فهرست مطالب

پایش - پیاپی 1 (زمستان 1380)

مجله پایش
پیاپی 1 (زمستان 1380)

  • 74 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/11/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • آزیتا گشتاسبی *، فرشته مجلسی، عباس رحیمی فروشانی، ابوالحسن ندیم صفحات 7-12

    مراقبتهای دوران بارداری یک مداخله موثر برای بهبود نتایج بارداری است و اجرای آن کاهش مرگ و میر و عوارض دوران بارداری است حفظ سلامتی مادر و تولد نوزادی سالم را به همراه دارد. ارزیابی کمی و نیز محتوای این مراقبتها و بهبود وضعیت کارکنان و کیفیت ارایه آن قطعا نقش موثری در ارتقای سلامتی مادران و نوزادان دارد. این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی و با استفاده از روش (Lot Quality Assurance Sampling – LQAS) در تمامی 15 مرکز بهداشتی درمانی شهری کهگیلویه و بویراحمد انجام شد تا کیفیت ارایه مراقبت بارداری را به مادران باردار مراجع کننده به این مراکز اندازه گیری نموده و ضمنا سهولت و کارآیی روش LQAS را در ارزشیابی خدمات بهداشتی درمانی نشان دهد. اطلاعات مورد نیاز به کمک یک چک لیست کیفیت خدمت جمع آوری گردید. نتایج به دست آمده به شرح ذیل می باشد:4 مرکز از 15 مرکز مورد مطالعه بدترین کیفیت ارایه مراقبت بارداری را داشتند و سه مرکز دارای بهترین کیفیت ارایه مراقبت بودند.
    قرص آهن و کارت مراجعه مادر باردار در سطح استان دچار کمبود بود.
    کیفیت ارایه مراقبت بارداری در مراکز شهری استان در اجزای زیر نامطلوب بوده و نیازمند مداخله های مدیریتی مناسب بود:1- گرفتن شرح حال 2- معاینه شکم 3- معاینه ادم 4- آموزشهای ضروری بارداری 5- توزین 6- تشخیص و ارجاع مادران باردار پر خطرارتقا کیفیت ارایه مراقبت بارداری در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه ویژه به مراکزی که بدترین کیفیت ارایه مراقبت را دارند و از طریق افزایش دانش و ارتقا مهارت کارکنان ارایه دهنده مراقبت، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: مراقبت دوران بارداری، LQAS، کیفیت خدمت
  • غلامرضا گرمارودی*، حسن افتخار، عزیزالله باطبی صفحات 13-18

    در یک مطالعه مورد – شاهد، طی مدت شش ماه از دی ماه سال 1375 تا خرداد ماه سال 1376 زنان باردار مراجعه کننده به هشت بیمارستان شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. از میان 5893 زایمان انجام شده در طول مدت بررسی، 263 نوزاد با وزن کمتر از 2500 گرم متولد شدند. این 263 نوزاد با 277 نوزاد شاهد که متعاقب نوزادان کم وزن متولد شده بودند، نمونه مورد بررسی را تشکیل دادند. شیوع کم وزنی برابر با 4.4 درصد بود. میانگین سن مادران گروه مورد (3.9) 20.7 و گروه شاهد (3.96) 21 بود. سن مادر با تولد نوزادان کم وزن ارتباط معنی دار آماری نشان داد (0.01>P) رتبه بارداری نیز از عوامل موثر در تولد نوزاد کم وزن بود و مادران اول زا در مقایسه با مادران چندزا در خطر بالاتری برای تولد نوزاد کم وزن بودند (odd ratio=1.48, 95%CI=1.04-2.11).
    سطح پایین تحصیلات مادر و وضعیت اجتماعی – اقتصادی خانواده نیز از عوامل بودند که شیوع تولد نوزادان کم وزن را افزایش می دادند. متغیر هایی مثل سابقه جنین، ویار حین بارداری، سیگار کشیدن مادر و اطرافیان حین بارداری و سن مادر هنگام اولین ازدواج ارتباط معنادار آماری با تولد نوزاد کم وزن نشان ندادند.

