فهرست مطالب

مجله پایش
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهمن و اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید اسمعیل زاده، سید رضامجدزاده، حسین ابراهیمی پور، رضا دهنویه * صفحه 5

    رویکرد نظام ملی نوآوری به صورت ویژه ای در نقشه جامع علمی کشور، در حوزه سلامت مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه سعی شده تا با انجام نگاشت نهادی در نظام نوآوری سلامت ایران، ارتباطات مختلف سازمان های اصلی درگیر در نظام ملی نوآوری سلامت کشور بررسی و راهکارهایی برای اصلاح آن پیشنهاد گردد.
    پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی است که با استفاده از روش کیفی توصیفی و به صورت مقطعی انجام شد. این پژوهش در 4 مرحله شامل شناسایی سازمان های فعال در لایه های نظام ملی نوآوری سلامت کشور، تعیین نحوه فعالیت سازمان های فعال، شناسایی ارتباطات مختلف بین سازمان های مختلف فعال و نهایتا شناخت نارسایی های نظام نوآوری بخش سلامت کشور انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از جداول نگاشت نهادی، روش تحلیل شبکه های اجتماعی، چارچوب پذیرفته شده OECD و روش تحلیل محتوا استفاده گردید.
    یافته های پژوهش نشان داد که ارتباط مالی در لایه های بالاتر به نسبت قوی تر بوده، اما در حد فاصل انجام پژوهش و به کارگیری از نتایج، این ارتباط افت پیدا می کند. در زمینه ارتباط اداری، شدت و تمرکز این ارتباطات در لایه های بالایی بیشتر بود. بیشتر این ارتباطات از نوع عمودی بوده و ارتباطات افقی کمی مشاهده شد.
    در زمینه ارتباط مشاوره ای، شدت این نوع ارتباط در میان سازمان های لایه های میانی بهتر و بیشتر است. به طور کلی می توان چنین نتیجه گرفت که نقایصی در لایه های مختلف کارکردی نظام ملی نوآوری در بخش سلامت کشور وجود دارد که این نقایص چه در تعداد و نوع فعالیت سازمان ها و چه در نوع ارتباط موجود بین این سازمان ها به چشم می خورد و جا دارد به منظور ارتقای نوآوری در بخش سلامت کشور و تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله در بخش سلامت به این نقایص توجه جدی مبذول داشت

