فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 54 (بهار 1398)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 54 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا سلگی، عبرت محمدیان، محمد علی زنگنه اسدی* صفحات 1-13
    تغییر پارادایم ها در یک حوزه دانشی سرآغاز تحول در ادبیات، روش، تکنیک و مولفه های دیگر شناخت شناسی تلقی می شود. همان طور که وقتی دیدگاه سیستمی جایگزین روش های کلاسیک شد، تحولات عمیقی دامنگیر رشته ها و حوزه های دانشی شد. این تحولات نخست در علوم تجربی رخ داد، ولی دیری نپایید که دانشمندان علوم انسانی فرصت های از دست رفته را با نقادی از علوم تجربی و با طرح هندسه فضایی، جبران کردند. در این میان تلاش های دیلتای در نشان دادن مرتبه علوم انسانی و پرده برداری از هزار رمز و راز پنهان در پدیدارشناسی، توسط هوسرل، ژنت و هایدگر راه را برای شکل گیری پارادایمی دیگر فراهم آورد و به حاکمیت بلا منازع یکصد ساله حلقه وین پایان داد. این موج به طور قطع با همه بی مهری ها دامن علوم جغرافیایی را هم ترآلوده خواهد کرد. این پژوهش بر جنبه های معرفتی تاکید و با روش تحلیل متن ژنت، با نگاه پدیدارشناسی، در نوشته های شخصیت های علمی مانند گیلبرت ژئومورفولوژیست و هیلیر اندیشمند فضا شناس پرداخته است. هم چنین ضمن بیان چیستی پدیدارشناسی دست به نقد و نقبی در تاریخ معاصر اندیشه های نظری در ژئومورفولوژی زده است. این پژوهش سعی بر آن دارد که تفاوت های فکری در حوزه پدیدارشناسی را با پدیده شناسی، روشن سازد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که:* پدیدارشناسی یک روش متکی به تحلیل داده های فراعینی و تبیین کننده رابطه های عمیق تری از این جهان در مقابل روش های تجربی است.
    *پدیدارشناسی سعی دارد با وجوه عمیق تر و پنهان پدیده ها و نقش انسان در شناخت آنها، دایره تجربه های بشری را از مفهوم تجربه معنی شده؛ در حلقه وین گسترش دهد. این به معنی نفی و یا بی اعتباری «پوزیتیویتیسم» نیست.
    کلیدواژگان: پدیده شناسی، پدیدارشناسی، ژئومورفولوژی، گیلبرت
  • محمد قضایی ، سهند لطفی* صفحات 15-35
    عوامل گوناگونی سبب ساز بروز فرسودگی در بافت های شهری می شوند. هرچند درگذشته، فرسودگی های کالبدی مورد مداقه بیشتری بوده، و سایر انگیزه ها و مصادیق فرسودگی با اهمیت کمتری مورد توجه قرارداشته اند، اما پدیداری مفهوم فرسودگی فراگیر، و توجه به برآیند انگیزه های چندگانه فرسودگی و تبعات گوناگون آن، تصویر روشن تری ازآنچه در واقعیت سبب افول کالبدی و محتوایی بافت های شهری می شود را به دست داده است. اگربه ماهیت وسرشت بافت های فرسوده و شرایط گروه های ساکن در آن دقت شود، به نظر می رسد پدیده جدایی گزینی، بر عمق و دامنه فرسودگی ها افزوده، و موجب گسترش یافتن آن گردیده است. مقاله حاضر با بهره مندی از مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و اطلاعات اجتماعی–اقتصادی و کالبدی طرح تفصیلی مشهد، به دنبال بررسی رابطه بین جدایی گزینی و فرسودگی فراگیر با تکیه برنقشه هرکدام از این پدیده ها در قاسم آباد مشهد است. بدین منظور ابتدا مجموعه ای از معیارها و شاخص ها برای سنجش فرسودگی فراگیر وچگونگی جدایی گزینی در ابعادمختلف شناسایی شدند، سپس بابهره گیری از آنها، و باتکیه بر اطلاعات طرح تفصیلی و استفاده از پرسشنامه متخصصین، شرایط فرسودگی یکپارچه بافت ها، و کاربست مدل گتیس، چگونگی جدایی گزینی های شهری مورد بررسی قرار گرفت، تا در نهایت با یکدیگر مقایسه شود. نتایج نشان می دهند که هر دو پدیده جدایی گزینی و محنت زدگی شهری در محدوده مورد مطالعه با کیفیت های گوناگون روی داده اند. برهم نهاد این دو پدیده در محدوده قاسم آباد نیز نشان می دهد که بلوک های فرسوده و جداافتاده به لحاظ اقتصادی - اجتماعی و کالبدی تقریبا بر یکدیگر منطبق هستند. با این وجود حدود 24 درصد از بلوک های فرسوده نیز وجود دارند که جدایی گزینی درآنها روی نداده است. لذا دو پدیده مذکور با یکدیگر رابطه دوسویه و مستقیمی دارند. به این معنی که جدایی گزینی و تمرکز قشر ضعیف، و انزوای آنها از سایر گروه ها، از یک سو به گسترش فرسودگی در بافت های شهری می انجامد، و از دیگر سو وجود بافت های فرسوده در ابعاد مختلف، شرایط را برای جدایی گزینی و تمرکز اقشار کم برخوردار شهری مهیا می سازد.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی شهری، محنت زدگی، بافت فرسوده، فرسودگی یکپارچه، محرومیت و قاسم آباد مشهد
