فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 44 (پاییز 1395)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 44 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عیسی ابراهیم زاده، محمد اسکندری ثانی، صغری رمضان پور صفحه 1
    اقتصاد مقاومتی به عنوان مفهوم مواجهه با اختلالات، غافلگیری ها و تغییرات معرفی می شود. از ویژگی های این الگو، مقاوم سازی اقتصاد ملی در برابر تهدیدات، تاکید بر نیروها و بخش های پیشران، فرصت ساز، مولد، درون زا و برون گرا - جهانی فکرکردن و محلی عمل نمودن- است. این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی و با استفاده از رگرسیون دو متغیره فضایی در گام نخست، اقدام به سازمان یابی فقرا و رابطه ی آن با بافت فرسوده در شهر تهران نموده است. سپس به تبیین و سنجش اقتصاد مقاومتی با رویکرد محلی اقدام به شناسایی مولفه ها و شاخص های اقتصاد مقاومتی در سطح محله نعمت آباد در جنوب تهران گردید. در این راستا از ابزار پرسشنامه ی محقق ساخته و مصاحبه های عمیق در سطح محلی و از داده ها و اطلاعات نهادها و دستگاه های متولی برای تحلیل در سطح کلان شهر تهران استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که سازمان یابی فقرای شهری در شهر تهران از سال 1375 تا 1390 از تمرکزگرایی آنها در بافت فرسوده درون شهر حکایت دارد. به عبارت دیگر رابطه ی معنادار فضایی بین استقرار فقرا با بافت فرسوده در شهر تهران وجود دارد که ضرورت اتخاذ سیاست های اقتصاد مقاومتی را در بافت های فرسوده نمایان تر می نماید.
    محله ی مورد مطالعه که شامل بافت فرسوده شهر تهران نیز است، با استفاده از مولفه های مولد بودن، درون زایی، کارآفرینی و همکاری های جمعی اقتصاد مقاومتی، در سال های اخیر با گسترش صنعت مبل و لوازم اداری توانسته است در قالب فعالیت های اجتماع محور ساکنان خود را در مبارزه با فقر و تهدیدات بیرونی تا حدی خود را مقاوم نماید. ارزیابی میزان شاخص های اقتصاد محلی در محله ی مورد مطالعه نشان می دهد که همکاری جمعی برای کسب منفعت از دستگاهای دولتی و شهرداری، بیشترین اهمیت را در بین شهروندان داشته است. در سوی دیگر ایجاد نهادها و موسسات غیردولتی، ترس از کمبود منابع مالی و طولانی شدن پروژه های نوسازی کمترین اهمیت در میان شاخص های اقتصاد محلی را از نظر مردم محله نعمت آباد دارا می باشند. بنابراین پیشنهاد می شود که سیاست گذاران و تصمیم سازان حوزه ی مدیریت شهری علاوه بر تسهیل امر بهسازی به بسترسازی توسعه ی اقتصاد محلی در قالب فعالیت های اجتماع محور کمک نمایند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد محلی، فقر شهری، بافت فرسوده، تهران
  • سعید کریمی، فاطمه سادات علوی پور، زهرا قربانی نیا، حمیدرضا جعفری صفحه 25
    امروزه روش جامعی برای ارزیابی و مدل سازی ریسک آلودگی منابع آب سطحی وجود ندارد. روش های موجود تنها به بررسی منفرد برخی از معیارها می پردازند و روشی بر مبنای GISکه با مدل سازی بتواند وضعیت کلی ریسک در سطح یک حوضه را ارائه دهد وجود ندارد. تنها روش موجود برای این منظور شاخص WRASTICمی باشد که با نمره دهی به هفت پارامتر فاضلاب انسانی و حیوانی، فعالیت های تفریحی و تفرجی، فعالیت های کشاورزی، فعالیت های صنعتی، اندازه حوضه، راه و حمل و نقل و تراکم پوشش گیاهی یک ارزیابی کلی فاقد مکان از وضعیت ریسک ارائه می دهد. در تحقیق حاضر، ارزیابی ریسک آلودگی منابع آب سطحی به شیوه ای جدید توصیف می شود. تحقیق در قسمت عمده استان تهران به همراه بخشی از استان های سمنان، قم، مازندران و البرز به کمک روشی که در چارچوب ارزیابی چند معیاره (MCE) قرار دارد، چندین معیار را بر اساس روش WRASTIC مورد ارزیابی قرار می دهد و در نهایت با فازی سازی این معیارها، روشFuzzy-WRASTICرا تدوین می کند. مراحل انجام این روش به این قرار است که ابتدا با وزن دهی به معیارها و زیر معیارها اقدام به تولید نقشه های لایه های مختلف نموده سپس با ترکیب فازی آنها نقشه های نهایی تولید می شوند که در گام بعدی با کمک روش WLC و استفاده از وزن های ارائه شده در مدل ورستیک، این زیرلایه ها ابتدا با هم ترکیب شدند و سپس مدل سازی وضعیت ریسک آلودگی با استفاده از روش روی هم گذاری فازی و به کارگیری عملگرهای OR، ANDو GAMMAصورت می پذیرد.
    نتایج نشان می دهد که استفاده از عملگر OR به دلیل دارا بودن دامنه ی متعادلی از ارزش ها در کل منطقه از کم تا بسیار زیاد، مناسب ترین عملگر برای تولید نقشه ارزیابی ریسک و تحلیل آن می باشد. بر این اساس 14/31 و 83/27 درصد از منطقه ی مطالعاتی که بخش عمده ای از استان تهران و سمنان را شامل می شود، به دلیل تمرکز جمعیت و فعالیت های مختلف به ترتیب در معرض ریسک زیاد و خیلی زیاد برای منابع آب های سطحی خود می باشد.
