فهرست مطالب

پایش - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1390)

مجله پایش
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رضاعلی محمد پور تهمتن* صفحه 145

    توجه به شیوع و بروز بالای لوسمی در جهان و نیز در ایران و عوارض ناشی از این بیماری و درمان آن، بر آن شدیم که کیفیت زندگی بیماران لوسمی را که در ایران به صورت انگشت شمار و بسیار اندک انجام شده بررسی کنیم.
    در این مطالعه مقطعی تعداد 100 نفر بیمار که در بخش هماتولوژی بیمارستان نمازی شیراز بستری بودند و 100 نفر از افراد سالم از میان همراهان و دانشجویان، مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه SF-36 استاندارد شده برای ایرانیان، اطلاعات جمعیتی در مورد بیماران تکمیل گردید و نتایج با گروه کنترل مقایسه شد.
    پس از محاسبه نمرات بیماران و گروه کنترل در هر یک از ابعاد کیفیت زندگی مشخص شد که گروه کنترل نسبت به گروه بیماران در تمامی هشت بعد به صورت معنی داری از کیفیت زندگی بهتری برخوردار است. در بررسی رابطه مدت بیماری و انواع لوسمی ها و کیفیت زندگی وابسته به سلامت، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. با توجه به پایین تر بودن کیفیت زندگی در بیماران در مطالعه حاضر و نیز مطالعات مشابه، مداخله های جدی در اموری از قبیل روش های درمانی، توان بخشی، مددکاری اجتماعی، کمک های مالی و روان درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لوسمی، کیفیت زندگی، سلامت
  • رضا علی محمدپور تهمتن صفحه 151
    کاربرد اندازه های کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در تحقیقات پزشکی در دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است. بدین منظور پرسشنامه Short Form 36 -SF-36 در کشورهای مختلف دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. هدف این مقاله، بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت افراد تحت مطالعه در استان مازندران بود.
    پژوهش حاضر به صورت مطالعه ای مقطعی طراحی شده که طی آن اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی و برخی از متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی به صورت همزمان جمع آوری گردید. جامعه آماری، تعداد 1183 نفر از افراد بالای 40 سال ساکن در مناطق شهری و روستایی مازندران هستند که پس از طبقه بندی تصادفی و خوشه ای، مورد مطالعه قرار گرفتند و برای هر فرد دارای شرایط در خانوار، یک پرسشنامه SF-36 و یک پرسشنامه حاوی متغیرهای اقتصادی اجتماعی تکمیل و نمره کیفیت زندگی تعیین گردید. برای مقایسه نمرات در مردان و زنان و افراد شهری و روستایی، آزمونt مورد استفاده قرار گرفت.
    تعداد 563 نفر (46.8 درصد) به طور کلی سلامتی خود را در سطح عالی یا خیلی خوب اعلام کردند و میانگین نمرات کیفیت زندگی در زنان نسبت به مردان کمتر بود (0.001>P). در ضمن، بجز شادابی و نشاط در سایر حیطه ها شهرنشینان از کیفیت زندگی بهتری برخوردار بودند.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تفاوت معناداری در کیفیت زندگی مردان و زنان و افراد شهری و روستایی وجود دارد. برای کاهش این نابرابری، اتخاذ سیاست ها و برنامه های متناسب، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، SF، 36، بررسی بهداشتی، مازندران
  • عیسی محمدی زیدی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی صفحه 157
    آسیب های شغلی از مشکلات مهم سلامت عمومی است و حدودا سالانه بیش از 300 هزار کارگر در جهان جان خود را به این علت از دست داده و خیلی بیش از این موارد دچار معلولیت می شوند. برای اندازه گیری جو ایمنی به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در وقوع حوادث شغلی، ابزار مناسبی وجود ندارد. هدف این مطالعه ساخت پرسشنامه جو ایمنی ایرانی و تایید روایی و پایایی آن بود.
    پرسشنامه ای 31 سؤالی پس از بررسی متون علمی و مشاوره با کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای تدوین شد و 410 کارگر از بخش های مختلف صنعتی به پرسش های مربوط، پاسخ دادند. در نهایت پرسشنامه ای 20 سؤالی از ابزار اصلی استخراج شد. در این مطالعه از تحلیل عاملی اکتشافی و تجانس بین سؤالات برای بررسی پایایی و روایی سازه ها استفاده شد و از مقایسه نمرات جو ایمنی میان گروه های مختلف از نظر سن، سابقه کار و سابقه تصادف برای تایید روایی افتراقی بهره گرفته شد.
    پرسشنامه جو ایمنی به 7 عامل مختلف تقسیم شد: تعهد مدیریتی، ارتباطات درباره مسایل ایمنی، محیط ایمن، مسئولیت پذیری مدیران، درک خطر، رضایت شغلی و آگاهی و هشیاری نسبت به موضوعات ایمنی. این عامل ها 5/71 درصد از واریانس متغیر اصلی را توضیح می دادند. ضرایب مربوط به تجانس درونی سؤالات رضایت بخش بود و در برخی شاخص های جو ایمنی میان طبقات از نظر سابقه کار و سابقه تصادف، تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    تعهد مدیریتی، ارتباطات درباره مسایل ایمنی و محیط ایمن، عوامل مهمی در اندازه گیری جو ایمنی در کارگران بودند و در نهایت، این مطالعه نشان داد که اندازه گیری جو ایمنی با استفاده از ابزار 20 سؤالی در بین کارگران مورد اعتماد و معتبر است.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، روایی، پایایی، آسیب شغلی
  • منیژه آریایی، اسحاق درتاج، نرجس نادری، راحیل ابراهیمی صفحه 167
    امروزه در حوزه علوم پزشکی برای مطالعه عوامل منجر به مرگ، از داده های مرگ و میر استفاده می شود. به منظور دستیابی به این مهم، سازمان بهداشت جهانی گواهی فوت یکسان و یکنواختی را برای تمام کشورها توصیه نموده است که به ثبت علت زمینه ای مرگ (خط c)، علل حد واسط (خط b) و علل مستقیم منجر به مرگ (خط a) می پردازد. پژوهش صورت گرفته از نوع مقطعی است که به بررسی میزان مطابقت موارد مندرج در گواهی فوت با پرونده پزشکی متوفیان و همچنین دیدگاه صادر کنندگان گواهی فوت، در زمستان 1387 پرداخته است.
    ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل یک چک لیست حاوی 15 سؤال که بر اساس اطلاعات مندرج در گواهی فوت استاندارد تهیه شده است و یک پرسشنامه حاوی 11 سؤال باز و بسته که توسط پزشکان صادر کننده گواهی فوت تکمیل شده است. برای بررسی میزان انطباق ثبتیات گواهی فوت با پرونده پزشکی، 186 پرونده مربوط به متوفیان در دو بیمارستان آموزشی کرمان در سه ماهه اول سال 1386 مورد بررسی قرار گرفت و برای تعیین دیدگاه صادر کنندگان گواهی، 45 نفر از پزشکان، پرسشنامه ها را تکمیل نمودند.
    نتایج پژوهش نشان داد از میان 186 پرونده پزشکی مربوط به متوفیان، 93 درصد دارای فرم گواهی فوت بودند. به طور کلی در 87.8 درصد از کل گواهی های فوت، علت زمینه ای و در 94.2 درصد نیز علت مستقیم فوت ثبت شده بود. همچنین در 73 درصد از موارد، تشخیص نهایی پرونده با علت زمینه ای، مطابقت داشت که در حد مطلوبی نبود. فقط 46.6 درصد از پزشکان، محل ثبت علت زمینه ای را در خط c می داستند و 17.7 درصد نیز اصلا اطلاعی در این خصوص نداشتند. به طور کلی، پزشکان به ثبت علت مستقیم فوت توجه بیشتری نشان می دهند و پزشک معالج بیمار و صادر کننده گواهی فوت، در اکثر موارد یکسان نبودند و هیچ کدام از موارد فوق در حد مطلوبی نبود.
    کلیدواژگان: مستند سازی، گواهی فوت، علت زمینه ای فوت
  • تهمینه صالحی، ناهید دهقان نیری صفحه 175
    بررسی کیفیت زندگی و اعتلای آن نقش بسزایی در سلامت، زندگی اجتماعی و فردی دارد. براساس شواهد، عناصر عمده کیفیت زندگی در سلامتی و بیماری می تواند با اعتبار قابل قبولی اندازه گیری شود. در عین حال هر ساله درصدی از درآمد سرانه ملی صرف اختلالات حاصل از اضطراب می شود. اضطراب می تواند عامل خطری برای سلامت انسان باشد. به لحاظ اهمیت این پدیده، این مطالعه به بررسی ارتباط اضطراب با ابعاد مختلف کیفیت زندگی می پردازد.
    تحقیق اخیر، مقطعی و تحلیلی است. جامعه پژوهش را دانشجویان دختر مقیم خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می دادند که یک نمونه 200 نفری به صورت تصادفی از بین آنان انتخاب شد. به منظور نمونه گیری، ابتدا چهار خوابگاه و سپس نمونه ها در هر یک از خوابگاه ها به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزارهای پژوهش (پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر و پرسشنامه پژوهشگر ساخته با استناد به پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی)، جمع آوری گردید.
    یافته های تحقیق ارتباط نسبتا قوی و منفی سطح اضطراب و کیفیت زندگی (0.66- =P< 0.05، r) را نشان داد و حاکی از آن است که اضطراب با کیفیت زندگی رابطه ای معکوس دارد.
    از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد با توجه به ارتباط دو متغیر مورد بررسی، می توان با افزایش کیفیت زندگی سطح اضطراب را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اضطراب، کیفیت زندگی، دانشجویان مقیم خوابگاه
  • شیرین شهبازی صیقلده، ناهید فتحی زاده، فریبا طالقانی صفحه 183
    از آنجایی که در ایران انجام سقط به انتخاب مادر، جز در مواردی که بارداری، حیات مادر یا جنین را با خطر مواجه کند، غیرقانونی است و انجام سقط در شرایط مخفیانه و غیرقانونی نیز همواره با پیامدهای متفاوت مواجه می شود، اهمیت شناخت جنبه های متفاوت سقط غیرقانونی و عوامل مؤثر بر آن بر هیچ فردی پوشیده نیست. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی تجارب و دیدگاه های زنان و سایر صاحب نظران در زمینه فرایند اقدام به سقط غیرقانونی پرداخته است.
    این پژوهش کیفی و از نوع تحلیل محتوا بوده و طی آن زنان با تجربه یک بار سقط و نیز صاحب نظران شرعی، سیاسی، حقوقی و تیم درمانی، مورد مصاحبه های نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. در نهایت بیست و هفت مصاحبه طی نمونه گیری مبتنی بر هدف صورت گرفته و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد.
    از پردازش داده های این پژوهش، پنج مفهوم اصلی شامل عوامل عدم پذیرش بارداری و تصمیم به ختم آن، عوامل تاثیر گذار بر تصمیم اتخاذ شده، انصراف از انجام سقط یا تصمیم قاطع، اقدام به سقط به واسطه تسهیل کننده ها و پیامدهای سقط استخراج شدند. از آنجا که سقط غیرقانونی در شرایط بهداشتی نامساعد و اغلب توسط افراد فاقد مهارت انجام می گیرد و در جامعه اسلامی ایران مطرود است، پیامدهای بی شماری را برای زنان به بار می آورد. با انجام حمایت های مقتضی از زنانی که دچار بارداری های ناخواسته شده اند، می توان از میزان این سقط ها و عوارض مرتبط با آن کاست.
    کلیدواژگان: سقط غیرقانونی، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • رضا تاجیک، محسن شمسی*، ابوالفضل محمدبیگی صفحه 197

