فهرست مطالب

پایش - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1388)

مجله پایش
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • افسون آیین پرست، سیدجمال الدین طبیبی، کامران شهانقی، میربهادر آریا نژاد صفحه 327
    افزایش سریع هزینه های بخش بهداشت و درمان، گسترش رقابت بین مؤسسات ارائه خدمت و رشد فناوری در این بخش موجب پیچیدگی نظام های ارائه خدمت می شود. مدیریت صحیح نظام های بهداشتی و درمانی، نیازمند بهره گیری از منطق تصمیم گیری مناسب است. شبیه سازی، ابزار مناسبی برای تصمیم گیری های دقیق و مبتنی بر شواهد است و نتایج بی نظیری را برای بررسی و برنامه ریزی نظام های پیچیده و غیرقطعی فراهم می کند. این پژوهش یک مطالعه توصیفی است. جامعه پژوهش، شامل مراجعان سرپایی بیمارستان های آموزشی عمومی تهران است. در این پژوهش، با هدف درک جزئیات فرآیند معاینه و تشخیص بیماران سرپایی و بررسی زمان انتظار بیماران سرپایی، مدلی از شبیه سازی از درمانگاه های سرپایی طراحی گردید. به این منظور، ابتدا توزیع ورود بیماران سرپایی به بیمارستان های جامعه پژوهش با کمک نرم افزار Enterprise Dynamics تعیین و بیمارستان ها بر اساس توزیع ورودی ها گروه بندی شدند. سپس یک درمانگاه به صورت تصادفی از هر گروه انتخاب گردید و به منظور به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز در زمینه میانگین زمان ارائه خدمت، مسیر حرکت بیماران و سایر اطلاعات مورد نیاز برای طراحی مدل شبیه سازی، زمان ورود وخروج 357 بیمار سرپایی به ایستگاه های مختلف ارائه خدمت به ثبت رسید. پس از ارزیابی اولیه داده ها با نرم افزار SPSS، یک مدل شبیه سازی از مسیر حرکت بیماران در درمانگاه با کمک نرم افزار AweSim طراحی شد. پس از طراحی و تکمیل مدل، اعتبار داده ها و مدل شبیه سازی اثبات گردید.
    خروجی های مدل شبیه سازی در ارتباط با زمان انتظار بیماران برای معاینه نشان دادند که میانگین زمان انتظار بیماران برای معاینه به وسیله دستیار سال اول و دوم حدود 58 دقیقه، برای معاینه به وسیله دستیار سال سوم و چهارم حدود 52 دقیقه و برای معاینه به وسیله استاد آموزشی حدود 53 دقیقه است. مقایسه زمان انتظار بیماران پی گیری (بیمارانی که قبلا در بیمارستان بستری شده بودند و اکنون برای پی گیری بیماری و روند درمان به درمانگاه مراجعه می کنند) و بیماران غیرپی گیری (بیمارانی که برای درمان بیماری های سرپایی خود به درمانگاه مراجعه می کنند) نشان داد که تفاوتی بین این دو گروه وجود ندارد. بررسی جزئیات فرآیند معاینه حاکی از آن بود که با توجه به نوع پزشک معاینه کننده، حدود 42تا 62 درصد از کل زمان انتظار بیماران برای معاینه، پیش از شروع به کار اتاق معاینه است. فاصله زمانی بین شروع کار پذیرش و فعالیت اتاق معاینه از دلایل اصلی بروز این مسئله است. با کاهش این فاصله زمانی می توان سهم عمده ای از زمان انتظار بیماران را حذف کرد.
    کلیدواژگان: بیماران سرپایی، زمان انتظار، شبیه سازی، کیفیت خدمات
  • زهرا محتشم امیری، آزاد خلیلی موسوی، مهرناز دوستدار صنایع، عباس جعفری شکیب، زهره پورسهیلی، مریم مهدی پور صفحه 335
    در این مطالعه مقطعی صورت گرفته در سال 1384، 3958 دانشجو با استفاده از پرسشنامه خود ایفا و بدون نام تحت بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه مذکور ترجمه پرسشنامه استاندارد مورد استفاده در کشورهای اروپایی و آمریکا بود. برای این که ترجمه به درستی صورت گرفته باشد، ابتدا پرسشنامه به فارسی ترجمه و سپس به انگلیسی برگردانده شد و عدم همخوانی های موجود در ترجمه با پرسشنامه اصلی اصلاح گردید.
    پرسشنامه از دو قسمت اطلاعات زمینه ای و الگوی مصرف اکستازی و سایر مواد تشکیل شده بود. پاسخنامه ها در برگه ای جداگانه تکمیل و به صورت تجمعی در جعبه ای جمع آوری و توسط گروه پرسشگر بدون حضور هیچیک از مسئولان دانشگاه ها جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون لجستیک،χ2 استفاده گردید. در این مطالعه، 3700 دانشجو (5/93 درصد) به پرسشنامه پاسخ دادند. از این تعداد، 1966 نفر (1/53 درصد) از دانشگاه آزاد اسلامی و 1734 نفر (9/46 درصد) از دانشگاه های دولتی بودند. 49 درصد مرد و بقیه زن با میانگین سنی 5/3 ± 2/22 سال (دامنه سنی46-18 سال) بوده اند. از کل دانشجویان تحت مطالعه، 157 نفر (2/4 درصد) تجربه مصرف اکستازی حداقل برای یک بار داشته اند که از این افراد، 113 نفر در یک ماه گذشته و بقیه در یک سال گذشته مصرف کرده اند. در این مطالعه، 217 نفر (9/5 درصد) از سایر مواد مخدر استفاده می کردند که بیشترین ماده مصرفی، به ترتیب، تریاک و حشیش بوده اند. با آزمون χ2 مصرف اکستازی با مصرف سیگار و سایر مواد مخدر، جنس مرد، مطلقه یا بیوه بودن، سابقه مردودی، شرکت در مهمانی های دوستانه، سکونت با دوستان یا به تنهایی، مصرف الکل، ساختار خانوادگی بدون والدین یا یکی از آنها و سطح سواد والدین ارتباط داشته است (05/0>P)، اما ارتباطی بین رشته تحصیلی، سن و مصرف اکستازی دیده نشد. پس از انجام رگرسیون لجستیک عوامل مؤثر بر مصرف اکستازی در دانشجویان، مصرف سایر مواد مخدر، الکل و مصرف سیگار نشان داده شدند(0001/0>P).