    کلیدواژگان: منابع آب سطحی، ارزیابی ریسک آلودگی، فازی، WRASTIC، GIS
  • سیدخلیل سیدعلیپور، ابوذر پایدار، خدیجه صادقی صفحه 45
    امروزه امنیت جوامع با ابعاد نظامی، معیشتی، محیطی و اجتماعی- فرهنگی جوامع پیوند خورده است و امنیت پایدار بدون تامین اشتغال مطمئن و درآمدزا محقق نخواهد شد. جوامعی که امنیت پایدار و اقتصاد پایدار را به عنوان یک رسالت راهبردی نگاه می کنند شناسایی، تقویت و بالفعل سازی ظرفیت های انسانی، سازمانی، فضایی- مکانی و... را برای تحقق اشتغال پایدار در پیش گرفته اند. اجرای CSP در نواحی روستایی یکی از راهکارهای بین المللی برای تحقق اقتصاد و محیط پایدار با رویکرد مشارکتی و آمایشی و منطقه ای است که در سال های اخیر در نواحی روستایی ایران از جمله جازموریان در جنوب کرمان در حال اجراست.
    هدف تحقیق حاضر تحلیل عملکرد CSP جازموریان در زمینه اشتغال و ارائه ی مدلی مطلوب برای موفقیت بیشتر چنین برنامه هایی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی با ابزار مشاهده و پرسشنامه گردآوری شدند. جامعه نمونه 8 روستای تحت اجرای CSP و 60 نفر از سرگروه های توسعه عضو CSP می باشد. روش تحلیل داده ها استفاده از آزمون Anova و Tتک نمونه ای در محیط SPSS است.یافته های تحقیق نشان داد در اکثریت روستاها نرخ موفقیت اشتغال کمتر از 50 درصد بوده است، نتایج Anova نشان داد تفاوت معناداری بین مطلوبیت سیاست های 4 گانه در زمینه ی اشتغال زایی وجود دارد و نتایج آزمون T نشان داد موفقیت مشاغل آموزش محور بیش از مشاغل دیگر است.
    براساس یافته های تحقیق سیاست آموزش محور و سپس فضامحور نسبت به سیاست های سازمان محور و تجربه محور در ایجاد اشتغال موثرتر بوده اند. ارائه ی الگوی مطوب نیازمند تاکید بر نقاط قوت CSP و رفع ضعف های آن است یعنی مدل مطلوب اشتغال و اقتصاد روستایی علاوه بر رعایت فرآیندی بودن، یکپارچگی و مشارکتی بودن باید براساس واقعیت های انسانی و زیرساختی و مقتضیات محلی، معیارهای مکانی- فضایی و الگوی رفتاری ساکنان هر روستا باشد .
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، اقتصاد پایدار روستایی، پروژه ترسیب کربن (CSP)، جازموریان
  • عزت الله قنواتی، داود طالب پور اصل، سعید خضری صفحه 65
    در سال های اخیر به منظور احیای دریاچه ی ارومیه و پیشگیری از بروز پیامدهای منفی زیست محیطی، طرح انتقال آب رودخانه ی زاب به دریاچه ی ارومیه در دست مطالعه و اجرا قرار گرفته است. در این مقاله سعی شده است تغییرات احتمالی مورفولوژی رودخانه ی زاب ناشی از اجرای پروژه در پایین دست سد کانی سیو، مورد ارزیابی قرار گیرد. روش تحقیق عمدتا بر پایه ی روش تحلیلی استوار است. داده ها شامل نقشه ی زمین شناسی 100000/1، عکس های هوایی 60000/1 و تصاویر ماهواره ای لندست 8 (سنجنده ی ETM)، تصاویر GDEMماهواره ی ASTERبا قدرت تفکیک 15 متر، داده های اقلیمی و هیدرولوژی آب های سطحی منطقه ی مورد مطالعه می باشد که به منظور گردآوری آنها از طریق روش کتابخانه ای و اسنادی، مراجعه به سازمان ها و ادارات، سایت های اینترنتی و مشاهدات میدانی، اقدام شده است. نتایج نشان می دهد که پس از آبگیری سد کانی سیو و انتقال آب به دریاچه ی ارومیه، دبی رودخانه ی زاب در ایستگاه هیدرومتری گرژال در پایین دست سد، از 72/1464 میلیون مترمکعب در سال به 42/653 میلیون متر مکعب در سال کاهش خواهد یافت و بستر رود دچار کاهش شدید جریان خواهد شد، بطوری که در ماه های شهریور و مهر بستر رودخانه ی زاب از پای دیواره ی سد تا الحاق سرشاخه آبخورده تقریبا خشک می شود. این کاهش جریان موجب تغییر شاخص های مورفولوژیکی مانند نیمرخ عرضی و طولی و شاخص های هیدرولیکی مانند عمق آب و سرعت جریان خواهد شد. بر این اساس، در بازه ی الف جریان رود تنها بخش های عمیق تر بستر را مورد استفاده قرار می دهد که حاصل آن تشکیل تراس های جدید و کوچک شدن مقطع عرضی، نابودی پوشش گیاهی کناری و یا عقب نشینی آن به فواصل دورتر خواهد بود. در بازه ب قدرت جریان رود متوجه ی کناره های رود شده و آن را برش خواهد داد و چالاب های موجود در مسیر جریان از طریق نهشته گذاری پر خواهند شد و در بازه ج با افزایش فاصله از سد کانی سیو و افزایش بار رسوب نسبت به ظرفیت انتقال، رسوبات ته نشین شده، لذا هم عمق بستر و هم پهنای آن به دلیل تشکیل پشته های رسوبی در مسیر جریان و رسوبگذاری در کناره ها، کمتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: انتقال آب بین حوضه ای، مورفولوژی رودخانه، دریاچه ی ارومیه، حوضه ی رودخانه ی زاب
  • جعفر یعقوبی، کلثوم حمیدی صفحه 89
    موضوع باغ شهر از ابتدای پیدایش تاکنون همواره با نظرات موافق و مخالف بسیاری روبرو بوده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل پیامد های توسعه ی باغ شهر ها و ارائه ی راهکار هایی برای بهبود این طرح صورت گرفت. در این پژوهش از روش تحقیق نظریه مبنایی یا داده بنیان استفاده شد که در آن گرد آوری اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با نمونه ای 32نفره از اعضای هیات علمی دانشگاه زنجان و کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان زنجان صورت گرفت. با تحلیل محتوای متن مصاحبه ها تعداد 101 گزاره ی مفهومی در ارتباط با موضوع توسعه ی باغ شهر ها استخراج شد. مفاهیم طی سلسله مراتب کد گذاری در نظریه ی مبنایی در قالب 23گزاره ی مقوله ای و سه دسته موضوعی شامل پیامد های مفید، پیامد های منفی و راهبرد های بهبود گروه بندی شدند که هر یک جنبه ای از موضوع توسعه ی باغ شهر ها را بیان می کنند. نتایج نشان داد پیامد های مفید ناشی از توسعه ی باغ شهر ها بیشتر متوجه صاحبان باغ شهر ها است در حالیکه پیامد های منفی این طرح کل افراد جامعه را در بر می گیرد. بر اساس نتایج تحقیق، راهبرد های بهبود پروژه ی باغ شهر ها در زنجان در هفت دسته شامل محوریت بحران آب در صدور مجوز و نحوه ی بهره برداری، اعمال دقیق مدیریت پیشگیری از احداث و توسعه ی غیر اصولی، اقدامات نظارت - علمی قبل از احداث، کاهش تقاضای شهروندان برای احداث باغ شهر ها، ترویج تولید محوری در کنار تفریح، استفاده از توانمندی های فارغ التحصیلان کشاورزی و تلفیق آموزش و گردشگری در مدیریت باغ شهر ها طبقه بندی شد.
