فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1384)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1384)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن مطیعی لنگرودی صفحه 5
    موقعیت فیزیوگرافی سرزمین، در شکل گیری و استقرار سکونتگاه های روستاهای دره ای بسیار موثر است. زیرا توسعه فیزیکی نواحی روستایی به شدت متاثر از توپوگرافی، شیب و حاصلخیزی اراضی در این گونه از روستاها می باشد. روستاهای دره ای غرب شهرستان مشهد نیز، به دلیل استقرار در دامنه ها و دره ها، با مشکلات بسیار زیاد توسعه فیزیکی و کشاورزی مواجه هستند. تحقیقات انجام شده در مورد 200 خانوار نمونه از مجموع 1311 خانوار بهره بردار در7 روستای مورد مطالعه این پژوهش، نشان می دهد که علیرغم وجود تنگناهای توسعه ی کشاورزی، به لحاظ کمبود اراضی مستعد زراعی؛ کمبود اشتغال و درآمد و ماندگاری جمعیت در روستاهای دره ای را در پی داشته است. لیکن باغداری با تامین 89.6 درصد از درآمد روستاییان منطقه، نقش موثری در اقتصاد و اشتغال در شرایط موجود ایفا نموده است. در چنین شرایطی، علاوه بر برنامه ریزی برای توسعه ی کشاورزی، سازماندهی فعالیت های غیر کشاورزی نیز برای ایجاد اشتغال و درآمد و پویایی روستاها، بسیار اثر بخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: روستاهای دره ای، توسعه ی کشاورزی، برنامه ریزی روستایی، شهرستان مشهد
  • محمد بومری صفحه 25
    استراتوولکانو تفتان در 100 کیلومتری جنوب– جنوب شرق زاهدان و جنوب شرق ایران واقع شده است. سنگ های آتشفشانی عمدتا از نهشته های پیروکلاستیکی همراه با گدازه های آندزیتی، داسیتی و ریولیتی تشکیل شده اند. بخش زیادی از این سنگ ها بطور محلی شدیدا دچار دگرسانی گرمابی شده اند. در حال حاضر آتشفشان در مرحله فعال فومارولیک است چون تعدادی دهانه فعال فومارولیک که خروج بخارات و گازهای گوگردی از آنها نمایان است و تعدادی چشمه آب گرم در کراترهای جوان و در دامنه کوه تفتان دیده می شود. در این مطالعه چهار نمونه از چشمه های آب گرم و آب های جاری در کوه تفتان جهت تعیین ایزوتوپ های پایدار و ترکیب شیمیایی آنها تجزیه شد. مقادیر dD آب های جاری 30– و 35- در هزارو مقادیر d18O آنها 5.4- و6.4- در هزار می باشد. مقادیر dD چشمه های آبگرم 25- و -26 در هزار و مقادیر d18O آنها 2- در هزار می باشد. مقادیر dD و d18O آب های جاری منطبق با خط آب های جوی جهانی است در حالی که مقادیر dD و d18O چشمه های آب گرم منطبق بر آن نیست و سنگین تر است. عامل عمده این غنی شدگی تبخیر زیر زمینی آب های جوی نفوذ کرده در کوه تفتان است که بیان کننده حضور آب گرم در اعماق سطحی از حرارتی بین 150 تا 220 درجه سانتیگراد است. نتایج حاصل از مطالعات ایزوتوپی، خروج گاز، وجود چشمه های آب گرم، مناطق گسترده دگرسانی در کوه تفتان حاکی از وجود میدان زمین گرمایی فعال و کانی سازی اقتصادی در ناحیه تفتان می باشد.