  • رویا حیاتی زاده ، سمیه شاه زیدی * صفحات 37-50
    امروزه شهرها، به دلایل متعدد در معرض آسیب ناشی از مخاطرات طبیعی قرار دارند، این مخاطرات که آسیب های جانی و مالی بسیاری با خود به همراه دارند نیازمند اقدامات فوری و پیشگیرانه می باشند. منطقه پشتکوه یکی از شهرستان های فریدون شهر می باشد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و پهنه بندی مخاطرات ژئومورفیک در منطقه پشتکوه شهرستان فریدونشهر به وسعت حدود 581 کیلومتر مربع واقع درغرب استان اصفهان انتخاب شد. روش انجام این تحقیق به دو صورت توصیفی – تحلیلی است که در بخش توصیفی با استفاده از مطالعات اسنادی و سپس با استفاده از عکس های هوایی، گوگل ارث ، نقشه های زمین شناسی و مطالعات میدانی، نقشه پهنه بندی زمین لغزش منطقه صورت گرفت و از طریق مدل آنتروپی در نرم افزار (Arc GIS 10) تهیه شد. نتایج نشان می دهد فاصله از گسل (84/60) درصد، زمین شناسی (49/12) درصد، جهت شیب (38/11) درصد، طبقات ارتفاعی (01/7) درصد، فاصله از آبراهه (74/5) درصد، شیب (59/2) درصد در وقوع زمین لغزش های منطقه اثر گذار بوده اند. نقشه پهنه بندی منطقه نشان می دهد که پهنه های کم خطر (31) درصد، متوسط (33) درصد و منطقه پرخطر (36) درصد از منطقه را در بر می گیرد. ساخت و ساز با فاصله از گسل و لایه های زمین شناسی در نواحی پرشیب، ایمن سازی مسیر های ارتباطی و کنترل اقدامات حفاری و خاک برداری در لایه های زمین شناسی مهم ترین اقدام برای کاهش خسارت های حرکات دامنه ای در منطقه پشتکوه فریدون شهر هستند.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پشتکوه، فریدون شهر، مدل آنتروپی
  • مصطفی محمدی ده چشمه، مرتضی عبیات *، مصطفی عبیات صفحات 51-73

    پیوندهای روستا - شهری می توانند تاثیر بسیار زیادی بر توسعه ناحیه ای داشته باشند، کما این که از شهر به مثابه موتور توسعه ناحیه ای یاد شده است. این پیوندها می تواند نقش مثبت و زایا یا منفی و انگلی بر حوزه یا ناحیه خویش بر جای بگذارند و از منطقه ای به منطقه دیگر و از شهری به شهر دیگر متفاوت باشند. از این رو شناخت منطقی این آثار می تواند در برنامه ریزی ناحیه ای موثر واقع شود. مسئله ای که شاکله پژوهش حاضر را تشکیل می دهد، «شناسایی و تعیین وضعیت معناداری پیوندهای روستایی، شهری با سطوح توسعه ناحیه ای و نیز تبیین نقش زایا یا انگلی بودن شهر در خصوص آن» می باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مبنی بر استفاده داده های میدانی و اسنادی استوار است. جامعه آماری پژوهش شامل روستاهای 20 خانوار به بالاتر شهرستان اهواز و حجم نمونه 90 روستا یا حدود 50 درصد روستاهای ناحیه است. نرم افزارهای مورد استفاده SPSS ،Expert Choice و ArcGIS می باشند. به منظور تعیین سطح توسعه ناحیه ای از 120 نمانگر توسعه و روش ElectreIII استفاده شده است. اثر شهر به وسیله 11 جریان اصلی با 40 نوع پیوند روستا با شهر اندازه گیری شده و رابطه معناداری میان آن ها با سطوح توسعه ناحیه ای به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که از مجموع 40 مورد پیوند روستایی، شهری در محدوده، 35 مورد آن در قالب 9 جریان اثرگذار شهر، دارای رابطه معنادار و از نوع مثبت با سطوح توسعه ناحیه ای بوده اند و نتایج تحقیق حاکی از نقش مثبت و زایای شهر اهواز بر سطوح توسعه ناحیه ای است.

