فهرست مطالب

مجله پایش
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 55، خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سعید آصف زاده، مهران علیجان زاده، فرزاد پیرویان صفحات 267-276
    پرداخت های مستقیم از جیب به عنوان یکی از منابع تامین مالی در نظام سلامت است که امروزه خانوارهای زیادی را با هزینه های کمرشکن سلامت مواجه کرده است. هدف از این مطالعه برآورد هزینه های پرداخت از جیب خدمات سرپایی تشخیصی در بیمارستان های آموزشی قزوین بود. مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 800 نفر مراجعه کننده به خدمات تشخیصی سرپایی با استفاده از مصاحبه ساختاری و بررسی اسناد انجام شد. درصد هزینه های پرداخت از جیب از روش تقسیم هزینه های پرداخت از جیب بر مجموع هزینه های پرداختی(پرداخت از جیب + سازمان بیمه گر) به ارائه دهنده خدمت به دست آمد. تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی بود. 76 درصد مراجعه کنندگان دارای پوشش بیمه ای بود. و یا شرایط استفاده از بیمه را داشتند. بین سن مراجعه کنندگان و پرداخت از جیب رابطه معنی دار نبود. بین جنس مراجعه کنندگان و پرداخت از جیب درخدمات آزمایشگاهی در بیمارستان شهید رجایی رابطه معنی دار بود (0/035=P). هم چنین بین جنس مراجعه کنندگان و خدمات تصویر برداری در بیمارستان بوعلی سینا رابطه معنی دار برقرار بود (0/042=P). درصد هزینه های مستقیم پرداخت از جیب مراجعه کنندگان آزمایشگاه به ترتیب در بیمارستان های شهید رجایی، بوعلی سینا، قدس و کوثر معادل52 درصد، 45 درصد، 46 درصد و 42 درصد بود و در بخش تصویر برداری این بیمارستان ها به ترتیب 50 درصد، 41درصد، 41درصد و46درصد بود. پرداخت های مستقیم از جیب عمدتا نزولی هستند و کاهش این هزینه ها با استفاده از افزایش پوشش و عمق بیمه ارتقای سلامت افراد و عدالت را در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پرداخت از جیب، خدمات تشخیصی، نظام سلامت، بیمارستان
  • سحر گودرزی، ابوالقاسم پوررضا، زهرا کاوسی، عبدالله الماسیان کیا صفحات 277-283
    نزدیک به 10 درصد از سبد هزینه جاری بیمارستان ها، صرف خرید حامل های انرژی می شود. تعیین میزان انرژی مصرفی بر اساس تخت بیمارستانی، می تواند به عنوان یک معیار در محاسبه هزینه مصرف انرژی در بیمارستان ها محسوب گردد. همچنین هزینه واقعی تخت روز و تعیین سهم انرژی در بودجه بیمارستان ها و شناسایی بیمارستان هایی که مصرف انرژیی بالایی دارند، بسیار موثر و مفید است.
    مطالعه حاضر، از نوع کاربردی و به صورت مقطعی در یک دوره سه ساله (1389-1387) انجام شد. جامعه پژوهش، شامل 6 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران (بیمارستان های امام خمینی (ره)، ولیعصر (عج)، دکتر شریعتی، بهارلو، مرکز طبی کودکان و فارابی) بود. برای انجام این مطالعه به دو دسته اطلاعات نیاز بود: اطلاعات مربوط به مصرف انرژی که با مراجعه مستقیم به بیمارستان ها و دریافت قبوض آب، برق و گاز به دست آمده و اطلاعات مربوط به شاخص های تخت که از مرکز فناوری و اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی تهران گرد آوری شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    در طول مدت سه سال، میانگین مصرف آب 99/2 و برق 38/13 تا 30/22 برابر مصرف استاندارد جهانی و میانگین مصرف گاز به ازای هر تخت روز، 5/19 متر مکعب بوده است. بین متغیرهای مربوط به تخت با