فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 46 (بهار 1396)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 46 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • تحلیل تاب آوری کالبدی در برابر زلزله / مطالعه موردی؛ بافت فرسوده ی شهر مرزی زاهدان
    مجتبی روستا، عیسی ابراهیم زاده، مصطفی ایستگلدی صفحات 1-18
    شهر مرزی زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران و نزدیک مرز ایران و کشورهای افغانستان و پاکستان قرار دارد. با توجه به اینکه گسلی بنیادی به طول 120 کیلومتر با امتداد شمالی- جنوبی از نزدیکی شهر زاهدان عبور می نماید، این مهم، شهر را در معرض خطر زلزله قرار داده است. اینک در این مقاله، چگونگی و میزان تاب آوری محدوده ی بافت فرسوده ی شهر مرزی زاهدان در برابر زلزله با هشت معیار شامل؛ مصالح ساختمانی، قدمت ساختمان، تعداد طبقات، تراکم ساختمان، تراکم جمعیت، دسترسی به فضای باز، کیفیت ابنیه و مساحت قطعات، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و به دو صورت اسنادی و پیمایشی انجام شده است. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها، بیانگر آن است که میزان تاب آوری بافت فرسوده در برابر زلزله، نامناسب است. بطوری که با توجه به شاخص مصالح ساختمانی و اهمیت آن در برابر زلزله، بالاترین ضریب امتیاز را این شاخص به خود اختصاص داده و برابر با 286/0 می باشد. اصولا تجربه زلزله ها حاکی از آن است که نوع مصالح ساختمانی به کار رفته در سازه بیشتر از دیگر معیارها، میزان تاب آوری ساختمان در برابر زلزله را نشان می دهد؛ چنانکه هر چه در سازه از مصالح بادوام تر استفاده شده باشد، میزان تاب آوری آن در برابر زلزله افزایش می یابد. در اولویت دوم، کیفیت ابنیه قرار دارد که امتیاز این معیار در این پژوهش معادل 228/0 بوده و بالاخره کمترین امتیاز را مساحت قطعات (023/0) به خود اختصاص داده است. در عین حال نتایج پژوهش بیانگر آن است که عدم توانایی مالی ساکنان برای بهسازی و نوسازی ابنیه، روند تخریبی بناهای موجود در بافت فرسوده را در سال های اخیر تشدید کرده، که با توجه به زلزله خیز بودن منطقه، می بایست به ارتقای شرایط کیفی سکونت در این محدوده اقدام گردد. از این رو توجه بیش از پیش به مفهوم تاب آوری کالبدی برای بالا بردن توان شهر در برابر خطر زلزله به ویژه در بخش های شمالی و جنوب شرق ناحیه بافت فرسوده ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، زلزله، بافت فرسوده، شهر مرزی زاهدان
  • محمود ضیائی، سید مجتبی محمودزاده، طاهره شاهی صفحات 19-34
    مطالعه ی آثار و پیامدهای نامطلوب توسعه ی اندیشیده نشده گردشگری بر محیط زیست، بخش قابل توجهی از مطالعات جغرافیایی اخیر را به خود اختصاص داده است. اتخاذ رویکردهای نوین برای مدیریت و بهره برداری از منابع طبیعی فضاهای گردشگری بیش از پیش ضروری می نماید. اساس و بنیان این رویکردها باید به گونه ای باشد که با حداقل بهره برداری از منابع طبیعی، علاوه بر تامین نیازهای مختلف و رفاه مردم، پویایی و سلامت محیط طبیعی نیز برای نسل های آتی حفظ شود. توجه به «مدیریت زنجیره تامین سبز» ناشی از درک اهمیت و لزوم رعایت ملاحظات زیست محیطی در توسعه ی گردشگری است.
    پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین سبز خود در گرو یکسری از عوامل داخلی و خارجی است. لذا هدف تحقیق شناسایی این عوامل و آگاهی از میزان اهمیت هر یک از آنان است که این امرگام نخستین در مدیریت این زنجیره به شمار می آید. برای این منظور از روش تحقیق کاربردی_ توصیفی بهره گرفته شده است. جامعه ی آماری تحقیق حاضر، خبرگان آشنا به مسائل زیست محیطی، مدیریت زنجیره تامین سبز و گردشگری پایدار است. برای دستیابی به نتایج معتبر، تعداد اعضای گروه خبرگان 20 نفر تعیین شد. خبرگان به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در این راستا پرسشنامه به صورت ماتریس های زوجی طراحی و برای امتیازدهی در اختیار خبرگان قرار گرفت. پس از طراحی اولیه پرسشنامه، جهت کاهش وابستگی متقابل مابین سوالات و افزایش اعتبار و روایی صوری از نظر خبرگان دانشگاهی، صاحب نظران و متخصصان استفاده شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب سازگاری مقایسه های صورت گرفته توسط ماتریس های زوجی استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها، ضریب سازگاری همه مقایسه های انجام شده کوچکتر از 1/0 بود، بنابراین پرسشنامه از پایایی لازم برخوردار بود.
    داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره فرایند تحلیل شبکه ای و به کمک نرم افزار سوپردسیژن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مبین آن است که بنا به نظر خبرگان، عوامل خارجی بیش از عوامل داخلی در پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت گردشگری اهمیت دارند و از میان عوامل خارجی، عامل ساختار قانونی بیشترین اهمیت را دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز گردشگری، توسعه ی پایدار گردشگری، فرایند تحلیل شبکه ای
  • غلامرضا سبزقبایی، سپیده راز، سولماز دشتی، شهرام یوسفی خانقاه صفحات 35-42
    افزایش پرشتاب جمعیت در بسیاری از شهرها، موجب تغییر کاربری اراضی و تغییر شکل فیزیکی شهر شده است. مطالعه ی تغییرات کاربری های اراضی شهرها و بررسی علل آن طی دوره های زمانی مختلف، می تواند در مدیریت بهینه شهرها و منابع طبیعی موثر باشد. در این مطالعه که در جنوب غرب ایران، در شهر اندیمشک انجام شده است، با استفاده از تصاویر ماهواره های MSS و TM لندست 5 و لندست 8 در سال های 1364، 1379 و 1392 به عنوان منبع داده و با توصیف تصاویر به کمک طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم maximum likelihood، در نرم افزار ENVI 4/8 تغییرات کاربری اراضی بخش جنوبی شهر اندیمشک طی سال های 1364 تا 1392 بررسی شد.