    کلیدواژگان: پیوندهای روستا - شهری، توسعه ناحیه ای، شهرهای زایا و انگلی، الکتر، اهواز
  • مرتضی حسینی، رئوف مصطفی زاده ، حبیب نظرنژاد * صفحات 75-89
    امروزه تفکیک سیمای سرزمین به عنوان یکی از مهم ترین چالش های اکولوژی و کاهش تنوع بیولوژیکی شناخته شده است. این مساله وسعت عرصه های طبیعی را کاهش و پراکندگی و انقطاع آن را افزایش می دهد. آشکارسازی و تحلیل تغییرات کاربری اراضی مبنای شناخت مسائل و مشکلات محیط زیست می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات مکانی و زمانی کاربری اراضی بالانج چای شهرستان ارومیه به کمک فناوری سنجش از دور و با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین در یک بازه زمانی 24 ساله است که برای برنامه ریزی های فعلی و آتی استفاده از سرزمین در جهت توسعه پایدار حائز اهمیت می باشد. برای تهیه نقشه کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای Landsat4 سال 1992 و Landsat8 سال 2016 استفاده شد. به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی در این بازه زمانی از سنجه های تعداد لکه، تراکم لکه، تراکم حاشیه، درصد پوشش سیمای سرزمین، بزرگترین لکه و شکل سیمای سرزمین در سطح کلاس و از سنجه های تعداد لکه ها، تراکم لکه، بزرگ ترین لکه، شکل سیمای سرزمین، تنوع شانون و پیوستگی در سطح سیمای سرزمین در نرم افزار Fragstats 4. 2 استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از سنجه ها در سطح کلاس و سیمای سرزمین بیانگر آن است که به طور کلی، سیمای سرزمین تکه تکه تر، از نظر شکلی پیچیده تر، نامنظم تر و از نظر میزان یکپارچگی عناصر ساختاری، ناپیوسته تر (از 21/38 درصد به 10/24 درصد) و از نظر نوع کاربری پوشش موجود در واحد سطح متنوع تر (از 08/1 به 3/1) شده است. هم چنین تفسیر نتایج گویای این واقعیت است که لکه های انسان ساخت و کشاورزی در بازه زمانی مورد نظر روند تغییراتی کاملا همسو را طی کرده اند که می تواند ناشی از اثر مستقیم و شدت حضور بیش تر انسان در تعیین الگوی پراکنش مکانی آن ها در مقایسه با سایر کاربری ها باشد
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش مکانی، کاربری اراضی، تفکیک سیمای سرزمین، بالانج چای
  • ابولفضل آبیل، محمود خسروی ، تقی طاوسی * صفحات 91-105
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سیلاب‏های شهری با عوامل ساختاری و محیطی شهر زاهدان است. شهر زاهدان در یک دشت کوچک میان حصاری از کوه‏های کم ارتفاع استقرار یافته است. گزارش‏های تاریخی سیلاب‏های بزرگ و مخربی را با دوره‏های بازگشت طولانی برای این شهر ثبت نموده است. عوامل ساختاری که جهت مکان‏یابی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت عبارتند از: توپوگرافی، شیب، کاربری اراضی و مسیل که هر کدام به صورت نقشه و به عنوان یک فاکتور به وسیله نرم افزار GIS به روش AHP وزن‏دهی و همپوشانی شده‏اند. تعیین میزان ارجحیت فاکتور‏ها نسبت به یکدیگر با استفاده از پرسشنامه و به روش دلفی صورت گرفته است و به کمک نرم‏افزار Expert Choice فاکتور‏ها دو به دو با یکدیگر مقایسه و میزان ناسازگاری آن‏ها به کمتر از 1/0 رسیده است. پس از انجام مراحل هم‏پوشانی نقشه پهنه‏بندی خطر سیلاب در محدوده شهر زاهدان تهیه گردید. نتایج به دست آمده از نقشه نهایی مکان‏یابی نقاط در خطر سیل نشان می‏دهد که حدود 1 درصد از اراضی سطح شهر زاهدان در پهنه خطر خیلی زیاد، 17 درصد در محدوده خطر نسبتا زیاد، 42 درصد در محدوده عادی، 28 درصد در محدوده کم خطر و 12 درصد در محدوده خیلی کم خطر قرار دارد. لذا با توجه به نقش موثر عوامل ساختاری، محیطی و اقلیمی در ایجاد رواناب و سیل‏خیزی شهر زاهدان، آسیب پذیرترین مناطق شهر در برابر خطر سیلاب و رواناب مشخص شده است. همچنین ابتدای خیابان‏های امام خمینی، سعدی و قسمت زیادی از خیابان شهید رجایی می‏باشد.
    کلیدواژگان: سیلاب، مخاطرات محیطی، زاهدان
  • سهیلا ناصری راد، جواد سوسنی، احمدرضا نورالدینی ، حامد نقوی * صفحات 107-119
    در دهه گذشته مشکل کاهش اراضی جنگلی در مقیاس منطقه ای و جهانی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات سطح جنگل های زاگرس با استفاده از تصاویر ماهواره ای و روش های شبکه عصب مصنوعی و زنجیره مارکوف است. منطقه بسطام با مساحت9493 هکتار در 25 کیلومتری شمال شهرستان خرم آباد واقع شده است. نقشه های کاربری اراضی مربوط به سال های1364، 1379 و 1394 با استفاده از از روش طبقه بندی حداکثر احتمال و تصاویر سنجنده های TM و OLI ماهواره لندست تهیه شد. مدل سازی تغییر کاربری ها با استفاده از مدل LCM بر پایه شبکه عصب مصنوعی و 7 متغیر تاثیرگذار در میزان تغییرات شامل ارتفاع از سطح دریا، فاصله از مناطق مسکونی، شیب، جهت جغرافیایی، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه و نقشه کاربری اراضی پیوسته شده، صورت گرفت. در ادامه با استفاده از روش مدل سازی زنجیره مارکوف، نقشه کاربری اراضی برای سال 1394 پیش بینی و جهت ارزیابی صحت نتایج بدست آمده از مدل، ماتریس خطا بین نقشه پیش بینی شده و نقشه واقعیت زمینی مربوط به این سال تشکیل شد. نتایج بررسی تغییرات در دوره اول نشان داد که بیشترین افزایش مساحت در ناحیه کشاورزی و بیشترین کاهش مساحت در ناحیه مناطق جنگلی به ترتیب به میزان 380 و 425 هکتار رخ داده است. با توجه به نتایج بدست آمده نرخ تخریب سالیانه جنگل در دوره اول، دوم و کل دوره به ترتیب 33/28، 13/23 و 73/25 هکتار برآورد گردید. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای ارتفاع و فاصله از مناطق مسکونی به ترتیب با ضریب همبستگی کرامر 47/0 و 43/0 بیشترین میزان تاثیرگذاری را در تغییرات کاربری اراضی و تخریب جنگل ها را دارند. در نهایت نتایج ارزیابی حاصل از مقایسه نقشه مدل سازی و واقعیت زمینی سال 1394 بیانگر میزان ضریب کاپا 89/0 بود که این مطلب حاکی از کارآیی مناسب مدل LCM در پیش بینی تغییرات کاربری اراضی است.