    کلیدواژگان: نوزاد کم وزن، رتبه بارداری
  • مسعود یونسیان*، حسین ملک افضلی، کوروش هلاکویی نایینی صفحات 19-24

    گرچه مطالعات مختلفی روی رابطه آلودگی هوا و عوارض مرتبط با سلامتی انجام شده اند. فقدان یک مطالعه دقیق و منظم با استفاده از روش مناسب در کشور ما احساس می شود. بخصوص ضعف متدولوژی در مطالعات موجود محققین را بر آن داشت تا به انجام یک مطالعه بر مبنای داده های Time series اقدام نمایند.
    سطح متوسط روزانه هر یک از آلاینده های PM10, SO2, O3, CO, NOX, NO2, NO (ذرات معلق کوچکتر از 10 میکرون) که در یکی از ایستگاه های شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اندازه گیری و ثبت شده بودند به عنوان متغیر مستقل و دما، رطوبت نسبی، روز هفته، ماه سال و فصل سال به عنوان متغیر مخدوش کننده بالقوه در نظر گرفته شدند. تعداد مرگهای روزانه شهر تهران که در افرا مسن تر از 64 سال رخ داده بود متغیر وابسته این طرح را تشکیل داد (داده های فوق از دفاتر بهشت زهرا استخراج گردیدند). کلیه موارد فوق در فاصله 1/1/77 لغایت 30/9/78 اندازه گیری و ثبت شده اند.
    متغیر های PM10, CP, SO2 در مدل نهایی ارتباط معنی داری با متغیر وابسته نشان دادند (P<0.05)؛ بدین ترتیب که به ازای افزایش هر یک از آلاینده های فوق از صدک 25 به صدک 75 (به شرط ثابت بودن غلظت سایر آلاینده ها و متغیر های مخدوش کننده) به ترتیب 3.4%، 2.6%، 3.36% به تعداد مرگ های روزانه افزوده می گردد. در مدل نهایی بین "مقادیر باقیمانده (Residuals)" همبستگی متوالی(Autocorrelation) مشاهده نشد (ضریب همبستگی پیرسون بین مقادیر متوالی= 0.059-).
    بین آلاینده های PM10, CP, SO2 و تعداد مرگ در افراد مسن تر از 64 سال رابطه وجود دارد. در ضمن آب و هوا و متغیر های تقویمی باید در بررسی چنین رابطه ای مدنظر قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: Times series، آلودگی هوا، همبستگی متوالی
  • علیرضا باهنر*، کوروش هلاکویی نایینی، ابوالحسن ندیم، محمدرضا زاهدی، اسماعیل ذوقی، کاظم محمد صفحات 25-32

    اگر چه تماس با دام و فرآورده های آلوده به باکتری بروسلا به عنوان مهمترین عوامل ابتلا به بروسلوز شناخته شده اند. ولی شرایط اقلیمی و نوع دامداری، فرهنگ دامپروری، و رفتار غذایی مردم هر منطقه در شیوه استفاده از فراورده های دامی و همچنین گونه و بایوتیپ های شایع عامل پاتوژن در هر ناحیه جغرافیایی، عواملی هستند که الگوی بروز بیماری را در جوامع مختلف، متفاوت نشان می دهد، مطالعه حاضر که به منظور تعیین عوامل خطر ابتلا به این بیماری و گونه و بایوتیپ باکتری بروسلا در استان چهار محال بختیاری انجام شده است. به روش مورد – شاهد (case – control) روی تعداد 100 بیمار 101 نفر شاهد از افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی استان در سال 1378 انجام شده است. از تمام بیماران کشت خون در محیط دی فاز یک کاستانیدا به عمل آمده و افراد گروه شاهد نیز به روش Frequency Matching از لحاظ متغیرهای جنس و سن، با بیماران جور شدند. از کشت خون 34 نفر از بیماران باکتری بروسلا ملی تنسیس بایوتیپ یک جدا گردید و پس از برآورد خطر نسبی (Odds Ratio) متغیر های مستقل تحت مطالعه و استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشخص گردید که سابقه (Odd ratio=2.32, 95% CI=1.03-5.23) تماس با جنین سقط شده دام (Odd ratio=3.82, 95% CI= 1.79-8.12) و مصرف حداقل یکی از فراورده های لبنی غیر پاستوریزه (Odd ratio=2.96, 95% CI= 1.33 -6.58) ارتباط معنی داری با ابتلا به بیماری دارند. تماس شغلی در این مطالعه ارتباط معنی داری را نشان نداد ولی در مقایسه افراد کشت مثبت با گروه شاهد به عنوان یک عامل موثر مطرح می شود (Odd ratio=2.65, 95% CI=1.15-6.1) از طرف دیگر پیدا کردن نقش کره در ابتلا به بروسلوز در این استان، به دلیل افزودن خامه محلی به دوغ، از جمله یافته های قابل توجه این مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: بروسلوز، مورد - شاهد، عوامل خطر، تایپینگ، رگسیون لجستیک
  • فرانک فرزدی*، بتول شریعتی، بهمن نیک پور، غلامحسین صدری سواد جانی، زهرا سید معلمی صفحات 33-40