    نتایج نشان داد که از سال 1364 تا 1392 مساحت مراتع کاهش یافته و به مساحت مناطق مسکونی، زمین های کشاورزی و اراضی پوشیده از آب افزوده شده است. بیشترین تغییر در میان کاربری های مورد مطالعه در کل بازه 28 ساله مربوط به زمین های مرتعی می باشد که میزان 17905.09 هکتار کاهش داشته است و کم ترین تغییر مربوط به مناطق شهری می باشد که میزان 2840.97 هکتار افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، پایش تغییرات، طبقه بندی نظارت شده، کاربری اراضی، GIS
  • محمد شریفی پیچون، فاطمه پرنون صفحات 43-60
    پلان هر رودخانه، معرف بسیاری از ویژگی های ژئومورفولوژیکی و دینامیکی آن رودخانه است. شکل نیم رخ طولی و عرضی رود و مخصوصا در جهت قعر آن به عوامل مختلفی از جمله تمرکز دبی جمع شده از شبکه های زهکشی به مجرای اصلی رود، میزان فرسایش رسوب در امتداد مجرا، سنگ شناسی،توپوگرافیوویژگی های تکتونیکی حوضه بستگی دارد. طبیعی است که با تغییر در این شرایط، پلان رودخانه تغییر پیدا می کند. هدفاز این پژوهش بررسی و تحلیل تغییرات ژئومورفیک نیمرخ های طولی و عرضی رودخانه ی قره سو طی بازه ی زمانی 1334-1393 بوده که با توجه به طویل بودن (حدود 400 کیلومتر)، رودخانه به 5 بازه تقسیم شده و سپس برای رسم مقاطع طولی رودخانه از تصویر ماهواره ای PAN IRS،مدل ارتفاعی(DEM)نقشه توپوگرافی50000/1 منطقه و نرم افزار ArcGISاستفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که رودخانه ی قره سو یک نیمرخ طولی نسبتا منظم و یکنواخت با پیچ و خم های متعددی را می پیماید که شکل کلی آن مقعر بوده و به سمت پایین دست انحراف بیشتری نسبت به خاستگاه اولیه پیدا کرده است به گونه ای که میزان انحزاف آن در بازه ی پنجم به حدود 50 درجه می رسد. از نظر نیمرخ عرضی نیز رودخانه طی 60 سال اخیر روند کاهشی داشته است. در طی این دوره ی زمانی بیشترین تغییر در نیمرخ عرضی در بازه ی دو و پنج بوده و کمترین تغییر در نیمرخ عرضی در بازه ی یک اتفاق افتاده است. نتایج حاکی از تمایل رودخانه به افزایش رسوب گذاری و کاهش فرسایش در بیشتر بخش ها بوده که این امر نشان دهنده ی استقرار شرایط تعادل پایدار بر رودخانه است.
    کلیدواژگان: رودخانه ی قره سو، ژئومورفولوژی رودخانه، نیمرخ طولی، نیمرخ عرضی، تغییرات هندسی
  • جواد بذرافشان، مهرشاد طولابی نژاد صفحات 61-80
    فرایند نوسازی آثار مختلفی بر زندگی انسانی داشته و این آثار در جوامع روستایی ملموس تر از شهرها بوده است. هدف این مقاله نیز بررسی آثار نوسازی در تغییر و تحولات سبک زندگی خانوارهای روستایی در بخش مرکزی شهرستان پلدختر می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده، شیوه و ابزار جمع آوری داده ها در مطالعات نظری به صورت کتابخانه ای و در مطالعه ی میدانی از طریق پرسش نامه می باشد. جامعه ی آماری تحقیق شامل سرپرستان خانوارهای روستاهای بخش مرکزی شهرستان پلدختر می باشد (6874N=). 360 سرپرست خانوار از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای دو، برازش رگرسیونی و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج یافته های تحقیق در مورد نگرش خانوارهای روستایی نسبت به مولفه های نوسازی از طریق آزمون خی دو نشان می دهد که آثار مدرنیته و نوسازی در مورد همه گویه های مورد بررسی از دیدگاه پاسخگویان مورد تایید می باشد. همچنین بررسی تاثیرات نوسازی بر سبک زندگی روستاییان از طریق رگرسیون نشان می دهد که نوسازی تغییرات زیادی در سبک زندگی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خانوارهای روستایی و گرایش آنها به سبک و زندگی شهری داشته است. در بین مولفه های سبک زندگی، نوسازی بیشترین تاثیر را در تغییر سبک زندگی فرهنگی داشته است؛ بطوری که باعث تغییر الگوهای فرهنگی و زبانی، الگوهای رفتاری، نوع پوشش و لباس محلی مخصوصا در بین قشر جوان شده است. لذا می توان گفت که بهترین راه برای رسیدن به توسعه ی روستایی توجه کافی به فرهنگ محلی می باشد که مناسب ترین سازگاری با اوضاع هر منطقه را دارد و به دلیل انطباق آن با جوامع محلی، برای رسیدن به توسعه ی پایدار بسیار ساده تر از کاربرد فناوری و تکنولوژی مدرن و پیشرفته می باشد.
    کلیدواژگان: نوسازی، سبک زندگی، تحولات اجتماعی و اقتصادی، توسعه ی روستایی، شهرستان پلدختر
  • بررسی و ارزیابی نقش اجرای طرح هادی در توسعه ی گردشگری روستاهای توریستی / مطالعه ی موردی: روستای توریستی صور در شهرستان بناب
    وکیل حیدری ساربان، صغرا نیرومند شیشوان، علی مجنونی توتاخانه، محبوبه نقابی صفحات 79-100
    تهیه و تدوین طرح های هادی در روستاهای توریستی از دو جنبه دارای اهمیت است، اول اینکه میزان موفقت طرح های هادی وابسته به شرایط محیطی و انسانی بوده و دوم اینکه روستاهای توریستی بنا به کارکرد ویژه ی خود نیازمند انجام طرح های توسعه ی متناسب با کارکرد گردشگری هستند. تحقیق حاضر با هدف اصلی شناسایی و تحلیل آثار اجرای طرح هادی از دیدگاه سه گروه ساکنان روستاهای توریستی، گردشگران و ساکنان روستاهای فاقد گردشگری صورت گرفته است. تحقیق از نظر ماهیت، از نوع پژوهش های کمی، از لحاظ درجه کنترل متغیرها، پیمایشی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات میدانی محسوب می شود. جامعه ی آماری این تحقیق را تمامی سرپرستان خانوارهای روستای صور تشکیل می دهد (72N=). علاوه بر این به منظور رعایت اصل برابری، 72 نفر از گردشگران وارد شده به این روستا و 72 نفر نیز از روستای فاقد گردشگری آلقو و به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و پژوهشگران مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق تعداد 15 پرسشنامه به صورت پیش آزمون در هر یک از گروه ها (مجموع 45 پرسشنامه در سه گروه) انجام گرفت. مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه روستای گردشگری صور 874/0، گردشگران 886/0 و روستای فاقد گردشگری 901/0 به دست آمد. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان داد که انتظارات هر سه گروه در مورد عامل های کالبدی- ساختاری، اجتماعی، بهداشتی، اقتصادی و زیست محیطی متفاوت است. درمجموع 5/73 درصد از واریانس کل آثار اجرای طرح هادی را تبیین می نمودند. علاوه بر این نتایج آزمون Anova وجود تفاوت معنی دار بین انتظارات گروه ها اثبات و آزمون های تکمیلی- تعاقبی نیز نشان داد که بیشترین اختلاف بین گروه گردشگران و کمترین میزان شکاف بین دو گروه از روستاهاست. در نهایت با توجه به یافته های پژوهش بحث و پیشنهادات کاربری در زمینه ی بهبود وضعیت طرح های محدوده ی مورد مطالعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: طرح هادی روستایی، توسعه ی گردشگری، روستای توریستی، بناب، روستای صور