    کلیدواژگان: نظام نوآوری، سلامت، ایران
  • فرانک فرزدی، افسون آیین پرست، فرزانه مفتون، کاظم محمد، علی منتظری صفحه 17
    محدودیت منابع در بخش سلامت خصوصا منابع انسانی یکی از عوامل موثر در سهمیه بندی تقاضا و ایجاد صف انتظار برای دریافت خدمات است. بررسی زمان انتظار و عوامل موثر بر آن نقش مهمی در شناسایی وضعیت منابع ارائه خدمت و مدیریت بهتر نظام ارائه خدمت ایفا می کند. در این مقاله زمان انتظار پزشکان متخصص غدد جهت اولین ویزیت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    این مطالعه از نوع «مقطعی» و جمعیت هدف آن پزشکان فوق تخصص غدد کشور بود. نمونه گیری به روش آسان از بین متخصصان شرکت کننده در همایش سالانه غدد سال 1387 انجام گرفت. 24 نفر اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. داده ها به وسیله پرسشنامه خود ایفا جمع آوری شدند. این پرسشنامه خودساخته بوده و روایی ظاهر و محتوی آن با استفاده از نظرات متخصصان این رشته بررسی و تایید شده بود. بررسی یافته های حاصل از نظرات متخصصان حاکی از آن بود که میانه و متوسط زمان انتظار بیماران جهت اولین ویزیت توسط متخصصان غدد به ترتیب 15و30 روز (135-0 روز) است. 41/7 درصد از پزشکان مورد مطالعه امکان افزایش زمان ارائه خدمات بالینی را به طور متوسط 10/8 ساعت در هفته اعلام کردند و متوسط زمان انتظار مراجعین به این گروه حدود 14 روز بود. از بین عوامل مورد بررسی، فقط تعداد اشتغال با متوسط زمان انتظار پزشکان ارتباط داشت. (0/027=P) یافته های این مطالعه نشان می دهد که با افزایش تعداد متخصصان زمان انتظار کاهش نخواهد یافت. درضمن بالا بودن متوسط زمان انتظار برخی از متخصصان غدد مورد مطالعه می تواند ناشی از توزیع نامناسب بیماران بین پزشکان باشد. چنین به نظر می رسد که دلیل ازدحام برخی مطبها تقاضای بیشتر بیماران برای مراجعه به پزشکی خاص است نه کمبود نیروی انسانی.
    کلیدواژگان: فهرست انتظار، زمان انتظار، نیروی انسانی، متخصصان غدد
  • حمیدرضا عظمتی، اسماعیل ضرغامی صفحه 25
    تحولات تکنولوژیک، گرایش های اقتصادی و دیدگاه های زیبایی شناسی خاص، سبب گردیده است که به منظر شهری، فضای باز عمومی و روابط اجتماعی بین شهروندان و به ویژه به تاثیر کیفیت این فضاها در سلامتی ساکنان توجه کمتری شود. این وضعیت موجب شده است شهرها، مراکز محلات و واحدهای همسایگی و مجتمع های مسکونی به سرچشمه بروز ناراحتی های جسمی و روانی برای ساکنان آنها، تبدیل گردد. تحقیق حاضر با تمرکز بر عناصر تشکیل دهنده فضاهای عمومی باز شهری و تاثیر آن بر کیفیت روابط بین شهروندان پایه ریزی شده است، تا رابطه زندگی سالم را با کیفیت فضاهای باز شهری و واحدهای همسایگی، بررسی نماید.
    در پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه نمونه های مورد مطالعه ای پرداخته و برای بررسی و کنکاش مسایل و مطالب مورد نظر، از روش تحلیل محتوایی و بررسی تطبیقی استفاده شده است. اطلاعات لازم از طریق مطالعات اسنادی، میدانی، مشاهده توصیفی، عکس و نقشه های تفصیلی منطقه به دست آمده است. پس از تجزیه تحلیل و بررسی تطبیقی معیارهای ارتقای سطح سلامت و تعاملات اجتماعی با نمونه های موردی، به نقد این دو مجموعه پرداخته شده است.
    در نهایت آن چه که نتیجه گیری می شود پاسخی است به این که چه عناصری در منظر شهری سبب ایجاد هنجارهای اجتماعی و سلامت شهروندان می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت معماری محوطه، کیفیت زندگی، فضای همسایگی، مرکز محله، فضای سبز، سلامت، روابط اجتماعی
  • سیدمحسن خوش نیت، ژاله شادمان، باقر لاریجانی صفحه 35
    تاثیر روزه داری بر وضعیت کنترل دیابت هنوز کاملا مشخص نیست؛ چراکه تغییرات شیوه زندگی از جمله تغییر زمان و دوز مصرف دارو، تغییر چرخه خواب و بیداری، فعالیت فیزیکی و رژیم غذایی فرد از جمله مواردی هستند که در روزه داری ماه رمضان رخ داده و می توانند موجب عدم تعادل متابولیک شود؛ چنانچه برخی مطالعات افزایش خطر هیپرگلیسمی و هیپوگلیسمی را نشان داده اند. بنابراین، لازم است در ابتدا با بررسی شواهد علمی موجود در خصوص بی ضرر بودن و اجازه روزه داری در طیف گسترده ای از بیماران دیابتی با سطوح مختلف کنترل متابولیک تصمیم گیری شود و سپس تغییرات مناسب دارویی برای کنترل هرچه بهتر دیابت در این ایام شناسایی شده و مورد استفاده قرار گیرند. در این مقاله مروری، نتایج مطالعات مختلف در ارتباط با اثرات روزه داری بر کنترل متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 جمع بندی و ارائه شده است. واژه های «Ramadan»، «Ramadan Fasting»، «Islamic Fasting»، Fasting in Ramadan«، Calorie Restriction، Fasting و Starvation به همراه Diabetes Mellitus، Hyperglycemia، Hypoglycemia، Ketoacidosis، Glucose، در پایگاه های علمی PubMed، SID(Scientific