فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1384)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1384)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا حافظ نیا، ابراهیم رومینا صفحه 5
    موقعیت جغرافیایی یک کشور می تواند بر قدرت ملی و رفتارهای سیاسی آن کشور تاثیرات متفاوتی داشته باشد، درک موقعیت جغرافیایی نواحی مختلف هر کشور نیز می تواند تاثیرات مستقیمی بر منافع آن کشور داشته باشد.
    جنوب شرق ایران با دارا بودن ظرفیت های ژئوپلیتیک فوق العاده اقتصادی، امنیتی، دسترسی، ارتباطات منطقه ای و بین المللی واجد کارکردهای تولیدکننده ی قدرت در کشور است که تاکنون مورد غفلت واقع شده و با وجود دارا بودن پتانسیل های فوق الذکر که دیگر مناطق ایران فاقد چنین پتانسیل هایی هستند، یکی از عقب مانده ترین مناطق کشور به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و محیطی محسوب می گردد. توسعه آینده کشور با توجه به موقعیت جغرافیایی و ساحلی دریای عمان وابسته به طراحی سیاست های کارآمد و استفاده ی بهینه از کارکردهای این منطقه از کشور می باشد.
    این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای و نقشه های مختلف در پی تبیین واقعیت های جغرافیایی و پتانسیل های ژئوپلیتیک جنوب شرق ایران بویژه کرانه های دریای عمان و تاثیر آن بر منافع ملی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جنوب شرق ایران، منافع ملی، دریای عمان، بلوچستان، اقیانوس هند
  • بهلول علیجانی، یوسف قویدل رحیمی صفحه 21
    در این تحقیق داده های مربوط به ناهنجاری های دمایی کره زمین و دمای متوسط سالانه ایستگاه تبریز در طی دوره آماری 2003-1951 مورد استفاده قرار گرفته اند. روش های اصلی بکار گرفته شده در این مطالعه عبارت از: روش تعیین ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مولفه روند سری های زمانی، رگرسیون خطی ساده، رگرسیون پولی نومیال به عنوان یک روش نیمه خطی و شبکه های عصبی مصنوعی هستند. نتایج حاصل از کاربرد و تحلیل همبستگی پیرسون نشانگر همبستگی مثبت و مستقیم معنی داری بین دمای سالانه تبریز و ناهنجاری های دمایی کره زمین است. تحلیل مولفه روند بلندمدت سری های زمانی نشان می دهد که در طول دوره آماری بر دمای متوسط سالانه تبریز افزوده می شود. ناهنجاری های دمایی کره زمین نیز روندی افزایشی از خود نشان می دهد. ارتباط دمای متوسط سالانه تبریز با گرمایش جهانی نیز با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی شبیه سازی شده است. نتایج حاصل از کاربرد روش های مختلف در این مطالعه نشان می دهد که روش شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با روش های رگرسیون خطی ساده و رگرسیون نیمه خطی پولی نومیال درجه 6، روش بهتر و دقیق تری است.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، تغییر اقلیم، روند افزایشی دمای سالانه ی تبریز، مدل های رگرسیون خطی و غیر خطی
  • اهمیت مدیریت ریسک سیلاب در برنامه ریزی روستایی / مطالعه موردی حوضه ی آ ریز کارده
    سعدالله ولایتی، مهدی جهانی، آزاده رامش صفحه 39
    با بروز پدیده تغییر اقلیم و دخالت روزافزون بشر در اقلیم جهانی دو سانحه طبیعی خشکسالی و سیل، بخش های مختلف کره زمین را تحت تاثیر قرار می دهند. کشور ما نیز در چند سال اخیر به تناوب شاهد وقوع سیلاب ها و خشکسالی های شدید در برخی نقاط بوده است، بویژه آنکه بروز توام این دو سانحه طبیعی یکدیگر را تقویت می کنند به گونه ای که در اثر وقوع خشکسالی های شدید، پوشش گیاهی و رطوبت خاک از بین می رود که این خود عامل تسهیل کننده جریان یافتن سیلاب های مخرب می باشد و از سوی دیگر بروز سیلاب های شدید نیز باعث از بین رفتن اراضی زراعی و شسته شدن خاک های حاصل خیز می شود که این امر اثرات خشکسالی را در این منطقه تشدید می کند. در این حوضه آبریز که از پتانسیل سیل خیزی نسبتا بالایی برخوردار است، با اعمال یک مدیریت صحیح و جامع، علاوه بر آنکه اثرات و صدمات سیلاب را می توان کاهش و یا تخفیف داد می توان از سوانح طبیعی، برای افزایش پتانسیل آبی موجود در منطقه نظیر افزایش رطوبت خاک منطقه، تغذیه ی آبخانه های زیرزمینی و افزایش ذخیره آب دریاچه پشت سدها نیز بهره برد که لازمه این امر وجود یک مدیریت ریسک سیل جامع و بهینه در این حوضه آبریز می باشد.