  • حمیدرضا رخشانی نسب، مریم رشیدیان صفحات 101-116
    شهر و فضاهای آن بستر یا ظرفی برای وقوع انواع فعالیت های فردی یا گروهی شهروندان است که پذیرای فعالیت های گوناگون می باشد. فعالیت شهروندان در فضاهای شهری باعث پدید آمدن ارتباطات و تعاملات انسانی گشته و حس مکان را به وجود می آورند. از طرفی حضور شهروندان در فضاهای شهری باعث افزایش سرزندگی آن می گردد. یکی از عوامل موثر در ترغیب حضور شهروندان در فضاهای شهری و افزایش سرزندگی در آن ایجاد مبلمان ورزشی در این فضاها می باشد. از این رو، هدف این پژوهش بررسی نقش مبلمان ورزشی در افزایش سرزندگی فضاهای شهری در شهر نورآباد ممسنی می باشد. نوع پژوهش «کاربردی» و روش آن «توصیفی- تحلیلی» است. شیوه ی جمع آوری اطلاعات نیز «اسنادی– پیمایشی» و «قیاسی– استقرایی» است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در بین شاخص ها و معیارهای مورد بررسی، بیشترین تاثیر مبلمان ورزشی بر سرزندگی شهری بر روی مولفه های افزایش سلامتی روحی- جسمی در بین افراد، ایجاد تعامل اجتماعی و حس تعلق به مکان در بین افراد، و برخورداری از لوازم ورزشی در ساعات مختلف می باشد که به ترتیب میانگین آنها عبارت است از: 27/4، 13/4 و 07/4. همچنین نتایج آزمون تی نشان می دهد که در بین مولفه های مورد بررسی به جز دو معیار تنوع فعالیت ها در پارک و شکل گیری عناصر مختلف زیبایی در آن و در دسترس بودن لوازم ورزشی و کاهش موارد انحرافی در بین جوانان با ارزش تی 81/1- و 65/0، مبلمان ورزشی توانسته باعث افزایش در 11 معیار سرزندگی فضاهای شهری مورد بررسی شود.
    کلیدواژگان: سرزندگی، زیست پذیری، مبلمان ورزشی، فضای شهری
  • زینب جعفریان، منصوره کارگر صفحات 117-132
    مدل های پیش بینی پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی از مدل ها استاتیک و احتمالی هستند و روابط ریاضی حاکم بر توزیع جغرافیایی یک گونه ی معین را با محیط فعلی آنها و عوامل مهم محیطی موثر بر پراکنش گونه ها مشخص می کنند. هدف تحقیق حاضر کارایی مدل خطی تعمیم یافته (GLM) و مدل جمعی تعمیم یافته (GAM) و مقایسه ی آنها در تعیین روابط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی در منطقه ی توریستی پلور است. نمونه برداری با روش طبقه بندی-تصادفی مساوی صورت گرفت. پنج گونه ی غالب شناسایی شده در منطقه عبارتند از Astragalus ochrodeucus، Ferula gumosa، Thymus kotschyanus، Onobrychis Cornata و Agropyron Sp. عوامل محیطی مورد مطالعه شامل عوامل خاکی (13 مورد)، عوامل توپوگرافی (3 مورد) و عوامل اقلیمی (3 مورد) بودند. همه آنالیز ها در بسته Presence-Absence و GRASP در نرم افزار R انجام شد. برای بررسی ارزیابی مدل ها از روش Ten-fold در بسته (caret) استفاده گردید. همچنین برای ارزیابی عملکرد پیش بینی مدل از ضرایب آماری AUC،AIC، RMSE و R2استفاده شد. نتایج نشان داد که بالاترین R2در مدل GLMمربوط به حضور گونه Agropyron Spبه میزان 98/0 بوده است. کمترین RMSE و AICنیز به ترتیب با میزان 29/0 و 12 مربوط به گونه Astragalus ochrodeucus بود. در مدل GAMنیز بالاترینR2به گونه Thymus kotschyanus به میزان 88/0 تعلق داشت. همچنین کمترین RMSE و AICمربوط به گونه هایAstragalus ochrodeucus و Ferula gumosaبه میزان 22/0 و 12/18 بودند. هم چنین بالاترین AUC در مدل GLMبه گونه Onobrychis Cornata و در مدل GAMبه گونه Agropyron Sp به میزان 86/0 تعلق داشتند. با توجه به ارزش حفاظتی و با ارزش گونه های گیاهی مورد مطالعه از نتایج این مدل ها می توان در برنامه های حفاظتی و اصلاحی منطقه ی توریستی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، مدل رگرسیون جمعی تعمیم یافته (GAM)، مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته (GLM)، منطقه پلور
  • وحید ریاحی، شیما سالمی زاده، صدیقه کرمی نسب، فاطمه حاتمی صفحات 133-146
    نزدیک به سه دهه از اجرای طرح های هادی در نواحی روستایی کشور می گذرد و صرف اعتبارات ملی در مراحل مختلف تهیه و اجرای آن، تحول گسترده در زمینه های کالبدی- فضایی، مانند دگرگونی در بافت کالبدی روستا، تغییر در الگوی ساخت مساکن، هماهنگی در شبکه ی معابر روستا و تسهیل در امر رفت و آمد روستاییان را فراهم آورده است. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی آثار کالبدی اجرای طرح هادی روستایی در دهستان کرخه در شهرستان اهواز است. این پژوهش، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است و در چهار بعد مسکن، شبکه ی معابر، کاربری اراضی و بهداشت محیط در نتیجه ی اجرای طرح های هادی روستایی انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات، از تلفیق روش های اسنادی و میدانی استفاده شده و بر اساس آن با توجه به حجم جامعه ی آماری (1333 خانوار)، حجم نمونه خانوارها بر پایه ی فرمول کوکران برابر 298 خانوار به دست آمده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد، میزان اثرگذاری طرح هادی در روستاها در هر چهار بعد رابطه ی معناداری دارند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که اجرای طرح هادی روستایی در عمل موجب بهبود در متغیرهای مورد بررسی به ترتیب در مسکن روستایی، شبکه ی معابر، بهداشت محیط و کاربری اراضی در سطح دهستان کرخه شده است که به معنای ایجاد بافت فیزیکی نسبتا منظم و مناسب برای سکونتگاه های روستایی است.