    کلیدواژگان: تخریب جنگل، شبکه عصبی مصنوعی، مدل LCM، زنجیره مارکوف، تصاویر لندست
  • افسانه بازقندی ، رضا خسرو بیگی * صفحات 121-142
    درواکنش به مشکلات اقتصادی و کمبودهای رفاهی، طی سال های اخیر، بسیاری از مناطق روستایی مجاور شهرها از مزیت های گسترش خانه های دوم برای بالابردن درآمد و گذران امور زندگی استفاده کرده اند. گرچه خانه های دوم فرصت های جدیدی را یرای کمک به ساکنان محلی به وجود آورده، اما به استناد سوابق مطالعاتی حضور افراد شهرنشین در روستا زمینه ساز بروز بسیاری از اختلافات و درگیری ها نیز شده است: چرا که ساکنان محلی به دنبال آینده و توسعه روستا، و در مقابل مالکان خانه های دوم در مسیر گذشته و حفظ روستا قرار دارند. البته باید گفت، بازارهای بومی خانه های دوم- یعنی روستاهای مجاور شهرهای میانی و کوچک- چنین تضادهایی را کمتر تجربه کرده اند؛ شاخصه ای که در تفرجگاه های ییلاقی پیرامون شهر سبزوار به وضوح دیده می-شود. سوال کلیدی پژوهش این است که: اساسا چگونه ساکنان محلی و مالکان خانه های دوم با یکدیگر به اشتراک منافع می رسند؟ پژوهش حاضر به روش مطالعه موردی و تحلیل (محتوای) داده های کیفی انجام گرفته که از طریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته و عمیق از 40 نفر از ساکنان محلی گردآوری و استخراج شده است. نتایج نشان می دهد که هر یک از طرفین محتوای نیمبی (توسعه و حفظ روستا) خود را به اشتراک گذاشته و ترجیحات سکونتی شان به موازات همدیگر است. ابعاد همبستگی این دو شامل بهبود کیفیت محیط سکونتگاهی، برگرداندن چهره گذشته روستا و زنده نگه داشتن ارزش های محلی می شود. گرچه هجمه های سنگینی علیه خانه های دوم وجود دارد، هنوز هم در برخی از مناطق ظرفیت های لازم برای گسترش خانه های دوم بدون چالش و عاری از هرگونه آسیب فراهم است. لذا، شناسایی جنبه های متمایز جغرافیایی، فرهنگی و اجتماعی گسترش خانه های دوم در سیاست گذاری های توسعه ای ضروری است.
    کلیدواژگان: ساکنان محلی، دیدگاه های روستایی، منافع، گردشگری خانه های دوم، سبزوار
  • شادمان درویشی، کریم سلیمانی ، مصطفی رشید پور * صفحات 143-161
    بررسی وضعیت پراکندگی تابش های حرارتی و ارتباط آن با نوع کاربری های موجود، در شناخت میکروکلیمای نواحی شهری دارای اهمیت زیادی می باشد. هدف از این مطالعه پایش تغییرات کاربری اراضی و ارتباط آن دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست طی یک دوره 33 ساله است. در این مطالعه پس از اعمال پردازش روی تصاویر ماهواره ای لایه های کاربری اراضی با روش حداکتر احتمال همانندی تهیه گردید و سپس با استفاده از معادلات حرارتی و الگوریتم SEBAL دمای سطحی زمین برای دوره‎های مطالعاتی محاسبه گردید. نتایج روند کاهشی پوشش گیاهی را نشان می دهد. به طوری که روند این تغییرات بین سال های 1984 تا2000 حدود 7/215 کیلومتر مربع و از سال 2000 تا 2017 حدود 64/153 کلیومتر مربع بوده است همچنین زمین های بایر و کشاورزی به ترتیب روند افزایشی و کاهشی را داشته است و با توجه به نقشه های دمایی، دمای شهرستان مریوان روند افزایشی را در دوره های زمانی مورد مطالعه داشته که میزان این تغییرات از سال 1984 تا 2017 به میزان 5 درجه سلسیوس بوده که به دمای شهرستان افزدوه شده است. همچنین در این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین دمای سطح و تغییرات کاربری ها، حداکثر دمای هر کاربری محاسبه شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد با افزایش مساحت زمین های مسکونی و بایر و همچنین با کاهش پوشش گیاهی و زمین های کشاورزی در دوره های مورد مطالعه دما روند افزایشی داشته است
  • عباسعلی داداشی رودباری، حمزه احمدی ، محمود احمدی * صفحات 163-183
    لایه مرزی بخش کوچکی از لایه ورد سپهر است که به دلیل فرایندهایی که در داخل آن رخ می دهد، برای حیات انسان حائز اهمیت می-باشد. مطالعه حاضر با هدف واکاویی دگرگونی زمانی- مکانی ارتفاع لایه مرزی با رویکردی آماری – تحلیلی انجام شد. در این راستا از داده های ارتفاع لایه مرزی مرکز پیش بینی میان مدت هواسپهر اروپایی نسخه ERA-Interim با تفکیک مکانی 125/0×125/0 درجه قوسی و بازه زمانی 1979 تا 2015 استفاده گردید. نتایج نشان داد که ارتفاع لایه مرزی با زمان و مکان تغییر می کند و وضعیت توپوگرافی بر ارتفاع لایه مرزی تاثیر جدی می گذارد. براساس میانگین بلند مدت، بیشینه همبستگی ارتفاع لایه مرزی ایران با مولفه مکانی عرض جغرافیایی می باشد، چرا که نقش این مشخصه جغرافیایی با آفتاب گیری بسیار بالاست. از نظر زمانی کمینه و بیشینه ارتفاع لایه مرزی در ایام سرد و گرم سال به ترتیب در ماه های ژانویه و ژوئن رخ میدهد. از نظر آرایش مکانی مناطق با چشم انداز مرتفع و ناهموار مانند مناطق مرتفع زاگرس و نواحی مجاور دریا دارای کمترین ضخامت لایه مرزی و مناطق با چشم انداز هموار و بیابانی مانند نواحی داخلی بخصوص جنوب شرق و مرکز ایران، ضخامت لایه مرزی در بالاترین سطح قرار دارد. تغییرات فضایی ارتفاع لایه مرزی در ماه های سرد سال منسجم تر از ماه های گرم سال می باشد. متناسب با تغییرات فصلی دمای هوا، بیشینه ارتفاع لایه مرزی در ماه های سرد سال در نواحی جنوب شرق ایران و در ایام گرم سال بخصوص ماه های ژوئن و جولای، در نواحی مرکزی ایران مانند مناطق جنوب کرمان شمال استان هرمزگان رخ می دهد. ساختار دمایی ایران متناسب با وضعیت جغرافیایی و توپوگرافیکی، الگوی زمانی – مکانی ارتفاع لایه مرزی در ایران را مشخص می کند. براساس نتایج نوشتار حاضر عامل اصلی تغییرات زمانی - مکانی ارتفاع لایه مرزی گرمایش و سرمایش سطح زمین و مولفه های مکانی و توپوگرافیکی در سطح زمین میباشد.