    به منظور برقراری امکان برنامه ریزی صحیح جهت آموزش و توزیع نیروی انسانی دندانپزشک کشور به اطلاعات امری اجتناب ناپذیر است. مسئله ای که امروز توجه دست اندرکاران و مدیران دندانپزشکی کشور را به خود معطوف کرده است این است که چگونه می توان به وضعیت مطلوب دهان و دندان اقشار جامعه رسید؟ آیا تعداد دندانپزشک فعلی کشور کفاف پاسخگویی به تقاضا و نیاز مردم را می نماید؟ آیا افزایش تعداد دندانپزشکان را حل مناسبی برای دستیابی به آرمان فوق است؟ برای پاسخگویی به سوالات فوق و با هدف کلی تعیین تعداد افراد مورد نیاز جهت ارایه خدمات دندانپزشکی، الگوی برآورد نیروی انسانی دندانپزشکی طراحی گردید. با استفاده از این مدل و استناد به نتایج دو طرح تحقیقاتی و محاسبات انجام شده بر روی آنها، تعداد افراد جامعه که هر دندانپزشک عمومی می تواند پوشش دهد براساس مراجعه مردم و تقاضای آنان (مراجعه و یا عدم مراجعه در عین احساس نیاز برای دریافت خدمت) در شهرهای استان اصفهان محاسبه گرید. با توجه به احتمال تغییرات در برخی رده های ارایه دهنده خدمات دندانپزشکی (بهداشت کاران دهان و دندان و کمک دندانپزشکان تجربی) محاسبه نیروی انسانی مورد نیاز جهت ارایه خدمات دندانپزشکی عمومی ضروری به نظر می رسید. بر حسب این ضرورت یک بار دیگر محاسبات به تفکیک جمعیت شهری و روستایی پس از رویهم ریختن موراد مراجعه به تمامی افرادی که خدمات دندانپزشکی عمومی (مجموع موارد مراجعه به رده های دندانپزشکی عمومی، بهداشتکار دهان و دندان و کمک دندانپزشک تجربی) را اریه می دادند انجام گرفت. در کل استان 891 نفر مورد پرسش قرار گرفتند. براساس نتایج طرح، در سال 77، از هر 100 نفر افراد تحت مطالعه به دلیل وجود مشکل دهان و دندان 77.6 بار تقاضا برای خدمات دندانپزشکی وجود داشته است، اما تنها 40.4 بار مراجعه برای دریافت این خدمات صورت گرفته است.
    میزان تقاضا و مراجعه برای دریافت خدمات دندانپزشکی پس از احتساب وزن جمعیتی در جمعیت شهری استان اصفهان به ترتیب 91.97 و 47.88 بار در 100 نفر و در جمعیت روستایی این استان به ترتیب 63.73 و 33.18 با در 100 نفر برآورد گردید. محاسبات نشان داد که هر دندانپزشک عمومی در سال 1377 توانسته است 7377 نفر جمعیت شهری استان اصفهان را تحت پوشش قرار دهد و در صورت مراجعه به آنها خدمت ارایه نماید. اگر همه افرادی که مشکل دهان و دندان را احساس کرده بودند برای درمان مراجعه می نمودند هر دندانپزشک عمومی می توانست 3846 نفر جمعیت شهری این استان را پوشش دهد. به طور کلی هر فرد ارایه دهنده خدمات دندانپزشکی عمومی 6900 نفر از جمعیت شهری و یا 12900 نفر از جمعیت روستایی استان اصفهان را تحت پوشش قرار داده و در صورت مراجعه به آنها خدمات ارایه نموده است. در صورت دسترسی تمام افراد متقاضی به خدمات دندانپزشکی عمومی به ازای هر 3600 نفر جمعیت شهری و یا 7500 نفر جمعیت روستایی یک فرد برای ارایه خدمات دندانپزشکی عمومی مورد نیاز بوده است. در محاسبات فوق، فعالیت دندانپزشکی عمومی به عنوان مبنا انتخاب شده است.
    طبق محاسبات انجام شده فعالیت هر بهداشتکار دهان و دندان 0.57 و هر کمک دندانپزشک تجربی 0.12 یک دندانپزشکی عمومی است.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، تقاضا سنجی، نیاز سنجی، دندانپزشک عمومی، خدمات دندانپزشکی عمومی، فرد ارائه دهنده خدمات دندانپزشکی عمومی
  • بتول شریعتی صفحات 41-48