    کلیدواژگان: طرح های هادی روستایی، برنامه ریزی کالبدی، آثار کالبدی، مسکن روستایی، دهستان کرخه
  • خدارحم بزی، جعفر میرکتولی، حاجی سلطان زایدلی صفحات 147-168
    پژوهش حاضر با هدف پی بردن به نقش شورایاران محله ای در برنامه ریزی و مدیریت شهری محله محور به ارزیابی نقش شورایاران محلی در افزایش مشارکت شهروندان شهر گرگان پرداخته است. روش تحقیق حاضر توصیفی – تحلیلی و روش جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت پیمایشی می باشد که به منظور بررسی و تدوین مبانی تئوریک مرتبط با موضوع تحقیق از دو روش کتابخانه ای و میدانی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش Enter با استفاده از نرم افزار آماری Spss بهره گرفته شده است. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش شهروندان شهر گرگان می باشدکهمتناسبباحجم جامعه تعداد330نمونه برای جامعه ی شهروندان به روش نمونه گیری احتمالی از نوع منظم یا سیستماتیک تکمیل شده است. جمع بندی نتایج به دست آمده در خصوص بررسی رابطه بین عملکرد شورایاران محلی و مشارکت شهروندان با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین این دو متغیر با ضریب همبستگی 579/0 و سطح معناداری 000/0 رابطه ای مستقیم و معنادار وجود دارد و می توان در سطح اطمینان 99 درصد مطرح نمود که با افزایش و تقویت عملکرد شورایاران محلی، میزان مشارکت شهروندان در فعالیت های مرتبط با مدیریت شهری نیز افزایش خواهد یافت. بررسی میزان تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه توام نیز نشان می دهد که حدود 52% تغییرات واریانس متغیر وابسته (مشارکت شهروندان) از متغیرهای مستقل مختلف (شاخص های ارزیابی عملکرد شورایاری های محله ای) تبیین و توجیه می شود که بر اساس نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نسبت متوسط واریانس رگرسیون به متوسط واریانس باقیمانده (F) برابر 46/68 و دارای سطح معنی داری (sig = 0.000) است و معنی دار بودن رگرسیون را در سطح 99 درصد تایید می کند.
    کلیدواژگان: شورایاران محلی، مدیریت شهری محله محور، مشارکت، شهر گرگان
  • غلامعلی مظفری، احمد مزیدی، شهاب شفیعی صفحات 169-184
    بارش های فرین در هر نقطه، به بارش های نابهنجار گفته می شود که در دنباله و دور از نقطه تمرکز توزیع فراوانی بارش آن نقطه قرار گرفته باشد. اخیرا آستانه ها و دنباله های بالایی توزیع فراوانی بارش مورد توجه بسیار بوده اند. در این راستا به فراخور ویژگی های جغرافیایی هر پهنه، آستانه های متعدد و متنوعی برای این ویژگی بارش معرفی و به کار گرفته شده است. یکی از نمایه های پرکاربرد مربوط به بارش روزانه، مبتنی بر توزیع تعمیم یافته مقادیر حدی است. در این پژوهش آستانه ی بارش های فرین غرب ایران به روش های آماری توزیع تعمیم یافته، مقادیر حدی تعیین و بارش های فرین منطقه ی مورد مطالعه شناسایی، و توزیع فضایی آن ها مورد تحلیل قرار گرفت. برای انجام این کار از داده های شبکه ای حاصل از میانیابی روزانه 69 ایستگاه سینوپتیک و اقلیم شناسی برای دوره ی آماری 1961 تا 2010 استفاده گردید. سپس با استفاده از روش توزیع تعمیم یافته مقادیر حدی، بارش های روزانه 22 میلیمتر و بیشتر از آن، به عنوان بارش های فرین انتخاب شدند. جهت شناسایی الگوی پراکنش و روابط فضایی بارش های فرین غرب ایران (استان های همدان، کردستان، کرمانشاه، لرستان و ایلام) از آماره مورن کلی[1]، مورن محلی[2] و نمایه گتیس ارد- جی استار[3] استفاده شد. الگوی فضایی برازنده بارش های فرین غرب ایران یک الگوی خوشه ایاست که معنی داری آن در سطح 99 درصد اطمینان تایید گردید. خوشه های فراوانی و خوشه های متوسط بارش های فرین در بعضی از نواحی مانند استان های همدان و کردستان بر همدیگر منطبق بوده ولی در بعضی نواحی با یکدیگر ارتباطی نداشتند. بیشتر بسامد و متوسط بارش های فرین در استان های همدان و کردستان به وقوع پیوست. بر اساس هر دو شاخص موران محلی و لکه های داغ ارتفاعات منطقه ی مورد مطالعه نقش قابل توجهی در الگوهای بارش های فرین با الگوی خوشه ی بالا داشته است. نتایج این تحقیق نشان داد که فراوانی و متوسط بارش های فرین غرب ایران تحت تاثیر ناهمواری ها و آرایش آن ها و همچنین سامانه های همدیدی است.
    [1]- Global Moran’s I statistic
    [2]- Local Moran’s I statistic
    [3]- Getis- Ord G* statistic
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، بارش فرین، خودهمبستگی فضایی، غرب ایران
  • عطاء الله عبدی، ناصر رجب نژاد صفحات 185-206
    ظهور قدرت های اقتصادی نوین در حاشیه اقیانوس هند این منطقه را تبدیل به عرصه ای از رقابت ها و کنش های ژئوپلیتیک بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای در سده 21 نموده است. در این راستا چین به عنوان قدرت نو ظهور جهانی در رقابت با قدرت های رقیب خود تلاش می کند با سرمایه گذاری در نقاط استراتژیک اقیانوس هند نظیر گوادر پاکستان از تنگناهای ارتباطی و ژئوپلیتیکی رهایی یافته و بتواند به برتری خود در عرصه اقتصاد جهانی ادامه دهد. این امر موجب می شود که وزن ژئوپلتیکی و اقتصادی پاکستان ارتقاء یافته و از طرفی پیامدهایی را بر منطقه از جمله بر بندر چابهار ایران به همراه داشته باشد. از این رو مساله پژوهش حاضر این امر می باشد که موضوع همکاری های اقتصادی چین و پاکستان در پروژه گوادر چه پیامدهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی برای ایران بویژه بندر چابهار به همراه خواهد داشت. با عنایت به این موضوع این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی به بررسی جغرافیایی منطقه و ویژگی های ژئوپلیتیکی موثر در شکل گیری این قرارداد و اثرگذاری آن بر بندر چابهار و تجزیه و تحلیل آن می پردازد. روش جمع آوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و اسنادی می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد به مرور زمان پیامدهای راه اندازی بندر گوادر بر منافع ملی ایران، تاثیر خواهد گذاشت و موجب انزوای ژئوپلیتیک ایران در منطقه شده و فرصت های اقتصادی و امنیتی ایران در بندر چابهار را تبدیل به تهدید خواهد نمود.
