فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 49 (زمستان 1396)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 49 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن سجادزاده *، مریم حمیدی نیا، رضوان دالوند صفحات 1-22
    توسعه شهری با دو رویکرد توسعه درونی و مرمت شهری بافت های فرسوده سعی در احیا و بازگرداندن حیات شهری به عرصه های ناکارآمد داشته است. به منظور تسهیل این روند و توجه به پیوند بافت های قدیمی با توسعه شهری، برنامه ریزی و اجرای پروژه های محرک توسعه به عنوان یکی از راهبردهای به کار گرفته شده در جهت فراهم کردن بسترهای لازم برای حضور ساکنان و توجه به پتانسیل ها و ابعاد توسعه مورد توجه قرار گرفت. در این مقاله روش توصیفی - تحلیلی و کمی بنا نهاده شده و منابع تحقیق، منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی و پرسشنامه های توصیفیاست. بدین منظور تعداد 300 پرسشنامه میان ساکنان محله حاجی همدان توزیع شده است که برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری پارامتریک، آزمون t تک گروهی، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن در نرم افزار Spssاستفاده شده است. رویکرد این پژوهش محرک توسعه بوده که دارای ابعاد کالبدی- فضایی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی می باشد. اینمقالهبرآناستتا به این سئوال پاسخ دهد که کدام بعد از ابعاد بازآفرینی شهری، نقش محرک توسعه را در محله ایفا می کند؟بر این اساس در محله حاجی نتایج آزمون فریدمن نشان داد که رتبه بندی مجموعه عوامل فضایی- کالبدی، عوامل فرهنگی- اجتماعی و عوامل زیست محیطی معنادار است (زیرا 05/0p<) یعنی می توان گفت که محله حاجی از نظر کیفیت فرهنگی- اجتماعی بالاترین رتبه و ازنظر کیفیت فضایی- کالبدی کمترین رتبه را دارد و درنتیجه عوامل فرهنگی- اجتماعی می تواند به عنوان یک محرک در محله حاجی مورد توجه قرار گیرد و ضمن حفظ ارزش های تاریخی و کالبدی محله، نقش مهمی را در تبدیل محله به یک مکان زیستی هماهنگ با زندگی امروزی و متناسب با شخصیت و هویت تاریخی بازی کند.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، محرک توسعه، بافت تاریخی همدان، محله حاجی
  • محمد رحیمی*، فاطمه پازند، علی اصغر عبدالهی صفحات 23-36
    انرژی خورشیدی از جمله انرژی های پاک و تجدیدپذیری است که در همه جای جهان قابل بهره برداری است. این انرژی به لحاظ قدرت بازدهی و اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بسیاری از نقاط ایران برای بهره برداری از انرژی خورشیدی و تولید انرژی پاک دارای پتانسیل است. با توجه به اینکه محل قرار گرفتن نیروگاه خورشیدی تاثیر بسزایی در میزان تولید و بازدهی آن دارد، تعیین مناطق مناسب برای احداث آن نیز اهمیت ویژه ای دارد. در این مقاله پتانسیل شهرستان های استان سیستان و بلوچستان به منظور احداث نیروگاه خورشیدی مورد سنجش قرار گرفته است. معیارهای اصلی این پتانسیل سنجی شامل ساعت های آفتابی، درجه حرارت منطقه، ابرناکی، بارندگی، گرد و غبار و ارتفاع است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، با روش درون یابی (IDW) و فازی سازی لایه ها با استفاده از فرمول نویسی منطق فازی در محیط GIS صورت گرفته است. همچنین برای تعیین میزان اهمیت متغیرها، از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. با تلفیق لایه ها ی وزن دهی شده فازی، نقشه مناطق هم پتانسیل برای احداث نیروگاه خورشیدی در استان سیستان و بلوچستان به دست آمد که در نهایت نتایج نشان می دهد، شهرهای سراوان و نیک شهر برای احداث نیروگاه خورشیدی کاملا مناسب، خاش و قسمت هایی از شهرستان ایرانشهر به عنوان مناطق مناسب و نسبتا مناسب؛ زابل، زاهدان، چابهار، کنارک و قسمتی از شهرستان ایرانشهر نسبتا نامناسب و کاملا نامناسب هستند.
    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، نیروگاه خورشیدی، منطق فازی، AHP، استان سیستان و بلوچستان
  • طاهره صادقلو، وکیل حیدری ساربان، سلیمه قلی زاده* صفحات 37-58
    کارآفرینی روستایی به عنوان یک راهبرد اساسی برای توسعه روستایی می تواند کمک شایانی برای توسعه روستاها کرده و منجر به کاهش بیکاری و افزایش اشتغال و در نتیجه افزایش درآمد، متنوع سازی اقتصاد، استفاده بهینه از منابع و بهبود زندگی روستاییان شود. نکته اساسی در تحقق فعالیت کارآفرینانه در سطح اجتماع، فراهم بودن زمینه های کارآفرینی در جامعه است. این مطالعه با هدف مطالعه ظرفیت های کارآفرینی در زمینه توسعه روستایی انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که جهت گردآوری داده ها از مطالعات اسنادی و میدانی به صورت پرسش نامه ای طراحی شد. جامعه آماری این پژوهش خانوارهای روستایی دهستان بیزکی (791N=) از توابع بخش گلبهار شهرستان چناران است که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی، 155 خانوار از 10 روستای دهستان به صورت تصادفی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. این پژوهش در 5 بعد اقتصادی، محیطی، ظرفیت فردی، زیرساختی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی تحلیل آماری شده است. همچنین از روش تصمیم گیری چند شاخصه VIKOR، به روش وزن دهی آنتروپی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که از بین 10 روستای دهستان بیزکی، روستای سلوگرد با داشتن بیشترین ظرفیت های کارآفرینی، رتبه اول و روستای محمدآباد بلوچ با کمترین ظرفیت های کارآفرینی رتبه آخر را به خود اختصاص داده اند. همچنین مقدار Sig آزمون مقایسه میانگین ها یعنی T برای تمام شاخص های اقتصادی، فردی، محیطی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی و زیرساختی برابر 000/0 (کوچکتر از 05/0) است؛ در نتیجه بعد اقتصادی، فردی، محیطی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی و زیرساختی تاثیر بسیار بالا و مثبتی در ایجاد و توسعه ظرفیت های کارآفرینی داشته است در نهایت با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه روستایی، ظرفیت های کارآفرینی، VIKOR، آنتروپی شانون
  • منیژه لاله پور * صفحات 59-80
