فهرست مطالب

مجله پایش
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 50، امرداد و شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدزکریا پزشکی، سینا پزشکی صفحه 329
    در پزشکی بالینی و بهداشت عمومی، خدمات پیشگیری سطح اول، دوم و سوم عمدتا بر روی پیشگیری از بیماری ها متمرکز می شود اما پیشگیری سطح چهارم نه به پیشگیری از بیماری ها بلکه به پیشگیری از ارائه خدمات تشخیصی، درمانی و پیشگیرانه غیرضروری مربوط می شود. پیشگیری سطح چهارم بوسیله یک پزشک عمومی بلژیکی بنام مارک جاموله در سال 1986 مطرح شد. متاسفانه این سطح از پیشگیری در ایران به خوبی شناخته نشده است. در این مقاله مروری تاریخچه، تعریف و اهداف پیشگیری سطح چهارم ارائه می گردد. با توجه به اینکه برخی از خدمات غیرضروری پزشکی بالینی و بهداشت عمومی در ایران شایع هستند، اهمیت آموزش پیشگیری سطح چهارم در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور بحث می شود.
    کلیدواژگان: پزشکی بالینی، بهداشت عمومی، پیشگیری سطح چهارم
  • فرزانه مفتون، فرانک فرزدی، افسون آیین پرست صفحه 335
    با توجه به اهمیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی براساس مستندات علمی و به روزشده، در نظام بهداشتی و درمانی، برنامه های جدید از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. در این مقاله ضمن مطالعه روش های ارزشیابی و استقرار در برنامه های بهداشتی و درمانی براساس اطلاعات موجود در متون و مقالات علمی، الگوی استقرار برنامه های بهداشتی و درمانی ارائه شده با استفاده از نظر صاحب نظران تعدیل بررسی و بومی شده است.گام های اساسی در استقرار برنامه ها به چشم می خورد که این گام ها و ارزیابی متناسب هر یک به طور خلاصه عبارتند از: اولویت مساله ای که توسط برنامه حل خواهد شد، وجود مستندات علمی تاییدکننده برنامه، شرایط اجرای برنامه و امکان پذیری اجرا، و در ادامه در صورت انتخاب برنامه برای اجرا شاخص های مهمی وجود دارند که قبل از عمومیت و گسترش یافتن برنامه باید مورد بررسی قرار گیرند تا در مورد نحوه اجرای آن تصمیمات درستی نظیر لحاظ سهولت اجرای برنامه، دستیابی به وضعیت اجرایی برنامه نظیر حجم کار، نیروی انسانی و هزینه های مرتبط، نقش ارائه دهندگان و اثرات برنامه روی گروه های هدف اتخاذ شود. سپس در صورت تایید گسترش برنامه، بررسی سیاست های مرتبط و تاثیرگذار، نقش ذی نفعان و شرایط ظرفیت سازی از جوانب مهمی است که بدان پرداخته می شود. استقرار برنامه ها و توجه بدان و ارائه الگویی متناسب شرایط برنامه های نظام بهداشتی و درمانی کشور، چارجوبی در اختیار می گذارد که با مدنظر قرار دادن آن ضمن سرعت بخشیدن به این اهداف و بهینه سازی منابع صرف شده نظیر منابع انسانی، تجهیزات، زمان، انرژی، با ایجاد فضایی دارای نظم و سازماندهی، امکان بهره مندی از خلاقیت و نوآوری در مسیر برنامه ریزی و استقرار برنامه ها را معنی می بخشد.