    کلیدواژگان: باغ شهر، توسعه ی پایدار، کشاورزی، محیط زیست، زنجان
  • شهرام بهرامی، محمدعلی زنگنه اسدی، علی جهانفر صفحه 107
    بررسی خصوصیات هیدرودینامیکی و هیدروژئوشیمیایی چشمه ها در لندفرم های کارستی زاگرس می تواند راهنمای مناسبی برای تعیین میزان تکامل کارست باشد. هدف این پژوهش مقایسه ی توسعه یافتگی کارست به کمک ویژگی های هیدرودینامیک، هیدروژئوشیمیایی چشمه های کارستی در زاگرس چین خورده و زاگرس مرتفع است. در این تحقیق، منحنی فرود هیدروگراف چشمه های کارستی، مهمترین اکسیدهای موجود در سازند های آهکی، داده های هیدرولوژی چشمه ها، مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و تصاویر ماهواره ای لندفرم های کارستی دو ناحیه شناسایی گردید. بعد از بررسی ویژگی های ژئومورفولوژی کارست و زمین شناسی در دو محدوده، منحنی فرود هیدروگراف 4 چشمه در محدوده ی زاگرس چین خورده و 7 چشمه در محدوده ی پراو - بیستون محاسبه شد. نتایج نشان دهنده ی ارتباط نزدیک بین لیتولژی و شکستگی ها با رفتار هیدرولوژی سیستم آب زیر زمینی در زاگرس چین خورده، و عدم ارتباط نزدیک بین شکستگی و لیتولژی در سیستم رورانده است. با استفاده از ویژگی های هیدرودینامیک و منحنی فرود چشمه ها، درجه ی توسعه یافتگی کارست در محدوده ی پراو- بیستون 5 تا 6 تعیین شد. برای آبخوان کارستی قلاجه درجه ی توسعه یافتگی کارست 2.5 تا 3 تعیین شد. جریان چشمه ها در پراو – بیستون دارای چند زیر رژیم خطی و آشفته است در حالی که در چشمه های قلاجه تنها یک زیر رژیم یکنواخت است. تجزیه و تحلیل آهک های دو محدوده و نیز آنالیز شیمیایی آب چشمه نشان دهنده ی خلوص بالای آهک بیستون نسبت به آهک.
    کلیدواژگان: کارست، هیدرودینامیک، هیدروشیمیایی، چشمه کارستی، قلاجه، پراو، بیستون
  • مهشید طالبی صومعه سرایی، علی عنایتی شبکلایی، رحمت حاجی مینه، نیلوفر فلاح رستگار صفحه 123
    بحران آب به عنوان یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی ایران در سال های اخیر بوده که مورد توجه دولت و گروه های مختلف اجتماعی قرار گرفته است. در این میان هیچ گروهی چون کشاورزان، بحران آب را به کامل ترین شکل درک نکرده اند و به همین دلیل، برای رفع مشکل آن به سمت استفاده از آب های جایگزین چون پساب رو آورده اند. اما استفاده از پساب بر حسب محصول و زمین دارای محدودیت هایی است. مقاله ی حاضر با استفاده از روش نظریه ی مبنایی به دنبال روشن ساختن تفسیر، معنا و رفتار کشاورزان در استفاده از پساب است. جامعه ی آماری تحقیق حاضر کلیه کشاورزان مشغول در زمین های کشاورزی دشت ورامین هستند که از طریق نمونه گیری نظری و شیوه نمونه در دسترس، در نهایت اشباع نظری با 38 نفر مصاحبه شونده حاصل شد. نتایج تفسیر رویکرد کشاورز به سیاست گذاری دولت در رابطه با پساب، بیانگر بی اعتمادی به سیاست های دولت و تاثیر آن بر عملکرد ناصحیح کشاورزان در استفاده از پساب می باشد. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داده است که عام گرایی شخصیتی و فردگرایی رفتار در فضای ناامن، تناقض بین عاملیت در انتخاب روش آبیاری و مسوولیت نا پذیری از نتایج این پدیده می باشد. مقوله هسته که دیگر مقولات کلی را شامل می شود، مقوله «گسست جامعه محلی از سیاست های ملی» است.