Information Database)، و برخی مقاله های منطقه ای مورد جستجو قرار گرفته و همه مقالات موجود (مقطعی توصیفی تحلیلی، کوهورت، کارآزمایی بالینی و مقالات مروری) از سال 1957 تا 2010 جمع آوری شد و اطلاعات موجود در 87 مقاله مرتبط مورد استفاده قرار گرفت. در بیماران مبتلا به دیابت بی ضرر بودن روزه داری بر اساس کنترل قند خون در محدوده طبیعی تعریف می شود. در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که دچار عوارض مزمن دیابت نشده اند و قادر به مراقبت از خود هستند، به شرط آموزش مناسب، تنظیم زمان و دوز دارو، کنترل رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی و SMBG یا اجازه روزه داری داده می شود. تصمیم گیری برای اجازه روزه داری در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و یا استفاده کنندگان از انسولین باید با احتیاط انجام شود. چراکه این افراد مستعد هیپوگلیسمی هستند. در صورت روزه داری، تنظیم زمان، نوع و دوز انسولین مصرفی به کنترل دقیق تری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: روزه داری، دیابت، هیپرگلیسمی، هیپوگلیسمی
  • فرشته زمانی علویجه، کامبیز احمدی انگالی، مریم نادی باغو، هاجر دلف زرگانی، مینا تقی راهداری صفحه 45
    در خیابان ها و جاده های سراسر دنیا روزانه 3000 نفر می میرند و 30000 نفر به طور جدی دچار آسیب می شوند. این پژوهش با استفاده از سری های زمانی الگویی برای پیش بینی حوادث رانندگی ارائه خواهد داد.
    این مطالعه تحلیلی به بررسی روند زمانی بروز حوادث بر حسب ماه در 24 ماه از ابتدای فروردین سال 1387 تا پایان اسفند سال 1388 در بیمارستان دولتی اصلی شهرستان مسجد سلیمان پرداخته است. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. به منظور تعیین الگوی آماری روند آسیب های ترافیکی از روش Times Series استفاده شد. به منظور برازش یک الگوی خطی برای پیدا کردن روند میزان بروزحوادث ترافیکی، الگو های خطی ARMA Box-Jenkins مورد ارزیابی قرار گرفته و در انتها الگوی اتورگرسیو (Autoregressive) جهت پیش بینی انتخاب گردید.
    از تعداد 1210 بیمار حادثه دیده مراجعه کننده به بیمارستان، تعداد 5/78 درصد (950 نفر) مرد بودند. میانگین سن آسیب دیدگان برابر با (08/17±) 57/30 سال بود. بیشترین فراوانی نسبی (1/35%) مربوط به گروه سنی (29-20) سال بود. سیر ماهیانه بروز تصادفات از الگوی اتورگرسیو مرتبه اول تبعیت می کرد. بروز حوادث، دارای روند صعودی و میانگین افزایش ماهیانه آن حدود 7/0 نسبت به ماه های قبلی بود.
    فراوانی حوادث در مردان جوان که نقش فعالی را در امور اجتماعی و اقتصادی بر عهده دارند، بیشتر بود. این مسئله به ویژه با وجود روند افزایشی که مشاهده شد، قابل تامل و نیازمند توجه و بررسی بیشتری است.
    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، اپیدمیولوژی، الگوی سری های زمانی، مسجد سلیمان، ایران
  • زهرا طبیبی، مریم سادات کیافر صفحه 53
    کودکان عابر پیاده بیش از هر گروه سنی دیگر دچار سانحه ترافیکی می شوند. یک دلیل مطرح شده برای نرخ بالای حوادث ترافیکی کودکان، قدرت ضعیف آنها در درک خطر است. توانایی درک خطر با سن افزایش می یابد.
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثربخشی آموزش داستان گویی و مدل رومیزی بر افزایش یکی از توانایی های لازم کودکان برای عبور از خیابان یعنی شناسایی مکان های ایمن و ناایمن بود و این که کدام نوع آموزش اثربخش تر است. شصت کودک 6 تا 7 ساله و بیست کودک 9 ساله در این تحقیق شرکت جستند. کودکان 7-6 ساله به طور تصادفی و مساوی در سه گروه، آموزش از طریق داستان گویی، مدل رومیزی و کنترل قرار گرفتند.
    توانایی کودکان پیش دبستانی در شناسایی مکان های ایمن و ناایمن به وسیله تصاویری از مکان های خیابانی در دو مرحله پیش و پس از ارائه آموزش و توانایی کودکان 9 ساله یک بار اندازه گیری شد. آموزش برای هر دو گروه داستان گویی و مدل رومیزی در چهار جلسه انجام گرفت. طی آموزش به آنها مفاهیم خطر چون محدودیت دید و چند طرفه بودن خیابان ها ارائه شد.
    نتایج نشان داد توانایی درک خطر کودکان پیش دبستانی آموزش دیده افزایش یافت. نمرات آنها در پس آزمون به طور معنادار بیش از گروه کنترل و برابر با نمرات کودکان 9 ساله بود. همچنین از بین دو طریق آموزش، مدل رومیزی موثرتر بود.
    مطالعه نشان می دهد که آموزش می تواند توانایی درک خطر کودکان پیش دبستانی را افزایش دهد و سطح آنها را به کودکان 9 ساله برساند. از نتایج می توان در جهت طراحی برنامه های آموزشی مناسب با استفاده از روش کم هزینه و ایمن مدل رومیزی بهره برد.
    کلیدواژگان: درک خطر، کودکان عابر پیاده، آموزش از طریق مدل رومیزی، آموزش از طریق کتاب داستان
  • زهرا دهقانی، عباس عباس زاده*، مرضیه معطری، مسعود بحرینی صفحه 63