    کلیدواژگان: آتشفشان تفتان، چشمه گرم، ایزوتوپ های پایدار، انرژی زمین گرمایی، کانی زایی
  • غلامرضا براتی، سیدشفیع موسوی صفحه 41
    موج های هوای گرم طی دوره سرد سال از موثرترین پدیده های جوی بر بومسامانه های خشکی هستند. بررسی این پدیده در ایران هم به جهت کمبود نسبی بارش و هم وابستگی فراوان منابع تامین آب شیرین به ذخایر برف و ماندگاری زمستانی آنها ضروری است در این پژوهش داده های بالاترین دماهای ماهانه برای 21 ایستگاه هواسنجی در گستره ایران طی سال های 1349 تا 1379، با هدف تعیین موج های هوای گرم دوره سرد سال از آبان تا اردیبهشت از سالنامه های هواشناسی استخراج شد. با شناسایی این موج ها و نیز محاسبه نمره Z داده های ایستگاه ها طی روزهای اوج آنها، هسته های مکانی گرما شناخته شد تا از این طریق الگوهای جابجایی مکانی آنها طی دوره ی 31 ساله مورد مطالعه طراحی شود. نخستین نتایج نشان داد عموم ایستگاه های نزدیک منابع آب به ویژه خلیج فارس هسته های گرم تری را در دوره سرد سال دارند ولی هنگامی که به جای ارقام بالاترین دمای ماهانه ایستگاه ها، از نمره Z آنها استفاده شد؛ هسته های گرما، عموما در ایستگاه های درونی سرزمین ایران به ویژه در محورهای کوهستانی زاگرس و البرز نمایان شدند. بدین ترتیب مشخص گردید شدت روند افزایشی دما در ایستگاه های مناطق کوهستانی و برفگیر شمال غرب، شمال و تا حدودی غرب از مناطق جنوب ایران بیشتر است و ذخایر سالانه برف آنها در آینده با شتاب بیشتری ذوب می شود و میزان رسوبات رودها افزایش می یابد. از این رو شایسته است روند پرشتاب سدسازی های این مناطق با توجه به روندهای اقلیمی با احتیاط بیشتری دنبال شود و ضرورت تقدم اجرای طرح های نفوذ دادن آب (آبخیزداری) بر جمع آوری آن (سدسازی) جدی تر گرفته شود.
    کلیدواژگان: موج گرما، دوره ی سرد، جابجایی مکانی، هسته ی گرما، ایران
  • حسن بیک محمدی، سیدهدایت الله نوری، جواد بذرافشان صفحه 53
    سیستان ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه ای که دارد در طول تاریخ همواره مواجه با پدیده خشکسالی بوده است؛ اما خشکسالی های سال های 1377 تا 1383 ابعاد گسترده تر و مخرب تری داشته است؛ به طوری که باید گفت ارکان اقتصاد روستاهای سیستان را کاملا متزلزل کرده است. از آنجا که حیات اقتصادی و اجتماعی سیستان بستگی تام به حیات هیرمند و هامون ها دارد، کاهش و نهایتا قطع آورد سالانه هیرمند و نیز کاهش سطح هامون ها و تبدیل آن به کفه خشک موجب ظهور خشکسالی هیدرولوژیکی در طی سنوات اخیر شده است که این خود سر منشا بروز انواع خسارات و آسیب های اقتصادی در سطح ناحیه و نیز مناطق روستایی گردیده است. در این میان فقدان واکنش واقع بینانه و علمی در برابر این پدیده مزید بر علت شده و دامنه آسیب ها و خسارات را گسترده تر نموده است. در این نوشتار، ضمن تحلیل اثراث خشکسالی بر ساختار اقتصادی روستاهای سیستان، راهکارهای مقابله با خشکسالی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرولوژیکی، اقتصاد روستایی، سیستان، هامون
  • جواد خوشحال، حسنعلی غیور، داریوش رحیمی صفحه 73
    حوضه آبی کارون شمالی با وسعت 23400 کیلومتر مربع یکی از بزرگترین حوضه های آبی ایران می باشد که طبق برنامه های توسعه کشور در زمینه های تامین آب برای سایر بخش ها و تولید انرژی برق آبی مورد توجه جدی قرار گرفته است. رخداد سیلاب های با دبی بالا در اثر ریزش بارش های سنگین به خصوص در سال های اخیر خسارات بسیار زیادی را در بخش های زیر بنایی حوضه به دنبال داشته که مدیریت این گونه رخدادها مستلزم شناخت دقیق تر عناصر موثر در آن می باشد. این مقاله با در نظر گرفتن شیوه های متداول بررسی مقادیر حد مانند روش گامبل یک متغیره و با استفاده از الگوی توزیع ترکیبی گامبل مقادیر حد بارش