعتی، راه های ارتباطی و غیره بررسی و مطالعه ی پایداری دامنه ها و تعیین میزان خطر نسبی آنها ضروری است. از میان روش های تعیین خطر نسبی زمین لغزش و پهنه بندی آن، روش های کمی و نیمه کمی نتایج مطلوب تری به دست می دهد. یکی از روش های نیمه کمی روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است که برای تحلیل موارد با معیار های چندگانه و به روش مقایسه زوجی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق برای رفع ابهامموجوددرنظراتانسان ها، از تلفیق روش تحلیل سلسله مراتبی و سیستم فازی برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در شهرستان کامیاران که در جنوب استان کردستان واقع است، استفاده شده است. در این مطالعه علاوه بر عوامل مرسوم در پهنه بندی خطر زمین لغزش، دو عامل شکل دامنه یعنی انحناء سطح و انحناء مقطع نیز استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این است که 03/52 درصد مساحت منطقه دارای خطر نسبی کم و خیلی کم و مابقی دارای خطر نسبی متوسط به بالا می باشد. از میان عوامل مورد استفاده، عامل شیب، سنگ شناسی و کاربری اراضی به ترتیب بیشترین تاثیر و عامل شکل دامنه کمترین اهمیت را در ناپایداری دامنه های منطقه ی مورد مطالعه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، سیستم فازی، عامل شکل دامنه، کامیاران
|
  • Sedigheh Lotfi*, Mojtaba Shahabi Shahmiri, Elnaz Nikbakht Pages 1-18
    Cities are considered as the bed for innovation and a place for driving creative energy of human being and also play an effective role in human capital concentration and management. Creativity in two areas of industry and creative class need an appropriate and desirable background for flourishing. Hence most experts believe that polycentric-network structures due to their own specific spatial structure have more advantages and priority in attracting such industries and creative classes. So this article, by descriptive-analytical method examines the effective components and aspects in attracting creative industries in the metropolitan area of central Mazandarn which includes four main and large cities of the province as Sari, Ghaemshahr, Babol and Amol. In total, 14 indicators in five approaches of historical and cultural heritage, Agglomeration advantages, dependentdiversity , human capital and creative class have been tested .density of ccultural and historical heritage, company size, share of professionals out of total employment, Reverse Herfindahl index, population as the potential market size, dependentdiversity index,-Hal Sysuh index, entropy index, the accumulation of educated people, index, share of educated people from job applicants, the share of immigrants of other provinces form the indices of this study.the results showed that this metropolitan area lacks an efficient and desirable diversity and demand threshold; the reason of this can be attributed to the fragmented nature of the region and lack of a well-connected metropolitan structure. Also optimum concentration of economic activities of creative jobs has not been able to incorporate the relevant activities together to produce products with better quality. In contrast this area provides a suitable environment for attracting creative classes which some issues such as concentration of cultural and historical facilities of cities, cultural acceptance of other ethnic groups and high capacity for absorbing new technologies approves this matter.
    Keywords: Creative industries, Creative class, Polycentric, Network structure, Mazandaran metropolitan area
  • Tayebeh Kiani, Mohammad Hossein Ramesht*, Amjad Maleki, Farideh Safakish Pages 19-34
    Increasing more injection of substances (precipitation) and decreasing the evaporation process in water basins has led to formation of Abarkooh hole in cold periods and also Abarkooh lake; a lake around which several social communities have been created due to this feature and in warm periods, it has turned into desert as the result of disturbing the proportion of its input and outputs. These climatic fluctuations and changes and environmental responses to them have produced many changes in the local hydrologic system and accessible water sources and have also endangered the sustainability of the area because of the external disorder factors such as drought. The danger which certainly threats the social communities and if no special management practices have been employed , will lead to the destruction of human communities and demolish of its natural ecosystems. This study which is derived from a research plan in Isfahan University has been conducted by the aim of studying how the weather changes affect the evolution path of Abarkooh basin. Moreover, it has examined the basin status and icings reduction rate and therefore the basin input rate, by relying on the Allometry procedure and evaluating 6 synoptic stations in analyzing the annual changes process of climatic parameters such as mean temperature, maximum temperature, minimum temperature, current and past precipitation of the lake and also by using the evapotranspiration method. Results obtained from the research suggest that changing the current environmental parameters ratio to the colder periods have all exceeded from the stability thresholds and the general state of the environmental systems is about to collapse.