    کلیدواژگان: ارتفاع لایه مرزی (BLH)، پایگاه ECMWF، نسخه ERA-Interim، ایران
  • شهرام روستایی، مهدی احمدی ، داوود مختاری * صفحات 185-204
    در این تحقیق با استفاده از روش پریرا به شناسایی و ارزیابی ژئومورفوسایت ها در منطقه حفاظت شده مانشت، بانکول و قلارنگ پرداخته شد. در این روش با استفاده از دو ارزش علمی و اکتسابی ارزش ژئومورفولوژیک ژئومورفوسایت های موردنظر شناسایی گردید و ارزش مدیریتی از دو ارزش محافظت و بهره برداری به دست آمد و از مجموع دو ارزش ژئومورفولوژی و مدیریتی امتیاز نهایی ارزش هر ژئومورفوسایت محاسبه گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ژئومورفوسایت دره ارغوان دارای رتبه 1 ازنظر موقعیت رتبه ایی یا شاخص TV است ولی در رتبه بندی نهایی یا شاخص (RK) دارای جایگاه 6 می باشد. بالاترین امتیاز در بخش ژئومورفولوژیکی با 5/8 مربوط به دامنه های مانشت و قلارنگ و در بخش مدیریتی بالاترین امتیاز با 04/8 به ژئومورفوسایت دره ارغوان تعلق گرفت. دامنه های مانشت، بانکول و قلارنگ به دلیل تنوع اشکال زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی جایگاه دوم را ازنظر موقعیت رتبه ایی یا شاخص TV به دست آورد، ازنظر شاخص های ارزش ژئومورفولوژی این ژئومورفوسایت دارای رتبه 1، شاخص های مدیریتی رتبه 3 و در رتبه بندی نهایی دارای جایگاه 5 می باشد. ازنظر موقعیت های رتبه ایی در جدول رتبه بندی حاصل از محاسبه شاخص ها (اصلی و فرعی) با عنوان رتبه بندی (RK) ، ژئومورفوسایت ابدالان با مجموع امتیاز 35 بالاترین رتبه را در بین 6 ژئومورفوسایت منتخب در منطقه موردمطالعه به دست آورد. این در حالی است که دارای رتبه 6 و جایگاه آخر ازنظر موقعیت رتبه ایی یا شاخص TV بود. در پایان نتایج تحقیق نشان می دهد، مکان هایی باارزش پایین می توانند به عنوان مکان های ژئومورفیکی ارزشمند در ناحیه شناخته شوند و هدف از آن تاکید بر مکان یابی رتبه ایی در ارزیابی مکان های ژئومورفیکی، برآورد ارزش یا همسانی نسبی معیارها است که در تحقیقات قبلی موردبررسی قرار نگرفته بود.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، پریرا، منطقه حفاظت شده، مانشت
  • مهدی شرافت، جمال نجفی ، امان الله فتح نیا * صفحات 205-222
    احداث سد موجب تغییرات کاربری/پوشش زمین در بالادست و پایین دست حوضه می شود. این تغییرات، اقلیم محلی و فرایندهای طبیعی منطقه را به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق با استفاده از تصاویر چند زمانه لندست، تغییرات پوشش گیاهی و دمای سطح زمین، در سال های قبل و بعد از احداث سد گاوشان در حوضه رودخانه گاوه رود بررسی شد. برای محاسبه تغییرات پوشش گیاهی، از شاخص های NDVI، EVI و SAVI استفاده شد که همه آنها افزایش پوشش گیاهی در پایین دست و جنوب سد را نشان دادند. برای محاسبه دمای سطح زمین و توان تشعشعی سطح زمین به ترتیب از معادله پلانک و روش آستانه گذاری NDVI استفاده شد. بررسی تغییرات فضایی طبقات دمایی محاسبه شده از توان تشعشعی سطح زمین نشان داد که در پایین دست سد طبقه دمایی بسیار گرم از بین رفته و طبقه دمایی خنک و خیلی خنک جایگزین آن شده است. بررسی شاخص NDVI نشانگر آن بود که میانگین از 13/0 به 165/0تغییر کرده است، تغییرات بقیه شاخص های پوشش گیاهی نیز افزایشی بوده است. با تولید طبقات نرمال شده دما مشخص شد مساحت طبقه متوسط 67 کیلومترمربع (3/7%) افزایش و مساحت طبقه بسیار گرم 11 کیلومترمربع (5/17%) کاهش یافته است. بررسی نمودار پراکندگی دمای سطح نرمال شده و کسر پوشش گیاهی (Fr/T) نشان داد که در دوره مورد مطالعه طول لبه خشک کاهش یافته و طول لبه مرطوب افزایش یافته است. این بدان معنی است که وجود پهنه آبی در حوضه آبخیز گاوه رود علاوه بر تغییر پوشش گیاهی و رطوبت خاک (درصد) ، موجب تغییر دمای سطح زمین نیز شده است که این تغییرات در درازمدت موجب تغییر میکروکلیمای منطقه می شود.