    مطالعه حاضر نشان می دهد که اکستازی، بیشترین ماده مصرفی در گروه دانشجویان بوده است و لزوم انجام هرچه سریع تر مداخلات لازم برای کاهش مصرف احساس می شود.
    کلیدواژگان: اکستازی، دانشجویان، عوامل خطر، شیوع
  • علی دلشاد نوقابی، نرجس بحری بیناباج، فاطمه هادی زاده طلاساز صفحه 343
    یائسگی امری اجتناب ناپذیر و یکی از بحران های تکاملی مهم در زندگی هر زن است. همسر، مهم ترین و نزدیک ترین فردی است که می تواند در درک و حمایت از زن یائسه دخیل باشد. با توجه به همین واقعیت، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش یائسگی به همسران بر حمایت اجتماعی درک شده توسط زنان واقع در حوالی یائسگی انجام شده است.
    در این کارآزمایی بالینی، 102 زن 60-45 ساله واجد مشخصات واحد پژوهش در شهر گناباد انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. در ابتدا، پرسشنامه های مشخصات فردی و مقیاس حمایت اجتماعی کاسیدی را زنان دو گروه و پرسشنامه سنجش آگاهی را همسران آنها تکمیل کردند. سپس همسران زنان گروه آزمون در جلسات آموزش چهره به چهره درباره یائسگی شرکت نمودند و کتابچه ای آموزشی نیز در اختیار آنها قرار گرفت. یک ماه پس از آموزش مجددا پرسشنامه مقیاس حمایت اجتماعی را زنان دو گروه و پرسشنامه سنجش آگاهی را همسران آنها تکمیل کردند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های کای مربعی، تی دانشجویی و تی زوج شده در سطح اطمینان 95% مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    میانگین نمره آگاهی همسران در گروه آزمون، پس از آموزش، نسبت به قبل از آن افزایش داشته (40/10 در مقابل 35/7) و براساس آزمون آماری تی زوج شده، اختلاف معنی داری بین آن دو وجود داشته است(001/0>P).
    همچنین میانگین نمره حمایت اجتماعی درک شده توسط زنان در گروه آزمون، پس از آموزش، نسبت به قبل از آن افزایش داشته (95/10 در مقابل 62/8) و بر اساس آزمون آماری تی دانشجویی، اختلاف معنی داری بین دو گروه آزمون و شاهد وجود داشته است(006/0=P). آموزش یائسگی به شوهران به مثابه مهم ترین منبع حمایت اجتماعی زنان، می تواند بر درک حمایت اجتماعی توسط زنان تاثیر داشته باشد. از آنجا که رضایت مندی از حمایت اجتماعی نقش بسزایی در پیشگیری از افسردگی دارد، پیشنهاد می گردد که برنامه های آموزشی مدون در زمینه یائسگی و حمایت از زنان یائسه برای همسران آنها طرح ریزی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، یائسگی، حمایت اجتماعی
  • فاطمه رحمتی نجارکلایی، شمس الدین نیکنامی، فرخنده امین شکروی، فضل الله احمدی، محمدرضا جعفری، پروین رهنما صفحه 349
    تحقیق حاضر، در جهت برنامه ریزی آموزشی پیشگیری از ایدز، با استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی، به صورت توصیفی مقطعی در سال تحصیلی 84-83 بر روی 664 دانشجوی جدید الورود دانشگاه تهران انجام گرفت. ابزار مورد مطالعه، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که شامل اطلاعات جمعیتی، سؤالات آگاهی، سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی (حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع و موانع درک شده(و نگرش به طرد بیماران و سؤالات رفتارهای پرخطر و قصد انجام آزمایش HIV بود. شیوه نمونه گیری به صورت طبقه ای و منظم (سیستماتیک) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار Access 2002،SPSS 14، آزمون های کای مربع (Chi-square)، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون آنوا (Anova) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مطابق نتایج این مطالعه، میانگین سنی دانشجویان 8/1 ± 74/18 و 5/57 درصد از آنها دختر بودند. بر اساس رفتارهای خود گزارش دهی، 1/4 درصد از آنها سابقه مصرف سیگار داشتند و 9/2 درصد مواد مخدر یا مشروبات الکلی مصرف کرده بودند، 5/1 درصد سابقه ابتلا به بیماری های آمیزشی و 1/58 درصد مایل به انجام آزمایش HIV بودند. مهم ترین منبع کسب آگاهی دانشجویان درباره ایدز، تلویزیون، روزنامه ها و مجلات بودند و 46/26 درصد نیز سطح آگاهی خود را در مورد بیماری ایدز ناکافی اعلام کرده بودند. 1/71 درصد از دانشجویان مورد بررسی نیز شانس خود را برای ابتلا به ایدز، کم گزارش نموده بودند. اکثر داتشجویان از سطح آگاهی بالایی برخوردار بودند. بین میزان آگاهی و شدت و حساسیت درک شده ایدز و منافع درک شده نسبت به انجام آزمایش HIV ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. بین حساسیت و شدت درک شده نیز رابطه آماری معنی داری به چشم می خورد. در این مطالعه، سازه منافع درک شده آزمایش HIV الگوی اعتقاد بهداشتی تنها پیش بینی کننده قصد انجام آزمایش HIV بود. عدم دسترسی به مراکز بهداشتی درمانی انجام دهنده آزمایش و ترس از نتیجه آن به عنوان بیشترین مانع انجام آزمایش از طرف دانشجویان ذکر گردید. دانشجویان به ایدز حساس بودند و آن را بیماری وخیمی می دانستند، اما باید در مورد چگونگی اعلام نتیجه آزمایش و میزان خدمات و نشانی های مراکز مشاوره، اطلاع رسانی بیشتری صورت گیرد. این پژوهش، انجام مطالعه مداخله ای را با استفاده از نظریه ها و الگو های تغییر رفتار در سطح فردی و سازمانی پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، برنامه ریزی آموزش بهداشت، ایدز، دانشجویان
  • فاطمه شجاعی، صدیقه عاصمی، اکرم نجف یارندی، فاطمه حسینی صفحه 361
    بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، برای مواجهه با مشکلات بیماری، نیاز به رفتارهای خود مراقبتی دارند، لذا شناسایی این رفتارها و تشویق بیمار جهت مشارکت و قبول مسئولیت در انجام صحیح آنها منجر به کنترل عوارض بیماری خواهد شد. این مطالعه، با هدف تعیین رفتارهای مراقبت از خود و ارتباط آن با متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، طول مدت بیماری، دفعات بستری شدن، بیماری های مزمن دیگر و درصد کسر تخلیه ای قلب، در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران صورت گرفت.