    افزایش و بهبود صلاحیتهای بالینی دانشجویان در شرایط رشد فزاینده دانش بشر، اهمیت توجه به پرورش مهارت های بالینی دانشجویان را روشن نموده است در این راستا استفاده از راهبرد بازاندیشی به عنوان یک راهکار توصیه شده است. چهل و دو نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی شهرستان شیراز داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. این افراد پس از شرکت در یک جلسه توجیهی در آزمون مهارت های بالینی شرکت نمودند؛ سپس به صورت تصادفی به دو گروه (21) نفری آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه کنترل در برنامه های معمول بالینی تنظیم شده و گروه آزمون، علاوه بر شرکت در برنامه های معمول بالینی در برنامه مداخله این پژوهش نیز شرکت نموده، پس از آن به مدت دوازده هفته به بازاندیشی پرداختند. در پایان دو گروه مجددا در آزمون مهارت های بالینی شرکت کردند. نتایج به دست آمده از این آزمون مبنای تحلیل آماری بوده و برای تحلیل داده ها از آزمون تی استفاده شد. نتایج پژوهش موید تاثیر بازاندیشی بر صلاحیتهای بالینی بود. یافته ها تفاوت دانشجویان دو گروه را از نظر کسب مهارت های بالینی مورد تایید قرار داد. با توجه به اینکه آزمون مهارت های بالینی یک آزمون اختصاصی برای اندازه گیری مهارت های بالینی است تغییر به دست آمده در نتیجه یک روش آموزشی یافته ارزشمند است که لزوم استفاده از راهبرد بازاندیشی را در برنامه های آموزشی تصریح می نماید.