    مطالعات زیادی نشان داده است که از دهه 1970 به بعد بروز سرطان حفره دهان نوع S.C.C افزایش یافته است. در حالی که این بیماری عمدتا مربوط به سنین بالا است، شواهدی مبنی بر بروز افزاینده آن در سنین میانسالی نیز وجود داد. به دلیل عوارض شدید ناتوانی که این بیماری ایجاد می نماید و به منظور تعیین عواملی که با آن ارتباط دارند، یک مطالعه مورد – شاهد جور شده طراحی و اجرا گردید. داده ها از 52 بیمار و 104 شاهد جمع آوری شد. موردها و شاهدها بر اساس جنس و سن (4 ± سال) با یکدیگر همسان شده بودند.
    نتایج مطالعه نشان داد که 73% ضایعات در زبان بیماران و بیماری در زنان بیشتر از مردان بود. ولی به دلیل همسان سازی در مورد جنس امکان آزمون آماری وجود نداشت. بین بیماران و گروه شاهد از نظر استفاده سیگار، متوسط سیگار مصرفی در سال گذشته و متوسط سالهای مصرف سیگار اختلاف معنی دار آماری دیده نشد. به نظر می رسد در دسترس نبودن الکل به عنوان عامل تشدید کننده اثر سیگار در بین ایرانی ها می تواند علت این امر باشد.
    عوامل خطر دیگری که در این مطالعه ارتباط معنی دار آماری نشان دادند عبارت بودند از: استفاده از دندان مصنوعی، سابقه ابتلا به عفونت قارچی دهان و وضعیت بهداشت دهان و دندان. به غیر از سیگار، تمام ارتباطاتی که در این مطالعه دیده شده موید منابع موجود هستند.

    کلیدواژگان: علل سرطان حفره دهان، سیگار، دندان مصنوعی
  • جلیل کوهپایه زاده *، حسن افتخار، مرضیه نجومی صفحات 49-56

    امروز کیفیت زندگی (Quality of life) به عنوان مفهوم وسیعتری از سلامتی مطرح شده است. از این پژوهش مقایسه کیفیت زندگی دانش آموزان نابینا با همتایان بینای آنها در شهر تهران می باشد. ارزیابی کیفیت زندگی در گروهی از نابینایان (Blindness) و کم بینایان (Low Vision) جامعه می تواند موجب آشنایی بیشتر با جنبه های مختلف کیفیت زندگی آنها شود. در این پژوهش به روش سرشماری، 93 نفر از دانش آموزانن نابینا شامل 18 دختر و 75 پسر، 15 ساله و بزرگتر، ساکن تهران و مشغول به تحصیل در مدارس کودکان استثنایی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مقایسه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از دانش آموزان عادی مدارس شهر تهران، به تعداد سه برابر دختران و دو برابر پسران نابینا، مورد مطالعه قرار گرفتند. روش جمع آوری داده ها، پرسشنامه کیفیت زندگی و معاینه حدت بینایی (Visual Acuity) می باشد. مطالعه آزمایشی جهت رفع نواقص احتمالی، افزایش پایایی (محاسبه آلفای کرونباخ) (Cronbach Alpha) و افزایش اعتبار سازه ای (از روش تحلیل عامل) (Factor Analysis) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    نتایج نشان داد که بطور کلی بین کیفیت زندگی در دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنی دار وجود ندارد ولی تنها در حوزه تحرک (mobility) تفاوت معنی دار حاصل شد (95% CI=10.8 ±0.3, P=0.02). بین کیفیت زندگی و حدت بینایی در دانش آموزان نابینا ارتباط معنی دار مستقیم بدست آمد (P=0.02,r=0.3). سواد پدر و مادر در گروه دانش آموزان بینا به شکل معنی دار بالاتر از دانش آموزان نابینا می باشد (سواد پدر P=0.018، سواد مادر P=0.001). با توجه به نتایج علاوه بر نگرشی جدید بر درک کیفیت زندگی توسط نابینایان (ادراک این گروه از کیفیت زندگی تفاوت معنی دار با دانش آموزان عادی ندارد)، به توسعه تسهیلات حمل و نقل فردی و اجتماعی خاص نابینایان و پیشگیری از پیشرفت نقایص بینایی و تصحیح هرچه کاملتر کاهش بینایی با استفاده از وسایل کمک بینایی جدید و مناسب، توجه داده می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نابینایی، کم بینایی
  • احمد کاویانی*، کیوان مجیدزاده، مریم سادات وحدانی نیا صفحات 57-61