    تحقق مشارکت شهروندان در اداره شهرها، مستلزم ظرفیت سازی هایی در ابعاد نهادی و سازمانی فضاهای شهری است. از این رویکرد، درجهت تحقق مشارکت و در کنار شکل گیری عناصر ساختاری نظیر شوراهای شهر، عواملی که به چگونگی و ظرفیت های ارتباطی ایجاد شده بین سازمان های مدیریت شهری و شهروندان در فضاهای شهری مربوط است، مورد توجه قرار می گیرد. با توجه به ایده نظری مذکور و با هدف شناخت مولفه های ظرفیت نهادی- مدیریتی فضاهای شهری و رابطه آن با مشارکت شهروندان، پژوهش حاضر این موضوع را در منطقه 8 تبریز مورد بررسی قرار داده است. از مشکلات فراروی مدیریت شهری در این منطقه که مرتبط با عدم مشارکت فعال شهروندان است می توان به کمبود درآمد مدیریت شهری، ضعف در خدمات رسانی به شهروندان، عدم همکاری شهروندان در پرداخت عوارض به شهرداری، عدم مسئولیت پذیری مردم نسبت به مسائل بهداشتی و نظافت محلات، بی توجهی به اولویت های شهروندان در اجرای پروژه های شهری، ناآشنایی با حقوق شهروندی و... اشاره کرد. روش تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است که با استفاده از مطالعه کتابخانه ای- اسنادی و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) انجام گرفته است. حجم نمونه انتخاب شده با توجه به حجم جامعه آماری، 384 نفر برآورد شد. پایایی داده ها با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ 76/0 محاسبه شد. با اجرای آزمون تی تک نمونه ای، دو فرضیه اول تحقیق مبنی بر وضعیت نامطلوب مشارکت و نیز ظرفیت پایین نهادی- مدیریتی فضای شهری برای مشارکت شهروندان در منطقه 8 تبریز مورد تایید قرار گرفت. نتیجه آزمون رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه نگرش دولت به مشارکت با ضریب بتا 469/0 بیشترین تاثیر را در بین مولفه های بسترهای نهادی- مدیریتی داشته است. سپس به ترتیب مولفه های نقش رسانه های جمعی، نقش تشکل های مردمی و ایجاد فرصت های ارتباط با مدیریت شهری با ضریب بتا 443/0، 408/0 و 370/0 در مراتب بعدی قرار داشته اند. همچنین نتیجه آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین اقدام به مشارکت و مولفه های نهادی و مدیریتی دخیل در مشارکت شهروندان در منطقه مورد مطالعه، رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: نهادها، ظرفیت نهادی-مدیریتی، مشارکت، اداره شهر، منطقه 8
  • امیرحسین حلبیان، مجید جاوری، زینب اکبری، گلبهار اکبری* صفحات 81-96
    به دلیل اهمیت و نقش پدیده انتقال رسوب در مبحث حوضه های آبریز، از جمله ساماندهی رودخانه ها که به منظور مهار فرسایش و رسوب گذاری و یا تثبیت بستر و دفع سیلاب انجام می گیرد، آگاهی و تعیین میزان رسوب حمل شده توسط رودخانه از دیرباز مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین کارایی مدل درختان تصمیم گیری (به عنوان یکی از روش های داده کاوی) در برآورد رسوبات معلق رودخانه میمه است. داده های مورد استفاده شامل دبی رسوب و دبی آب است که به صورت متناظر برداشت شده بود و همچنین بارش و دبی های روزانه مربوط به دوره آماری از سال 1347-1346 تا سال 1389-1388. پس از پردازش داده ها، تعداد 554 رکورد که آمار دبی و رسوب متناظر آنها موجود بود، انتخاب و نتایج به دست آمده با روش مرسوم منحنی سنجه رسوب مقایسه شد. برای مقایسه نتایج از معیارهای آماری R، RMSE، MAE، r2 و Bias استفاده شده است. سپس برای بررسی تاثیر بارش ها و دبی های روزانه در دقت برآورد رسوب توسط مدل درختی، در گام دوم داده های مربوط به بارش و دبی های روزانه به مدل اضافه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل درخت تصمیم گیری نتایج قابل قبولی را درجهت شبیه سازی بار معلق در ایستگاه مورد مطالعه ارائه کرده است. به طوری که بر اساس معیارهای RMSE،MAE، r2 و Bias درخت تصمیم گیری نسبت به منحنی سنجه رسوب با خطای کمتری رسوبات را برآورد کرده است. همچنین نتایج بیانگر این مطلب است که ورود داده های بارش و دبی روزانه تغییر زیادی در نتایج ایجاد نکرده و میزان رسوبات با دبی های متناظر بیشترین همبستگی را دارد
    کلیدواژگان: رسوب معلق، داده کاوی، درخت تصمیم گیری، منحنی سنجه رسوب، الگوریتم CART، رودخانه میمه
  • خدارحم بزی *، ابراهیم معمری صفحات 97-116
    بررسی شاخص های بهداشت و درمان و نحوه پراکنش آن ها در فضاهای مختلف جغرافیایی باعث می شود تا عدم تعادل در توزیع امکانات بهداشتی بهتر مشخص شود و برنامه ریزی در جهت توزیع عادلانه آن ها و دسترسی تمام افراد جامعه به خدمات مورد نظر، به نحو مطلوبی محقق شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از 11 شاخص بهداشتی- درمانی، به تحلیل و تبیین نابرابری در خدمات بهداشتی- درمانی و نحوه توزیع آنها در سطح شهرستان های استان گلستان پرداخته است که در این راستا از تکنیک های TOPSIS،SAW و ضریب چولگی پیرسون برای رتبه بندی و آنتروپی شانون، به منظور امتیازدهی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری EXCEL و برای بی مقیاس سازی داده ها از روش نروم و خطی استفاده شده است. همچنین برای نمایش فضایی از نرم افزارARC GIS 9.3استفاده شده است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری گشته است. یافته های تحقیق بیانگر آن است کهپراکنش شاخص های بهداشتی درمانی در پهنه استان گلستان به صورت قطبی و ناموزون است؛ به گونه ای که شهرستان گرگان مرکز استان؛ برخوردارترین شهرستانو شهرستان مراوه تپه محروم ترین شهرستان استان بوده است. نتایج پژوهش ضرورت نگاهی عدالت محور در عرصه برنامه ریزی و تلاش برای ایجاد استقرار فضایی بهینه تر این خدمات و شاخص ها را در سطح استان گلستان آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، خدمات بهداشتی - درمانی، TOPSIS، SAW، استان گلستان
  • رستم صابری فر * صفحات 117-128
    شهرداری ها از مهم ترین نهادهایی هستند که بیشترین مراجعات مردمی را داشته و با وجود تنگناهای متعدد مالی و غیرمالی، بیشترین اقدامات عمرانی و اجرایی را در شهر به انجام می رسانند. با این وجود، در رده بندی میزان رضایت از خدمات ارائه شده، بالاترین شکایت های مردمی را به خود اختصاص می دهند. برای رفع این مشکل، راهکارهای متعددی مورد توجه قرار گرفته است و از آن میان بیشترین تاکید بر افزایش میزان اثر بخشی و کارآیی سازمان از طریق بهره مندی از ظرفیت های داخلی به خصوص هوش و فرهنگ سازمانی بوده است. به همین منظور، این بررسی با هدف تعیین اثر فرهنگ سازمانی و نقش این عامل بر هوش سازمانی برای افزایش کارآیی و اثر بخشی انجام شد. این مطالعه توصیفی و تحلیلی در شهرداری مشهد به انجام رسیده و از بین افراد شاغل به کار در این نهاد، 200 نفر به صورت تصادفی ساده گزینش و مورد بررسی قرار گرفته اند.
    داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون و هوش سازمانی آلبرخت به دست آمده است. اطلاعات و داده های گردآوری شده به این شیوه، با بهره گیری از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در نرم افزارهای آماری SPSSو Lisrel به انجام رسیده است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از دیدگاه کارکنان، بین فرهنگ سازمانی با ابعاد هوش سازمانی (چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، اتحاد و توافق، کاربرد دانش و فشار عملکرد)، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و این شرایط می تواند بر بهره وری و اثربخشی سازمان تاثیرگذار باشد. با توجه به اثر فرهنگ سازمانی بر ارتقای سطح هوش سازمانی، می توان از این عامل برای افزایش بهره وری و اثر بخشی در شهرداری مشهد، استفاده کرده و با کمترین امکانات، بالاترین راندمان را در اختیار شهروندان قرار داد.
    کلیدواژگان: شهری، فرهنگ سازمانی، هوش سازمانی، تحلیل مسیر، شهرداری، مشهد
  • قربان مهتابی*، فاطمه بیات صفحات 129-142
    یکی از مهم ترین و پرکاربردترین علائم پاسخ هیدرولوژیک حوزه، منحنی تداوم جریان است و در کاربرد های هیدرولوژیکی بی شماری برای آنالیز فراوانی جریان های کمینه و سیلاب مورد استفاده قرار می گیرد. برای نمایش محدوده کامل دبی رودخانه، از جریان های حداقل تا حداکثر سیلاب و منحنی تداوم جریان (FDC)استفاده می شود؛ بنابراین استخراج دقیق این منحنی ها با حداقل خطا حائز اهمیت فراوانی است. در این مطالعه کارایی مدل درختی M5 در استخراج منحنی تداوم جریان در مقایسه با شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان برای ایستگاه خزانگاه رودخانه ارس واقع در استان آذربایجان شرقی بررسی شد.با توجه به نتایج به دست آمده در مدل درختی M5، ترکیب 80% داده ها برای آموزش و مابقی برای تست مدل، بهترین عملکرد را در ارائه منحنی تداوم جریان با 992/0R2=، (m3/s)47/5RMSE= و (m3/s) 38/4MAE= نشان داد. با بررسی نتایج مدل های مختلف شبکه عصبی، بهترین مدل با 2 نرون برای لایه مخفی با مقادیر 997/0R2=، (m3/s) 91/3RMSE= و (m3/s) 30/3MAE= به دست آمد.بررسی عملکرد کرنل RBF مدل ماشین بردار پشتیبان نشان داد که این مدل بهترین عملکرد را در شبیه سازی منحنی تداوم جریان داشت؛ به طوری که دارای حداقل مقدار مجذور میانگین مربع های خطا ((m3/s) 98/2RMSE=)، بالاترین ضریب همبستگی (998/0R2=) و کمترین مقدار خطای نسبی ((m3/s) 66/2MAE=) بود. مقایسه نتایج بین انواع مدل های هوشمند مورد بررسی، بیانگر این است که هر سه مدل در تخمین مقادیر دبی منحنی تداوم جریان عملکرد مناسبی دارند؛ اما مدل درختی M5 به علت سادگی محاسبات و ارائه روابط شده، به لحاظ کاربردی قابلیت بیشتری می تواند در استخراج منحنی تداوم داشته باشد.