    در این تحقیق، حوضه آبریز (کارده) که در نزدیکی شهر مشهد واقع شده است، به عنوان مطالعه ی موردی در نظر گرفته شد و ریسک سیلاب های جریان یافته در این حوضه با استفاده از سه نوع مدل آماری:1- توابع توزیع احتمال 2- مدل رگرسیونی 3- مدل سری زمانی ARIMA مدل سازی شد. طبق نتایج حاصل از آزمون مدل های به دست آمده، توابع توزیع احتمال، بخوبی قادر به مدل سازی ریسک سیلاب های حوضه نبودند. مدل رگرسیونی نیز به علت اینکه از یک روند کلی تبعیت می نمود، جواب های قابل قبولی ارایه نمی کرد. در نهایت مدل های سری زمانیARIMA از مراتب مختلف، مورد آزمون قرار گرفتند که در نهایت مدل ARIMA(1،2،3) بهترین برازش آماری را ارایه کرد. طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، با استفاده ترکیبی از این سه مدل آماری، می توان یک مدل مناسب برای مدیریت ریسک سیلاب برای حوضه ی کارده بدست آورد که به صورت کاربردی و عملیاتی قابل استفاده بوده، همچنین نتایج این تحقیق برای سایر حوضه های آبریز مشابه نیز قابل بسط و استفاده است.
    کلیدواژگان: مدریت ریسک، سیلاب، سری زمانی، مدل سازی، حوضه ی آبریز کارده، خشکسالی، فرسایش خاک
  • میرنجف موسوی، حسن حکمت نیا صفحه 55
    در این مقاله ابتدا تشریح متدولوژی توسعه انسانی، سپس تاثیرگذاری عوامل آن، همراه با میزان تاثیرگذاری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. روش پژوهش کمی تحلیلی است که از مدل ها و نرم افزارهای رایانه ای استفاده شده است. در این مقاله 38 شاخص به روش پیشرفته آماری به 6 عامل تقلیل یافته به صورت ترکیبی در عوامل معنی دار ارایه گردیده است. درصد سهم هر عامل نیز در توسعه انسانی مشخص شده است. برابر بررسی های صورت گرفته عامل اول 63% و عوامل بعدی به ترتیب 3/13، 2/7، 8/5، 7/5 و 7/4 درصد روی تغییرات توسعه انسانی نواحی گوناگون کشور تاثیرگذار بوده اند. ایجاد رابطه رگرسیونی بین عوامل تاثیرگذار و درجه توسعه یافتگی نواحی نشان می دهد اثرات عوامل دوم، سوم، چهارم، پنجم و اول معنی دار بوده و اثرات عامل ششم معنی دار نمی باشد. بنابراین مولفه های جمعیتی - آموزشی، بهداشتی - درمانی و تسهیلات مسکن در اولویت اول برای توسعه نواحی کشور به ترتیب برای نواحی محروم، میان توسعه یافته پایین و بالا و فراتوسعه یافته پیشنهاد می گردد. مولفه های اشتغال، اقتصادی - اجتماعی در اولویت دوم در چارچوب برنامه دوم برای نواحی کشور از پایین به بالا توصیه می شود. مولفه راه ها در اولویت سوم می تواند در افزایش سطح توسعه نواحی توسعه نیافته و محروم موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، شاخص، توسعه انسانی، ناحیه، ایران
  • ایرج جباری صفحه 71
    همگام با توسعه سریع سخت افزار و نرم افزارهای رایانه ای در دهه نود، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی برای پهنه بندی زمین لغزه ها در ایران شتاب بیشتری گرفته است. ولی استفاده از این ابزار بدون توجه به بعضی ملاحظات مربوط به داده های پایه نتایج دقیقی ارایه نمی دهد.