روزانه را طی دوره برگشت های مختلف در حوضه کارون شمالی برآورد نموده است. در این الگو به جای استفاده از مقادیر حد سالانه در روش یک متغیره گامبل از مجموع بارش و داده های حد روزانه استفاده می گردد. در واقع این روش مقدار حد را برای دوره برگشت های مختلف به صورت مشروط برآورد می نماید که علاوه بر آن دوره های برگشت شرطی به شرط معلوم بودن مجموع بارش و حداکثر مجموع بارش قابل محاسبه می باشند در پایان، این روش در مورد داده های مجموع بارش و حداکثرهای 24 ساعته سالانه چهار ایستگاه (ارمند، پل شالو، مرغک و بارز) حوضه کارون شمالی به کار گرفته شده که نتایج حاصله نشان دهنده دقت بیشتر روش مذکور نسبت به روش یک متغیره گامبل می باشد به اضافه این که اطلاعات بیشتری برای وقوع حداکثر بارش ها در آینده پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: توزیع ترکیبی گامبل، حداکثر بارش محتمل، حوضه کارون شمالی، احتمال شرطی، دوره برگشت شرطی
  • مریم بیاتی خطیبی، پروین حیدرزادگان صفحه 85
    انحنای نیمرخ طولی دره های نواحی کوهستانی، که منعکس کننده ویژگی های ژئومورفولوژیک حوضه ها، همچنین بیان کننده رخدادهای تکتونیکی در دره ها و وقوع تغییرات اقلیمی در منطقه هستند. بسیار متفاوت می باشد. از طریق بررسی این انحناها در ارتفاعات مختلف، می توان تحول دره ها را تعیین و در مورد نحوه فعالیت فرآیندهای مختلف کاوشی و انباشتی در سرتاسر دره، اظهار نظر نمود. در این مقاله، سعی شده از طریق روش های کلاسیک و تحلیل های ریاضی، کلیه حوضه ها و دره های اصلی سهند مورد بررسی قرار گیرد و با توجه به میزان انحنای نیمرخ طولی دره ها و با تکیه بر نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی، مراحل تحول دره ها تعیین و علل ناهمگونی های آنها، با توسل به شواهد زمینی توجیه گردد. به همین منظور، برای حوضه های بزرگ و یازده دره اصلی سهند، منحنی های ترسیم شده است، که نشان دهنده نحوه آرایش نیمرخ طولی دره در ارتفاعات مختلف می باشد. سپس با استفاده از داده های حاصل از اندازه گیری فاصله طولی دره ها در ارتفاعات مختلف، تحلیل رگرسیونی صورت گرفته و با بهره گیری از انواع توابع ریاضی، یعنی توابع نمایی، خطی، توانی و لگاریتمی، مراحل تحول هر دره تعیین شده است.
    به منظور تفکیک دره هایی که از نظر مراحل تحول، روند یکسانی را طی می کنند، دره های منطقه با توجه به نوع تابع، گروه بندی شده و نتیجه گیری نهایی، با عنایت به شواهد میدانی صورت گرفته است. تفاوت در نوع تابع، در واقع میزان انحنای نیمرخ طولی دره ها و تفاوت در مراحل تحول آنها را نشان می دهد. نتایج حاصل از بررسی ها و تحلیل ها نشان می دهد که در روش کلاسیک، اغلب حوضه ها در مرحله ی بلوغ هستند و از نظر روش ریاضی، آن دسته از دره های سهند که نیمرخ طولی آنها از انحنای بیشتری برخوردار بوده اند، با تابع نمایی، دره هایی با نیمرخ های دارای انحنای کمتر، با تابع توانی، و نیمرخ های بدون قوس زیاد و تقریبا نزدیک به خط راست، با تابع خطی برازش شده اند.
    کلیدواژگان: تحول ژئومورفولوژیکی، نیمرخ طولی دره، تحلیل رگرسیونی، توابع ریاضی، روش های کلاسیک، کوهستان سهند
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحه 111
    آسیای میانه به عنوان بخشی از گستره حوزه تمدنی ایران، از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. وجود اشتراکات و پیوندهای تاریخی، فرهنگی بین ایران و آسیای میانه و نیز پتانسیل های عظیم نفت و گاز، بازار مناسب برای کالاهای ایرانی و از همه مهم تر محصور بودن این منطقه در خشکی و استفاده از قلمرو ایران به عنوان اقتصادی ترین مسیر برای این کشورها، فرصت های بالقوه ای را پیش روی ایران قرار داده و به نوعی موجب شده تا زمینه های مناسبی برای گسترش مناسبات فراهم گردد.
    پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ایجاد جامعه مستقل مشترک المنافع تمایل بسیاری از کشورهای قدرتمند منطقه ای و بین المللی، به صورت خواسته یا ناخواسته، به این منطقه جلب گردید. از جمله این کشورها جمهوری اسلامی ایران بود که با توجه به نزدیکی و قرابت های تاریخی و فرهنگی با کشورهای منطقه به تقابلی شدید فرا خوانده می شود. تا جایی که برای دست یابی به حقوق اولیه همسایگی و ذینفع شدن در منافع مشترک باید از مسیر سخت دفع نیروهای بیرونی عبور نماید. براین اساس بررسی شرایط منطقه ای برای شناخت سطح روابط استراتژیک کشور با آن، از ضرورت های اولیه می باشد. در این مقاله مولف با بهره گیری از الگوی نظری به امکان سنجی مناسبات استراتژیک ایران با منطقه و کشورهای کلیدی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: اندرکش و تعارض، همکاری و رقابت، همسویی راهبردی، روابط استراتژیک، قدرتهای فرامنطقه ای، آسیای میانه، چالش های امنیتی
  • مهدی کاظمی، غلامرضا زمانیان صفحه 141
    نقش توزیع درآمدها در ایجاد اختلاف سطح زندگی و شکاف های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله موضوعات مورد توافق بسیاری از علما و صاحب نظران علوم اجتماعی است. بر همین اساس توصیه شده است سیاست گذاران و برنامه ریزان نسبت به اثرات توزیعی راهبردهای اقتصادی متخذه و چالش های اقتصادی– اجتماعی ناشی از سیاست های اقتصادی توجه و تاکید ویژه داشته باشند.
    مقاله حاضر در همین راستا و به منظور بررسی و تحلیل چگونگی توزیع درآمد در مناطق شهری استان سیستان و بلوچستان طی سال های 1376 –1380 تهیه و تنظیم گردیده است. در این پژوهش توزیع درآمد با استفاده از شاخص ضریب جینی، نابرابری با روش تفکیک پذیر و همچنین بر روی تمام داده ها محاسبه گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ضریب نابرابری با روش تفکیک پذیر طی دوره مورد مطالعه در مناطق شهری استان به تدریج از 0.35 در سال 1376 به 0.44 در سال 1380 افزایش یافته است. همچنین با مقایسه ضریب جینی بین دهک اول و دهک دهم خانوارهای شهری مشخص شد که طی این دوره نابرابری بین گروه های پردرآمد (دهک دهم) بیشتر از خانوارهای کم درآمد (دهک اول) بوده است. بطوری که مقدار این ضریب برای دهک اول، از 0.17 در سال 1376 به 0.12 در سال 1380 کاهش یافته در حالی که ضریب فوق طی این دوره برای دهک دهم از 0.5 به 0.26 افزایش پیدا کرده است. از طرف دیگر مقایسه ضریب جینی بین فقرا نشان داده است که نابرابری بین فقرا به طور متوسط بیشتر از نابرابری بین خانوارهای دهک اول است و در مجموع در جامعه مورد مطالعه، فقرا محدود به دهک اول نمی باشد.
    کلیدواژگان: فقر، توزیع درآمد، دهک های درآمدی، ضریب جینی، نابرابری
  • ابوالحسن مسعودیان صفحه 161
    در این مقاله داده های بارش و رواناب روزانه حوضه کارون تا شالو در سال آبی 1372–1371 و داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال محدوده ی 10 تا 60 درجه ی شمالی و 100 تا 70 درجه شرقی بررسی شده است. به کمک تحلیل مولفه مبنا، تحلیل خوشه ایو تحلیل همبستگی شش الگوی گردشی شناسایی شد. این الگوها به دو دسته پرارتفاع و کم ارتفاع تقسیم می شوند. هر الگوی معین تمایل دارد در دوره معینی از سال ظاهر شود. الگوهای کم ارتفاع و فرودها شرایط دینامیکی را برای ناپایداری فراهم می آورند و بیشتر در دوره سرد سال دیده می شوند. الگوهای پرارتفاع و فرازها شرایط دینامیکی را برای پایداری فراهم می آورند و بیشتر در دوره گرم سال دیده می شوند. بررسی رابطه این الگوها با رواناب و بارش کارون نشان داد که الگوهای کم ارتفاع ارتباط معناداری با بارش و رواناب نشان می دهند اما رابطه آنها با بارش قوی تر است. یافته های ما نشان می دهد که ناهنجاری های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال می تواند ابزار سودمندی برای پیش بینی متغیر بارش و به تبع آن پیش بینی سیلاب باشد. با توجه به رفتار فصلی این ناهنجاری ها، الگوهای کم ارتفاع عمدتا در زمستان دیده می شوند. الگوهای پرارتفاع عمدتا در تابستان مشاهده می شوند و با بارش بسیار ناچیز همراه هستند.