    کلیدواژگان: تداوم، دبی جریان، رودخانه ارس، مقدار خطا، مدل های هوشمند
  • محمودرضا میرلطفی، سیدامیرمحمد علوی زاده *، میثم بندانی، اعظم شیبانی شاد، معصومه کمان باز صفحات 143-162
    هدف توسعه روستایی، بهبود وضعیت روستاییان در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. به گونه ای که سطح توقعات و شرایط زندگی پایین (چیزی که در مناطق در حال توسعه وجود دارد) توقعات و آرزوهای پایین را به وجود می آورد و در همان حال شرایط زندگی بالاتر (مناطق توسعه یافته) توقعات و آرزوهای بالاتری به وجود می آورد؛از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیل رابطه بین سطح توقعات روستاییان و توسعه روستایی در روستاهای منطقه سیستان صورت گرفته است. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر بررسی منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه انجام گرفته است. حجم جامعه نمونه 400 سرپرست خانوار در 40 روستا بوده و با روش تخصیص متناسب به صورت تصادفی به دست آمده است و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از مدل ANP، آزمون های اسپیرمن و کروسکال- والیس در نرم افزار spssمورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج سطح بندی مدل ANP نشان داد که روستای سفیدابه ولورگ باغ به ترتیب با امتیاز نرمال 0442/0، 0378/0 بیشترین سطح توقع و روستای امامیه پایین و روستای نوری با امتیاز نرمال 031/0، 049/0 کمترین سطح توقع را داشته اند. از بین شاخص های تاثیرگذار بر سطح توقعات روستاییان از توسعه روستایی، به ترتیب شاخص های بعد زیست محیطی و اجتماعی با میانگین 45/3 و 38/3 بالاترین و کمترین میزان را به خود اختصاص داده است.همچنین نتایج آزمون اسپیرمن نشان داد که بین سطح توقعات روستاییان از توسعه روستاهای منطقه سیستان، رابطه معناداری وجود دارد؛ به گونه ای که با بالا رفتن سطح توقعات میزان توسعه روستاها افزایش می یابد و با پایین آمدن سطح توقعات روستاییان، میزان توسعه روستاها کاهش می یابد. همچنین نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین سطح توقعات روستاییان از توسعه روستایی در منطقه سیستان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سطح توقعات، توسعه روستایی، آرمان گرایی، روستاییان، سیستان
  • سعیده اعظم مابقی*، سید رضاحسین زاده صفحات 163-188
    حوضه آبخیز رودخانه درونگر، در رشته کوه های کپه داغ، در شمال استان خراسان رضوی واقع شده است. شواهد ژئومورفولوژیکی حوضه مورد بحث، حاکی از ادامه فعالیت های نئوتکتونیکی در دوران پلیو- کواترنر است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تکتونیک فعال و مقایسه نتایج به دست آمده از شاخص های ژئومورفیک و شواهد ژئومورفولوژیکی حوضه و تاثیر آن بر شبکه زهکشی رودخانه ای است. در این پژوهش از شاخص های ژئومورفولوژیک (Hi، Bs، AF، Smf، S، Vfو SL )، شاخص طبقه بندی IAT ، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و مدل رقومی ارتفاع (DEM)، جهت تجزیه و تحلیل فعالیت های نئوتکتونیکی حوضه استفاده شده است. نتایج به دست آمده از شاخص های ژئومورفیک و بررسی شواهد ژئومورفولوژیکی، حاکی از فعال بودن نئوتکتونیک در حوضه می باشد و بر اساس شاخص طبقه بندی IAT، این حوضه جزء مناطق فعال از نظر تکتونیکی به حساب می آید
    کلیدواژگان: نئوتکتونیک، شاخص های ژئومورفیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شواهد ژئومورفولوژیکی، شمال شرق ایران، حوضه درونگر
  • محمدصادق کیخسروی کیانی، سید ابوالفضل مسعودیان * صفحات 189-204
    هدف از پژوهش کنونی، بررسی نقش دمای رویه زمین در پراکنش روزهای برف پوشان در ایران است. در گام نخست داده های دمای رویه زمین سنجنده مودیس ماهواره ترا از تارنمای ناسا برای بازه زمانی 1393-1382 در تفکیک مکانی 1×1 کیلومتری دریافت شد. برای بررسی پوشش برف کشور نیز از داده های سنجنده مودیس ترا و مودیس آکوا برای بازه زمانی 1393-1382 در تفکیک مکانی 500 × 500 بهره گرفته شد. پس از آماده سازی داده ها در محیط نر م افزار مت لب، به کمک مدل رقومی ارتفاع (Dem) ایران برای هر یک از گروه های ارتفاعی در گام های ارتفاعی یک متری میانگین سالانه دما محاسبه شد. یافته های این پژوهش نشان داد، مناطقی که میانگین سالانه دمای رویه آن ها کمتر از 30 درجه سلسیوس است، برای نشست پوشش برف به طور نسبی مهیا هستند و از ارتفاع 1700 به بالا دمای رویه زمین در ایران به کمتر از 30 درجه سلسیوس می رسد. واکاوی پیوند میان شمار روزهای برف پوشان با میانگین دمای رویه زمین آشکار ساخت، دمای رویه زمین در مناطقی از ایران که به طور میانگین هیچ گونه پوشش برفی ندارد، 37 درجه سلسیوس است و بیشترین شمار روزهای برف پوشان در کشور در مناطقی است که میانگین سالانه دمای رویه آن ها صفر درجه سلسیوس است.
    کلیدواژگان: دمای روی زمین، روزهای برف پوشان، سنجنده مودیس تررا، سنجنده مودیس آکوا، ایران
  • نسرین سمندر، شهرام روستایی*، ژیلا اسکندری صفحات 205-224