    کلیدواژگان: سد گاوشان، آشکارسازی تغییرات، دمای سطح زمین، سنجش از دور
|
  • leila solgi, ebrat mohamadian, Mohammad Ali zanganeh asadi* Pages 1-13
    Change in the paradigms of a knowledge domain is considered the beginning of evolution in the literature, methodology, techniques and other cognitive components. Similarly, when the systematic approach replaced the classical methods, profound changes occurred in the empirical sciences, it was not until recently that humanities scientists lost opportunities which were analytically compensated by the critique of experimental sciences with the design of space geometry. In the meantime, Dilthey efforts to show the position of humanity and the discovery of a thousand secret mysteries in phenomenology by Husserl, Genette and Heidegger provided a way for another paradigm to formulate, putting an end to the one-hundred-year supremacy of The Vienna Circle. This Wave Would definitely infiltrate the geosciences against all odds. This focuses on the epistemic aspects of the approach, and through Genette method of text analysis, investigates the introduction of a phenomenological approach to Geography in the writings of Scientific characters, Gilbert Geomorphologist and thinker Hiller in space placement. phenomenology supplies a criticism on the history of contemporary of theoretical views in Geomorphology the purpose to clarify the intellectual differences in the field of phenomenology. The results surveys show that: *Phenomenology tries to expand the scope of human experience beyond the definition of experience in the Vienna aspects of phenomena and the role of humans in their discovery and this does not employ the negation or invalidity of positivism.
    *phenomenology in Geomorphology in contrast to phenomenology will be a more favorable guarantee of human experience about the world
    Keywords: Phenomenology, Geomorphology, Gilbert
  • mohammad ghazaie , sahand lotfi* Pages 15-35
    Unlike what is usually thought, the distress of urban fabric is not only a physical phenomenon, but it is a mix of socioeconomic, political and physical factors that their interaction lead to urban distress.Therefore, the current study aims to study the relationship between segregation and pervasive distress in in the 10th Municipal District of Mashhad. To do this, at first a set of criteria and indexes for evaluating segregation and pervasive distress were recognized in various dimensions, and then with an emphasis on Mashhad's master plan's and census data 1390, the pervasive distress of urban fabrics and the way they are segregated were studied in order to be compared with each other finally.Results indicate that the mere emphasis on physical factors for evaluating urban fabrics' distress cannot make an appropriate understanding of they in which this phenomenon is happening in urban context, and because the studied area's segregation map matches the distress map of the same area, it can be concluded that segregation and the concentration of low socioeconomic classes and become segregated from other groups, are effective in the spread of distress in urban fabrics. In other words, those groups who were not able to be attracted to city's socioeconomic system, become concentrated in some areas of the city and appeal other people with the same characteristics to those areas, just like strong magnets. This concentration of low classes leads to the increase of inefficiency of urban fabrics, a phenomenon which can be called "pervasive distress".
    Keywords: Urban Segregation, Urban Distress, Deteriorated Urban Fabric, Deprivation, ‘Q?ssem-?b?d’
  • roya hayati zadeh , somayeh shahzeidi* Pages 37-50
    Today the city, for various reasons, are prone to damage from natural hazards, the risks that are associated with many human and financial damage requires urgent measures are preventive. Poshtkuh a city of Fereydoun city.The occurrence of the landslide and imposing heavy body and property damages may be studied based on the recognition and special conditions of the zones. In this research, Poshtkuh zone in Fereidun Shahr town having 581 km2 located in the west of Isfahan province. was selected and then, by using aerial pictures, satellite pictures, geological maps and field studies the dispersion map of the landslides studied through entropy model. Then, the entropy matrix and the zoning map of the landslide were prepared on ArcGIS 10 software environment and finally a technique was given for lowering its damages with respect to the condition of the zone. The results showed that the distance from the fault (60.84%), geology (12.49%), direction of dip (11.38%), elevation beds (7.01 %), distance from channel (5.74%), and slope (2.59%) have been effective in occurring the landslides of the zone. The zoning map indicates that low-risk zones have only covered 31% of the zone and also the medium zone 33% and high-risk zone 36% have high potentials in happening the landslide. Construction having the distance from the fault, geological layers in steep regions, making the communication routes safe and controlling digging and excavation in geological layers are the most important actions for lowering the damages of slope movements in Poshtkuh zone of Fereidun Shahr.