    کلیدواژگان: مسائل زیست محیطی، پساب، بحران آب، سیاست های ملی، جامعه محلی
  • مسعود جلالی، مهدی دوستکامیان، فرشته بیگدلی محمدی صفحه 141
    در این پژوهش برای تحلیل تغییرات زمانی- مکانی روند تداوم امواج سرمایشی شمال غرب ایران، از داده های دمای کمینه از سال 1360 شمسی معادل 1980 میلادی برای 42 ایستگاه سینوپتیکی و کلیماتولوژی که دارای بیشترین طول دوره ی آماری بوده اند استفاده شده است. داده های استخراج شده با استفاده از امکانات برنامه نویسی در محیط سرفر میان یابی انجام شد و ماتریسی به ابعاد 5082×11323 (یاخته × روز) برای یک دوره ی آماری 31 ساله به دست آمد. که به عنوان پایگاه داده ای در مراحل بعد مورد استفاده قرار گرفت. برای انجام محاسبات از امکانات برنامه نویسی در محیط نرم افزار متلب و نیز برای انجام عملیات ترسیمی از نرم افزار سرفر استفاده گردید.
    نتایج حاصل از مطالعه بیانگر این بوده است که موج های سرمایی ضمن اینکه از تغییرات مکانی بالایی برخوردار بوده است، دارای افت و خیزهای شدید روزانه بوده است. این در حالی می باشد که نواحی شرق و شمال شرق مورد مطالعه دارای بیشترین تغییرات مکانی بوده است. بااین وجود در تداوم های شش و هفت روزه از تنوع مکانی ضریب تغییرات کاسته شده است. نتایج حاصل از تحلیل روند بیانگر این بوده است که موج های سرمایی طی دوره های مختلفی تغییرات متنوعی را تجربه کرده است بطوری که در دوره ی اول (1989-1980) و سوم (2010-2000) موج های سرمایشی در بیشتر مساحت منطقه ی مورد مطالعه (به ویژه نیمه های جنوب و جنوب شرق) روند کاهشی را تجربه کرده است. این در حالی می باشد که در دوره ی دوم (1999-1990) موج های سرمایی شمال غرب روند افزایشی قابل توجهی داشته است. بطوری که این افزایشی در شرق و جنوب شرق منطقه ی مورد مطالعه قابل محسوس تر بوده است. با این وجود درمجموع می توان گفت که علاوه بر اینکه از روند امواج سرمایشی کاسته شده است، به سمت دوره های اخیر از گستره پوششی کمتری برخوردار بوده است بطوری که در تداوم های دوروزه این ویژگی بیشتر نمایان می باشد.
    کلیدواژگان: امواج سرمایی، تداوم، تغییرات زمانی مکانی، توزیع فضایی، شمال غرب ایران
  • حسین یغفوری، صمد فتوحی، زهرا آبرکار صفحه 165
    فضاهای سبزو پارک ها، یکی از مراکز خدمات رفاهی وتفریحی می باشند که علاوه برجنبه ی بهداشتی وروانی، در توسعه ی پایدار شهری از اهمیت فراوانی برخوردارندو یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع به حساب می آیند. شهر جیرفت از جمله شهرهایی می باشد که از توزیع مناسب فضای سبز برخوردار نیست و سرانه ی پارک ناحیه ای و محله ای در این شهر برای هر نفر 30/1 و53/0 مترمربع می باشد.
    در این پژوهش که بر اساس روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است؛ چگونگی توزیع پارک ناحیه ای و محله ایدر شهر جیرفت بررسی وتحلیل شده و ضمن ترسیم وضع موجود، چگونگی وضع مطلوب آن با مکان یابی پارک های جدیددر مقیاس ناحیه ای و محله ای ارائه گردیده است. برای تحلیل های موردنظر و مکان یابی پارک های جدید، با توجه به توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی از نرم افزارGISو تحلیل های موجود در آن استفاده شده است و تحقیق با ارائه ی الگوی مناسب به دنبال استقرار و توزیع بهینه پارک، در این شهر می باشد. بدین منظور با توجه به نوع پارک ابتدا معیارهای تاثیرگذار در مکان یابی آن ها شناسایی، سپس معیارها راتبدیل به لایه های اطلاعاتی قابل خواندن برای نرم افزارکرده و برای هریک از لایه ها فاصله ی مورد نیاز ایجاد شده است. آنگاه به منظور الگوسازی، با توجه به میزان تاثیر هریک از لایه ها ومقایسه ی زوجی آن ها توسط نرم افزار Super Decisionوزن هریک از لایه ها محاسبه شد، و در نهایت با بهره گیری از نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی، زمین های شهر جیرفت، برای انتخاب مکان مناسب جهت هریک از پارک ها به 5 دسته از بسیارخوب تا بسیارضعیف تقسیم بندی گردید.
    کلیدواژگان: پارک ناحیه ای و محله ای، توزیع فضایی، مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، جیرفت
  • بهرام محمدی گلرنگ، لای فود سی، سیدحمیدرضا صادقی صفحه 189
    مطالعات اخیر در بسیاری از کشورها نشان دهنده ی اثر بسیاری از عوامل نظیر رضایت مندی، دانش، وضعیت مشخصات فردی جمعیتی و متغیرهای رفتاری در مشارکت مردم می باشد. مساله ی مهم این است که آیا این متغیر ها نیز بر میزان مشارکت مردمی درایران موثر می باشند؟ هدف از این تحقیق بررسی عوامل ارتباطی موثر بر دانش کشاورزان در به کارگیری عملیات مدیریت آبخیزداری [1](WMP) در حوضه ی آبخیز کوشک آباد واقع در استان خراسان رضوی در ایران (85 کیلومتر مربع) می باشد. هدف اصلی از این تحقیق ارزیابی عواملی است که در میزان مشارکت مردم در ایران تاثیر گذار است. جمعیت کل کشاورزان منطقه ی حوضه ی آبخیز مورد مطالعه (n=1250) است که از بین آنها 200 نفر با روش نمونه گیری طبقه بندی شده ی تصادفی (n=200) انتخاب شده است. در واقع، این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین آگاهی از عملیات آبخیزداری (WMP) و سطح مشارکت در WMP در ایران طراحی شده است. به منظور دستیابی به این هدف، پژوهش مقطعی صورت گرفت. داده های آن نیز از طریق مصاحبه ی حضوری از افراد ساکن در شش دهکده ی زیر حوضه ی سد کارده- ایران جمع آوری گردید. مقیاس دانش و مشارکت در عملیات مدیریت آبخیزداری به ترتیب 0.90 و 0.92 می باشد. یافته ها نشان می دهند که حدود نیمی از کشاورزان، دانش عملیات مدیریت آبخیزداری را دارند و سطح مشارکت در این عملیات متوسط بوده و رابطه ای مثبت و معنی دار بین دانش کشاورزان از عملیات مدیریت آبخیزداری وجود دارد. هرچند، طبق یافته ها، سطح مشارکت اجتماعی افراد بیش از مشارکت اقتصادی و زیست محیطی می باشد. بعلاوه، نتایج روشن می کند که سطح دانش پاسخ گویان از این عملیات کم تا متوسط بوده و مشارکت در آن ارتباطی مثبت و معنی دار با دانش آن عملیات دارد (r=0.611، P=0.000).