    کلیدواژگان: چین، پاکستان، گوادر، چابهار، ژئوپلیتیک
  • فرزاد ویسی صفحات 207-224
    سکونتگاه های غیررسمی یکی از چالش های اساسی مدیریت شهری است و شناخت الگوهای موجود در این سکونتگاه ها کمک شایانی به مدیریت این نوع شیوه سکونتی می نماید. این مقاله بر آن است الگوهای موجود در سکونتگاه های غیررسمی شهر مریوان را تعیین و تحلیل نماید. پژوهش به شیوه ی توصیفی- تحلیلی انجام شده و محدوده ی مورد پژوهش شامل 4 منطقه ی حاشیه نشین شهر مریوان( کوثر،تپه موسک، سردشی، تفینی ها) می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 320 نمونه است که به صورت تصادفی و به نسبت سهم جمعیتی از چهار محله انتخاب شده و ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی محلات مورد مطالعه، جمع آوری و تحلیل گردیده است.
    نتایج نشان می دهد از نظر مبداء قبل از مهاجرت، بالاترین درصد مهاجران روستایی متعلق به محله تفینی (49 درصد) است و در بقیه محلات سردشی (67 درصد) کوثر (72 درصد) و تپه موسک 64 درصد ساکنان غیرمهاجر بوده و از سایر محلات به این سکونتگاه های غیررسمی آمده اند. از نظر شاخص های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی دو گروه محله غیر رسمی تفینی و تپه موسک با کوثر و سردشی، ویژگی های متفاوتی دارند. در بخش آمار استنباطی نیز بر اساس آزمون تاوی- بی کندال، بین محله های تفینی و تپه موسک با هم 214R=. و محله های کوثر و سردشی با هم 449/R=. از نظر ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین آزمون یومن- ویتنی در مقایسه ی بین محله های تفینی و تپه موسک با محله های کوثر و سردشی 000sig=.، نشان داد که از نظر ویژگی های (اجتماعی و کالبدی) تفاوت آماری معناداری بین دو گروه وجود دارد. نتیجه اینکه محلات کوثر و سردشی ها ترکیبی از ویژگی بافت های رسمی و غیررسمی را همزمان دارند و محله ی تفینی ها و تپه موسک ویژگی مشابهی با سایر سکونتگاه های غیررسمی متداول دارند در واقع در این شهر با دو نوع الگو در سکونتگاه های غیررسمی مواجه هستیم.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مریوان، سکونتگاه غیررسمی، الگوهای حاشیه نشینی، گونه شناسی سکونتگاه های غیر رسمی
  • عطاالله شیرزادی، کریم سلیمانی، محمود حبیب نژاد روشن بها، عطاالله کاویان، کامران چپی صفحات 225-246
    افزایش صحت و اعتماد و در نتیجه کاهش عدم قطعیت نقشه های پیش بینی مکانی مخاطرات زمینی از جمله زمین لغزش ها یکی از چالش های پیش رو در این گونه مطالعات می باشد. هدف این پژوهش ارائه یک مدل ترکیبی جدید داده کاوی الگوریتم- مبنا به نام Random Subspace-Random Forest (RS-RF)،برای افزایش میزان صحت پیش بینی مناطق حساس به وقوع زمین لغزش های سطحی اطراف شهر بیجار می باشد. در ابتدا، نوزده عامل موثر بر وقوع زمین لغزش های سطحی منطقه ی مورد مطالعه شامل درجه شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، انحنای معمولی شیب(Curvature)، تقعر و تحدب شیب(Profile curvature)، همگرایی و واگرایی شیب (Plan curcvature)، شدت تابش خورشید (Solar radiation)، شاخص قدرت جریان، شاخص نمناکی توپوگرافی، شاخص طول و زاویه شیب، کاربری ارضی، شاخص پوشش گیاهی، لیتولوژی، فاصله از گسل، تراکم گسل، بارندگی، فاصله از آبراهه، تراکم آبراهه و فاصله از شبکه جاده شناسایی شدند. سپس، بر اساس شاخص Information Gain Ratioدوازده عامل موثر از بین آن ها انتخاب و جهت مدل سازی به کار گرفته شدند. اهمیت نسبی هر کدام از عوامل در مدل Random Forest و مدل ترکیبیRS-RFبررسی شدند.معیارهای Kappa، Precision، Recall، F-Measure، AUROCبرای ارزیابی مدل ها هم برای داده های تعلیمی و هم برای داده های صحت سنجی استفاده شدند. نقشه های پیش بینی مکانی وقوع زمین لغزش های سطحی با این دو مدل نیز به دست آمدند. نتایج نشان داد که در مدل RF جهت شیب و در مدل ترکیبی RS-RFدرجه شیب مهم ترین فاکتورهای موثر بر وقوع زمین لغزش های منطقه ی مورد مطالعه شناخته شدند. نتایج ارزیابی مدل توسط معیارهای معرفی شده بیانگر تایید این مدل ها برای داده های تعلیمی و داده های صحت سنجی بودند. نتایج ارزیابی صحت نقشه پهنه بندی به دست آمده نشان داد که درصد مساحت زیر منحنیROC(AUROC) برای داده های تعلیمی در مدل RF و مدل ترکیبی RS-RFارائه شده به ترتیب 729/0 و 784/0 وبرای داده های صحت سنجی به ترتیب 717/0 و 771/0 به دست آمدند. بطور کلی، نتایج نشان داد که تکنیک Random Subspaceمنجر به افزایش صحت پیش بینی مکانی حساسیت زمین لغزش های سطحی منطقه ی مورد مطالعه شده است. دستیابی به یک نقشه ی پیش بینی مکانی زمین لغزش های سطحی با صحت بالاتر، کمک شایانی در توسعه ی معقول تر تاسیسات، اراضی شهری و روستایی، طرح های آمایش سرزمین، طرح های آبخیزداری و همچنین جلوگیری از هدر رفت خاک و فرسایش توده ای و انتقال رسوبات به پایین دست خواهد شد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش سطحی، الگوریتم، Random Forest، Random Subspace، بیجار
|
  • Mojtaba Rusta, Issa Ebrahimzadeh, Mojtafa Istgaldi Pages 1-18
    Border city of Zahedan, center of Sistan-Baluchestan province in Iran South East Near the border Iran and countries of Afghanistan and Pakistan. is a fundamental fault with a length of 120 km along the north-south ward that passes an area near of Zahedan city and put this city at the risk of earthquake. The purpose of this study is to analyze the physical Resilience of the old texture of Zahedan border city against Earthquake by 8 criteria including construction materials, building's age, number of floors, building density, population density, access to open space, quality of buildings and area of the parts. The study is of descriptive- analytical one and has been conducted in two methods of documents and surveying .The analysis of the obtained findings showed that the rate of physical Resilience of old texture against earthquake shows that the index of construction materials, regarding its importance against earthquake has assigned itself the highest point and is equal to 0.286. The earthquake experience indicates that the type of used construction material in the structure has showed a greater rate of resilience against earthquake, so that as much durable material is used, its resilience against earthquake will increase. The second priority is the quality of building which its score is 0.228 and its lowest score is for the area of parts (0.023). Also based on the performed studies, lack of financial capability of the residents for optimization and renovation of the building has accelerated the destruction trend of the existing buildings in the texture during the recent years. And with respect to the seismicity of this area, the promotion of qualitative conditions of the area shall be reviewed. This issue necessitates more attention to the concept of physical resilience for increasing its capability against earthquake especially at the north and south east parts of the old textures.
