فهرست مطالب

مهندسی برق و مهندسی کامپیوتر ایران - سال نهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1390)

نشریه مهندسی برق و مهندسی کامپیوتر ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1390)

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدوهاب شجاع الدینی، رحمان کبیری صفحه 59
    در این مقاله یک روش جدید برای تشخیص و تعیین موقعیت چند هدف متحرک با استفاده از سیگنال تابشی از آنها ارائه می شود که هیچ پیش فرضی راجع به تعداد اهداف، مکان و نوع سیگنال ارسالی از آنها نمی کند. در این روش ابتدا همه سیگنال های محیط توسط چند گیرنده دریافت شده و سپس با استفاده از محاسبه همبستگی متقاطع، تاخیرهای سیگنال های دریافتی نسبت به یک گیرنده مرجع به دست می آیند که یک فضای برداری از تاخیرها را تشکیل می دهند. با استفاده از تلفیق روش تعقیب چندفرضیه ای و الگوریتم تخصیص دادگان، رشته های معنی دار مختلفی از این فضا استخراج می شوند که هر رشته به معنای یافت یک هدف احتمالی جدید می باشد. برای تفکیک هر هدف احتمالی یک مدل ریاضی متغیر با زمان تشکیل می شود. چنانچه هدف فوق در فرآیند به روز شدن این مدل در زمان های متوالی حذف نگردد، به عنوان یک هدف اصلی منظور و با استفاده از فیلتر کالمن ردیابی می گردد. نتایج حاصل از آزمودن این روش و مقایسه آن با روش های قبلی در شرایطی که نویز و مشاهدات گمشده نیز در نظر گرفته شده اند، نشان می دهند که تعداد متغیری از اهداف با انواع مسیرهای حرکتی خطی، غیر خطی، موازی، متقاطع و اهداف دارای تغییر جهت حرکتی به کمک این روش با بهبود چشمگیر در دقت نسبت به روش های موجود و بدون افت سرعت پردازش، قابل تفکیک و ردیابی هستند.
  • پروین زارعی اسکی کند، سیدعلی سیدصالحی صفحه 68
    یکی از روش های بهبود عملکرد سامانه های بازشناسی در برابر نویز و یا تنوعات ناخواسته، استخراج اطلاعات مشترک بین داده های مختلف ورودی می باشد. در مورد شبکه هایی که ظرفیت بسیار پایینی دارند امکان ذخیره سازی الگوها به صورت مفاهیم جداگانه وجود ندارد، لذا کیفیت بازشناسی شدیدا افت پیدا می کند. در این مقاله ساختاری ارائه شده است که بتواند زیرفضای مشترک بین داده های ورودی را استخراج کرده و آن را در میان گویندگان مختلف به اشتراک بگذارد. ساختار چندتکلیفی شبکه این امکان را فراهم می کند که این زیرفضا به صورت یک جاذب پیوسته واحد شکل بگیرد که این جاذب نسبت به تنوعاتی مانند تغییرات گوینده در فضای ورودی پویا می باشد. لذا داده های ورودی آغشته به نویز توسط یک نگاشت غیر خطی به یک مانیفولد در ابعاد پایین فیلتر می شوند که پویایی این مانیفولد مقاوم بودن آن را نسبت به تنوعاتی مثل تغییر گوینده تامین می کند. اتصالات بازگشتی در طی روند تعلیم، یک جاذب پیوسته را در فضای ورودی شکل می دهند که کدهای گوینده به اطلاعات لازم جهت پویاسازی این جاذب تبدیل می شوند. پس از فرایند جذب شدن داده آغشته به نویز، عمل بازشناسی بر روی داده تمیز حاصله اعمال می شود. استخراج و به اشتراک گذاشتن مولفه های مشترک در این ساختار توانسته است کارایی جاذب ها را در بازشناسی مقاوم آوا تا حدود 5% نسبت به مدل مشابه، بدون پویایی جاذب ها، در نسبت سیگنال به نویز dB 0 بهبود بخشد.
  • نوشین مقصودی، محمد مهدی همایونپور صفحه 77
    این مقاله به پیاده سازی و بهبود بخش تولید گفتار از یک سیستم تبدیل متن به گفتار می پردازد. با این هدف، روش تولید پیوندی مبتنی بر روش جمع هم پوشان با پریود صحیح و تحریک چندباندی و روش تولید سازه ای برای زبان فارسی پیاده سازی شده و به منظور بهبود در کیفیت خروجی از قدرت فشرده سازهای گفتاری استفاده شده است. به عبارت دیگر در ایده مطرح شده در این مقاله برای رفع مشکلات تولیدکننده های گفتار از فشرده سازهای موجود استفاده شده است. به این ترتیب که از فشرده ساز STRAIGHT برای هموارسازی طیفی در تولیدکننده پیوندی و از فشرده ساز پیشگویی خطی با تحریک ترکیبی در تولید گفتار به روش سازه ای بهره گرفته شده است. نتایج ارزیابی ها نشان داده که استفاده از این فشرده سازها به کاهش ناپیوستگی ها در تولیدکننده پیوندی و افزایش معیارهای قابلیت فهم و طبیعی بودن در تولیدکننده سازه ای کمک کرده است.