    Keywords: Threshold, Climatic change, Abarkooh Darning Basin, Quaternary, Water Resources
  • Ali Shamsoddini, Davood Jamini* Pages 35-50
    Based on the studies, the villagers assessment about the function of the authorities of rural affairs, was limited to the evaluation of the performance of village administrators and councils. While, some institutions such as agriculture Jihad , housing foundation, natural resources, etc. are deeply involved in rural issues and the impact on rural communities with different methods. The purpose of this study, Which is made by descriptive- analytical method, is the assessment of rural communities regarding the performance of authorized institutions (Council, village administrator, governor, Agriculture Jihad, governorate, Housing foundation, natural resources, etc) and study the effects of such institutions on various indicators of rural development in the villages of the Javanrood Township.The statistical society of the study are 4811 rural households residing in 89 Villages of Javanrood Township, which by using statistical formulas, 356 households were estimated as the sample.The main research tool was researcher's made questionnaire, which confirmed its validity and reliability respectively with opinions of academics and Experts and also, Pre-test and Cronbach's alpha coefficient. SPSS and Amos software were used for the analysis of the collected data .Results of the study indicated that 12.4 percent of villagers had a great satisfaction about the performance of rural authorities , 39 percent had average satisfaction and 48.6 percent had poor satisfaction. Despite the Poor satisfaction of Javanrood villagers about the rural authorities, the results of the final accessed model of structural equations showed that the said institutions with the total impact of 0421 and 0.324 respectively have had maximum effects on the two indicators of physical - infrastructure development and Quality of Life and their impact on the environmental protection index with total effect of -0.234 was Negative.
    Keywords: Rural Development, Authorized Institutions, Structural equations, Javanrood township
  • Vakil Heydari Sarban*, Ali Majnoony Toutakhane, Mahboube Neghabi Pages 51-70
    Earthquake occurrence in Varzaqan county in the summer of 2012 has led to destruction of many rural areas. In order to reconstruct and prevent further financial and human losses and Casualties, resettlement of some of the villages in three models of displacement, integration and reconstruction of some villages in this county was taken place. The purpose of this study is surveying the impact of triple resettlement patterns of earthquake stricken villages on the social capital of residents of rural communities.
    For this purpose, three fields including social reliability, social participation and social correlation were selected for the study of social capital in the study area. Statistical population of this study are the Local households living in villages of the study area which the volume of the sample was determined by Cochran formula and simple random as 400 Households. Pilot study in similar Statistical population was performed with 50 questionnaires. The reliability of various parts of the questionnaire was obtained by Cronbach alpha special formula and obtained data as 0.895 to 0.912. Data analyses of this study in both descriptive and inferential statistics have been made by using SPSS software. To compare the pattern of displacement, integration and reconstruction, T-test of independent samples was used.The results of this test indicate that among the resettlement patterns ,there is a Significant differences on 0.000 level regarding the change's rate of social capital. In addition, the results demonstrate that the amount of social capital with average 2.87 is greater than the two others in the reconstruction pattern. Moreover, the correlation level between the variables of participation and social correlation, social trust and community involvement were respectively 0.795, 0.354 and 0.324 . Eventually, according to the research findings, some Practical suggestions in fields of education, Protection, Systematic management approaches and Future studies also presented
    Keywords: Natural disasters, Resettlement, Earthquake, stricken village, Emergency management, Social Capital, Varzaqan county
  • Gholamreza Maghami Moghim* Pages 71-90
    Roein basin is one of the sub-basins of CalShour River, which is located in the northeastern part of Iran, on the southern slopes of the Aladagh Mountains. Tectonic activities of this basin has been started from the last Laramide orogeny and is continuing. These activities, in addition to the occurrence of natural disasters have many effects on different characteristics of this basin. Information about the tectonic activities due to the vicinity with this basin and its influence on Bojnoord city, (center of Northern Khorasan province) and river planning is a necessity.To investigate these activities ,Morph tectonic indicators which were related to geomorphologic were used, It means the comparison of the longitudinal and logarithmic profile; width of the valley floor index to its height ratio (vf), Sinuosity Mountain Front index (smf), sinusoidal index of river (s) and index of tectonic activities(lat). The obtained results of these indicators and the influence of folds indicated that this area is subject to intense tectonic activities and these activities in this basin have caused irregular longitudinal profile of rivers, deep and narrow valleys, extended basins and the low maze path of rivers and mountain front. Also , this study indicate that tectonic activities at the tributary of this river, in fact in the Domannim region has reached to its peak and its result is a narrow strait , steep rocky and the river slope phenomenon which is given special feature to the topography of this basin.