    داروی بدون عارضه وجود ندارد و مصرف خود سرانه و بدون نسخه دارو می تواند مشکلات متعددی را ایجاد نماید. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران شهر اراک در زمینه مصرف خودسرانه داروها انجام شده است.
    این مطالعه از نوع مقطعی بوده و بر روی 300 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک اجرا شده است. اطلاعات به کمک پرسشنامه و چک لیست، جمع آوری گردیده و برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون های آماری مجذور کای، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون با سطح معنی داری 0.05>P استفاده شده است.
    یافته های این پژوهش نشان داد که میانگین سنی مادران 6.6± 34.5 سال و میزان آگاهی آنها در خصوص مصرف صحیح داروها در 61.2 درصد از موارد ضعیف، در 28.6 درصد متوسط و در 10.2 درصد خوب بود. از نظر نگرش نسبت عدم خود درمانی 15.2 درصد از شرکت کنندگان ضعیف، 48.5 درصد متوسط و 36.3 درصد خوب بود. عملکرد مادران در زمینه مصرف خودسرانه داروها نیز به طور متوسط 56.5 درصد نشان داده شد. همچنین بین آگاهی و عملکرد در زمینه مصرف خودسرانه داروها و بین شغل و تحصیلات مادران با مصرف خودسرانه دارو ارتباط معنادار برقرار بود (0.01>P و 0.02>P).
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که شیوع خود درمانی در مادران مورد بررسی بالا بوده و در نتیجه لازم است برنامه ای جهت تغییر در نگرش و عادات آنها در مراجعه به پزشک هنگام بیماری، تدوین و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، خود درمانی
  • فاطمه رحمتی نجارکلایی، شمس الدین نیکنامی، فرخنده امین شکروی، فضل الله احمدی، صدیقه سادات طوافیان، ابراهیم حاجی زاده صفحه 205
    تداوم انتشار HIV/AIDS در جهان، این بیماری را به معضلی جهانی تبدیل نموده است که بی شک پیامدهای آن کشور ما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. بررسی دلایل بروز رفتارهای پرخطر مرتبط با بیماری، راهگشای تدوین الگوی پیشگیری رفتاری از ایدز در کشور است. با توجه به محدودیت مطالعات در این زمینه، مقاله حاضر به شناسایی عوامل فردی منجر به بروز رفتارهای پرخطر در بیماران مبتلا به ایدز و افراد دارای رفتار پرخطر می پردازد.
    این پژوهش به روش تئوری زمینه و با رویکرد کیفی، به مدت ده ماه در دو مرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر تهران، کلینیک غرب و بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) صورت گرفت. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان به صورت آسان و هدفمند بوده و داده ها از طریق 102 مصاحبه عمیق فردی نیمه ساختار یافته با 69 بیمار مبتلا به ایدز، 19 فرد در معرض خطر بیماری، 8 متخصص و 6 نفر از اعضای خانواده بیماران جمع آوری و گزارش پرونده های مرتبط نیز مورد بررسی قرار گرفته و برای تکمیل داده ها استفاده شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه تایپ شد و سپس برای تحلیل نتایج، کدگذاری اولیه و محوری انجام شد. نرم افزار های One-note و SPSS نیز برای ورود و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    مشارکت کنندگان در محدوده سنی 16 تا 47 سال بودند، اکثر آنها مرد و مجرد بوده و تحصیلات زیر دیپلم داشتند. در این مطالعه رفتار پرخطر جنسی و اعتیاد تزریقی، عمده ترین راه های انتقال بیماری در مبتلایان گزارش شده و عوامل فردی زمینه ساز بروز رفتار پرخطر در3 طبقه مفهومی به دست آمدند. این عوامل عبارت بودند از ادراکات سوق دهنده، ویژگی های فردی، تصمیم و اراده.
    نتایج مطالعه بر اهمیت باورها و انگیزه های زمینه ساز رفتار پرخطر، ویژگی فردی و اراده و نیز لزوم آموزش بیشتر در زمینه ایدز و رفتار پرخطر در افراد مستعد تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: HIV، AIDS، رفتارهای پرخطر، مطالعه کیفی
  • سوگند تورانی، محمدرضا ملکی، محمد هادیان، محمدرضا امیر اسماعیلی * صفحه 217