    در این مقاله داده های بارش و رواناب روزانه حوضه کارون تا شالو در سال آبی 1372–1371 و داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال محدوده ی 10 تا 60 درجه ی شمالی و 100 تا 70 درجه شرقی بررسی شده است. به کمک تحلیل مولفه مبنا، تحلیل خوشه ایو تحلیل همبستگی شش الگوی گردشی شناسایی شد. این الگوها به دو دسته پرارتفاع و کم ارتفاع تقسیم می شوند. هر الگوی معین تمایل دارد در دوره معینی از سال ظاهر شود. الگوهای کم ارتفاع و فرودها شرایط دینامیکی را برای ناپایداری فراهم می آورند و بیشتر در دوره سرد سال دیده می شوند. الگوهای پرارتفاع و فرازها شرایط دینامیکی را برای پایداری فراهم می آورند و بیشتر در دوره گرم سال دیده می شوند. بررسی رابطه این الگوها با رواناب و بارش کارون نشان داد که الگوهای کم ارتفاع ارتباط معناداری با بارش و رواناب نشان می دهند اما رابطه آنها با بارش قوی تر است. یافته های ما نشان می دهد که ناهنجاری های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال می تواند ابزار سودمندی برای پیش بینی متغیر بارش و به تبع آن پیش بینی سیلاب باشد. با توجه به رفتار فصلی این ناهنجاری ها، الگوهای کم ارتفاع عمدتا در زمستان دیده می شوند. الگوهای پرارتفاع عمدتا در تابستان مشاهده می شوند و با بارش بسیار ناچیز همراه هستند.
    کلیدواژگان: الگوهای گردشی، سیلاب، تحلیل مولفه ی مبنا، تحلیل خوشه ای
  • علی اکبر رسولی، کاظم قاسمیم گلغذانی، بهروز سبحانی صفحه 183
    کشت گندم دیم در تامین غذای مورد نیاز کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است. حدود 15 درصد از سطح زیر کشت استان اردبیل به گندم دیم اختصاص دارد. ثابت شده است که روند کاشت و عملکرد این محصول استراتژیک، به توزیع بارش ماهانه (طول دوره رشد)، بارش سالانه و ارتفاع منطقه بستگی دارد. هدف این تحقیق بررسی مقادیر بارش در طول دوره رشد و همچنین نقش ارتفاع در تعیین مناطق مستعد برای کاشت گندم دیم در استان اردبیل است. به همین منظور، ابتدا داده های بارندگی 15 ایستگاه هواشناسی از سال 1355 الی 1382 (28 سال) جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. سپس با بهره گیری از نقشه های توپوگرافی رقومی استان در مقیاس 1.250000 مناطق مساعد برای کشت گندم دیم با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) شناسایی شد. نتایج به دست آمده بیانگر این واقعیت است که اولا: مقادیر بارش و ارتفاع از شاخص های موثر در فرآیند کشت گندم دیم محسوب می شوند. ثانیا: از طریق انطباق لایه های موثر در فرایند کشت گندم دیم در محیط GIS، امکان شناسایی دقیق مناطق مستعد برای کشت گندم دیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: بارش ماهانه و سالانه، کاشت گندم دیم، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، استان اردبیل
  • عیسی شیبک صفحه 201
  • نگین والایی صفحه 206
|
  • Dr. S. H. MotiÉi Langaroudi Page 5
    The physiography position of the land is more efficient in formation and setting settlements of villages where located in valleys. Because physically improvement and setting settlements are affected by topography, gradient and fertility of lands of these types of villages. The valley- villages of the west parts of Mashhad division are faced with so much problems in physical and agricultural development because of these hillsides and valleys. The research on 200 household samples between 1311 beneficiary households in 7 villages case study in this inquiry (west parts of Mashhad division), shows that in spite of agricultural development hardships because of arable fertile soils deficiency which has caused employment and income in adequacy for disposition and population survival in valley- villages, %89.6 villagers’ income is from horticulture which has had effectual role in economy and working in the present condition. In this situation, more than planning in agricultural development, the non - agricultural activities oraganization exercises on working, income and villages dynamism.