    کلیدواژگان: برنامه های بهداشتی و درمانی، مداخلات، ارزیابی، الگوی استقرار، بومی
  • محسن شجاع، شهناز ریماز، محسن اسدی لاری، سید عباس باقری یزدی، محمودرضا گوهری صفحه 345
    افزایش سریع تعداد سالمندان لزوم توجه به سلامت روانی آنها را بیش از پیش مورد توجه قرار داده است. سرمایه اجتماعی با فراهم آوردن حمایت های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت روان سالمندان ایفا می کند. از این رو این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر سلامت روان و رابطه آن با سرمایه اجتماعی در سالمندان منطقه نه شهر تهران می پردازد. پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است. این مطالعه در نیمه دوم سال 1389 در منطقه 9 شهر تهران و بر روی سالمندان بالای 60 سال این منطقه انجام گرفت. تعداد 320 سالمند نمونه پژوهش این مطالعه توسط نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده اند. جهت سنجش سلامت روان از پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (GHQ-28) و برای سنجش سرمایه اجتماعی از پرسشنامه مطالعه عدالت شهری (Urban HEART) استفاده شد. بین مولفه های اعتماد فردی و همبستگی و حمایت اجتماعی سرمایه اجتماعی (0/001>) و همچنین متغیرهای سطح تحصیلات (0/028)، وضعیت تاهل (0/004)، اشتغال (0/011)، سن (0/015) و مالکیت منزل مسکونی با سلامت روانی سالمندان رابطه مشاهده شد. اما بین مولفه اعتماد اجتماعی و روابط انجمنی سرمایه اجتماعی و همچنین متغیرهای مدت اقامت در محل، جنسیت، پوشش بیمه، قومیت و اندازه خانوار با سلامت روان سالمندان مطالعه رابطه معنادار مشاهده نشد. هر اندازه فرد از سرمایه اجتماعی بیشتری برخوردار باشد؛ از سلامت روانی مطلوب تری برخوردار است و همچنین فرد دارای سلامت روانی بهتر واجد شرایط پذیرش مسئولیت ها و نقش های اجتماعی در جامعه است. که این مسئله نشان از رابطه دو طرفه سلامت روان و سرمایه اجتماعی دارد؛ از این رو ارتقای هر یک می تواند بر دیگری تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سالمند، اعتماد، همبستگی اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • محسن شمسی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، مهتاب عطارها، رحمت الله جدیدی صفحه 355
    پوسیدگی های دندان یکی از شایع ترین بیماری های عفونی در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران بوده، و توجه به این مقوله یکی از برنامه های سازمان بهداشت جهانی در حوزه پیشگیری از بیماری های مزمن و ارتقای سلامت است. این نیاز در گروه پرمخاطره مادران باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آنها بیشتر احساس می گردد. در این مطالعه مقطعی تحلیلی 340 نفر از مادران باردار شهر اراک با روش نمونه گیری تصادفی ساده از مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل چک لیست عملکرد مراقبتهای دهان و دندان در دوران بارداری، چک لیست ثبت شاخص DMFT و برخی از عوامل موثر بر پوسیدگی دندان در مادران باردار بوده است. داده ها با استفاده از مصاحبه سازمان یافته و مشاهده جمع آوری و تجزیه تحلیل شدند. میانگین سن مادران 3/7 ± 28/2 سال و میانگین DMFT در مادران باردار 2/83± 5/4 بود. این شاخص برای گروه سنی 25-21، 30-26 و 35-31 سال به ترتیب برابر 2/9، 5/6 و 5/9 بود. بین شاخص پوسیدگی و دندانهای کشیده شده با برخورداری از پوشش خدمات بیمه ای ارتباط معنی دار وجود نداشت (0/411=P). نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای دموگرافیک همچون سن، وضعیت اقتصادی و دفعات مسواک زدن و استفاده از نخ دندان تا 41/2 درصد از واریانس رفتار پیشگیرانه را پیشگویی می کنند (0/05>P). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مراقبتهای بهداشت دهان و دندان مادران مورد مطالعه در دوران بارداری ضعیف بوده و ضروری است که برنامه ریزان بهداشتی مداخلات جامعه محور و پیشگیرانه ای را در زمینه مراقبتهای بهداشت دهان و دندان در این دوران ارایه نمایند ضمن این که به ارایه این مراقبتها در مراکز بهداشتی درمانی نیز اهمیت بیشتری داده شود.