    ارزیابی تکتونیک فعال در هر منطقه دارای اهمیت زیادی است. وجود گسل های متعدد در محدوده کوهستان سهند، زمینه مناسبی را برای بررسی فعالیت های تکتونیکی در حوضه های این منطقه فراهم کرده است. حوضه های آبریز اسکوچای و آذرشهرچای در شمال غرب کوه سهند واقع شده اند. شواهد ژئومورفولوژیکی حوضه های مورد بحث حاکی از ادامه فعالیت های نئوتکتونیکی در دوران پلیو-کواترنر است. هدف از این پژوهش ارزیابی نسبی تکتونیک فعال منطقه با استفاده از تحلیل های شکل سنجی و مقایسه نتایج به دست آمده از شاخص های ژئومورفیک و شواهد ژئومورفولوژیکی می باشد. در این پژوهش از شاخص های ژئومورفولوژیکی متعدد (AF،BS،T،SL،S،VF)، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، نرم افزارهای Arc GIS، Arc map، Global mapper برای تجزیه و تحلیل فعالیت های نئوتکتونیکی منطقه استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد مقادیر به دست آمده از شاخص های ژئومورفیک و بررسی شواهد ژئومورفولوژیکی حاکی از فعال بودن نئوتکتونیک با درجات مختلف در کل محدوده مورد مطالعه است؛ به طوری که فعالیت تکتونیکی در هر دو حوضه مورد بررسی بالاست و حوضه ها بر اساس طبقه بندی شاخص IATدر کلاس 2 قرار می گیرند. مقادیر کمی به دست آمده از شاخص های ژئومورفیک توسط شواهد ژئومورفولوژیکی همچون تغییرات شدید در نیمرخ طولی رودخانه، دیواره قائم مسلط بر رودخانه، عدم تقارن رودخانه اصلی، عدم تقارن شبکه زهکشی، طول بیشتر آبراهه در سمت رودخانه، تغییر میزان عمق و پهنای بستر رودخانه و دره های عمیق تایید می شوند. نتایج شاخص های مورد بررسی و شواهد ژئومورفولوژیکی حاکی از تاثیرپذیری بیشتر سامانه رودخانه حوضه های مورد بررسی از حرکات نئوتکتونیکی جوان است. این تحلیل ها و نتایج به دست آمده حاکی از ادامه فعالیت های نئوتکتونیکی در منطقه است و در مجموع هر دو حوضه آبریز از نظر فعالیت تکتونیکی فعال تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: نئوتکتونیک، شاخص های ژئومورفیک، حوضه اسکوچای، حوضه آذرشهرچای، دامنه سهند
  • فاطمه محمد نیای قرایی، مرضیه تیموری، محمد علی خانی زاده * صفحات 225-242
    توجه صرف به رشد شهرها و بازماندن از رویکردهای توسعه ای نسبت به شهرها موجب به وجود آمدن پدیده ماکروسفالی در آنها شده است و این موضوع تاثیر مستقیم در سطح کیفیت زندگی در شهرها دارد. نکته قابل توجه در مواجهه با کیفیت زندگی، در نظر گرفتن آن در همه ابعاد (ذهنی و عینی) است تا بتواند به صورت جامع مورد ارزیابی قرار گیرد؛ از این رو، مقاله حاضر با هدف تحلیل و بررسی کیفیت زندگی (دو بعد عینی و ذهنی) در محله های برنامه ریزی شده شهری به دنبال ارتقای کیفیت زندگی در این دست از محله ها از طریق افزایش مولفه های محیطی است. محله مورد مطالعه، محله جاهدشهر واقع در منطقه 12 شهر مشهد است. معیارها و شاخص های کیفیت عینی و ذهنی زندگی در 4 سطح به صورت سلسله مراتبی تدوین شده اند. روش مورد استفاده از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 372 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و روش توزیع پرسشنامه تصادفی ساده است. در تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSSو AMOS استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان کیفیت ذهنی زندگی در محله جاهدشهر از نظر ساکنان درحد متوسط رو به ضعیف (فقط در بخش حمل و نقل خوب) و میزان کیفیت عینی زندگی در حد متوسط رو به بالا (فقط در مولفه های امنیت اجتماعی و اوقات فراغت متوسط روبه ضعیف) ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی (عینی و ذهنی)، محله های برنامه ریزی شده، محله جاهدشهر
  • رضا خسروبیگی بزچلویی*، سید هادی طیب نیا صفحات 243-272
    چرا مهاجرت جوانان روستایی به شهرها - به رغم پیشرفت های قابل توجهی که در دو دهه اخیر در روستاهای کشور صورت گرفته است- همچنان ادامه دارد؟ در سوابق مطالعاتی به وجوه فراوانی از دلایل مهاجرت اشاره شده است که دو وجه آن تازگی داشته و در شرایط کنونی می تواند مورد توجه قرار گیرد: پیش بینی و تجویز ملزومات خدماتی برای آینده روستا مبتنی بر الگوهای کلیشه ای ساده و پیشین توسعه و بی توجهی به نقش مشارکت شهروندان در فرایند توسعه روستایی. در مقاله حاضر به شناسایی خواسته های جوانان شهرستان خوی از آینده روستایی برحسب الگوهای نوین خدمات رسانی و توسعه ای و تجربیات چندگانه و محیط های متفاوت سکونتگاهی در سه فاز معیشت، محل اقامت و شیوه زندگی و نواحی طبقه بندی شده شهر، حومه، مراکز روستایی و روستاهای دوردست پرداخته شده است. هدف ارائه راه حلی روش شناسانه برای تشخیص ذهنیات و ترجیحات سکونتی جوانان روستایی و در نتیجه جلوگیری از روند روز افزون مهاجرت است. روش پژوهش حاضر، کیفی و هدف آن کاربردی است. 87 مصاحبه از نوع ساخت یافته با جوانان روستایی در سنین 18تا 39 سال و به صورت هدفمند به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که آینده شخصی جوانان خویی در پیوند با خواسته های چندبعدی و متنوع است: گوناگونی اشتغال، محل اقامت و سبک زندگی که شامل کار در کارخانجات و اداره ها با حقوق و مزایای ثابت، داشتن شغل دوم و بیشتر خدماتی، رفت و آمد پی در پی به مرکز شهر، مجاورت و همسایگی، خانه های بزرگ و حیاط دار، خود معیشتی و کارخانگی و درگیری اجتماعی و با جامعه و دوستان بودن می شود. در عین حال، خواسته های بی شمار و بسیار پیچیده تر جوانان در نواحی روستایی دوردست در مقایسه با سایر نقاط، نتیجه ای فراتر از انتظار بود. در واقع، تصور از آینده در سطح خرد با آنچه که در سطح عمومی از زندگی روستایی روایت می شود فرق دارد. بدون شک، اثربخشی سیاست های خدمات رسانی و توسعه در روستاها به طور قابل توجهی با لحاظ کردن خواسته های مورد انتظار جوانان از آینده روستایی می تواند بالا رود؛ بر اساس شاخصه های چند بعدی و متنوع اشتغال، محل اقامت و سبک زندگی و در انواع مختلفی در سکونتگاه های روستایی.