    این مطالعه از نوع توصیفی _ تحلیلی بوده است که طی آن، تعداد 250 نفر بیمار مبتلا به نارسایی قلبی واجد شرایط وارد آن شده اند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه اروپایی رفتارهای مراقبت از خود در بیماران نارسایی قلبی استفاده شد. نتایج به وسیله آزمون های آمار توصیفی، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون t مستقل و کای دوی کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس یافته ها، فقط 26 درصد از واحدها خود مراقبتی را به خوبی ایفا کرده بودند و رفتار «داروهایم را مطابق دستور پزشک مصرف می کنم» بیشترین رعایت را در این بیماران داشته است. رفتارهای خود مراقبتی با متغیرهای مستقل سن و دفعات بستری قبلی، ارتباط آماری معنی دار و معکوس و با سایر متغیرها، ارتباط آماری مستقیم و معنی داری را نشان دادند.
    با توجه به نتایج پژوهش، لازم است آموزش هایی در خصوص انجام خودمراقبتی به بیماران ارائه و بر انجام آن نیز تاکید شود. مطمئنا تدوین چنین برنامه هایی، نیاز به یک تیم درمانی فعال خواهد داشت. از طرفی، ارائه آموزش های فوق به بیماران از سوی پرستاران و ارزیابی رفتار خود مراقبتی بیماران توسط آنها نیز بستگی به آموزش های پرستاران و توصیف وظایف شغلی آنان مطابق استانداردها و روندهای مصوب وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای خود مراقبتی، نارسایی قلبی، مراقبت های پرستاری
  • امیر پاکپور حاجی آقا، داود پناهی چناقباغی، سعید یکانی نژاد، سعیده نوروزی صفحه 371
    سرطان مری، هشتمین سرطان شایع در کل جهان (4 درصد از کل) و ششمین علت منجر به مرگ ناشی از سرطان است.
    هدف از مطالعه حاضر بررسی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان مری است. این بررسی، یک مطالعه توصیفی مقطعی است که به منظور بررسی کیفیت زندگی 70 نفر از مبتلایان به سرطان مری در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استانداردEORTC QLQ-C30 و QLQ-OES18 EORTC است که توسط یکی از پژوهشگران، از طریق مصاحبه با بیماران، تکمیل گردید.
    اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPPSS12 و آزمون های آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی تست مستقل در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شد.
    مطالعه فوق نشان داد که بیشترین مشکل بیماران در مورد ابعاد کیفیت زندگی، متعلق به عملکرد هیجانی و کمترین مشکل مربوط به عملکرد شناختی است. همچنین از نظر علائم بیماری، بیشترین شکایت بیماران به مشکلات اقتصادی ناشی از بیماری و کمترین شکایت آنها به مشکل تکلم مربوط می شوند. بین ابعاد کیفیت زندگی، ارتباطات مستقیمی برقرار است و از طرف دیگر، بین این ابعاد و علائم بیماری، ارتباطاتی در جهت معکوس برقرار است. همچنین بین نوع سرطان و نمرات مربوط به ابعاد کیفیت زندگی، ارتباط معنی داری برقرار است؛ به طوری که مبتلایان به کارسینوم سلول سنگفرشی، نسبت به مبتلایان به آدنوکارسینوم، نمرات کیفیت زندگی کم تری به دست می آورند.
    با توجه به اطلاعات موجود، مشخص می گردد که افراد مبتلا به سرطان مری از لحاظ بعد شناختی قبل از عمل جراحی چندان مشکلی ندارند، اما از لحاظ عملکرد هیجانی دچار مشکل هستند و از نظر آموزش در زمینه مسائل روانی و کنترل هیجانات و مشاوره های روانی اجتماعی و همچنین حمایت های اقتصادی و افزایش پوشش بیمه ای در هر دو گروه مبتلایان، به ویژه در مبتلایان به کارسینوم سلول سنگفرشی، به توجه بیشتری نیاز دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرطان مری، بیمارستان امام خمینی (ره)
  • پژمان عقدک، فرشته مجلسی، حجت زراعتی، حسن افتخار اردبیلی صفحه 379
    در این مطالعه مقطعی، نیازهای آموزشی مرتبط با بهداشت باروری، در سه حیطه بهداشت باروری، روابط با همسر و قوانین اسلامی و حقوقی، تعداد 2117 نفر از داوطلبان ازدواج در شهر اصفهان، به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه خودایفا مورد بررسی قرار گرفتند که موضوعات سرطان های شایع زنان و سلامت در روابط جنسی در حیطه بهداشت باروری، روش های برقراری ارتباط با همسر و چگونگی حل اختلافات با همسر در حیطه روابط با همسر و نیز احکام شرعی مربوط به روابط جنسی و توصیه های اسلام در مورد روابط با همسران در حیطه قوانین و احکام اسلامی، مورد بررسی قرار گرفتند.
    تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS II انجام شد و مقایسه دو گروهی میانگین ها با آزمون آماری t، مقایسه نظرهای زنان و مردان با کای مربع، اولویت بندی نیازهای آموزشی با محاسبه میانگین رتبه ها (Mean Rank) و مقایسه ارتباط نیازهای آموزشی در بیش از دو گروه با آنالیز واریانس یکطرفه صورت گرفت. میانگین سنی در زنان، 5/22 سال (SD 2/4) سال و در مردان، 5/26 سال (SD 3/4) سال بود. بین میزان نیاز آموزشی موضوعات حیطه بهداشت باروری و شغل زنان (05/0>P)، شغل مردان (01/0>P)، سن زنان(05/0>P) و تحصیلات زنان و مردان (01/0>P)، ارتباط معنی داری وجود داشت. همچنین بین میزان نیاز آموزشی موضوعات حیطه روابط با همسر و شغل زنان (001/0>P)، شغل مردان (05/0>P) و سن زنان و مردان (01/0>P) و نیز بین میزان نیاز آموزشی موضوعات حیطه قوانین اسلامی و حقوقی و شغل زنان (001/0>P)، سن زنان و مردان (05/0>P) و تحصیلات (01/0>P) ارتباط معنی داری به چشم می خورد.
    در مردان تحصیل کرده تر اعلام نیاز به آموزش بیشتر دیده می شد، درحالی که در زنان، با افزایش تحصیلات، میزان نیاز به آموزش، کاهش پیدا می کرد. میزان نیاز به آموزش در زنان با افزایش سن کاهش داشت، ولی در مردان تفاوتی در میزان نیاز گروه های مختلف سنی مشاهده نشد. میزان نیاز به آموزش زنان کارمند از سایر گروه ها کمتر و در مردان کارمند از سایر گروه ها بیشتر بود. علاوه بر این، میزان نیاز به آموزش در ساکنان شهری و روستایی، تفاوت معنی داری نداشت. در نهایت، اولویت های آموزشی مورد نیاز داوطلبان ازدواج با مطالب آموزشی فعلی در کلاس های آموزش قبل از ازدواج منطبق نبودند و آموزش های فعلی، در رده های آخر نیازهای آموزشی قرار داشتند
    کلیدواژگان: بهداشت باروری، نیاز آموزشی، مشاوره قبل از ازدواج
  • نگین هادی، دنیا کرمی، علی منتظری صفحه 387
    امروزه با توجه به افزایش طول عمر بیماران تالاسمی ماژور، آنها در دوران بزرگسالی، علاوه بر مشکلات جسمی، با مشکلات روانی نیز روبرو هستند. مطالعه حاضر، با هدف بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت ایشان در مقایسه با گروه کنترل و مشخص کردن ابعادی از سلامت که در اثر بیماری بیشتر تحت تاثیر قرار گرفته، انجام گردیده است.
    این مطالعه مقطعی بر روی 250 نفر از بیماران تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بخش تالاسمی بیمارستان دستغیب و گروه کنترل، شامل 100 نفر از جمعیت همسالان سالم این افراد که از بین ملاقات کنندگان بیماران و دانش آموزان مدارس شیراز انتخاب شده بودند، انجام گردیده است. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامهSF-36 که قبلا روایی و پایایی آن تایید شده و شامل 36 گویه در 8 بعد است، به صورت پرسشگری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS 13 و آزمون های آماری T-test و ضریب همبستگی Spearman استفاده و سطح معنی داری 05/0P در نظر گرفته شد.
    یافته های پژوهش، حاکی از پایین تر بودن سطح کیفیت زندگی بیماران تالاسمی از لحاظ مؤلفه سلامت جسمی و ابعاد مربوط به آن، نسبت به میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه کنترل است؛ ولی در مورد مؤلفه سلامت روانی و ابعاد مربوط به آن، تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه یافت نشد. همچنین بیماران زن در بعد عملکرد اجتماعی، نمره بیشتری نسبت به مردان بیمار به دست آوردند. گروه بیماران با شدت خفیف عملکرد جسمی بهتری نسبت به گروه بیماران شدید نشان دادند.
    این مطالعه آشکار کرد که برای افزایش کیفیت زندگی بیماران تالاسمی ماژور، علاوه بر مسائل روانی بیماران، توجه ویژه به جنبه های جسمی و ارائه بیشتر و بهتر خدمات درمانی و توانبخشی به این گروه نیز ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کیفیت زندگی، SF، 36
  • سحرناز نجات، مهناز آشورخانی، ژاله غلامی، سید رضامجد زاده صفحه 395
    محققان، نقشی کلیدی در بهره برداری از دانش دارند. از این رو، مطالعه نگرش آنها در زمینه فعالیت های مربوط به بهره برداری از دانش اهمیت دارد. ترجمه دانش، شامل طیف هایی مختلف از فعالیت هایی است که به وسیله آنها می توان پیام به دست آمده از پژوهش را به نحو مناسب به گروه هدف انتقال داد. در بسیاری از موارد، منبع داده های مربوط به وضعیت ترجمه دانش، اظهارات خود محققان است که مبنای ارزیابی و برنامه ریزی برنامه های ترجمه دانش قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت خود ارزیابی محققان درباره فعالیت های انتقال دانش آنان بوده است.