    به منظور نظام مند کردن اولویت گذاری در زمینه ارایه خدمات سلامت، داشتن تصویری روشن از وضع موجود یعنی آگاهی از نحوه اتخاذ تصمیمات مرتبط با اولویت گذاری ضرورت دارد و این کار پیش زمینه هر گونه اقدامی در زمینه عقلانی کردن اولویت گذاری است.
    این پژوهش، با هدف بررسی نحوه اولویت گذاری در سطوح مختلف نظام سلامت ایران انجام شد. در این مطالعه کیفی پس از مصاحبه با 19 نفر از صاحب نظران، راهنمای نیمه ساختاری مصاحبه ها بر اساس بررسی متون و 4 مصاحبه عمیق طراحی شد.
    برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل چارچوبی استفاده شد. 8 مفهوم اصلی و 22 مفهوم فرعی مرتبط با اولویت گذاری به این ترتیب، شناسایی گردید: اولویت سلامت در سطح کلان، اولویت گذاری بین دانشگاه های علوم پزشکی مختلف، اولویت گذاری بین بخش های مختلف، زیر مجموعه دانشگاه های علوم پزشکی، ملاک اولویت گذاری، اندازه گیری هزینه ها و اثربخشی مداخلات، جابجایی منابع، مشارکت مردم و قاعده تصمیم گیری در زمینه تخصیص منابع. سرانه های تعیین شده، غیرواقعی و مبتنی بر گذشته بوده و عوامل سیاسی، چانه زنی بر تخصیص منابع به دانشگاه ها و بین دانشگاه ها تاثیر داشت. اختصاص منابع عمدتا بر مبنای ساختارها بوده و وضع سلامت، عامل چندان تاثیرگذاری در این زمینه نبود. همچنین اقداماتی در راستای اندازه گیری و پیامدهای مداخلات انجام شده است، اما به دلیل ماهیت چند عاملی مداخلات، اندازه گیری دقیق اثرات با دشواری مواجه است. ضمن این که جابجایی منابع بین اجزای یک برنامه امکان پذیر بود، اما این امکان بین برنامه های مختلف امکان پذیر نیست. باید خاطر نشان کرد مردم به صورت مطلوب در تعیین اولویت ها مشارکت ندارند و تصمیم گیری در زمینه تخصیص منابع بر اساس نیاز و قضاوت است. این مطالعه نشان داد که اقدامات پراکنده ای در زمینه اولویت گذاری انجام شده است، اما این اقدامات در یک چارچوب نظام مند و جامع نبوده است. اولویت گذاری با استفاده از رویکردی مشخص و با مشارکت تمامی ذی نفعان می تواند منجر به استفاده بهینه از منابع محدود نظام سلامت گردد.