    Keywords: landslides, poshtkuh, ferey doun shahar, Entropy Model
  • Mostafa Mohammadi Dehcheshme, Mostefa Abiyat, Morteza Abiyat* Pages 51-73

    Rural-Urban linkages can have a tremendous impact on regional development, as it is mentioned the city as an engine of regional development. These effects can be create positive and productive role or negative and parasitic on their field or area and different from region to another region and from city to another city. It is therefore logical understanding these effects can be effective in the planning area. This research forms the main stream issue is, “Identify and determine the status of significant rural-urban linkages with regional development levels as well as explain the role germ or Parasitic of the city about it”. The research method is descriptive and analytical and based on using field data and documents. The statistical population research includes villages of 20 households to higher in Ahvaz Township and the sample size is 90 villages or about 50 percent of villages in the township. Used software is included Expert Choice and ArcGIS. To determine the level of regional development use of 120 development indicators and ElectreIII method used. Effect of town by the 11 mainstream with 40 links the village with the city measured and obtained a significant relationship among them regional development levels. Research findings showed that a total of 40 rural-urban linkage in the area, 34 cases in 9 affecting flow city, having a significant relationship and have a positive with level of regional development and the results indicate a positive and productive role in Ahvaz city on the levels of regional development.

    Keywords: Rural-Urban Linkages, Regional Development, Cities of Germ, Parasitic, Electre, Ahvaz
  • morteza hosseine, raoof mostafazadeh , habib nazarnejad* Pages 75-89
    Nowadays, landscape differentiation is known as one of the most important issues in ecology and biological diversity. Decline Detection and analysis of land use changes are the basis for recognizing environmental issues and problems. The purpose of this study was to investigate the spatial variations of land use time of Balanjchai (Urmia) with the help of remote sensing science and using landscape Metrics in a 24-year period which is important for current and future planning of land use for sustainable development. To preparing land use map, Landsat satellite 4 images of 1992 and Landsat satellite 8 images of 2016 were used. In order to study land cover change, The Number of Patches, Patch Density, Edge Density, Percentage of Lands, Largest Patch Index & Landscape Shape Index metrics in Class level and Number of Patches, Patch Density, Percentage of Lands, Landscape Shape Index, Shannon,s Diversity Index & Contagion metrics in Landscape level were used on FRAGSTATS 4.2. Software. The results of this study, using the measures at the level of the class and land, indicate that in general, the shape of the fragmented territory is more complex and irregular in terms of the structural integrity, more discontinuous (from 38.21 % to 24.10 %), and in terms of the type of usage, the coverage is more varied in the unit area (from 1.08 to 1.3). Also, the interpretation of the results reflects the fact that human-made and agricultural spots over the period of time have undergone a completely consistent
    Keywords: Differentiation Landscape Metric, Spatial Pattern, Landuse, Balanjchai
  • abolfazl abil, mahmood khosravi , tagi tavousi* Pages 91-105
    The aim of the present study is to examine the relationship between urban floods and structural and environmental factors in Zahedan City. Zahedan City located in small and plane surrounded by low-height Mountains. Historical reports have recorded big and destructive floods with long returning intervals for this cityStructural factors examined in this research for localization were: topography, slope, land use, and watercourse any of which were covered and weighted by AHP method in form of a plan and as a factor by GIS software. Determining the privilege of factors was conducted by questionnaire and Delphi method and factors were compared two by two by expert choice and the level of inadaptability reached to 0.1. After overlapping, flood zoning map in Zahedan was provided. The results of final localization map of dangers for flood show that around 17 % of urban lands in Zahedan are in a large danger, 42% in relative danger, 28% in normal status and 12% in status without danger. Thus, given the effective role of structural, environmental, and climate factors in creating watercourse and flooding potential, the most vulnerable parts in Zahedan City were identified. These districts include the ending parts of Moradgholi and Razmjomoghadam streets and the beginning part of Imam Khomeini, Saadi and large parts of Shahid Rajaeii streets.
    Keywords: Flood, Environmental Hazards, Zahedan
  • soheila naseri, javad soosani, ahmad reza nouredini , Hamed Naghavi* Pages 107-119
    During the last decades, the decrement of forest areas has come to attention in regional and global scales. This research aims to investigate the forest changes using satellite imagery, Artificial Neural Network and Markov chain in Bastam area, Lorestan province. Land use maps for the years 1364, 1379, and 1394 were prepared using the Maximum Likelihood Classification and Landsat TM and OLI Sensors. Land use changes modeling was done, using LCM model based on Artificial Neural Network and 7 effective variables include altitude, proximity of the residential areas, slope, direction, proximity of the roads, proximity of the river and land use map. The land use map for the year 1394 was predicted using the Markov chain modeling method. To evaluate the accuracy of the results, the error matrix was formed between the predicted map and the ground reality map for this year. The results of the first period showed that the highest increase in the agricultural area and the largest reduction in the forest area were 380 and 425 hectares respectively. In addition, the variables of altitude and proximity of residential areas with the Cramer correlation coefficient of 0.47 and 0.43 respectively, had the most effect on land use changes and forest degradation. Finally, the comparison of modeling and reality maps of 1394 showed the Kappa coefficient of 0.89, which indicates the proper performance of the LCM model in predicting land use changes.
    Keywords: Deforestation, Artificial Neural Network, LCM model, Markov chain, Landsat images
  • afsaneh bazgandei , reza khosrobeigi* Pages 121-142
    In response to economic problems and shortcomings of welfare, in recent years, many rural areas surrounding the cities from the advantages second homes development for revenue raising and spending of life have used. Although second homes used to help local residents to the new opportunities created, the studies indicate the presence of urban people in the rural predispose many conflicts is: Local residents are looking to the future and development of the rural, the second homes owners in the past and preserve the countryside. It should be said, the endemic market second homes in the middle and small urban such conflicts have less experience; features that can be seen in Sabzevar summer resorts. The key question is this: basically how local residents and second homeowners come together to share the benefits? Current study method is case study and that qualitative data (content) analysis through semi-structured interviews and in-depth of 40 local residents have been extracted. The results show that each of the parties Nimbyism content (to develop and maintain the countryside) shared their preferences and their location parallel to each other. The correlation of these include improving the environmental quality of settlements, the return of the face value of the local village and keep it alive. Although heavy attack against second homes there, still in some regions to expand capacity for second homes is provided without challenge and without any damage. Therefore, identifying the distinctive aspects of geographical, cultural and social the second homes spread in policy development is essential.