    درد پستان یک از شایع ترین علل مراجعه بانوان به کلینیک های پستان است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی نسبی درد پستان به عنوان یکی از علل مراجعه و عوامل مرتبط با آن در مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران اجرا شده است. در مجموع 1442 نفر از بیمارانی که در شش ماهه اول سال 1378 به کلینیک بیماری های پستان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفته و پرسشنامه ای مشتمل بر علت مراجعه و برخی از عوامل موثر بر بیماری های پستان توسط پزشکان و کارشناسان مرکز برای آنان پر شد و در نهایت داده های فوق مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. علل مراجعه بیماران به ترتیب شیوع شامل درد پستان 466 بیمار (32%)، توده پستانی 349 بیمار (24%) و مراجعه برای بیماریابی (Screening) 283 بیمار (19%) بوده است. همراهی دو علامت مثل درد و توده در 119 بیمار (4%)، درد و ترشح در 46 بیمار (3%) و توده و ترشح در 18 بیمار (2%) دیده شد. از بین عواملی احتمال موثر بر درد پستان اختلاف میانگین مدت شیر دهی در دو گروه (با و بدون درد پستان به ترتیب 49 و 43 ماه) معنی دار بود(P=0.03). اختلاف سطح سواد بیماران نیز در این گروه معنی دار بوده است و در افرادی که سطح سواد پایین تری داشتند درد پستان شایع تر بود (P<0.001). همچنین مصرف قرص جلوگیری از بارداری بصورت معنی داری در افراد که درد پستانی داشته اند شایع تر بوده است (P=0.005). تشخیص اولیه جراحان در بیمارانی که درد پستانی داشته اند نسبت به کسانی که درد پستانی نداشته اند بصورت معنی داری به سمت سلامت پستان یا بیماری های خوش خیم تمایل داشته است(P=0.0001). برای متغیر هایی مانند مصرف سیگار، سابقه فامیلی سرطان پستان و درد مربوط به سایر سرطان های اعضای مختلف بدن در دو گروه با و بدون درد پستان اختلاف معنی داری ملاحظه نشد.
    یافته های این مطالعه اهمیت و لزوم بررسی دقیق تر در مورد درد پستان و در نظر گرفتن عواملی مانند شیردهی و مصرف قرص جلوگیری از بارداری و علت نحوه برخورد با درد پستانی را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: درد پستان، شیردهی
|
  • Gashtasebi A *, Majlesi F, Rahimi Foroushani A, Nadim A Pages 7-12