    پرسشنامه طرح توسط 208 محقق دانشگاه علوم پزشکی تهران تکمیل گردید. در این پرسشنامه، از محققان در مورد فعالیت های ترجمه دانش انجام شده در مورد یک طرح مشخص اتمام یافته آنان سؤال می شد. همچنین از آنان خواسته شد تا به میزان فعالیت ترجمه دانش خود در آن طرح امتیازی معادل صفر تا 10 بدهند که امتیاز بیشتر نشان دهنده فعالیت بیشتر بود. سپس میزان همبستگی میان این دو، یعنی فعالیت های انجام شده و امتیاز خودارزیابی آنان محاسبه گردید. همچنین عوامل مؤثر بر این همبستگی از طریق رگرسیون خطی بررسی شد.
    محققان، به طور متوسط، تنها 5/19 درصد از حداکثر امتیاز فعالیت ترجمه دانش را کسب کردند؛ در حالی که امتیازی که در خودارزیابی به خود دادند، معادل 6/58 درصد از کل امتیاز ممکن بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0>P). همبستگی پیرسون بین فعالیت ذکر شده و امتیاز خود ارزیابی 43/0 بود که خود حاکی از همبستگی متوسط میان میزان فعالیت و امتیاز خودارزیابی است. تنها متغیر مؤثر بر اختلاف امتیاز خودارزیابی با فعالیت ها تعداد سال های خدمت است؛ به طوری که به ازای هر یک سال افزایش در میزان خدمت، اختلاف امتیاز 07/0 افزایش می یابد(004/0=P).
    پژوهشگران میزان فعالیت های ترجمه دانش خود را بیش از آن چه که واقعا انجام می دهند، ارزیابی می کنند؛ از این رو، آموزش و آشنا نمودن محققان با تمامی جنبه های انتقال دانش و روش های ارزیابی این فعالیت ها می تواند در کاربردی کردن پژوهش ها و استفاده از نتایج آنها مؤثر باشد. یافته های این طرح می توانند توسط مدیران پژوهش مورد توجه واقع گردند.
    کلیدواژگان: بهره برداری از دانش، پرسشنامه، خودارزیابی، پژوهشگران
  • سیدعلی آذین، کتایون جهانگیری، سوسن صالح پور، علی اصغر هدایتی صفحه 401
    در جدول سازمان ملل متحد، ایران در زمره 10 کشور نخست جهان از نظر وقوع بلایای طبیعی رتبه بندی شده است. در چرخه مدیریت بلایا، مدیریت اجساد یکی از دشوارترین اجزای فاز پاسخ گویی اولیه (Early Response phase) به بلایا محسوب می شود که مانند دیگر مراحل باید از قبل برای آن برنامه ریزی نمود. بررسی تاریخچه حوادث و بلایای طبیعی، اقدامات انجام شده و مشکلاتی که مسئولین و دست اندرکاران با آن دست به گریبان بوده اند یکی از مراحلی است که لازم است در مرحله قبل از وقوع بلایا و در فاز تجزیه و تحلیل خطر (Risk analysis) انجام پذیرد.
    این مطالعه به صورت کیفی و در مراحل زیر انجام پذیرفت:1- مرحله جمع آوری داده ها که از طریق مصاحبه عمیق (In depth interview) با بیش از 30 نفر از مدیران و عوامل اجرایی شرکت کننده در اقدامات پاسخ گویی به زلزله بم انجام پذیرفته است. 2- مرحله تحلیل داده ها که بر حسب ساختار معنایی مطالعه انجام گرفته است. 3- استخراج داده ها و تعیین متغیرهای محوری 4- ارایه تئوری زمینه با توجه به محورها در جریان عملیات پاسخ گویی به زلزله بم بحث تشخیص هویت، تشخیص مرگ و بالاخره روند تدفین افراد یکی از 18 موضوع محوری محسوب می شد.
    در این امر مهم ترین مشکلات شناسایی شده و در 4 گروه زیر طبقه بندی شدند: الف- مشکلات مربوط به برنامه و ساختار به کار گرفته شده در مدیریت اجساد، ب- مشکلات مربوط به تشخیص هویت، ج- مقبولیت نحوه مدیریت اجساد از دیدگاه مردم و د- عدم توجه کافی به ملاحظات تخصصی تشخیص مرگ و تدفین اجسادبه دنبال وقوع بلایا، ساز و کارهای جاری در خصوص تشخیص مرگ، تعیین هویت و مراسم تدفین پاسخ گوی وضعیت پیش آمده نخواهد بود. تجارب جهانی نشان داده است که در بلایای بزرگ سیل مشکلات به وجود آمده در جریان رخداد بلا سبب انجام پاره ای اقدامات شتاب زده می گردد که تبعات حاصل از آن جبران ناپذیر هستند. اما این مشکلات نمی توانند مجوزی برای کمرنگ کردن استانداردها و رعایت حداقل ملزومات تشخیص فوت، تعیین هویت و تدفین مناسب افراد متوفی باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت اجساد، تعیین هویت، زلزله بم، پاسخ گویی
  • فرخنده امین شکروی، فاطمه الحانی، انوشیروان کاظم نژاد، مریم سادات وحدانی نیا صفحه 407
    در راستای تلاش بی وقفه بشر برای دستیابی به زندگی رضایت بخش، دستیابی به سلامت کامل و درک مثبت از زندگی مورد توجه دولت ها قرار گرفت. با توجه به نقش فعالیت های بدنی در ارتقای سطح کیفی زندگی، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین انجام فعالیت های بدنی منظم و کیفیت زندگی در زنان ساکن غرب تهران انجام شد.
    کیفیت زندگی با استفاده از گونه فارسی ابزار استاندارد The Short Form Health Survey (SF-36) اندازه گیری شد و اطلاعات مربوط به مشخصات جمعیتی و سایر متغیرهای لازم نیز جمع آوری گردید. محل پژوهش، پارک های عمومی واقع در منطقه غرب تهران بود که از میان آنها تعداد 3 پارک، به طور تصادفی، انتخاب شدند. با مراجعه حضوری پژوهشگر به این پارک ها، زنان گروه سنی 55-35 ساله، به طور داوطلبانه انتخاب و در دو گروه فعال و غیرفعال (انجام پیاده روی منظم و عدم انجام آن) قرار داده شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. بانک داده ها در نرم افزار آماری 15 SPSS ایجاد شد و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس صورت گرفت.