    کلیدواژگان: دانش، مشارکت، عملیات مدیریت آبخیزداری (WMP)، رابطه معنی دار
  • محمدحسن یزدانی، آناهیتا صدیق، اصغر پاشازاده صفحه 209
    یکی از مهمترین فضاهای شهری که شهروندان، علاوه بر گذران اوقات فراغت در تهیه ی ملزومات زندگی، تعامل های اجتماعی و غیره مورد استفاده قرار می دهند، پیاده راه های شهری است. انتخاب مسیرهای پیاده نیاز به شاخص هایی دارد که علاوه بر افزایش دسترسی و آسایش برای شهروندان، بتواند امنیت اجتماعی آنها را نیز فراهم آورد. در این خصوص، در پژوهش حاضر، به ارزیابی محدوده ی بقعه شیخ صفی تا جمعه مسجد شهر اردبیل در راستای دستیابی به محیط پیاده راه اقدام شده است. هدف اصلی پژوهش، شناسایی شاخص های تاثیر گذار بر احداث پیاده راه از دیدگاه شهروندان است، تا مناسبت محور مورد مطالعه برای ایجاد محور پیاده راه، مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از لحاظ هدف جنبه ی کاربردی دارد.
    جامعه ی آماری تحقیق را شهروندان شهر اردبیل تشکیل می دهند که به وسیله ی فرمول کوکران تعداد 383 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و بین آنها به روش تصادفی ساده پرسشنامه توزیع شده است. برای تجزیه و تحلیل از آزمون های t تک نمونه ای (آزمون کلوموگروف- اسمیرونوف جهت بررسی نرمال بودن توزیع)، tمستقل، واریانس یکطرفه (آزمون تعقیبی شفه جهت بررسی تفاوت بین گروه ها و آزمون لون جهت بررسی برابری واریانس گروه ها) و رگرسیون چند متغیره (به روش اینتر) استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که، در صورت احداث پیاده راه در محدوده، این پیاده راه از نظر امنیت اجتماعی در وضعیت نامناسبی خواهد بود همچنین سن و سطح سواد افراد مورد پرسش، در برداشت آنها از کیفیت پیاده راه، تاثیر گذار بوده است. و اینکه در خصوص معیارهای تاثیرگذار در کیفیت پیاده راه رگرسیون چندگانه نشان داد که حدود 1/85 درصد واریانس کیفیت پیاده راه را معیارهای نه گانه تحقیق تبیین می کنند. به گونه ای که خدمات شهری با 8/68 درصد اثر در رتبه ی اول و معیار اقتصادی با 032/0 درصد اثر در رتبه ی آخر معیارهای نه گانه تحقیق قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پیاده راه، کیفیت محیطی، امنیت اجتماعی، شهر اردبیل
  • عاطفه صداقتی، جواد فارسی صفحه 229
    بروز اندیشه های نوین در مباحث شهرسازی و ورود آنها به عرصه های مدیریت شهری موجب گردیده تا شهرها، تجارب متفاوتی را کسب کنند. افول حیات و سرزندگی در محلات شهری را می توان به عنوان یکی از نتایج پیروی از دیدگاه مدرنیسم دانست که همواره طرفدار کمی گرایی بوده است و به مباحث کیفی بی توجهی نموده است. پژوهش حاضر با هدف طیف سنجی و سنجش ابعاد سرزندگی در بافت ها و محلات شهر مرودشت انجام شده است. روش تحقیق، تحلیلی- پیمایشی و مبتنی برمنابع اسنادی و پرسشنامه های محقق ساخته می باشد. به منظور تحلیل داده ها از مدل الکتر (electre) استفاده شده است. مراحل تحقیق شامل سنجش (از طریق 44 سنجه در قالب 6 بعد اصلی)، ارزیابی و انتخاب محله ی برتر (منتخب از پنج بافت مختلف شهر) می باشد. طبق یافته های تحقیق، بافت شماره 4 و محلات آن عنوان سرزنده ترین و بافت شماره 3 و محلاتش کمترین میزان سرزندگی از نظر ساکنان را داشته اند. در ادامه با توجه به نحوه ی پراکنش عوامل موثر در سرزندگی از قبیل نوع توزیع کاربری های جاذب، محل قرارگیری فضاهای عمومی، موقعیت مراکز محله، کاربری زمین شهر و غیره . طیف سنجی سرزندگی در بافت های شهر مرودشت و محلات آن صورت می گیرد. نتیجه طیف سنجی به صورت نقشه های سرزندگی در محورهای اصلی، سرزندگی در مراکز اصلی، سرزندگی در نقاط گره گاهی، سرزندگی در لبه های بیرونی و محورهای پیرامونی بررسی شده است. در نتیجه آزمون طیف سنجی سرزندگی، بافت شماره 4 و محلات درون آن به سبب سرزندگی بیشتر، تمام گزینه های طیف سنجی را دربر می گیرند. در مقابل بافت شماره 3 و محلاتش با کمترین میزان سرزندگی هیچ یک از گزینه های طیف سنجی را شامل نمی شود.