    منطقه غرب و جنوب غرب اورمیه به عنوان نمونه ای از مناطق آسیب پذیر در برابر واژگونی ها و لغزش های چرخشی جهت مطالعه در نظر گرفته شد. نخست به نظر می رسید که داده های پایه مناسبی داشته باشد، لیکن کمبود داده ها به سرعت محسوس گردید و با توجه به امکانات موجود هفت ویژگی زمین؛ شامل، شیب، هیدروگرافی، پوشش گیاهی، خاک، سنگ شناسی، کاربری اراضی و نفوذپذیری زمین برای یک تجزیه و تحلیل کارتوگرافیک که به وسیله ی GIS انجام شد، استخراج گردید. ولی، نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که این داده ها اساسا دارای ضعف مقیاس هستند و یا از درجه ی اعتبار کمی برخوردارند. در نتیجه، بسنده کردن به همین داده ها، تنها به تهیه ی نقشه های خطر خیلی کلی منجر می شود.
    تحت این شرایط، هر چند که نقشه های خطر یا حساسیت به وقوع لغزش ها، در بعضی طرح های عمرانی و آبخیزداری کاربرد خواهند داشت، ولی برای این که آنها بتوانند از درجه دقت و کارایی بالایی برخوردار شوند، بررسی مفصل و دقیق مهم ترین عامل یا عوامل موثر بر وقوع زمین لغزه ها مفید خواهد بود و در این صورت کاربرد این نقشه ها نیز طیف وسیع تری را پوشش خواهد داد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر زمین لغزه ها، ارومیه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، حرکات توده ای
  • تقی طاووسی صفحه 93
    نواحی خشک و نیمه خشک بیش از 30 درصد مساحت خشکی های سیاره زمین را در بر می گیرد. مطالعه دقیق خصوصیات نظام های آبیاری در این نواحی می تواند زیربنای مناسبی جهت برنامه ریزی های محلی و ناحیه ای فراهم آورد. مطالعاتی که بر روی قنات ها و نحوه ی ذخیره ی آب و آبیاری در فلات مرکزی ایران انجام شده است نشان می دهد که سیستم های سنتی بهره برداری از آب و آبیاری از مهمترین آثار این کشور به شمار می روند سرزمینی که بیش از 70 درصد از وسعت آن را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می دهد.در این تحقیق که به روش (توصیفی تحلیلی) انجام شده است، مشخص می شود که مدیریت سنتی نظام آبیاری کشتزارهای ینگ آباد بر اساس شرایط خاص محیط جغرافیایی به ویژه کمبود آب، تبخیر شدید و مدت تابش (اختلاف طول شب و روز در دوره ی رشد گیاه) شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت سنتی آبیاری، ینگ آباد، اصفهان، حقابه، مناطق خشک و نیمه خشک
  • موسی عابدینی صفحه 113
    منطقه مورد بررسی با وسعت km2 283 درمحدوده عرض شمالی ''42-°38 تا ''52-°38 و طول شرقی ''23-°45 تا ''40-°45 واقع شده، و از جمهوری آذربایجان 5/8 کیلومتر فاصله دارد. گسترش زیاد مواد آبرفتی نامتراکم و نیمه متراکم حاوی رس، سازندهای مارنی گچدار و نمکدار و پهنه های رسی دشت ها، بعلاوه سازند های سطحی غالبا ریزدانه در سطوح کم شیب میانکوهی، زمینه برای پیدایش و توسعه ی خندق ها به وجود آورده است. فرسایش خندقی شدید در منطقه نه تنها باعث از بین رفتن خاک و پوشش گیاهی می شود بلکه مشکلاتی را برای کارکرد ماشین های امور کشاورزی و آبیاری به وجود آورده است و لذا اهمیت تحقیق بیشتر معلوم می شود. نتایج شاخص های اقلیمی نیز نظیر Ws (میزان رطوبت موجود در سازندها)، ضریب هیدروترمال و معادله های مختلف، در تایید وجود استعداد خندق زایی زیاد برای منطقه می باشند.