    کلیدواژگان: شاخص، پوسیدگی، مادران باردار، بهداشت دهان
  • هدیه ریاضی، سحر بانوزاده، عباس مقیم بیگی، لیلا امینی* صفحه 367

    فعالیت جنسی بخش مهمی از رفتار انسانی است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، جسمی و روانی دوران بارداری قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش جنسی بر باورهای زنان باردار نسبت به فعالیت جنسی در حین بارداری انجام شد. این مطالعه به شکل کارآزمایی نیمه تجربی آموزشی همراه با گروه کنترل بر روی 60 زن باردار با سن بارداری کمتر از 33 هفته (30 نفر گروه آزمون و 30 نفر گروه کنترل) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان در سال 1390 انجام شد. در شروع مطالعه، پرسشنامه ها در شروع مطالعه و یک ماه پس از آموزش گروه آزمون، توسط هر دو گروه تکمیل و ثبت گردید. داده ها پس ازگردآوری، با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار 14SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که بیشترین درصد افراد هر دو گروه آزمون و کنترل (به ترتیب 53/3 درصد و 56/7 درصد) قبل از مداخله آموزشی، از احتمال صدمه به جنین در حین فعالیت جنسی در دوران بارداری می ترسیده اند؛ لیکن این میزان بعد از مداخله در گروه آزمون به 3/3 درصد تقلیل یافته و در گروه کنترل در حد 50 درصد باقی مانده بود. همچنین انجام مداخله سبب ایجاد اختلاف معنی دار در باورهایی نظیر ترس از درد شکم، ترس از عفونت و داشتن احساس ناخوشایند نسبت به فعالیت جنسی در طول بارداری در بین دوگروه شده و این باورها در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل به شکل معنادار کاهش یافته بود. در نهایت، نتایج حاصل از این مطالعه تاییدکننده نقش مثبت آموزش در تصحیح باور زنان باردار نسبت به روابط جنسی این دوران بود. بنابراین به نظر می رسد ارائه خدمات و آموزش سلامت جنسی در دوران بارداری و ادغام این موارد، در خدمات بهداشتی ارائه شده در مراکز بهداشتی درمانی به زنان باردار بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: فعالیت جنسی، بارداری، آموزش جنسی، سلامت جنسی
  • قدرت الله شاکری نژاد، علیرضا حیدرنیا، محمداسماعیل مطلق، خدابخش کرمی، شمس الدین نیکنامی، علی منتظری، محمود طاووسی صفحه 375
    یکی از عوامل موثر در موفقیت هر روش پیشگیری از بارداری، میزان تداوم استفاده از آن روش است. به رغم این که قرص جلوگیری از بارداری، از روش های بسیار مطمئن جلوگیری است، تعدادی از زنان در حین استفاده از این روش به مصرف ادامه نمی دهند.
    این پژوهش تجربی از نوع مورد شاهدی با هدف افزایش تداوم مصرف قرص با کاربرد برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در زنان 49-15 سال مصرف کننده قرص منوفازیک LD تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر اهواز به روش نمونه گیری خوشه ایدر سال1391 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه به روش مصاحبه چهره به چهره قبل از مداخله، سه ماه و شش ماه بعد از مداخله جمع آوری گردید.
    بر اساس نتایج گزارش شده در بازه زمانی سه ماهه پی گیری، آزمون رگرسیون لجستیک، تاثیر برنامه آموزشی بر تداوم مصرف قرص را نشان داد. بر اساس نتایج اگرچه افزایش تداوم مصرف معنادار نشد، ولی زنانی که برنامه آموزشی را دریافت نکرده بودند، 2 برابر بیشتر از زنانی که این آموزش ها را دریافت کرده بودند در معرض قطع مصرف قرص بودند.
    به نظر می رسد اجرای برنامه آموزشی نظریه محور، می تواند موجب بهبود تداوم مصرف قرص های جلوگیری از بارداری گردد.