    کلیدواژگان: اولویت گذاری، اولویت گذاری نظام سلامت، مطالعه کیفی، تخصیص منابع
  • علی راوری، زهره ونکی، طیبه میرزایی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 231
    اگرچه در سال های اخیر، رضایت شغلی به عنوان یک مفهوم کلیدی در تحقیقات پرستاری مورد توجه زیادی قرار گرفته، ولی از جمله عوامل مهمی که کمتر به آن توجه شده، نقش مسایل فرهنگی و معنویت در رضایت شغلی است. در این پژوهش که یک مطالعه کیفی است، سعی شده که بعد معنویت در شغل پرستاری مورد بررسی و توجه بیشتری قرار گیرد.
    اطلاعات لازم در مورد جنبه های غیرمادی و معنوی مؤثر بر رضایت شغلی با استفاده از روش مصاحبه عمیق، جمع آوری شد و سپس داده های متنی شرکت کنندگان با استفاده از روش تحلیل محتوا کیفی مورد تحلیل قرار گرفت. پس از تحلیل متن مصاحبه، مفاهیم کلیدی زیر استخراج گردید: لذت و علاقه معنوی، بیمار منشا رحمت الهی، تعهد معنوی، پاداش معنوی و تناقضات معنوی.
    نتایج این مطالعه بر این موضوع، تاکید دارد که معنویت به عنوان یک جزء مهم و غیرقابل تفکیک شغل پرستاری محسوب می شود و در عین حال، بعدی درونی و ذاتی است که می تواند پرستاران را ترغیب نماید اقدامات و مداخلات خود را هدفمند و با معنا ارایه کنند و قادر باشند ارتباط صادقانه و مؤثری با بیماران و خداوند برقرار کنند. ضمن آن که رضایت شغلی معنوی می تواند نقش قابل ملاحظه ای در تحمل مشکلات و سختی های شغل پرستاری داشته، اقدامات پرستاری را لذت بخش کند.
    کلیدواژگان: معنویت، شغل پرستاری، رضایت شغلی، مطالعه کیفی
  • مهدی زارعی، محمدرضا حامدی نیا، امیرحسین حقیقی، مریم چمری، مهدی بروغنی صفحه 243
    هدف از تحقیق حاضر بررسی همه گیرشناسی چاقی و لاغری و ارتباط آنها با فعالیت بدنی و الگوی رژیم غذایی در نوجوانان پسر14-12 ساله شهر سبزوار بود. این مطالعه مقطعی در سال1388 روی 650 نوجوان پسر 14-12 ساله شهر سبزوار انجام شد. نمونه های آماری از تمامی 26 مدرسه راهنمایی سطح شهر و به صورت تصادفی بر اساس میزان جمعیت هر مدرسه و نسبت آن به کل جمعیت دانش آموزان در هر پایه تحصیلی انتخاب شدند. قد و وزن نوجوانان به روش استاندارد اندازه گیری و شاخص توده بدنی (Body Mass Index-BMI) محاسبه شد. وضعیت لاغری، اضافه وزن و چاقی بر اساس شاخص توده بدنی برای سن و جنسیت در مقایسه با صدک های استاندارد مرکز کنترل بیماری های آمریکا (Center for Disease Control 2000-CDC) ارزیابی گردید. فعالیت بدنی آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه فعالیت بدنی نوجوانان و الگوی رژیم غذایی شامل کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد. رفتارهای کم تحرک آزمودنی ها و سطح تحصیلات والدین نیز با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی شد.
    شیوع اضافه وزن و چاقی در بین آزمودنی ها به ترتیب 8/9 و 1/7 درصد بود. 1/11 درصد از آزمودنی ها نیز لاغر بودند. میانگین نمره سطح فعالیت بدنی آزمودنی های لاغر، نرمال و اضافه وزن چاق به ترتیب 89/2، 80/2 و 36/2 و میانگین کالری دریافتی آزمودنی های لاغر، نرمال و اضافه وزن چاق به ترتیب 1978، 1909 و 1992 کیلو کالری در روز بود. سطح فعالیت بدنی در گروه اضافه وزن چاق نسبت به گروه لاغر و گروه با وزن طبیعی به طور معنی داری کمتر و میزان تماشای تلویزیون در گروه اضافه وزن چاق نسبت به گروه با وزن طبیعی به طور معنی داری بیشتر بود. هیچ تفاوت معنی داری در کالری دریافتی و مصرف درشت مغذی ها بین گروه ها مشاهده نشد. بعد از تعدیل متغیرهای رژیم غذایی بر مبنای هر کیلو گرم وزن بدن و BMI، این مقادیر در گروه اضافه وزن چاق نسبت به سایر گروه ها به طور معنی داری کمتر بود. تعداد نوبت های مصرف صبحانه به طور معنی داری در گروه اضافه وزن چاق نسبت به گروه با وزن طبیعی کمتر بود. ارتباط مثبت و معنی داری بین سطح تحصیلات والدین و BMI مشاهده شد، همچنین سطح تحصیلات والدین در گروه اضافه وزن چاق به طور معنی داری نسبت به گروه نرمال بالاتر بود. تفاوتی بین سایر گروه ها مشاهده نشد.
    یافته های این مطالعه نشان داد که شیوع اضافه وزن و چاقی در نوجوانان سبزواری نسبتا بالا است. همچنین کاهش سطح فعالیت بدنی و افزایش رفتارهای کم تحرک (تماشای تلویزیون و نه کار با رایانه) در این آزمودنی ها، با اضافه وزن و چاقی مرتبط است، ولی هیچ ارتباطی بین الگوی رژیم غذایی و اضافه وزن و چاقی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، چاقی، لاغری، نوجوانی، فعالیت بدنی، الگوی رژیم غذایی
  • مازیار مرادی لاکه، فاطمه شهسوار حقیقی، نادر رضایی صفحه 255
    این مطالعه با هدف تعیین کیفیت مراقبت از بیماران مبتلا به حملات تشدید بیماری انسدادی مزمن ریوی (Chronic Obstructive Pulmonary Disease-COPD) در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
    کیفیت مراقبت در این مطالعه به شکل هم خوانی اقدامات مراقبتی انجام شده برای بیماران با توصیه های راهنماهای مبتنی بر شواهد تعریف شده است. از بین راهنماهای بالینی مرتبط، راهنمای مؤسسه ملی تعالی بالینی و سلامت بریتانیا انتخاب و توصیه های درجه B، A و C آن استخراج شد. یک نمونه تصادفی ساده 101 نفره نیز از مجموع پرونده های بیماران بستری در بیمارستان های رسول اکرم (ص) و فیروزگر به علت حملات تشدید COPD در سال 1386 انتخاب گردید.
    بر اساس نتایج، میانگین (انحراف معیار) شاخص کیفیت مراقبت (درصدی از توصیه های درجه B، A و C قابل اجرا برای هر بیمار که برای وی اعمال شده) در مجموع بیماران، 86.4 (14.8) درصد به دست آمد و درصد عمل به توصیه ها با دامنه اطمینان 95%، درجه «آ»، 90.7 (87.8 تا 93.6) درصد، درجه «ب»، 84.9 (75.3 تا 94.5) درصد و درجه «ث»، 79.1 (71.5 تا 86.7) درصد بود. شاخص کیفیت در افرادی که زنده ترخیص شده بودند، به نحو معنی داری بالاتر از افرادی بود که در بیمارستان فوت نمودند (87.4 در برابر 74.6 درصد، 0.05>P).
    به نظر می رسد استفاده از توصیه راهنماهای مبتنی بر شواهد با پیامدهای بهتری برای بیماران مبتلا به حملات تشدید COPD همراه است و توصیه به استفاده از آنها در بیمارستان های آموزشی، منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، بیماری انسدادی مزمن ریه، راهنمای بالینی
  • سکینه مؤید محسنی، زهرا سهرابی صفحه 261
    افزایش روزافزون میزان سزارین در ایران بیانگر معضلی پیچیده در نظام سلامت است. هشت سال قبل به منظور نشان دادن مشکل، اقدام به پیش بینی میزان سزارین برای سال های بعد گردید. متاسفانه در بازنگری آماری، بعد از این مدت مشاهده شد که روند افزایش با سرعتی بیش از انتظار به جلو می رود.
    این مطالعه مقایسه دو بررسی انجام شده به فاصله 8 سال (فاصله سال های 79 تا 87) در یک مرکز درمانی در شهر تهران در خصوص سزارین است که بر اساس آن، میزان کلی سزارین در سال 79، 56.2 درصد و سزارین بار اول، 47 درصد و در سال 87 به ترتیب، 88 و 62 درصد بوده است. بر اساس پیش بینی انجام شده در سال شروع بررسی (79) و با فرض تشابه الگوی حاملگی در هر دو زمان، توقع می رفت میزان کلی سزارین در سال پایان بررسی (87) به 68 درصد برسد، حال آن که میزان تحقق یافته در سال مذکور، 88 درصد است.
    از آنجا که مطمئنا میزان افزایش دارای علل متعددی است، به نظر می رسد شناخت واقعی این عوامل در جامعه ما و ارایه به موقع راهکارهای اساسی متناسب با آن بتواند مانع از این رشد فزاینده باشد.
    کلیدواژگان: حاملگی، زایمان، سزارین
  • سودابه مهدی زاده، محمد مهدی سالاری، عباس عبادی، جعفر اصلانی، زینب نادری، آذر آوازه، سهیلا عباسی صفحه 265
    در مطالعات پیشین، افت کیفیت زندگی و کیفیت خواب نامناسب در مبتلایان به برونشیولیت ناشی از مواجهه شیمیایی گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط کیفیت خواب با کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در مصدومان شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی انجام گرفت.
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 93 مصدوم شیمیایی مبتلا به برونشیولیت انسدادی به روش در دسترس از بین مراجعان به درمانگاه تخصصی ریه بیمارستان بقیه الله (عج) جهت شرکت در پژوهش انتخاب گردیدند. کیفیت خواب با استفاده از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (Pitssburg Sleep Quality Index-PSQI) و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی بیماران ریوی (St Georgs'' Respiratory Questionnaire-SGRQ) اندازه گیری شد.
    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید. آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون ارتباط خطی مستقیم و معناداری را بین کیفیت خواب و کیفیت زندگی نشان داد (0.05>P). همچنین بین ابتلا به بیماری های اعصاب و روان و کیفیت خواب نامناسب ارتباط آماری معناداری وجود داشت (0.05>P).
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، ضرورت توجه به روش های بهبود کیفیت خواب به عنوان یکی از ابعاد مهم تاثیر گذار در ارتقای کیفیت زندگی این افراد، بیش از پیش مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی، مصدومان شیمیایی، برونشیولیت انسدادی
  • رضا دهنویه، آرش رشیدیان*، محمدرضا ملکی صفحه 273