    Keywords: Resilience of Phyaical, Earthquake, Old Texture, City Border, Zhedadn
  • Mahmood Ziaee, Seyed Mojtaba Mahmoudzade, Tahereh Shahi Pages 19-34
    Studying the adverse effects of thoughtless development of tourism on the environment has allocated significant proportion of recent geographical studies. Adopting new approaches to the management and utilization of natural resources of tourism spaces is much more necessary. Foundation of these approaches should be in a way that besides providing various needs and welfare of the people, dynamics and the health of the natural environment should be maintained for future generations. Considering the "Green Supply Chain Management" is due to realization of the importance and necessity of environmental considerations in tourism development. Implementing green supply chain depends on internal and external factors. Identification of these factors and awareness of the importance of each of them is the first step for managing this chain. For this purpose the description- applied research methods were used .The population of the study, involves experts in environmental issues, green supply chain management and sustainable tourism. Achieving valid results, 20 experts were appointed. Experts were selected using snowball sampling. In this regard, the questionnaire was designed in paired matrices and was used for rating by experts. After initial design of the questionnaire, to reduce interdependence between questions and increase the reliability and validity, view of academic experts, scholars and professionals were asked. To assess the reliability, inconsistency ratio of paired comparison matrices was used. According to the results of the data analysis, the inconsistency ratio of all comparisons were smaller than 0.1, then the reliability of the questionnaire was approved. One of the multi-criteria decision methods named Analytic Network Process (ANP) was used for analyzing collected data by super decisions software. According to the experts, in the implementation of green supply chain management in tourism industry, the external factors are more important than internal factors, and legal structure is the most important factor as an external factor.
    Keywords: Tourism green supply chain management, Tourism sustainable development, Analytic Network Process (ANP)
  • Gholamreza Sabzghabaei, Sepideh Raz, Soolmaz Dashti, Shahram Yousefi Khanghah Pages 35-42
    Increasing population growth in many cities has made changes in the land uses and physical shape of the cities. Studying the land use changes of cities and study of their causes during different time periods can be effective on urban managing and natural resources management. In this study that has been applied in southwest of IRAN, Andimeshk city, by using Landsat 5 & Landsat 8 images of 1985, 2000 & 2013 as the source of data, and by describing images via supervised classification with maximum likelihood algorithm, land use changes between years 1985 and 2013 were calculated. Results showed that area of ranges has reduced and the area of urban regions, agricultural lands and water covered areas has increased between 1985 and 2013. Among all of land uses, ranges had the most changes (17905.09 ha reduce) and urban regions had the least changes (2840.97ha increase).
    Keywords: Remote sensing, GIS, Land use, Change detection, Supervised classification
  • Mohammad Sharifi Paichoon, Fatemeh Parnoon Pages 43-60
    The plan of a river shows many geomorphological and dynamic characteristics of the river. In fact, the longitudinal and cross profiles of the river and especially the rate of its concavity depends on different parameters such as centralization of discharge material gathered from the drainage network to the main channel of the river, erosion of channel, litho logy, topography and tectonic factors of the basin. clearly by changing these parameters, the plan of the river will changes. The goal of the research is analyzing geomorphological changes of longitudinal and cross profile of Qaresou River during 1954-2014. At first, due to high length of the river( about 400 km) , the river was divided in to five segments and then for drawing the longitudinal sections of the river, satellite photos of PAN IRS, elevation model ( DEM), topographic map of the area 1:50000 and Arc Gis map were used. Findings show that the longitudinal profile of Qaresou river is relatively regular and uniform, which has multitude meanders. Also, the general form of the Qaresou River is concave and has diverted toward the downstream than primarily origin in a way that its diversion rate will reach to 50 degrees at the fifth segment . Also from the view point of latitudinal profile, the river has had a reducing trend within the last 60 years ago. During this time period, the most rate of change has been observed in segments 2 and 5 . Results show that the river tendency is toward the increase of sedimentation and decrease of erosion in the most parts that shows the steady state equilibrium of the river .
    Keywords: Qaresou River, River Geomorphology, Longitudinal profile, cross profile, Geometrical changes
  • Javad Bazrafshan, Mehrshad Tuolabi Nejad Pages 61-80
    Modernization and renovation process has had different effects on human life and These effects are more tangible in rural communities than the cities. The purpose of this study is to investigate the effects of renovation and modernization on the life style changes of rural households in the central part of Poldokhtar city. The research method is descriptive-analytical type and the date gathering method in theoretical studies is library and filed studies and also through questionnaire. The statistical population of the research includes the heads of households at the central part of Poldokhtar (N= 6874). 360 heads of households were selected through Cochran formula and simple random sampling method as the community. For the analysis of the data, chi-square tests, regression and linear regression were used. The results of the research findings about attitudes towards the modernization of rural households through chi-square test shows that Modernization and renovation effects of all the studied items is approvable from the view point of respondents. Also the study of renovation effects on the life style of rural people by regression shows that renovation has had great changes on the social, cultural and economical life style of rural households and their tendency toward the style of urban life. Among the components of lifestyle, modernization had had the greatest impact on the change of cultural life style; So that has changed the cultural and linguistic patterns, ,behavior patterns, type of clothing and national costumes, especially between young people. It can be said that the best way to achieve rural development is paying enough attention to local culture that has the most appropriate compatibility with situation of each region and Due to its compatibility with local communities to achieve the sustainable development is much easier than the use of modern and advanced technology.