  • Dr. M. Boomeri Page 25
    Taftan is a stratovolcano, located about 100 km to the south-southeast of Zahedan, in south-east of Iran. Volcanic rocks are mainly composed of pyroclastic deposits with andesite, dacite, and rhyolite lava flows. Strong local hydrothermal alteration is widespread in Taftan. The volcano is currently in an active fumarolic stage as there are a few vents with fumarolic activities and a few hot springs in the youngest craters on the flanks of the volcano. Four water samples, taken from streams and hot springs were analyzed for stable isotopes and chemical compositions. D and 18O values of the surface water (stream water) are between 30. 0 and 35. 0‰ and between 5. 4 and 6. 4‰, respectively. D and 18O values for hot springs are between 25. 0 and 26. 0‰ and 2. 0% respectively. D and 18O values for the samples taken from streams fall close to the Global Meteoritic Water Line (GMWL) while 18O and D values for the hot springs are heavier, shifting from GMWL. Relatively high D and 18O values from the hot springs are interpreted here as the result of subsurface evaporation, suggesting presence of shallow-level hot waters with temperatures between 150°C and 220°C. Results of stable isotopes, fumarolic activities, presence of hot springs and strong local alteration all around the volcano are indicative of existence of active geothermal field and possible economic mineralization in Taftan area.
  • Dr. Gh. Barati Page 41
    Heat waves are the most effective factors on ecosystem during the cold period of a year. Study of this phenomenon is important in Iran because of three geographic characteristics: rainfall deficiency, ependence on drinking water resources to snow reserves, and their duration in high lands. In this paper, we extracted the monthly highest of the temperature during cold period from November to May for 21 weather stations in Iran during 1970 until 2000 from meteorological yearbooks.We determined heat position cores by calculation of Z value for every station during the peak day of every heat wave.Next, location displacement of the highest temperature cores during 31 years as primitive result showed the most of marginal stations (adjacent to water resources such as the Persian Gulf) had the more intense heat cores. Then, when we used heat Z values instead of highest temperatures in our spatial models, heat cores displaced toward internal areas of Iran especially the Zagros and Alborz Mountains. Final results represented mountainous and snowy areas in northwestern, northern, and about western of Iran have the higher positive deviations of temperature in comparison with other areas. This means, snowfield resources in these areas will melt faster and increase sediments in rivers which reduce the water capacity of dams. Therefore, the process of dam construction in these areas should be serious cautiously. In other hand, saving of rainfalls with watershed management is prior to dam construction.
  • Dr. H. Beik Mohamadi Page 53
    The Sistan region due to its geographical situation has historically experienced droughty phenomena. The 1998-2004 droughts not only were more extensive and detrimental in Sistan, but also have shaken and weakened the fundamentals of its rurals economy. Since there is a strong relationship between the socio-economic situation of Sistan and the Hirmand river as well as the plains, reduction or to some extend the discontinuation of the annual water supplies of the Hirmand and decreasing the plains have led to the hydrological drought in recent years. This has been the source of a variety of ruins and economic destructions in the region as well as rural areas. Here the lack of an appropriate state management pattern for preventing these damages has also worsened the situation. This survey has not only analyzed the impacts of drought on economic structure of the Sistan’s rural area, but also has proposed a new pattern of drought management as the most practical ways for overcoming (its economic impacts) the droughtiness.
  • Dr. J. Khoshhal Page 73
    A bivariate extreme value distribution, namely the Gumbel mixed model constructed from Gumbel marginal distributions is employed to analyze the joint distribution of correlated storm peak (maximum rainfall intensity) and amount. Based on its marginal distributions, the joint distribution, the conditional probability distribution, and the associated return periods can be deduced. Parameters of the bivariate distribution model are estimated based on its marginal distributions by the method of moments (MM). The usefulness of the model is demonstrated by using it to represent multivariate probable maximum precipitation events at the north Karun basin meteorological stations (Armand, Barez, Marghak and Pol-e-Shalo) in Iran.