    در مجموع، 148 زن مورد مطالعه قرار گرفتند و میانگین سنی (انحراف معیار) زنان در گروه فعال (7/5)1/42 سال و در گروه غیرفعال (6/5)7/41 سال به دست آمد. آزمون آماری من ویتنی نشان داد که زنان گروه فعال، در تمامی سنجش های کیفیت زندگی، از میانگین امتیاز بیشتری برخوردار بودند و به جز دو مورد (عملکرد جسمانی و محدودیت نقش به علت مشکلات روحی)، تفاوت آماری معناداری در سایر سنجش ها به دست آمد (05/0>P).
    نتایج مطالعه دال بر آنند که فعالیت بدنی منظم با انجام پیاده روی بر ارتقای سطح کیفیت زندگی در زنان مؤثر بوده است. بر این اساس، طراحی و اجرای برنامه هایی در جهت تشویق زنان برای انجام پیاده روی هدفمند و منظم پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پیاده روی، ارتقای سطح سلامت، سلامت، کیفیت زندگی، زنان
  • فرانک فرزدی، کاظم محمد، فرزانه مفتون، رضا لباف قاسمی، نورسادات طبیب زاده دزفولی صفحه 415
    وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متعهد است که تا پایان برنامه توسعه چهارم (تا ابتدای سال 1389)، طرح پزشک خانواده را در کل کشور به اجرا درآورد. در حال حاضر، این طرح در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت در حال اجرا و در مرحله گسترش به شهرهای بیش از 20 هزار نفر جمعیت است. انجام تعهدات وزارت بهداشت به تامین منابع مختلف، از جمله نیروی انسانی نیاز دارد. از این رو، گسترش طرح در بخش دیگر از جمعیت کشور بررسی تعداد پزشک عمومی را ضروری می سازد. در این مطالعه برای برآورد تعداد پزشک عمومی موجود، از مدل جمعیتی مارکوف و برای برآورد تعداد پزشک مورد نیاز طرح پزشک خانواده از مستندات موجود و آمار جمعیتی استفاده شده است. تعداد پزشک عمومی موجود در سال 1388 معادل 37977 نفر برآورد شده است. با فعالیت 9842 نفر از پزشکان عمومی در پست های ستادی، 28176 نفر از این پزشکان امکان ارائه خدمات بالینی را دارند.
    اجرای طرح پزشک خانواده در کل جمعیت کشور نیاز به 32769 نفر پزشک دارد و بر این اساس ادامه اجرای این طرح تا پوشش کامل جمعیت کشور با کمبود حدود 4593 نفر پزشک روبرو است. در مرحله اول اجرای طرح در زمان کفایت تعداد پزشک عمومی، جذب پزشک مورد نیاز طرح ممکن نشده است.
    اختلاف عرضه و تقاضا بر اساس شرایط فعلی طرح نشان می دهد که ادامه اجرای طرح پزشک خانواده به بازنگری جمعیت تحت پوشش پزشک خانواده، شناسایی و رفع موانع اجرایی جذب و نگهداشت پزشکان نیاز دارد و این موارد از اولویت بیشتری نسبت به تربیت و تامین نیرو، برخوردار است
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، عرضه، پزشک عمومی، نیروی انسانی پزشکی، عرضه نیروی انسانی، برآورد نیروی انسانی
|
  • Afsoon Aeenparast, Seyed Jamaledin Tabibi, Kamran Shahanaghi, Mirbahador Aryanejhad Page 327
    Objective(s)
    Providing a simulation model for understanding process and patient flow in outpatient clinics and estimating patient's waiting time.
    Methods
    This was a descriptive study. In this study outpatient clinics of general teaching hospitals in Tehran were grouped according to statistical distribution of patient's arrival time and a sample of each group was selected. Then the data of arrival time, service time and flow of patient at clinic for 357 patients were collected. At last a simulation model of outpatient clinics was provided and validated.
    Results
    Simulation model outputs showed that the mean patient waiting time for examination by novice resident was about 58 minutes, for experienced resident was about 52 minutes and for attend was about 53 minutes. Review of examination process with simulation model showed that about 42-62 percent of patient's waiting time for examination was before physician arrival at clinic. There were no statistical differences between new and follow-up patient's waiting time and waiting time for primary and complementary examination by residents and attend.
    Conclusion
    We found that the time gap between patient admission and arrival of physician was the most important factor in rising outpatient waiting time. Efforts to lessening this time will decrease total waiting time for examination about 60 percent.
  • Zahra Mohtasham Amiri, Azad Khalili Moosavi, Mehrnaz Doostdar- Sanaye, Abbas Jafari Shakib, Zohre Poor Soheily, Maryam Mahdi Poor Page 335
    Objective(s)
    To determine the prevalence of Ecstasy use and high risk behaviors among college students in Guilan; Iran.
    Methods
    We conducted a cross sectional study of a representative sample drawn from college students (3958 students) of Guilan in 2005. The questionnaire was adapted from a number of the questionnaires used in the United States and the European countries. Data were analyzed performing χ2 test and logistic regression.
    Results
    Out of 3958 students, 3700 students (93.5%) responded, 1966 students from private colleges and 1734 students from state universities. The mean age of student was 224.2± 3.5 years (ranging from 18 to 46 years); and 49% were male. The life- time prevalence of Ecstasy use was 4.2% (157 students). Ecstasy use was significantly associated with gender, other substances us, cigarette smoking, participation in friendly parties, sharing home with friends, alcohol consumption, type of university, educational level of family, family situation and history of educational abruption in last years (χ2 test, p< 0.0001) but not with age and university courses. Howevere, logistic regression analysis indicated that the factors influencing Ecstasy use were use of other drugs, alcohol and cigarette smoking (P< 0.0001).