    کلیدواژگان: بافت های شهری، محلات شهری، سرزندگی، طیف سنجی، مرودشت
|
  • Issa Ebrahimzadeh, Mohammad Eskandari Sani, Soghra Ramezanpour Page 1
    Resistive Economy is introduced as a concept of facing with disturbances, surprises and changes. The specifications of this pattern including strengheninig the national economy against the threats, emphsize on propulsion powers and parts, making opportunity, productive, endogenous and extrovert, global thinking and local acting.This research by descriptive and analytical approach and by using spatial bivariate regression at the first step, has investigated about the organization of poor people and its relationship with urban old texture in Tehran. Then has explained and measured the resistive economy by local approach which has led to the identification of components and indices of resistive economy in Nematabad district at the southern part of Tehran. In this direction, questionnaire and deep interview at the local area and the data and information of the responsible foundations and bodies were used for analyzing at Tehran metropolitan. The results show that organizing the urban poverty in Tehran from 1996 up to 2011 shows their centralization in old textures of the city. In the other word, there is a significant relation between the settlement of poor people with the old textures in Tehran which indicates the necessity of adopting resistive economy policies in the old textures. The under study area which also includes the old texture of Tehran city, through using the components including productivity, endogenous, job creation and collective cooperations of resistive economy and during the recent years by development of furniture and office supplies industry has somewhat been able to strenght his residents in the form of social based activities in confronting with the poverty and outside threats. Assessment of local economy indices in the study area shows that collective cooperation for benefiting from the state and municipality bodies has had the most importance among the citizens. On the other hand, establishment of non-governmental foundations and institutes, fear for lack of financial resources and elongation of renovation projects have the least importance among the local economy indices for Nematabad people . therefore, it is recommended that the policy and decision makers in the filed of urban management, inaddition to facilitate the improvement, help for bedding the development of local economy in the form of social based activities.
    Keywords: Resistive economy, Local economy, Urban poverty, Old texture of Tehran
  • Saeed Karimi, Fateme Sadat Alavipour, Zahra Ghorbaniniya, Hamidreza Jafari Page 25
    Nowadays, there is not a comprehensive methodology for contamination risk assessment and modeling of surface water resources. Existing methods just investigate some of the criteria and there is not a GIS-based methodology that can provide the overall risk status in an area by modeling. Consequently, the only existing way is WRASTIC Index which offers a free location overall assessment of the risk status by grading to seven parameters of human and animal wastewater, doing entertainment and recreational, agricultural, industrial activities, size of the area, road and transportation and vegetation density. This research describes the surface water resources contamination risk in new method. In this study, the major part of Tehran province, as well as part of Semnan, Qom, Mazandaran and Alborz provinces by help of a method which is placed in the Multi-criteria evaluation framework (MCE), some criteria are evaluated by WRASTIC method and finally is developed by Fuzzy-WRASTIC method. The process of this method are based on producing different layers maps by weighting the criteria and sub-criteria and using the WLC weights. Then, final maps were produced by their fuzzy combination. In the next step, first these sub-layers were combined together by the provided method in WRASTIC model. And then, modeling of pollution risk status was done by fuzzy overlay method and applying the OR¡ AND ¡ SUM ¡ PRODUCT and GAMMA operators. The results show that use of the OR operator due to a balanced range of values from low to very high in the whole region is the most appropriate operator of risk assessment and analysis for the production of maps. On this basis 31.14 and 27.38 percent of the study area (that is a major part of Tehran and Semnan province) due to the concentration of population and different activities are faced with the high and very high risk for their surface water resources .
    Keywords: Surface water resources, Contamination risk assessment, Fuzzy, WRASTIC
  • Saied Khalil Saied Alipour, Aboozar Paidar, Khadije Sadeghi Page 45
    Today, the communitie's security has linked with the military, livelihood, environmental, social and cultural aspects and sustainable security cannot be achieved without providing valid and income-generating employment. The societies that look at sustainable security and economic sustainability as a strategic mission, they follow the identifying , strengthening and developing the potential of human, organizational, spatial and location capacities to realize sustainable employment. CSP implementation in rural areas is one of the international mechanisms for the realization of sustainable economy and environment with partnership, spatial planning and regional approach which is implementing in recent years in rural areas of Kerman in southern Iran, including Jazmurian. The aim of this study is to analyze the performance of CSP Jazmurianin about employment and presenting a desirable model for the success of such programs. The research methodology is descriptive – analytical one and the data were gathered through library and field methods and by observation and questionnaires . The sample society is 8 villages under the implementation of the CSP and 60 people of development heads are the member of CSP.The method for data analysis is the use of Anova test and Tone example in SPSS environment . The results of the research showed that in most of the villages, the rate of successful employment was less than 50 percent. Results of Anova test showed that there is a significant difference between the quad policies in the field of employment and the T test results showed that the success of education policy-based jobs are higher than the other ones. Based on the research findings, the education based policy and
    then space-based have been more effective in creating jobs in comparing with organization based and experience based policies. Presenting an optimal pattern requires that the strength points to be focused and its weak points to be removed. The optimal model of employment and the rural economy in addition to observe the process, integrity, and partnership should be based on the reality of the human being and infrastructure and local circumstances, standards, spatial location and pattern of the residents of each village.
    Keywords: Sustainable security, Sustainable rural economy, Carbon sequestration project (CSP), Jazmurian
  • Ezatollah Ghanavati, Dawood Talebpoor Asl, Saeed Khezry Page 65
    In recent years, in order to revive the Urmia lake and preventing the negative environmental impacts, the water transfer project from Zab River to Urmia Lake has being studied and implemented. In this paper, it is tried to assess the possibility of morphological changes of Zab River due to implement of project at the downstream of Kanisev dam. The research method is mainly analytical method.The data of this study include Geological map of 1/100000 scale, areal photographs, LANDSAT 8 (ETM sensor) satellite imagery, GDEM images of ASTER with resolution of 15 meter, meteorological data and hydrological surface water of the under study area. The data were collected using libraries and referred to agencies and organizations, web sites and field surveys.Results showed that after water impoundment of Kanisev dam and transferring water to Urmia Lake, the average of the Zab River discharge in the hydrometric station of Grzhal will decrease from 1464.72 to 653.42 million cubic meters per year and the bed river at downstream will decrease drastically. So that in September and October. Zab bed river from dam wall to the Abkhorah tributary will be dried approximately. The decline of flow will cause changes of the morphological indexes such as cross-section and longitudinal-section and hydrological features similar to depth and velocity of flow. With reduction of discharge at the downstream of Kanisev dam, at A section, the flow of river will pass of the deepest bed river in which new terraces, narrowing cross-section, remove the side vegetation or retreat to far from will occur. At B section, the power of flow will focus toward the side of the river and also cut-off them, finally lead to fill the pothole using deposition. At the last section, C, with increasing distance from Kanisev dam and enhance sediment load rather than transport capacity, both depth and width of the bed river due to creation the point bars along flow and sedimentation at the sides will decrease.