    بیشتر خندق ها در سطح دشت ها، جایی که شیب بسیار ملایم است شکل گرفته اند، به عبارتی با افزایش شیب ضخامت سازند های سطحی سست کاهش یافته و به دنبال آن طول و تعداد خندق ها کاهش یافته است. این موضوع توسط رابطه ی رگرسیون خطی موجود بین شیب کف خندق ها با طول آنها، با میزان همبستگی معکوس و معنی دار 43% برای نمونه آماری مورد بررسی منطقه، به اثبات رسیده است.
    بین طول خندق ها و ارتفاع محل پیدایش آنها رابطه ی معکوس معنی دار در سطح اطمینان 95% با میزان ضریب همبستگی 45% وجود دارد. بنابراین با افزایش ارتفاع میزان شیب زیاد می شود ولی ضخامت مواد تخریب ریزدانه و خاک کاهش می یابد و در نتیجه خندق های طویل و عمیق در سطح آنها نسبت به سطوح تقریبا هموار و کم شیب، کمتر شکل می گیرد. از طرفی، وجود رابطه معکوس، معنی دار با میزان ضریب همبستگی 40% برای پارامترهای شیب و عمق خندق ها، در تایید مطلب مذکور فوق می باشد (متوسط عمق خندق های سطح دشت ها در حدود 2/2 متر و در محدوده کوهستان 62/1 متر می باشد). با عنایت به نتایج تحقیق میدانی حاضر، فرسایش خندقی یکی ازعوامل مهم در ناپایداری و تخریب سازند های سطحی دامنه ها و قسمت هایی از دشت هاست.
    کلیدواژگان: سازندهای سست، ضریب همبستگی، فرسایش خندقی، ناپایداری دامنه ها
  • ابراهیم فتاحی، زهرا حجازی زاده صفحه 135
    در تحقیق حاضر به منظور شناسایی و طبقه بندی توده های هوا در حوضه های جنوب غربی ایران از روش طبقه بندی همدیدی فضایی (SSC) استفاده شده است. روش طبقه بندی همدیدی فضایی توده های هوا را براساس منشا و تعدیل آنها در مسیر حرکت به شش گروه طبقه بندی می کند که شامل توده های هوای قطبی خشک (DP)، قطبی مرطوب (MP)، حاره ای خشک (DT)، معتدل خشک (DM)، معتدل مرطوب (MM) و حاره ای مرطوب (MT) می باشد. این نامگذاری برای شناسایی ویژگی توده های هوا طراحی شده است. برای تعیین ویژ گی توده های هوا و طبقه بندی آنها نیاز به روزهای نمونه (شاهد) می باشد. نحوه ی آرایش خطوط جریان نقشه های سطح زمین و 850 هکتوپاسکال معرف انتقال توده هوای ویژه ای به سوی منطقه مورد مطالعه می باشد. معیارهای اولیه انتخاب روزهای نمونه برای هر توده هوا در هر ایستگاه از طریق ارزیابی دقیق داده ها و نقشه های هواشناسی سطح زمین و تراز 850 هکتوپاسکال صورت گرفت و هر یک از روزهای نمونه انتخاب شده از منبع تا محدوده ی مورد مطالعه مسیریابی و ویژگی های آنها ارزیابی شد. روزهای نمونه انتخاب شده ویژگی های معرف یک توده هوا را مشخص می کنند. به منظور طبقه بندی توده های هوا، متغیرهای دما، دمای نقطه شبنم، فشار (QFF)، ابرناکی، سمت و سرعت باد ساعات 3، 9، 15 و 21 utc برای 10 ایستگاه سینوپتیک طی دوره آماری 99-1961 در محاسبات منظور شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی متغیرهای وابسته به هم ادغام و ابعاد ماتریس ها کاهش داده شد.