مصرف برق، آب و گاز، همبستگی معنی دار مثبت وجود داشت. استفاده از سامانه های مدیریت مصرف انرژی جهت صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان ضروری به نظر می رسد. با تشکیل کمیته مصرف انرژی و برقراری سمتی در مراکز سلامت، تحت عنوان ناظر ویژه انرژی، برنامه ریزی هدفمند در جهت بهینه سازی و آموزش و فرهنگ سازی مصرف انرژی در بین پرسنل و مدیران بیمارستان و ترویج راهکارهای خلاقانه، می توان به بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه های جاری بیمارستان دست یافت.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، شاخص های تخت، تخت روز اشغالی، متوسط روزهای بستری
  • محمدرضا گوهری، پریسا مختاری، محمدحسین پورحسینقلی، اکبر بیگلریان صفحات 285-291
    سرطان معده در ایران در رتبه نخست شایع ترین سرطان برای مردان و رتبه سوم در زنان است. هدف از این مطالعه، تحلیل بقای بیماران مبتلا به سرطان معده و در ادامه پیش بینی مرگ این بیماران با استفاده از الگوی شبکه عصبی است. در این مطالعه طولی گذشته نگر تعداد 242 بیمار که دارای تشخیص قطعی پاتولوژیک سرطان معده بودند بررسی شدند. داده ها توسط مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بیمارستان طالقانی تهران جمع آوری گردید. توابع بقا و عوامل موثر بر بقا به کمک روش کاپلان مایر و الگو مخاطرات متناسب کاکس برآورد شدند. برای تحلیل به روش شبکه عصبی ابتدا داده ها به تصادف به دو گروه آموزش و آزمایش تقسیم شدند و همگنی زمان های بقای آن ها با آزمون رتبه لگاریتمی بررسی شد. برای انتخاب بهترین ساختار شبکه، با تغییر در مشخصه های شبکه الگوهای مختلف بررسی و با استفاده از سطح زیر منحنی ROC الگو مناسب انتخاب شد. برای تحلیل از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. در الگوی انتخاب شده، خطای پیش بینی برابر 37/7 درصد و سطح زیر منحنی راک برابر 0/732 به دست آمد. پیش بینی صحیح برای سانسور شدن 71/4 درصد و پیش بینی صحیح مرگ بیماران نیز 50 درصد به دست آمد. شبکه ی عصبی رویکردی مناسب برای پیش بینی بقای بیماران مبتلا به سرطان معده است و پیش بینی های آن می تواند در دسته بندی این بیماران استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرطان معده، شبکه عصبی مصنوعی، تحلیل بقا
  • راضیه نصیرزاده، محمد علی مظاهری، سیما فردوسی، شبنم نوحه سرا، شهریار شهیدی صفحات 293-300
    مشکلات تغذیه، شامل مجموعه رفتارهایی هستند که غذا دادن به کودک را دشوار می سازند و با تحت تاثیر قرار دادن رابطه مادر کودک، موجب نگرانی مادر می شوند. هدف پژوهش حاضر مقایسه شیرخواران دارا و فاقد مشکلات تغذیه ای از لحاظ تجربه دلبستگی به شیرخوار، تنیدگی والدینی بود. در پژوهش حاضر که از نوع طرح های علی مقایسه ای بود تعداد 50 نفر از جامعه آماری مادرانی که شیرخوار 6 ماهه تا 1 ساله داشتند، از طریق نمونه گیری در دسترس، انتخاب و پس از بررسی ملاک های ورود؛ براساس گزارش مادر درمورد وجود یا عدم وجود مشکلات تغذیه ای در دو گروه جایگزین شدند. مقیاس دلبستگی پس از تولد، شاخص تنیدگی والدینی، توسط مادر شیرخوار تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون مانوا، و آزمون های متناسب تحلیل گردید نتایج نشان داد که دلبستگی مادر به شیرخوار در گروه شیرخواران بدون مشکلات تغذیه ای در مقایسه با شیرخواران دچار مشکلات تغذیه ای بالاتر بود. این مادران از تعامل خود با کودکان شان رضایت بیشتری داشتند، و تنیدگی والدینی کمتری به ویژه در قلمرو مربوط به کودک تجربه می کردند نتایج این مطالعه می تواند در برنامه های پیشگیرانه مشکلات تغذیه ای شیرخواران مورد توجه متخصصان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشکلات تغذیه ای، شیرخوار، دلبستگی، تنیدگی والدینی