    تعیین خدمات بسته بیمه درمان پایه همواره یکی از چالش های اساسی سیاستگذاران بخش سلامت ایران بوده است. این مطالعه از نوع کاربردی است و با هدف تعیین مشکلات تعیین بسته در ایران و ارایه پیشنهادهایی به سیاستگذاران برای بهبود وضعیت موجود با استفاده از روش کیفی در سال 1388 انجام گرفته است. جامعه مورد پژوهش، 20 نفر از صاحبنظران و دست اندرکاران بیمه سلامت کشور و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بوده است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که توافق بر سر کلیات، معیارهای تدوین، سازماندهی، تامین مالی، نظام پرداخت، قوانین و مقررات، حدود تعهدات، ترکیب و نحوه پوشش جمعیتی، هماهنگی، رفتار، سیاستگذاری و نظارت و کنترل 12 چالش اساسی تعیین مناسب خدمات بسته بوده اند. به عبارت دیگر بعد از اتفاق نظر در مورد کلیات و رفع مشکلات مرتبط با موارد فوق می توان از طریق معیارهای مناسب خدمات مناسبی در بسته قرار داد.
    بر اساس نتایج حاصل، تعیین مناسب بسته بیمه درمان پایه در ایران نیازمند دیدگاهی نظام مند به این مقوله و طراحی یک برنامه بلندمدت است. این برنامه باید بتواند مشکلات تعیین شده در این پژوهش را به صورتی نظام مند حل نماید.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، ایران، بسته بیمه درمان پایه
  • قنبر روحی، حمید آسایش، حسین رحمانی، علی عباسی صفحه 285
    عملکرد کارکنان بخش پرستاری به عنوان یکی از مهم ترین منابع انسانی بیمارستان ها متاثر از عوامل متعددی از جمله رضایت شغلی است که موجب احساس دلگرمی و تعهد بیشتر و افزایش کیفیت خدمات می شود. این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی و به منظور بررسی رابطه رضایت شغلی و تعهد سازمانی پرستاران بر روی تعداد 750 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1387 طراحی و اجرا شد.
    روش نمونه گیری به صورت سرشماری بوده و برای جمع آوری داده ها از برگه اطلاعات جمعیتی، پرسشنامه رضایت شغلی و پرسشنامه تعهد سازمانی استفاده شد. سپس داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون های آماری متناسب از جمله ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج به دست آمده نشان داد شرکت کنندگان در طیف سنی بین 22 تا 55 سال (میانگین 7.4±32.6) و اکثرا زن (72.7 درصد) و 74 درصد از آنان متاهل بودند که 37.7 درصد دارای رضایت شغلی کم و 2.2 درصد دارای رضایت شغلی خیلی بالا بودند. همچنین 49.6 درصد از جامعه نمونه با بیشترین فراوانی، تعهد سازمانی کم و صرفا 4 درصد تعهد سازمانی خیلی زیاد داشتند. بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی، ارتباط معنی دار مستقیمی مشاهده شد (0.05>P).
    با توجه به رضایت شغلی و تعهد سازمانی کم و متوسط پرستاران و ارتباط مستقیمی که بین آنها وجود داشت و از آنجایی که رضایت شغلی بر تعهد کارکنان می افزاید، از این رو ضروریست مدیران به مؤلفه های مؤثر بر رضایت شغلی، بیشتر توجه نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تعهد سازمانی، پرستار، بیمارستان
|
  • Negin Hadi, Ehsan Namvar, Ali Montazeri Page 145
    Objective(s)