    Keywords: Zab river basin, Inter, basin water transfer, River morphology, Urmia Lake
  • Jafar Yaghoubi, Kolsom Hamidi Page 89
    The subject of garden city from the beginning of its emergence up to now has been faced with a great deal of agree and disagree ideas. The purpose of this study was to analyze the consequences of the garden cities and solutions to improve this project in Zanjan. Grounded theory methodology was used in this study. Information in this study were collected by using semi-structured interviews with a sample of 32 members of academic staff in University of Zanjan and experts of Agricultural Jihad Organization of Zanjan. Content analysis of interviews showed, 101 phrases in connection with the development of garden cities were extracted.
    List of these phrases regard to concept affinity and hierarchy coding in grounded theory grouped in 23 concepts and three categories as follows: positive consequences, negative consequences, and strategies for improvement that each one shows an aspect of development of the city garden's subject. The results showed that positive consequences of garden cities’ development often affect on the owners of Garden cities, while the negative consequences of the project will cover the entire of the community. Based on the results, strategies to improve garden city projects in Zanjan were classified in seven categories including: Focus on the water crisis in the licensing and using method, implying accurate management to prevent the illegal establishment and development, scientific supervision before permission to create a garden city, Citizens demand reduction for garden cities, promotion of production based along with recreation, using capabilities of agricultural graduates and integration of tourism and training in management of garden cities.
    Keywords: Garden city, Sustainable development, Agriculture, Environment
  • Shahram Bahrami, Mohammad Ali Zangane Asadi, Ali Jahanfar Page 107
    Assessment of hydrodynamic and hydro geochemical characteristics of springs in karstic landforms of Zagros can be appropriate guide for determination of karst development. The aim of this study is to compare the karst development by hydrodynamic and hydro geochemical characteristics of karstic springs in Folded and High thrusted Zagros belt. In this research, recession coefficient of karstic spring hydrographs,the most important oxides existed in calcareous formations, hydrological data of springs were analyzed. First, study area landforms were identified using satellite imagery and topographic and geological maps. After assessing the karst geomorphology and geology of the study area, the hydrograph recession coefficients of 4 springs in Folded zagros belt and 7 springs in High thrusted Zagros were calculated. Results show the close relation of litho logy/fractures with hydrological behavior of groundwater system in Zagros Folded belt and the lack of meaningful relations between litho logy/fractures and hydrological behavior of groundwater system in High thrusted Zagros. Based on hydrodynamic and recession coefficient of springs, the enlargement degree of karst in Parav Biston block was determined 5-6. The enlargement degree of karst in Qalajeh karstic aquifer was determined 2.5 to 3. The springs flow in Parav Biston block has linear and turbulent sub regimes while Qalajeh springs have only invariable regime. Evaluation of limestone and chemical analysis of spring's waters of the study area reveal higher purity of Biston limestone compared to Asmari limestone, hence implying that there are conduit and diffuse flow in Biston and there is diffuse flow in Qalajeh.
    Keywords: Karst, hydrodynamic, Hydro chemical, Karst springs, Qalajeh, Prav, Biston
  • Mahshid Talebi Somesarayee, Ali Enayati Shabkolayee, Rahmat Hajimine, Niloofar Fallah Rastegar Page 123
    Water Crisis is one of the most important environmental issues of Iran in the recent years which has been taken in to consideration by the state and different social groups. The farmers have realized the water crisis more than others, and therefore, for solving the problem of water, they have used alternatives waters such as wastewater. However, the use of wastewater has limitations in terms of product and the land.This article, by using grounded theory Method seeks to clarify the interpretation, meaning and behavior of farmers in the use of wastewater. The statistical society of the current research is all the farmers engaged in the agricultural lands of Varamin plain, which through theoretical sampling and available sample method, the theoretical saturation was obtained through interview with 38 people. The results of interpreting the farmer approach toward the state policy making about the waste water, shows the distrust toward the state policies and its impact on the incorrect function of the farmers in using waste water. In addition, the results of this study show that the personality universality and individuality manner in an atmosphere of insecurity, conflict between the agency in the selection of irrigation methods and lack of accountability are the results of this phenomenon. Core category that include general categories, is “community rupture from the national policies".
    Keywords: Environmental Issues, Waste, Water, Good, Governance, Water crisis, National policies, Local communities
  • Page 141
    In this study , for analyzing the spatiotemporal changes of the trend for continuity cooling waves of the North West of Iran, the minimum temperature data from year 1981 for 42 synoptic and Climatology stations, which have had maximum statistical length have been used. The extracted data, by using programming facilities in Surfer environment was interpolated and a matrix of size 5082 × 11323 ( cell* day) for a 31-years statistical period was obtained, which was used as a data base in the next stages. For the calculations, the programming facilities in Matlab software and for graphical operations, Surfer software have been used. The results obtained from the study showed that cooling waves, while having high spatial changes, has had sharp daily drops. While the under study areas at the east and north east regions has had the most spatial changes.
    However, in the continuation of six and seven days, the spatial variation of coefficient variation is reduced. The results of the trend analysis indicate that the cold waves have experienced many changes during different periods, so that in the first period (1989-1980) and the third (2010-2000), the cooling waves in most studied area has experienced a decreasing trend( especially in the south and south east parts) , While in the second period (1999-1990) the cold waves of the north and north west has had a noticeable increase. So that , this increase is more sensible in the east and the south east part of the study area. In total, it can be said that while the cooling wave trend has been decreased, to ward the recent periods, has had a low covering, so that in two days continuation, this feature is more visible.