    کلیدواژگان: قرص جلوگیری از بارداری، تداوم مصرف، الگوی رفتار برنامه ریزی شده، سلامت زنان
  • مرضیه عربان، صدیقه سادات طوافیان، سعید متصدی زرندی، علیرضا حیدرنیا، محمودرضا گوهری، افسانه لالویی، علی منتظری صفحه 385
    زنان باردار به شدت در مقابل آلودگی هوا آسیب پذیرند. این امر هم بر سلامت آنان و هم بر سلامت جنین آنها تاثیرات تعیین کننده ای دارد. تغییر رفتار به عنوان یکی از راهبردهای موثر جهت کاهش تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی است. الگوی مراحل تغییر یکی از الگوهایی است که در مطالعات مربوط به رفتارهای سلامت مورد استفاده قرار می گیرد. براساس این الگو افراد می توانند در یکی از مراحل پنج گانه رفتاری (پیش تفکر، تفکر، آمادگی، عمل و نگهداری) قرار گیرند. این مطالعه بر آن است که با استفاده از الگوی فوق به تعیین وضعیت رفتاری زنان باردار در مواجهه با آلودگی هوا بپردازد. به منظور تحقق این امر 200 نمونه از زنان باردار سه منطقه جغرافیایی شمال، جنوب و مرکز تهران در سال 1390به تصادف وارد مطالعه شدند و از طریق پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفتند معیارهاری ورود به مطالعه عبارت بودند از سن بین 18 تا 35 سال مادر، بارداری بدون عارضه، نداشتن سابقه بیماری مزمن (مورد شناخته شده بیماری قلبی، بیماری کلیوی، بیماری تنفسی، بیماری تیروئید و دیابت)، و رضایت به شرکت در مطالعه. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون خی دو در محیط نرم افزار spss انجام گرفت. در این مطالعه میانگین سنی افراد مورد مطالعه 4/8 ±26/9 سال و میانگین سن بارداری آنان 9/1±27/9 هفته بود. یافته ها نشان داد که به ترتیب: 14درصد (28 نفر) از زنان باردار در مرحله پیش تفکر، 13 درصد (26 نفر) در مرحله تفکر، 24درصد (48 نفر) در مرحله آمادگی، 16درصد (32) در مرحله عمل و 33 درصد (66 نفر) در مرحله نگهداری قرار دارند. نتایج مطالعه نشان داد که نیمی از افراد در مراحل قبل از عمل (پیش تفکر، تفکر و آمادگی) قرار دارند، لذا با توجه به عوارض ناشی از مواجهه با آلودگی هوا لازم است در تدوین برنامه های آموزشی این گروه ها در اولویت قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مراحل تغییر رفتار، بارداری، رفتار پیشگیرانه
  • عبدالله خرمی مارکانی، فریده یغمایی، محمد خدایاری فرد، حمید علوی مجد صفحه 393
    با توجه به این که نگرش، مهم ترین شاخص و پیشگویی کننده تمایل افراد به انجام رفتار است، سنجش آن در پرستاران با ابزاری روا و پایا از اهمیت خاصی برخوردار است.
    این پژوهش، یک مطالعه با طرح اکتشافی است که برای طراحی و روان سنجی «مقیاس نگرش به انجام مراقبت معنوی پرستاران انکولوژی» انجام شد. محیط پژوهش، 12بیمارستان وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران بود. جامعه پژوهش، کلیه پرستاران انکولوژی شاغل در بیمارستان ها بودند که از بین آنها 24 نفر در بخش کیفی به صورت مبتنی بر هدف و 130 نفر در بخش کمی به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند. داده ها در بخش کیفی، با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته و گروه مدار با پرستاران انکولوژی گردآوری شد. بعد از انجام 24 مصاحبه نیمه ساختار یافته و یک جلسه گروه مدار، داده ها به حد اشباع رسید. متن مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. عبارات حاصل با عبارات متون ادغام شده و خزانه عبارات از نظر روایی محتوا، روایی صوری، روایی سازه، روایی ملاکی همزمان، پایایی همسانی درونی و پایایی ثبات مورد بررسی قرار گرفت.
    برای نگرش به انجام مراقبت معنوی، 226 عبارت به دست آمد که با 80 عبارت حاصل از متون ادغام شد. برای تعیین روایی محتوا، 20 نفر از متخصصان در دانشگاه های تهران با استفاده از شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا عبارات مقیاس را بررسی کردند که در نهایت، تعداد عبارات به 68 عبارت تقلیل یافت. در بررسی روایی سازه (تحلیل عاملی) 3 عامل زیر بنایی دانش و آگاهی، احساس و عملکرد ذهنی شناسایی شده، 45 درصد واریانس را تبیین کردند. برای بررسی روایی ملاکی همزمان از «مقیاس دیدگاه مراقبت معنوی» تیلور و همکاران استفاده شده و ضریب همبستگی (0.64) محاسبه شد. برای بررسی پایایی همسانی درونی از ضریب آلفاکرونباخ (0.90) و بررسی ثبات از روش آزمون مجدد (بازآزمایی) استفاده شد که ضریب همبستگی آن (0.73) محاسبه شد.