    To evaluate quality of life in adult patients with leukemia in Shiraz, Iran.

    Methods

    This was a cross-sectional study of 100 patients attending hematology center of Namazi hospital in Shiraz and 100 healthy employee and students of Shiraz University of Medical Sciences. Quality of life was measured using Iranian version of SF-36. Also demographic questions were collected.

    Results

    Patients reported poorer health-related quality of life than controls in almost all measures. However there were no significant differences among patients who were differed in type of leukemia and the disease duration.

    Conclusion

    The need for supportive interventions for this patient population seems necessary.

  • Reza Ali Mohammadpour Page 151
    Objective(s)
    To study health-related quality of life of a general population over 40 years old in Mazandaran province, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study. A sample of the general population aged 40 and over were studied. Quality of life was measured using the Iranian version of SF-36. Data were analyzed in a descriptive fashion.
    Results
    In all data from 1183 individuals were analyzed. Of these, 46.87 % rated their health as excellent or very good. There were significant differences in quality of life scores between males and females and among urban and rural populations. However, vitality score was higher in those who were living in rural areas.
    Conclusion
    The finding suggest that there are inequalities in health status among different genders and urban and rural populations. The need for policies to reduce this seems necessary.
  • Isa Mohammadi Zeydi, Alireza Heydarnia, Shamsedin Niknami Page 157
    Objective(s)
    To develop a safety climate questionnaire for use in Iran, and examine its validity and reliability.
    Methods
    A 31-item safety climate questionnaire was developed after a scientific literature review and consultation with occupational health and safety experts. 410 workers in several industrial sectors responded to the questionnaire. A 20-item questionnaire measuring safety climate was extracted from the original 31items. Exploratory factor analyses and inter-item consistency were applied to examine construct validity and reliability. Comparisons of safety climate scores among various groups by age, years of work experience and accident history were used to test discriminant validity.
    Results
    The analysis showed that the safety climate questionnaire loaded on seven different factors: management commitment, safety communication, safety environment, manager’s responsibility, risk perception, job satisfaction and safety awareness. These factors explained the 71.5% variance. Coefficients of inter-item consistency met psychometric requirement. Significant differences on some safety climate scales and accidental involvement and job history were detected.
    Conclusion
    Management commitment, safety communication, safety environment are important factors in safety climate measurement in Iranian workers. Safety climate measurement among Iranian workers with this 20-item questionnaire is a valid and reliable maesure.
  • Manijeh Ariaei, Eshagh Dortag, Narges Naderi, Rahil Ebrahimi Page 167
    Objective(s)
    To determine consistency between death certificate and medical records in two hospitals in Kerman, Iran.
    Methods
    Check list was used to collate data on hospital medical records and a questionnaire from viewpoint of certifiers. To analyze the data percentage of each question was calculated and compared.
    Results
    The results indicated that knowledge of physicians in completion of death certificate and registration of underlying causes of deaths was not good. The rate of registration of other information was relatively good.
    Conclusion
    The finding of the study revealed that there is need to educate physician now to complete a death certificate.
  • Tahmineh Salehi, Nahid Dehghan Nayeri Page 175
    Objective(s)
    To assess relationship between anxiety and quality of life in students living in dormitories of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    A sample of two hundred female students who were living in dormitories of Tehran University of Medical Science were studied. Quality of life and anxiety were measured using the WHOQOL and Spilberger's anxiety questionnaires, respectively.
    Results
    A strong, reverse relationship was found between stress level and the quality of life (P<0.05, r= -0.66).
    Conclusion
    Reducing the stress level in students’ life might improve their life quality and consequently help them in their academic progress.
  • Shirin Shahbazi, Nahid Fathizadeh, Fariba Taleghani Page 183
    Objective(s)
    Unsafe abortion is the main problem of women during their reproductive age. This study was carried out to explore the reasons behynd illegal abortion in Iran.
    Methods
    This was a qualitative study. Twenty-seven participants were interviewed during March and September 2006 about illegal abortion process. All participants had an experience about illegal abortion or their occupation was relevant to the one aspect of illegal abortion. Interviews were analyzed using a content analysis method.
    Results
    Five main themes emerged from analysis: motivations for ending unwanted pregnancy (social factors, familial factors, personal factors), the assessment of situation (reactions, religiousand individual beliefs, socio-politics restrictions), definite decision, changing the mind, doing abortion by the help of fassilators (the role of partner, previous experiment, doing abortion in general or private centers, doing abortion by herself) and abortion outcomes (physical outcome social outcome, mental outcome, juridical outcome).
    Conclusion
    Illegal abortions are usually performed by unskilled practionnaires. Since, in Iran abortion is illegal, finding ways to protect women against malpractice needs urgent attention.
  • Reza Tajik, Mohsen Shamsi, Abolfazl Mohammadbeygee Page 197