  • ملیکا اصفهانی، احمدرضا درستی مطلق، هاله صدرزاده یگانه، عباس رحیمی فروشانی صفحات 301-311
    سوء تغذیه در سنین آغازین زندگی، می تواند پیامدهای منفی متعدد داشته باشد. امنیت غذایی خانوار و نحوه خورانش شیرخوار، از عوامل مرتبط با سلامت تغذیه ای کودکان هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط نحوه خورانش در شش ماه دوم زندگی با کوتاه قدی و لاغری در سن یک سالگی به تفکیک خانوارهای امن و ناامن غذایی در شهرستان ری انجام شد. بررسی حاضر به صورت مورد شاهدی، در بهار 1390 بر روی 160 کودک یک ساله انجام شد. سوالات مربوط به پرسشنامه امنیت غذایی 18 گویه ای (USDA)، پرسشنامه نحوه خورانش و پرسشنامه عمومی از طریق مصاحبه با مادران پرسیده شد. عدم توجه به توصیه ها در مورد نحوه آغاز تغذیه تکمیلی، رفتار غلط در قبال عدم مصرف کامل غذا و امتیاز خورانش فعال پایین تر به طور معنی دار با سوء تغذیه کودکان در خانوارهای ناامن غذایی مرتبط بود (0/05>P). در میان خانوار های امن غذایی از بین متغیرهای مورد بررسی وجود عوامل محرک حواس برای کودک در حین خورانش و امتیاز خورانش فعال پایین تر به طور معنی دار مرتبط با سوء تغذیه کودکان بود. نحوه خورانش در شش ماه دوم زندگی خصوصا متغیرهای رفتاری میتواند با سوءتغذیه در یک سالگی در خانوارهای امن و ناامن غذایی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، نحوه خورانش، شش ماه دوم زندگی، سوء تغذیه، کودکان 1 ساله، شهر ری
  • آتوسا سلیمانیان، شمس الدین نیکنامی، ابراهیم حاجی زاده، داود شجاعی زاده، محمود طاووسی صفحات 313-320
    هدف از این مطالعه، تعیین پیش بینی کننده های رفتار فعالیت بدنی به منظور پیشگیری از پوکی استخوان با استفاده از الگوی توسعه یافته باور سلامت است. در این تحقیق مقطعی، 240 نفر از زنان بالای 30 سال شاغل در یکی از سازمان های دولتی شهر تهران به صورت تصادفی شرکت داده شدند. محققان با افزودن سازه خودتنظیمی به الگوی باور سلامت، با روش تحلیل مسیر (با استفاده از نرم افزار لیزرل)، ضمن بررسی برازش الگوی حاصل، قدرت پیش بینی کنندگی آن را نسبت به رفتار فعالیت بدنی به منظور پیشگیری از پوکی استخوان بررسی نمودند.
    نتایج تحلیل مسیر نشان داد الگوی مورد بررسی، برازش مطلوبی داشته (078/0= RMSEA، 94/0CFI =، 96/0=GFI، 001/0P<، 54/2χ2/df=) و 48 درصد واریانس رفتار فعالیت بدنی را پوشش داده است. در این تحلیل، سازه های راهنما برای عمل، خودکارآمدی و خود تنظیمی، مهم ترین پیش بینی کننده های فعالیت بدنی در خصوص پیشگیری از پوکی استخوان بودند.
    مطالعه حاضر نشان داد الگوی تلفیقی سازه خود تنظیمی و الگوی باور سلامت، از برازندگی مطلوب جهت پیش بینی رفتار فعالیت بدنی پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان برخوردار بوده و استفاده از آن در مداخلات آموزشی، موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، فعالیت بدنی، الگوی باور سلامت، سازه خودتنظیمی، تحلیل مسیر
  • سویل حکیمی، معصومه سیمبر *، فهیمه رمضانی تهرانی صفحات 321-330