    کلیدواژگان: صلاحیتهای بالینی، بازاندیشی، آموزش بالینی
  • خدیجه محمدی، پروین رهنما *، سکینه مویدمحسنی، سقراط فقیه زاده، محمدعلی صحراییان، شفیقه محمدی تبار، سیدمسعود نبوی صفحه 71

    اختلال عملکرد جنسی در بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis-Ms) شایع بوده، و بررسی اختلال مذکور در این بیماری مورد غفلت واقع شده است. این مطالعه به منظور شیوع اختلال عملکرد جنسی و عوامل مستعدکننده آن در بیماران زن مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس انجام شد. در این مطالعه مقطعی،کلیه زنان مراجعه کننده به دو کلینیک تخصصی MS واقع در شهر تهران، مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات در زمینه عملکرد جنسی بیماران و میزان گستردگی ناتوانی فیزیکی بیماران به ترتیب با استفاده از دو پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان و مقیاس گستردگی ناتوانی فیزیکی بیماران انجام شد. در این مطالعه مقیاس خصوصیات بالینی و میزان ناتوانی بیماری توسط متخصص مغز و اعصاب ارزیابی گردیدند. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی، تحلیل رگرسیون لجستیک یک و چند متغیره استفاده شد. میانگین سن 226 شرکت کننده در مطالعه حاضر (07/8 ±) 35/77 سال بود و 125 نفر (55/3 درصد) دارای اختلال کارکرد جنسی بودند. شایعترین اختلال مربوط به حوزه تهییج جنسی (2/44 درصد) و کمترین فراوانی مربوط به اختلال کارکرد درد جنسی (12/8درصد) بود. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره بیانگر آن بود که در بین متغیرهای دموگرافیک شانس ابتلا به وقوع اختلالات کار کرد جنسی، درسطح درآمد ناکافی 3/9 برابر و با تعداد فرزندان بیش از 3 نفر، نیز احتمال وقوع4/6 برابر افزایش می یابد. از بین خصوصیات بالینی در مواردی که روند بیماری پیشرونده بود احتمال وقوع اختلال مذکور 3 برابر افزایش یافت. با توجه به شیوع اختلالات کارکرد جنسی و با در نظر گرفتن عوامل مرتبط با آن در زنان مبتلا به بیماری MS می توان نسبت به طراحی و اجرای برنامه های مشاوره و توانبخشی مسائل جنسی بعنوان بخشی از مراقبتهای جامع بیماران مبتلا به MS اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اختلال کارکرد جنسی، مالتیپل اسکلروزیس، FSFI، درجه ناتوانی، EDSS
  • زهرا طاهری خرامه، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، ابراهیم حاجی زاده، علی منتظری صفحه 79
    پژوهش حاضر مطالعه ای روش شناختی است که با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 5 بعدی و 19 گویه ای سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آنژین صدری (Seattle Angina Questionnaire) انجام گرفته است. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ارزیابی کیفیت زندگی انجام گرفت. سپس روایی صوری، محتوا، سازه و ملاکی پرسشنامه تعیین گردید. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (بیماران با و بدون درد قفسه سینه) و برای تعیین روایی ملاکی، از پرسشنامه SF36 استفاده شد. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی و روش آزمون باز آزمون انجام شد. به این منظور 100 بیمار مبتلا به آنژین صدری بستری یا سرپایی مراجعه کننده به دو مرکز آموزشی درمانی منتخب شهر قم، در مطالعه شرکت نمودند. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین کیفیت زندگی بیماران بدون درد علامت قفسه سینه در تمامی ابعاد بالاتر و در بیشتر ابعاد معنی دار بود. همبستگی بالا و معنی دار بین اکثر نمرات حاصل از دو پرسشنامه SAQ و SF-36 روایی ملاکی آزمون را مورد تایید قرار داد. آلفای کرونباخ در محدود 0/59 تا 0/85 و ضریب پایایی آزمون مجدد (ICC) در دو بار اجرا و به فاصله 2 هفته، در تمام ابعاد بیشتر از 0/90 بود. بر اساس یافته های این مطالعه،SAQ ابزاری پایا و رواست و می تواند جهت اندازه گیری پیامد سلامت در بخش های پژوهشی و درمانی مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی، محققان بر روی نمونه های بیشتر و گروه های مختلف بیماری های عروق کرونر تمرکز داشته باشند.
    کلیدواژگان: ترجمه، روایی و پایایی، کیفیت زندگی، آنژین صدری
  • راضیه بندری، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، فرید زایری، مجید میرمحمدخانی، علی منتظری صفحه 89