  • جواد نوری، سیدمنصور بیدکی، عباسعلی حیدری صفحه 85
    فناوری چاپ به عنوان یکی از روش های بسیار مناسب برای افزودن خواص الکتریکی به اجزای سازنده منسوجات مطرح می باشد که روش چاپ جوهرافشانی به دلیل مزیت هایی چون ارزانی، در دسترس بودن، انعطاف پذیربودن و... مورد توجه ویژه قرار گرفته است. هدف از تحقیق حاضر به کارگیری روش نوین استفاده از جوهرهای واکنش دهنده با یکدیگر پس از پاشیده شدن بر سطح بستر برای تهیه المان های ساده مداری می باشد. در این روش، محلول رقیق نمک فلزی نقره و محلول یک ماده کاهنده که به طور متوالی بر روی یک زیرلایه چاپ می گردند، طی عمل اکسیداسیون و احیای شیمیایی سبب کاهیده شدن نیترات نقره شده و در این حالت نانوذرات فلز نقره ایجاد می شود و به این ترتیب طرح ایجادشده هادی الکتریکی خواهد بود. بهترین ماده کاهنده برای چاپ جوهرافشان فلز نقره، آسکوربیک اسید در pH نرمال می باشد. با این روش، خطوط و طرح های هادی بر سطح بسترهایی از جنس کاغذ، صفحات پلی استر و همچنین پارچه تولید شده و تاثیر عوامل مختلف بر روی رسانایی بررسی شده و تلاش شده است تا به روش های مختلف، هدایت الکتریکی این طرح ها به حداکثر مقدار ممکن افزایش یابد. آزمون های انجام شده نشان از قابلیت بالای فناوری چاپ جوهرافشانی برای ایجاد طرح هایی از نانوذرات نقره با هدایت حداکثر s/m 105× 5 برای ساخت المان ها و مدارهای الکتریکی دارد.
  • سیاوش گل محمدی، رحمت الله هوشمند، محمد عطایی صفحه 93
    برای مشارکت نیروگاه بخاری در تنظیم فرکانس شبکه علاوه بر تولید بار پایه، باید بویلر و توربین به طور هماهنگ کنترل شوند. عدم کنترل هماهنگ بویلر- توربین سبب ناپایداری، نوسانی شدن توان تولیدی و پارامترهای بویلر، کاهش قابلیت اطمینان واحد و واردشدن تنش های ترمودینامیکی به تجهیزات می گردد. در این مقاله یک سیستم کنترل پیشنهادی بر مبنای کنترل مد لغزشی برای کنترل هماهنگ دو پارامتر اصلی بویلر- توربین، یعنی دور توربین (فرکانس) و فشار بخار سوپرهیت خروجی بویلر ارائه می گردد. در این راستا سعی می شود تا با مدل سازی دقیق و کامل سیستم از قبیل توربو ژنراتور، بویلر و سیستم های کنترلی آن، قابلیت روش پیشنهادی بهتر نمایان شود. این روش پیشنهادی بر روی نیروگاه بخاری اسلام آباد اصفهان شبیه سازی شده و با کنترل کننده های تناسبی انتگرالی به کار رفته در آن مقایسه شده است. نتایج شبیه سازی، قابلیت سیستم کنترل مد لغزشی را در کنترل فرکانس و فشار بخار سوپرهیت در حضور تغییرات بار و اغتشاشات بویلر به خوبی نشان می دهد.