    یائسگی، پدیده زیست شناختی پیچیده ای است که توسط عوامل فیزیولوژیک و اجتماعی فرهنگی احاطه شده و همین باعث می شود زنان، نگرانی های منحصر به فردی را تجربه کنند. هرچه علائم و نشانه های یائسگی بیشتر و تلقی زنان از این رویداد منفی تر باشد، نگرانی های آن ها بیشتر خواهد شد. هدف از انجام این مطالعه، درک نگرانی های تجربه شده زنان یائسه بود.
    این مطالعه کیفی، با رویکرد پدیدار شناسی با استفاده از روش ون مانن در شهر تبریز انجام شد. 18 زن یائسه واجد شرایط، از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد مصاحبه عمیق فردی قرار گرفتند. مصاحبه ها ضبط و تایپ و با استفاده از روش تحلیل تماتیک با نرم افزار MAX-Q-DA 10، تحلیل گردید. تحلیل درون مایه ای (Thematic analysis)، 4 نگرانی عمده را در زنان یائسه نشان داد: «ناتوانی»، «پیری»، «طرد» و «بروز اختلال در سلامت».
    با توجه به نگرانی های زنان، ایجاد برنامه های آموزشی برای اعضای خانواده جهت حمایت از زنان یائسه و ایجاد زیر ساخت مناسب برای سالمندان، باعث کاهش نگرانی زنان این گروه سنی در مورد آینده خود شده و دوران یائسگی، راحت تر سپری می گردد.