    Conclusion
    Ecstasy use appears to be a serious problem in college students. Whatever the causes behind the rise in Ecstasy use, personalized and informative educational programs should be conducted in all colleges.
  • Ali Delshad Noghabi, Narjes Bahri Binabaj, Fatemeh Hadizadeh Talasaz Page 343
    Objective(s)
    To evaluate the effect of menopausal training for husbands on perceived social support by peri menopausal women.
    Methods
    In this clinical trial, 102 women aged 45-60 years were randomly assigned in two groups in Gonabad, Iran. Demographic questionnaire and social support scale completed by all of the women and knowledge questionnaire completed by their husbands, then face to face education about menopause were scheduled for husbands in intervention group. One month later all of the women completed social support scale and their husbands completed knowledge questionnaire.
    Results
    The mean knowledge score of husbands in intervention group was higher after training (10.40 vs 7.35) and the difference was statistically significant (P<0.001). Also, there was significant difference in mean of perceived social support by women befor and after training sessions (10.95 vs 8.62, P= 0.006).
    Conclusion
    Menopausal training for husbands increases perceived social support by menopausal women. It seems that training programs on menopause must be designed for husbands in order to inhance support in women.
  • Fatemeh Rahmati Najarkolaei, Shamsedin Niknami, Farkhondeh Amin Shokravi, Fazlollah Ahmadi, Mohammad Reza Jafari, Parvin Rahnama Page 349
    Objective(s)
    To plan an educational program to prevent HIV /AIDS among university students based on Health Belief Model (HBM).
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in Tehran University in academic year of 2004-2005. The instrument used was a questionnaire including demographic information, knowledge questions, health belief model constructs (perceived severity, perceived susceptibility, perceived benefits and barriers) and attitude towards HIV /AIDS patients, high risk behaviors questionnaire and intention to take HIV test. The participants were selected through stratified and systematic methods. Data were analyzed performing Chi- square test, Pearson correlation and one way ANOVA.
    Results
    In all 664 students participanted in the study. The mean age was 18.47±8/1. According to self report, % 4.1 were smoker, %2.9 used substance drugs, % 1.5 suffered from sexual transmitted disease and %58.1 intended to take HIV test. TV, news paper and magazines were the main sources of information about HIV/AIDS. %26.4 believed that their knowledge is insufficient. %71.1 believed in having low risk of being infected. Almost all of the participants were highly aware of HIV /AIDS. The results also indicated that there was a significant relationship between the participant's knowledge and their perceived severity and susceptibility and benefits in term of willing to take the test. Lack of HIV voluntary counseling and testing center and fear of the test results were the main barriers of HIV test.
    Conclusion
    The findings suggest that we need to educate and raise the people consciousness about the perceived benefits of HIV test, the way of giving the test results, and the contact details and services for voluntary counseling and testing centers.
  • Fatemeh Shojaei, Sedigheh Asemi, Akram Najaf Yarandi, Fatemeh Hosseini Page 361
    Objective(s)
    To measure self-care behaviors inpatients and to investigate its associations with age, gender, marital status, duration of heart disease, co-morbidity with other chronic disorder and left ventricular ejection fraction.
    Methods
    In a descriptive-analytic study, 250 participants were selected by random sampling. European Heart Failure Self-care behavior questionnaire used to collect data.
    Results
    We found that 74 % of the participants had moderate and low scores of self-care behaviors. The self care behavior had a significant correlation with all variables studied.
    Conclusion
    It seems that there is need for systematic self-care educational programs for patients with heart failure.
  • Amir Pakpour, Davood Panahi, Saied Yekaninejad, Saiedeh Norozi Page 371
    Objective(s)
    This study aimed to assess quality of life in patients with esophagus cancer who did not have esophagectomy surgery in Imam Khomeini hospital in Tehran, Iran.
    Methods
    70 patients were interviewed and completed the EORTC QLQ-C30 and EORTC QLQ-OES18 questionnares. Data were analyzed by performing ANOVA, Pearson Correlation and independent t-test.
    Results
    The analysis indicated that cognitive functioning score was the highest and emotional functioning score was the lowest. In addition, there was linear correlation between quality of life and symptoms scores. Also, there was a significant correlation between quality of life scores and type of esophagus cancer. Symptom scores in patients with squamose cell carcinoma (SCC) were higher than patients with adenocarcinoma.
    Conclusion
    These results represents that patients with esophagus canser need emotional support. In addition patient's symptoms especially in those with SCC should properly be managed.
  • Pejman Aghdak, Fereshteh Majlessi, Hojjat Zeraati, Hassan Eftekhar Ardebily Page 379
    Objective(s)
    To investigate pre-marriage educational needs of couples to plan support services.
    Methods
    In a cross-sectional study, a self administered questionnaire was used to collect data from 2117 participants in pre-marriage consulling sessions in Isfahan city. The questionnaire included educational needs in different subjects of reproductive health field, spousal relationships and Islamic rules and rights. The educational priorities in different fields are as fallows: women cancers and safe sex in reproductive health, communication techniques and ways to solve problems with the spouse in the spousal relationships and legal rights related to sex and the advices of Islam about spousal relationships in the field of Islamic rules and rights respectively.
    Results
    The average age of women and men were 22.8 ± 4.2 years, 26.2± 4.3, respectively. Significant association was observed in the field of reproductive health between the educational needs and women's job (P=0.022), men's job (P=0.009), women's age (P=0.033) and the level of education (P=0.001), in the field of spousal relationships between the educational needs and women's job (P<0.001), men's job (P=0.043), age of both women and men (P=0.001), and in the Islamic rules and rights field, between the educational needs and women's job (P<0.001), age of both women and men (P=0.044) and the level of education (P=0.007).
    Conclusion
    In men with higher educational level, demands for learning increase however in women it reduce. By increasing the age, needs for education in both sexes reduce. Employed women had lower needs for education compared to other groups and employed men had more needs. There was no significant difference between rural and urban residents.