    Prenatal care is an effective intervention for improving pregnancy outcomes, reducing its mortality and morbidity, saving mother's health and bearing a healthy newborn. Evaluation of prenatal care, in terms of its coverage and nature, and improvement of care standards, delivered by care providers has an important role in promotion of mother and infant's health. In a cross sectional study, quality of prenatal care was evaluated in urban areas of kohgiloyeh and Boyerahmad province. Lot Quality Assurance Sampling (LQAS) was employed for quality assessment as well as for measuring the efficacy and feasibility of LQAS in evaluation of primary health care services. A checklist was completed for data collection via direct observation. Results showed that selected urban centers were classified as follows: 4 of 15 centers had lowest rate, 3 centers had highest rate and others had acceptable quality care. There was a shortage of Ferrous Sulfate tablets and Id. card in the area of the study. Quality of prenatal care in the following areas was unacceptable and required appropriate intervention: history taking, abdomen examination, edema examination; essential pregnancy education, weighting, high risk pregnancy diagnosis and referral. Quality of prenatal care  promotion through improvement of knowledge and performance of care providers in the province is an inevitable necessity, especially attention to the centers with lowest rate quality.

    Keywords: Prenatal care, LQAS, Service quality
  • Garmaroudi G *, Ejekhar H, Batebi A Pages 13-18

    A case-control study was conducted in Tehran to define the prevalence of low birth weight (L.B.W-weight less than 2500gr) and its associated risk factors during Feb. 1996 to Jun. 1997. Out of 5893 deliveries in eight hospitals, 263(4.4%) resulted in L.B.W. These cases versus 277 controls who were born after every case composed the study sample. There was significant association between mother's age and rate of low birth weight infants (P<O.O I). Birth order was an important risk factor and primigravidity was a greater risk factor for L.B. W delivery than muligravidity (odds ratio= 1.48, 95% CI= 1.04-2. l l). Mother's education level and household socioeconomic status have shown significant association with L.B.W. Variables such as mother's age at. marriage, abortion history and smoking did not show statistical significant association with L.B.W.

    Keywords: Low birth weight, Infant, Birth order
  • Yunesian M *, Malek Afzali H, Holakouei Naeini K Pages 19-24

    There are many studies discussing the correlation between air pollution and human health hazards. Yet, in Tehran there is not a survey using time series methodology. Thus, we conducted a study based on time series data on the topic in Tehran, Iran. Mean levels of NO, N02, NOX, CO, 03, S02  and PM 10 (particulate matters smaller than 10 micrometer in diameter) were measured in one station of Tehran's Air Quality Control Corporation and were used as main independent variables. Mean temperature, mean humidity, day of the week, month and season were considered as potential confounders and deaths in people older than 64 years in Tehran was the dependent variable. All the variables were measured during Mar. 1998 to Dec. 1999. Concentrations of air pollutants were different between seasons and so were the means of daily deaths. Out of main independent variables, S02, CO and PM l O showed statistically significant relations with the dependent variable (P<0.05). After controling for confounders, there was 3.4%, 2.6% and 3.36% increase in death rates, respectively, for each interquartile ascending (increase from 25th centile to 75th centile) in association to the mentioned pollutant centile concentration. No autocorrelation between residuals was observed (r=-0.059). The study showed that meteorological variables can confound the relation between air pollution and rate of deaths per day.

    Keywords: Air pollution, Mortality, Time series, Auto correlation
  • Bahonar A. R *, Holakouei Naeini K, Nadim A, Zahedi M.R., Zowghi E, Mohammad K Pages 25-32

    A hospital based. case-control study was conducted to determine the risk factors of Brucellosis and typing of  detected Brucella from blood culture  of patients in Chaharrnahal and Backtiari province in  1999. A total of I 00 cases and 101 controls were filled in the questionnaire and their blood samples were cultured in castanida. Controls were matched for sex and age with cases by frequency matching method. Biotype 1 Brucella mellitansis was detected in 34 of l00 cases. After controlling for confounder factors and interaction between these variables by using logistic regression, it was found that the history of disease (Odds Ratio= 3 .32, 95% CI= .1.03-5.23), contact with aborted fetuses of animals (Odds Ratio=3.82, 95% CI= I. 79-8. l 2) and consumption of at least one unpasteurized dairy product (Odds Ratio=2.96, 95% CI=1.36-6.58) are associated with Brucellosis. In addition, in 34 cases with positive cultures, occupational coritact with animals, has been considered as a risk factor (Odds Ratio= 2.65, 95% CI= 1.15-6.1). Since in Chaharrnahal and Bakhtiari province people add unpasteurized cream to buttermilk in traditional method, butter is associated with Brucellosis (Odds Ratio= 2.79, 95% CI= 1.56-5.01).