    کلیدواژگان: یائسگی، پدیدارشناسی، ون مانن
  • آزیتا کیانی آسیابر، معصومه حیدری، پروین رهنما، شفیقه محمدی تبار صفحات 331-338
    علیرغم تاکید سازمان سلامت جهان مبنی براینکه میزان قابل قبول انجام سزارین بین 15-10 درصد است، همچنان در سال های اخیر میزان آن افزایش چشمگیری نشان داده است و از معضلات سیستم سلامت قلمداد می گردد. از آنجایی که کارشناسان مامایی نقش اساسی در ارائه اطلاعات و آموزش به زنان حامله را دارند لذا بررسی نگرش آنها نسبت به سزارین حائز اهمیت است. این مطالعه توصیفی تحلیلی با هدف تعیین نگرش ماماها نسبت سزارین انتخابی و عوامل مرتبط با آن بر روی 325 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی شهر تهران در سال 1390 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات یک پرسشنامه دو قسمتی شامل سوالات مربوط به سابقه کار، سن، محل کار، گذراندن دوره های آمادگی برای زایمان طبیعی، سطح تحصیلات و محل اخذ مدرک و همچنین سوالات مربوط به نگرش ماماهای شاغل بود که پس از تعیین اعتبار و پایایی، از آن استفاده شد. میانگین (انحراف معیار) سن افراد مورد پژوهش 49± 37 سال بود. از بین آنها 44/9 درصد در اتاق زایمان و 55/1 درصد در درمانگاه پره ناتال بیمارستان و یا مرکز بهداشت شاغل بودند. نگرش مثبت نسبت به انجام سزارین انتخابی در80 نفر (24/6 درصد) گزارش شد. همچنین نتایج بیانگر آن بود که ارتباط معنی دار آماری بین نگرش ماماها نسبت به سزارین انتخابی با نوع زایمان آنها، محل اخذ مدرک تحصیلی، تاثیر برانتخاب نوع زایمان مادران بستری، زمان انتخاب برای ختم حاملگی، انتخاب نوع زایمان برای خود یا دخترشان و باور آنها در مورد میزان سزارین در کشوروجود دارد (0/05>P). نتایج پژوهش نشان داد، درصد ماماهایی که نسبت به سزارین انتخابی نگرش مثبت دارند بالا است، و مسئولین سیستم سلامت باید در صدد ایجاد برنامه هایی به منظور تغییر نگرش ماماها باشند.
    کلیدواژگان: ماما، نگرش، زایمان، سزارین
  • ناهید ملکی، زهرا بهبودی مقدم، فاطمه رحیمی کیان، مصطفی حسینی صفحات 339-346
    یکی از اختلالات شایع در محیط های کاری که تحت تنش شدید به وجود می آید، فرسودگی شغلی است و می تواند بر احساس رضایت حرفه ای و سلامت جسمی روانی افراد شاغل تاثیر منفی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع فرسودگی شغلی در ماماهای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. در این مطالعه مقطعی که در سال 1391 انجام شد، 300 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد ماسلاچ استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های Tukey،ANOVA وT-test صورت گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که اکثر ماماهای این مطالعه فرسودگی شغلی با شدت و فراوانی متوسط و نیز عدم موفقیت فردی در سطح بالا داشتند. بین سن و بعد مسخ شخصیت (0/03=P)، سطح تحصیلات و بعد خستگی عاطفی و بین محل کار و فرسودگی شغلی و ابعاد سه گانه آن ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (0/05>P). رابطه آماری معنی داری بین وضعیت استخدام و وضعیت تاهل با فرسودگی شغلی و ابعاد آن به دست نیامد. به طور کلی فرسودگی شغلی با شدت متوسط در درصد بالایی از ماماها وجود داشت و در بعد عدم کفایت فردی در سطح بالا بود. لذا راهکارهایی در جهت پیشگیری و کاهش فرسودگی شغلی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، ماماها، تهران، ایران
  • زهرا طاهری خرامه، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، علی منتظری، ابراهیم حاجی زاده صفحات 347-355
    آنژین صدری با داشتن ماهیت مزمن و ناتوان کننده، همراه با علایم خاص و نیز عدم تحمل فعالیت بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر منفی می گذارد. کیفیت زندگی از عوامل پیش بینی کننده وقوع ناتوانی و مرگ در این بیماران است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ابعاد مختلف کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آنژین صدری و عوامل موثر برآن در قم انجام شده است. در این مطالعه 200 بیمار مبتلا به آنژین صدری بستری یا سرپایی مراجعه کننده به دو مرکز آموزشی درمانی منتخب شهر قم در سال1391 به روش نمونه-گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها کیفیت زندگی عمومی فرم کوتاه 36 (SF-36) و پرسشنامه اطلاعات فردی و کلینیکی بود. نتایج نشان داد بیشترین نمره کیفیت زندگی مربوط به بعد کارکرد اجتماعی با میانگین 59 و کمترین نمره مربوط به بعد محدودیت نقش ناشی از مشکلات جسمی با میانگین 33/12 بود. نمره کیفیت زندگی زنان در تمام خرده مقیاس ها، به طور معنی دار پایین تر از مردان بود. بر اساس نتایج تحلیل کواریانس (ANCOVA) بین شدت بیماری و تمام زیر مقیاس های کیفیت زندگی به جز سلامت روان و محدودیت در ایفای نقش به علت مشکلات عاطفی ارتباط منفی معنی دار وجود داشت (0/01>P). همچنین در بررسی رابطه کیفیت زندگی و نوع درمان پس از حذف اثر سایر متغیرها، ارتباط معکوس معنی دار بین بای پس عروق کرونر و سلامت روان وجود داشت (0/002=P). با توجه به نتایج مطالعه، تمرکز و توجه بیشتر در مراقبت های پرستاری، جهت ارتقای و بهبود کیفیت زندگی این گروه از بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آنژین صدری، عوامل مرتبط
  • حمیرا فلاحی، صدیقه سادات طوافیان*، فریده یغمایی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 357-365