    «مقیاس نگرش به انجام مراقبت معنوی پرستاران انکولوژی»، با روایی و پایایی بالا، می تواند برای سنجش نگرش پرستاران به انجام مراقبت معنوی، به ویژه پرستاران انکولوژی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت، مراقبت معنوی، نگرش به انجام مراقبت معنوی، پرستاران انکولوژی
  • اسماعیل ضرغامی، نگار نصیری، شیرین اژده فر، لیلا اژده فر صفحه 403
    در سال های اخیر، جمعیت قابل توجه کودکان در ایران، سبب توجه ویژه ای به مسئله آموزش و فضاهای آموزشی کودکان شده است. متاسفانه در ایران، اکثر دبستان ها و مهد کودک ها در فضاهای فاقد طراحی مناسب و یا در فضاهایی با کاربری غیر آموزشی تاسیس می شوند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی برخی از اصول طراحی فضاهای ویژه کودکان با تاکید بر بهره گیری از قابلیت های محیطی موثر بر رفتار کودکان و رویکرد کاهش اختلالات رفتاری در آنان است. جامعه آماری، از نوع در دسترس و شامل کودکان پیش دبستانی سنین 5 تا 7 ساله در یکی از مهد کودک های شهر تهران است. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده است که از طریق آن تعداد 30 کودک انتخاب شده و به 2 گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. روش تحقیق به کار گرفته شده، نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و آزمایش بود. برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده، می توان بیان کرد نورگیری طبیعی و مناسب فضا، ایجاد ارتباط دیداری و شنیداری با محیط خارج از فضای مهدکودک و پیش دبستانی، همچنین ارتباط با فضای سبز و باز و انجام بازی های گروهی و هدفمند در فضای باز، بر کاهش نشانگان اختلالات رفتاری در کودکان تاثیر دارد. با به کارگیری نتایج حاصل از پژوهش حاضر، می توان اذعان داشت عوامل کیفی کالبدی محیط های آموزشی، می تواند بر رفتار کودکان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری کودکان، نور طبیعی، محیط طبیعی و سبز، ارتباط بصری و شنیداری، فضای بازی
  • حبیب الله سودایی زنوزق، لیلی مقبولی، راضیه پیغمبر دوست، وهاب اصل رحیمی صفحه 415
    شیوع اضافه وزن و چاقی در بین کودکان و نوجوانان ایران، طی دهه های اخیر افزایش یافته است. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان شهرستان مرند است.
    این مطالعه مقطعی در بین 10649 دانش آموز (اول ابتدایی، اول راهنمایی و اول دبیرستان) که به طور تصادفی از بین دانش آموزان شهرستان مرند در سال 1389 انتخاب شدند، انجام پذیرفت. وزن، قد و صدک شاخص توده بدنی (Body Mass Index-BMI) ایشان اندازه گیری شد.
    این مطالعه نشان داد 8/81 درصد از دانش آموزان دارای وزن طبیعی، 25/6 درصد دارای اضافه وزن و 5/3 درصد چاق بودند. شیوع اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان پسر نسبت به دانش آموزان دختر، به طور معنی دار بیشتر بود (0.001>P). همچنین شیوع اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان اول راهنمایی نسبت به اول ابتدایی و اول دبیرستان، به طور معنی دار بالاتر بود (0.001>P).