    در این مطالعه به منظور شناسایی مولفه های معرف توده های هوا از ماتریس آرایه P استفاده گردید و برای طبقه بندی توده های هوا روش تحلیل ممیزی مناسب تشخیص داده شد، به طوری که ویژگی های معرف روزهای نمونه به عنوان ورودی برای تحلیل تابع متمایزکننده برای طبقه بندی توده های هوا به کار گرفته شد. بدین ترتیب با استفاده از روش طبقه بندی همدیدی فضایی؛ توده های هوای موثر بر حوضه های جنوب غربی کشور در فصل زمستان (دسامبر تا فوریه) شناسایی گردید. نتایج نشان داد شرایط اقلیمی و دوره های اقلیمی هر منطقه به وسیله تکرار و اثرات تجمعی توده های هوایی که از آن ناحیه عبور می کند، تعیین می گردد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی همدیدی فضایی، توده های هوا، تحلیل ممیزی، خوشه بندی، جنوب غربی ایران
  • پروانه شاه حسینی صفحه 157
    در شهرهای ایران تا دهه 1320 گروه تهیدستان در محله های مختلف در جوار سایر گروه های درآمدی زندگی می کردند. اما از دهه 1320 با شروع برنامه ریزی شهری، نظام محله ای سابق فرو پاشید و الگوی طراحی شده منطقه ای بر پایه ی نوعی جداسازی طبقاتی و نادیده انگاشتن گروه های کم درآمد جایگزین آن شد. بدین ترتیب مردمان کم درآمد که قادر نبودند مسکن مورد نیاز خود را به علت گرانی زمین و مسکن در مناطق مناسب شهری تهیه کنند، ابتدا در حواشی شهرها و سپس در خارج از محدوده شهری عموما در هسته های روستایی سکونت گزیدند. سکونت گزینی و تمرکز این افراد کم درآمد در مکان هایی که تعاملاتی با سایر طبقات جامعه چون طبقه متوسط ندارد از یکسو و کاهش کنترل دولت بر آنان از سوی دیگر، سبب شکل گیری و تمرکز انواع ناهنجاری های اجتماعی در این مکان ها شده است.
    در این مقاله سعی شده است تا دو علت عمده، یعنی پایین بودن سطح معیشت مردم و کاهش کنترل دولت بر سکونتگاه های خودرو، که می تواند علل مهمی در شکل گیری و رشد جرایم باشد در یکی از سکونتگاه های خودرو پیرامون کلانشهر تهران، یعنی شهر خودرو پاکدشت بررسی شود.
    کلیدواژگان: سکونتگاه خودرو، امنیت اجتماعی، جرایم
  • حسن ذوالفقاری، حیدر عابدزاده صفحه 173
    گرد و غبار یکی از پدیده های جوی است که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی برجای می گذارد. به دلیل موقعیت جغرافیایی ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهان، این کشور مکررا در معرض سیستم های گرد و غبار محلی و سینوپتیک قرار می گیرد. غرب ایران نیز با توجه به نزدیکی به بیابان های کشورهای مجاور در معرض سیستم های گرد و غباری متعددی می باشد. دراین مطالعه شرایط پیدایش و منشا سیستم های گرد و غبار غرب ایران در بازه زمانی 5 ساله از سال 1983 تا 1987 بررسی شده است. داده های ساعتی گرد و غبار، قدرت دید، رطوبت نسبی، بارندگی، باد و دیگر عناصر جوی مورد نیاز از سازمان هواشناسی کشور دریافت شده مورد استفاده قرار گرفته است. از نقشه های روزانه ی هوا در دو سطح زمین و سطح 500 هکتو پاسکال نیز استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد که ماه ژوئن با 536 روز در دوره آماری از نظر فراوانی روزهای گرد و غباری و تعداد موج های هوای گرد و غباری در رتبه ی نخست قرار دارد و ماه دسامبر فقط با 27 روز در همین دوره کمترین روزهای گرد و غباری را تجربه کرده است. ایستگاه دزفول با 4/137 روز بطور متوسط در طول دوره آماری پرگرد و غبارترین ایستگاه وخوی با 6/2 روز بطور متوسط کم گرد و غبارترین ایستگاه ها بوده اند. همچنین مشخص گردید که پرفشار آزور همراه با سیستم های مهاجر بادهای غربی، مهمترین عوامل سینوپتیک تاثیرگذار بر سیستم های گرد و غبار منطقه به شمار می روند. فرودها و سیکلون های مهاجر زمانی به منطقه نفوذ می کنند که پرفشار جنب حاره ای آزور حضور نداشته و یا ضعیف می باشد. این سیستم ها بسته به شرایط، گاهی ایجاد گرد و غبار می نمایند و گاهی بارندگی و گاهی نیز توامان گرد و غبار و بارندگی ایجاد می کنند. اما زمانی که پرفشار آزور تقویت شده و بر منطقه حاکم می گردد، فرو بارهای حرارتی در سطح زمین ایجاد می گردند که نقش زیادی در ایجاد گرد و غبارهای محلی دارند.