    Keywords: modernization, lifestyle, social, economic developments, Rural development, Poldokhtar city
  • Vakil Heidari Sareban, Soghra Niroumand Shishavan, Ali Majnoony Tootakhaneh, Mahboubeh Neghabi Pages 79-100
    Preparation and development of Hadi plans in touristic villages is important from two aspects: firstly the success rate of Hadi plans depends on the environmental and human conditions and secondly, the touristic villages depending on their special function, require the performance of developing plans in appropriate with their tourism function. This study aimed to identify and analyze the effects of the implementation of Hadi plans on the development of Touristic Villages from the views of three groups of touristic villages residents, tourists and village's residents with no tourism. This research from the mature point of view is of quantitative one and from the view of control of variables is of surveying type and from the view of gathering data is of field type. The statistical society of this study is all the heads of households I of Savar village (N =72). In addition, to observe the principle of equality, 72 tourists that entered in to this village and 72 rural residents of non-touristic village of Algho has been selected by simple random sampling method.Questionnaire was used to collect the data. Validity of questionnaire was confirmed by a panel of experts and researchers in this study. To determine the reliability of research in each of the groups, 45 pre-test questionnaires were conducted. Cronbach's alpha calculated for the scale of the questionnaire for touristic village was obtained 0.874, tourists 0.886 and non-touristic Villages 0.901. The results of this analysis indicated that eexpectations of three groups about structural- physical, social, health, economy and environmental factors is different. A total of 73.5 percent of the total variance explained by the effects of implementation of Hadi Plans. In addition, according to results of Anova test, there is a significant difference between the expectations of groups and the supplementary- pursuit tests showed that the greatest difference is between the groups of tourists and the lowest gap is between the two groups in rural areas. Finally, with regard to findings, functional suggestions were presented and discussed in respect of the improvement of the conditions of the existing plans.
    Keywords: Hadi Plan, Rural development, Touristic villages, Local communities, Savar village
  • Hamid Reza Rakhshaninasab, Maryam Rashidian Pages 101-116
    The city and its spaces are a bed for the individual or group activities of citizens who receive various activities. Citizen's activity in urban spaces cause the communications and human interactions and creates the sense of place. On the other hand, the presence of civilians in urban areas will increase its vitality. One of the effective factors for encouraging the citizen's participation in urban areas and increasing their vitality is the sport's furniture in these areas. Hence, the purpose of this study is investigating the role of sport's furniture in increasing the vitality of urban spaces in Norabad city of Mamasani. Type of the research is descriptive– analytical one. The method for gathering data is documentary- surveying and deductive and inductive one. The research results suggest that among the under study indicators and criteria, the greatest effect of sport's furniture on the urban vitality is on the increase of mental- physical health the of people; social interactions and create a sense of belonging to place among the people; and enjoyment of the sport facilities at different times, that their average is 4.27; 4.13 and 4.07. Respectively. T -test results also showed that among the studied components except of the two criteria of diversity of activities in the park and forming different elements of beauty in it and availability of sport facilities and goods and reduce the incidence of diversionary among youth with T values of 1.81 and 0.65, the sport furniture has caused the increase of 11criteria of vitality in urban spaces.
    Keywords: Vitality, Viability, Furniture, Urban space
  • Zeinab Jafarian, Mansoureh Kargar Pages 117-132
    The prediction models of geographical distribution of the plant species are probabilistic and static models. They determinate the mathematical equations governing on geographical distribution of species with their current environment and environmental factors effective on the distribution of species. The aim of the current Study is to review the performance of Generalized Linear Model (GLM) and Generalized Additive Model )GAM(in determination of the relationship between vegetation and environmental factors in Polour rangeland. Stratified random sampling method was used. Five dominant species include Astragalus ochrodeucus, Ferula gumosa, Thymus kotschyanus,Onobrychis Cornata and Agropyron Sp were identified. the studied environmental factors were including 13 soil characteristics, 3 topographic factors and 3 climatic factors. The analyses were performed using Presence-Absence and GRASP package of R software. Also for evaluating the performance of prediction model , the statistical coefficients including AUC, AIC, RMSE and R2 were used. The results showed that the highest R2 in GLM model is related to presence of Agropyron Sp with 0.98 and also the lowest RMSE and AIC is related to Astragalus ochrodeucus with 0.29 and 12 respectively. Also in GAM model the highest R2 is related to Thymus kotschyanus with 0.98 and the lowest RMSE and AIC is related to Astragalus ochrodeucus and Ferula gumosa with 0.22 and 18.12 respectively. .. Also the highest AUC in GLM model is related to Onobrychis Cornata and in GAM model is related to Agropyron Sp with 0.86.Given the value of protecting and valuable plant species studied, the results of these models can be used in programs of conservation and improvement of the tourist area.
    Keywords: Environment Factors, Generalized Additive Model (GAM), Generalized Linear Model (GLM), Polour rangelands
  • Vahid Riyahi, Shima Salemizadeh, Sedighe Karami Nasab, Fatemeh Hatami Pages 133-146
    Nearly three decades have passed from performing Hadi Plans in rural areas. For these projects, the national credit has been spent in different stages and its performance has created extensive changes in the areas of physical – space such as change in the physical texture of the village, change in the pattern of housing construction, coordination of rural road networks, and facilitate the traffic of villagers. The aim of this study is to assess the physical effects of the projects in the rural areas of the Karkhe in the county of Ahvaz. This research , based on the purpose is of functional type and from the nature and method view is of descriptive analytical one . The study focused on four aspects of housing, road networks, land use and environmental health. Data collection was carried out through integration of documentary and field methods and based on it, with respect to volume of statistical society ( 1333 households), the number of households based on Cochranformula has been obtained equal to 298 households. Analysis of the results showed that the effect of Hadi plan in the villages has a significant meaning in all four dimensions. On this basis, it can be concluded that performing rural Hadi plan will improve in practice the studied variables in rural housing, road networks, environment health and land use in Karkhe which means the creation of relatively appropriate and regular physical texture for rural settlements.
    Keywords: Rural projects, Physical planning, Physical effects, Rural housing, Rural areas Karkhe
  • Khodarahm Bazi, Jafar Mirkatoli, Haji Soltan Zaidali Pages 147-168
    The current study with the aim of identifying the role of local councils in the urban local based management and planning , has evaluated the role of local councils in the increase of the citizens partnership of Gorgan city. The research method is of descriptive – analytical one and the data and information were collected by surveying method, and for the purpose of reviewing and development of the theoretical bases relevant with the research subject, two methods of library and field surveying were used and , Pierson correlation coefficient tests and multiple- factors regression of Enter method by using SPSS software were used for the data analysis . Statistical population of this study are the citizens of Gorgan city that in appropriate with the society volume, 330 samples has been completed for citizen's society by random sampling of regular or systematic type . The obtained results about reviewing the relationships between local consular's and cooperation of citizens by using Pierson correlation coefficient test showed that between these two variables with correlation coefficient 0.579 and significant level of 0.000, there is a direct and significant relationship. And can indicated at 0.99 of accuracy level , that by the increase and strengthening the function of local councils , the partnership of the citizens in the activities relevant with the urban management will increase .