    اغلب افراد مبتلا به اچ آی وی، سابقه رفتارهای پرخطر دارند. آگاهی از حساسیت درک شده آن ها قبل از ابتلای به بیماری، می تواند در انجام مداخلات برای سایر افراد با رفتارهای پرخطر مفید باشد.
    این مطالعه به صورت کیفی، به منظور بررسی حساسیت درک شده مردان مبتلا به اچ آی وی، برای ابتلا به ایدز از طریق تماس جنسی انجام شده است. پژوهش کیفی حاضر، در 3 کلینیک مشاوره بیماری های رفتاری وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران انجام شد. انتخاب مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری ساده بود که به صورت نمونه گیری مبتنی بر هدف (نمونه گیری با حداکثر تنوع) ادامه یافت. داده ها از طریق مصاحبه فردی نیمه ساختار یافته عمیق جمع آوری شد. کلیه مصاحبه ها ضبط و پیاده شد و پس از چند بار مطالعه، کدها استخراج گردید.
    تحلیل، بر اساس تحلیل محتوای جهت دار صورت پذیرفت. در این مطالعه، با 32 نفر مصاحبه شد. نیمی از افراد، خود را مستعد ابتلای به ایدز، نمی دانستند و در روابط جنسی خود از کاندوم استفاده نکرده بودند. اکثر آن ها این باور را داشتند که با یک بار تماس جنسی محافظت نشده به بیماری مبتلا نمی شوند و همینطور فکر می کردند ایدز مخصوص مردان هم جنس باز است. در مقابل، نیمی دیگر خود را مستعد ابتلای به ایدز می دانستند، ولی آن ها نقش خود را در ابتلای به بیماری، بی تاثیر دانسته و همه چیز را به خواست خدا نسبت دادند.
    اطلاع رسانی گسترده و همگانی برای تمامی گروه های جامعه به ویژه جوانان و نیز تمامی افراد با رفتارهای پرخطر ضروری است. ارتقای آگاهی و اصلاح باورهای جوانان و افراد با سابقه رفتارهای پرخطر، از اقدامات اساسی برای پیشگیری از انتقال بیماری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اچ آی وی، ایدز، مطالعه کیفی، حساسیت درک شده، الگوی باور سلامت
|
  • Saeed Asefzadeh, Mehran Alijanzadeh, Farzad Peyravian Pages 267-276
    Objective (s): The out of pocket is one of financial resources in health system that might cause severe suffering for many households. The aim of this study was to estimate the out of pocket expenditures for outpatient diagnostic services.
    Methods
    This was a cross sectional study of a sample of 800 individuals attending outpatient diagnostic services of teaching hospitals in Quazvin، Iran. Data were collected using structural interviews and existing documents. The percentage of out of pocket expenditures was calculated as follows: the out of pocket expenditures was divided to the total expenditures (the out of pocket + the insurer organization).
    Results
    76% of the study sample was under insurance coverage and or had the condition of using insurance. There was no significant relationship between the persons’ age and the out of pocket expenditure. There was a meaningful relationship between gender and the out of pocket in laboratory services (P = 0. 03)، and between gender and the imaging services Sina hospital (P = 0. 042). The percentage of out of pocket expenditures for laboratory varied from 41% to 52% in different hospitals and it was 46% in imaging ward of the same hospitals.
    Conclusion
    It seems that the out of pocket expenditures are descending due to increase of insurance.
    Keywords: The out of pocket, diagnostic services, health system, hospital
  • Sahar Goodarzi, Abolghasem Pourreza, Zahra Kavosi, Abdollah Almasian Kia Pages 277-283
    Objective (s): This study aimed to determine the relationship between the hospital functional indices and energy consumption rate in the selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    The present practical، cross-sectional study was conducted in a period of three years (2008-2010). The study population included six hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Two categories of information were collected: the information about energy consumption which was extracted from bills and the information related to the bed indicators that obtained from the Information Technology Center of Tehran University of Medical Sciences. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The results showed that during the three years، the mean water and electricity consumption was 2. 99 and 13. 38 to 22. 3 times above the international standards، respectively. Besides، the average gas consumption was 19. 5 cubic meters per bed occupancy. There was a statistically significant relationship between hospital functional indices and energy consumption.
    Conclusion
    Optimization energy consumption and reduction of hospital expenditures can be achieved by culturalization، and learning effective energy consumption management، presenting functional plans، and creating more relationships among the engineering groups and the hospitals.
    Keywords: Energy consumption, Hospital beds index, Occupied bed days, Average length of stay
  • Mahmood Reza Gohari, Parisa Mokhtari, Mohammad Amin Pourhoseingholi, Akbar Biglarian Pages 285-291
    Objective (s): Gastric cancer (GC) is the most prevalent cancer in men and third for women. The aim of this study was to analyze the survival of GC patients and then the prediction of death in these patients using a neural network model.
    Methods