    گسترش چاقی کودکان در سطح جهانی در یک وضعیت هشدار دهنده قرار دارد. به رغم درصد پایین شیوع اضافه وزن و چاقی در این مطالعه، نتایج سایر مطالعات نشان می دهد دانش آموزان و به ویژه پسران می توانند از رژیم غذایی مناسب و برنامه های پیشگیری از اضافه وزن و چاقی بهره برده و عادات غذایی خود را بهبود بخشند. بنابراین یک راهبرد منسجم برای بهبود رژیم غذایی و فعالیت بدنی جمعیت جوان ایرانی و همچنین غربالگری اضافه وزن و چاقی در بین ایشان مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، دانش آموزان
  • محمود کریمی، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده صفحه 423
    طراحی روش های موثر برای پیشگیری از استعمال دخانیات در نوجوانان ضروری است. یکی از نظریه های تغییر رفتار که به طور موفق در طراحی برنامه های پیشگیری از مصرف دخانیات به کار رفته، نظریه رفتار برنامه ریزی شده است. پژوهش حاضر با هدف پیشگیری از مصرف دخانیات در نوجوانان، با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شده است. در این مطالعه نیمه تجربی 280 دانش آموز شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند (140 نفر در هر گروه). قبل از مداخله، هر دو گروه پرسشنامه ای را که بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده و مصرف دخانیات طراحی شده بود تکمیل کردند. بر اساس اطلاعات به دست آمده از پیش آزمون، برنامه آموزشی طراحی و اجرا شد. شش ماه بعد از مداخله اطلاعات هر دو گروه با استفاده از همان پرسشنامه اولیه جمع آوری و داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بعد از مداخله آموزشی میانگین نمره سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده (آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری) در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل به طور معنی دار افزایش یافته بود. همچنین میزان مصرف دخانیات در گروه آزمون از 25 درصد قبل از آموزش به 10/5 درصد بعد از آموزش کاهش یافته و این کاهش از لحاظ آماری معنی داری بود (0/001>P). این مطالعه از اجرای برنامه آموزشی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از مصرف دخانیات در نوجوانان حمایت کرد.
    کلیدواژگان: دخانیات، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، نوجوان
|
  • Mohammad Zakaria Pezeshki, Sina Pezeshki Page 329
    In Clinical Medicine and Public Health، Primary، Secondary and Tertiary Preventive services mainly focus on preventing of diseases. But Quaternary Prevention (P4) is related to preventing of unnecessary diagnostic، therapeutic and preventative services. P4 was coined by Marc Jamoulle، a Belgian family physician، in 1986. Unfortunately P4 is not well known in Iran. In this review the history، definition and goals of P4 is presented. As some of the unnecessary clinical medicine and public health services are prevalent in Iran، the importance of educating P4 in Iranian universities of medical sciences and health care services is discussed.
  • Farzaneh Maftoon, Faranak Farzadi, Afsoon Aeenparast Page 335
    Objective (s): The aim of this project was to offer a culturally adapted model for implementing a health programs.
    Methods
    First evidence collected from the literature. Then expert opinions were thought. Then data were synthesized to adapt a culturally tailored model for implementing a health program.
    Results
    The analysis indicated that health service delivery systems should be evidence-based. On the other hand health care quality requires appropriate implementation method. Prioritizing، feasibility and the different outcomes must be defined in implementing plan. Also for wide spread of a new program، considering health policies، stakeholders roles، and existing resources should be considered.
    Conclusion
    The findings suggest a six-step model for implementation of a health programs.
  • Mohsen Shoja, Shahnaz Rimaz, Mohsen Asadi, Lari, Seyed Abbas Bagheri Yazdi, Mahmood Reza Govhari Page 345
    Objective (s): To assess mental health and its relationship with social capital in older people.
    Methods
    This was a cross-sectional study of older people aged over 60 living in Tehran، district 9. The sample was selected by multistage random sampling. To assess mental health and social capital the General Health Questionnaire (GHQ-28) and the Urban HEART Questionnaire were used، respectively.
    Results
    In all 320 older adults were studied. There was relationship between mental health and individual trust، social cohesion، and social support while mental health and social trust and collective relations did not show significant association.
    Conclusion
    The findings suggest that there is a mutual relationship between mental health and social capital.
  • Mohsen Shamsi, Alireza Hidarnia, Shamsoldin Niknami, Mahtab Atarha, Rahmatalah Jadidi Page 355
    Objective (s): Dental caries is one of the most common infectious diseases and is high in developing countries such as Iran. Since women with pregnancy are considered to a high-risk group for dental caries، this study aimed to investigate about oral health among this population.
    Methods
    This was a cross-sectional study. A sample of 340 women with pregnancy was selected with random sampling method from health centers in Arak، Iran. Data were collected by a checklist including information on DMFT.