    Keywords: Local consolers', Urban management, Town auxiliary, Cooperation, Gorgan
  • Gholamali Mozafari, Ahmad Mazidi, Shahab Shafie Pages 169-184
    Extreme precipitations at each point are those irregular precipitations which are situated in the trail and away from the focus point of the precipitation frequency distribution of that point. Recently, the thresholds and upward trails of precipitation frequency distribution have been greatly regarded. In this regard, and proportionate to the geographical properties of each zone, various and numerous thresholds have been introduced and applied for this precipitation property. One of the frequently-used indices of daily precipitation is based on generalized distribution of extreme values. In this research, extreme precipitations’ threshold of western Iran have been determined using extreme values generalized distribution statistical methods, extreme precipitations of the region have been recognized, and their spatial distribution has been analyzed. To this end, network data resulted from daily interpolation of 69 synoptic stations and climatology for 1961-2010 statistical periods was used. Then by using generalized distribution method of extreme values, the daily precipitations of 22mm and more were selected as the Extreme precipitations. In order to recognize the distribution pattern and spatial relations of western Iran extreme precipitations (Hamadan, Kordestan, Kermanshah, Lorestan, and Ilam provinces), Global Moran’s I statistic, Local Moran’s I statistic, and Getis- Ord G* statistic were used. The spatial pattern of western Iran precipitations is a cluster pattern, the significance of which was confirmed at 99 percent confidence.Frequency clusters and average clusters of extreme precipitations are compatible with each other in some regions including Hamadan and Kordestan provinces, but there were no relationship between them in some other regions. The most frequency and average of precipitation frequency was happened in Hamadan and Kordestan provinces. Based on the both indices of Local Moran and hot spots of the region's heights of the study area has had a recognized role in the extreme precipitation patterns with the high clusters. The result of the study showed that the frequency and average of extreme precipitation of western Iran is influenced by unevenness, the deployment of unevenness, as well as synoptic systems.
    Keywords: Spatial analysis, Extreme precipitation, spatial auto, correlation, Western Iran
  • Attaullah Abdi, Nasser Rajabnejad Pages 185-206
    The issue of economical competition between the powers is one of the main problems of China and for this purpose, this country for opposition against the threats and enjoying the chances tries to release from the existing communication and geopolitical obstacles by investment at the strategic points of the area including Gwadar in Pakistan and be able to maintain his priority in the global economy through coping with the internal problems.china's investment in Gwadar of Pakistan has caused the promotion of geopolitical and economical weight of Pakistan and also has some impacts on the area including Chabahar Port in Iran. With respect to this subject, in this research it is tried to , while studying the geographical situation of the area and the effective geopolitical features in forming this contract , its effect on Chabahar port to be studied and analyzed. The research findings shows that the commissioning consequences of Gwadar port will impact on the national interest of Iran inside and outside of the country. The effects of such investment will cause some changes in the area that seems, if the strategy for using competition between the powers is not been considered and no action is made for development of Chabahar port, the national power of the country will be weakened.
    Keywords: China, Pakistan, Gwadar, chabahar, Geopolitical
  • Farzad Veisi Pages 207-224
    Informal settlements is one of the fundamental challenges of urban management and identifying the existing patterns in these settlements will help to manage this type of style of residence. This article attempts to analyze the existing patterns in informal settlements of Marivan city. Research method is descriptive-analytical and research area includes four informal settlement areas of Marivan city (Kosar, Tape Musk, Sardoshi, Tfyny). The sample size is 320 people which were selected randomly and based on the population share of four districts and the social, economical and physical characteristics of the under study locations were collected and analyzed. The results show that in terms of origin before migration, the highest percentage of rural migration was belong to Tefyny (49%) and in other neighborhoods, Sardoshi areas (%67 percent) Kosar (72% percent) and 64% percent were the non-immigrant residents and have come from other neighborhoods to this informal settlements. From the view point of social, economical and physical indices, the two informal neighborhoods of tape Musk, Kosar and Sardoshi have different characteristics. Also in inferential statistics based on Tavy- B Kendall test, the neighborhoods of Tefyny and Tapemvsk together R= .214 And neighborhoods of Kosar and Sardoshi together R =.449 From the point of view of economical, social and physical, there is a direct and significant relationship.Also based on U- mann Whitney test, comparison between the neighborhoods of the Tfyny and tape musk with Kosar and Sardoshi sig =.000, Showed that in terms of the features of (social and physical) there are significant statistical differences between the two groups. As a result, Kosar and Sardoshi have simultaneously a mix of the features of formal and informal textures and at the same time TapeMusk neighborhood and Tefyny have similar features with the other common informal settlements. In fact, we are faced with two types of pattern in informal settlements in this city
    Keywords: Suburbia, Marivan city, Informal settlements, Suburbia patterns, Typology, Informal settlements pattern
  • Attaollah Shirzadi, Karim Soleimani, Mahmoud Habibnejad Roshanbaha, Attaollah Kaviyan, Kamran Chapi Pages 225-246
    The accuracy and reliance increase and consequently reduction of uncertainty of spatial prediction maps of environmental hazards including landslides is one of the challenges facing with in such studies Therefore, the objective of this research is to introduce a hybrid model of data mining algorithm named Random Forest (RF)-Random Subspace (RF-RS) in order to enhance the accuracy of spatial prediction map of landslide-prone areas around the city of Bijar, Kurdistan province, Iran. Firstly, 19 affecting factors on shallow landslides in the study area including slope degree, slope aspect, elevation, curvature, profile curvature, plan curvature, solar radiation, stream power index (SPI), topographic wetness index (TWI), length-angle of slope (LS), land use, normalized difference vegetation index (NDVI), litho logy, distance to fault, fault density, rainfall, distance to stream, stream density and distance to road were identified. Then based on Information Gain Ratio (IGR), twelve factors among them were selected to be used in modeling. The elative importance of each factor was assessed by Random Forest (RF) model as well as Random Forest-Random Subspace (RF-RS) hybrid model. Kappa, Precision, Recall, and AUROC indices were used to evaluate the models not only for training dataset but also for testing dataset. Shallow landslide susceptibility maps of the study area were prepared using both models. The results showed that slope aspect in the RF model and slope degree in the RF-RS hybrid model is the most important affecting factor on landslide occurrence in the area. The model evaluation results indicated that both models are reasonable in application for shallow landslide susceptibility mapping. The findings also indicated that the percentage of area under the curve of ROC (AUROC) was 0.729 and 0.784 for training dataset by RF and RF-RS hybrid model, respectively, while these values were 0.717 and 0.771 for testing dataset. In conclusion, it can be claimed that the new technique (RF-RS hybrid model) is able to increase the accuracy of spatial prediction map of shallow landslides in the study area. This accurate map will help decision-makers to protect infrastructures of an area, to develop better land-use planning programs and to more effectively control sediments.
    Keywords: Shallow landslide, Algorithm, Random Forest, Random Subspace, Bijar