    This was a historical cohort study with data selected from 232 registered gastric cancer patients who underwent surgery between 2002 and 2007 at a referral center for gastrointestinal cancers، in Tehran، Iran. Prognostic factors of survival using Kaplan-Meier and Cox proportional hazards models were estimated. To analyze the data using the neural network، the data were divided randomly into two groups، training and testing sets، and homogeneous survival times were tested using log rank test. To select the best network structure، the characteristics of network models modified and the best model was selected using ROC analysis. The analysis was performed using SPSS version 19.
    Results
    The median survival time of GC patients was 25. 1 months. One and three year survival times of GC patients were 0. 769 (CI 95%: 0. 711، 0. 833) and 0. 256 (CI 95%: 0. 185، 0. 373)، respectively. The prediction error was 37. 7% and the area under the ROC was 0. 732 at final model. True prediction for censorship and death were 71. 4% and 50%، respectively.
    Conclusion
    Neural network is an appropriate approach for predicting the survival of GC patients and its predictions can be used to classify these patients.
    Keywords: Gastric Cancer, Neural Network, Survival Analysis
  • Raziyeh Nasirzadeh, Mohammad Ali Mazaheri, Sima Ferdosi, Shabnam Nohesara, Shahriar Shahidi Pages 293-300
    Objective (s): The aim of this study was to compare mother''s attachment to infant، and parenting stress in infants with and without feeding problems.
    Methods
    In this cross sectional study، a sample of 50 mother-infant dyads was selected applying a convenience sampling method. The Maternal Postnatal Attachment Scale and the Parenting Stress Index were used to collect data. The data were analyzed using MANOVA and independent sample t-test.
    Results
    The results showed that attachment was higher in mothers of infants without feeding problems and their interaction were more pleasure and they showed less parenting stress، compared to mothers of infants with feeding problems.
    Conclusion
    The results of this study might be useful for development of postpartum care and preventive programs for infants feeding problems.
    Keywords: feeding problems, infant, attachment, parenting stress
  • Melika Esfahani, Ahmad-Reza Dorosty-Motlagh, Haleh Sadrzadeh Yeganeh, Abbas Rahimi Frushani Pages 301-311
    Objective (s): Malnutrition in early months of life can cause many negative consequences. The family food security and feeding practices are two important factors contributing to childhood nutritional health. This study aimed to determine the association between child feeding practices in the second six months after birth، and their nutritional status at the age of one، derived from the Household Food Security Study.
    Methods
    This was a case-control study conducted among 160 children aged 1y in 2010. The USDA’s 18-item food security questionnaire، socio-economic questionnaire، and feeding practices questionnaire were administered to collect data.
    Results
    Paying no attention to advices about starting complementary food، improper behaving about uncompleted food consumption، and lower active feeding score were significantly associated with under nutrition in food insecure households. Existence of distractive factors during feeding and lower active feeding score were significantly associated factors with under nutrition in food secure households.
    Conclusion
    Feeding practices، especially behavioral factors، can be related with children under nutrition، in food secure and insecure households.
    Keywords: food security, feeding practices, under nutrition, second six month of life, one year old children
  • Atoosa Solimanian, Shamsoddin Niknami, Ibrahim Hajizadeh, Davood Shojaeezadeh, Mahmoud Tavousi Pages 313-320
    Objective (s): The purpose of this study was to test predictors of physical activity to prevent osteoporosis using an adapted form of the Health Belief Model in a sample of women.
    Methods
    This was a cross sectional study among women aged 30 years and over using a theory-based new instrument. In this methodological study، path analysis was used for testing predictors of a desired behavior (physical activity).
    Results
    In all 240 women wer entered into the study. The results obtained form path analysis indicated that the data was fit with the extended Health Belief Model (χ2/df= 2. 54، P < 0. 0001، CFI = 0. 94، GFI = 0. 96، and RMSEA = 0. 07). As such results showed that the model explained 48% of variances observed. Cues to action، Self-efficacy، and Self-regulation had the greatest effect on the behavior studied.
    Conclusion
    The findings support the application of the extended Health Belief Model for prediciting a behavior change.
    Keywords: Osteoporosis, Physical Activity, Health Belief Model
  • Sevil Hakimi, Masoumeh Simbar, Fahimeh Ramezani Tehrani Pages 321-330