    Keywords: Brucellosis, Risk factors, Case-Control, Typing, Logistic regression
  • Farzadi F *, Shariati B, Nikpour B, Sadri Savadjani C. H, Seid Moalemi Z Pages 33-40

    Estimation of dental workforce is necessary for planning education and distribution of dental health care providers.  To determine the required number of dental workforce, a cross sectional study was conducted in urban communities of Isfahan   province in order to determine people’s demand and utilization of oral and Dental health services. The results were computed by using formula. In all, 891 subjects were studied. The results revealed that in year 1998, of every 100 samples there has been 77.6 cases demand for dental services due to oral and dental problems. However, only 40.4 cases received these services. These numbers after population weighting go up to 91.9 and 47.88 times, respectively. Each dentist has delivered services to 7377 individuals in Isfahan in 1998.  !fall  the people suffering from dental and oral problems  had  received  these  services,  each dentist  would  have  managed  to cover 3846 individuals. In general, each dental service provider has offered services to 6900 and 12900 in urban and rural papulation, respectively. If oral and dental health services were available for the whole population, each 3600 persons in urban and 7500 persons in rural areas would require one oral and dental health worker to cover them.

    Keywords: Workforce, Manpower, Need assessment, Demand assessment, General dentist, General dental services, Oral, dental health worker
  • Shariati B * Pages 41-48

    Since the mid-1970s, several studies have shown that the incidence of Squamous Cell Carcinoma of oral rnocusa has been rising steadily. While oral cancer remains Longly a disease associated with older age groups, the increasing incidence has been particulary 'evident amongst younger adults.  Because of severe illness and  disability related  to the disease and in order to determine the risk factors related to oral cancer type S:C.C. (Squamous Cell Carcinoma), a matched case-control study was conducted. Data was collected from several centers and in all 52 patients and I 04 controls were included in the study. Cases and controls were matched according to sex and age (±4 years). Seventy three percent of lesions were in tongue. The ratio cases in women were more than men, but because of matching on sex, The significant test was not performed. There was no significant difference in the frequency of S.C.C type oral cancer between cases and controls with regard to smoking,   average   of cigarette used in the last year of smoking and over the years of smoking. Other risk factors that showed significant relationship in this study were: using denture, history of oral candidiasis and oral health status. People who had used meat and candies, showed higher probability of caseness more frequently than others. The study findings are in line with already published data.

    Keywords: Squamous Cell Carcinoma, Etiology, Smoking, Dentition
  • Kouhpayeh zadeh J *, Efiekhar H, Nojoumi M. Pages 49-56

    The main purpose of this study was to compare quality of life in blind school children and normal students in Tehran. 93 blind school children consisting of 18 girls and 75 boys were entered in to the study. The comparative group that consisted of normal school children (54 girls and 150 boys) were selected through mulistage random sampling. Quality of life was assessed using a validated questionnaire. The results showed that there was not any significant difference  in quality of life between the two groups, except for mobility domain (P=0.02). However, There was a significant correlation between visual acuity and quality of life in blind students (r =0.3, P =0.02). To provide a better quality of life for blind school children, provision of facilities for individual and social transportation as well as utilization of appropriate instruments for prevention of visual disorders and correction of visual disturbances are proposed.

    Keywords: Blindness, Quality of life, Low vision
  • Kaviani A *, Majidzadeh K., Vahdaninia M.S Pages 57-61

    A study was conducted to identify the relative frequency and factors associated with breast pain in Iranian  females. In all, 1442 Patient's case records were studied. The most common chief complaints included : breast pain 466(32%), breast mass 349(2.4%), referred for screening 283( 19%), breast pain and mass  119(4%), breast pain and discharge 46(3%). Use of oral contraceptive pills (OCP) (P=0.04) and the duration of lactation (P==0.03) in patients with breast, pain was significantly more in patients without pain. Conversely educational status in patients with breast pain was lower than others. The primary diagnosis of normal breast or benign disease was more frequent in patients with pain than patients without pain. The frequency of some factors such as smoking, history of breast and other cancers in both groups was similar. The study findings suggest that there is a strong association between mastalgia, lactation and oral contraceptive use. It seems that to understand these relationships, precisely, further investigations are needed.