    برای ارزیابی نیازهای اعضای خانواده بیماران واحد مراقبت ویژه، استفاده از ابزاری معتبر و پایا ضروری است. این مطالعه با هدف ترجمه و اعتباریابی نسخه فارسی پرسشنامه ی 5 بعدی و 45 گویه ای سنجش نیازهای خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه آن انجام شد. پس از ترجمه و اخذ نظرات کارشناسان ادبیات فارسی، روایی صوری و محتوای پرسشنامه به صورت کیفی تعیین گردید. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (بیماران بستری به علل غیرجراحی و جراحی) و برای تعیین روایی افتراقی، بخش های معمولی با واحد مراقبت ویژه مقایسه شدند. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی در بیماران واحد مراقبت ویژه انجام شد. به این منظور 150 نفر خانواده بیماران بستری در بخش ویژه و 150 نفر خانواده بیماران بستری در بخش های عمومی در مطالعه شرکت نمودند. تفاوت معنی داری میان گروه بیماران غیرجراحی و جراحی (0/03=P) و نیز بیماران واحد مراقبت ویژه با بخش عادی گزارش شد (0/007=P). همبستگی مثبت و معنی داری میان تمامی ابعاد مقیاس وجود داشت. ضرائب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/926، در سه بعد حمایت، راحتی و نزدیکی بیش از 0/7 و در دو بعد اطلاعات و اطمینان بین 0/6 تا 0/7 بود. یافته های پژوهش، مبین روایی صوری، سازه، افتراقی و همسانی درونی ابزار بوده استفاده از پرسشنامه در تحقیقات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، واحد مراقبت ویژه، نیاز خانواده، پرسشنامه سنجش نیازهای خانواده بیماران بستری در بخش ویژه
  • لیلا قهرمانی، مهین نظری صفحه 99
    هدف اصلی از انجام این مطالعه، مقایسه پیشگویی قصد و رفتار فعالیت جسمانی با استفاده از نظریه خودکارآمدی و نظریه رفتار برنامه ریزی شده است.
    این پژوهش، یک مطالعه مقطعی تحلیلی با هدف تعیین پیشگویی کننده های قصد و رفتار فعالیت جسمانی بود که در آسایشگاه کهریزک شهر تهران انجام شد. نمونه مورد نظر در این مطالعه 60 نفر فرد سالمند سالم سن 60 تا 85 سال بودند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بر اساس نظریه خودکارآمدی و رفتار برنامه ریزی شده بود. داده ها بر اساس نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون چند مرحله ای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته های این مطالعه نشان داد که نظریه خودکارآمدی، 4/23 درصد و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، 6/35 درصد از واریانس قصد و نیز خودکارآمدی 3/21 درصد و رفتار برنامه ریزی شده 7/15 درصد از واریانس رفتار فعالیت جسمانی را پوشش داده اند.
    با توجه به نقش نظریه خودکارآمدی و سازه نگرش احساسی در پیشگویی قصد و نظریه خودکارآمدی و نگرش ابزاری در پیشگویی رفتار، نتایج این مطالعه بر لزوم توجه به مولفه های فوق، به منظور آموزش قصد و رفتار فعالیت جسمانی در سالمندان، تاکید می کند.
    کلیدواژگان: نظریه خودکارآمدی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، قصد، رفتار فعالیت جسمانی
  • اسماعیل فتاحی، محمود طاووسی، شمس الدین نیکنامی، ایرج ضاربان، علیرضا حیدرنیا صفحه 109
    پان نوعی ماده مخدر جویدنی است که از مواد معدنی، تنباکو، ادویه جات و شیرین کننده ها تشکیل شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اثربخشی مداخله آموزشی بر محوریت باورهای عاطفی بر کاهش مصرف پان در نوجوانان 14-12 ساله شهر چابهار بود. در این پژوهش نیمه تجربی 105 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه شامل سوالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش، باورهای عاطفی مربوط به مصرف پان پراگ بود. که پس از بررسی روایی و پایایی جهت گردآوری اطلاعات از جامعه نمونه به کار گرفته شد. پس از جمع آوری اطلاعات اولیه مداخله آموزشی از طریق سخنرانی، همراه توزیع پمفلت و برگزاری جلسه پرسش و پاسخ و بکارگیری تصاویر ذی ربط در گروه آزمون انجام شد و بلافاصله بعد از مداخله آموزشی و نیز 3 ماه پس از آن اطلاعات مجددا جمع آوری و نهایتا با نرم افزار اماری SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. قبل از مداخله، میانگین نمرات در گروه از نظر سطح آگاهی نگرش، و باورهای عاطفی تفاوت معنی دار نداشتند. برخلاف گروه شاهد پس از آموزش، میانگین نمرات تمام متغیرهای فوق در گروه آزمون به طور معنی دار افزایش پیدا کرد. نتایج این مطالعه حاکی از تاثیر مداخله آموزشی با تاکید بر باورهای عاطفی در رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف ماده پان پراگ در بین دانش آموزان گروه سنی 14-12 ساله شهر چابهار بود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، باورهای عاطفی، پان پراگ
|
  • Hamid Esmail Zadeh, Seyed Reza Majd Zadeh, Hossein Ibrahimipoor, Reza Dehnavieh Page 5