  • احمد قادری شمیم، محمودرضا حقی فام صفحه 101
    در این مقاله به مدل سازی تولید نیروگاه بادی در شبکه های قدرت پرداخته شده است. با توجه به متغیربودن سرعت باد، تولید نیروگاه های بادی با عدم قطعیت همراه خواهد بود. بنابراین مطالعات قابلیت اطمینان شبکه در حضور نیروگاه بادی نیازمند یک مدل سازی مناسب برای نیروگاه های بادی می باشد. در این مقاله ابتدا مروری بر روش های مدل سازی قبلی شده است و سپس از روش ترکیبی زنجیره های مارکوف و شبیه سازی مونت کارلو برای مدل سازی نیروگاه بادی در مطالعات قابلیت اطمینان استفاده شده است. در این روش سرعت باد و در نتیجه توان خروجی توربین بادی به صورت یک فرآیند مارکوف مدل شده است به این صورت که سرعت باد در چند حالت دسته بندی شده و با توجه به اطلاعات قبلی سرعت باد در هر ساعت، نرخ ورود و خروج به هر کدام از این حالت ها محاسبه شده است. در ادامه از روش فازی- مارکوف نیز برای مدل سازی نیروگاه های بادی استفاده شده است. با توجه به این که نرخ ورود و خروج حالت های مارکوف در مزرعه بادی که اطلاعات کافی در دست نباشد نمی توان یک مقدار معین برای آنها در نظر گرفت. بنابراین به ازای هر کدام از این نرخ ورود و خروج حالت ها یک تابع عضویت فازی مثلثی اختصاص داده شده است. در پایان ظرفیت قابل اعتبار واحدهای بادی در مقایسه با واحدهای معمولی با معیار قراردادن شاخص های قابلیت اطمینان تعیین می شود.
  • حجت مویدی راد، محمدعلی شمسی نژاد، محسن فرشاد صفحه 107
    در این مقاله درایو کنترل سرعت موتور القایی با کاربرد دو شبکه عصبی پیش خور چندلایه (یکی با وظیفه تولید پالس های کلیدزنی مورد نیاز واحد اینورتر و دیگری برای تخمین سیگنال های کنترلی مورد نیاز) طراحی شده است. برای آموزش شبکه عصبی مولد پالس های کلیدزنی از اطلاعات تلفیقی دو مدل کلاسیک ولتاژ و جریان استفاده شده است. همچنین برای تولید پالس های کلیدزنی بر خلاف مدل های کلاسیک معمول، به صورت توامان از ولتاژ و جریان مرجع دو تا از فازها استفاده شده است. بدین وسیله مشکلات ساختاری آن دو (یعنی وقوع اشباع شار در محدوده سرعت های زیاد در مدل کلاسیک جریان و وقوع افت ولتاژ در محدوده سرعت های کم و خیلی کم در مدل کلاسیک ولتاژ) مرتفع می گردد. بدین صورت پروفایل سرعت در این مقاله بهبود داده شده است. تخمین سیگنال های فیدبک مورد نیاز (شامل: شار روتور، گشتاور تولیدی و...)، بر عهده یک شبکه عصبی پیش خور است. برای قوام تخمین گر فوق در قبال تغییرات معمول مقاومت های روتور و استاتور در حین کار، از داده های آموزشی تلفیقی مدل های کلاسیک ولتاژ و جریان استفاده شده است، چرا که مدل های کلاسیک ولتاژ و جریان به ترتیب مستقل از مقاومت استاتور و روتور عمل می نمایند. درایو پیشنهادی با استفاده از اطلاعات یک ماشین القایی موجود در بخش سیمولینک نرم افزار MATLAB شبیه سازی شده است. نتایج شبیه سازی موید رفتار پایدار و قابل قبول درایو پیشنهادی در محدوده سرعت های کم و خیلی کم و زیاد (از منظر: سرعت پاسخ دهی، نوسانات پاسخ و خطای ماندگار ردیابی) و نیز قوام قابل ملاحظه در قبال تغییرات حین کار مقاومت های استاتور و روتور هستند.
|
  • S. V. Shojaedini, R. Kabiri Page 59
    In this paper a new method is proposed for separation and geolocation of moving emitters using their radiated signal which has no assumption about their numbers, positions and signal types. In the first step of the proposed method, all available signals in a scene are received using several sensors. In the second step a vector of time differences of arrivals between the signal received by each sensor and signal received by the reference sensor is extracted and two spaces of TDOA vectors are constructed for successive time slots. Finally a combination of multiple hypothesis tracking and data association algorithms are applied to extract and confirm meaningful strings of vectors from successive TDOA vector spaces that each string indicates an emitter. Obtained results from evaluation of the proposed method and comparing them with results obtained from existing methods, show that it can separate and track several emitters with linear, nonlinear, constant velocity and variable velocity motions. Also the proposed method shows an acceptable ability to separate and track emitters with parallel and intersecting trajectories and maneuvering emitters with greater performance than existing methods and without losing processing speed.
  • P. Zarei Eskikand, S. A. Seyyedsalehi Page 68
    In this work, in order to increase the capacity of a recurrent neural network, we present a model for extracting common features and sharing them across data. As a result of using this model, extracted principle components of data will be invariant to unwanted variations. The recurrent connection of the network removes the noise using a continuous attractor formed during the training phase. The defined speaker codes will be transformed to the information need for switching the continuous attractor in the input space. As a result, speaker variations can be compensated and the recognition will performed when a clean signal is available. We compared the performance of this method with a reference network described in the paper. The results show that the proposed model is more useful in removing noise and unwanted variations.We compared the performance of this method with the reference network. The results show that the proposed model performs better in removing noise and unwanted variations, it increased the phoneme recognition accuracy about 5% when the signal to noise ratio is 0 dB.