    با توجه به مسیر حرکت این سیستم ها و نحوه قرارگیری فرودها و کم فشارها در روزهای مختلف، مهمترین منبع گرد و غبارهای وارد شده به غرب ایران، صحرای سوریه، صحرای نفوذ در شمال شبه جزیره عربستان و شمال صحرای کبیر آفریقا می باشد. بیشترین تاثیر کم فشارهای حرارتی شبه جزیره عربستان در گرد و غبار منطقه ی مورد مطالعه هم مربوط به زمانی است که آنها به ایران نزدیکتر بوده و همچنین توسط یک فرود مناسب درسطح بالا حمایت می شود به عبارت دیگر زمانی این اتفاق می افتد که این سیستم ها ویژگی حرارتی- دینامیکی پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیک، سیستم های گرد و غبار، غرب ایران، پیامدهای زیست محیطی
  • عیسی شیبک صفحه 189
  • نگین والایی صفحه 194
|
  • Dr. M. R. Hafeznia, E. Romina Page 5
    Geographical position of a country can effect different impressions on its national power and political behaviors. Also, geographical position understanding of different parts of a country can directly effect on the country interests. The south-east of Iran holds remarkable geopolitics capacity as economic, security, access, regional and international communications which possesses power producer operations in the country that neglected ever and numbered one of the most backwards zones with economics, sociological and environmental. The country future development is involved to design of competent diplomacy and optimal use of this country operations considering to geographical and coastal position of the Oman sea.This article with descriptive- analytical method from using library sources and variant maps determines the geographical facts and geopolitics potential of the south- east of Iran especially the Oman sea coasts and its effects on Iran Commonweal.
  • Dr. B.Alijani, Y.Ghavidel Rahimi Page 21
    In this survey the data relating to global temperature anomalies and annual mean temperature of Tabriz station have been used for 1951-2003 period. The main methodologies are being used in this research are the Pearson correlation coefficient method, analysis of trend component of time series, simple linear and polynomial regression as a semi linear model and Artificial Neural Networks methods. The results of applying Pearson analysis indicate significant positive and direct correlation between global temperature anomalies and annual temperature in Tabriz station. The analysis of long term trend components of time series shows that the annual mean temperature of Tabriz and annual global temperature anomalies has a increasing trend towards the length of the period. Also have simulated the relationships between annual temperature in Tabriz station and global temperature anomalies using artificial neural networks. The applying different methods demonstrated that artificial neural network is recognized as a better and more accurate simulation model compared to the other models applied in this research, i.e., simple regression model, and semi-linear polynomial regression with the power of 6 models.
  • Dr. S.Velayati, Dr. M. Jahani, A. Ramesh Page 39
    By occurrence of climate change phenomenon and increasing of human’s interference on global climate, two natural disasters such as drought and flood effect on different parts of the earth. In recent years, our country was alternatively witness in occurring of floods and severe droughts in some parts, specially conjoint occurring of these natural disasters, improve each other as severe droughts spoile vegetative coverage and humidity of soil that facilitates agent for flowing destructive floods. On the other hand, occuring of severe floods have caused destroyed agricultural lands and eroded fertile soils and has amplified the effective of drought in these places. In this watershed which has high submergible potential, with an extensive and accurate management, we can reduce the effects and damages of flood and use it for increasing water potential in this place, for example increasing soil moisture, discharging aquifer and increasing water resources in dam's lakes. For succession in these actions, an expansive and optimum flood risk management in that watershed is neccessary. Kardeh watershed is located on near Mashhad, which considered as case study. The risk of flown floods in this basin is modulated with three flowing types of statistical models: 1) Probability Distribution Functions, 2) Linear Regressive Model, 3) Auto Regressive Independent Moving Average (ARIMA) Models.According the results of models testing, Probability Distribution Functions couldn’t be able to model the floods risk in basin. Regressive Model doesn’t offer acceptable responses because it obeyed one general trend. ARIMA Time Series Models are tested in different stages and finally, ARIMA (1,2,3) Model offered the best statistical fitness. According the conclusion from this research, by using of three statistical models, we can get a fit model for flood risk management for (Kardeh) basin that is usable practical and conclusion of this research is expansible and usable for the other similar watershed basins.