    Objective (s): Menopause is a psychosocial and biological event. Several factors including socio-cultural conditions might affect it. These factors may cause unique experiences and concerns among menopausal women. This study aimed to explain these experiences and concerns.

    Methods

    This was a qualitative study with phenomenological approach. Eighteen eligible menopausal women were selected using a purposeful sampling method. The participants were interviewed using in-depth individual interviews. Interviews were recorded and were analyzed using theme analysis.

    Result

    Four main themes emeregred from analysis: ‘disability’، ‘transion to elderly life’، ‘isolation’، and ‘losing wellness’. Women were concerned about inability for keeping an independent life، performing religious ritual، performing daily housework and forgetfulness. Their concerns about transion to elderly life included the appearance and their future. The participants concerned about isolation due to their mood changes and bad smell following urinary inconsistency. They concerned about losing their wellness and occurrence of some diseases such as osteoporosis، cardiovascular diseases.

    Conclusion

    It seems that development of training programs for family members in support of women will lead to decrease women`s concerns and easier spending of menopausal period.

    Keywords: Menopause, Phenomenology, Van manen, Concern
  • Azita Kiani, Masoumeh Heidari, Parvin Rahnama, Shafigheh Mohammaditabar Pages 331-338
    Objective (s): To assess midwives’ attitudes toward cesarean section.
    Methods
    This was a descriptive study to determine the attitudes of midwives and related factors towards elective cesarean section. In all 325 midwives working in hospitals and health care centers in Tehran were entered into the study. A study specific questionnaire was administered in order to collect data. It was consisted of two sections on work experience، age، place of work، physiologic childbirth preparation courses، education، place of graduation and attitudes.
    Results
    The mean age of participants was 37 years (SD = 49). Among participants 44. 9 and 55. 1 percent were working in the delivery room and prenatal care or health center respectively. There were positive attitudes toward elective cesarean among 80 participants (24. 6%). There were significant association between midwives’ attitude about elective cesarean and place of graduation، choice of method of delivery for themselves or their daughter، effect of delivery method among inpatient mothers، time of termination، and their views about cesarean section rate in Iran. (P<0. 05).
    Conclusion
    The findings indicated that positive attitudes toward elective cesarean were high among midwives. Indeed it is important to change midwives’ attitudes if there is a wish to reduce cesarean section rates in Iran.
    Keywords: midvife, attitude, delivery, cesarean
  • Zahra Behboodi Moghadam, Nahid Maleki, Fatemeh Rahimikian, Mostafa Hosseini Pages 339-346
    Objective (s): Burnout has been described as a syndrome of emotional exhaustion، depersonalization، and decreased personal accomplishment. Measuring burnout among midwives is important because their well-being has implications for stability in the healthcare workforce and for the quality of care provided.
    Methods
    This was a cross-sectional study. A sample of 300 midwives who were working in teaching hospitals and health centers took part in the study. The data were collected by a designed questionnaire and the Maslach Burnout Inventory.
    Results
    Moderate and severe job burnout were found in most participants (76. 7%). There were low levels of emotional exhaustion (59. 7%) and depersonalization (75%)، and personal accomplishment (59. 3%). There were a significant inverse association between age and depersonalization (p = 0. 03)، a significant direct association between education and emotional exhaustion (p = 0. 04) and between three dimensions of job burnout and place of work (p = 0. 02). However، no significant relationships were found between job burnout and marital status and employment status.
    Conclusion
    Midwives’ level of burnout was found to be relatively substantial. Interventions at individual and organizational levels are needed to respond to job demands، minimize the level of chronic stress and decrease the prevalence of job burnout.
    Keywords: Burnout, midwives, Tehran, Iran
  • Zahra Taheri Kharame, Majideh Heravi-Karimooi, Nahid Rejeh, Ali Montazeri, Ebrahim Hajizadeh Pages 347-355
    Objective (s): Angina pectoris greatly affects quality of life. The aim of this study was to examine quality of life and related factors in patients with angina pectoris.
    Methods
    This was a cross-sectional study of 200 patients with angina pectoris attending a teaching hospital in Qom Iran، in 2012. The Short Form Health Survey (SF-36) was used to measure quality of life. Data were analyzed using the SPSS 16 performing descriptive statistical tests، Pearson correlation coefficient، independent t-test and ANCOVA.
    Results
    Higher scores observed for social functioning (mean =59. 0)، while it was lowest for role limitation due to physical problems (mean =33. 12). Female participants had lower quality of life، and these differences were statistically significant for all subscales (p<0. 05). All quality of life subscales except mental health and role limitation due to emotional problems had significant correlation with functional class. Mental health had negatively significant correlation with coronary artery bypass surgery (P=0. 002).
    Conclusion
    The findings indicated that gender and functional class might worsen quality of life in angina pectoris patients. It seems that more nursing care is needed for this subgroup of angina patients.
    Keywords: Angina pectoris, Quality of life, related factors
  • Homeira Fallahi, Sedigheh Sadat Tavafian, Farideh Yaghmaie, Ebrahim Hajizadeh Pages 357-365

    Objective (s): To explore perceptions of men living with HIV regarding perceived susceptibility to sexually transmission of HIV.

    Methods

    In-depth، semi-structured interviews were held with a purposively selected group of individuals living with HIV recruited from three HIV care clinics in Tehran، Iran. Participants were initially selected from HIV-positive male patients by convenience sampling and narrowed-down by maximum diversity sampling. All interviews were recorded and typed، and the codes were extracted from reviews. Data were analyzed using the content analysis approach.

    Results

    In this study 32 participants were interviewed. Half of participants did not know that they are at risk of AIDS and indicated that they did not use condoms in their sexual relationship. The majority of participants did not believe that the disease could be transmitted during unprotected sexual contact and thought that only men who have sex with men could be affected with HIV. In contrast، others knew themselves at risk of AIDS، but believed that this is out of their control and it depends on God’s willing.

    Conclusion

    Extensive public education on prevention of HIV transmission. for all groups especially thos who are at higher risk is recommended.

    Keywords: HIV, AIDS, Qualitative Research, Perceived Susceptibility, Health Belief Model