    Keywords: Rueen basin, Morpho tectonic index, Morphology of basin
  • Ahmad Yaghoubi Farani*, Nasim Izadi, Pouria Ataie Pages 91-112
    The assessment process of development projects before implementing them is a way to predict, identify and analyze the details of all positive and negative effects of projects so that to maximize benefits and minimize its negative effects. The environmental and social impact's assessment of each project is a process that determines an acceptable way to manage its implementation plan in order to achieve the aims of sustainable development. Moreover, the studies of environmental impact's assessment are used in projects of regional development as an important tool for decision-making and a sign of acceptance or non-acceptance of the project in the region. The aim of this study was to evaluate the ecological and social impacts of Fadami dam construction on agricultural development area in Fars province. ICOLD matrix method was used in this study. The effect of each component of the project on environmental activities were measured in two phases, the construction and utilization. Results showed that the environment had a positive impact on the entire project (268 points). Based on obtained results, construction of Fadami Dam in Fars province based on the construction standards is feasible. At the end, according to the results of this study, recommendations were presented.
    Keywords: Environmental impact assessments, Dam construction, The socio, economic effects, Ecological impacts, Cultural impacts
  • Abbas Asakereh*, Mohsen Ghadiryanfar, Mohamadjavad Sheikhdavoodi Pages 113-132
    The aim of this study is to investigate the potential of producing solar electricity with photovoltaic panels on rooftops of rural residential buildings in Khuzestan as an auxiliary system to provide electricity. The assessment of available rooftop area in rural residential buildings showed that 45 percent of all rooftops is available to install photovoltaic systems.Most of the available rooftops of rural residential buildings are located in Ahvaz, Dezful, Shosh and Shadegan with 22.56, 10.08, 8.58 and 7.73%, respectively. According to the map provided in GIS, the average solar radiation of all rural areas of Khuzestan province was calculated 5.219 kWh/m2/day annually. Among all counties, Ramhormoz and Hendijan with 5.37 and 5.36 kWh/m2/day respectively, had the greatest solar radiation. By assuming the availability of 25% of rooftop area and the efficiency of 6.48% for photovoltaic systems, it possible to generate 766.5 GWh/year of electricity that is equal to 7.29% of total household electricity consumption and 28.80% of household electricity consumption per capita in Khuzestan province. Results showed that the maximum solar radiation was concurrent with the maximum power consumption in Khuzestan province. High solar radiation along with its great potential to produce solar energy, can be useful to overcome the overloading of power grids and consequently power outages in the hot summer
    Keywords: GIS, Khuzestan, Photovoltaic system, Rooftap of rural residential buildings, Solar energy
  • Saadi Mohammadi*, Shahbakhti Rostami, Mostafa Taleshi, Reyhaneh Soltani Moghadas Pages 133-158
    Historically, natural factors have been effective on the establishment, type of livelihood and displacement of populations, and the example of its influence can be seen clearly in the instability of rural settlements, This study was conducted to investigate the role of natural factors in the instability of rural settlements in Zagros mountain and foothill (case study:Villages of Marivan and Sarvabad Counties). In this study, 9 factors (climate, altitude, slope, fault, rivers, landslides, lithology, erosion, land users) were used, Layers of these factors were provided in ARC GIS environments .and weighted by using Expert choice software And by adding weights to AHP model in ARC GIS and overlapping layers, the stable, semi stable and unstable villages were specified.The research method was descriptive - analytic method, and ARC GIS software and Expert choice were used, The results showed that out of 229 settlements in the study area, about 24 villages (10/48%) were located in stable zone, 58 villages (32/28%) in the range of semi-permanent, And 147 villages (64/19 percent%) are located in unstable areas, In general, the under study area in terms of environmental - ecological factors is considered as unstable, Therefore, Fundamental and serious attention to these factors in order to avoid the risks and preventing the loss of capital in any planning, seems to be necessary