    Objective (s): To determine the knowledge, attitude and practice about self-medication among mothers in Arak, Iran.

    Methods

    This was a cross-sectional study that was carried out with random sampling on 300 mothers referring to health centers in Arak. The data was collected by a questionnaire and a checklist. For analyzing the data we used the chi-square test، analysis of variance، Pearson correlation and considering significant values of P<0. 05.

    Results

    The mean age of mothers was 34. 5 ±6. 6 years and 61. 2% of mothers had poor knowledge، 28. 6% average and 10. 2% had good knowledge about correct consumption of drugs. In this study 15. 2% of mothers had poor attitude، 48. 5% moderate and 36. 3% had positive attitude about self medication. In this study the prevalence of self-medication in mothers was 56. 5%. There was a significant relationship between knowledge and practice about self medication (P<0. 01). Self-medication was more common in women having more knowledge than the others. More self-medication was seen among mother with a job and higher education level.

    Conclusion

    The prevalence of self-medication among the mothers was very high and necessarily there should be a program for changing the attitude and the habits of mothers to refer to physician when they are ill.

  • Fatemeh Rahmati Najarkolaei, Shamsaddin Niknami, Farkhondeh Amin Shokravi, Fazl Allah Ahmadi, Sedigheh Sadat Tavafian, Ebrahim Haji Zadeh Page 205
    Objective(s)
    To investigate the individual factors which lead to the occurrence of high risk behaviors among HIV/AIDS patients and vulnerable people.
    Methods
    This was a qualitative study approach carried out in 10 month in tow public counseling clinic in Tehran. Data were obtained from 102 in depth and semi-structured interviews. A convenience sample of HIV/AIDS patients, clients and specialist took part in the study. Interviews were transcripted and then open coding and axial coding were performed.
    Results
    In all 69 HIV/AIDS patients and 19 high risk clients, 6 family members and 8 experts were interviewed. The majority of participants were male and single. Sexual high risk behaviors and drug use were the commonest ways of HIV/AIDS transition.Individual factors predisposing HIV/AIDS high risk behaviors included:1. Predisposing perceptions2. Personal factors 3. Decision and will
    Conclusion
    The results indicated that the beliefs, decision and individual factors might be the most underlying contributing to high risk behaviors.
  • Sogand Tourani, Mohammad Reza Maleki, Mohammad Hadian, Mohammad Reza Amiresmaili Page 217
    Objective(s)

    To analyze the process of priority setting at different levels of Iran’s health system.

    Methods

    In this qualitative study, 19 Experts of different levels of health system were interviewed. The semi- structured interview guide was designed based on literature review and four initial in depth interviews. Framework analysis method was used for the analysis of qualitative data.

    Results

    Eight themes and 22 sub-themes regarding health priority setting were identified: Health priority at macro-level; Priority setting between and within medical universities; Priority setting criteria; Measuring costs and outcomes; Resource shift; Public participation; and Resource allocation decision rule. Health sector share of public budget was unrealistic and was based on historical patterns. Political factors and lobbying influenced resource allocation between and within medical universities. Resource allocation was mainly structure based and health factors were least influential. Although resource shifting was possible within programs but it was impossible within them, Public participation in priority setting was not sufficient and systematic, decision making on resource allocation was mainly based on needs and judgment.

    Conclusion

    Some priority setting activities are in progress, but they do not tend to be either comprehensive or systematic. In order to improve priority setting, developing an approach which enables stakeholder's involvement is suggested.