    کلیدواژگان: جوانان، مهاجرت، آینده های مورد انتظار، الگوهای نوظهور، جوامع محلی، روستا، خوی
|
  • Hasan Sajadzadeh *, Maryam Hamidi Nia, Rezvan Dalvand Pages 1-22
    Urban development has tried to restore urban life to inefficient areas, with two approaches of internal development and urban restoration of eroded texture. In order to facilitate this trend and to pay attention to the ancient tissue grafts with urban development, planning and implementation of development catalyst projects as one of the strategies used to provide the necessary infrastructures for the presence of residents and attention to the potential and dimensions of development have been considered. The descriptive-analytical and quantitative approach is used in this study. Research resources are library resources, field observations and questionnaires. For this purpose, 300 questionnaires were distributed among residents of Haji district of Hamadan. In order to analyze data, parametric statistical tests, single group test, Pearson correlation test and Friedman test have been used in Spss software.The approach of this research is catalysts which has physical-spatial, social-cultural and environmental aspects. This study tries to answer the question “which one of these regeneration aspects plays the role of development catalysts in district? Accordingly, in Haji neighborhood, the results of Friedman test showed that the ranking of the spatial-physical factors, socio-cultural factors and environmental factors are significant (as p
    Keywords: Recreation, Development catalyst, Historical texture, Haji neighborhood of Hamadan
  • Mohammad Rahimi *, Fatemeh Pazand, Ali Asghar Abdollahi Pages 23-36
    Solar energy is one of the clean and renewable energies that can be used anywhere in the world. This energy has a special place in terms of efficiency power and economics. Many parts of Iran have potential for exploiting solar energy and clean energy production. Considering the location of the solar power plant, it has a significant impact on its production and efficiency rate , it is also important to determine the suitable areas for its establishment . In this paper, the potential of cities in Sistan and Baluchestan Province for solar power plant has been studied. The main criteria of this potentiometer include sunny hours, temperature of the area, cloudiness, rainfall, dust and the height . The present research is applied in terms of its purpose and in terms of its nature and method is descriptive-analytical one. The data interpolation method (IDW) and layer's fuzzy by using fuzzy logic formulation in GIS environment analysis were used to analyze the data. Hierarchical Analytic Model (AHP) has also been used to determine the importance of variables. By combining the fuzzy weighted layers, the map of potential areas for the construction of a solar power plant in Sistan and Baluchestan province was obtained. Finally, the results show that the cities of Saravan and Nik Shahr are suitable for the construction of a solar power station, Khash and parts of the Iranshahr city are the Suitable and fairly suitable areas Zabul, Zahedan, Chabahar, Konarak and part of the city of Iratshahr are relatively inappropriate and completely inappropriate for the construction of a solar power plant.
    Keywords: Potentiometric, Solar Power Station, Fuzzy logic, AHP, Sistan, Baluchestan Province
  • Tahereh Sadeghloo, Vakil Heydari Sarban, Salim Gholizadeh * Pages 37-58
    Rural entrepreneurship as a basic strategy for rural development can help significantly to rural development and contribute to reduce unemployment and increase employment and thereby increase revenue, diversify the economy, the efficient use of resources and improve the life of villagers. The basic point in the realization of entrepreneurial activity in the society is providing situation for entrepreneurship in rural society. This study was performed to investigate the entrepreneurial capacity in the field of rural development. The research method is Descriptive -analytic one and the documents and field studies were used to collect data, for this purpose, a questionnaire was designed so that its validity was 0.63. The study population were the rural families of Bezeqi (N =791) from Gol Bahar district of the chenaran city. By Using Cochran formula and random sampling ,155 households from 10 villages were chosen by random sampling as the case study. The study has been statistically analyzed in 5 dimensions of economical, environmental, personal capacity, infrastructure, socio-cultural and institutional. Also the multi-criteria decision-making methods VIKOR by entropy weighted method have been used. The results show that among the 10 villages of Bezeqi, Solugerd village with a maximum capacity of entrepreneurial is in the first rank, and Mohammad Abad Baloch village has the least entrepreneurial capacity . Also, the Sig value of the means comparison test i.e.T for all economical, individual, environmental, socio- cultural, institutional, and infrastructure indicators is equal to 0.000 (less than 0.05). As a result, the economical, individual, environmental, socio-cultural, institutional and infrastructural dimensions have had a high and positive impact on the creation and development of entrepreneurial capacities. Finally, according to the analysis results, applied proposals have been presented.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural development, Entrepreneurial capacity, VIKOR, Shannon entropy
  • Manijeh Lalehpour * Pages 59-80
    The realization of citizen's participation in cities administration requires creating capacities in the institutional and organizational dimensions of urban spaces. From this approach, in order to realize participation and along with the formation of structural elements such as city councils, factors that are related to status and communication capacities between urban management organizations and citizens in urban spaces are concerned. Regarding the theoretical idea, and with the aim of identifying the components of institutional capacity-management of urban spaces and its relationship with citizen participation, the present study examined this issue in Tabriz district No. 8.The problems that urban management is faced with in this area that is related to the lack of active citizenship can be the lack of urban management revenue, the weakness in the provision of services to citizens, lack of cooperation of citizens for paying duties to the municipality, irresponsibility of citizens toward the issue of cleaning up neighborhoods,, neglecting the priorities of citizens in implementing urban projects, unfamiliarity with citizenship rights, etc. The research method is a descriptive and correlation study which was conducted using library-documentary and field study (questionnaire and interview). The sample size was estimated to be 384 according to the size of the statistical population. Data reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.76. Through implementing one-sample T test, the two first hypothesis of the research based on the unfavorable status of participation and the low management-institutional capacity of urban spaces for Citizen's Participation in District NO. 8 was approved.The result of the stepwise regression test showed that the component of government's attitude toward participation with the Åeta coefficient of 0.469 had the most effect among the components of institutional-managerial substrates. Then, the components of the role of mass media, the role of popular organizations and the creation of opportunities for communication with urban management with Beta coefficients of 0.443, 0408 and 0370 were in subsequent steps. Also, the result of Pearson correlation test shows that there is a relationship between participation and institutional and managerial components involved in citizen participation in the studied area.
    Keywords: Institutions_Management-institutional capacity_Participation_Urban management_District No. 8 of Tabriz
  • Amirhosein Halabian, Majid Javari, Zeinab Akbari, Golbahar Akbari * Pages 81-96
    Understanding and determining the amount of carried sediment by river have been considered by experts because of the importance and the role of sediment transfer in water-shed basins subject , among them is rivers organizing that carry out for erosion and sedimentation control or river-bed stabilization and flood eject. The current study aims at determining the efficiency of decision tree model in estimating suspended sediment of Meimeh river. The data used in the study includes sediment ,water , rain fall , and daily discharges related to the statistic periods from 1967-68 to 2009-2010. After data processing 554 records with accessible statistic discharges and their corresponding sediment were chosen and the obtained results were compared using sediment rating curve. To this aim, statistical criteria of R2 , RMSE, MAT , R and Bias were applied. To investigate, the rain fall effects and daily discharges on precise measuring of sediment by tree model, the data related to the rain fall and daily discharges were added to the model. The results showed that the decision tree model has presented reasonable results for the simulation of the suspended load in the present study station. So that based on criteria RMSE, MAE, r2 and Bias decision tree with less error than the sediment rating curve deposits is estimated. The results did not change much and sediment discharge rate is most correlated with the corresponding discharge of sediment.