  • M.N.Mousavi, Dr. H. Hekmatnia Page 55
    This paper primarily elaborates on methodology of human development then examines factors influencing it as well as degree of their effects.The research method is quantitative- analytic which computer softwares and models are used. In this paper, 38 using modern statistical methods are reduced to 6 combination factors and indicated as meaning factors in Also percentage on each factors in human development is identified. The result show that the effect of first factor on human development in different region of the country has been 63% and the effect of subsequent factors have been 13.3, 7.2, 5.8, 5.7 and 4.7 respectively. The establishing regression relationship between effective factors and the rate of regional development shows that effect of all factors except factor 6 has been significant, therefore, principles of population-education, health-medication and housing are the first priority development in undeveloped, low semi-developed, high semi-developed and developed regions respectively. Employment, economic- social principle from low which regions take second priority in second development of the country. The principle of roads which can increase level of development in undeveloped and deprived region take third priority.
  • Dr. I. Jabbari Page 71
    Alongside the rapid development of computer hardwares and softwares in late 1990s, the use of Geographical Information Systems (GIS) in Iran has been accelerated for zoning sensitive areas for occurance of landslides. However, the utilization of such services and facilities would not present precise results without some consideration of base data. The western and south-western parts of Orumiyyeh are generally susceptible for toppling and rotational landslide occurrences. It was emerging at first glance that the ground level data could be easily accessed;hence, regarding the available facilities, seven land characteristics including slope gradient, hydrography, vegetation cover, pedology, lithology, landuse, and the land permeability were extracted by GIS analysis. However the results of this analysis indicated these data were suffering either from their scales, lesser validities due to shortage of research backgrounds. Therefore, relying on these insufficient data could only resulted to the very small scale and general maps. Although the hazard/susceptibility maps of landslides have applications in some of development and watershed management schemes, one can carry out a cost - effective zoning with detailed and comprehensive study of important or the most important influential factors of landslides.
  • Dr. T. Tavousi Page 93
    Arid and semi-arid areas cover more than 30 percent of the earth lands. Analysis of the charactristics of irrigation systems in these lands can offer a basic foundation for local and regional planning. Massive research has been carried out on the existing ducts, water - storage and irrigation systems in central plateau of Iran, show the most important works of the country regard as traditional irrigation systems, where more than 70 percent of the land is arid and semi-arid. The research has been done by the descriptive - analytical method which indicates that the system of traditional management irrigation is based on particular natural geographical conditions especially water- deficiency, intensive evaporation and shining duration (the difference between day and night length in plant growth period) in Yang- Abad.
  • Dr. M. Abedini Page 113
    The study area is located at the 38 َْ, 42َ to 38 ْ, 52َ northern latitude and 45 ْ, 23َ to 45ْ, 40ً eastern longitude with an area of 283 km2 and 8. 5 km far from Republic of Azarbaijan. Large extension of unconsolidant and semi-resistant formation contain clay and salty alluvials, gypseous, marl, Clay plains, as well vast superficial mainly tiny formation at the lowgradient intermountain points, have created background for genesis and development typical gullies. In the study area, gully erosion not only caused the soil and vegetation destruction, but also created some problems for using agricultural machines. Thus, significance of this study becames more clear. The results of climatic estimated indicesو such as Ws (the amount of wet in the soil), hydrothermal coefficient and some equations verified potentiality of the zone for gullyfication. Related to increasing of gradient caused decreasing of the superficial unstable formations and then length and as well as number of gully. This subject estimated with linear regression for 43% samples in the area. There are negative significance with%95confidence between gullies length and their hights locations and %45 correlation coefficient. Thus, with increasing of hight, steepness become intense but diameter of destructed fine aggregate and soil materials decreased so, deep and large gully in compared with low steep surfaces, less formed. In the other hand the exist of reverse significant with %40 correlation coefficient for gradient and depth verifies the above subject, (average deep of gullies at the plains is about 2. 2m and in mountain area 1. 62m). According to the results of this cause study, gully erosion is one of the important factors to unstability and destruction of superficial formations on the slopes and some Parts of plain area.