    Results
    The mean age of pregnant women was 28. 2±3. 7 years and the mean DMFT was 5. 4±2. 83. There were no significant association between insurance coverage and DMFT (P=0. 411). The results obtained from multiple logistic regression analysis indicated that age، income and brushing behavior were predictors of oral health status among pregnant women.
    Conclusion
    The present study indicated that in general oral health was poor in pregnant of women. It seems social and behavioral issues play important role in oral health among this population.
  • Hedyeh Riazi, Sahar Banoo Zadeh, Abbas Moghim Beigi, Leila Amini Page 367

    Objective (s): To investigate about the effect of sexual health education on sexual function during pregnancy.

    Methods

    This was a randomized educational control trial of 60 pregnant women with gestational age<33 weeks (30 women in intervention group and 30 women in control group) who were referred to health centers of Hamadan during 2011-2012. The data were collected by a questionnaire at baseline and one month follow-up in two groups.

    Results

    There were no significant differences between two groups before intervention. After sexual education، there were significant differences in sexual desire (P=0. 003)، sexual arousal (P=0. 003)، orgasm (P=0. 007)، number of sexual intercourse (P<0. 001)، and dysparunia (P<0. 001) between two groups. Also، willcoxon test showed significant differences in all components of sexual function at baseline and one moth assessment in intervention in group.

    Conclusion

    Sexual health education improves sexual function during pregnancy. Indeed health care systems should provide education for pregnant women.

  • Ghodratollah Shakerinejad, Alireza Hidarnia, Mohammad Esmaeil Motlagh, Khodabakhsh Karami, Shamsoddin Niknami, Ali Montazeri, Mahmood Tavousi Page 375
    Objective (s): Continuation rate is one of the most important factors in the success of any contraceptive methods. Although oral contraceptive pill (OCP) is the most reliable method for preventing pregnancy، a number of women do not contnue to use the pills. This study reports on improving continuation by appliying the theory of Planned Behavior.
    Methods
    This was a case-control study of women aged 15-49 years old using low dose (LD) pills attending family planning centres in Ahwaz، Iran in year 2012. To improve continuation of OCP an educational program based on the Theory of Planned Behavior was developed. Cases received the usual care plus the program while the control only received the usual care. Data were collected via face-to-face interviews at baseline (before the intervention) and at three and six months follow-up. This paper reports on three months data. Logistic regression analysis was performed to assess the effect of the educational program on continuation.
    Results
    The results revealed that the educational program did not have a statistically significant effect to increase continuation of OCP (OR =2. 09، 95% CI=0. 77-5. 68، P =0. 15). However، women who did not receive the educational program 2 times were more likely to discontinue the pills compared to women who received the intervention.
    Conclusion
    The findings indicated that educational intervention based on Theory of Planned Behavior might improve continuation of OCP. To asretain such conclusion the effect of the educational program on continuation reamins to be assessed at six months follow-up.
  • Marzieh Araban, Sedigheh Sadat Tavafian, Saeid Motesaddi Zarandi, Alireza Hidarnia, Mahmoud Reza Gohari, Afsaneh Laluie, Ali Montazei Page 385
    Objective (s): Exposure to air pollution has been associated with higher adverse pregnancy outcomes. This study aimed to investigate the stages of behavior change towards air pollution among pregnant women using the stage of change theory.
    Methods
    In this cross sectional study a sample of pregnant women who referred to three health centers located in different geographic regions of Tehran were randomly selected and assessed. The inclusion criteria were age between 18 and 35 years، having the history of pregnancies without adverse outcomes، not suffering from chronic disease during the present pregnancy and being satisfied to taking part in the study. Data were collected by a standard questionnaire based on stage of change theory.
    Results
    In all 200 eligible pregnant women with mean age of 26. 9±4. 8 participated in the study. The analysis of data showed that most women (51%) were at pre-action stages. Only 16% of pregnant women were identified at action stage.
    Conclusion
    The findings suggest that a relatively high proportion of pregnant women are at pre-action stages of behavior changes towards exposure to air pollution. The need for further investigation and perhaps necessary action is recommended.