    Keywords: Suspended sediment, Data analysis, Decision tree, Sediment rating curve, CART algorithm, Meimeh river
  • Khodarahm Bazi *, Ebrahim Moammare Pages 97-116
    The study of health indices and their distribution patterns in different geographic spaces causes the imbalance in health facilities distribution to be better identified and planning for their fair distribution and access of all people to the desired services to be realized as desirable. The present study uses descriptive-analytical method and by using 11 health indicators has analyzed and explained the inequality in health care services and its distribution in the county of Golestan province. In this regard, TOPSIS, SAW and Pearson's coefficient of skewers were used for ranking and Enhanced Shannon used for scoring. For analyzing data, EXCEL statistical software was used and for non-quantifying data, the non-linear and linear methods were used. Also, ARC GIS 9.3 software was used for the space displaying. Data and information was collected by documentary and library method. The findings of the research indicate that distribution of health indicators in Golestan province is polarized and uneven, so that the city of Gorgan is the most favored city of the city and Maravetappe city is the most deprived city in the province. The results of the study reveal the necessity of a justice-centered view in the field of planning and efforts to create the optimal spatial deployment of these services and indicators in the province of Golestan.
    Keywords: Ranking_Health services - health_TOPSIS_SAW_Golestan province
  • Rostam Saberifa * Pages 117-128
    Municipalities are among the most important institutions that have the most public appearances, and despite the numerous financial and non-financial difficulties, they carry out the most development and executive measures in the city. Nevertheless, in the ranking of the satisfaction of the provided services, they have the highest public complaints. To overcome this problem, several solutions have been considered, and among them, the most emphasis has been on increasing the effectiveness and efficiency of the organization through the use of internal capacities such as intelligence and organizational culture. For this purpose, this study aimed to determine the effect of organizational culture and its role on organizational intelligence for increasing efficiency and effectiveness. This descriptive and analytical study was carried out in Mashhad municipality and 200 individuals were selected simply and randomly among employed persons in this institution.The required data were obtained using the Denison organizational culture questionnaire and Alberhat's organizational intelligence. Data and data collected in this way, using Pearson correlation coefficient and path analysis, were performed using SPSS and Lisrel software. The results of path analysis showed that from the view point of employees, there is a direct and significant relationship between organizational culture with dimensions of organizational intelligence (strategic vision, shared destiny, desire for change, morale, unity, agreement, knowledge use and performance pressure). Conditions can affect the utilization and effectiveness of the organization. Considering the effect of organizational culture on improving the level of organizational intelligence, it is possible to use the efficiency and effectiveness of the municipality of Mashhad and with the least facilities, provide the highest efficiency to the citizens.
    Keywords: Organizational culture, Organizational intelligence, Municipality, Mashhad
  • Ghorban Mahtabi *, Fatemeh Bayat Pages 129-142
    Flow duration curve is one of the most important and applicable signals of hydrologic response of a basin. This curve was used for analyzing the frequency of low and flood flows of a river in many hydrologic uses. Also, the flow duration curve (FDC) was used to display the complete domain of river discharge from minimum up to maximum flood. Therefore, accurate derivation of this curves with the least error is necessary. In this study, applicability of M5 Tree Model in derivation of flow duration curve in Khazangah station located on Aras River, East Azerbaijan province was investigated and compared with the results of Artificial Neural Network (ANN) and Support Vector Machine (SVM) models. The results of M5Tree Model showed competition of 80 percent of data for training and the remaining for the testing has the best performance in presenting the flow duration curve with values of R2=0.992, RMSE=5.47 m3/s and MAE=4.38 m3/s. The results of different structures of Neural Network showed the best model (2 neurons for hidden layer) was obtained with values of R2=0.997, RMSE=3.91 m3/s and MAE=3.30 m3/s. Also the performance of RBF kernel of Support Vector Machine Showed this model has the best ability in simulation of flow duration curve, so that this model has lowest error values of RMSE=2.98 m3/s, MAE=2.66 m3/s and highest value of R2=0.998.
    Comparison the results between the intelligence models showed that each three models have proper performance in determining the discharge values of flow duration curve. From the practical view, M5Tree Model has more applicability in derivation of flow duration curve because of the simplicity of the proposed equations and calculations.
    Keywords: Duration, Discharge flow, Aras River, Error Value, Intelligent models
  • Mahmood Reza Mirlotfi, Seyed Amir Mohammad Alavizadeh*, Meaisam Bandani, Azam Sheibani Shad, Masumeh Kamanbaz Pages 143-162
    The objective of rural development is to improve the villagers positions in all economical, social and environmental aspects. So that, lower expectations and living conditions (the situations which exists in developing regions) creates expectations and aspirations of low and at the same time higher living conditions (developed areas) creates higher expectations and aspirations. Hence, the present study was made with the aim to investigate the relationship between the level of expectations of villagers and rural development in rural areas of Sistan. This study has made by Descriptive- Analytical method based on library sources, field surveys and questionnaires .The volume of sample society were 400 heads of households in 40 villages and obtained randomly by proportional allocation method and the gathered information from the Spearman and ANP tests were analyzed in SPSS software. Results of level of ANP model showed that the loge Bagh and Sefidabeh villages with normal score 0 .0442,0 .0378 have the highest level of expectation and Imamie and Noori village normal with normal score 0.031,0.049 have the lowest level of expectation, respectively. Among the effective indices on level of villager's expectations from the rural development, environmental and social dimension indices with an average of 3.45 and 3.38 have the highest and lowest data respectively considered. Spearman test results also showed that the level of villager's expectations from development the villages of Sistan area, there is a statistically significant relationship. So that with increasing level of expectations, the increased rural development conversely, with a low expectation of villagers positions, the rural development decreases. The Kruskal-Wallis test results showed that between level of expectations from of rural development, there are significant differences in Sistan region.