    Keywords: Natural factors, Instability, Migration, Villages of Marivan, Sarvabad Counties
  • Abbas Khashei, Siuki, Hamid Kardan Moghaddam* Pages 159-170
    Groundwater is one of the most important water sources in the arid and semi-arid areas. With regard to reducing the level of water tables due to overdraft in most of Iran's plains, the well's flow rate has been greatly decreased and this issue necessitates the attention to planning the water resources. Determining the aquifer's thickness and type of alluvial and materials in aquifer is necessary for the development of the city planning and its infrastructures . with respect to the importance of estimating the depth of bed rock of aquifers for estimating the volume and planning the water resources in this study, the efficiency of artificial neural network models and neural fuzzy inference system were studied on the bed rock depth and its zoning in different parts of the aquifer.In this study, the parameters of geographical latitude and longitude, salinity, water table level, and the ground level were used as input, and tried to determine a suitable model for predicting the bed rock. Results showed that the neural network with R2 =0.835 RMSE [1]=49. 488 meter with the inputs of geographical latitude and longitude and the groundwater level has a higher accuracy of ANFIS [2] models.
    Keywords: Aquifer thickness, Artificial neural network, Bed Rock, A neural fuzzy inference system, Prediction
  • Farnaz Pourasghar*, Gholamhasan Mohamadi, Majid Soltani, Soheila Javanmard, Mohammad Omidfar Pages 171-190
    In synoptic meteorology, establishment of cold air masses at the middle and upper levels of the atmosphere is called cold air cell or cold air pool (Cold Pool). In this study the role of the cold pool in developing or intensifying the precipitation was examined by studying the synoptic maps for the period from 2007 to 2013 and 118 cases were identified. Synoptic maps, thermodynamic diagram (SkewT) and the distribution of rainfall on the selected days were investigated over East Azerbaijan province.
    The results showed that cold pool appears in three different synoptic patterns, temperature trough, closed cell or combination of trough and cell (at different levels). Although cold pool has been observed in warm season but the highest frequency appears in May. Investigation of rainfall recorded at the meteorological stations showed that 64% rainfall and 12.2% intense rainfall that has caused flood had been occurred in the establishment of cold pool. The results of thermodynamic diagram's information indicated that although in most cases of atmospheric instabilities is confirmed by the indicator but in some cases weaknesses was observed in defining air instability which shows that dynamic condition (compared to the thermodynamic) is dominant during the establishment of cold pool. Finally, whenever the temperature difference in 850 and 500 level gets higher the probability of occurrence of intense rainfall, hail and flood are increased.
    Keywords: Cold pool, Synoptic analysis, Thermodynamic diagram (SkewT), Precipitation, Flood, East Azerbaijan
  • Landslide Hazard Zoning by Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) by Emphasis on the Slope Shape Factor (Case study: Kamyaran County)
    Seyed Davod Mohammadi*, Seyed Hosein Jalali, Bahman Saeedi Pages 191-209
    With the increasing development of cities, villages, industrial areas, roads, etc. the study of slope stability and determine of the risk value are essential. Among the methods for determining the relative risk of landslide and its zoning, quantitative and semi-quantitative methods gives better results. One of the semi-quantitative methods is Analytical Hierarchy Process (AHP) that uses the method of paired comparisons to analyze the multiple criteria. In this study, to remove ambiguity in the opinions of human, the combination of AHP and fuzzy system for landslide hazard zoning in Kamyaran County that is located in the south of the Kurdistan province, was used. In this research, in addition to usual factors in landslide risk zoning, two factors of slope shape, i.e. plan curvature and profile curvature, were used. The results show that the 52.03 percentage of area had a low and very low risk and the remaining area had medium to very high risk. Among the studied factors, slope, litho logy and land use have had maximum effect respectively, and slope shape had minimum effect on the instability of slopes in the studied region.
    Keywords: Landslide risk, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP), Slope shape factor, Kamyaran