  • Dr. M. Bayati Khatibi Page 85
    The curve of longitudinal valleys profile, which reflects, geomorphological characteristics of the basins, tectonical and climatical events, is very different.With results of these analyses, study of the aggradation and degradation processes is possible. n this article,with using of classical and mathematical methods, is surveyed all basins and main valleys. The main rivers of the Sahand Mt which drain water into two large basins, flowing in deep valleys.Those valleys have analyzed regarding to the change of riverbeds and the type of channel profile with attention to focuse on the concavity of the valley profile on this basin, we tried to determine the evolution of the Sahand,s valleys thus estimate their long-term evolutionary tendencies.Regression analysis between relative distance and altitude was performed for the longitudinal profiles of 11 valleys in the Sahand mountain. Each profile can be expressed by one of exponential, power, logarithmic and linear functions.Most valley show a good fit to power functions. Different function types show different curvature of the profiles.Valley fitted with exponentions have their profile is larger than their curvature, those fitted with power functions have small curvature and those fitted with linear functions show almost straight lines.The valleys have grouped according to the mathematical models or function which fit the best: the exponential, power, logarithmic and linear functions.Finlly we tried to conclusion with traces in field.
  • Dr. H. Abolhassan Shirazi Page 111
    Middle Asia as a part of Iranian civilization, has a particular position in the Iran Islamic Republic foreign policy. The existence of relations and associations including historical and cultural aspects between Iran and Middle Asian countries, also a great potentials of oil and gas, a suitable market for Iranian goods and the most important reason is the land-locked situation of this region gives a good opportunity to Iran to offering her transportation way to get appropriate interests economically. This led to suitable fields for developing their mutual interests. Following the collapse of the Soviet Union and birth of CIS, most of the regional and international powers concerned to this region, intentionally or unintentionally. The weakening of the Russian influence has produced a potential vacuum for the regional and international powers to extend their interests to compete with each other. The author seeks to explain how it is possible to reach a regional integration between Iran and Middle Asian countries and examine possible strategies in this respect.
  • Dr. M. Kazemi Page 141
    Nowadays it is recognized that income distribution has important role on social gaps and poverty.So the aim of this article is to investigate income distribution in urban area of Sistan and Balouchestan province, since 1997 to 2001. The GINI coefficient technique by two methods are used Results reveal that inequality in urban area has increased from 0.35 in 1997 to 0.44 in 2001. Also GINI coefficient comparison between the high – income families and low- income families has shown that inequality within the former group, is more than the lasted in the study time period. So that the amount of this coefficient increased from. 0.15 in 1997 to 0.26 in 2001 for the tenth decile and decreased from 0.17 to 0.12 for the firsi decile in the same period. On the other hand, the results have indicated that poverty is not bounded to the first income group in this society.
  • Dr. S. A. Masoodian Page 161
    In the paper daily precipitation and discharge of Karun to Shalu basin in 1992-1993 has been analyzed by using daily height geopotential of 500 hpa for a region bounded between 10 to 60 north degree and 10-70 east degree. Applying a cluster and integration analysis on component scores is showed that there are six main circulation patterns. These patterns are divided into two groups, Low-lying and high-lying. Each especial pattern trends to appearing in certain period of the year. The low- lying and trough patterns provide dynamics conditions for instability which are seen in the cold period of the year. The high-lying and nigh discharges provide dinamics conditions for stability which are seen in the warm period of the year. The survey of the connection between these patterns to precipitation and discharge of Karun shows that the low- lying patterns have relative signification to precipitation and discharge but this association is more powerful to precipitation. Our researches showed that the circulation patterns of 500 hpa may be benefit as a strong tool to describe and explain a great deal of variance of precipitation and runoff of Karun basin. The low- lying patterns are mostly seen in winter by notice to seasonal behaviour of these disorders. The high- lying patterns are mainly seen in summer with poor precipitation.
  • Dr. A. A. Rasouli Page 183
    Dry-farming wheat in supply needed food of country is very important. About 15 percent of Ardebil province cultivation levels belonges to the dry-farming wheat, that its plantation and performance is related to the monthly precipitation distribution (growth duration).This is sure that working system and this strategic product working is depending on how much precipitation is usually in the month, in the year, and the area height. The goal of this searching is, to understand what are the role of raining and area elevation in choosing fitting areas for dry-farming wheat in the Ardebil province. For this aim, first precipitation inputes of 15 stations from 1976 to 2004 collected and analyzed Then with using of numeral topography plan of province in 1/250000 scale suitable area for dry-farming wheat is identified by Geographic Information System (GIS). The results firstly represent these facts: the amount of precipitation and elevation are the important cases in determining dry-farming wheat.Secondly: adjustable productive layers in dry-farming wheat system in GIS climate is possible to definition suitable areas for dry-farming wheat.