    Keywords: Expectations, Rural development, Villagers, Sistan
  • Saeedeh Azam Mabaqi *, Seyedreza Hosseinzadeh Pages 163-188
    Dorungar River Basin is located at Koppet Dagh Mountains in the north of Khorasan Razavi. Basin. Geomorphologic evidences show the continuousness of neo-tectonic activities in the Polio-Quaternary era. The purpose of this study is to evaluate active neo-tectonic area and to compare the results of geomorphic index and geomorphologic evidences such as Modern fault escarpments, lack of foothill, premorse and translocation alluvial fan, drainage basin asymmetry in Dorungar River, rejuvenation terrace and river and its influence on the river drainage network. The study used Landforms’ field visit, geomorphic index (Hi, Bs, AF, Smf, S, VF and SL), IAT classifying indices, topography & geology maps, Remote sensing images and Dem to analyze the neo-tectonic activities in the area. Results showed that the data acquired by geomorphic index and analyzed Geomorphologic evidence, proves that neo-tectonic in the area is active; and based on IAT classifying indices, the area is one of the active area neo-tectonically.
    Keywords: Neo tectonic, Geomorphic index, GIS, Geomorphologic evidence, Dorungar River Basin
  • Mohamadsadegh Keikhosravi Kinay, Seyed Abolfazl Masoudian* Pages 189-204
    The aim of this study is to explore the role of land surface temperature on distribution of snow-covered days in Iran. Firstly, the land surface temperature data were obtained from NASA for 2003 to 2014 in the spatial resolution of 1×1 km. MODIS Terra and MODIS Aqua data were also downloaded from 2003 to 2014 in the spatial resolution of 500 * 500. After preparation of the data in MATLAB software, Digital Elevation Model of the country was applied to calculate the annual LST for each of the elevations grouped by 1 meter. The findings of this study revealed that in the extents of the country which annul LST is below 30 º C the environmental condition is suitable for the accumulation of snow cover. And it was also found that the LST is 30 º C for the elevations above 1700 m. findings also revealed that there is no snow-covered day for the extents that LST is 37 º C and the most number of snow-covered days can be seen in the regions that LST is 0 º C.
    Keywords: Land surface temperature, Snow-covered days, MODIS Terra, MODIS Aqua, Iran
  • Nasrin Samandar, Shahram Roostaei *, Jila Skandari Pages 205-224
    The evaluation of active tectonics in each region is important. Several faults in the Sahand mountain range provide a suitable basis for studying tectonic activities in the basins of this region. Eskochai and Azarshahrchay basins are located on the northwest of Sahand Mountain. The geomorphologic evidence of the basins under discussion suggests the continuation of neo tectonic activities during the Plough Quaternary period. The purpose of this study was to evaluate the relative activity of the tectonics of the area using formometric analysis and comparing the results obtained from geomorphic indicators and geomorphologic evidence. In this research, various geomorphologic indices (AF, BS, T, SL, S, VF), topographic maps and geology maps, Arc GIS software, Arc maps, global mapper have been used for analyzing Neotectonic activities of the region. The results of the study indicate that the values ​​obtained from geomorphic indices and the study of geomorphologic evidence suggest the neotectonic activity with different degrees in the whole range of study, so that tectonic activity in both studied basins is high. And basins are classified according to the classification of the IAT index in class 2. Numerical quantities obtained from geomorphic indices by geomorphologic evidence such as extreme changes in longitudinal river profiles, vertical wall over the river, main river asymmetry, drainage network asymmetry, length of the waterway on the river side, change in depth and width of the river bed Deep valleys are confirmed. The results of the observed indices and geomorphologic evidence indicate that the river system of the river basin is more influential than the young neo tectonic movements. According to these analyzes, the results indicate that the neo tectonic activity in the region continues, and in total, both basins were detected in terms of active tectonic activity.
    Keywords: Neo tectonic, Geomorphic indices, Eskochai basin, Basin Azarshahrchay, Sahand slopes
  • Fatemeh Mohammad Niaye Qaraee, Marzieh Teimouri, Mohammadali Khanizadeh* Pages 225-242
    Paying attention only to the growth of cities and to avoid developing developmental approaches toward cities has led to the emergence of macrocosmic phenomena, which has a direct impact on the quality of life in cities. A remarkable point in dealing with quality of life is to consider it in all dimensions (subjective and objective), so that it can be comprehensively evaluated. Therefore, the present article aims to analyze and evaluate the quality of life (two objective and subjective dimensions) in urban planning areas seeking to improve the quality of life in these neighborhoods by increasing the environmental components.The study area is Jahed Shahr in 12th district of Mashhad. The criteria and indicators for the objective and subjective quality of life in four levels have been developed hierarchically. The method used is objective and applied in terms of descriptive-analytical method.Data were collected using library and field studies. Using the Cochran formula, 372 individuals were selected as sample size and questionnaires distributed as simply randomized . Data analysis was done using SPSS and AMOS software.
    Results
    The quality of life in Jahed Shahr Neighborhood was assessed moderate to weak level (only in the good transportation sector) and the objective quality of life is moderately upward (only in the components of social security and leisure).
    Keywords: Guality of life (objective, subjective), Planned communities, Neighborhoods Jahedshahr
  • Reza Khosrobeigi Bozchelouie *, Seyed Hadi Tayyebnia Pages 243-272
    Why migration of rural youth to cities - in spite of the significant progress that has been made in the past two decades in the country- continues? In the study records, many aspects of immigration have been mentioned, two aspects of which are new and can be considered in the current context: forecasting and prescribing service requirements for the village's future based on simple and past stereotypical patterns of development and disregarding the role of citizen's participation in the process of rural development. In this article, the needs of young people of Khoy city for future of rural areas according to the new models of servicing and development ,multiple experiences , different residential settings in three phases of livelihood, residence and lifestyle , classified areas of the city, suburbs, Rural centers and remote villages have been identified . The goal is to provide a methodological solution for the identification of rural youth mentality and their settlement preferences, and thereby preventing the increasing trend of immigration.The method of this study is qualitative and its purpose is applied. 87 structured interviews with rural youth aged 18-39 were targeted. The results show that the personal future of Khoy young people is in line with the multidimensional and diverse demands: the diversity of employment, residence and lifestyle, including work in factories and offices with fixed salary, having second job and mostly service works, and frequent traffic to the city center, proximity and neighborhoods, large houses and gardens, self-livelihoods, and social engagement and friendship. At the same time, the countless and far more complex demands of young people in distant rural areas were far worse than others.
    Keywords: Youth, migration, Future expectations, New patterns, Local communities, Rural, Khoy County