  • Marzieh Araban, Sedigheh Sadat Tavafian, Saeid Motesaddi Zarandi, Alireza Hidarnia, Mahmoud Reza Gohari, Afsaneh Laluie, Ali Montazei Page 393
    Objective (s): Exposure to air pollution has been associated with higher adverse pregnancy outcomes. This study aimed to investigate the stages of behavior change towards air pollution among pregnant women using the stage of change theory.
    Methods
    In this cross sectional study a sample of pregnant women who referred to three health centers located in different geographic regions of Tehran were randomly selected and assessed. The inclusion criteria were age between 18 and 35 years، having the history of pregnancies without adverse outcomes، not suffering from chronic disease during the present pregnancy and being satisfied to taking part in the study. Data were collected by a standard questionnaire based on stage of change theory.
    Results
    In all 200 eligible pregnant women with mean age of 26. 9±4. 8 participated in the study. The analysis of data showed that most women (51%) were at pre-action stages. Only 16% of pregnant women were identified at action stage.
    Conclusion
    The findings suggest that a relatively high proportion of pregnant women are at pre-action stages of behavior changes towards exposure to air pollution. The need for further investigation and perhaps necessary action is recommended.
  • Esmaeil Zarghami, Negar Nasiri, Shirin Ejdefar, Leyla Ejdefar Page 403
    Objective (s): In recent years there are special attention to the issue of children''s education and learning spaces. Unfortunately، in Iran most schools and kindergartens are established without proper design or in non-educational buildings. The purpose of this research was to assees the relationship between some design principles and children''s behaviour.
    Methods
    This was a semi-experimental study with pre-and post–test design among a random sample of pre-school children aged between 5 to 7 years. Childeren were assigned into the experimental and control groups (15 children each). The experimental group was located in a specially designed place while the controls were lockated in a usual place.
    Results
    The results showed that natural and appropriate lightening in the space، creation visual and aural communication with the outdoor kindergarten spaces and also connection with green and open space and targeted playing in the open space decreased behavioural disorders in the experimental group.
    Conclusion
    The findings indicated that the physical qualities of the educational environments have a major impact on children''s behavior.
  • Habiballah Sodaei Zenoozagh, Leili Magbooli, Razie Payghambardoost, Vahab Aslrahimi Page 415
    Objective (s): This study aimed to determine the prevalence of overweight and obesity among students in Marand، Iran
    Methods
    In this cross-sectional study 10679 students (elementary، pre-high school and high school students) were selected randomly. Then their weight، and height، was measured and body mass index (BMI) percentage calculated. BMI was used to assess students'' weight status. Descriptive statistics were used to explore the data.
    Results
    The majority of the students (81. 8%) had normal weight. More than 6% (6. 25%) and 3. 5% of students were overweight and obese respectively. The prevalence of overweight and obesity was more common among male students compared to females (P<0. 001). Also، the prevalence of overweight and obesity among pre-high school students was significantly higher than elementary and high school students (P<0. 001).
    Conclusion
    The findings showed a relatively low level of overweight and obesity among students in Marand. However، it seems that students would possibly benefit from a nutrition and health promotion program to reduce the tendency of overweight and obesity، especially among male students.
  • Mahmood Karimy, Shamsoddin Niknami, Ali Reza Heidarnia, Ibrahim Hajizadeh Page 423
    Objective (s): Effective methods for preventing tobacco use are crucial for adolescents. One behavioral change theory that has been successfully used for designing smoking prevention programs is the theory of planned behavior)TPB). The aim of this study was to examine the ability of the theory of planned behavior)TPB) in preventing tobacco use among adolscents.
    Methods
    In this quasi-experimental study، a total of 280 male junior high school students aged between 14 to 19 years (140 cases and 140 controls) were selected randomly from 4 schools of Zarandieh، Iran. The cases participated in educational classes for one month. Data was collected using a questionnaire based on the TPB on tobacco use. Two groups completed the questionnaire before and six months after intervention.
    Results
    Our findings indicated that mean scores of the TPB constructs (knowledge، attitude، subjective norms، perceived behavior control، intention) were significantly increased in the experimental group compared to the controls. Also، tobacco use decreased significantly among the experimental group after intervention (before intervention 25% vs. after intervention 10. 5% in the experimental group، P<0. 001).
    Conclusion
    The results support the implementation of educational programs based on the TPB in preventing smoking behavior among adolescents.