    Keywords: Cold waves, Continuity, Change the location, Spatial distribution, North West of Iran
  • Hosein Yaghfoori, Samad Fotoohi, Zahra Aberkar Page 165
    Green spaces and parks are one of the recreational and welfare services which in addition to having hygienic and mental aspects, have a great importance in urban sustainable development and are considered as one of the indices of the societie's development .In this study which is performed based on descriptive-analytical method, the distribution status of local and regional park of Jiroft city has been studied and analyzed and while describing the current situation, its desirable condition by locating new parks at regional and local scale has been presented. For the considered analysis and locating new parks, GIS software and current analysis have been used with respect to the capability of Geographical Information System and by presenting an appropriate pattern are seeking optimum establishment and distribution of park in the city. For this purpose, with respect to the type of park , firstly the criteria effective on their locating were recognized and then converted the criteria in to readable informative layers for the software and the required distance has been created for each layer. Then, for creating pattern, with respect to the effect of each layer and their paired comparing by Super Decision software , the weight of each layer was calculated. Finally by using the results obtained from incorporation of informative layers, the lands of Jiroft city for selecting the appropriate locations for each park, was divided in to 5 groups from very good up to very poor. Jiroft city is a type of city which has not an appropriate distribution of green space and the per capita for regional and local parks is 1.30 and 0.53 m2 for each person .
    Keywords: Regional, local parks, Spatial distribution, Spatial, Geographic information systems, Jiroft
  • Bahram Mohammadi Golrang, Lai Foodsi, Seyed Hamidreza Sadeghi Page 189
    The recent studies in most of the countries show the impact of a large number of factors including: satisfaction, knowledge, condition, individual particulars, population specifications and behavioral variables in the people's participation. The important issue is that whether such variables are effective on the amount of people's participation in Iran? The objective of this study is to review the effective relationship factors on the farmer's knowledge in applying the Watershed Management Program(WMP) operations in Kooshkabad catchment area located in Khorasan Razavi Province in Iran (85 km2). The main objective of this study is to evaluate the factors which are effective on the people's participation in Iran. The total population of the under study catchment area is 1250 people (n=1250), in which 200 persons were selected by classified random sampling method (n=200). In fact, this research is designed to study the relationship between the awareness about Watershed Management Program (WMP) and level of participation in WMP in Iran. To this end, a provisional research was performed and its data were gathered through the interview with the residents of 6 villages at the downstream part of Karde dam catchment area. The knowledge and participation scale in watershed management operations is 0.90 and 0.92 respectively, which about half of farmers have the knowledge about watershed management operations and the participation level was at an intermediate level and there is a positive and significant relationship between the farmer's knowledge about watershed management program. Although, based on the findings, the level of social participation of people is more than the economical and environmental participation, in addition the findings show that the knowledge level of respondents about such operations has been low up to medium level and participation in it has a positive and meaningful relationship with the knowledge of such operations. ( r= 0.611, P=0.000) .
    Keywords: Knowledge, Participation, Watershed Management program (WMP), Significant relationship
  • Mohamadhasan Yazdani, Anahita Sedehg, Asghar Pashazadeh Page 209
    One of the most important urban spaces that citizens, in addition to leisure time will use for supplying the life requirements, social interaction and so on are the urban sidewalks. Choosing the side walk routes need to indices that in addition to increasing access and safety for citizens could also provide them social security. In this regard, the present study has evaluated the mausoleum of Sheikh Safi up to Ardabil Jomeeh mosque in order to achieve the sidewalk area. The main aim of this study is to recognize the effective indices on the side walks from the view of citizens in order to study the relevance of the under study area for creating the side walk axis. The present study is of descriptive-analytical one and from the objective point of view has functional aspect. Ardebil citizens form the study population of the research and by Cocran Formula, 383 people chosen as sample and questionnaire randomly distributed between them. For analysis, single-sample t-test (Klvmvgrvf- Smirnov test to check for normal distribution), t-test independent, one way variance and multivariate regression were used. The findings suggest that, if side walk is constructed in this area, this side walk will be in an inappropriate conditions in terms of social security. Also the age and education level of those questioned was effective in their perception about quality of sidewalk. And regarding the effective criteria on the quality of sidewalk, the multiple regressions showed that about 85.1 percent of the side walk's quality variance define the ninth criteria of the research. So that urban services with 68.8 percent was placed at the first rank and the economic impact by 0.032 percent placed at the last rank of the ninth criteria of the research.
    Keywords: Side walk, Environmental quality, Social security, Ardabil city
  • Atefeh Sedaghati, Javad Farsi Page 229
    The appearance of new thoughts in urbanism and their entry in to the urban management has caused the cities to acquire different experiences. Decline of life and vitality in urban areas can be considered as one of the consequences of following modernism approach, which always advocate the quantity oriented and the quality issues. has been neglected.
    This study aims to measure Spectrography and dimensions of vitality in different neighborhoods and textures of Marvdasht city .The study method was analytical – surveying one and on the basis of documental resources and questionnaire. Electre model was used for data analysis. The research process involves assessing (through 44 measures in six main dimensions), evaluation and selecting the top neighborhood (selected among five different textures of the city). Based on the research findings, texture No.4 and its neighborhoods had the most vitality and texture No.3 and its neighborhoods had the lowest vitality from the view of the residents. In continue, with respect to the dispersion manner of effective factors on vitality including distribution of attractive usages, location of public areas, situation of the neighborhood centers, usage of the city lands, . . . the vitality spectrography is made in textures of Marvdasht city and its neighborhoods. The result of spectrography has been reviewed as vitality maps in the main axes, vitality in the main centers, vitality in bottlenecks, vitality at the outer edge and surrounding areas. As the result of spectrography test of vitality, texture No.4 and its neighborhoods for having more vitality covers all the spectrography alternatives comparing with texture No.3 and its neighborhoods with having the least rate of vitality which cover none of spectrography alternatives. Finally, with respect to the vitality dimension and the resulting Spectrography, the guidelines for creation, promotion and improvement of the vitality situation of the neighborhoods has been presented.
    Keywords: Urban textures, Urban neighborhoods, Vitality, Spectrography, Marvdasht