  • N. Maghsoodi, M. M. Homayounpour Page 77
    In this paper an approach to improve the quality of synthetic speech in formant and concatenative synthesis techniques is described. To deal with this problem we focused on using vocoders. In concatenative speech synthesis the idea is based on post processing the generated speech to reduce discontinuities. The post processing is consists of integrating Straight method to synthesis system in order to smooth the boundary between units. On the other hand, in formant synthesis we used multi excitation linear predictive method to replace simple excitation signal in Klatt method with multiband excitation. Our synthesis techniques were evaluated with respect to naturalness, fluidity and intelligibility based on subjective methods. These experiments clarified that the naturalness of synthetic speech can be improved by using our smoothing methods and multiband excitation signal.
  • J. Nouri, S. M. Bidoki, A. A. Heidari Page 85
    Printing technology is known as one of the most suitable methods for adding electrical functionalities to textiles and inkjet method because of advantages such as low cost, availability, flexibility, … is a special method amongst all available printing techniques. This is the objective of this research to employ the novel method of using reactive inks in order to react with each other after being jetted onto the substrate for fabrication of simple electric circuit components. In this method, dilute solution of silver salt and a reducing solution are subsequently printed on each substrate. Oxidation-Reduction reaction between two inks deposits metallic silver nanoparticles by in situ reduction of silver salt forming an electrically conductive surface. The best reducing agent for inkjet deposition of silver was found to be ascorbic acid at normal pH. Conductive lines and patterns were fabricated on paper, plastic films and textile fabrics using the above technique and the effect of different parameters on their final conductivity were investigated and tried to gain the highest possible conductivities on each substrate. Based on our observations and results; inkjet technology posses very high potential for fabrication of silver nanoparticles containing patterns with conductivities up to 5x105 S/m for use as circuitry components.
  • S. Golmohammadi, R. Hooshmand, M. Ataei Page 93
    In order to participate steam power plant in power system frequency regulating, in addition to producing the base load, the boiler and turbine should be controlled coordinately. Lack of coordinated control may lead to instability, cause oscillation in producing power and boiler parameters, and reducing the reliability and creating thermodynamic tension to devices. This paper proposes a sliding mode based controller to control two main boiler-turbine parameters; i.e., the turbine revolution and superheated steam pressure of the boiler output. For this purpose, complete and exact model of the subsystems including turbo-generator, turbine and related control systems are derived and the ability of the method is shown using this comprehensive model. The proposed method is simulated on the 320 MW unit of Islam-Abad power plant in Isfahan/Iran and its performance is compared with the related real PI controllers which have been used in this unit. The simulation results show the capability of the proposed controller system in controlling local network frequency and superheated steam pressure in the presence of load variations and disturbances.
  • A. Ghaderi, M. –R. Haghifam Page 101
    As intermittent wind power generation becomes more significant in power generation, it becomes increasingly important to assess its impact on the generation reliability of power systems. Therefore, it is the objective of this paper to evaluate the impact of wind power on the power system reliability. In this paper, different approaches of wind power modeling are explained. Markov chain Monte Carlo (MCMC) and ARMA method are used to model of wind power output. Then Fuzzy-Markov method for wind power modeling is proposed. The proposed method is capable of modeling wind farms that have insufficient wind speed data. Finally, capacity credit of wind power is calculated.
  • H. Moayedi Rad, M. A. Shamsi Nejad, M. Farshad Page 107
    In this paper, induction motor speed control drive is designed with application two multilayer feed-forward neural networks. That those are used one for generate PWM pulse and other for estimation of required torque and flux information. For trained of the PWM wave generate neural network is used from compound information two voltage and current classic model. Also, against general classic models for generate of the switching pulses is used as compound from reference voltage and current two motor phases. With these ideas are eliminated problems of the voltage and current classic models (flux saturation in current model for high speeds and voltage drop in voltage model for low speeds). As voltage profile is improved in this paper. The required feedback signals estimation (including: rotor flux, torque, etc.) is estimated by multilayer feed-forward neural network. That for robustness of the above estimator against rotor and stator resistances variations in time work of motor is used from compound trained data of the voltage and current classic models, because the voltage and current of the general classic models to sequence are independent of rotor and stator resistances. The simulation results by MATLAB-Simulink verify the proposed drive in improvement of the speed profile in transient and steady-state operating modes. Also, it verify clearly robust of the proposed drive against rotor and stator resistances variations in time work.