    Keywords: local residents, rural visions, interests, second homes tourism, Sabzevar
  • Shadman Darvishi, karim soleimani , mostafa rashidpour* Pages 143-161
    Investigating the status of thermal radiation dispersion and its relation to existing types of Land use, it is important to recognize the micro-climax of urban areas. The purpose of this study is to monitor the land use change and its relationship to land surface temperature in Marivan city using Landsat satellite data during a 33-year period. In this study, after processing the images using thermal equations and SEBAL algorithm surface temperature was calculated and the land use layers were identified by the maximum probability method. The results show a decreasing vegetation trend, So that the trend of these changes between 1984 and 2000 was about 215.7 km2 and from 2000 to 2017 it was about 153.63 square kilometers. There has also been an increasing and decreasing trend in agricultural land and agriculture. According to the temperature maps, the temperature of the city of Marivan has been increasing in the studied periods, the amount of which changed from 1984 to 2017 at a rate of 5 degrees Celsius that has increased to the city's temperature. in order to determine the relationship between surface temperature and land use variations, the maximum temperature of each land use was calculated. The results obtained from the maximum temperature values in each of the land use classes show that the increase in the area of buildup land and wasteland and also with decreasing vegetation during the studied periods has been increased.
    Keywords: LST, Landuse, Marivan, Landsat. SEBAL
  • Mahmoud Ahmadi, abasali dadashiroudbari, Hamzeh Ahmadi Pages 163-183
    This study statistical approach - analytical, with the aim of analyzing change was spatiotemporal height of the boundary layer (BLH) were the order of the height of the boundary layer of the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) version of the ERA-Interim with spatial resolution 0/125 ° × 0/125 ° arc period 1979 to 2015 were used. The results showed that the pace of change when boarding height of the boundary layer influenced by the pace of change and seasonal temperature pattern on the one hand and the components of latitude and altitude is. When the maximum height of the boundary layer in June and a minimum height of boundary layer occurs in January. The furnishing and rugged Zagros highlands and desert areas Sawwah has a minimum thickness of the boundary layer and smooth inner regions, especially South-East and Central regions of Iran, the thickness of the boundary layer is at the highest level. Changes in the boundary layer height space in the cold months is more consistent warmer months. Adjacent coastal areas and the sea because the sea moderating role in the temperature always have the minimum thickness of the boundary layer. In the cold months the maximum height of the boundary layer in the southern part of East and especially during the hot months of June and July in the western region and northern and southern Kerman province to be drawn.
    Keywords: boundary layer height (BLH), base ECMWF, version ERA-Interim, Iran
  • shahram roostaei, mehdi ahmadi , davoud mokhtari* Pages 185-204
    In this research, the geomorphosites of the protected area of Manhest, Bangkok and Qelarang were studied using the Perira method. In this method, the geomorphologic value of geomorphosites was identified using scientific and additional values. Management value was derived from two values of Protection value and Use value and from the sum of the two values of geomorphology and management, the final value of each geomorphsites was obtained. For this reason, the principal indicator ‘geomorphological value’ includes the secondary indicators ‘scientific value’ and ‘additional values’. ‘Management value’, as second principal indicator, integrates the secondary indicators ‘use value’ and ‘protection value’. The sum of all indicators determines the total value of the Geomorphosite. The results of this research show that the Arghavan Geomorphsite ranked 1 in the TV index, but in the final ranking or index (RK) ranked 6. The highest score in the Geomorphological section (8.04) was attributed to the Mannesht and Qalarag and the highest weighting in the management section with a score of 4.0 was attributed to the Arghavan geomorphosite. In the ranking table derived from the calculation of the indexes (main and sub) with the title of ranking (RK), Abdallan geomorphosite with the total value of 35 was the highest value among the six selected geomorphosites in the studied area.
    Keywords: Geotourism, Geomorphosite, Pereira, Protedted area, Manesht
  • mahdi sherafat, jamal nagafi , amanolah fathnia* Pages 205-222
    Dam construction in a watershed causes changes in basin’s entire land cover and landuse. These changes affect basin’s local climate and governed natural process directly or indirectly. In this research, the trend of vegetation land cover and land surface temperature changes for the period of before and after Gavoshan dam construction in Gavehrood basin was studied using temporal Landsat images. To obtain vegetation cover changes, NDVI, EVI and SAVI indices were used. They all show an increase in vegetation cover in the south of dam. To obtain LST and LSE, Planck equation and NDVI thresh holding method used respectively. Analysis of spatial variations of temperature classes from land surface emissivity show that Downward the dam of very warm temperature category are eliminated and cool and very cool temperature categories replaced instead. Analysis of NDVI index show it has been changed averages from 0.13 to 0.165. So, changes in other vegetation indices have been incremental. With production of normalized classes of Temperature was determined that area of average class increased about 67 Km2 (7.3%) and area of very warm class about 11 Km2 (17.5%) decreased. Analysis the dispersion diagram of temperature normalized and vegetation (Fr/T) shows in the course of study decreased the dry edge length and increased the wet edge length. This means that the existence of water surface in this Basin in addition to changing vegetation coverage and soil moisture causes land surface temperature change which in turn evolves the microclimate of the region in the long term.
    Keywords: Gavmishan Dam, Change Detection, Land Surface Temperature, Remote Sensing