  • Dr. E. Fattahi, Z. Hejazi-Zadeh Page 135
    In this study, Spatial Synoptic Classification (SSC) was used to identify and classify air masses in basins of south-western part of Iran. The method of SSC classifies the air masses into six groups based on origin and their moderation in its direction. Include Dry Polar (DP), Moist Polar (MP), Dry Tropical (DT), Moist Tropical (MT), Dry Moderate (DM) and Moist Moderate (MM) air masses. This denomination to identify properties of air masses. Typical days (as evidence) are needed to determine the properties of air masses and their classification. Arrangement line of the surface of the surface level maps and 850 hpa level represent the transference of special air mass to under study area. Primary criteria of typical days selection for each air mass at each station were used through the exact evaluation of datum and surface level climatological maps and 850 hpa levels. An each selected typical days was tracked from the origin to the domain under study and their features were evaluated. The selected typical days determine the particularity of an air mass. Hour time of 3, 9, 15, and 21 UTC for 10 synoptic stations during the statistical period of 1961-1999 was used to classify air mass in term of variable such as temperature, dew point temperature, pressure QFF, cloudiness, the direction and speed of wind. Related variable was merged using PCA and dimensions of matrix were reduced. In this study mode P was used to identify air masses and discriminantal analysis was used to classify air masses. So that the features representative of typical days were used as input for discriminant analysis function for the purpose of air masses classification. Accordingly we effect of air masses on basins of south - western of country (Iran) in winter, December to February, was identify using SSC. Climatologic conditions and accumulative effects determine by air masses that from this region pass.
  • Dr. P. Shah Hosseini Page 157
    In towns and cities of Iran until 1940 decades, the impoverished groups were living in neighbourhood of riched groups in different districts: But since 1940 decades, at the outset of the civil planning, the traditional local system was dissolved and replaced by a regional model on the basis of a kind of parting classification and neglecting low- income groups. Therefore, these people who could not afford to buy the expensive domiciles in proper districts, first resided at the marginal districts and then moved to suburban areas, generally at the tural centers. The inhabitance of low- income people in the areas that have no interaction with other social classes,like middle- classes, from one side, and the decreasing state control in these places from the other side, led to figuration and concentration of different social abnormalities in these places.This article deals with main agents which have important role development and rise of crimes:low level of people subsistance and decline of state control in untaught settlements. Case study untaught city Pakdasht is one of untaught settlements around metropolitan Tehran.
  • Dr. H. Zolfaghari, H. Abedzadeh Page 173
    Dust is an atmospheric phenomenon which has many unsuitable consequences to environments. In relation to location and climatic situation, Iran exposes too many local and synoptic dust storms at through the year. With regards to nearness of west part of Iran to deserts of Iraq and Arabian Peninsula, this part of the country generally exposes to sever dust storms. In this article we have studied the genesis and origin of dust systems in west part of Iran from 1983 to 1987. The hourly data of dust, visibility, relative humidity, rainfall, wind and other factors for 15 synoptic stations from west of Iran were utilized. So, weather maps in two levels of ground and 500 hpa layer were analyzed. Results of this study shows that the number of dust days and dust waves in June is very high in comparisons to the other monthes. Dezful station with average 137.4 days,during statistic period has had the most dusty situation. When Khoy with average 2.6 days has had the least dusty station.Also, results shows that the troughs and dynamic low pressures penetrate to zone when subtropical high pressure is absent or very weak. These systems in relation to situation sometimes produce dust and sometimes rainfall or both together but when the Azores high pressure is strong, thermal lows at the ground are producing. These lows play important roles in production of local dust storms. With regards to routes and location of troughs and cyclones in different days, the Syria desert, Nofoud desert in the north of Arabian Peninsula and northern of Sahara desert main roles in genesis of dust storms respectively. Thermal lows of Arabian Peninsula are effective when these pressure centers are going to near the west part of Iran or supported by a strong trough at the upper level. In other word, this phenomenon is happened when above mentioned systems changing into dynamic-thermal lows.