  • Ali Ravari, Zohreh Vanaki, Tayebeh Mirzaei, Anooshirvan Kazem Nezhad Page 231
    Objective(s)
    To explore nursing staff's perspectives about spiritual mode of job satisfaction.
    Methods
    This was a qualitative study. Data was obtained through interviews, which were recorded and subsequently transcribed. The analysis was carried out by the qualitative content analysis.
    Results
    Five mater themes emerged from the data analysis: spiritual joy & interest, patients as bless of God, spiritual assurance, spiritual remuneration, and spiritual repugnance.
    Conclusion
    Spirituality as an important and integral aspect of nursing profession was supported in this study. Spirituality is the inner, intangible dimension that motivates staff nurses to search for meaning and purpose, and establish positive and trusting relationships with patients and God.
  • Mahdi Zareie, Mohammad Reza Hamedinia, Amir Hassan Haghighi, Maryam Chamari, Mahdi Broughani Page 243
    Objective(s)
    To determine the prevalence of obesity, underweight and their associations with physical activity and diet patterns among 12-14 year old adolescent boys in Sabzevar, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 650 boy students aged 12-14 years in Sabzevar (2009). Subjects were selected via random Sampling. Underweight, overweight and obesity was defined based on the 5th, 85th and 95th percentiles of body mass index (BMI) for age and sex, respectively, as proposed by CDC 2000. Physical activity levels were assessed by the Physical Activity Questionnaire for Older Children (PAQ-C).Dietary intakes (energy intake and macronutrient) were assessed by means of a food frequency questionnaire (FFQ). Sedentary behaviors and socioeconomic status of subjects assessed by means of a designed questionnaire.
    Results
    The overall prevalence of overweight and obesity was 9.8% and 7.1%, respectively. Also prevalence of underweight was 11.1%.Physical activity levels were significantly lower (P<0.01) in overweight-obese subjects than normal-weight and underweight subjects. Television viewing were higher (P<0.05) in overweight-obese subjects than normal-weight subjects. There was no statistically significant difference in the reported energy intake and macronutrient between overweight-obese and non-overweight subjects. After adjusting for body weight and BMI, the overweight-obese subjects had the lowest energy intake (P<0.01). Overweight-obese subjects were less likely to eat breakfast than non-overweight (P<0.05). There was significant positive correlation between education level of parents and BMI of subjects. Education level of parents was significantly higher in overweight-obese subjects than normal-weight subjects.
    Conclusion
    These data indicate that prevalence overweight and obesity is relatively high among 12-14 year-old adolescent boys in Sabzevar. The findings suggested that a decrease in physical activity levels and increase in sedentary behaviors (television viewing and not using computer) are related with obesity and overweight, but not diet pattern.
  • Maziar Moradi Lakeh, Fatemeh Shahsavar Haghighi, Nader Rezaei Page 255
    Objective(s)
    To assess the quality of care in patient with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) through comparison of provided care with recommendations of an evidence-based guideline.
    Methods
    The index of quality of care (IQC) was defined as the percent of applicable grade A, B or C recommendations of the National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) guideline for each case. Then we made a data check list for patient's information according to guideline.A list of cases with COPD exacerbation who admitted in Rasool Akram or Firoozgar academic hospitals was provided and 101 cases were randomly selected.One of the investigators read all clinical records and compared the provided care with recommendations of the guideline. The IQC was estimated for all cases and compared in different subgroups.
    Results
    The average IQC was 88.4% (standard deviation: 14.8%). Considering applicable recommendations for each case, concordance rate between practices and recommendations was 90.7% for grade A (95%CI: 87.8-93.6%), 84.9% for grade B (95%CI: 75.3-94.5%) and 79.1% for grade C (95%CI: 71.5- 86.7%). The IQC was statistically higher in patients who discharged alive compared to deceased cases (87.4 vs.74.6, P<0.05).
    Conclusion
    Considering greater IQC in patients who were discharged alive, it seems using evidence-based guidelines has better outcomes for patient with COPD exacerbation; using such guidelines seems to be logical in academic hospitals.
  • Sakine Moaied Mohseni, Zahra Sohrabi Page 261
    Objective(s)
    Cesarean section rate has been increasing dramatically in the past decades in Iran. The objective of this study was to show the trend during an eight-year period.
    Methods
    The records of cesarean section in a hospital affiliated to Shahed University were compared at two different time periods.
    Results
    Overall the cesarean section rate was 88%. The results showed that the cesarean section rate in nulliparous women was 90% and it would be 85% in her third pregnancy if it occurs.
    Conclusion
    There is a dramatic increase of cesarean section rate comparing to the results of the same study eight years ago. Although arguments for decreasing cesarean births are acknowledged by obstetricians, translating them into practice on a daily basis is tempered by the constraints of time and the burden of medicolegal concerns. It needs a great concern of medical policymakers to resolve it as soon as possible. It seems plummeting of elective cesarean section without medical indication can protect the public from the devastating impact of this malpractice.
  • Sudabeh Mahdizadeh, Mohammad Mahdi Salari, Abbas Ebadi, Jafar Aslani, Zeinab Naderi, Azar Avazeh, Soheila Abbasi Page 265
    Objective(s)
    Decrease of quality of life and undesirable sleep quality in individual with bronchiolitis due to chemical exposure reported in previous studies. This study was applied to assess relationship between sleep quality and quality of life in chemical warfare victims with bronchiolitis obliterans.
    Methods
    In this descriptive correlative study, 93 chemical warfare victims with bronchiolitis obliterans referred to respiratory clinic of Baqyatallah hospital were selected by convenience sampling method. Quality of life and sleep quality was measuring the St George’s Respiratory Questionnaire and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).
    Results
    Pearson correlation coefficient was showed a positive and significant correlation between sleep quality and quality of life. Also it was revealed significant relationship between psychological disorders and undesirable sleep quality (P<0.05).
    Conclusion
    The findings suggest there is need to improve sleep quality in this population in order to enhance their heathed-related quality of life.
  • Reza Dehnavieh, Arash Rashidian, Mohammad Reza Maleki Page 273
    Objective(s)

    To assess challenges of determining basic health insurance package in Iran.

    Methods

    We interviewed a purposeful sample of 20 participants from 7 main stakeholders in Iranian health insurance system in 2009. We asked about main challenges of determining basic health insurance package in Iran and used the framework method for the analysis.

    Results

    Agreement on general principle, determining criteria to define basic health insurance package, organization, financing, payment system, regulations, benefits range, composition and manner of population coverage, coordination, behavior, policy making, surveillance and control had been introduced as main challenges of determining basic health insurance package in Iran.

    Conclusion

    Determining an appropriate health insurance package in Iran needs a systematic view and a long term plan. The plan should aim to respond to the above concerns.

  • Ghanbar Rouhi, Hamid Asayesh, Hossein Rahmani, Ali Abbasi Page 285
    Objective(s)
    To study the relationship between Job satisfaction and organizational commitment in nursing staff in medical university hospitals.
    Methods
    In a cross-sectional study, all 750 nursing staff working in hospitals affiliated to Golestan university of medical sciences were entered into the study. Job Satisfaction Questionnaire and Meyer Organizational Commitment Scale used as research instruments. Data were analyzed using descriptive statistical tests and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean age of participant was 32.6±7.4 years and 72.7% were female and married (74%). Job satisfaction in 37.7% of nurses was low and only 2.2% of them had very high level of job satisfaction. Organizational commitment in 49.6% of subjects was low and just 4% of nurses had high level of organizational commitment. There was a statistically significant relationship between job satisfaction and organizational commitment (P<0.05).
    Conclusion
    There is a significant relationship between job satisfaction & organizational commitment.