    Objective (s): This study aimed to do institutional mapping of the health innovation system in Iran.

    Methods

    This was a qualitative study. The study was carried out in four stages including determining the main organizations in the national health innovation system, identifying how they work, assessing communication among different organizations, and ultimately determining failure of health innovation system.

    Results

    The results indicated that the financial relationship in higher layers was stronger but it was decreased in lower layers. In the field of administrative communication, there was more vertical relationship in the upper layers. There were btter relationships among middle layers.

    Conclusion

    In general we can conclude that there were some defects in different functions of the national system of innovation in health sector in Iran. These defects were present in the number and type of activity and relationship existing among institutions involved in different layers. To promote innovation in the health sector these defects must be dealth with.

  • Faranak Farzadi, Afsoon Aeenparast, Farzaneh Maftoon, Kazem Mohammad, Ali Montazeri Page 17
    Objective (s): Shortage in human resources is an important challenge for health sector. It is the main cause of demand rationing and queues to receive services. Proper information about the present situation helps to manage queues and waiting time. This study aimed to estimate waiting time to visit an endocrinologist and provide practical solution for its management.
    Method
    This was a cross - sectional study. Samples were selected from participants of the annual Iranian endocrinologist conference, 2008 in Tehran. Twenty four endocrinologist completed the questionnaires. The research tool was a self - administered questionnaire.
    Results
    The study findings showed that the median and mean waiting time of endocrinologists was 15 and 30 days for first visit respectively (0 -135 days). Number of endocrinologist's activity was the only variable that had positive correlation with waiting time (P= 0.027). About % 41.7 of endocrinologists had the possibility of increasing their clinical working hours by 10.8 hours per week.
    Conclusion
    Waiting time to visit an endocrinologist seems occurred due to inappropriate distribution of patients and not the shortage of workforce.
  • Hamid Reza Azemati, Esmaeil Zarghami Page 25
    Objective (s): Technological developments; economic trends and certain aesthetic perspective have caused less attention to the urban landscape; public open space and social relationships between citizens and their health. This study aimed to investigate about relationship between public open space and neighborhood environments and its impact on citizens’ health.
    Methods
    This study has basically planned on focusing on the elements of urban open public spaces and its impact on the quality of relationships between citizens. Data were obtained from documents, studies, field observations, descriptions, photos and detailed maps of a given region in Tehran, Iran. After analysis and comparing health promotion measures and social interactions with mentioned issues the reasons were established.
    Results
    Elements of the urban landscape that influence social norms and health of the citizens were identified.
    Conclusion
    In designing the residential complexes, creation appropriate communication between green spaces and units can help to improve health and quality of life.
  • Mohsen Khoshniat, Zhaleh Shadman, Bagher Larijani Page 35
    Objective (s): The effect of Ramadan fasting on diabetes control is not clear yet. Some lifestyle changes like changes in drug dose and time, sleep wake cycle, physical activity and diet occur in Ramadan and can lead to metabolic imbalances. As such some studies have shown increased risk of hyperglycemia and hypoglycemia. So, it is necessary to make decision based on scientific evidences about safety and allowing fasting in a wide variety of patients on different stages of metabolic control. Moreover, appropriate changes in drug prescription should be recognized and used. In this review the results of various studies regarding the effects of Ramadan fasting on metabolic control of type 1 and 2 diabetes mellitus have been summarized and provided.
    Method
    Keywords including "Ramadan", "Ramadan Fasting", "Islamic Fasting", Fasting in Ramadan ", Calorie Restriction, Fasting and Starvation with words Diabetes Mellitus, Hyperglycemia, Hypoglycemia, Ketoacidosis, Glucose were searched via PubMed, SID (Scientific Information Database), and some regional journals and all articles (descriptive cross - sectional, cohort, clinical trial and review articles) from 1957 to 2010. The relevant articles were reviewed.
    Results
    In all 86 papers were included in this review. In diabetic patients safety of Ramadan fasting is defined as blood glucose in normal range. In type 2 diabetics with no chronic complication and able to self care, with proper training, planning the time and dose of drug, controlling of diet and physical activity and regular monitoring of blood glucose, fasting is allowed. In type 1 diabetics or insulin users, fasting should be allowed with caution, because, they are more at risk of hypoglycemia.
    Conclusion
    Diabetic patients who wish to fast in Ramadan need to care about time, type and dose of their medications
  • Fereshteh Zamani Alavijeh, Kambiz Ahmadi, Maryam Nadi, Hajar Zargani, Mina Rahdari Page 45
    Objective (s): To identify the predictive model of road traffic injuries by a time series model.
    Methods
    This was an analytical study involving patients attending central hospital of Masjed –Soleyman (a city in Ahvaz Province), Iran during 24 months, from March 2008 to March 2010. Time series carried out to determine monthly occurrence of road traffic injuries in order to build a statistical model on data. The ARMA Box Jenkins linear model was used and an Autoregressive model was selected.
    Results
    Out of all 1210 injured patients referring to the hospital, 78.5% (n=950) were men. The mean age of patients was 30.57±17.08 years. The majority of injured (35.1%) were 20-29 years old. Autoregressive model was appropriate to describe our data over time. The result indicated the road traffic injuries had an increased pattern by 7 times as compare with previous month on average.
    Conclusion
    The frequency of road traffic injuries is high in men and young age adolescents. The pattern is increasing and there is need for serious public health considerations.
  • Zahra Tabibi, Maryam Kiafar Page 53
    Objective (s): To investigate the effect of training in promoting children’s ability to select safe places to cross roads, and to examine which type of training is more effective that were story-telling or tabletop model.
    Methods
    Sixty preschool and twenty 9 years old children participated in the study. Preschool children were divided into three groups, where 20 received training by means of story-telling, and 20 by tabletop model. The remaining children did not receive any training. The training was implemented in 4 sessions. Preschool children’s ability in identifying safe/dangerous crossing sites was assessed by 10 pictures in pre and post training. For 9 years old' ability was assessed once.
    Results
    In comparison to controls, significant improvement was observed in all children following training. The trained preschool children’s scores were not significantly different from 9 year-old children. Tabletop model was more effective method than story-telling.
    Conclusion
    Training especially by tabletop model might be effective in promoting the perception of traffic dangers in young children. Training can speed up the development of young children's ability.
  • Zahra Dehghany, Abas Abaszadeh, Marzieh Moattari, Massoud Bahreini Page 63

    Objective (s): With the ever-growing increase of knowledge in today’s global society, teachers now feel it is necessary to train students to become reflective thinkers. This issue is particularly important for nursing students who are responsible for taking care of patients.

    Method

    Forty-two nursing students voluntarily participated in this study. After explaining the aims of the study to the participants, they took part in the clinical skills test. They were divided into two equal case and control groups. The control group took part in routine clinical programs and the cases participated in routine clinical programs plus an interventional program. They were asked to reflect on their clinical experiences for the last 12 weeks of their clinical course and take part in the clinical skills test again. Baseline and post-test data were compared among two groups.

    Results

    The results confirmed the role of reflection on clinical competency, and the two groups were different with respect to learning clinical skills.

    Conclusion

    The findings suggest that clinical skills test should be implemented in the nursing curriculum in Iran as one of the necessary criteria for competency

  • Khadijeh Mohammadi, Parvin Rahnama, Sakineh Moayed Mohseni, Soghrat Faghihzadeh, Mohammad Ali Sahraean, Shafigheh Mohammadi Tabar, Massood Nabavi Page 71

    Objective (s): Sexual dysfunction (SD) in patients with multiple sclerosis (MS) is common, but often overlooked. The purpose of this study was to determine prevalence of sexual dysfunction and its predisposing factors in women with multiple sclerosis.

    Method

    This was a cross sectional study. Participants were recruited from two MS clinics in Tehran.Sexual function and disability status were quantified by the Female Sexual Function Index-FSFI and Expanded Disability Status Scale(EDSS) respectively.Clinical characteristics and the extent of physical disability were examined by a neurologist. Data were analyzed by univariate and multivariate logistic regression.