  • Negin Hadi, Donya Karami, Ali Montazeri Page 387
    Objective(s)
    To assess quality of life of thalassemic patients and compare the findings with the same age group of healthy people.
    Methods
    250 thalassemic patients referring to the department of thalassemic of Dastgheib hospital and 100 healthy people in the same age group participated in a cross-sectional study in Shiraz, Iran. They were selected by convenient sampling. The SF-36 was used to measure quality of life. It consists of 36 questions that measure 8 health-related domains namely: physical functioning, role physical, bodily pain, general health, role emotional, mental health, social functioning and vitality.
    Results
    The results showed that control group had higher scores than thalassemic patients in physical measures but there were no significant differences between patients and the healthy people in mental component measures. Female patients had higher scores than male patients in social functioning. Patients with milder disease had better scores than patients with sever disease in physical functioning.
    Conclusion
    The findings revealed that patients with thalassemia experience a relatively poor quality of life.
  • Saharnaz Nedjat, Mahnaz Ashoorkhani, Jaleh Gholami, Reza Majdzadeh Page 395
    Objective(s)
    To assess researchers’ impression of their own knowledge translation.
    Methods
    The survey questionnaire was completed by 208 researchers in Tehran University of Medical Sciences (TUMS). They were asked about knowledge translation activities in one of the projects they had completed. They were also asked to score themselves on a scale of 0 to 10, where a higher score meant more activity. The correlation between these two variables and its determinants were assessed by performing multiple linear regressions analysis.
    Results
    Although the researchers had only gained an average of 19.5% of the maximum score of knowledge translation activities, they scored 58.6% of the total score in self-assessments (the difference was significant, P<0.001). Pearson’s correlation between the score of self-assessment and that obtained for the efforts made was 0.43, which indicates an average correlation between the rate of activity and self-assessment. Linear regression analysis showed that the difference between activities and self assessment scores increased with the increase in the number of years working as a professional (P=0.004).
    Conclusion
    Researchers overestimate their knowledge translation activities. Therefore educating and familiarizing researchers with all the aspects of knowledge transfer and methods of assessing these activities can help in the application of research and also in utilizations of its results.
  • Seyed Ali Azin, Katayun Jahangiri, Soosan Salehpour, Ali Asghar Hedayati Page 401
    Objective(s)
    In the wake of a natural disaster, dealing with dead bodies is one of the most difficult issues in the early response phase, requiring careful planning in advance. It follows that the risk analysis phase for any natural disaster should include a study of the history of similar events and a thorough review of the measures taken as well as the difficulties faced by those involved in the disposal of dead bodies.
    Methods
    This was a qualitative study comprising the following stages: 1) data collection through in-depth interviews with over 30 people- including those in managerial positions- who were involved in the response phase after the Bam earthquake, 2) data analysis based on the grounded theory, 3) data extraction and identification of key variables, and 4) development of a theoretical model based on these variables.
    Results
    In the response phase after the Bam event, key issues regarding the management of human corpses were identification, confirmation of death, and burying the bodies. The most prominent issues fell into the following categories: 1) problems with the procedures and structures employed in corpse management, 2) problems with identification, 3) acceptability to the community of the procedures used in corpse management, and 4) inadequate attention to specific technical details as regards confirmation of death and burial.
    Conclusion
    In the event of another disaster, the present structures and procedures cannot mount an adequate response with regard to corpse management. Experience from other countries has shown that the disruption caused by major disasters can provoke hasty, injudicious decisions with irremediable adverse consequences. Problems do exist, but they must not serve as an excuse to compromise standards and ignore basic requirements for death confirmation, corpse identification, and proper burial.
  • Farkhondeh Amin Shokravi, Fatemeh Alhani, Anoshirvan Kazemnejad, Mariam Vahdaninia Page 407
    Objective(s)
    This study was designed to investigate the relationship between planned physical activities and quality of life in women reside in the west of Tehran, Iran.
    Methods
    The Short Form Health Survey (SF-36) was applied to measure quality of life and demographic and other related information were additionally collected. Three parks from western areas in Tehran were randomly selected. A group of volunteer women aged 35-55 years were randomly selected by the researcher in parks and divided into active and non-active groups (walking & not walking). Using SPSS 15, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were performed to analyze data.
    Results
    In all 148 women were studied and the mean age of women in active and non-active groups were 42.1 (SD=5.7) and 41.7 (SD=5.6) respectively. The results of Mann-Whitney test showed that women in the active group had higher mean scores in all quality of life scales and except two (physical functioning and role-emotional), there were statistical significant differences (P<0.05).
    Conclusion
    The results confirmed that planned physical activities by walking have been effective on promoting quality of life in women. The results suggest that educational programs would be designed to motivate women having daily physical activity.
  • Faranak Farzadi, Kazem Mohammad, Farzaneh Maftoon, Reza Labbaf Ghasemi, Noorsadat Tabibzade Dezfoli Page 415
    Objective(s)
    Iranian Ministry of Health and Medical Education (MOHME) decided to implement Family Physician Program (FPP) all across the country in 2005. Workforce supply is among essential factors in most implementation projects. The aims of this study were to estimate General Practitioner Supply in Iran, and workforce adequacy analysis of FPP.
    Methods
    This study estimates "General Practitioner Supply" based on stocks and flow model and "Required General Practitioner" based on the policies, health care delivery programs and population.
    Results
    Implementation of FPP for whole population of Iran requires 32769 practitioners while according to the results of this study supply of general practitioners are about 2820
    Conclusion
    General practitioner supply is especially important in implementation of FPP. Currently, the program is implemented at rural level and in the cities with less than 20000 populations and the following step is expanding it throughout the country.The results of this study show that there is an obvious shortage around 4600 in general practitioners. Moreover the current experiences demonstrate that the recruiting and maintaining of general practitioners have not been successful in recent years. However, FPP expansion needs reassessment of population patterns receiving the service, and requires innovations to recruite and maintain practitioners.