    Results

    In all 226 MS patients were studied.The mean age of participants was 35.77 years (SD = 8.07). Sexual dysfunction were diagnosed in 125(55/3%) of participants. The most common sexual problem in women was arousal dysfunction (44/2%) and the lowest frequency of the dysfunction was sexual pain (12/8%).Results obtained from multiple logistic regression analysis showed that MS patients with sexual dysfunction had lower educational status (Odds ratio=1.95 CI 95%= 1.957-0.998), insufficiency low (Odds ratio=3.94 CI 95%= 1.614-90619), more than 3 children (Odds ratio=4.659 CI 95%= 1.517-14.314) and Secondary Progressive MS-(SPMS) (Odds ratio=3.034 CI 95%= 1.447-6.362).

    Conclusion

    Awareness of sexual problems and related factors for the management and treatment of women with MS is necessary. It is suggested that sexual rehabilitation programs compiled as part of the comprehensive care of patients with MS.

  • Zahra Taheri Kharame, Majideh Heravi, Karimooi, Nahid Rejeh, Ebrahim Hajizadeh, Ali Montazeri Page 79
    Objective (s): To translate and evaluate the validity and reliability of the Seattle Angina Questionnaire, as a disease-specific quality of life scale in patients with angina pectoris.
    Method
    After permission, the questionnaire was translated. Then face validity, content validity, concurrent validity and criterion validity were determined. In order to evaluate the construct validity, known-groups comparison (patients with and without chest symptoms) was performed and to determine its criterion validity the Short Form 36 (SF-36) was used. Cronbach's alpha coefficients and the test retest were used to assess the scale reliability. 100 patients with angina pectoris participated in this study.
    Results
    The criterion validity showed high and significant correlation between most SAQ and SF-36 scores. Cronbach’s alpha of the total scale was 0.85 and test-retest reliability (ICC) within 2 weeks, in all dimensions was greater than 0. 90.
    Conclusion
    The findings suggest that the SAQ is a valid and reliable disease-specific scale and can be considered for measuring health outcomes in research and clinical settings
  • Razieh Bandari, Majideh Heravi, Karimooi, Nahid Rejeh, Farid Zayeri, Majid Mirmohammadkhani, Ali Montazeri Page 89
    Objective (s): This study was performed to translate and validatie the Persian version of Critical Care Family Needs Inventory (CCFNI) assessing family needs of admitted patients in the intensive care units and to determine its validation.
    Methods
    After translation qualitative face validity and content validity was established for the questionnaire. In order to evaluate the construct validity, known-groups comparison (nonsurgical versus surgical patients) was performed and to determine its differential validity, intensive care unit were compared with the conventional wards using independent-sample t -test. The internal consistency (Cronbach's alpha coefficients) were used to assess the scale reliability. 150 family members of patients in intensive care units and 150 patient's family members in general medical and surgical wards participated in this study.
    Results
    Significant differences were found between surgical and nonsurgical patient's family (p=0.03) as well as the intensive care unit and conventional wards (p=0.007). There were significant positive correlations between all scale dimensions (0.684≤r≤0.439, p<0.001). Cronbach's alpha coefficient for the total scale was 0.926 while it was more than 0.7 in three dimensions (support, comfort and closeness). It was between 0.6 to 0.7 in the two other dimensions (information and confidence).
    Conclusion
    The findings confirmed that the Iranian version of Critical Care Family Need Inventory is a valid measure for assessing family needs of patients admitted to intensive care units
  • Leila Ghahremani, Mahin Nazari Page 99
    Objective (s): To compare prediction power of exercise intention and behavior based on self-efficacy and theory of planned behavior.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in the kahrizak Nursing home in Tehran. Participants were 60 elderly aged 60 to 85 years old. A questionnaire based on theory of planned behavior and self-efficacy was used to collect data. The data were analyzed performing regression analysis.
    Results
    Self-efficacy predicted 35.6% of the Intention to exercise while the theory of planned behavior predicted 32.8%. Self-efficacy predicted 21.3% of the exercise behavior whereas the theory of planned behavior predicted 15.7%.
    Conclusion
    The findings suggest that self-efficacy could predict intentions and bahviors bttter.
  • Esmaeil Fattahi, Mahmoud Tavousi, Shamseddin Niknami, Iraj Zareban, Alireza Hidarnia Page 109
    Objective(s)
    To determine the effectiveness of an educational intervention for reducing Paan consumption among adolescents aged 12-14 years in Chabahr, Iran.Methods In this study (105) young adolescents were selected through random selection and divided in two groups (experimental and control). Data were collected in tree stages by a valid questionnaire.
    Results
    After educational intervention means score of knowledge, attitudes, affective belief and behavior in reducing Paan consumption increased significantly in experimental group but not in control group.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the educational intervention based on affective beliefs was effective in reducing Paan use behavior among adolescents